26.6.16

Δημοτικό Ωδείο Άργους Μυκηνών - Μουσικές Επιδείξεις


Χτες (Σάββατο) βράδυ ...καιρού επιτρέψαντος με έγχορδα και πνευστά







Σήμερα Κυριακή, η τελευταία βραδιά...


Μεγάλη Χορευτική Παράσταση Λυκείου των Ελληνίδων Παραρτήματος Άργους


Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στην ετήσια χορευτική παράσταση όλων των τμημάτων του Λυκείου μας, με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:30 στην Πλατεία Αγίου Πέτρου Άργους!

Συμμετέχουν:
-Σύλλογος ΑΜΕΑ
-Περιφερειακό Χορευτικό Τμήμα Κουτσοποδίου
-Παραδοσιακή Χορωδία Λυκείου των Ελληνίδων Παραρτήματος Άργους

Σας περιμένουμε!

*Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μπουσουλοπούλειο Θέατρο.

Σεμινάριο για ψηφιακές δεξιότητες στην Τρίπολη


Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, σε συνεργασία με τo Grow Greek Tourism Online, πρωτοβουλία της Google, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ, διοργανώνει δωρεάν σεμινάριο για τις ψηφιακές δεξιότητες τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών τουρισμού, και όχι μόνο, σε όλη την Ελλάδα και η εκπαίδευσή τους σε διαδικτυακά εργαλεία. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2014 & 2015 σε 8 προορισμούς και πλέον εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, πραγματοποιούνται δωρεάν σεμινάρια σε 30 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, διάρκειας 1 – 1,5 ώρας.

Summer Fashion Coctail SHOW 2016 By Ευ βαδίζειν


Επίδειξη Μόδας ΔΩΡΟ για όλους τους ΦΙΛΟΥΣ μας!!

Ελάτε να απολαύσετε ένα απολαυστικό Aperol Spritz Coctail, με πολύ μουσική, δροσερά κορίτσια και πολλά ΔΩΡΑ, αύριο Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, στις 7 μ.μ. στο Blend Tripoli (Πλατεία Άρεως 2 & Τάσου Σεχιώτη, Τρίπολη)


Προσκλήσεις θα βρείτε στα καταστήματα Ευ Βαδίζειν !!!


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΫΘΕΡΗ


Atrium Gym Stars Summer Fiesta


Σας προσκαλούμε στην καλοκαιρινή γιορτή του γυμναστηρίου ATRIUM,όπου θα παρουσιαστούν τα προγράμματα :
Zumba®Kids & Zumba®Kids Jr από τη Μπούρη Ντόρα ZIN™
X-Generation stars Zumba® και
Zumba®Toning από τη Μίκα Κυριακίδη ZIN™.
Ελάτε να περάσουμε μαζί στη Πλατεία Αγίου Πέτρου Άργους (μπροστά στο παλαιό Δημαρχείο) μια καλοκαιρινή δροσερή βραδιά γεμάτη χορό,κέφι και θετική ενέργεια!!!
Στον ήχο και τα φωτορυθμικά  Ηλιοπουλος κ. Μουσικα οργανα-Ηχητικα

Δημοσιογραφική κάλυψη Sfinakia News

Είσοδος ελεύθερη!

Ημέρα Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας


Η εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας. 

Η θεσμοθέτηση του εορτασμού έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων


Η Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων καθιερώθηκε στις 26 Ιουνίου 1998, ημερομηνία κατά την οποία το 1987 υπεγράφη η Διεθνής Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και το 1948 ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ.

Το Διεθνές Συμβούλιο κατά των Βασανιστηρίων, με συμβουλευτικό στάτους στον ΟΗΕ, εδρεύει στην Κοπεγχάγη και επιχορηγείται από την Ε.Ε. και τη δανέζικη κυβέρνηση. Ασκεί το έργο του μέσω του δικτύου των 200 Κέντρων Περίθαλψης και Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βασανιστήριο είναι σοβαρός πόνος, είτε σωματικός, είτε ψυχικός, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εκμαίευση πληροφοριών ή ομολογίας σχετικά με μια πολιτική ή άλλη πράξη, όπου, κατά την άποψή τους, δεν μπορούν να φτάσουν μ' άλλον τρόπο.

