24.10.16

Αύριο, στις 3 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον μικρό Κωνσταντίνο


Ο μικρός Κωνσταντίνος Τσίμπος δεν είναι πια εδώ...
Καλό ταξίδι μικρούλη, σ' έναν καλύτερο και λιγότερο άδικο κόσμο...

Αύριο, μετά από πολλά χρόνια, θα τελεστεί λιτανεία από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Άργους


Μια στιγμή σε μια εικόνα... Gemlik


Από την επίσκεψη των Κιωτών στο Gemlik (Κίο Μ. Ασίας) για το Διεθνές Φεστιβάλ Ελιάς που έγινε εκεί. Στη φωτογραφία διακρίνεται μεταξύ άλλων ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, αντιδήμαρχος του Δήμου Άργους Μυκηνών. 


Σαν σήμερα... στη μουσική


1925: Ο Αμερικανός R&B τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πιανίστας Willie Mabon (Willie James Mabon 1925-1985) γεννήθηκε στο Χόλιγουντ, μια συνοικία  στο Μέμφις του Τενεσί. Το 1942 δημιούργησε τους Blues Rockets. Μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι "I Don't Know" (1952), το οποίο έφτασε στην κορυφή του Bilboard R&B chart όπου και παρέμεινε για οκτώ εβδομάδες.

1936: Ο Βρετανός μπασίστας Bill Wyman (William George Perks) γεννήθηκε στο Λέβισχαμ του Λονδίνου. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα The Rolling Stones από το 1962 έως και το 1992. Από το 1997 πραγματοποιεί εμφανίσεις με την δική του μπάντα, Bill Wyman’s Rhythm Kings.

1979: Για έκτη εβδομάδα στην κορυφή του Billboard 200 βρίσκονται οι Led Zeppelin και το άλμπουμ τους “In Through the Out Door“. Κυκλοφόρησε στις 15 Αυγούστου του 1979 και ηχογραφήθηκε από το Νοέμβριο έως το Δεκέμβριο του 1978 στα Polar Studios στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Είναι το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος που συμμετέχει ο ντράμερ John Bonham.


1995: Οι The Smashing Pumpkins κυκλοφορούν το τρίτο τους στούντιο άλμπουμ, με τίτλο “Mellon Collie and the Infinite Sadness”. Προτάθηκε για επτά συνολικά βραβεία Grammy αλλά τελικά κέρδισε μόνο ένα, το “Best Hard Rock Performance with Vocal” για το τραγούδι “Bullet with Butterfly Wings”. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Tonight, Tonight”, “Zero”, “Muzzle” κ.α. Μέχρι σήμερα μόνο στις ΗΠΑ έχει πουλήσει πάνω από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα.


2000: Κυκλοφορεί στην Αμερική το πρώτο στούντιο άλμπουμ του nu metal συγκροτήματος Linkin Park, με τίτλο “Hybrid Theory”. Είναι το πιο εμπορικό άλμπουμ του συγκροτήματος, με υψηλές θέσεις στα charts παγκοσμίως και με πωλήσεις μέχρι σήμερα που ξεπερνούν τα εικοσιπέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Το άλμπουμ πήρε το όνομα του από την προηγούμενη ονομασία του συγκροτήματος. Το 2002 στην 44η τελετή απονομής των Grammy Awards κέρδισαν το βραβείο “Best Hard Rock Performance” το τραγούδι “Crawling”. Το άλμπουμ συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο “The 1001 Albums You Must Hear Before You Die” και στη λίστα του Billboard “Hot 200 Albums of the Decade” βρίσκεται στην ενδέκατη θέση. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Papercut”, “One Step Closer”, “Runaway”, “In the End” κ.α


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Το ήξερες αυτό;


Tο 1981...
α) O πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε.
β) H Liverpool έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης.
γ) O Πάπας απεβίωσε.


Το 2005...
α) O πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε.
β) H Liverpool έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης.
γ) O Πάπας απεβίωσε.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

10 προφανείς αλήθειες που ξεχνάμε πολύ εύκολα


Σας έχει συμβεί να συνειδητοποιείτε ότι οι καθολικές αλήθειες που ακούτε συχνά, από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν; Συμβαίνει σε όλους μας και σίγουρα και σε εσάς. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, σας παρουσιάζουμε δέκα μαθήματα ζωής που όλοι έχουμε πάρει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ξεχνάμε πολύ εύκολα. Αναλογιστείτε πάνω σε αυτά για άλλη μια φορά και θυμηθείτε πόσο χρήσιμα είναι.

1. Η ζωή είναι σύντομη

Συνηθίζουμε να επαναλαμβάνουμε οτι «η ζωή είναι μικρή» σε πολλές περιστάσεις, αλλά πάντα φαίνεται να ερχόμαστε προ εκπλήξεως όταν αντιμετωπίζουμε αυτή την πραγματικότητα, χάνοντας κάποιον κοντινό μας άνθρωπο. Η ουσία είναι να μη χάνουμε χρόνο και να ζούμε τη ζωή μας τώρα. Δεν πρέπει να αγνοούμε την ύπαρξη του θανάτου, αλλά να εκμεταλλευτούμε αυτή τη γνώση όσο ζούμε και να βιώνουμε την κάθε στιγμή έντονα.

2. Η ζωή σου βρίσκεται στα χέρια σου

Ζεις τη ζωή που σχεδιάζεις. Κανένας άλλος δεν μπορεί να αποφασίζει για σένα. Περπατάς στο δικό σου μονοπάτι και κάνεις τις δικές σου, προσωπικές επιλογές. Ακόμα και αν δεν έχεις λοιπόν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θες να κάνεις, πρέπει να βρίσκεις το κουράγιο να δέχεσαι κάθε ευκαιρία και να παίρνεις το ρίσκο. Ακολούθα το ένστικτο σου και μη φοβάσαι να αλλάξεις μονοπάτια, να δημιουργήσεις ένα νέο, όταν θα νιώσεις την ανάγκη.

3. Η ζωή δεν είναι μόνο ένα φορτωμένο πρόγραμμα

Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ζωντανοί αν κρατούν τον εαυτό σου απασχολημένο με δουλειά όλη την ώρα. Meetings, συνέδρια, κοινωνικές συναλλαγές και λιγότερο χρόνο για την οικογένεια ή την ψυχαγωγία, όλα αυτά τους δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι σημαντικοί. Αλλά είναι σαν τα χάμστερ που τρέχουν πάνω σε μια ρόδα. Μπορεί να το συνειδητοποιήσουν μόνο όταν θα είναι πολύ αργά και θα έχουν χάσει την αληθινή αίσθηση του να ζεις, που βιώνεται κοντά σε εκείνους που αγαπάμε και εκτιμάμε και περνάμε αξέχαστες στιγμές μαζί.

4. Η αποτυχία προηγείται της επιτυχίας

Οτιδήποτε έρχεται, έρχεται με προσπάθεια. Ως ανθρώπινο είδος είμαστε σχεδιασμένοι να μαθαίνουμε από την αποτυχία από την πρώτη μέρα της γέννησης μας μέχρι και την τελευταία. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου που δεν πέτυχες στην πρώτη σου προσπάθεια. Αλλά πάλεψε σκληρά για να μάθεις το μάθημα σου και να το κάνεις καλύτερα την επόμενη φορά. Η διαφορά ανάμεσα σε έναν μετρ και σε έναν αρχάριο βρίσκεται στο γεγονός ότι ο μετρ έχει αποτύχει περισσότερες φορές από όσες έχει προσπαθήσει ο αρχάριος.

5. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορείς να κάνεις, μέχρι να έρθει η στιγμή να το προσπαθήσεις

Το να πιστεύεις ότι είσαι ικανός να κάνεις κάτι είναι διαφορετικό από το να το κάνεις. Η γνώση είναι καλή, αλλά άχρηστη χωρίς την πράξη. Και δεν χρειάζεται να περιμένεις, μέχρι να βεβαιωθείς 100% ότι είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις. Απλά δοκίμασέ το και θα συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να τελειοποιήσεις τις δεξιότητές σου στην πορεία.

6. Η συγχώρεση μας κάνει να νιώθουμε ελεύθεροι και να εξελισσόμαστε

Συγχωρώντας αυτούς που έχουν κάνει λάθη, αλλά και τον εαυτό μας, είναι το κλειδί της εξέλιξης. Δεν μπορείς να προχωρήσεις αν παραμένεις προσκολλημένος στην απογοήτευση. Αλλά αν είσαι έτοιμος να αφήσεις το παρελθόν εκεί που ανήκει, τότε θα απελευθερωθείς από τα δικά σου δεσμά και θα ζήσεις τη ζωή σου χωρίς να θεωρείς τον εαυτό σου θύμα.

7. Δεν είναι όλοι καλοδεχούμενοι στη ζωή σου

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι που συναντάμε θετική επίδραση πάνω μας. Δεν πρέπει να πιέζουμε συνδέσεις με ανθρώπους που μας εμποδίζουν από το να αναπτυχθούμε. Αν δεν νιώθεις ελεύθερος όταν αυτοί είναι παρόντες, τότε είναι καλύτερα να τους αποφεύγεις.

8. Αγάπησε τον εαυτό σου, μην περιμένεις από τους άλλους να το κάνουν

Όλοι θέλουμε να αγαπηθούμε, αλλά ορισμένες φορές ξεχνάμε ότι πρέπει πρώτα εμείς να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Δεν πρόκειται οι άλλοι να σε εκτιμήσουν αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου. Αναγνώρισε την αξία σου και θα είσαι ικανός να πετύχεις όσα επιθυμείς στη ζωή σου.

9. Η αξία σου δεν υπολογίζεται από τον πλούτο σου

Δεν είσαι πολύτιμος, επειδή έχεις δικό σου σπίτι, αμάξι ή οτιδήποτε άλλο σού ανήκει. Μην προσπαθείς να σχεδιάσεις την ζωή σου σύμφωνα με τα μοτίβα που δίνονται από την κουλτούρα του καταναλωτισμού στην οποία ζούμε. Εστίασε περισσότερο στις εμπειρίες της πραγματικής ζωής παρά στα υλικά αντικείμενα.

10. Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες

Τα πάντα ρει. Συνεπώς, όσο πιο προετοιμασμένος είσαι για να αποδεχτείς την αλλαγή, τόσο και πιο ευτυχισμένος θα νιώθεις. Άνθρωποι και καταστάσεις έρχονται και φεύγουν και όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Ίσως δεν είναι εμφανές αυτό από την αρχή, αλλά κάποια μέρα θα το αντιληφθείς πλήρως. Απόλαυσε τη ζωή και ζήσε κάθε δευτερόλεπτο έντονα, μην ξοδέψεις τον χρόνο σου ψάχνοντας μόνιμα για κάτι που δεν έχεις.


ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

Μια στιγμή σε μια εικόνα... Σε μια ρόγα από σταφύλι


«Έμαθα πολύ αργά ν΄αγαπώ τα πουλιά
Και λυπάμαι κάπως γι’ αυτό
Τώρα όμως όλα έχουν πάρει το δρόμο τους
Και καταλαβαινόμαστε
Εκείνα δεν ασχολούνται μαζί μου
Μα μήτε κι εγώ μαζί τους
Απλώς τα κοιτάζω
Και τ΄ αφήνω στην ησυχία τους
Όλα τα πουλιά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους
Δίνουν το παράδειγμα...

Ζακ Πρεβέρ, «ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ»


Φωτογραφία : Χάρης Καραποστόλης

«Ο παπουτσωμένος γάτος» στο Ναύπλιο και το Άργος


Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η θεατρική εταιρία «Μέθεξις» παρουσιάζουν την παράσταση «Ο παπουτσωμένος γάτος» στο Ναύπλιο και το Άργος.

Στο Ναύπλιο, στο Θέατρο «Τριανόν», το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, στις 17:30 και στις 19:30 το απόγευμα.

Στο Άργος στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 11:30 και στις 18:00 το απόγευμα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Χρήστος Τριπόδης ανεβάζει τον αγαπημένο γάτο των παιδιών στη σκηνή για να παίξουμε μαζί και να παρασυρθούμε στο παραμύθι του. Στην παράστασή μας, ο παπουτσωμένος γάτος αναλαμβάνει να διασκεδάσει τα παιδιά στη νέα παραγωγή της θεατρικής εταιρίας Μέθεξις.

Τους ρόλους ερμηνεύουν με ανεβασμένη ενέργεια οι γνωστοί ηθοποιοί από το θέατρο και την τηλεόραση, Δημήτρης Ζωγραφάκης (Μαρία η Άσχημη), Χρήστος Τριπόδης (Κόκκινο Δωμάτιο, 10η εντολή), Κατερίνα Ζιώγου (Ντόλτσε Βίτα, Safe Sex), Παναγιώτης Καρμάτης (Μαύρα Μεσάνυχτα), Ειρήνη Ψυχράμη και ο Αλέξανδρος Σαριπανίδης (Κόκκινο Δωμάτιο).

Μια διαδραστική παράσταση, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να βοηθήσουν τον παπουτσωμένο γάτο να φέρει εις πέρας το σχέδιο του. Ένα σχέδιο πολύ δύσκολο, αφού πρέπει να μετατρέψει το φτωχό αφεντικό του, το Γιωργάκη σε πρίγκιπα μέσα σε τρεις ημέρες. Ο μόνος τρόπος είναι να ερωτευθεί η πριγκίπισσα τον Γιωργάκη. Θα τα καταφέρει να μετατρέψει και να βελτιώσει τη ζωή του μυλωνά; Ο παπουτσωμένος γάτος δίνει ένα μάθημα ελπίδας, σκέψης, επιτυχίας, αγάπης, αλληλεγγύης προς τον διπλανό μας και ειλικρίνειας.

Μια κωμωδία με πολύ μουσική για μικρά και μεγάλα παιδιά, διαδραστική, όπου οι θεατές συμμετέχουν στην παράσταση και έτσι γίνονται και αυτοί πρωταγωνιστές του έργου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης 
Διασκευή Σκηνοθεσία: Μάνος Τσότρας
Μουσική : Μιχάλης Τριπόδης
Πιάνο: Ελένη Μπάρλα
Βιολί: Νίκος Σκαφίδας
Κιθάρα: Μιχάλης Τριπόδης
Κιθάρα: Βασίλης Αντωνόπουλος
Σκηνικά: Χρήστος Τριπόδης 
Κοστούμια: Νάνσυ Παπαδοπούλου

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Χρήστος Τριπόδης, Ειρήνη Ψυχράμη, Κατερίνα Ζιώγου, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Αλέξανδρος Σαριπανίδης και ο Παναγιώτης Καρμάτης.

Διάρκεια παράστασης: 70′

Προπώληση εισιτηρίων Άργος 6,5 €: Βιβλιοπωλείο ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ (Νικηταρά 15, τηλ. 2751020419) και Ηλεκτρονική προπώληση στο viva.gr ή στο 11876

Γενική είσοδος 7 €
Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ

Προπώληση εισιτηρίων Ναύπλιο 6,5 €: Δισκοπωλείο Indie Shop (Μπουμπουλίνας 19, τηλ. 2752026941) και Ηλεκτρονική προπώληση στο viva.gr ή στο 11876

Γενική είσοδος 7 €
Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2107622034 & 6943290294

Γίνονται... σήμερα, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cine Nafplio

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ο καιρός σήμερα


Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη Βόρεια Κρήτη και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα στα βόρεια ηπειρωτικά περιμένουμε σήμερα Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016. Παράλληλα, ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 15 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 15 έως 26 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 10 έως 23 βαθμούς), 18 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως 25 βαθμούς), 15 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 19 έως 24 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις αρχικά μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, με σταδιακή ενίσχυση σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και αργότερα στο Κεντρικό Ιόνιο μέτριοι 5 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Ζώδια σήμερα 24 Οκτωβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Με την εμφάνιση του Ερμή στον Σκορπιό θα ενισχυθεί κατά πολύ το ένστικτο σας, οι επαγγελματικές σας συζητήσεις θα είναι αποτελεσματικές και η δράση σας εποικοδομητική. Η οξυδέρκεια σας θα σας βοηθήσει να γλυτώσετε απ παγίδες, συγκρατημένες θα είναι οι οικονομικές σας κινήσεις, τα άλματα θα τα μελετήσετε πολύ καλά, στρατηγική θα έχει η στάση σας. Στα ερωτικά σας οικειοθελώς θα κρατηθείτε μακριά από αγχωμένες και πιεστικές καταστάσεις, για τους ερωτικά μόνους έρχονται ευχάριστες εξελίξεις. 

ΤΑΥΡΟΣ
Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ουρανό και τον Ερμή στον Σκορπιό μια πρόταση θα σας δώσει την αφορμή να ξεδιπλώσετε τις επαγγελματικές σας ικανότητες, τώρα η ανταμοιβή που θα λάβετε θα είναι ανάλογη με την πραγματική σας αξία. Με το ερωτικό σας ταίρι θα σας δοθεί η ευκαιρία να προχωρήσετε την ζωή σας σε ένα πιο δεσμευτικό επίπεδο, σας φανερώνω  πως θα λάβετε υποσχέσεις που θα τηρηθούν πλήρως. Να είστε σίγουροι πως στην παρούσα φάση ο δυναμισμός σας θα εκτιμηθεί δεόντως. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Με την εμφάνιση του Ερμή στον Σκορπιό και τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ουρανό, θα εμφανιστούν νέα ενδεχόμενα τόσο σε επαγγελματικά ζητήματα όσο και σε ερωτικά. Μια πρόταση, μια συνάντηση και μια συνομιλία, θα φέρουν αλλαγές στα ερωτικά σας δεδομένα, ετοιμαστείτε για συμβάντα που θα δημιουργήσουν έντονες ερωτικές σκηνές. Φανείτε τολμηροί, ειλικρινείς και μην υποκύψετε σε αβάσιμες ηττοπάθειες. Η μέρα σας θα κλείσει με ένα πολύ ευχάριστο γεγονός που θα σας βοηθήσει να διαγράψετε λάθη του παρελθόντος.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με τον ερχομό του Ερμή στον Σκορπιό θα υπάρξουν γεγονότα που θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να σκεφτείτε τολμηρά, αλλά και να προχωρήσετε τα σχέδια σας σε πρακτικό επίπεδο. Τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ερωτικό σας τομέα οι καταστάσεις θα δρομολογηθούν με βάση τις προτιμήσεις σας , γι αυτό η σημερινή μέρα ενδείκνυται για εξωτερικεύσεις και εξομολογήσεις. Για όσους από εσάς τσακωθήκατε με το ερωτικό σας ταίρι επέρχεται λύση παρεξήγησης, από σήμερα περνάτε σε στάδιο συμφιλιωμένης και αρμονικής συνύπαρξης. 

ΛΕΩΝ
Ο Ερμής στον Σκορπιό θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα σας, σήμερα θα σκεφτείτε και θα δράσετε με τρόπο στρατηγικό και μεθοδευμένο. Θα καταφέρετε να επηρεάσετε πρόσωπα και καταστάσεις προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε εσείς, ανοιχτό θα είναι το ενδεχόμενο να λάβετε νέες επαγγελματικές προτάσεις. Έρχονται ερωτικές επιτυχίες και για τους ελεύθερους και για τους χωρισμένους, σε περίπτωση που κάνετε προσπάθειες επανασύνδεσης θα λάβετε θετική και άμεση ανταπόκριση. Σήμερα ουσιαστικά εσείς θα είστε ο καθοδηγητής των ερωτικών σας εξελίξεων.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ο ερχομός του Ερμή στον Σκορπιό θα ενδυναμώσει τη θέληση σας, θα ενισχύσει τις αντιστάσεις σας και αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει περίπτωση να μετανιώσετε για κινήσεις ή αποφάσεις. Ως προς το αντίθετο φύλο θα είστε επικοινωνιακοί, θερμοί και με πολύ έντονο ερωτισμό στις εκδηλώσεις σας, γεγονός που θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε πρόσωπο που σας ενδιαφέρει ερωτικά. Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ουρανό για όσους από εσάς επιδιώκετε σταθερό ταίρι ένα ξαφνικό γεγονός θα σας δώσει την ευκαιρία να το αποκτήσετε. 

ΖΥΓΟΣ
Ο Ερμής στον Σκορπιό θα σας εξοπλίσει με δυνατή διαίσθηση, ευαισθησία και έντονο ρομαντισμό. Σε επαγγελματικά θέματα θα κινηθείτε με στρατηγική και διπλωματία. Σήμερα δεν θα λείψουν οι προτάσεις τόσο από φίλους όσο και από πρόσωπα που καραδοκούν ερωτικά. Θα έχετε θετική και ευχάριστη εξέλιξη με άτομο που προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να περάσει στην ερωτική σας ζωή. Θα σας συμβουλέψω να μην το αφήσετε έξω από την καθημερινότητα σας, θα έχει την ικανότητα να σας προσφέρει μια σταθερή ερωτική σχέση μελλοντικών προδιαγραφών.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Ο ερχομός του Ερμή στο ζώδιο σας θα σας εφοδιάσει με δυνατό ένστικτο και έντονη διαίσθηση, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν τηλεπαθητικές ικανότητες, η διορατικότητα σας θα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Μείνετε πιστοί στο ένστικτο σας και ακολουθήστε το άφοβα, τόσο σε θέματα επαγγελματικά όσο και ερωτικά. Αληθινές θα βγουν οι υποψίες που έχετε για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και το δίκιο θα έρθει με το μέρος σας. Σήμερα θα διατυπώσετε τις απόψεις σας με ηρεμία και απόλυτη σιγουριά, θα καταφέρετε να κατευθύνετε το ερωτικό σας ταίρι. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Προσοχή στην υπερβολή φίλοι μου Τοξότες, με τον Ερμή στον Σκορπιό τα συναισθήματα σας, θετικά ή αρνητικά, θα είναι έντονα, η σκέψη σας δεν αποκλείεται να είναι κάπως σκοτεινή ή μυστήρια. Αποφύγετε ισχυρογνωμοσύνη και περιορίστε το πωρωμένο πάθος στις εκφράσεις σας. Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ουρανό, στον ερωτικό σας τομέα θα υπάρξει ένα πρόσωπο έκπληξη. Αν φερθείτε με σταθερό και ισορροπημένο ενδιαφέρον τότε θα προκύψει ευχάριστη κατάληξη με ενδεχόμενο σταθερής ερωτικής σχέσης. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Θα υπάρξει νέο επαγγελματικό άνοιγμα στη ζωή σας, ο Ερμής εισέρχεται στον Σκορπιό θα φέρει μια τελείως διαφορετική πρόταση από τις συνηθισμένες. Επειδή θα σας βάλει σε σκέψεις, σας παροτρύνω να την δεχτείτε, η εξέλιξη της θα είναι κατά πολύ περισσότερο αποδοτική από όσο θα προβλέψετε. Αυξημένη θα είναι η γοητεία σας, πολύ θερμή η ερωτική σας συμπεριφορά, στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να περάσετε σε περίοδο ερωτικής σταθερότητας. Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ουρανό, εσείς οι ερωτικά μόνοι, ετοιμαστείτε έρχονται εκπλήξεις! 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Με την εμφάνιση του Ερμή στον Σκορπιό, σήμερα όλες οι σκέψεις και οι κινήσεις σας θα καθηγούνται από έντονο συναισθηματισμό γι αυτό δεν αποκλείεται να εμφανιστούν συμπλέγματα και αδυναμίες. Ένα γεγονός που θα προκύψει ύστερα απ μια απρογραμμάτιστη συνάντηση θα διχάσει την καρδιά σας, το δίλλημα που θα προκύψει θα σας αναγκάσει να επιστρατέψετε λογική και σύνεση. Σε περίπτωση που υπάρξει συναισθηματικό μπέρδεμα τότε ακολουθήστε το ένστικτο σας, κατευθυνθείτε με οδηγό τη διαίσθηση.

ΙΧΘΕΙΣ
Με την είσοδο του Ερμή στον Σκορπιό τολμηρή θα είναι η σκέψη σας, θα διεισδύσετε σε μυστήριες και κλειστές καταστάσεις. Αφήνετε στην άκρη προκαταλήψεις και αναστολές, με τολμηρή διάθεση θα διαγράψετε παλιές αποτυχίες, περνάτε σε καινούργια άλματα. Τώρα θα αποδειχτείτε δυναμικός ανταγωνιστής, εκτοπίζετε άτομα που σας φέρθηκαν με κακεντρέχεια. Η απόφαση σας να διεκδικήσετε την πρόοδο σας, θα σας οδηγήσει σε πράξεις που θα ανατρέψουν με επιτυχία παλιά σφάλματα. Μπαίνει τέλος στην στασιμότητα, έρχονται αλλαγές που θα αναπτερώσουν το ηθικό σας. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 24 Οκτωβρίου


1147: Μετά από πολιορκία τεσσάρων μηνών από τους σταυροφόρους του Αλφόνσο Ενρίκες η Λισσαβόνα πέφτει.

1185: Οι Νορμανδοί της Σικελίας υπό τον Κόμη Βαλδουίνο καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη και προξενούν μεγάλες καταστροφές.



1648: Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, μεταξύ Γαλλίας και Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με την οποία τερματίζεται ο Τριακονταετής Πόλεμος, επιφέροντας αλλαγές στην ισορροπία των δυνάμεων της Ευρώπης. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα της Ελβετίας.



1725: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Ιταλός συνθέτης Αλεσάντρο Σκαρλάτι, γνωστός για τις όπερες και τις θρησκευτικές του συνθέσεις.

1795: Η Πολωνία για τρίτη φορά στην ιστορία της παύει να υπάρχει ως κράτος καθώς η Γερμανία, η Ρωσία και η Αυστρία «διαμελίζουν» τα εδάφη της.


1857: Ιδρύεται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Σέφιλντ (Sheffield F.C.), που σήμερα αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

1861: Η εταιρεία Western Union, ολοκληρώνει την πρώτη διηπειρωτική τηλεγραφική γραμμή.



1862: Πεθαίνει ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Γρίβας.

