29.5.16

Μια παράσταση από το ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ Ναυπλίου για την προσφυγιά. Πρώτη παρουσίαση στη Νέα Κίο.


Μια θεατρική βραδιά ΠΡΟ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ -- ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΒΑ <<Κοινός Λόγος >> Έλλης Παπαδημητρίου και άλλες αφηγήσεις, μια συμπαραγωγή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ - ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ -- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ... 

Τετάρτη 8 Ιουνίου στην αυλή του Λασκαρίδιου Λαογραφικού Μουσείου Νέας Κίου. 

Την θεατρική βραδιά διοργανώνει ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ....

Ένα καταπράσινο σπίτι βγαλμένο από παραμύθι στο Ναύπλιο!








ΠΗΓΗ : paratiritis-news.com

Πρωταθλητές Masters στην Επίδαυρο Κουτρούμπας, Καταπόδης και Μαλισιάνος


Ο Ευάγγελος Κουτρούμπας (30-39 ετών), ο Λουκάς Καταπόδης (40-49) και ο Χαράλαμπος Μαλισιάνος (50+) ήταν οι τρεις νικητές – πρωταθλητές, στις τρεις ηλικιακές κατηγορίες, στην ατομική χρονομέτρηση, του Πανελληνίου πρωταθλήματος ποδηλασίας δρόμου Masters 2016 που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή (29/05) στην Επίδαυρο. Μια διοργάνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου και την 4η Εφορία Αρχαιοτήτων.

«Έγινε ένας πολύ καλός αγώνας και είμαστε χαρούμενοι που από την πλευρά μας είχαμε συμμετοχή στην επιτυχία του, δήλωσε ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κωνσταντίνος Γκάτζιος, ο οποίος εξέφρασε προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, την επιθυμία του για την θεσμοθέτηση και ενός διεθνή αγώνα. Μιλώντας με την σειρά του ο Αθανάσιος Τερζής σημείωσε: «Για μια ακόμα φορά όλα λειτούργησαν με ακρίβεια. Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για την συνεργασία. Η περιοχή της Επιδαύρου είναι ιδανική και για αγώνες ποδηλασίας και το αποδεικνύει κι αυτό το Σαββατοκύριακο».


ΠΗΓΗ : paratiritis-news.com

"Μήδεια" του Μποστ από το Θεατρικό Εργαστήρι του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου


«Κι εγώ σαν την Ελλάδα μας, ποτέ μου δε θ’ αλλάξω»... Λέει κάπου ο χορός της ξεκαρδιστικής Μήδειας του Μποστ, που αναμένεται ν’ ανέβει από το θεατρικό εργαστήρι του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου. 

Ευτυχώς εκτός των στραβών κι ανάποδων, που ποτέ δεν αλλάζουν, σ’ αυτόν τον τόπο υπάρχουν και όμορφα πράγματα, που επίσης ποτέ δεν αλλάζουν. Στην Ελλάδα πάντοτε γινόταν θέατρο και συνεχίζει ευτυχώς να γίνεται με αμείωτη όρεξη και πάθος.

Προς το παρόν οι πρόβες βρίσκονται σε εξέλιξη και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ομάδα δίνει και θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της, ώστε το κείμενο του σπουδαίου μας Μποστ να περάσει στους θεατές έτσι όπως εκείνος θα ήθελε. Δίνοντάς τους το γέλιο σε πλήρη ισορροπία με την αναζήτηση, τον προβληματισμό και τη θεατρική αγωγή της ψυχούλας τους. 

Η παράσταση ελπίζουμε να είναι έτοιμη το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αλλά για τις ακριβείς ημερομηνίες θα επανέλθουμε.

Σ.Μ.