Πριν από 2.500 χρόνια, οι Έλληνες είχαν δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στο παλιό ερώτημα «αν τα βασανιστήρια δικαιολογούνται». Ο Αριστοτέλης και ο Αντιφών αποφάνθηκαν ότι καμιά ομολογία - απόρροια βασανιστηρίων δεν μπορεί να έχει αξία στο δικαστήριο, αφού συνήθως ο βασανιζόμενος λέει αυτά που θέλει ν' ακούσει ο βασανιστής του.

Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, το 1984 υπογράφηκε και το 1987 τέθηκε σε ισχύ, η Διεθνής Σύμβαση για την άμεση κατάργηση των βασανιστηρίων σ' όλον τον κόσμο, επίτευγμα όπου η χώρα μας έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Ήδη, με τον «Νόμο Μαγκάκη», τα βασανιστήρια είχαν περάσει ως ιδιώνυμο αδίκημα στην εθνική μας νομοθεσία, λόγω και της δικτατορίας.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους


Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους τελευταίους 12 μήνες 210 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 - 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Οι θάνατοι από τα ναρκωτικά ξεπέρασαν τις 200.000. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα ξεπέρασε τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Ελλάδα, από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 6.467 άνθρωποι. Χειρότερη χρονιά όλων ήταν το 2003, όταν 991 άνθρωποι προστέθηκαν στον μαυροπίνακα του λευκού θανάτου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕKΤΕΠΝ, περίπου 13.000 άτομα κατηγορήθηκαν το 2010 για παραβάσεις του νόμου «περί ναρκωτικών». Ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια, με διάφορες αυξομειώσεις ενδιάμεσα. Από το σύνολο αυτό, ποσοστό περίπου 11% καταδικάζεται, και από αυτούς το 64% για χρήση, κατοχή και καλλιέργεια μικροποσότητας προς ιδίαν χρήση. Αυτοί που καταλήγουν στη φυλακή αποτελούσαν το 2010 το 36% του συνόλου των φυλακισμένων, ποσοστό που εμφανίζει μείωση για δύο συνεχείς χρονιές.

Το προφίλ του χρήστη δεν είχε σημαντική διαφορά το 2011, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν, πέρυσι, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσήλθε στις μονάδες με δική του πρωτοβουλία. Περισσότεροι από έξι στους δέκα είναι άνεργοι. Οι μισοί είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ ένας στους πέντε δεν είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Κύρια ουσία κατάχρησης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, παρατηρείται ωστόσο σταδιακή μείωση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια. Η ηπατίτιδα C αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον HIV.

Χαρακτηριστική είναι η αύξηση του ποσοστού των μαθητών που έχει κάνει χρήση κάποιας εξαρτησιογόνας ουσίας, κυρίως κάνναβης, σε 15,2% από 12% που ήταν το προηγούμενο έτος, με παράλληλη μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης. Το ποσοστό αυτό έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας και η αύξηση αυτή συμβαδίζει με το αυξητικό ποσοστό των νέων που θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση της κάνναβης.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Γίνονται σήμερα, Κυριακή 26 Ιουνίου


**********************************

**********************************

**********************************

**********************************

**********************************
 **********************************
 **********************************

Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 
– ΚΟΡΙΝΘΟΣ, Κέντρο Νέων Κορίνθου – 
Γιορτή Γης & Χειροτεχνίας διήμερο φεστιβάλ

**********************************
Κυριακή 26 Ιουνίου, ώρα 21:00  

«Τραγουδάμε για τα παιδιά» Φιλανθρωπική Μουσική Συναυλία

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ»

Αφιέρωμα στο Έντεχνο Ελληνικό τραγούδι και αναδρομή στο παλιό Λα­ϊκό τραγούδι, ορχηστρικά κομμάτια, Ευρωπαϊκοί και Ελληνικοί ρυθμοί που θα δημιουργήσουν μια ατμοσφαιρική βραδιά με φιλανθρωπικό σκοπό. Διοργάνωση: Πρότυπο Ωδείο Αιγίου και Χορωδιακά σύνολα της ΔΗΚΕΠΑ Συμμετέχουν: Η χορωδία και ορχήστρα του Πρότυπου Ωδείου Αιγίου, Δημοτική Παιδική-Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας, Χορω­δία ΚΑΠΗ Αιγίου, Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, Λέσχη Χορού Dancing Club, Σχολή χορού Salon de Ballet, Φιλαθλητική Λέσχη Αιγίου.