1891: Γεννιέται ο Ραφαέλ Τρουχίγιο Μολίνα, ο δικτάτορας, που εξουσίαζε με σιδερένια γροθιά τη Δομινικανή Δημοκρατία για περισσότερα από 30 χρόνια. Δολοφονήθηκε από δυσαρεστημένα μέλη του στρατού του το 1961.

1900: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξαγγέλλει την πρόθεσή της να εξαγοράσει από τους Δανούς τις Δυτικές Ινδίες, έναντι 7 εκ. δολαρίων.



1901: Η 43χρονη Άννα Έντσον Τέιλορ είναι η πρώτη γυναίκα, που "ταξιδεύει" στα νερά του καταρράκτη Νιαγάρα, μέσα σε ένα... ξύλινο βαρέλι και βγαίνει σώα.

1907: Σε αγώνα αερόστατου στο Σεν Λούις, το γερμανικό "Πόμμερν" καταλαμβάνει την πρώτη θέση κερδίζοντας το Κύπελλο James Gordon Bennett και 2.500 δολάρια.

1909: Το Σύμφωνο του Ρακονίτζι επικυρώνει συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας: τα Βαλκάνια τίθενται στη σφαίρα επιρροής τους.



1909: Η Ελλάδα, επί κυβερνήσεως Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, αγοράζει το θωρηκτό «Αβέρωφ», αντί 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ.

1911: Ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος του Μεξικού, Μαντέρα, έχει να αντιμετωπίσει τα πλήγματα του επαναστατικού στρατού του Ζαπάτα.

1912: Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τον ποταμό Αξιό και κινείται προς τη Θεσσαλονίκη, προς την οποία κατευθύνεται και ο βουλγαρικός στρατός. Οι Έλληνες θα φτάσουν πρώτοι δυο μέρες αργότερα.



1915: Γεννιέται ο Μπομπ Κέιν, αμερικανός σκιτσογράφος, δημιουργός του Μπάτμαν. (Θαν. 3/11/1998)



1922: Πεθαίνει ο πεζογράφος Ανδρέας Καρκαβίτσας.



1926: Ο θρυλικός μάγος Χάρι Χουντίνι δίνει την τελευταία του παράσταση σε θέατρο του Μίσιγκαν.



1929: «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Dow Jones χάνει σε μία συνεδρίαση το 12,8% της αξίας του. Μέσα στη μέρα κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.

1930: Κάνει πρεμιέρα η ταινία "Η Μεγάλη Δίκη", στην οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Τζον Γουέιν.



1931: Ο θρυλικός γκάνκστερ Αλ Καπόνε καταδικάζεται σε φυλάκιση 11 χρόνων για φοροδιαφυγή.

1932: Ξεκινούν στην Ελλάδα οι εργασίες της νέας Βουλής και Γερουσίας.



1934: Παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος του Εθνικού Κογκρέσου ο Μαχάτμα Γκάντι, απογοητευμένος από την χρήση της παθητικής απείθειας προς τις βρετανικές Αρχές περισσότερο ως πολιτική σκοπιμότητα παρά ως θεμελιώδης αρχή.

1939: Σύμφωνα με στοιχεία, που δίνονται στη δημοσιότητα, ο πληθυσμός στην Ελλάδα στις 31/12/1938 είναι 7.107.472.



1941: Γεννιέται ο Μπιλ Γουάιμαν, μέλος του θρυλικού συγκροτήματος των Ρόλλινγκ Στόουνς.

1942: Τεράστια στρατιωτική δύναμη υπό τον στρατηγό Αϊζενχάουερ αναχωρεί για τη Βόρεια Αφρική.



1944: Πεθαίνει ο Λουί Ρενό, γάλλος μηχανικός και βιομήχανος, από τους πρωτοπόρους της αυτοκίνησης και από τους ιδρυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault. (Γεν. 12/2/1877)



1945: Τίθεται σε ισχύ ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, που θεωρείται ως η «γέννηση» του ΟΗΕ.



1946: Μια κάμερα τοποθετημένη πάνω στον πύραυλο V-2 No. 13 παίρνει την πρώτη φωτογραφία της Γης από το διάστημα. (ΦΩΤΟ)

1946: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άτλι καταδικάζει τον κομμουνισμό στο Συμβούλιο Εργατικών Συνδικάτων.



1946: Γεννιέται η Καίτη Χωματά, ελληνίδα τραγουδίστρια του «Νέου Κύματος». (Θαν. 24/10/2010)

1947: Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ καταθέτει στην Επιτροπή αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων και κατονομάζει υπαλλήλους του που θεωρεί ότι είναι κομμουνιστές.

1948: Ο Μπερνάρντ Μπαρούχ εισάγει τον όρο "Ψυχρός Πόλεμος".



1948: Πεθαίνει ο Φραντς Λέχαρ, αυστροουγγρικής καταγωγής συνθέτης οπερετών. («Η Νυχτερίδα») [γεν. 30/4/1870]

1955: Η Γαλλία αναγνωρίζει τη νέα Κυβέρνηση του Ντιέμ στο Νότιο Βιετνάμ.



1956: Γεννιέται ο Ελληνοαμερικάνος μπασκετμπολίστας Ντέιβιντ Στεργάκος.

1956: Σοβιετικά τανκς κάνουν την εμφάνιση τους στους δρόμους της Βουδαπέστης κατά τη δεύτερη μέρα της ουγγρικής εξέγερσης, ενώ αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Ίμρε Νάγκι.



1957: Πεθαίνει, σε ηλικία 52 ετών, ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, δημιουργός του «New Look», Κριστιάν Ντιόρ.

1958: Ξεκινά να εργάζεται πάνω στο τελευταίο του βιβλίο, The Poodle Springs Story, ο Αμερικανός συγγραφέας μυστηρίου Ρέιμοντ Τσάντλερ. Θα πεθάνει πριν προλάβει να το ολοκληρώσει.



1959: Ο Wilt Chamberlain ξεκινάει ένα ρεκόρ 799 συνεχόμενων αγώνων, στα οποία δεν αποβλήθηκε ούτε μια φορά με 5 φάουλ.

1960: Πανηγυρικά εορτάζεται η εγγραφή του χιλιοστού πλοίου στα ελληνικά νηολόγια.

1960: Ένας βαλιστικός πύραυλος εκρήγνυται πάνω στην βάση απογείωσης στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ. Σκοτώνονται πάνω από 100 άτομα.

1961: Η Μεγάλη Βρετανία εγγυάται την αυτονομία της Μάλτας, στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.



1963: Η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».

1964: Η Βόρεια Ροδεσία κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία και μετονομάζεται σε Ζάμπια.



1966: Γεννιέται ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ρώσος δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της Τσέλσι.

1967: Οι Ισραηλινοί χτυπούν διυλιστήρια πετρελαίου στο Σουέζ.

1968: Μεταβαίνει στην Μαδρίτη προκειμένου να μετάσχει στο Διεθνές Τουρνουά Αθιγγάνων η ομάδα ποδοσφαίρου του Κεραυνού Αγίας Βαρβάρας.

1969: Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Μπάρτον θαμπώνει τη γυναίκα του Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αλλά και τις λεγεώνες των θαυμαστών τους, προσφέροντας της ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.



1970: Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5,49 στο Καραϊσκάκη. Ταυτόχρονα γίνεται και ο πρώτος Βαλκάνιος αθλητής, που κάνει παγκόσμιο ρεκόρ μεταπολεμικά. Το ρεκόρ θα αντέξει 22 χρόνια σαν πανελλήνιο και θα το καταρρίψει το 1992 ένας άλλος Χρήστος, ο Παλλάκης, με 5.52, σε άλλη μια σύμπτωση, όπου ο πήχης είχε ζητηθεί να τοποθετηθεί δύο πόντους πιο κάτω και το ύψος του ξαναμετριέται.

1973: Τελειώνει ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, με τις ισραηλινές δυνάμεις να φθάνουν 100 χιλιόμετρα έξω από το Κάιρο και 45 χιλιόμετρα έξω από τη Δαμασκό.

1971: Βρετανοί στρατιώτες σκοτώνουν 5 Ιρλανδούς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Όλστερ.



1975: Κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ "Κόρους Λάιν", μία από τις μακροβιότερες παραστάσεις όλων των εποχών.

1977: Ο 17χρονος Steve Cauthen γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ, που τρέχει για 1 εκατομμύριο δολάρια, σε έναν χρόνο.

1980: Ο Νικολάι Τιχόνοφ αντικαθιστά στην πρωθυπουργία της Σοβιετικής Ένωσης τον Αλεξέι Κοσίγκιν, που παραιτείται για λόγους υγείας.



1981: Γεννιέται η τηλεπερσόνα, μοντέλο και πορνοστάρ Τίλα Τεκίλα.

1982: Ο Δημήτρης Μπέης εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.



1984: Η Γερμανίδα πρωταθλήτρια Στέφι Γκραφ δίνει τον πρώτο της επαγγελματικό αγώνα τένις.

1987: Συγκροτείται επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές. Ζητείται η παραίτηση Τόμπρα.

1991: Στην Αυστρία, σφυγμομέτρηση δείχνει, ότι το 1/3 των κατοίκων αντιπαθεί τους Εβραίους και τους αλλοδαπούς.

1992: Στη Γερμανία, χιλιάδες διαδηλωτές από το Κοσσυφοπέδιο συγκεντρώθηκαν στη Βόννη για να ζητήσουν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους.



1993: Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Βίνσεντ Πράις, ένας από τους πιο δημοφιλής ηθοποιούς ταινιών τρόμου.

1994: Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια απουσιάζουν από τους δρόμους του Λοντεντέρι στη Βόρεια Ιρλανδία, τα βρετανικά στρατεύματα, καθώς αίρονται τα μέτρα ασφαλείας μετά την κατάπαυση του πυρός από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

1995: Πεθαίνει ο Δημήτρης Μαρούδας, δημοσιογράφος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, σε ηλικία 68 ετών, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια.



1996: Αποχωρεί από τα γήπεδα του τένις η Αργεντινή πρωταθλήτρια Γκαμπριέλα Σαμπατίνι λόγω μεσογειακής αναιμίας.

1997: Στη Φινλανδία, ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η κυβέρνηση για έβδομη φορά από το 1995.



2000: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, σε ηλικία 39 ετών, αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας της Ατλέτικο Αλμάργκο αποδεχόμενος την πρόταση του προέδρου της, Ντάρντο ντε Μερσί.

2002: Η αστυνομία συλλαμβάνει τους Τζον Άλεν Μουχάμαντ και Λι Μπόιντ Μάλβο, τους μανιακούς ελεύθερους σκοπευτές που είχαν σκορπίσει τον τρόμο στην Ουάσινγκτον.

