25.7.16

Ασημένιο μετάλλιο για την Μαρία Κουκουμέλου


Δεύτερη τελικά στην κατηγορία των -62 κιλών η Μαρία Κουκουμέλου, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων U21 στο Γκρόζνυ της Ρωσίας.

Το μετάλλιο αυτό είναι το έκτο που κατακτά η Εθνική μας Ομάδα σ΄αυτήν την διοργάνωση.


Η αθλήτρια του ΓΑΣ Άργους το πάλεψε αλλά τελικά έχασε με 13 – 3 στον τελικό κόντρα στη Ρωσίδα, Κριστίνα Προκούντινα.



Η Μαρία Κουκουμέλου στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U21


Η Μαρία Κουκουμέλου, αθλήτρια του ARGOS A.C. Tae Kwon Do - Greece, στην κατηγορία των -62 κιλών, αρχικά μπήκε στα μετάλλια, κερδίζοντας την πρωταθλήτρια Τουρκίας Αλέινα Γιλμάζ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21 και στη συνέχεια πέρασε στον τελικό αφού κέρδισε και την Ρωσίδα πρωταθλήτρια Βαλέρια Μπασκιρόβα.

Μπράβο Μαρία!

(Να σημειώσουμε ότι τις 2 προηγούμενες μέρες η ελληνική αποστολή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21, στο Γκρόζνυ της Ρωσίας, κατέκτησε ένα χρυσό, ένα ασημένιο και δυο χάλκινα μετάλλια)








Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον αγώνα της Κουκουμέλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21 (ΦΩΤΟ: ΕΤΑΝΕ)

«Ανεμόεσσα» του Στρατή Χαβιαρά


Σ’ αυτόν εδώ το χώρο που δεν είναι

χώρος έρχεσαι σηκώνεις νοτιάδες

ή ταράζεις τις μέσα μου θάλασσες

εσύ που γδύνεσαι και μπαίνεις στα

βαθιά κι αναδύεσαι ξανά σφριγηλή

ανεμόεσσα κι όταν πας να καθίσεις

αχ τα καθίσματα σε αρπάζουν στα

μπράτσα τους στο χώρο αυτό που

δεν έχει χώμα ούτε νερό έρχεσαι να

σου γράψω και σου γράφω μελάνι

που δεν είναι μελάνι χαρτί που δεν

είναι χαρτί σε φωνάζω Ανεμόεσσα

σφραγίζω το γράμμα να το στείλω

δεν ξέρω αναρωτιέμαι μήπως λείπ

ή πλεονάζει κάτι και θέλει δουλειά

ή ίσως να σου γράψω κάτι άλλο για

τους πρόσφυγες τους μετανάστες

τους άνεργους ή και άστεγους που

δεν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες

άνεργοι και άστεγοι αφού σ’ αυτόν

εδώ το χώρο που δεν είναι χώρος

με γη και νερό δε γράφεται τίποτα

με αληθινό μελάνι σ’ αληθινό χαρτί


                                Στρατής Χαβιαράς


Φωτό από έργο του Δημήτρη Σαββίδη

Αύριο ο 5ος αγώνας ανωμάλου δρόμου της Αργολίδας


Αύριο Τρίτη, 26 Ιουλίου, πραγματοποιείται ο 5ος αγώνας ανωμάλου δρόμου, 7 χλμ., στον οικισμό Φρουσιούνα Αργολίδας.

Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 9,15 το πρωί και η συμμετοχή είναι ελεύθερη. 

Η διαδρομή είναι ασφάλτινη και ευθεία, ενώ υπάρχει και λίγη απόσταση με χώμα και ανηφοριά. Στον αγώνα θα υπάρξει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, ενώ θα γίνουν βραβεύσεις σ’ όλους.

Μετά το τέλος του αγώνα, θα προσφερθεί φαγητό δωρεάν.

Τον αγώνα οργανώνει εδώ και χρόνια ο δραστήριος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, κ. Παναγιώτης Παπαβασιλείου.



ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Το πανηγύρι της Τεγέας στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης αύριο Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 και ώρα 16.00 στην αίθουσα Αλεξόπουλου Παναγιώτη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης, στο δεύτερο (β) όροφο, προς λήψη απόφασης για τα πιο κάτω θέματα: 

Οριοθέτηση κοινόχρηστου χώρου για τη λειτουργία της Εμποροπανήγυρης Τεγέας. Καθορισμός τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εμποροπανήγυρης στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας Δήμου Τρίπολης.

Συγκρότηση επιτροπής ελέγχου τήρησης όρων κανονισμού λειτουργίας Εμποροπανήγυρης Παλαιάς Επισκοπής Τεγέας Δήμου Τρίπολης.

Έγκριση παραχώρησης εγκαταστάσεων της Παιδικής Κατασκήνωσης του Δήμου Τρίπολης στον Ξενώνα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης.

Παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου Βλαχοκερασιάς.

Εκλογή δύο (2) Δημοτικών Συμβουλών από τις παρατάξεις της μειοψηφίας για τη σύσταση της Εκτελεστικής Επιτροπής ως συλλογικού πειθαρχικού οργάνου κατά τις διατάξεις του Ν.3584/2007.


Η εορτή της Κοίμησης της Αγίας Άννας στο Τημένιο


Σε κλίμα κατάνυξης εορτάσθηκε η κοίμηση της Αγίας Άννας, μητέρας της Παναγίας, στην περιοχή Τημένιο του Δήμου Άργους Μυκηνών.

Πρόκειται για ένα εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Άννα. Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός, ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη Ιωσήφ Δρόσου καθώς και με την παρουσία κι άλλων Ιερέων.

Αμέσως μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε το θείο κήρυγμα. Το εκκλησάκι ανήκει εκκλησιαστικά στο Σκαφιδάκι και την εξολοκλήρου φροντίδα έχει ο κ. Χρήστος Φωτιάδης με την οικογένεια του.



ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Παιδόφιλος συνελήφθη στη Μονεμβασιά


Οκτώ ολόκληρα χρόνια αναζητούσαν οι αρχές της Βουλγαρίας ένα νεαρό παιδόφιλο που κατηγορείται για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και παιδική πορνογραφία, αλλά εκείνος είχε βρει κρησφύγετο σε ένα χωριό του Δήμου Μονεμβασίας!

Οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Νεάπολης διαπίστωσαν ότι σε βάρος του 28χρονου αλλοδαπού εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που είχε εκδοθεί από τις βουλγαρικές αρχές, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν χωρίς να προβάλλει αντίσταση.

Ο νεαρός Βούλγαρος φέρεται να διέπραξε στην πατρίδα του τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, από τις 3 Οκτωβρίου του 2008 ως τις 25 Σεπτεμβρίου του 2009. Ήδη παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου, ο οποίος έδωσε εντολή να κινηθεί η διαδικασία για την έκδοσή του στην γειτονική χώρα.



ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Ζώδια σήμερα 25 Ιουλίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η εβδομάδα ξεκινά με πολύ καλές προοπτικές για τα επαγγελματικά σας, καθώς κάποιες εξελίξεις στον τομέα αυτό σας ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση και σας κάνουν να νιώθετε πολύ καλά. Η μέρα σάς δείχνει το δρόμο να περάσετε υπέροχες στιγμές σε αισθηματικό επίπεδο. Επικεντρώνετε το ενδιαφέρον σας στο πρόσωπο που σας ενδιαφέρει εσείς οι αδέσμευτοι και βλέπετε τις εξελίξεις να δρομολογούνται προς όφελός σας. Κι εσείς οι δεσμευμένοι αξιοποιείτε δημιουργικά σήμερα το χρόνο σας με το ταίρι σας και ζείτε στιγμές που σας ευχαριστούν.

ΤΑΥΡΟΣ
Ένα μπέρδεμα ίσως να προκύψει σήμερα στα επαγγελματικά σας και εσείς θα προσπαθήσετε να ξεδιαλύνετε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Καλό θα είναι να μείνετε όσο μπορείτε μακριά από ίντριγκες και συζητήσεις που δε σας αφορούν. Στα αισθηματικά σας μπορείτε σήμερα να βιώσετε στιγμές πάθους με το ταίρι σας εσείς οι δεσμευμένοι και να καταφέρετε να μιλήσετε στο ταίρι σας για όσα σας ευχαριστούν στη σχέση σας. Είναι καλή μέρα να έρθετε πιο κοντά με το σύντροφό σας και να ανοιχτείτε συναισθηματικά.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Νέα εβδομάδα με νέους στόχους για εσάς και νέες προοπτικές σε επαγγελματικό επίπεδο. Θέλετε να δείτε τα εισοδήματά σας να αυξάνονται, για αυτό το λόγο θα δουλέψετε σκληρά και με επιμονή, προκειμένου μέσω της εργασίας σας να καταφέρετε αυτό το κάτι παραπάνω στα οικονομικά σας. Επαφές με συναδέλφους και ανωτέρους ευνοούνται σήμερα. Επίσης, οι συναναστροφές με τα φιλικά και τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα έχουν μία δόση υπερβολής. Θέλετε να τους αφιερώσετε χρόνο και να σταθείτε βοηθητικοί σε ό,τι σας χρειαστούν. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ευκαιρίες σε επαγγελματικό επίπεδο θα σας παρουσιαστούν σήμερα και καλό θα είναι να μπορέσετε να τις διακρίνετε, έτσι ώστε να τις αξιοποιήσετε προς όφελός σας. Η μέρα σας θα έχει αρκετό τρέξιμο από υποχρεώσεις που συνεχώς αμελούσατε. Θέλετε να κάνετε έναν σωστό προγραμματισμό σήμερα σχετικά με τις διακοπές σας και να πραγματοποιήσετε ένα πλάνο, το οποίο θα ακολουθήσετε. Κάνετε την έρευνά σας για το μέρος που θέλετε να επισκεφτείτε και γενικά σχεδιάζετε με την παρέα ή με το σύντροφό σας το πώς θα περάσετε το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

ΛΕΩΝ
Ενδιαφέρουσα η σημερινή μέρα για εσάς, καθώς κάνετε ένα ιδιαίτερα δυναμικό ξεκίνημα της εβδομάδας σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Θα είστε συνεχώς σε επαφές για διάφορα θέματα, όχι μόνο επαγγελματικά. Στα αισθηματικά σας θα προκύψουν κάποιες νέες γνωριμίες μέσα από τον κοινωνικό σας κύκλο, που θα σας ενθαρρύνουν και θα σας βάλουν σε διαδικασία σκέψης. Θα τονωθεί ιδιαίτερα η αυτοπεποίθησή σας, καθώς θα βλέπετε ανταπόκριση στις ερωτικές σας προσδοκίες. Οι δεσμευμένοι μπορείτε τώρα να βρείτε τις ισορροπίες που χρειάζεστε στη σχέση σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Η σκέψη σας σήμερα είναι στο παρελθόν και σε διάφορες καταστάσεις που έχετε ζήσει σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Κάνετε τον απολογισμό σας, γιατί δε θέλετε να κάνετε τα ίδια λάθη στο μέλλον. Επιθυμείτε να είστε ξεκάθαροι με τους ανθρώπους γύρω σας και να μη ζείτε θολές καταστάσεις ούτε στα επαγγελματικά σας, ούτε στις φιλίες σας, αλλά ούτε και στον έρωτα. Βέβαια, ο έρωτας σήμερα είτε είστε σε σχέση είτε είστε ελεύθεροι, θα σας απογειώσει και θα σας κάνει να αισθανθείτε πολύ όμορφα.

ΖΥΓΟΣ
Καλό θα είναι όσο μπορείτε σήμερα να φανείτε προσεκτικοί στον τρόπο που εκφράζεστε στον επαγγελματικό σας χώρο, γιατί υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν κάποιες μικροπαρεξηγήσεις. Να θυμάστε πως η επιτυχία σας θα έρθει μέσα από σκληρή και επίμονη δουλειά. Μπορείτε σήμερα να γοητεύσετε εσείς οι αδέσμευτοι, ένα πρόσωπο που σας ενδιαφέρει και να νιώσετε την αυτοπεποίθησή σας να ανεβαίνει. Η μέρα σας θα είναι ερωτική, αρκεί κι εσείς να είστε ανοιχτοί στις νέες προκλήσεις. Οι αδέσμευτοι αναζητάτε σήμερα τη συναισθηματική ασφάλεια από το ταίρι σας και το δηλώνετε.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Οι υποχρεώσεις σήμερα, καθότι και αρχή της εβδομάδας, τρέχουν κι εσείς προσπαθείτε να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο οργανωτικοί, προκειμένου να καταφέρετε να ανταπεξέλθετε στο φορτωμένο σας πρόγραμμα. Θα έχετε κάποιες ανατροπές στο πρόγραμμά σας και καλό θα είναι να μη σας αποσυντονίσει αυτό το γεγονός. Οι ανατροπές θα έχουν να κάνουν με παραπάνω δουλειές, οι οποίες θα προκύψουν μέσα στη μέρα σας. Ο έρωτας όμως, στο τέλος της μέρας έρχεται να σας γλυκάνει και να σας δείξει το όμορφο πρόσωπό του.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Η εβδομάδα ξεκινά για εσάς κάπως πολυάσχολα, αλλά όχι απαραίτητα με καταστάσεις που θα θέλατε εσείς να ασχοληθείτε. Υπάρχουν κάποιες δουλειές σήμερα που πρέπει να φέρετε εις πέρας, αλλά θα το κάνετε με λίγη παρότρυνση και όχι με τόσο κέφι. Εσείς θα θέλατε να ασχοληθείτε σήμερα μόνο με ότι σας ευχαριστεί και σας κάνει να νιώθετε δημιουργικοί, ωστόσο η μέρα δε θα σας το επιτρέψει αυτό απόλυτα. Στα αισθηματικά σας όμως θα καταφέρετε να κάνετε πράγματα εσείς οι δεσμευμένοι με το ταίρι σας, που σας ευχαριστούν, σας ξεκουράζουν και σας γαληνεύουν. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Προσπαθήστε να φανείτε σήμερα όσο μπορείτε λογικοί απέναντι στις απαιτήσεις σας σε ανθρώπους και καταστάσεις, κυρίως στον επαγγελματικό και οικογενειακό σας περιβάλλον, έτσι ώστε να μην έχετε προστριβές. Μπορείτε σήμερα να κάνετε κουβέντες στα επαγγελματικά σας σχετικά με τα πλάνα και το όραμα που έχετε. Στην αισθηματική σας ζωή προσέξτε λίγο τη συμπεριφορά σας απέναντι στο ταίρι σας, μην αντιδράτε σε ό,τι ακούτε και προσπαθήστε να είστε διαλλακτικοί. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Σήμερα θέλετε να αφιερώσετε τη μέρα σας στις κοινωνικές σας συναναστροφές με άτομα της οικογένειάς σας και τους αγαπημένους σας φίλους. Είστε σε μία δημιουργική φάση στα επαγγελματικά σας και καταφέρνετε να κάνετε πράγματα άξια επαίνου. Στην αισθηματική σας ζωή είστε δοτικοί συναισθηματικά απέναντι στο ταίρι σας εσείς οι δεσμευμένοι και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να καλύψετε τις ανάγκες του συντρόφου σας. Οι αδέσμευτοι επιδίδεστε στο αγαπημένο σας άθλημα, στο παιχνίδι της κατάκτησης και του φλερτ φυσικά.

ΙΧΘΥΣ
Ασχολείστε σήμερα παραπάνω με τις οικονομικές σας εκκρεμότητες. Είναι και οι διακοπές που πλησιάζουν, είναι και οι υποχρεώσεις που τρέχουν και κάπου στη μέση βρίσκεστε κι εσείς που προσπαθείτε να βρείτε τη χρυσή τομή και τη δέουσα ισορροπία. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να μη βγαίνετε εκτός προϋπολογισμού, αυτό θα το καταφέρετε με σωστό προγραμματισμό. Στα αισθηματικά σας νιώθετε ότι έχετε την απόλυτη στήριξη από το ταίρι σας εσείς οι αδέσμευτοι και αυτό το γεγονός σας πλημμυρίζει με χαρά.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Γίνονται... σήμερα, Δευτέρα 25 Ιουλίου



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Δευτέρα 25 Ιουλίου, ώρα 21.00
Παιδική Θεατρική Παράσταση «Ο Παπουτσωμένος Γάτος»
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ»

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

29º Πολιτιστικό Καλοκαίρι
Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο ΣΠΑΡΤΗΣ
Δευτέρα 25 Ιουλίου & ώρα 9.30 μ.μ.
Συναυλία Νατάσσας Μποφίλιου

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

22º Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2016
Παρουσίαση σεμιναρίου της Pat Catterson
(Μέγαρο Χορού-Στούντιο, Δευτέρα 25.7.2016, 22:00)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2016
Δευτέρα 25 Ιουλίου – Θέατρο Φλόκα
«Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 25 Ιουλίου


285: Ο Διοκλητιανός διορίζει τον Μαξιμιανό, Καίσαρα και διοικούν μαζί.

306: Πεθαίνει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γάιος Φλάβιος Βαλέριος Κωνστάντιος ο Χλωρός, πατέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ίδια ημέρα, ο Κωνσταντίνος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.

315: Ολοκληρώνεται στη Ρώμη λίγο έξω από το Κολοσσαίο η Αψίδα του Κωνσταντίνου, αφιερωμένη στη νίκη του Κωνσταντίνου κατά του Μαξέντιου στη μάχη του Μίλβιου.

325: Λήγουν οι εργασίες της Α' Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

1109: Γεννιέται ο Αλφόνσο, ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας.



1261: Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, στρατηγός του αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ 8ου του Παλαιολόγου, ανακτά την Κωνσταντινούπολη που κατέλαβαν το 1204 οι Σταυροφόροι.

1593: Ο Ερρίκος Δ' της Γαλλίας δημοσίως αλλάζει τη θρησκεία του και από προτεστάντης γίνεται καθολικός.

1758: Κατά τον γαλλοϊνδιανικό πόλεμο, στο φρούριο Λούισμπεργκ, στο νησί Κέιπ Μπρετόν, στην καναδική Νόβα Σκοτία, τα πλοία των Γάλλων, είτε καταστρέφονται, είτε αιχμαλωτίζονται.

1759: Στο γαλλοϊνδιανικό πόλεμο, στον Καναδά, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν από τους Γάλλους το Οχυρό Niagara, οι οποίοι με τη σειρά τους αποχωρούν από το Οχυρό Rouille.

1797: Ο βρετανός ναύαρχος Οράτιος Νέλσον χάνει 200 άνδρες και το δεξί του χέρι, κατά τη διάρκειας αποτυχημένης απόβασης για την κατάληψη της Τενερίφης.

1799: Στο Αμπουκίρ της Αιγύπτου οι δυνάμεις του Ναπολέοντα νικούν 10.000 Οθωμανούς υπό την αρχηγία του Μουσταφά Πασά.

1799: Γεννιέται ο Ντέιβιντ Ντάγκλας, Σκωτσέζος βοτανολόγος

1814: Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812, στη μάχη του Lundys Lane, φτάνουν οι ενισχύσεις για τα βρετανικά και τα καναδικά στρατεύματα του Στρατηγού Ράιαλ και μετά από μία αιματηρή μάχη αναγκάζουν τους Αμερικανούς του Τζέικομπ Μπράουν να οπισθοχωρήσουν στο Οχυρό Erie.


1814: Ο άγγλος μηχανικός Τζορτζ Στέφενσον πατεντάρει την ατμομηχανή.

1823: Συγκροτείται η πρώτη "Ιερά Σύνοδος" της Ελλάδας.

1832: Στη Μασαχουσέτη λαμβάνει χώρα το πρώτο καταγεγραμμένο ατύχημα με τρένο στην αμερικανική ιστορία. Τέσσερις άνθρωποι έπεσαν από ένα βαγόνι, όταν αυτό αποκολλήθηκε από το τρένο. Ο ένας σκοτώθηκε και οι άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

1834: Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Σάμιουελ Τέιλορ Κόλριτζ.

1837: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο ηλεκτρικός τηλέγραφος από τους Γουίλιαμ Κουκ και Τσαρλς Γουιτστόουν

1844: Γεννιέται ο Αμερικανός γλύπτης και ζωγράφος Τόμας Ίκινς.

1853: Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός παραγωγός και θεατρικός συγγραφέας, Ντέιβιντ Μπελάσκο.


1853: Πεθαίνει ο Χοακίν Μουριέτα, διάσημος καλιφορνέζος παράνομος, ο επονομασθείς και μεξικάνος Ρομπέν των Δασών. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του Ζορό.  (Γεν. 1829)

1860: Οι πρωτοετείς των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Γέιλ συναντώνται στον πρώτο κολεγιακό αγώνα μπιλιάρδου στο Worchester των ΗΠΑ.

1861: Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, το Κογκρέσο "περνά" την απόφαση των Κριτέντεν και Τζόνσον, η οποία έλεγε, πως ο πόλεμος έγινε για να διατηρηθεί η Ένωση και όχι για να καταλυθεί η σκλαβιά.

1865: Πεθαίνει ο στρατιωτικός χειρούργος Τζέιμς Μπάρι του Βρετανικού Στρατού, ο οποίος αν και έζησε πάντα ως άντρας πιστεύεται ότι ήταν γυναίκα με το όνομα Μάργκαρετ Αν Μπαλκλέι

1868: Το Γουαϊόμινγκ γίνεται περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.


1869: Γεννιέται ο Καρλ Μίλε, γερμανός βιομήχανος. (Miele) (Θαν. 24/12/1938)

1870: Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Μάξφιλντ Πάρις.


1893: Ο πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος εγκαινιάζει τη Διώρυγα της Κορίνθου. Το έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου «έπεσε» δύο μήνες νωρίτερα. Όλοι μιλούσαν για ένα οικονομικό τόλμημα, έναν τεχνικό άθλο, με τη χρησιμοποίηση 2.500 εργατών και των τελειότερων μηχανικών μέσων της εποχής, ο οποίος ολοκληρώθηκε μετά 11 χρόνια.

1894: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Γουόλτερ Μπρέναν, ο πρώτος, που τιμήθηκε τρεις φορές με το χρυσό αγαλματίδιο.

1895: Ο χημικός Πιέρ Κιουρί παντρεύεται τη συνάδελφό του Μαρία. Το 1903 θα μοιραστούν το Νόμπελ Φυσικής για την εργασία τους πάνω στη ραδιενέργεια. 

1897: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον πηγαίνει ως χρυσοθήρας στο Κλοντάικ, όπου θα γράψει τα πρώτα του επιτυχημένα μυθιστορήματα.

1898: Αρχίζει η εισβολή των ΗΠΑ στο Πουέρτο Ρίκο και τα αμερικανικά στρατεύματα καταφτάνουν στον Κόλπο Γκουάνικα.

1902: Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος Έρικ Χόφερ.

1905: Γεννιέται στη Βουλγαρία ο συγγραφέας Ελίας Κανέτι, ο οποίος το 1981 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1907: Η Κορέα γίνεται προτεκτοράτο της Ιαπωνίας.

1909: Ο Λουί Μπλεριό κάνει την πρώτη πτήση κατά μήκους της Μάγχης και φτάνει από το Καλέ στο Ντόβερ σε 37 λεπτά

1917: Καταδικάζεται σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο η Μαργκαρίτα Γκιρτρουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι.

1920: Γίνεται η πρώτη αμφίδρομη υπερατλαντική ραδιοφωνική μετάδοση.

1920: Γεννιέται η Ρόζαλιντ Φράνκλιν, Βρετανίδα φυσικοχημικός και κρυσταλλογράφος, με ρόλο στην αποκρυπτογράφηση της δομής του DNA.

1921: Οι Τούρκοι αναχαιτίζουν ελληνική επίθεση στο Αλτικιούκ.

1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάννης, που ρυθμίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες.



1924: Γεννιέται ο Παΐσιος ο Αγιορείτης, κατά κόσμο Αρσένιος Ενζεπίδης, ορθόδοξος μοναχός, που ανακηρύχθηκε άγιος. (Θαν. 12/7/1994)


1926: Γεννιέται ο Γερμανός ιππέας Χανς Γκίντερ Βίνκελ (Hans Günter Winkler). Ολυμπιονίκης το 1956 στο αγώνισμα με εμπόδια, ενώ το 1956, 60, 64 και ‘70 κέρδισε τέσσερα χρυσά στο «γκραν πρι των εθνών». Ήταν 2ος το 1976 και 3ος το 1968. Αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα εμπόδια το 1954 (Μαδρίτη) και 1955 (Ααχεν), ενώ το 1957 (Ρότερνταμ) έγινε Πρωταθλητής Ευρώπης. Ήταν 2ος το 1962 (Λονδίνο) και 3ος το 1958 (Ααχεν), 1961 (Ααχεν) και 1968 (Χικστεντ).

1929: Ο πάπας Πίος ΙΑ πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση εκτός Βατικανού, εγκαταλείποντας ένα έθιμο 59 ετών, που κρατούσε "φυλακισμένους" αυτόν και τους προκατόχους του στο κρατίδιο.


1929: Ψηφίζεται από τη Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Είναι γνωστός ως «Ιδιώνυμο» και είχε στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης

1933: Φτάνει στη Μασσαλία ο Τρότσκι με τη σύζυγό του.

1934: Οι Ναζί δολοφονούν τον Αυστριακό καγκελάριο Ένγκελμπερτ Ντόλφους, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος.

1939: Στην Κίνα, οι Ιάπωνες μπλοκάρουν το βρετανικό εμπόριο, κλείνοντας τον ποταμό στην Καντόνα.


1940: Γεννιέται στο Μέμφις ο Αμερικανός επικοντιστής Τζων Πένελ (John Pennel). Το 1966 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ (5μ34) όπως και το 1969 (5μ44). Το 1964 ήταν 11ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες (4μ70) και το 1968 πέμπτος (5μ35). Πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 1993 στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

1942: Οι Σύμμαχοι συμφωνούν σε σχέδιο απόβασης στη Βόρεια Αφρική.

1943: Ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι αναγκάζεται να παραιτηθεί έπειτα από συνεδρίαση του Μεγάλου Συμβουλίου του και συλλαμβάνεται. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ διορίζει πρωθυπουργό τον στρατάρχη Πιέτρο Μπαντόλιο.


1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Επιχείρηση Άνοιξη καταλήγει να είναι η πιο αιματηρή ημέρα για τους Καναδούς στον πόλεμο, καθώς ο απολογισμός είναι 13.423 τραυματίες και 5.021 νεκροί.

1945: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ εγκαταλείπει τη Συνδιάσκεψη του Πότσνταμ, που ασχολείται με το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της χώρας του. Ο Τσόρτσιλ έχασε τις εκλογές και υπέβαλε την παραίτησή του. Ο νέος πρωθυπουργός Κλέμεντ Άτλι, που ανήκε στο Εργατικό Κόμμα, εκπροσώπησε τη Βρετανία στο Πότσνταμ.

1946: Στο Club 500 στην Ατλάντικ Σίτι στο Νιου Τζέρσεϊ, εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί, σε ένα κωμικό ντουέτο, ο Ντιν Μάρτιν και ο Τζέρι Λιούις.

1948: Γεννιέται η Αμερικανίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Πέγκι Φλέμινγκ, η οποία το 1968 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες.


1948: Γεννιέται στο Σλίβεν ο Βούλγαρος Αρσιβαρίστας Νοράρ Νουρικιάν (Norair Nurikyan). Ολυμπιονίκης το 1972 στην κατηγορία πτερού (402,5 κιλά σε τρεις κινήσεις)  και το 1976 στην κατηγορία πετεινού 262,5 κιλά σε δύο κινήσεις). Το 1976 πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία «πετεινού» σηκώνοντας 262,5 κιλά.

1952: Το Πουέρτο Ρίκο γίνεται αυτοκυβερνώμενο κράτος, μετά την προσχώρησή του στην Αμερικανική Κοινοπολιτεία.

1952: Αρχίζει να ισχύει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προδρομική μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1954: Γεννιέται ο Αμερικανός αθλητής του ράγκμπι, Γουόλτερ Πέιτον. Πέθανε το 1999 από την επάρατη νόσο.


1955: Γεννιέται το σούπερ μόντελ από τη Σομαλία Ιμάν, σύζυγος του Βρετανού ρόκερ Ντέιβιντ Μπάουι.

1956: 45 μίλια νότια του νησιού Ναντάκετ, κοντά στη Μασαχουσέτη, νότια του Κέιπ Κοντ, εξαιτίας της πυκνής ομίχλης, συγκρούονται ένα ιταλικό με ένα σουηδικό πλοίο και 51 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.


1958: Γεννιέται ο Γερμανός κεντρικός αμυντικός, σε θέση στόπερ, Κάρλ Χάινς Φέρστερ (Karlheinz Förster). Μαζί με τον αδελφό του Μπερντ κέρδισαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1980. Έχει 33 παρουσίες στην εθνική της Δ. Γερμανίας (1979-84). Έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982.

1958: Πεθαίνει ο Χάρολντ Γουόρνερ, ένας από τους αδελφούς Γουόρνερ, που δημιούργησαν την εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών Warner Brothers.

1960: Το τραγούδι του Έλβις Πρίσλεϊ «It's now or never» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Αποτελεί διασκευή του ιταλικού τραγουδιού «O sole mio».

1961: Ο Πρόεδρος Κένεντι και ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Χρουστσόφ αποφασίζουν δραστικές αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.

1962: Ψηφίζεται στις ΗΠΑ νομοσχέδιο για ίση αμοιβή, ανεξαρτήτως φύλου.

1963: Οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Βρετανία συμφωνούν στην εφαρμογή της Συνθήκης που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, στο διάστημα και στις θάλασσες.

1965: Για πρώτη φορά ο Μπομπ Ντίλαν εμφανίζεται με ηλεκτρική κιθάρα. Μέχρι τότε έπαιζε χωρίς τη βοήθεια του ηλεκτρισμού. Στους θεατές δεν άρεσε καθόλου ο νέος ήχος, οι οποίοι, μάλιστα, τον γιουχάρισαν.


1967: Ο πάπας Παύλος VI επισκέπτεται τον πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα στο ορθόδοξο πατριαρχείο, μετά το Σχίσμα του 1054.

1967: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ματ Λε Μπλανκ, γνωστός και ως Τζόι Τριμπιάνι από την κωμική σειρά "Τα Φιλαράκια".

1967: Ο Μπράιαν Τζόουνς δίνει την τελευταία συναυλία του με τους Rolling Stones.


1967: Πεθαίνει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης

1969: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ανακηρύσσει το Δόγμα Νίξον, το οποίο έλεγε, πως πλέον οι ΗΠΑ περιμένουν από τους Ασιάτες συμμάχους τους να φροντίζουν τη στρατιωτική τους άμυνα. Αυτή ήταν και η αρχή του "βιετναμισμού" του πολέμου.

1971: Ο πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ μεταμοσχεύει ταυτόχρονα ανθρώπινη καρδιά και πνεύμονες στο Κεϊπτάουν.

1973: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το δορυφόρο Mars 5.


1976: Ο Αμερικανός Τζέιμς Μοντγκόμερι γίνεται ο πρώτος που κολυμπάει τα 100μ ελεύθερο σε λιγότερο από 50 δευτερόλεπτα (49.99).

1976: Γεννιέται η Τέρα Πάτρικ, μια από τις πιο διάσημες πορνοστάρ παγκοσμίως.


1978: Στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του γυναικολόγου δρ Πάτρικ Στέπτοου, η κυρία Λέσλι Μπράουν γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Είναι η Λουίζα Μπράουν, το πρώτο στον κόσμο "παιδί του σωλήνα".

1979: Το Ισραήλ παραχωρεί ένα ακόμη τμήμα του Σινά στην Αίγυπτο.

1979: Στη Νικαράγουα, ανατρέπεται ο δικτάτορας Αναστάζιο Σομόζα και το σκάει από τη χώρα. Τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ηγέτης των Σαντινίστας, που επικράτησαν ύστερα από πολύχρονο αγώνα.

1980: Πεθαίνει ο Ρώσος ηθοποιός, τραγουδιστής αλλά και ποιητής Βλαντιμίρ Βισότσκι.

1982: Ο Αραφάτ υπογράφει διακήρυξη, αποδεχόμενος το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.




1983: Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργανώνει το περίφημο «Πάρτυ στην Βουλιαγμένη», στο οποίο ανταποκρίνονται 70.000 κόσμου. Εμφανίζονται οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ.


1984: Η κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια είναι η πρώτη γυναίκα, που κάνει τον περίπατό της στο διάστημα.

1984: Γεννιέται ο μπασκετμπολίστας Λουκάς Μαυροκεφαλίδης.

1985: Γεννιέται ο Νέλσον Πικέ Τζούνιορ, Βραζιλιάνος οδηγός F1, γιος του παλιού άσσου Νέλσον Πικέ

1986: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο σκηνοθέτης Βινσέντε Μινέλι, πατέρας της Λάιζα.

1990: Οι Σοβιετικοί πολίτες αποκτούν στο εξής το δικαίωμα: να ανοίγουν λογαριασμό σε ξένο συνάλλαγμα σε συγκεκριμένη ξένη τράπεζα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν, πώς το απέκτησαν.

1990: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν γίνεται πατέρας, όταν η τραγουδίστρια του συγκροτήματός του Πάτι Σιάλφα φέρνει στον κόσμο το αγοράκι τους Ιβάν Τζέιμς.

1991: Στις ΗΠΑ, πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο νομπελίστας συγγραφέας, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, που έγραψε πολλά βιβλία για το Ολοκαύτωμα.


1992: Γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 25ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν στις 9 Αυγούστου. Συμμετέχουν 9.367 αθλητές και αθλήτριες από 169 χώρες σε 25 αθλήματα. Όλα τα κράτη - μέλη της ΔΟΕ λαμβάνουν μέρος. Η Γερμανία εμφανίζεται ενωμένη. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η ομάδα της CIS (Ένωση Πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών) ενώ Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία κατεβαίνουν ξεχωριστά.

1993: Η οργάνωση Helsinki Watch εκφράζει την ανησυχία της για την κακομεταχείριση Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία και Αλβανών στην Ελλάδα.

1994: Στις ΗΠΑ, την ιστορική διακήρυξη άρσης του εμπολέμου καθεστώτος μεταξύ των δύο χωρών τους, υπογράφουν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ράμπιν και ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεΐν.

1995: Στη Γαλλία, βομβιστική επίθεση, που σημειώνεται στο μετρό στο Παρίσι προκαλεί το θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό 80.

1996: Στην Ουκρανία, ατύχημα σημειώνεται σε ένα από τα πέντε πυρηνικά εργοστάσια της χώρας με συνέπεια να πεθάνει ένας άνθρωπος και να υπάρξει περιορισμένη διαρροή ραδιενέργειας.

1997: Ο K.R. Narayanan ορκίζεται ως ο δέκατος Πρόεδρος της Ινδίας και είναι ο πρώτος που προέρχεται από την κάστα των Δαλιτών, Dalits caste.  


1997: Πεθαίνει ο Ben Hogan, 84 χρόνων, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του γκολφ (νικητής σε 63 τουρνουά). Είχε γεννηθεί στις 13 Αυγούστου 1912.

1998: Η 36χρονη πρωταθλήτρια του στίβου και Ολυμπιονίκης στο έπταθλο και στο άλμα εις μήκος Τζάκι Τζόινερ Κέρσι αποφασίζει να εγκαταλείψει τους στίβους.


1998: Πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπαστράτος σε ηλικία 88 ετών, ο ιδρυτής της πασίγνωστης βιομηχανίας τσιγάρων «Παπαστράτος»

1999: Ο 27χρονος Τεξανός Λανς Άρμοστρογκ κερδίζει τον Tour de France και αποκαλεί την νίκη του "θαύμα της ιατρικής", αφού κατάφερε να ξεπεράσει τον καρκίνο σε όρχεις, πνεύμονες και εγκέφαλο. Ο Άρμοστρογκ τερματίζει 7 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Γκρέγκ Λε Μοντ, τον νικητή του 1986, 1989 και 1990.


2000: Μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Ερ Φρανς Κονκόρντ (Air France Concorde). Υπερηχητικό Κονκόρντ αμέσως μετά την απογείωσή του από το Παρίσι φλεγόμενο κατέπεσε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 109 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος και άλλα τέσσερα άτομα στο έδαφος.

2002: Συλλαμβάνεται και ομολογεί ο 42χρονος Πάτροκλος Τσελέντης, γνωστός στους κόλπους της οργάνωσης 17Ν ως "Αλέκος" ή "Ταινίας"- για συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση. Βαριές οι κατηγορίες εναντίον του: συμμετοχή στη "17Ν", κατασκευή-προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, ληστεία μετά φόνου στα Πετράλωνα, ανθρωποκτονία από κοινού και κατά συρροή καθώς και πρόκληση έκρηξης. Η σύλληψη του Τσελέντη αποτελεί σημαντική επιτυχία δεδομένου ότι ο 42χρονος φερόταν από τους πιο σκληρούς του εκτελεστικού πυρήνα της 17Ν και μάλιστα από τους πρώτους της δεύτερης γενιάς τρομοκρατών της 17Ν.

2003: Κλιμάκια του ΣΔΟΕ ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους με κύριο πυρήνα δράσης τον εντοπισμό κρουσμάτων αισχροκέρδειας στις τουριστικές περιοχές και την εξάρθρωση του κυκλώματος των κερδοσκόπων οπωροπωλών.

2007: Η Φατίμπα Πατίλ ορκίζεται και γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ινδίας.

2010: Τα WikiLeaks δημοσιεύουν απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μια από τις μεγαλύτερες διαρροές στην ιστορία του αμερικανικού στρατού.


2011: Πεθαίνει ο Μιχάλης Κακογιάννης, κύπριος σκηνοθέτης. («Στέλλα», «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Ζορμπάς», «Το κορίτσι με τα μαύρα») (Γεν. 11/6/1922)


2012: Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει να αποκλείσει την Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν, Βούλα Παπαχρήστου, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Αιτία η ανάρτηση ρατσιστικού σχολίου της στο twitter, στο οποίο έγραφε: ««Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!». Η πρωταθλήτρια είχε ήδη αναχωρήσει με την ελληνική ολυμπιακή αποστολή για την βρετανική πρωτεύουσα.