Τιμή εισιτηρίου 5€

Τα εισιτήρια διατίθενται υπέρ του Οργανισμού 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού». 

**********************************
 **********************************
          Κυριακή 26 Ιουνίου, Βουλευτικό 21:00
           Χριστίνα Μπαζίλη, τσέλο
           Θανάσης Αποστολόπουλος, πιάνο


 **********************************

**********************************

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 26 Ιουνίου


1409: Ο κρητικός ιερωμένος Πέτρος Φιλάργης ανακηρύσσεται Πάπας με το όνομα Αλέξανδρος Ε', κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σχίσματος της Καθολικής Εκκλησίας. Σήμερα θεωρείται Αντιπάπας.

1483: Ο Ριχάρδος Γ' ανακηρύσσεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1862: «Παύσατε τας κατά των φορολογουμένων απηνείς καταδιώξεις. Μην καταπιέζητε την γεωργικήν τάξιν...» αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «Εθνοφύλαξ».

1870: Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μόναχο η όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, Βαλκυρία (γερμ. Die Walküre).


1896: Ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος στις ΗΠΑ. Το εισιτήριο κοστίζει 10 δολάρια.

1904: Ξεκινά η πολιορκία του Πορτ Άρθουρ από τους Iάπωνες. Oι Pώσοι άντεξαν μέχρι τις 2 Iανουαρίου.

1909: Ο Σάχης της Περσίας καταργεί τον εκλογικό νόμο και αθετεί τις υποσχέσεις του περί Συντάγματος.


1913: Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από διήμερο σκληρό αγώνα, εκδιώκει τους Βουλγάρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και κατέρχεται στην κοιλάδα της Στρώμνιτσας. Το αντιτορπιλικό «Δόξα», υπό τον Πλωτάρχη Κριεζή, και τα ανιχνευτικά «Πάνθηρ» και «Ιέραξ» εισπλέουν στο λιμάνι της Καβάλας και στη συνέχεια άγημα του «Δόξα» απελευθερώνει την πόλη.

1921: Η Ελλάδα αρνείται τη μεσολάβηση στο τουρκικό ζήτημα και καταλαμβάνει το Ισμίντ στη Θάλασσα του Μαρμαρά.


1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος διαλύει το κοινοβούλιο και κηρύσσει τη βραχύβια δικτατορία του.

1932: Έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της Εταιρίας «Power» για την ανατίμηση του ρεύματος. Μεγάλο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως.

1941: Η Φινλανδία κηρύσσει τον πόλεμο στην ΕΣΣΔ.


1942: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ συμφωνούν για τη δημιουργία ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, καθώς και για την ανάπτυξη του όπλου της ατομικής βόμβας.


1945: Πενήντα κράτη υπογράφουν στο Σαν Φρανσίσκο τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αντικατέστησε την Kοινωνία των Eθνών.

1950: Ξεσπάει ο Πόλεμος της Κορέας, όταν οι Βορειοκορεάτες, αψηφώντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προελαύνουν στη μεθόριο του 38ου παραλλήλου.

1957: Η Ρόμα νικά την ΑΕΚ 3-1 σε διεθνές φιλικό παιγνίδι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν για τις ανάγκες των σχολών αναλφαβήτων.



1963: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. F. Kennedy, μιλώντας στο Βερολίνο λέει την ιστορική φράση “Είμαι ένας Βερολινέζος”, με την οποία ουσιαστικά εννοεί ότι, στηρίζει τον αγώνα για ελευθερία των κατοίκων του Ανατολικού Βερολίνου.

1972: Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) κηρύσσει αντάρτικο στη Βόρεια Ιρλανδία εναντίον των Άγγλων.

1975: Η Ίντιρα Γκάντι, εγκαθιδρύει απολυταρχικό καθεστώς στην Ινδία. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Αλλαχαμπάντ καταδικάζει το κόμμα της κυβέρνησης για εκλογική απάτη, καθαιρώντας τη Γκάντι από τη βουλευτική της έδρα, και επομένως την πρωθυπουργία, και απαγορεύοντάς της να κατέβει σε εκλογές για τα επόμενα 6 χρόνια. Η Ίντιρα Γκάντι κηρύσσει την Ινδία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που της παρέχει το σύνταγμα, και αναλαμβάνει έκτακτες εξουσίες, καταργώντας ουσιαστικά τη δημοκρατία και τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες.