2003: Γεωμαγνητική καταιγίδα "βομβαρδίζει" το μαγνητικό πεδίο της Γης με φορτισμένα σωματίδια. Το δεύτερο κύμα, που καταγράφεται στις 29/10 αποτελεί μία από τις ισχυρότερες ηλιακές εκλάμψεις των τελευταίων 30 ετών ενώ το αέριο υλικό, που κινείται με 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα, περίπου 5 φορές πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, δημιουργεί μία γεωμαγνητική καταιγίδα της κατηγορίας G5, της πιο ισχυρής κατηγορίας, η οποία, ωστόσο, εξασθενεί γρήγορα. Η γωνία "πρόσκρουσής" της στο γήινο μαγνητικό πεδίο, αποτρέπει τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων σε δορυφόρους ή δίκτυα ηλεκτροδότησης.

2003: Το Concorde κάνει την τελευταία του εμπορική πτήση.



2005: Πεθαίνει η Ρόζα Παρκς, η μαύρη μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ' ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του '50, σηματοδοτώντας την αφετηρία της πορείας για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ. (Γεν. 4/2/1913)

2008: Η «ματωμένη Παρασκευή» των χρηματιστηρίων. Οι δείκτες σε πολλά μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες με μέσο όσο 10%.

Ημέρα του ΟΗΕ


Ο όρος «Ηνωμένα Έθνη» είναι αμερικανικής εμπνεύσεως και συγκεκριμένα του προέδρου Ρούζβελτ, ο οποίος αναφερόταν κατ' αρχάς στις συμμαχικές δυνάμεις κατά του Άξονα. Έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ετών, στις 24 Οκτωβρίου του 1945, τα Ηνωμένα Έθνη μετεξελίχθηκαν σε μια «παγκόσμια ένωση κρατών ταγμένη στην προώθηση της συνεργασίας στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα».

Τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη ήταν 51, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σήμερα φθάνουν τα 191, όσα και τα κράτη του κόσμου. Ο ΟΗΕ εκείνης της περιόδου αντανακλούσε τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι νικήτριες δυνάμεις που ηγήθηκαν του πολέμου, όπως οι ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, απέκτησαν και το δικαίωμα του «βέτο» στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο ΟΗΕ παρουσιάζει κτυπητές αδυναμίες στην επίλυση των διεθνών διαφορών, εξαιτίας των αντικρουόμενων συμφερόντων των μεγάλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στα καθ' ημάς, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Μεγαλονήσου. Παρ' όλα αυτά, αποτελεί το μοναδικό εργαλείο στα χέρια της διεθνούς κοινότητας για την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης.

Στα μεταψυχρολοπολεμικά χρόνια ασκείται κριτική στον ΟΗΕ από δύο πλευρές: Η μία θέλει ενεργότερο τον ρόλο τους στις διεθνείς υποθέσεις, η άλλη περιορισμό του ρόλου μόνο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία η Νότιος Αφρική και η Γερμανία επιδιώκουν να χορηγηθεί και σ' αυτές το δικαίωμα «βέτο», ενώ οι ΗΠΑ, που συνεισφέρουν το 22% του προϋπολογισμού του ΟΗΕ, ζητούν μεταρρυθμίσεις, όταν δεν τον παρακάμπτουν, όπως στην εισβολή στο Ιράκ.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα 

Μεσογειακή Ημέρα Ακτών


Η 24η Οκτωβρίου έχει ορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ημέρα αφιερωμένη στις ακτές της Μεσογείου.

Τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι ακτές της Μεσογείου είναι η μόλυνση των νερών, ο κίνδυνος εξαφάνισης ειδών από την πανίδα και την χλωρίδα, η υπεραλίευση και η δραματική αστικοποίηση του παράκτιου περιβάλλοντος.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας (World Polio Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου για να υπενθυμίσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του (Unicef, Π.Ο.Υ.) για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, μιας από τις πιο σοβαρές παιδικές ασθένειες του παρελθόντος και κύρια αιτία της παιδικής αναπηρίας.

Η πολιομυελίτιδα συχνά ονομάζεται και παιδική παράλυση, είναι οξεία ιογενής μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων. Ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «πολιός» (γκρίζος), «μυελός», που αναφέρεται στο νωτιαίο μυελό, και την κατάληξη -ίτις, η οποία στην ιατρική ορολογία υποδηλώνει τη φλεγμονή.

Το 1988, η πολιομυελίτιδα ήταν μία από τις κυρίαρχες αιτίες της παιδικής αναπηρίας σ’ όλο τον κόσμο. Τη χρονιά εκείνη ο ΟΗΕ υιοθέτησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εμβολιασμών, κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, για την καταπολέμηση της νόσου, που σύντομα απέδωσε καρπούς. Ο ετήσιος αριθμός κρουσμάτων πολιομυελίτιδας έπεσε από 350.000 το 1988, σε 416 το 2013 και 243 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, μία πολύ μεγάλη πτώση, της τάξης του 99%.

Η χώρα μας ανακηρύχθηκε «περιοχή ελεύθερη από πολιομυελίτιδα» τον Ιούνιο του 2002, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, ως αποτέλεσμα του συστηματικού εμβολιασμού και της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης της πολιομυελίτιδας.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα