1.10.16

Ηλεία: Οδηγός και συνοδηγός νεκροφόρας το έριξαν στα τσίπουρα κι «έχασαν» το νεκρό


Απίστευτες εικόνες σε δρόμο της Ηλείας

Η τσιπουροκατάνυξη  του «πληρώματος» μιας νεκροφόρας η οποία μετέφερε τη σορό άντρα σε χωριό της Ηλείας, είχε απρόβλεπτη εξέλιξη τόσο για τον νεκρό όσο και για τους συγγενείς του.

Η μεταφορά είχε προβλεφθεί να γίνει απογευματινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, ώστε λίγο μετά τη δύση του ηλίου η σορός να έχει παραδοθεί στους συγγενείς του θανόντος.

Όπως όπως γράφει το patrastimes.gr, λίγα χιλιόμετρα πριν τον τελικό προορισμό ο οδηγός και ο συνοδηγός της νεκροφόρας είδαν πως είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους και αποφάσισαν να κάνουν στάση σε χωριό που βρισκόταν  πριν τον τελικό προορισμό τους. Η στάση ξεκούρασης συνοδεύθηκε όμως από τσίπουρα… χαλάρωσης με τους δύο μεταφορείς από κάποιο σημείο και μετά να χάνουν το μέτρημα και το μέτρο.

Το αποτέλεσμα ήταν η στάση να γίνει πολύωρη παραμονή και η αποχώρηση δύσκολη λόγω του αλκοόλ. Ωστόσο η παράδοση της σορού δεν μπορούσε να αναβληθεί με αποτέλεσμα παρόλο που οδηγός και συνοδηγός δεν ήταν σε θέση να μετακινηθούν, να ξεκινήσουν για τον τελικό προορισμό.

Λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσουν στην πατρίδα του εκλιπόντος,  ο οδηγός έχασε τον έλεγχο της νεκροφόρας, με αποτέλεσμα το όχημα να βγει από την πορεία του. Η πίσω πόρτα άνοιξε και η συνέχεια ήταν απίστευτη καθώς το φέρετρο εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά και η σορός βρέθηκε εκτός φέρετρου.

Οδηγός και συνοδηγός παρά το σοκ προσπάθησαν και μετά από λίγο εντόπισαν τη σορό αλλά όπως διαπιστώθηκε τόσο αυτή όσο και το φέρετρο δεν ήταν δυνατόν να παραδοθούν στους συγγενείς με αποτέλεσμα να ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την αποστολή άλλης νεκροφόρας και φέρετρου αλλά και υπαλλήλων από το γραφείο τελετών, προκειμένου να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις .

Στο μεταξύ οι συγγενείς του νεκρού είχαν βγει σε αναζήτηση των μεταφορέων και της νεκροφόρας, καθώς λίγο πριν αυτοί σταματήσουν για να απολαύσουν τα τσίπουρά τους είχαν επικοινωνήσει μαζί τους και τους είχαν πληροφορήσει πως σε λίγη ώρα φτάνουν. Όταν τους βρήκαν οι εικόνες που αντίκρισαν- συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου που είχαν χάσει- ήταν τραγικές.



Πηγή: greek-inews.gr

Ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τον Καποδίστρια στο Ναύπλιο


Απόψε στην αίθουσα του Βουλευτικού στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τον Ιωάννη Καποδίστρια έγινε παρουσίαση του βιβλίου για παιδιά της μοναχής Φιλοθέης «Ο μπάρμπα-Γιάννης των Ελλήνων» από τον Μητροπολίτη Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριο.

Τις εκδηλώσεις οργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων και το Κέντρο Ευρωπαικών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», σε συνεργασία με τον Όμιλο Αργολίδας για την Ουνέσκο.

Ακολούθησε εσπερίδα με  τίτλο «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η προσφορά του στη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους» με ομιλητές τους Γεώργιο Πουκαμισά, πρέσβη επί των Ελληνορωσικών θεμάτων Διεύθυνσης ΥΠΕΞ και τον Παναγιώτη Πασπαλιάρη ιστορικό.

Στην συνέχεια η εκδήλωση έκλεισε από την ανδρική τετράφωνη χορωδία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση Αθηνών με βυζαντινούς και ρωσικούς ύμνους.


















ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Άρης Νίκαιας - Διομήδης Άργους 17-29


Πρώτη νίκη σήμερα το απόγευμα στην Handball Premier για τους Λύκους, οι οποίοι μετά το στραβοπάτημα της πρεμιέρας κόντρα στην ΑΕΚ, πήγαν στη Νίκαια "πεινασμένοι" και νίκησαν τον Άρη με 17 - 28.

Στην 3η αγωνιστική, το Σάββατο 8/10 ο Διομήδης υποδέχεται τον Αερωπό Έδεσσας στη Νέα Κίο.

Καταβάλλονται τη Δευτέρα οι συντάξεις του ΟΓΑ


Σε 656.412 συνταξιούχους του ΟΓΑ καταβάλλεται τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου η σύνταξη μηνός Οκτωβρίου, με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου 2016 ανέρχεται στο ποσό των 293.671.765 ευρώ.

Η UNESCO καλεί Ελλάδα και Βρετανία να βρεθεί λύση για το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα


Για πρώτη φορά στην ιστορία της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, αποτυπώθηκε σε δύο κείμενα, τα οποία και υιοθετήθηκαν.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορεί το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του, στη Συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Αποκατάστασή τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης (ICPRCP), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, αποτυπώθηκαν τα εξής:

1. Στην Απόφαση τη σχετική με την Έκθεση της γραμματείας της UNESCO, όπου η Επιτροπή εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία της για το ζήτημα των γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση και

2. Στη Σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, όπου, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή σημειώνει το σκεπτικισμό της για την απόρριψη από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο της πρότασης της Ελλάδας για παραπομπή του ζητήματος στη διαδικασία διαμεσολάβησης της UNESCO και καλεί τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη ικανοποιητικής λύσης στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα.