1977: Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγουδά στην Ινδιανάπολη, στην τελευταία συναυλία της καριέρας του.

1984: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο κατά συρροή δολοφόνος Έντουαρντ Γκέιν του οποίου η δράση αποτέλεσε έμπνευση για την θρυλική ταινία «Ψυχώ».


1992: Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις - προτάσεις.

1992: Στη Γερμανία, η Βουλή υπερψηφίζει πρόταση που αναγνωρίζει το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το αν θα κάνουν έκτρωση ή όχι.


1993: Φτάνουν στην Αθήνα τα γιγάντια εξαρτήματα του μετροπόντικα «Ιάσονα» για τη διάνοιξη του μετρό.

1994: Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει τον δεύτερο αγώνα της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στις Η.Π.Α. με την αντίστοιχη Εθνική ομάδα της Βουλγαρίας και ηττάται με 4-0.


1994: Ο Γιασέρ Αραφάτ επιστρέφει στη Γάζα, έπειτα από 27 χρόνια εξορίας.

1995: Δολοφονική απόπειρα εναντίον του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σημειώνεται στην Αιθιοπία.


1996: Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται στο Α’ Νεκροταφείο, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου. Ο ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, πρωθυπουργός της Ελλάδας (1981-89, 1993-96) «έφυγε» στις 23 Ιουνίου του 1996 μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη.

1999: Ο 38χρονος διεθνής χαντμπολίστας του ΒΑΟ Αλέξης Τομπουλίδης σκοτώνεται σε τροχαίο στην Χαλκιδική.


2001: Το Εφετείο Καβάλας καταδικάζει έναν 50χρονο σε φυλάκιση 3 μηνών για ασέλγεια εις βάρος προβάτου.

2003: Πεθαίνει ο Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής Μαρκ Βιβιέν Φοέ, ενώ έπαιζε μετά χρώματα της χώρας του κόντρα στην Εθνική Κολομβίας για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Αρχικά μεταφέρθηκε με φορείο στο ιατρείο του Σταδίου Ζερλάν της Λυόν. Τρία τέταρτα, αργότερα, έγινε γνωστό ότι η καρδιά του 28χρονου Φοέ δεν άντεξε. Ο ξαφνικός θάνατός του βύθισε σε πένθος το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.


2005: Η NASA εκτοξεύει το Discovery STS-114 που είναι η πρώτη πτήση της μετά την καταστροφή του Columbia το 2003.
Την ίδια μέρα απίστευτη βροχόπτωση στη Βομβάη που σε 24 ώρες δέχεται 99,5 εκατοστά νερού και πλημμυρίζει για δύο μέρες.


2007: Καύσωνας, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 46,2 βαθμούς Κελσίου, πλήττει την Ελλάδα. Στο Θησείο η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει τους 44,8 βαθμούς και είναι η υψηλότερη τιμή από το 1897.

2008: Έκρηξη βόμβας στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας σκοτώνει 56 άτομα και τραυματίζει πάνω από 200.


2009: Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του γάλλου επιθετικού Τζιμπρίλ Σισέ, που αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Ο Σισέ υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με το «τριφύλλι», ενώ αμέσως μετά ήρθε η σειρά του 30χρονου διεθνή αμυντικού χαφ Κώστα Κατσουράνη να βάλει την υπογραφή του σε -επίσης τετραετές- συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό.