Φωτογραφίες : Χάρης Καραποστόλης

Ομάδες φοιτητών παρουσιάζουν θεατρικά αποσπάσματα στο Ναύπλιο


Εννέα ομάδες φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών που παρακολούθησαν το μάθημα Σκηνοθεσία ΙΙ με υπεύθυνη διδάσκουσα την Άννα Τσίχλη παρουσιάζουν σκηνές από το θεατρικό έργο «Καζιμίρ και Καρολίνα» του Έντεν φον Χόρβατ στο Θέατρο Τριανόν, αύριο Δευτέρα 30 Μαΐου, από τις 4 μ.μ. ως τις 9 μ.μ.

Η ανεργία, η αδυσώπητη λαχτάρα για κοινωνική ανέλιξη, ο έρωτας και οι σχέσεις διαπραγματεύονται σε μια βραδιά πανηγυριού ενώ ένα ζέπελιν ταξιδεύει στον ουρανό. Οι πτυχές του θεατρικού έργου θα παρουσιαστούν μέσα από τα 9 αποσπάσματα – παραστάσεις που έχουν σκηνοθετήσει οι φοιτητές.

“Stymphalia Lake Run 2016”


Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, Ημέρα Περιβάλλοντος και ημέρα γενεθλίων του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας δρόμου με τίτλο «Stymphalia Lake Run 2016».

Ο αγώνας περιλαμβάνει τρεις διαδρομές (5 χλμ, 10 χλμ., και 21,5 χλμ.) που θα πραγματοποιηθούν περιφερειακά της λίμνης Στυμφαλίας, στην ορεινή Κορινθία

To “Stymphalia Lake Run 2016” πραγματοποιείται με αφορμή το φετινό εορτασμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία»,  από το ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Σικυωνίων «Η ΜΗΚΩΝΗ», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και τον αθλητικό σύλλογο Λαύκας «Η Στυμφαλίς».

Πάμε Θέατρο;


Εσύ πήρες τη νέα ταυτότητα εθελοντή αιμοδότη;


Με το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών εκδίδονται νέες ταυτότητες εθελοντών αιμοδοτών προς αντικατάσταση των παλαιών καρτών.

Οι νέες ταυτότητες συμβάλλουν:

Στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών υποδοχής, καταγραφής και επιλογής των αιμοδοτών με βελτίωση της γενικότερης εξυπηρέτησής τους.

Στην απλοποίηση της διαχείρισης των στοιχείων των αιμοδοτών και ανάκτησης του πλήρους ιστορικού τους.

Στη διευκόλυνση αναζήτησης και ενημέρωσης των αιμοδοτών.

Ο αιμοδότης μπορεί να εγγραφεί στο διαδικτυακό τόπο ΕΜΑ και να ζητήσει την έκδοση Ταυτότητας Εθελοντή Αιμοδότη. Η Ταυτότητα Εθελοντή Αιμοδότη παραλαμβάνεται από τον αιμοδότη μέσω συνεργαζόμενων σημείων παράδοσης σε όλη τη Χώρα.

Με το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών η διαχείριση του προφίλ του κάθε Εθελοντή Αιμοδότη γίνεται από τον ίδιο.

Μάθε περισσότερα στο : www.blooddonorregistry.gr/donor

Γιόρτασαν την Αγία Φωτεινή στο Ναύπλιο


Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην ομώνυμη Ιερή Ανδρική Μονή στο Ναύπλιο.













ΠΗΓΗ: argolikeseidhseis.gr

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος


Γιορτάζεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Γαστρεντερολογίας που συσπειρώνει πάνω από 100 εθνικές οργανώσεις γστρεντερολογίας με περίπου 50.000 μέλη. 

Η 29η Μαΐου επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος (World Digestive Health Day), επειδή την ημερομηνία αυτή του 1958 ιδρύθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Γαστρεντερολογίας.

Πεπτικό σύστημα ονομάζεται το σύνολο των οργάνων με τα οποία γίνεται η πέψη,  η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός μας παίρνει από τις τροφές τα χρήσιμα στοιχεία. Τα βασικά όργανα του πεπτικού συστήματος είναι τα δόντια, οι σιελογόνοι αδένες, ο φάρυγγας, ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη και το πάγκρεας.

Θέμα του φετινού εορτασμού (2016): «Δίαιτα και Έντερο».



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Δεκάδες φαναράκια φώτισαν τον Αναπλιώτικο ουρανό!


«Όποιος επισκέπτεται μία φορά το όμορφο Ναύπλιο θέλει να το επισκέπτεται συνέχεια», με αυτή τη φράση ξεκίνησε η Ρούλα Κορομηλά την παρουσίαση του event που έλαβε χώρα το σαββατόβραδο (28/5) στην Αργολική πρωτεύουσα.

Πολύς κόσμος μαζεμένος στην πλατεία Φιλελλήνων, άναψε φαναράκια και τα έστειλε να αναπαυθούν στον Αναπλιώτικο ουρανό, δίνοντας μία υπέροχη εικόνα σε όσους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το event, είτε από κοντά, είτε από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.


ΠΗΓΗ : anagnostis.org

Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων


Η Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων καθιερώθηκε το 2002 από τον ΟΗΕ για να αποτίσει φόρο τιμή σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, αλλά και να τιμήσει τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τους σκοπούς της ειρήνης. 

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Ο Ναός της Αγίας Φωτεινής Μαντινείας πανηγυρίζει σήμερα


Σήμερα Κυριακή 29 Μαΐου πανηγυρίζει ὁ Ἱερὸς Ναὸς τῆς Ἁγίας Ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος καὶ Ἰσαποστόλου  Φωτεινής τοῦ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ. 

Η εκκλησία της Αγία Φωτεινής βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις αρχαιότητες της Αρχαίας Μαντινείας κοντά στην Τρίπολη και χτίστηκε το 1972. Η εκκλησία αποτελεί ιδιοκτησία του Μαντινειακού Συνδέσμου, βρίσκεται μέσα στην αρχαία πόλη και ολοκληρώθηκε εξωτερικά το 1973.

Η εκκλησία ξεχωρίζει για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική της που είναι κράμα διάφορων ρυθμών, από την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική μέχρι την βυζαντινή αρχιτεκτονική, όπως και τον αγιογραφικό της διάκοσμο που παραπέμπει στην κλασική αρχαιότητα. Ο περίβολος του ναού διακοσμείται από κατασκευές αρχαιοελληνικής έμπνευσης και μνημειακού χαρακτήρα. Η διάθεση του αρχιτέκτονα είναι εμφανώς να συγκεράσει παραδοσιακές ελληνικές επιδράσεις με την αρχαία ελληνική αισθητική, προτείνοντας μια γέφυρα-συνέχεια μεταξύ του παλιού - της κλασικής εποχής που εδώ εκπροσωπείται από την αρχαία Μαντινεία - και του νέου,  δηλαδή της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης.

Η αρχιτεκτονική του ναού, όπως και η κλασική σύλληψη και απόδοση των μορφών των αγιογραφιών, προκάλεσε και συνεχίσει να προκαλεί αντικρουόμενες κριτικές, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Στο παρελθόν μάλιστα  προκάλεσε και την επέμβαση της επίσημης Εκκλησίας, η οποία απαίτησε, και τελικά επέβαλε, την μερική αντικατάσταση των αγιογραφιών.

Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται αρχαιοπρεπές οικοδόμημα, το Ηρώον, προς τιμή όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από τα Δ.Δ. του Δήμου Μαντινείας. Δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το Φρέαρ Ιακώβ που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα.

Η ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής, του διπλανού Τουριστικού Περιπτέρου, όπως και η αναμόρφωση και αξιοποίηση του χώρου της Αρχαίας Μαντινείας έχει γίνει από το Μαντινειακό Σύνδεσμο "Η αρχαία Μαντινεία" (Β. Δεκάζου 43 & Τρικόρφων, 2710-232586). Ο Μαντινειακός Σύνδεσμος ιδρύθηκε με σκοπό να είναι αρωγός στη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την αξιοποίηση του χώρου της Αρχαίας Μαντινείας και τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών του.







































ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ M.Hulot