Στη συνάντηση, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, καθ. Δημήτριο Παντερμαλή και τη νομικό σύμβουλο Α' της ειδικής νομικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, Άρτεμη Παπαθανασίου, οι οποίοι είναι μέλη της τριμελούς ειδικής συμβουλευτικής Επιτροπής για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, που έχει συσταθεί από τον υπουργό Πολιτισμού, με πρόεδρο τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Πέθανε η ηθοποιός Σοφία Ρούμπου


Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου, η ηθοποιός Σοφία Ρούμπου, έφυγε από τη ζωή, σήμερα τα ξημερώματα, μετά από μακρά νοσηλεία.

Σύζυγος του διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκου Καβουκίδη και μητέρα της ηθοποιού Μαρίας Καβουκίδη, η Σοφία Ρούμπου βραβεύτηκε το 1969 στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Το κορίτσι του 17".

Ηλεκτρικός άγγελος, Παραγγελιά, Να ντύσουμε τους γυμνούς, Το αγκίστρι, Αγάπησα μια άγνωστη, Ένα αστείο κορίτσι, Η Μεσόγειος φλέγεται, Γυμνοί στο δρόμο, Πανικός, είναι κάποιες από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε.

Συγγενείς και φίλοι θα την αποχαιρετίσουν στο 1ο Νεκροταφείο στην Αθήνα, την Δευτέρα στη 1 μετά το μεσημέρι.



ΠΗΓΗ: news.in.gr

9 θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Άργους-Μυκηνών



Tακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους-Μυκηνών θα γίνει τη Δευτέρα, στις 3 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ. στο Δημαρχιακό Κατάστημα στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Οδός Καποδιστρίου αριθ. 9 – ισόγειο).

Τα θέματα:

1. Περί τροποποιήσεως προϋπολογισμού Δήμου Άργους – Μυκηνών οικονομικού έτους 2016 – εισηγητής ο κ. Γ. Αθανασόπουλος.

2. Περί τροποποιήσεως Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Άργους – Μυκηνών έτους 2016 – εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

3. Περί εκτελέσεως του έργου: «Κατασκευή μονάδας μηχανικής διαλογής στα πλαίσια προσωρινής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων» – εισηγητής ο κ. Χ. Νέστορας. 

4. Περί εγκρίσεως του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας» – εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

5. Περί εγκρίσεως του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος Νέας Κίου 2013» – εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

6. Περί εγκρίσεως του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Μικρά Τεχνικά Έργα στη Δ.Ε. Λέρνας» – εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη. 

7. Περί μεταβιβάσεως παραγωγικής άδειας πωλητή Λαϊκών Αγορών – εισηγητής ο κ. Γ. Αθανασόπουλος.

8. Περί συγκροτήσεως επιτροπής εκτιμήσεως ακινήτων για μίσθωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Π.Δ. 271/80 – εισηγητής ο κ. Κ. Μπέγκος.

9. Περί συμπληρώσεως της υπ’ αριθ. 322/2014 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία έχει οριστεί επιτροπή σφράγισης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να ορισθούν τα αναπληρωματικά μέλη αυτής – εισηγητής ο κ. Κ. Μπέγκος.

Γίνεται μνεία ότι πριν την συζήτηση των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως θα γίνει παρουσίαση της μελέτης «Γεωπεριβαλλοντικές Συνθήκες, Κίνδυνος Πλημμυρών και Στρατηγικές Αντιμετώπισης στο Δήμο Άργους – Μυκηνών».


ΠΗΓΗ: palabourtzi.gr

Περισσότεροι από 250 αθλητές θα είναι αύριο στην εκκίνηση του Energy Triathlon Tolo!


Όλα είναι έτοιμα για το Energy Triathlon Tolo 2016 που θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 250 αθλητές όλων των ηλικιών αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού που περιλαμβάνει Ολυμπιακή απόσταση Τριάθλου, Super Sprint τρίαθλο, Aquathlon και παιδικό αγώνα τριάθλου.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι συμμετοχές διακεκριμένων αθλητών, όπως ο Πρωταθλητής Ελλάδας Γρηγόρης Σουβατζόγλου και οι Παναγιώτης Δημόπουλος, Άγγελος Μαυρογιάννης, Σπύρος Χρυσικόπουλος και Μαριλού Καζαμαριώτη.

Η εκκίνηση και ο τερματισμός όλων των αγώνων θα είναι στο Τολό, ενώ η διαδρομή της ποδηλασίας στη μεγάλη απόσταση θα συνδέσει ιστορικά τις Αρχαίες Μυκήνες με το Ναύπλιο!

Διοργανωτές του αγώνα είναι ο Δήμος Ναυπλιέων – Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου και η Energy Races με συνδιοργανωτές την εταιρεία “Carefull”τους αθλητικούς συλλόγους Ν.Ο.Ναυπλίου & Κ.Ο.Ναυπλίου «Εύρος»

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές έχουν κλείσει. Κάποιες θέσεις είναι ακόμα διαθέσιμες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γραφτούν στους αγώνες σήμερα Σάββατο ως τις 20.00 και αύριο Κυριακή το πρωί 07.00-09.00 στη Γραμματεία του Αγώνα.

Αμάξι εξετράπη της πορείας του στην παραλιακή Ναυπλίου - Νέας Κίου



ΙΧ αυτοκίνητο για άγνωστη αιτία εξετράπη της πορείας του στην παραλιακή Ναυπλίου - Νέας Κίου με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός ασφάλτου.

Ο οδηγός του, τραυματίστηκε, ευτυχώς, ελαφρά και οδηγήθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο. 
Έρευνα για το τροχαίο ατύχημα διενεργεί η Τροχαία Άργους.


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Ακόμα μια χελώνα καρέτα-καρέτα νεκρή στην παραλία Τημενίου


Μία ακόμα νεκρή χελώνα καρέτα –καρέτα ξεβράστηκε σήμερα Σάββατο 1 Οκτωβρίου στην παραλία του Τημενίου.

Την χελώνα εντόπισαν λουόμενοι  να επιπλέει κι αμέσως ενημέρωσαν το Λιμενικό, άντρες του οποίου έσπευσαν στο σημείο, κατέγραψαν το συμβάν κι ενημέρωσαν το Δήμο Άργους Μυκηνών για να περισυλλέξει την χελώνα. 


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου η νεκρώσιμος ακολουθία του ήρωα καταδρομέα Ευάγγελου Τσάκωνα στο Κολιάκι Αργολίδας


Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία αλλά και ο ενταφιασμός των οστών του ήρωα καταδρομέα Ευάγγελου Τσάκωνα στην γενέτειρά του, το Κολιάκι Αργολίδας.

Χρειάστηκε να περάσουν 42 χρόνια για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τα οστά 16 στρατιωτών που έπεσαν κατά την επιχείρηση “Νίκη” στην Κύπρο όπου κατέπεσε το ελληνικό αεροσκάφος NORATLAS το οποίο μετέφερε καταδρομείς για την αναχαίτιση των τουρκικών δυνάμεων εισβολής.

Οι Έλληνες καταδρομείς έφυγαν από την Κρήτη τη νύχτα της 21ης/22ης Ιουλίου του 1974. Τα (φίλια) αντιαεροπορικά τους χτύπησαν ενώ προσέγγιζαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας και το αεροπλάνο τους συνετρίβη στην Μακεδονίτισσα. Οι 16 από τους επιβαίνοντες έμειναν εκεί, 42 ολόκληρα χρόνια, μαζί με το αεροπλάνο, να φυλούν τα αδέρφια τους στον Τύμβο που στήθηκε εκεί για θυμίζει σε όλους το αίμα και τις θυσίες των παλικαριών που στάθηκαν απέναντι στον Αττίλα το μαύρο καλοκαίρι του 1974.


ΠΗΓΗ: palabourtzi.gr

H νέα ταινία του Γούντυ Άλλεν “Cafe Society” προβάλλεται στο Ναύπλιο


Η νέα ταινία του Γούντυ Άλλεν  “Cafe Society” προβάλλεται μέχρι και την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ. στο Cine-Nafplio. 

Υπόθεση:

Νέα Υόρκη, δεκαετία του ’30. Μην αντέχοντας τους καβγάδες των γονιών του, τον γκάνγστερ αδελφό του και την οικογενειακή επιχείρηση, ο Μπόμπι Ντόρφμαν αποφασίζει να αλλάξει δραστικά τη ζωή του.
Έτσι, αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στο Χόλιγουντ όπου ο πανίσχυρος ατζέντης θείος του τον προσλαμβάνει ως παιδί για όλες τις δουλειές. Ο Μπόμπι γρήγορα ερωτεύεται ένα κορίτσι, το οποίο όμως είναι δεσμευμένο. Ο Μπόμπι συμβιβάζεται με την φιλία της – ώσπου μια μέρα το κορίτσι χτυπά την πόρτα του και του λέει ότι ο φίλος της μόλις την χώρισε. Ξαφνικά, η ζωή του Μπόμπι παίρνει νέα, ιδιαίτερα ρομαντική τροπή!

Διάρκεια: 96 λεπτά


Παράλληλα γίνονται και οι προβολές των ταινιών “Το Μούτρο: H επιστροφή” και το παιδικό “Barbie, η περιπέτεια του Διαστήματος” (μεταγλ.)


Σαν σήμερα... στη μουσική


1932: Ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής της blues Albert Collins (1932-1993) γεννήθηκε στην πόλη Λεόνα του Τέξας. Είναι γνωστός και ως "the Ice Man", "the Master of the Telecaster" και "the Razor Blade". Ξεκίνησε την καριέρα του το 1952 παίζοντας σε διάφορα συγκροτήματα στην περιοχή του Χιούστον στο Τέξας. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το ορχηστρικό μουσικό κομμάτι "Frosty". Το 1983 κέρδισε το βραβείο W. C. Handy "Best Blues Album of the Year" για το "Don't Lose Your Cool" και το 1987 μοιράστηκε με τους Robert Cray και Johnny Copeland, βραβείο Grammy για το άλμπουμ "Showdown!". Υπήρξε επιρροή για πολλούς κιθαρίστες όπως Gary Moore, Debbie Davies, Stevie Ray Vaughan, John Mayer, Frank Zappa, Ronnie Wood, Jimmy Page, Eric Clapton κ.α. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες του 20ου αιώνα.


1970: Ο Jimi Hendrix κηδεύεται στην πατρίδα του, στο νεκροταφείο Greenwood Memorial κοντά στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, δέκα τρεις ημέρες μετά το θάνατο του. Η σορός του έπρεπε να μεταφερθεί από το Λονδίνο.

1973: Μετά την μεγάλη επιτυχία του "The Dark Side of the Moon", οι Pink Floyd δεν ήταν σίγουροι για το πώς θα ξανά πετύχουν την τεράστια δημοτικότητα του τελευταίου τους άλμπουμ. Αποφάσισαν λοιπόν να πειραματιστούν και να προσπαθήσουν να φτιάξουν ένα άλμπουμ μόνο με ήχους από κοινά οικιακά αντικείμενα. Σήμερα, ξεκινούν τις ηχογραφήσεις για το project "Household Objects". Εν κατακλείδι θα τα παρατήσουν και θα συγκεντρωθούν στις ιδέες τους για ένα άλμπουμ με τίτλο "Wish You Were Here".

1975: Ο Αμερικανός ντράμερ και μέλος των Booker T. & the M.G.'s, Al Jackson, Jr. (Alan Jackson 1935-1975) δολοφονείται σε ηλικία 39 ετών από διαρρήκτες που είχαν εισβάλει στο σπίτι του στο Μέμφις του Τενεσί. Αφού τον υποχρέωσαν να πέσει στα γόνατα, τον πυροβόλησαν πέντε φορές στη πλάτη. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ντράμερ του 20ου αιώνα. Αποκαλείται και "the Human Timekeeper". Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως Rufus Thomas, Carla Thomas, Eddie Floyd, Sam & Dave, Otis Redding, Albert King. Το 1971 μαζί με τους Willie Mitchell και Al Green έγραψε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του τελευταίου, το τραγούδι "Let's Stay Together" που αργότερα τραγούδησε και η Tina Turner.

1996: Κυκλοφορεί το live άλμπουμ των Nirvana με τίτλο "From the Muddy Banks of the Wishkah" το οποίο περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις του συγκροτήματος από το 1989 έως το 1994. Είναι το δεύτερο άλμπουμ των Nirvana που κυκλοφορεί μετά το θάνατο του τραγουδιστή Kurt Cobain, τον Απρίλιο του 1994. Περιέχει τα τραγούδια: "Smells Like Teen Spirit", "Lithium", "Polly" κ.α. 


ΠΗΓΗ:   musicislifepsansimera.blogspot.gr

Ένα τραγούδι για σήμερα...


Το σημερινό τραγούδι, ο "Οκτώβριος" του Ορφέα Περίδη,  είναι αφιερωμένο στον μήνα που ξεκίνησε...


Οκτώβριος
Στίχοι & Μουσική: Ορφέας Περίδης

Το μικρό καλοκαιράκι το παντοτινό
θέλει θάρρος, θέλει μάχη, φίλο αδελφό
θέλει πάθος, θέλει αγωνία, κόντρα στον καιρό
θέλει να κρατάς γενναία και ψυχή θεριό

Να `σαι φίλος του εαυτού σου, να τον αγαπάς
να `χεις στην καρδιά σου ήλιο κι έξω ο χιονιάς
ξαφνικές κακοκαιρίες και καλοκαιριές
να `σαι ο έρωτας σε νύχτες μελαγχολικές

Το μικρό καλοκαιράκι θα `ναι πάντα εκεί
πέρα απ' την ομίχλη, θα `ναι πίσω απ' την βροχή

Ελευσίνια Μυστήρια


Θρησκευτική γιορτή προς τιμήν της Δήμητρας και της Κόρης (Περσεφόνης). Η καθιέρωσή της ανάγεται στα μυθικά χρόνια, με πρωτοβουλία είτε του Ευμόλπου είτε τον Ερεχθέα και αναφέρεται στο μυστήριο της ζωής, του θανάτου και της μετά θάνατο ζωής.

Τα Ελευσίνια μυστήρια είχαν αρχικά τοπική εμβέλεια, αλλά από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ., όταν η Ελευσίνα υπάγεται πλέον διοικητικά στην πόλη των Αθηνών, τα μυστήρια γίνονται ιδιαιτέρως δημοφιλή, για να αποκτήσουν στην κλασική εποχή πανελλήνιο και στα ρωμαϊκά χρόνια παγκόσμιο χαρακτήρα.

Ο ιδρυτικός μύθος των Ελευσινίων Μυστηρίων μάς πληροφορεί τα εξής: Η θεά Δήμητρα, μετά την απαγωγή της κόρης της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, θεό του κάτω κόσμου, τριγυρνούσε εδώ κι εκεί αναζητώντας τη. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής της έφτασε στην περιοχή της Ελευσίνας. Εκεί φιλοξενήθηκε από τον βασιλιά Κελεό, που δεν γνώριζε όμως ποια ήταν. Η θεά ως ανταπόδοση της φιλοξενίας θέλησε να κάνει αθάνατο το γιο του βασιλιά με μία τελετουργία επάλειψης του σώματός του με αμβροσία, σε συνδυασμό με πέρασμα από τη φωτιά. Όταν η βασίλισσα τη συνέλαβε επ’ αυτοφώρω, τρόμαξε, πιστεύοντας ότι επιχειρούσε να σκοτώσει το γιο της και γι’ αυτό την έδιωξε από το παλάτι. Η Δήμητρα τότε φανέρωσε την πραγματική της ταυτότητα και διέταξε το βασιλιά να τη λατρεύουν στην Ελευσίνα. Καθόρισε η ίδια το χαρακτήρα των μυστηριακών τελετών προς τιμήν της, τα σεμνά όργια, που οδηγούσαν τους ανθρώπους σε ηθική ανύψωση, ευημερία και μακαριότητα, ενώ δίδαξε και στους κατοίκους την καλλιέργεια του σιταριού.

Η Δήμητρα, θεά της γεωργίας, συνδεόταν φυσικά με τις καλλιέργειες και τη γονιμότητα της γης. Η μυστικότητα της λατρείας της στην Ελευσίνα ήταν αυστηρά επιβεβλημένη. Όσοι μυούνταν στα μυστήρια απαγορευόταν να αποκαλύψουν όλα όσα είχαν δει και ακούσει κατά τη διάρκεια της μύησης. Εξ’ αιτίας της αυστηρής μυστικότητας δεν γνωρίζουμε τι έκαναν κατά τη διάρκεια των τελετών, καθώς κανένας αρχαίος συγγραφέας δεν αναφέρει τίποτα σχετικό.

Γνωρίζουμε, όμως, λεπτομερώς τι γινόταν στα φανερά. Τα Μικρά Ελευσίνια γίνονταν το Φεβρουάριο στην Αθήνα, κοντά στο σημερινό Παναθηναϊκό Στάδιο. Τότε έκαναν την προκαταρκτική μύηση εκείνων θα μυούνταν αργότερα στα Μεγάλα Μυστήρια. Αυτοί, λοιπόν, θυσίαζαν, εξαγνίζονταν και μάθαιναν ορισμένα πράγματα.