Γεννήσεις

• 1730 - Σαρλ Μεσιέ, Γάλλος αστρονόμος

• 1824 - Ουίλιαμ Τόμσον, Ιρλανδός φυσικός και μηχανικός

• 1892 - Περλ Μπακ, Αμερικανίδα συγγραφέας

• 1924 - Κώστας Αξελός, Έλληνας φιλόσοφος

• 1925 - Πάβελ Μπελυάγιεφ, Σοβιετικός πιλότος

• 1964 - Τόμι Μάκινεν, Φινλανδός οδηγός αγώνων

• 1968 - Πάολο Μαλντίνι, Ιταλός ποδοσφαιριστής

• 1971 - Μαξ Μπιάτζι, Ιταλός μοτοσικλετιστής

• 1972 - Γκαρού, Καναδός τραγουδιστής

• 1977 - Tite Kubo, Ιάπωνας καλλιτέχνης

• 1984 - Ντερόν Ουίλιαμς, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

• 1987 - Σαμίρ Νασρί, Γάλλος ποδοσφαιριστής


Θάνατοι

• 363 - Ιουλιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας

• 1541 - Φρανθίσκο Πιθάρρο, Ισπανός κατακτητής του Περού

• 1810 - Ζοζέφ Μισέλ Μονγκολφιέ, Γάλλος εφευρέτης

• 1836 - Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ, Γάλλος συνθέτης

• 1917 - Ντράγκουτιν Ντιμιτρίεβιτς, Σέρβος στρατιωτικός

• 1925 - Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, Έλληνας πολιτικός

• 1943 - Καρλ Λαντστάινερ, Αυστριακός βιολόγος και ιατρός

• 1957 - Άλφρεντ Ντέμπλιν, Γερμανός συγγραφέας

• 1985 - Γεώργιος Μαμιδάκης, Έλληνας επιχειρηματίας

• 1992 - Μπάντι Ρότζερς, Αμερικανός παλαιστής

• 1997 - Ισραήλ Καμακαγουιγουόλε, Αμερικανός τραγουδιστής

Ιουλιανός ο Παραβάτης


Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου από το 361 έως το 363 μ.Χ. Γεννήθηκε το 331 στην Κωνσταντινούπολη ως Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός και ήταν γιος του Ιουλίου Κωνστάντιου, ετεροθαλούς αδελφού του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Προσπάθησε να επαναφέρει την ειδωλολατρία στην Αυτοκρατορία και από τους Εθνικούς αποκαλέστηκε Μέγας. Για τους Χριστιανούς και την Ιστορία είναι ο «Παραβάτης» και ο «Αποστάτης», ενώ του αποδίδονται τα επίθετα «Ειδωλιανός», «Αδωναίος», «Καυσίταυρος» και «Πισαίος».

Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε από τον σκύθη ευνούχο Μαρδόνιο, ο οποίος εμφύσησε στον νεαρό Ιουλιανό την αγάπη για την Αρχαία Ελλάδα. Μετά τη συνομωσία του εξαδέλφου του, αυτοκράτορα Κωνστάντιου Β’, εναντίον μελών της οικογένειάς του, ο Ιουλιανός μετέβη μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του Γάλλο στη Νικομήδεια, όπου ήταν μητροπολίτης ο αδελφός της μητέρας του Ευσέβιος. Ο Ευσέβιος έδειξε ξεχωριστό ενδιαφέρον για τη μόρφωσή του ανιψιού του, αλλά μετά το θάνατό του το 342 τα δύο αδέλφια εστάλησαν στην Καπαδοκία.

Το 348 και για μια τριετία ο Ιουλιανός επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρακολούθησε μαθήματα με τους ρήτορες Νικοκλή και Εκήβολο. Το 351 εξαναγκάσθηκε να εγκατασταθεί και πάλι στη Νικομήδεια. Προσπάθησε να παρακολουθήσει μαθήματα του εθνικού σοφιστή Λιβάνιου, που αναγνωριζόταν ως κύριος εκφραστής της ελληνικής θρησκείας, αλλά ο αυτοκράτωρ του το απαγόρευσε. Ο Ιουλιανός φρόντισε, όμως, να προμηθευτεί αντίγραφα των μαθημάτων του και να μυηθεί στην αρχαία ελληνική διανόηση. Την τριετία 351-354, που παρέμεινε στη Νικομήδεια, έδειξε ενδιαφέρον για τον νεοπλατωνισμό του Ιάμβλιχου, γνωρίζοντας τον μαθητή του Αιδέσιο.

Την εποχή αυτή χρονολογείται και η οριστική απομάκρυνσή του από τον Χριστιανισμό. Στις «Επιστολές» του προς τον Λιβάνιο αναφέρει ότι καθοριστικός παράγοντας για τη μεταστροφή του ήταν ο θρησκευτικός φανατισμός του εξαδέλφου του αυτοκράτορα και η ανάγνωση των Ομηρικών Επών. «Ημίν ανήκουσιν η ευγλωττία και αι τέχναι της Ελλάδος και η των Θεών αυτής λατρεία. Υμέτερος δε κλήρος εστί η αμάθεια και η αγροικία και ουδέν πλέον. Αύτη εστίν η σοφία υμών» έλεγε.

Το 354 ο αυτοκράτωρ Κωνστάντιος δίνει εντολή για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Γάλλου, που ήταν Καίσαρ. Ο Ιουλιανός τότε οδηγήθηκε στο Μιλάνο, όπου παρέμεινε σε απομόνωση για ένα εξάμηνο, με διαταγή του καχύποπτου εξαδέλφου του. Με τη μεσολάβηση της αυτοκράτειρας Ευσεβίας, που τον συμπαθούσε ιδιαιτέρως, αφέθηκε ελεύθερος να επιστρέψει στην Ανατολή. Καθ’ οδόν, επισκέφθηκε την Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα με τους φιλοσόφους Προαιρέσιο και Ίμερο. Στην Αθήνα συνάντησε και δύο παλιούς του γνώριμους από τη Νικομήδεια, τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο, ενώ μυήθηκε στα Ελευσίνια Μυστήρια, που είχαν απαγορευτεί.

Το 355 η Ευσέβεια πείθει τον Κωνστάντιο να διορίσει τον Ιουλιανό Καίσαρα της Δύσης με έδρα το Μιλάνο. Την ίδια χρονιά, νυμφεύεται την αδελφή του αυτοκράτορα Ελένη. Αμέσως, αναλαμβάνει την αρχηγία των στρατευμάτων της Γαλατίας με σκοπό να εξουδετερώσει τις καταστρεπτικές επιδρομές των διαφόρων γερμανικών φύλων. Παρότι χωρίς στρατιωτική εκπαίδευση, ο Ιουλιανός επιδεικνύει αξιοσημείωτες ηγετικές ικανότητες.

Με νέα έδρα το Παρίσι, κατορθώνει να περιορίσει τους Φράγκους και τους Αλαμανούς πέραν του Ρήνου. Παράλληλα, προβαίνει σε αναδιοργάνωση της Γαλατίας, προωθώντας διοικητικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι κοινωνικές παροχές προκαλούν την αποδοχή του λαού και το φθόνο του αυτοκράτορα και της αυλής του. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Ιουλιανός συνεχίζει τη μελέτη φιλοσοφικών έργων και γράφει τα πρώτα του κείμενα.

Ο θάνατος της αυτοκράτειρας Ευσεβίας το 359 αύξησε την καχυποψία του Κωνστάντιου για τον Ιουλιανό. Οι σχέσεις των δύο ανδρών έφθασαν σε οριστική ρήξη, όταν ο αυτοκράτορας ζήτησε από τον νεαρό Καίσαρα την αποστολή στρατιωτικών τμημάτων από τη Γαλατία για να ενισχύσουν την κατά των Περσών εκστρατεία του. Κάποιες από τις μονάδες του Ιουλιανού αρνήθηκαν και τον ανακήρυξαν Αύγουστο. Ο Ιουλιανός, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ζήτησε από τον Κωνστάντιο την αναγνώριση του τίτλου του. Η άρνηση του αυτοκράτορα έθεσε σε εφαρμογή τα φιλόδοξα σχέδιά του.

Το 361, με την προτροπή συμβούλων και φίλων του, διέσχισε τον Ρήνο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Στρατοπέδευσε στη Ναϊσό, γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, έχοντας την υποστήριξη του Δυτικού τμήματος της Αυτοκρατορίας. Στις 9 Νοεμβρίου 361 ο αυτοκράτωρ Κωνστάντιος πέθανε ξαφνικά, με αποτέλεσμα ο επικείμενος Εμφύλιος Πόλεμος να αποφευχθεί. Στις 11 Δεκεμβρίου 361 ο Ιουλιανός εισέρχεται θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη και αναγορεύεται αυτοκράτωρ.

Πρώτο μέλημα του νέου ηγέτη του Βυζαντίου ήταν η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του παλατιού με την προώθηση των δικών του ανθρώπων, αλλά και η τιμωρία των δολοφόνων του πατέρα του. Τρεις ήταν οι βασικοί στόχοι της πολιτικής του: η ριζική αναδιάρθρωση της διοικητικής μηχανής, η θρησκευτική και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η εξουδετέρωση του περσικού κινδύνου.

Το πολύμορφο πρόγραμμά του αποσκοπούσε στην αποκέντρωση της αυτοκρατορικής διοικήσεως, στη δραστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, στην εκτέλεση έργων κοινωνική πρόνοιας, στη δημιουργία μιας εθνικής εκκλησίας και την κατάρτιση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με ιδιαίτερη έμφαση στο πνεύμα και όχι το γράμμα των κλασσικών κειμένων.

Το 362 με διάταγμά του αποκαθιστά την Εθνική θρησκεία, καθιερώνοντας την αρχή της ανεξιθρησκίας. Οι κλεισμένοι αρχαίοι ναοί ανοίχθηκαν και η εκκλησιαστική περιουσία δόθηκε στους δικαιούχους της. Οι χριστιανοί απομακρύνθηκαν από τα υψηλά πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα, ενώ αποκλείστηκαν ως δάσκαλοι από τα σχολεία της Αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βλάση Φειδά, η ενοθεϊστική θρησκειακή σύνθεση του Ιουλιανού είχε θεό μιθραϊκό, θεολογία νεοπλατωνική και οργάνωση χριστιανική, ενώ διατήρησε πολλά στοιχεία του ειδωλολατρικού πανθέου. Ο βασιλεύς Ήλιος ήταν ο υπέρτατος θεός, η ελληνική φιλοσοφία ήταν η πνευματική υποδομή της νέας θρησκείας και η ειδωλολατρική λατρεία η μόνη παραδεκτή για τη διάπλαση των ηθών, ενώ για το ιερατείο επεφύλασσε τελετουργικά και διδακτικά καθήκοντα. Ωστόσο, ο Ιουλιανός είχε βαθιά γνώση του χριστιανισμού και μεγάλο θαυμασμό για την κοινωνική του αλληλεγγύη.

Στο πλαίσιο της ανεξιθρησκίας, ο Ιουλιανός στράφηκε προς τους Εβραίους και τους παρότρυνε να ασκήσουν τη θρησκεία του με κάθε ελευθερία. Όταν εκείνοι του εξήγησαν ότι μπορούν να λατρεύουν τον Θεό τους, μόνο στο Ναό του Σολομώντος, που από αιώνες κειτόταν σε σωρό ερειπίων, ο αυτοκράτωρ διέταξε τον άμεσό συνεργάτη Αλύπιο να επιληφθεί της ανοικοδομήσεώς του. Ο Ιουλιανός στόχευε αφ’ ενός στην εξασφάλιση ενός χρήσιμου συμμάχου στα όρια της αυτοκρατορίας, αφ’ ετέρου στη διάψευση της προφητείας του Ιησού ότι ο Ναός θα έμενε γκρεμισμένος στους αιώνας.

Ο ενθουσιασμός, όμως, του Ιουλιανού για την ειδωλολατρία αποδείχθηκε ανεδαφικός, καθώς ο χριστιανισμός είχε αποκτήσει βαθιές ρίζες στην Αυτοκρατορία. Χαρακτηριστικός είναι ο χρησμός που φαίνεται να του έδωσαν το Μαντείο των Δελφών: «Είπατε τω βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος, έχει καλύβαν, ου μάντιδα δάφνην, ου παγάν λαλέουσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ». Ο ίδιος ο Ιουλιανός απέκτησε σαφέστερη αντίληψη όταν αποδοκιμάστηκε και λοιδωρήθηκε στην Αντιόχεια, θέλοντας να επαναφέρει τη λατρεία του θεού Απόλλωνα σ’ ένα εγκαταλειμμένο ναό στα περίχωρα της πόλης. Την ημέρα της τελετής μόνο ο ίδιος, ο ιερέας του ναού και μια χήνα έδωσαν το «παρών», όπως αναφέρει ο Ιουλιανός σ’ ένα σύγγραμμά του.

Κατά την παραμονή του στην Αντιόχεια εξεστράτευσε εναντίον των Περσών, που με τον αρχηγό τους Σαπώρη Β’ παρενοχλούσαν με τις επιδρομές τα ανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας. Ο Ιουλιανός νίκησε σε όλες τις μάχες του αντιπάλους του κι έφθασε μέχρι την πρωτεύουσα των Περσών Κτησιφώντα, την οποία πολιόρκησε. Στις 26 Ιουνίου 363 πληγώθηκε από δόρυ στο συκώτι κατά τη διάρκεια αψιμαχιών με διασκορπισμένες περσικές δυνάμεις. Τις τελευταίες ώρες της ζωής του τις πέρασε στη σκηνή του, συζητώντας με τους φιλοσόφους Πρίσκο και Μάξιμο για την αθανασία της ψυχής. Ο Ιουλιανός ξεψύχησε με τη φράση «Νενίκηκάς με, Ναζωραίε», αναγνωρίζοντας το μάταιο της προσπάθειάς του για την αναβίωση της αρχαίας θρησκείας. Πάντως, η φράση του αυτή αμφισβητείται ιστορικά.

Ποιο χέρι έριξε το μοιραίο δόρυ; Οι απόψεις διίστανται. «Οικείος στρατιώτης» γράφει ο χριστιανός ιστορικός Σωκράτης, «Άγνωστον Πόθεν» διαπιστώνει ο αυτόπτης μάρτυρας Αμμιανός, ενώ ο Λιβάνιος είναι κατηγορηματικός: «εν τοις ημετέροις ήν ο φονεύς», εννοώντας ότι αυτός που τον σκότωσε ήταν χριστιανός.

Με το θάνατο του Ιουλιανού έσβησε και το όραμά του για την αναβίωση της ειδωλολατρίας. Ακόμη και οι εχθροί του αναγνώρισαν, όμως, ότι υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, παρότι κυβέρνησε μόλις για ενάμισι χρόνο. Ο Ιουλιανός υπήρξε ο τελευταίος αυτοκράτωρ της κωνσταντίνειας δυναστείας. Τον διαδέχθηκε στο θρόνο του Βυζαντίου ο Ιοβιανός, που ήταν ο αρχαιότερος αξιωματικός της ανακτορικής φρουράς με καταγωγή από την Παννονία, σημερινή Ουγγαρία.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Των Αγίων Πάντων


Εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται η μνήμη όλων ανεξαιρέτως των αγίων, γνωστών και αγνώστων. Εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή από την Ανατολική Εκκλησία και την 1η Νοεμβρίου από τη Δυτική Εκκλησία. Την Κυριακή των Αγίων Πάντων έχουν την ονομαστική τους εορτή όσοι και όσες τα βαφτιστικά τους ονόματα δεν έχουν αναφορά σε κάποιο άγιο με συγκεκριμένη ημέρα μνήμης.

Η πρώτη στέρεα μαρτυρία για την εορτή των Αγίων Πάντων αναφέρεται σ’ ένα απόσπασμα ομιλίας του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, που κάνει λόγο για μία εορτή «εις μνήμην των Μαρτύρων όλης της οικουμένης» στις 13 Μαΐου του 373 στη Νίσιβη (σημερινή Νουσαϊμπίν Τουρκίας) και την Έδεσσα (σημερινή Ούρφα Τουρκίας). Η εορτή των Αγίων Πάντων καθιερώθηκε οριστικά κατά τον 6ο αιώνα, όπως αναφέρεται σε ομιλία του διακόνου Κωνσταντίνου το 535. Τον 9ο αιώνα η εορτή των Αγίων Πάντων υιοθετήθηκε και από τη Δυτική Εκκλησία και καθιερώθηκε οριστικά από τον Πάπα Γρηγόριο Δ' (827-844).

Κάθε χρόνο την Κυριακή των Αγίων Πάντων τελείται προσκύνημα στις κατακόμβες της Μήλου, το αρχαιότερο στην Ελλάδα χριστιανικό μνημείο.

Απολυτίκιο 
Των εν όλω τω κόσμω, μαρτύρων σου,
ως πορφύραν και βύσσον τα αίματα 
η εκκλησία σου στολισαμένη δι’ αυτών
βοά σοι, Χριστέ ο Θεός·
Τω λαώ σου τους οικτιρμούς σου κατάπεμψον,
ειρήνην τη πολιτεία σου δώρησαι 
και ταις  ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.


Από τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων αρχίζει η νηστεία των Αγίων Αποστόλων, η οποία περατώνεται στις 28 Ιουνίου, ανήμερα της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και παραμονής της εορτής των Αγίων Αποστόλων. Τις ημέρες αυτές οι Χριστιανοί οφείλουν να απέχουν από το κρέας, τα γαλακτερά και τα αυγά και να καταναλώνουν μόνο ψάρι, εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή, οπότε ισχύει η αυστηρή νηστεία.
Φέτος βέβαια, η περίοδος της νηστείας των Αγίων Αποστόλων, διαρκεί μόνο 2 μέρες (Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιουνίου).


ΠΗΓΗ: sansimera.gr