Τα Μεγάλα Μυστήρια ή Ελευσίνια Μυστήρια άρχιζαν στην Αθήνα στις 14 του μηνός Βοηδρομιώνος και ολοκληρώνονταν εννέα ημέρες αργότερα στην Ελευσίνα. Τις εννέα αυτές ημέρες διαδραματίζονταν τα εξής:

Προεόρτια, 14 του Βοηδρομιώνος
Την προηγούμενη της έναρξης της γιορτής γινόταν η μεταφορά των ιερών αντικειμένων από την Ελευσίνα στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τα ιερά αντικείμενα τοποθετούνταν σε κύστες και με συνοδεία πομπής από νέους των Αθηνών και από το ιερατείο της θεάς έφταναν στο Ελευσίνιο (τέμενος της Δήμητρας κάτω από την Ακρόπολη, προς τη μεριά της Αγοράς), όπου και στεγάζονταν.

Πρώτη Ημέρα, 15 του Βοηδρομιώνος (Αγυρμός)
Συγκέντρωση των Μυστών στην Ποικίλη Στοά της Αγοράς. Εκεί κηρυσσόταν η επίσημη έναρξη των Μυστηρίων (πρόρρηση) από τον ιεροκήρυκα.

Δεύτερη Ημέρα, 16 του Βοηδρομιώνος (Άλαδε Μύσται)
Με το σύνθημα «Άλαδε Μύσται», που σημαίνει «στη θάλασσα Μύστες», η ομάδα των Μυστών λουζόταν στο Φάληρο για να διώξουν τις αμαρτίες, ενώ θυσιάζονταν στον ίδιο τόπο μικροί χοίροι.

Τρίτη Ημέρα, 17 του Βοηδρομιώνος
Ο βασιλιάς των Αθηνών προΐστατο θυσίας προς τιμήν της Δήμητρας και της Κόρης στο Ελευσίνιο.

Τετάρτη Ημέρα, 18 του Βοηδρομιώνος
Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας οι Μύστες έμεναν στα σπίτια τους, ενώ η πόλη της Αθήνας τιμούσε τον Ασκληπιό. Γυναίκες με καλάθια γεμάτα με ρόδια και παπαρούνες επάνω σε βοϊδάμαξα, σχημάτιζαν πομπή και γύριζαν μέσα στην πόλη.

Πέμπτη Ημέρα, 19 του Βοηδρομιώνος
Ξεκινά η μεγάλη πομπή προς την Ελευσίνα με το άρμα του θεού Ίακχου να προηγείται. Στάσεις γίνονταν κατά μήκος της Ιεράς Οδού, σε διάφορα ιερά, για τέλεση θυσιών και απόδοση προσφορών. Οι κάτοικοι της Ελευσίνας τους περίμεναν στη γέφυρα του Κηφισού και τους υποδέχονταν με φωνές και περιγελάσματα («γεφυρισμοί»). Το βράδυ η πομπή έφθανε στην Ελευσίνα και τα ιερά αντικείμενα επανατοποθετούνταν στη θέση τους, στο άβατο δηλαδή του Τελεστηρίου. Η γιορταστική ατμόσφαιρα συντηρούνταν με ολονύκτιους χορούς.

Έκτη Ημέρα, 20 του Βοηδρομιώνος
Η καθαυτό μύηση γινόταν αυτή την ημέρα. Το περιεχόμενο της τελετής παραμένει μέχρι σήμερα επτασφράγιστο μυστικό. Πολλές εικασίες έχουν γίνει, αλλά το μόνο που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε είναι ότι οι Μύστες, αφού συγκεντρώνονταν το βράδυ στο Τελεστήριο (τετράγωνο υπόστυλο κτίριο τεράστιας χωρητικότητας), ενώ είχε προηγηθεί νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας, έπιναν τον κυκεώνα (μείγμα από αλεύρι, νερό και φλισκούνι), παρακολουθούσαν κάποια δρώμενα που σχετίζονταν με το μύθο της Δήμητρας και της Κόρης και άκουγαν κάποιες μυστικές φράσεις. Το τέλος της μύησης σηματοδοτούσε η θέαση των ιερών αντικειμένων, που φυλάσσονταν σε ξεχωριστό χώρο μέσα στο Τελεστήριο.

Έβδομη Ημέρα, 21 του Βοηδρομιώνος
Όσοι είχαν μυηθεί τον προηγούμενο χρόνο μπορούσαν αυτή την ημέρα να φτάσουν στον ανώτερο βαθμό μύησης, την εποπτεία. Ο δεύτερος αυτός βαθμός μύησης είχε να κάνει πάλι με τη θέαση κάποιου μυστικού και ιερού αντικειμένου.

Όγδοη Ημέρα, 22 του Βοηδρομιώνος
Ήταν η ημέρα της τελετής της πλημοχόης (είδος πήλινου αγγείου). Οι μυημένοι έχυναν νερό από μια πλημοχόη δύο φορές, μία προς ανατολάς και μία προς δυσμάς, ενώ παράλληλα εκστόμιζαν κάποιες γονιμικές επικλήσεις (ζητούσαν από τις θεϊκές δυνάμεις να βρέξει αλλά και να γονιμοποιηθεί η γη).

Ένατη Ημέρα, 23 του Βοηδρομιώνος
Οι Μύστες έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής, αντικρίζοντας πλέον τη ζωή και το θάνατο με διαφορετικό μάτι, πιο αισιόδοξοι και με αναπτερωμένο ηθικό.

Τα Ελευσίνια Μυστήρια τελούνταν συνεχώς έως την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου, ο οποίος τα κατάργησε επισήμως το 392 με το διάταγμα για το κλείσιμο όλων των αρχαίων ιερών, σε μια προσπάθεια να καταστείλει την αντίσταση των οπαδών της παλαιάς θρησκείας στην επιβολή του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Η Μάχη των Γαυγαμήλων


Η πλέον αποφασιστική μάχη που έδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος εναντίον των Περσών. Συνήφθη την 1η Οκτωβρίου 331 π.Χ. στα Γαυγάμηλα, μία πεδινή περιοχή, την οποία μπορούμε να την προσδιορίσουμε σήμερα μεταξύ Μοσούλης και Αρμπίλ στο Ιράκ.

Μετά τη νίκη του επί του Δαρείου στην Ισσό (333 μ.Χ.), ο Αλέξανδρος δεν επεδίωξε να καταδιώξει τον πέρση βασιλιά. Αντ' αυτού, πορεύθηκε προς το Νότο, κατά μήκος των παραλίων της Μεσογείου, και στη συνέχεια προς τη Συρία. Τότε έστειλε τον Παρμενίωνα να καταλάβει τη Δαμασκό, όπου εφυλάσσοντο οι θησαυροί της Αυτοκρατορίας. Οι θησαυροί αυτοί ήταν απολύτως αναγκαίοι στους Μακεδόνες, καθώς θα έλυναν τα οικονομικά προβλήματα της εκστρατείας.

Ο Δαρείος, από την πλευρά του, έστειλε απεσταλμένους στον Αλέξανδρο, με σκοπό να τον πείσουν να αφήσει ελεύθερη τη βασιλική οικογένεια, η οποία είχε συλληφθεί μετά τη Μάχη της Ισσού και να συναφθεί ειρήνη. Ο Αλέξανδρος τους υπενθύμισε ότι είχε έλθει στην Ασία για να τους τιμωρήσει για τα αδικήματα που είχαν διαπράξει οι πρόγονοί τους κατά των Ελλήνων και τους επισήμανε ότι αν ο Δαρείος ήθελε κάτι, καλά θα έκανε να έλθει αυτοπροσώπως και να το ζητήσει από τον «Βασιλιά της Ασίας», όπως αποκαλούσε τον εαυτό του.

Ο Δαρείος έστειλε νέα πρεσβεία, με σκοπό να του προσφέρει 10.000 τάλαντα για την απελευθέρωση της οικογένειάς του και να του παραχωρήσει την έκταση από τον Ευφράτη ως τα μεσογειακά παράλια. Ο Αλέξανδρος απέρριψε την πρόταση. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο στρατηγός του, Παρμενίων, του είπε: «Εγώ θα δεχόμουν, αν ήμουν ο Αλέξανδρος». Και ο Αλέξανδρος του απάντησε: «Και εγώ θα δεχόμουν, αν ήμουν ο Παρμενίων». Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος βάδισε κατά της Αιγύπτου, την οποία κατέλαβε χωρίς μεγάλη αντίσταση και ίδρυσε την Αλεξάνδρεια το 331 π.Χ.

Αφού απέτυχε να εξευμενίσει τον Αλέξανδρο, ο Δαρείος κατάλαβε ότι μόνο με τα όπλα θα μπορούσε να υπερασπίσει τη θνήσκουσα αυτοκρατορία του. Συγκέντρωσε μια τεράστια στρατιωτική δύναμη, αποτελούμενη από 1.000.000 πεζούς και 40.000 ιππείς, αν και οι αριθμοί αυτοί είναι υπερβολικοί... Το σίγουρο είναι ότι ήσαν πολυπληθέστεροι των Μακεδόνων και των συμμάχων τους, που αριθμούσαν 40.000 οπλίτες και 7.000 ιππείς. Στο στρατό του Δαρείου συμμετείχαν 20.000 έλληνες μισθοφόροι, ενώ δρεπανηφόρα άρματα και 50 πολεμικοί ελέφαντες συμπλήρωναν τον βαρύ οπλισμό του.



 Ο Δαρείος διάλεξε την ανοιχτή πεδιάδα των Γαυγαμήλων, προκειμένου να αντιπαρατεθεί για δεύτερη φορά με τον Αλέξανδρο. Εκεί, η τεράστια περσική στρατιά θα μπορούσε να ελιχθεί με άνεση και να εκμεταλλευτεί τον όγκο της. Ο Αλέξανδρος έφθασε στο πεδίο της μάχης στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού οι δυνάμεις του διάβηκαν τον Τίγρη και τον Ευφράτη, χωρίς να συναντήσουν την παραμικρή αντίσταση.

Στο πεδίο της μάχης, ο Δαρείος με τους επίλεκτους οπλίτες του κάλυπταν το κέντρο της παράταξης του περσικού στρατού. Στην αριστερή πτέρυγα είχαν τοποθετηθεί το ιππικό, με επικεφαλής τον σατράπη Βήσσο, και τα δρεπανηφόρα άρματα. Στα δεξιά, ο σατράπης Μαζαίος είχε υπό τας διαταγάς του δυνάμεις ιππικού και χιλιάδες μισθοφόρους, ανάμεσά τους και τους Έλληνες. Ο Αλέξανδρος ανέλαβε τη δεξιά πτέρυγα του στρατεύματός του και ο Παρμενίων την αριστερή.

Ο Αλέξανδρος εφάρμοσε ένα νέο στρατήγημα. Προκάλεσε το ιππικό των Περσών να επιτεθεί πρώτο προς την πλευρά του, με σκοπό να εκμεταλλευθεί το κενό που θα δημιουργηθεί μεταξύ των γραμμών του εχθρού και να επιτεθεί στο κέντρο της παράταξής τους, όπου ευρίσκετο ο Δαρείος με τους επίλεκτους οπλίτες του. Την υλοποίηση του σχεδίου θα αναλάμβαναν οι φάλαγγες και το ιππικό των Εταίρων, που θα σχημάτιζαν μία μεγάλη σφήνα, με τον ίδιο τον Αλέξανδρο στην κορυφή.

Το σχέδιο εκτελέσθηκε κατά γράμμα και ο Δαρείος βρέθηκε απομονωμένος, αφού ο Βήσσος, που κατείχε την αριστερή πτέρυγα, αποκόπηκε και ετράπη σε φυγή. Ακολούθησε ο Δαρείος, τον οποίον, όμως, δεν καταδίωξε ο Αλέξανδρος, καθώς επέλεξε να βοηθήσει τον Παρμενίωνα, που αντιμετώπιζε προβλήματα με τον Μαζαίο και τις δυνάμεις του. Όμως, ο πέρσης σατράπης γρήγορα αντελήφθη το μάταιο της προσπάθειάς του και υποχώρησε με τις δυνάμεις του.

Οι Πέρσες άφησαν ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών επί του πεδίου της μάχης, ενώ οι Μακεδόνες από 100 έως 3.000, σύμφωνα με τις διάφορες πηγές. Οι άνδρες του Αλέξανδρου πήραν ως λάφυρα 4.000 τάλαντα από τη σκηνή του Δαρείου, το άρμα του και το προσωπικό του τόξο, καθώς και τους πολεμικούς ελέφαντες, που δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη μάχη.

Ο Αλέξανδρος μπήκε θριαμβευτικά στη Βαβυλώνα και ανακηρύχθηκε «Μεγάλος Βασιλεύς». Ο Δαρείος κατέφυγε στα βουνά της Μηδίας, με σκοπό να ανασυγκροτήσει τον στρατό του και να επιτεθεί εκ νέου στον Αλέξανδρο. Δεν πρόλαβε, καθώς ο Βήσσος, που εποφθαλμιούσε το θρόνο, τον έπιασε αιχμάλωτο και τον σκότωσε το 330 μ.Χ. Ήταν, όμως, αργά γι' αυτόν .Ο Αλέξανδρος ήταν ο κυρίαρχος της Ασίας και της Μεγάλης Περσικής Αυτοκρατορίας.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Το υπέροχο παραμύθι του Σελ Σίλβερσταϊν "Το δέντρο που έδινε"


Μία φορά κι έναν καιρό ήταν μια μηλιά… και αγαπούσε ένα αγοράκι. Κάθε μέρα το αγοράκι πήγαινε και μάζευε τα φύλλα της και τα έπλεκε στεφάνι κι έπαιζε τον βασιλιά του δάσους.

Σκαρφάλωνε στον κορμό της κι έκανε κούνια στα κλαδιά της κι έτρωγε μήλα.

Παίζανε και κρυφτό…κι όταν το αγόρι κουραζόταν, αποκοιμιόταν στον ίσκιο της.Το αγόρι αγαπούσε τη μηλιά… πάρα πολύ κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Μα πέρασαν τα χρόνια και το αγόρι μεγάλωσε. Και πολλές φορές η μηλιά έμενε μοναχή.

Τότε μια μέρα το αγόρι πήγε στη μηλιά κι η μηλιά είπε: «Έλα αγόρι, έλα να σκαρφαλώσεις στον κορμό μου και να κάνεις κούνια στα κλαδιά μου, να φας μήλα και να παίξεις στον ίσκιο μου από κάτω και να 'σαι ευτυχισμένο».

«Είμαι μεγάλος πια για να σκαρφαλώνω και να παίζω», είπε το αγόρι. «Θέλω ν' αγοράσω πράγματα και να καλοπεράσω. Θέλω λεφτά. Μπορείς να μου δώσεις λεφτά;».

«Λυπάμαι», είπε η μηλιά, «μα εγώ δεν έχω λεφτά. Έχω μονάχα φύλλα και μήλα. Πάρε τα μήλα μου, αγόρι, και πούλησέ τα στην πόλη. Έτσι θα 'χεις λεφτά και θα 'σαι ευτυχισμένο».

Και τότε το αγόρι σκαρφάλωσε στη μηλιά, μάζεψε τα μήλα της και τα πήρε μαζί του. Κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Μα το αγόρι έκανε πολύ καιρό να ξαναφανεί… και η μηλιά ήταν λυπημένη.

Ώσπου μια μέρα το αγόρι ξαναγύρισε κι η μηλιά τρεμούλιασε απ” τη χαρά της κι είπε: «Έλα αγόρι, έλα να σκαρφαλώσεις στον κορμό μου και να κάνεις κούνια στα κλαδιά μου και να 'σαι ευτυχισμένο».

«Δεν έχω πια χρόνο να σκαρφαλώνω», είπε το αγόρι. «Θέλω ένα σπίτι που να δίνει ζεστασιά», είπε. «Θέλω γυναίκα και παιδιά, και γι’αυτό χρειάζομαι ένα σπίτι. Μπορείς να μου δώσεις ένα σπίτι;» «Εγώ δεν έχω σπίτι», είπε η μηλιά.

«Σπίτι μου είναι το δάσος, μα μπορείς να κόψεις τα κλαδιά μου και να χτίσεις ένα σπίτι. Τότε θα 'σαι ευτυχισμένο». Κι έτσι το αγόρι έκοψε τα κλαδιά της και τα πήρε μαζί του για να χτίσει το σπίτι του.

Κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Μα το αγόρι έκανε πολύ καιρό να ξαναφανεί. Κι όταν γύρισε η μηλιά ήταν τόσο ευτυχισμένη που ούτε να μιλήσει καλά – καλά δεν μπορούσε.

«Έλα, αγόρι», ψιθύρισε, «έλα να παίξεις».

«Είμαι πια πολύ γέρος και πολύ λυπημένος για να παίζω» είπε το αγόρι. «Θέλω μια βάρκα να με πάρει μακριά. Μπορείς να μου δώσεις μια βάρκα;».

«Κόψε τον κορμό μου και φτιάξε μια βάρκα», είπε η μηλιά. «Έτσι θα μπορέσεις να φύγεις μακριά…και να 'σαι ευτυχισμένο».

Και τότε το αγόρι έκοψε τον κορμό της έφτιαξε μια βάρκα κι έφυγε μακριά. Κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη… μα όχι πραγματικά. Κι ύστερα από πολύ καιρό το αγόρι ξαναγύρισε.

«Λυπάμαι, αγόρι », είπε η μηλιά, «μα δε μου απόμεινε τίποτα πια για να σου δώσω… Δεν έχω μήλα». «Τα δόντια μου δεν είναι πια για μήλα», είπε το αγόρι. «Δεν έχω κλαδιά», είπε η μηλιά.

«Δεν μπορείς να κάνεις κούνια…» «Είμαι πολύ γέρος πια για να κάνω κούνια», είπε το αγόρι. «Δεν έχω κορμό», είπε η μηλιά. «Δεν μπορείς να σκαρφαλώσεις..»

«Είμαι πολύ κουρασμένος πια για να σκαρφαλώνω», είπε το αγόρι.«Λυπάμαι», αναστέναξε η μηλιά. «Μακάρι να μπορούσα να σου δώσω κάτι… μα δε μου απόμεινε τίποτα πια. Δεν είμαι παρά ένα γέρικο κούτσουρο. Λυπάμαι…»

«Δε θέλω και πολλά τώρα πια», είπε το αγόρι, «μονάχα ένα ήσυχο μέρος να κάτσω και να ξαποστάσω. Είμαι πολύ κουρασμένος».

«Τότε», είπε η μηλιά, κι ίσιωσε τον κορμό της, «τότε, ένα γέρικο κούτσουρο είναι ό,τι πρέπει να κάτσεις και να ξαποστάσεις.Έλα, αγόρι, κάτσε. Κάτσε και ξεκουράσου».

Και το αγόρι έκατσε και ξεκουράστηκε. Κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη...

Eγγραφές για τον «Παλαμήδειο Άθλο»


Η Οργανωτική Επιτροπή ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη των εγγραφών για τη Διοργάνωση του «Παλαμηδείου Άθλου 2016» μέσα από τον δικτυακό τόπο της Διοργάνωσης:

http://nafpliocastlerun.gr .

Η περίοδος των εγγραφών ορίστηκε μέχρι τις 21/11/16.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ της αγωνιστικής ανόδου του κάστρου του Παλαμηδίου, που αριθμεί 999 σκαλοπάτια (850μ. με ανωφέρεια), και στη συνέχεια συνδυάζεται με την ασφαλτοστρωμένη διαδρομή 4,15 χλμ. καθόδου από το κάστρο αποτελώντας έναν ενιαίο αγώνα 5 χλμ., τον Παλαμήδειο Άθλο. Η Διοργάνωση επιπλέον περιλαμβάνει αγώνα δρόμου 10 χλμ. με την πιστοποίηση του ΣΕΓΑΣ και της AIMS και μικρότερο αγώνα 3 χλμ. για όλους.

Ο αριθμός των συμμετοχών στον «Παλαμήδειο Άθλο- 5 χλμ.» είναι περιορισμένος και οι δρομείς θα πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα την συμμετοχή τους.

Τα όρια των συμμετοχών για το 2016 ορίστηκαν:

* 300 άτομα στον Παλαμήδειο Άθλο 5 χλμ.,

* 400 άτομα στα 10 χλμ.

* και 1.000 άτομα στα 3 χλμ.

Η Ο.Ε. με εισήγηση του Δημάρχου Ναυπλιέων Κ. Δημήτρη Κωστούρου, αποφάσισε και ανακοινώνει τη δωρεάν συμμετοχή των συμπολιτών μας που είναι άνεργοι σε όποια κατηγορία αγώνα επιθυμούν, την ειδική οικογενειακή συμμετοχή καθώς και την ενίσχυση των δράσεων του Συλλόγου ΑμεΑ Αργολίδας με την συγκέντρωση χρημάτων από την διάθεση των T-Shirt του αγώνα.
ΠΗΓΗ: palabourtzi.gr

Ομιλία του Βάλτερ Πούχνερ στο Ναύπλιο για τη μοναδικότητα της Ελλάδας


Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου του Harvard διοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση, στην αίθουσα του «Βουλευτικού» την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 η οποία περιλάμβανε ομιλία από τον κ. Βάλτερ Πούχνερ (Walter Puchner), ομότιμο καθηγητή Παν. Αθηνών και μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών με θέμα: «Παραδόσεις και προοπτικές του πολιτισμού. Η μοναδικότητα της Ελλάδας».

Της ομιλίας προηγήθηκαν χαιρετισμοί από την Πρόεδρο του ΔΟΠΠΑΤ Πόπη Καλκούνου εκ μέρους του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου, από τον Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Harvard και Καθηγητή του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ιωάννη Πετρόπουλο και από τον Καθηγητή της Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Δρ. Χρήστο Μαντζώρο MD, DSc, Ph Dhcmult.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο διοργανώνεται στο Ναύπλιο υπό τη διεύθυνση του Δρ. Χρήστου Μαντζώρου, Καθ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard με θέμα «Ιατρικές μελέτες: από την ιδέα στην δημοσίευση» Focuson Diabetes, Obesity and Metabolic Diseases: from basic research to clinical practice και θα φιλοξενηθεί από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου του Harvard.

Την εκδήλωση παρακολούθησε και η περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου Ελλένη Παναγιωτοπούλου.


Στο τέλος η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία με έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών, τα οποία ερμήνευσε η ιατρός κα Vivian Douglas, με συνοδεία πιάνου από την κ. Θεολένα Πίκη.











ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις