29.9.16

Επετειακές εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο


Ο Δήμος Ναυπλιέων και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών "Ιωάννης Καποδίστριας" σε συνεργασία με τον Όμιλο Αργολίδας για την UNESCO σας προσκαλούν στις επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2016.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, Βουλευτικό
- Παρουσίαση του βιβλίου της μοναχής Φιλοθέης με τίτλο "Ο μπαρμπα-Γιάννης των Ελλήνων" από τον Μητροπολίτη Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριο.
- Εσπερίδα: "Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η συμβολή του στη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους".
Η ανδρική τετράφωνη χορωδία του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση Αθηνών σε ρωσικούς και βυζαντινούς ύμνους.

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου
- Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου: Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας κ.κ. Νεκταρίου.
Συμμετέχει η ανδρική τετράφωνη χορωδία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση.
- Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα: Επιμνημόσυνη δέηση.
- Απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια με τη συμμετοχή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και της μπάντας του ΔΟΠΠΑΤ.
- Επίσκεψη στην ομαδική εικαστική έκθεση "Η περίπτωση Καποδίστρια" στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Βουλευτικό.


Το Δ.Σ. του Ομίλου Αργολίδας για την UNESCO

Ένα τραγούδι για σήμερα - "Πού ΄ναι τα χρόνια"


Ο Γιώργος Νταλάρας είναι Έλληνας τραγουδιστής. Τον Οκτώβριο του 2006 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1949 στον Πειραιά. Κατάγεται από οικογένεια μουσικών. O πατέρας του, Λουκάς Νταράλας ήταν επίσης τραγουδιστής και συνθέτης στο χώρο της ρεμπέτικης μουσικής. Οι πρώτες του μνήμες είναι στενά δεμένες με τις βασικές μορφές της ελληνικής μουσικής, το δημοτικό, το σμυρνέικο, το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι. Τα είδη αυτά τον επηρέασαν ως καλλιτέχνη και τα τραγούδησε στις συναυλίες και στους δίσκους του. Στην καριέρα του έχει τραγουδήσει και άλλα πολλά είδη τραγουδιού όπως βυζαντινούς ύμνους, λυρικά, σύγχρονα έντεχνα, λάτιν, όπερα, συμφωνικά έργα, ροκ, ποπ κ.α., ενώ συνεργάστηκε με πολλές από τις σημαντικότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου. Έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με τους περισσότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού.

Πρώτα βήματα

Ξεκίνησε το 1965 σε ηλικία 15 χρονών, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας στο πάλκο "Στου Στελλάκη", με τον βετεράνο Στέλιο Περπινιάδη και τον γιο του Βαγγέλη στο Χαϊδάρι.

Ο Βαγγέλης Περπινιάδης, φίλος του πατέρα του Γ. Νταλάρα, προσπάθησε να τον βοηθήσει να μπει στην δισκογραφία. Του έγραψε δύο τραγούδια και του πρότεινε να τα ηχογραφήσουν σ΄ ένα στούντιο στα Εξάρχεια. Ο 17χρονος Γ. Νταλάρας καθώς πηγαίνει στο στούντιο την ημέρα που θα ηχογραφούσαν τα τραγούδια, δύο άρματα μάχης είχαν σταθμεύσει προς το μέρος της Στουρνάρη. Προς την άλλη κατεύθυνση επικρατούσε η ίδια εικόνα. Ήταν Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, η ημέρα που η στρατιωτική χούντα κατέλαβε την εξουσία, γεμίζοντας το κέντρο της Αθήνας με τανκς. Έτσι λοιπόν δεν κατάφερε να πάει στο στούντιο. Η ηχογράφηση ματαιώθηκε και δεν γράφτηκαν ποτέ αυτά τα τραγούδια. Από την αυτοβιογραφία του Βαγγέλη Περπινιάδη μαθαίνουμε ότι αυτά τα δύο τραγούδια ήταν το "Μπροστά στα σκαλοπάτια σου" ένα κανταδορίστικο χασάπικο και το "Πάντα σε φίλους πίστευα" ένα ζεϊμπέκικο.

Πέντε μήνες αργότερα ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι από την εταιρία "Αυλός" του Γ. Περγαντή. Η "Προσμονή" σε μουσική του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη και σε στίχους Παναγιώτη Καλαποθαράκου ηχογραφήθηκε το 1967 σε ένα μικρό στούντιο στην οδό Μασσαλίας, που είναι πάροδος της Σόλωνος. Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών, αλλά κόπηκε αμέσως και όχι τυχαία από την λογοκρισία των συνταγματαρχών. Οι στίχοι ήταν καθαρά πολιτικοί:
"Πότε η καμπάνα του λαού / του γερο-Μακρυγιάννη / λεύτερο χώμα κι ουρανό / για όλους θα σημάνει"

Όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος, το όνομα του πατέρα του διευκόλυνε σημαντικά τα πρώτα του βήματα και του άνοιξε πόρτες. Άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορα λαϊκά μαγαζιά παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας με ονόματα όπως την Καίτη Γκρέυ, τον Νίκο Καλλέργη και άλλους. Λίγο αργότερα, ο Σπύρος Ζαγοραίος, αδελφικός φίλος του πατέρα του, καλεί το Μάκη Μάτσα στο μαγαζί του στην Πλάκα για να ακούσει τον Νταλάρα. Ο Μάτσας ενθουσιάζεται και ο Γιώργος υπογράφει την ίδια εβδομάδα το πρώτο του συμβόλαιο συνεργασίας στην "ΜΙΝΟΣ". Ένα συμβόλαιο και μία συνεργασία που κράτησε από το 1968 έως το 2005.

Το 1969, μετά από κάποιες συμμετοχές σε δίσκους με τραγούδια των Λοΐζου, Μητσάκη κ.α., ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τραγούδια των Σταύρου Κουγιουμτζή, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Γρηγόρη Φούντα, Γιώργου Μητσάκη σε στίχους Κουγιουμτζή, Άκου Δασκαλόπουλου, Δημήτρη Ιατρόπουλου και Κώστα Βίρβου.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του πρώτου δίσκου, τον οποίο ηχογράφησε σε ηλικία 20 χρόνων, ήταν το "Πού ΄ναι τα χρόνια" και το "Ο ουρανός φεύγει βαρύς" τα οποία ακούγονται μέχρι σήμερα. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του πρώτου αυτού δίσκου συνεργάστηκε με την ήδη καταξιωμένη τότε Μαρινέλλα στο "Στορκ" για 3 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο η Μαρινέλλα σύστησε στο κοινό τον Γ. Νταλάρα.

Το 1970 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Να ΄τανε το 21", εξ ολοκλήρου με τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή. Από αυτόν το δίσκο ξεχώρισαν κομμάτια όπως το "Νά ΄τανε το 21", "Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά", "Μ΄ έκοψαν, με χώρισαν στα δυο" και "Κάπου νυχτώνει".

Ακολούθησε η συνεργασία με τον Μάνο Λοΐζο, που μεταξύ άλλων απέδωσε τραγούδια όπως το "Αχ χελιδόνι μου", το "Έχω ένα καφενέ", το "Πάνε να πεις", το "Μάνα δεν φυτέψαμε", το "Δέκα παλικάρια", όλα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Μακρά υπήρξε επίσης και η συνεργασία του με τον Απόστολο Καλδάρα. Χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς τους είναι οι δίσκοι "Μικρά Ασία", που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1972 και ο "Βυζαντινός Εσπερινός" το 1973, στους οποίους συμμετείχε και η Χάρις Αλεξίου, αλλά και μερικά σκόρπια λαϊκά τραγούδια όπως η "Φαντασία" και το "Αχ ο μπαγλαμάς". Η κυκλοφορία του δίσκου "Μικρά Ασία" συνέπεσε με την επέτειο των 50 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η ηχογράφηση των "Λιανοτράγουδων της πικρής πατρίδας" του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου με λαϊκή ενορχήστρωση σφραγίζουν την επιστροφή στη Δημοκρατία (1974). Δημιουργούνται τραγούδια σταθμοί όπως "Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις", "Εδώ το φως", "Κουβέντα με ένα λουλούδι", "Το κυκλάμινο", "Καρτέρεμα" κ.α. Τα "Λιανοτράγουδα" ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι από τη Μαρία Φαραντούρη το 1972 και δεύτερη φορά στην Αθήνα κρυφά (λόγω της δικτατορίας) με τον Γιώργο Νταλάρα και την Άννα Βίσση, που τότε έκανε την πρώτη της εμφάνιση. Δύο χρόνια μετά, το 1976, ηχογραφούν δύο τραγούδια ("Κόκκινο τριαντάφυλλο" και "Εκείνος ήταν μόνος") στην μνήμη του Αλέκου Παναγούλη. Τα τραγούδια αυτά κυκλοφόρησαν σε δισκάκι 45 στροφών, αλλά αργότερα συμπεριληφθήκαν και σε μεγάλους δίσκους.

Δισκογραφία


Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 70 προσωπικούς δίσκους (που έχουν ξεπεράσει τα 15.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ενώ συμμετείχε στην ηχογράφηση περισσότερων από 80 ως ερμηνευτής, μουσικός και παραγωγός. 

Μερικοί δίσκοι-σταθμοί στην πορεία του Νταλάρα είναι: "Μικρές πολιτείες", "Μικρά Ασία", "Οι Μάηδες οι ήλιοι μου", "Latin", "50 Χρόνια Ρεμπέτικο", "Τα Τραγούδια μου", "Ζωντανή Ηχογράφηση στο Αττικόν", "Live recording at the Mann Auditorium", "Αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη".


Η κυκλοφορία του δίσκου "Μικρά Ασία" το 1972 αποτελεί σταθμό για την ελληνική δισκογραφία, καθώς με 50.000 πωλήσεις θεωρείται ως ο πρώτος χρυσός δίσκος στην Ελλάδα. Το 1975 ο δίσκος "50 Χρόνια Ρεμπέτικο" μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την κυκλοφορία του καθιέρωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον όρο "πλατινένιος δίσκος" με περισσότερες από 500.000 πωλήσεις. Δε σημαίνει βέβαια ότι πριν απ΄ αυτόν δεν πουλούσαν οι δίσκοι του Καζαντζίδη, του Μπιθικώτση και του Θεοδωράκη. Απλά τότε δεν είχαν καθιερωθεί οι απονομές των πλατινένιων δίσκων. Το ρεκόρ όμως των πωλήσεων έχει ο δίσκος "Τα Τραγούδια μου" (1983) με περισσότερες από 700.000 πωλήσεις και εξακολουθεί και πουλάει ακόμα καθιστώντας τον δίσκο έναν από τους εμπορικά πιο επιτυχημένους όλων των εποχών. Το 1987 ακολούθησε ο δίσκος "Λάτιν (Latin)" με 650.000 πωλήσεις και το 1989 ο δίσκος "Μη μιλάς, κινδυνεύει η Ελλάς" με περισσότερες από 300.000 πωλήσεις.


Πού 'ναι τα χρόνια 
Γιώργος ΝΤΑΛΑΡΑΣ
ΣΤΙΧΟΙ+ΜΟΥΣΙΚΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1969

Πήγα στα μέρη που σε είχα πρωτοδεί
μικρό κορίτσι ήσουν κι ήμουνα παιδί

Πού 'ναι τα χρόνια ωραία χρόνια
που 'χες λουλούδια μες στην καρδιά
πού 'ναι η αγάπη γλυκιά μου αγάπη
να μας ζεστάνει στην παγωνιά

Στ' αρχοντικό σου το σπιτάκι το φτωχό
ήρθα να κλάψω με παράπονο πικρό

Πού 'ναι τα χρόνια ωραία χρόνια
που 'χες λουλούδια μες στην καρδιά
πού 'ναι η αγάπη γλυκιά μου αγάπη
να μας ζεστάνει στην παγωνιά

Κλεισμένη η πόρτα και χαμένα τα κλειδιά
βρέχει στους δρόμους και στην άδεια μου καρδιά

Πού 'ναι τα χρόνια ωραία χρόνια
που 'χες λουλούδια μες στην καρδιά
πού 'ναι η αγάπη γλυκιά μου αγάπη

να μας ζεστάνει στην παγωνιά

Σαν σήμερα... στη μουσική


1935: Ο Αμερικανός rock ‘n’ roll πιανίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Jerry Lee Lewis γεννήθηκε στο Ferriday της Λουιζιάνα. Άρχισε να μαθαίνει μουσική από πολύ μικρός και οι γονείς του με σκοπό να του αγοράσουν το πρώτο του πιάνο έβαλαν υποθήκη το σπίτι τους. Ξεκίνησε την καριέρα του στην δισκογραφική εταιρεία Sun Records και πρωτογνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1957 με τραγούδια όπως τα “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” και “Great Balls of Fire”. Το 1986 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού “Great Balls of Fire” (Sun Records) τιμήθηκε το 1988 με το βραβείο Grammy Hall of Fame, που δίνεται σε ηχογραφήματα που έχουν συμπληρώσει εικοσιπέντε χρόνια ζωής και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της μουσικής.


1948: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδοποιός και βασικός τραγουδιστής του rock συγκροτήματος Grand Funk Railroad, Mark Farner (Mark Fredrick Farner) γεννήθηκε στο Φλιντ του Μίσιγκαν. Ενσωματώθηκε στο συγκρότημα το 1969 και παρέμεινε μαζί τους μέχρι και την πρώτη διάλυση τους το 1976. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: “I’m Your Captain (Closer to Home)”, “We’re An American Band”, “Gimme Shelter”, “Walk Like a Man” κ.α.

1957: Ο Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας Σωκράτης Μάλαμας γεννήθηκε στη Συκιά της Χαλκιδικής. Άρχισε την ενασχόληση του με τη μουσική σε ηλικία δεκατριών ετών όταν αγόρασε την πρώτη του κιθάρα και στα δεκαεπτά του χρόνια παρακολούθησε μαθήματα στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε κιθαρίστας στην μπάντα του Νίκου Παπάζογλου αλλά αργότερα ακολούθησε σόλο καριέρα, ηχογραφώντας με την δισκογραφική εταιρεία Λύρα. Δημοφιλή τραγούδια του: “Καληνύχτα”, “Άσε τα ψέματα”, “Για την Ελλάδα”, “Δρόμο άλλαξε ο αέρας”, “Είναι σκοτάδι”, “Τσιγάρο ατέλειωτο”, “Πριγκηπέσα”, “Στα είπα όλα” κ.α. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως : Μελίνα Κανά, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Χάρις Αλεξίου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μίλτος Πασχαλίδη, Νίκος Χαλβατζή κ.α.


1967: Οι Gladys Knight & the Pips κυκλοφορούν το τραγούδι “I Heard it Through the Grapevine”. Ηχογραφήθηκε στις 17 Ιουνίου του 1967 στο στούντιο της Motown, Hitsville U.S.A. στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Είχε πρωτοηχογραφηθεί από τους Smokey Robinson & the Miracles το 1966 αλλά το τραγούδι γνώρισε επιτυχία όταν το τραγούδησε ο Marvin Gaye το 1968.

1973: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Grand Funk Railroad με το τραγούδι “We’re an American Band“. Είναι μέρος του ομότιτλου άλμπουμ του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1973.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

O αθεράπευτα μνησίκακος


Ο στρατηγός Αντίπατρος στις τελευταίες του στιγμές ζήτησε να συμφιλιωθεί μ’ ένα συνάδελφό του, με τον οποίο τον χώριζε βαθύ μίσος. Εκείνος, όμως, αρνήθηκε, γιατί ήταν αθεράπευτα μνησίκακος άνθρωπος. 

Τότε, ο Αντίπατρος είπε στους δικούς του.
– Αν τυχόν θελήσει τελικά να έλθει κατά δω ο άνθρωπος αυτός, να τον μπάσετε αμέσως στον κοιτώνα μου. Αν είμαι ακόμη ζωντανός, θα ευχαριστηθώ πολύ να τον δω. Αν είμαι νεκρός, θα ευχαριστηθεί εκείνος να με δει.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Γίνονται... σήμερα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 29 Σεπτεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Πιθανόν οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες που προβάλλει το επαγγελματικό και κοινωνικό σας περιβάλλον σήμερα, φίλοι Κριοί, να σας φαίνονται αρκετά δυσβάσταχτες και ακατόρθωτες, όμως αν δείξετε συναινετικό πνεύμα και καλή θέληση, τα πάντα μπορεί να πραγματοποιηθούν. Μην αμελείτε τον ερωτικό σας σύντροφο για χάρη των υποχρεώσεων που έχετε αναλάβει, αποδείξτε πως η ζεστή και ειλικρινής επικοινωνία, είναι ο μόνος δρόμος για να εξαλειφθούν οι εντάσεις και κόντρες με το ταίρι σας. 

ΤΑΥΡΟΣ
Εξετάσετε με προσοχή τις προθέσεις και τις επιθυμίες συναδέλφων και προσφιλών σας ατόμων σήμερα, αγαπητοί Ταύροι, μην εμπιστεύεστε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις αμφιβολίες σας σε πρόσωπα που προσποιούνται τους φίλους. Ξαφνικές αλλαγές στα δεδομένα που γνωρίζατε έως τώρα, ίσως ταρακουνήσουν τις προσωπικές και συναισθηματικές σας σχέσεις. Μην αφήνετε περιθώρια στις προστριβές και τις διαφωνίες με τον ερωτικό σας σύντροφό να σκάβουν το λάκκο του δεσμού σας. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Πρέπει να φαίνεται ότι αισθάνεστε ευδιάθετα και χαρούμενα, φίλοι Δίδυμοι, χρειάζεται να δείχνετε και στο περιβάλλον που κινείστε πως έχετε ανοίξει πανιά για νέες εργασιακές αναζητήσεις, για καινούριες προσωπικές γνωριμίες, για την ανασυγκρότηση της καθημερινότητάς σας. Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας για τον άνθρωπο που σας έλκει ερωτικά, αφήστε το κέφι και τη ζωντάνια σας να μεταμορφώσουν σήμερα τη μουντάδα και τη στασιμότητα, σε ευχάριστες τρυφερές στιγμές με το ταίρι σας. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Έχει ήδη αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση και τα δεδομένα στις εργασιακές φιλοδοξίες και τις προσωπικές σας επιδιώξεις αγαπητοί Καρκίνοι, ως εκ τούτου σήμερα ενδείκνυται να ασχοληθείτε περισσότερο με τα θέματα εκείνα που αφορούν την προσωπική και ερωτική σας ζωή, λειτουργώντας με προνοητικότητα και σύνεση. Ένας δύσκολος μήνας φτάνει στο τέλος του, μαζέψτε τις εμπειρίες που αποκτήσατε από τις κακουχίες και τις προκλήσεις, αναθερμάνετε τη σχέση σας με ζεστασιά και αφοσίωση. 

ΛΕΩΝ
Κάντε έξυπνους και ευνοϊκούς για σας συμβιβασμούς σήμερα, φίλοι Λέοντες, το τρίγωνο Σελήνης-Άρη, σας προτρέπει να τακτοποιήσετε και να διευθετήσετε πάσης φύσεως οικονομικές και επαγγελματικές εκκρεμότητες, παίρνοντας ισορροπημένες επιλογές και καθοριστικές αποφάσεις, παράλληλα φλογίζει το αισθησιακό σας ταμπεραμέντο και τα ταλέντα σας, για να κατακτήσετε όποιο στόχο επιδιώκετε με το ταίρι που συντροφεύει την ζωή σας. Ξεχάστε επιτέλους την αβεβαιότητα και το άγχος, ρισκάρετε με αισιοδοξία. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Αποδείξτε την αξιοσύνη και τις ικανότητές σας σήμερα, αγαπητοί Παρθένοι, ξεπερνώντας με αυτοπεποίθηση τις δυσκολίες και τις παγίδες που στήνονται στο επαγγελματικό σας περιβάλλον. Κρατήστε τα ηνία της προσωπικής και συναισθηματικής σας καθημερινότητας, μην αφήνετε στην τύχη της την ενότητα και την ομαλότητα της ερωτικής σας ζωής, μην ανατρέπετε τη γαλήνη του δεσμού σας με μικροκαβγάδες, ξαφνιάζοντας το σύντροφό σας, μην ξεχνάτε πως είστε η ήρεμη δύναμη της σχέσης σας.

ΖΥΓΟΣ
Σήμερα κινηθείτε με πολύ σοβαρότητα, βάλτε πρόγραμμα και θα μπορέσετε να πετύχετε τους στόχους σας. Μόνο μην στεναχωριέστε και μην καταπιέζεστε. Μην αφήνετε τις καταστάσεις στην μοίρα τους, κινηθείτε γρήγορα και μεθοδικά, για να βγείτε από τα αδιέξοδα. Εάν είστε δεσμευμένοι αφήστε στην άκρη σκοτούρες και προβλήματα και βρείτε χρόνο να αφιερώσετε στο σύντροφό σας. Κι αν ακόμη είστε μόνοι στη ζωή, ένας αέρας ρομαντισμού θα κυριαρχεί σήμερα. Εκμεταλλευτείτε τον! 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Είναι σίγουρο ότι το μυαλό και η σκέψη σας, αγαπητοί Σκορπιοί, σήμερα είναι περισσότερο στους συνεργάτες, στα προσφιλή και αγαπημένα σας πρόσωπα, σε άτομα της οικογένειας που έχουν την ανάγκη σας, παρά στις δικές σας επιθυμίες και τα θέλω σας, γι’ αυτό δείξτε την προσφορά και την αγάπη σας χωρίς ιδιοτέλεια και δισταγμούς. Εξαργυρώστε την εκτίμηση και τη συμπάθεια που απολαμβάνετε από το ταίρι σας, θέτοντας με γλυκύτητα τους όρους σας, για να κατακτήσετε τα μελλοντικά σας όνειρα. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Αμυνθείτε στην επιθετικότητα και τις αψιμαχίες στο χώρο της δουλειάς σας σήμερα, φίλοι Τοξότες, έχοντας σαν όπλο σας την πρακτικότητα της σκέψης και την εξυπνάδα σας. Ξεδιπλώστε τα ταλέντα και την αξιοσύνη σας, για να ανταμειφθούν οι κόποι σας, μην εναντιώνεστε στα μικρολάθη και τις παραλείψεις του ερωτικού σας συντρόφου με εκρηκτική και πολεμική διάθεση, αμυνθείτε στις δυσκολίες και τα προβλήματα του δεσμού σας, διαθέτοντας επικοινωνιακή διπλωματία και συγκαταβατική διάθεση.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η άμεση αντιπαράθεση με συνεργάτες, πελάτες, αγαπημένα πρόσωπα και τον ερωτικό σας σύντροφο σήμερα, αγαπητοί Αιγόκεροι, δε θα βοηθήσει καθόλου στην επίλυση των σοβαρών θεμάτων και καταστάσεων που σας απασχολούν, αλλά είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει ένα άκρως σοβαρό ρήγμα σε όλες τις σχέσεις σας. Μην αναστατώνεστε με το παραμικρό και μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει περισσότερα από αυτά που δύναται, βάλτε λίγο νερό στο κρασί σας, στις εξελίξεις της συναισθηματικής σας ζωής. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Ανατέλλει μία ημέρα, φίλοι Υδροχόοι, που καλείστε να εμπιστευτείτε απόλυτα τη διαίσθηση και το ένστικτό σας, για να οδηγηθείτε σε καθοριστικές αποφάσεις που αφορούν την επαγγελματική σας εξέλιξη και την οικονομική σας πρόοδο. Εξετάστε με προσοχή τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι επιλογές σας στον περίγυρο που κινείστε, μη βιάζεστε να μεταμορφωθούν τα πάντα από την μια στιγμή στην άλλη, προσεγγίστε τον άνθρωπο που σας ενδιαφέρει, δίνοντας ποιοτικό χρόνο στην ερωτική σας ζωή.

ΙΧΘΕΙΣ
Η ημέρα επιβάλλει και απαιτεί από εσάς, φίλοι Ιχθείς, να σκεφτείτε με ρεαλισμό και ορθολογισμό τα θέματα της δουλειάς σας και των προοπτικών που ανοίγονται στο άμεσο μέλλον. Μην κολλάτε σε συναισθηματισμούς και ευγένειες, που ίσως μειώσουν τη δημιουργική και παρορμητική σας διάθεση, αποδείξτε τις ικανότητες και τις αρετές σας με σαφή και ειλικρινή τρόπο. Η ερωτική σας ζωή απαιτεί να εκτονωθεί μια κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί με το ταίρι σας, χωρίς εριστική και ανταγωνιστική διάθεση. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις και άνοδο της θερμοκρασίας περιμένουμε σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016. Νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 22 βαθμούς, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 27, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 28. στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 12 έως 25 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 15 έως 25 βαθμούς, ενώ στη Ρόδο οι μέγιστη θα φτάσει στους 28 βαθμού Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς σχεδόν μέτριους έως μέτριους 4 με 5 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Πέθανε χθες ο Σιμόν Πέρες


Σιμόν Πέρες: Διακεκριμένος Ισραηλινός πολιτικός, ένας από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ το 1948. Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός (1984-1986, 1995-1996) και Πρόεδρος της χώρας (2007-2014). Εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής από το 1959 έως το 2007. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1994 για τις συμφωνίες του Όσλο, που άνοιξαν τον δρόμο για την αυτονομία των Παλαιστινίων.

Ο Σιμόν Πέρσκι, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στην πόλη Βίσνιεβ της Πολωνίας (νυν Βισνιέβα Λευκορρωσίας) στις 2 Αυγούστου 1923. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του εμπόρου ξυλείας Γιτζάκ Πέρσκι και της βιβλιοθηκονόμου Σάρας Μέλτσερ.

Το 1934, η οικογένεια Πέρσκι μετανάστευσε στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη και άλλαξε το επίθετό της σε Πέρες. Ενώ εργαζόταν σε κιμπούτς μετά τις εγκύκλιες σπουδές του, ο νεαρός Σιμόν Πέρες αναμίχθηκε στο κίνημα του σοσιαλιστικού σιωνισμού και το 1947 προσχώρησε στην εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση «Χαγκάνα» του Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, η οποία επιδίωκε με σειρά δυναμικών έως και τρομοκρατικών ενεργειών, την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Ενδιάμεσα το 1945 νυμφεύτηκε την Σόνια Γκέλμαν, με την απέκτησε τρία παιδιά.

Όταν το Ισραήλ πέτυχε την ανεξαρτησία του τον Μάιο του 1948, ο πρωθυπουργός Μπεν-Γκουριόν διόρισε τον Πέρες, μόλις 25 ετών τότε, αρχηγό τού ισραηλινού πολεμικού ναυτικού. Το 1952 ανέλαβε αναπληρωτής γενικός διευθυντής τού Υπουργείου Άμυνας και εν συνεχεία γενικός διευθυντής (1953-1959) και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας (1959-1965), περίοδο κατά την οποία άρχισε την κρατική παραγωγή όπλων, εγκαινίασε πρόγραμμα πυρηνικών ερευνών, και συνήψε στρατιωτικές συμμαχίες στο εξωτερικό, σημαντικότερη από τις οποίες ήταν εκείνη με την Γαλλία. Στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα, πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε αγγλικά, φιλοσοφία και οικονομικά στα Πανεπιστήμια Νέας Υόρκης και Χάρβαρντ.

Το 1965, ο Πέρες παραιτήθηκε για να βοηθήσει τον Μπεν-Γκουριόν στην ίδρυση νέου κόμματος, του κεντροαριστερού «Ραφί», που θα αντιπολιτευόταν τον διάδοχό του πρωθυπουργό Λεβί Εσκόλ. Το «Ραφί» όμως δεν δικαίωσε εκλογικά τις προσδοκίες των ιδρυτών του και το 1967 ο Πέρες άρχισε διαπραγματεύσεις για την συγχώνευση του κεντροαριστερού κόμματος «Μαπάι» (του πρώην κόμματος του Μπεν-Γκουριόν) και του αριστερού εργατικού κόμματος «Αχντούτ Αβοντάχ»,οι οποίες κατέληξαν στην ίδρυση τού Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος, του οποίου έγινε αναπληρωτής γενικός γραμματέας.

Ανέλαβε και πάλι το υπουργείο Άμυνας στην κυβέρνηση του μεγάλου εσωκομματικού του αντιπάλου Γιτζάκ Ράμπιν και προώθησε την εγκατάσταση των πρώτων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, των θεωρούμενων παράνομων από τον ΟΗΕ και κύριο εμπόδιο για την ειρήνη. Το 1974 εξελέγη αρχηγός του Εργατικού Κόμματος και υπό την ιδιότητα αυτή ηττήθηκε δύο φορές από τον δεξιό Μεναχέμ Μπέγκιν ως υποψήφιος για την πρωθυπουργία (1977 και 1981), ώσπου ανέλαβε την θέση αυτή μετά τις αμφίρροπες εκλογές τού 1984.

Τον Σεπτέμβριο του 1984 ο Πέρες και ο Γιτζάκ Σαμίρ, αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος «Λικούντ», σχημάτισαν κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία ο Πέρες ήταν πρωθυπουργός κατά το ήμισυ της κυβερνητικής θητείας τους και ο Σαμίρ αντιπρόεδρος τής κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών, αντιστρέφοντας τους ρόλους τους κατά το άλλο ήμισυ της θητείας τους. Υπό την ηγεσία τού μετριοπαθούς και συμβιβαστικού Πέρες, το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του το 1985 από την εισβολή στον Λίβανο, και η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα συνολικό πρόγραμμα λιτότητας το οποίο μείωσε δραστικά τον διογκούμενο πληθωρισμό που εμπόδιζε την οικονομική ανάπτυξη.

Μετά από τις νέες αμφίρροπες εκλογές τού 1988, το Εργατικό Κόμμα και το Λικούντ σχημάτισαν και πάλι κυβέρνηση συνεργασίας με τον Πέρες υπουργό των Οικονομικών και τον Σαμίρ πρωθυπουργό. Το 1990 ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές από το Γιτζάκ Ράμπιν και το 1992 ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του. Ηγήθηκε των ιστορικών συμφωνιών του Όσλο (1993-1995) ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), που έθεσαν τις βάσεις για την παλαιστινιακή αυτονομία. Το πως από «γεράκι» έγινε «περιστερά» το εξήγησε ο ο ίδιος σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό TIME: «Δεν άλλαξα εγώ. Πιστεύω ότι η κατάσταση άλλαξε. Όσο η ύπαρξη του Ισραήλ τελούσε υπό απειλή, ήμουν αυτό που αποκαλείτε γεράκι... Από τη στιγμή που αισθάνθηκα ότι οι Άραβες ήσαν ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις, είπα ότι αυτό είναι που θα προτιμούσαμε και εμείς». Για τον καθοριστικό του ρόλο στην επίτευξη των συμφωνιών του Όσλο τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1994, μαζί τον Γιάσερ Αραφάτ και τον Γιτζάκ Ράμπιν.

Μετά την δολοφονία Ράμπιν το 1995, ανέλαβε εκ νέου την πρωθυπουργία του Ισραήλ, την οποία διατήρησε έως τον Ιούνιο του 1996, οπότε ηττήθηκε στις εκλογές από τον κεντροδεξιό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκτυλίχθηκε η στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Τα Σταφύλια της Οργής», κατά την οποία περισσότεροι από 100 άμαχοι σκοτώθηκαν σε προσφυγικό καταυλισμό του ΟΗΕ που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ στο χωριό Κανά του Λιβάνου.

Μετά την ήττα του στις εκλογές του 1996, δεν επιδίωξε την επανεκλογή του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Το 2000 ήταν υποψήφιος για την Προεδρία του Ισραήλ, αλλά ηττήθηκε από τον υποψήφιο του «Λικούντ» Μοσέ Κατσάβ. Ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε το τελευταίο υπουργικό πόστο της πολύχρονης καριέρας του. Διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του κεντροδεξιού Αριέλ Σαρόν.

Το 2005, όταν τα ηνία του Εργατικού Κόμματος ανέλαβε η νεώτερη γενιά με εσωκομματικό πραξικόπημα, ο Πέρες αποχώρησε από το κόμμα και εντάχθηκε στο νεοσύστατο «Καντίμα», που ίδρυσαν μετριοπαθή στελέχη προερχόμενα από το «Λικούντ». Το 2007 εκλέχτηκε από την Κνεσέτ (Βουλή) πρόεδρος του Ισραήλ για επτά χρόνια, διαδεχόμενος τον Μοσέ Κατσάβ.

Ο Πέρες ήταν θερμός υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, που θα συνυπάρχουν εν ειρήνη, καθώς «είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος για τον τερματισμό της τρομοκρατίας, της βίας και του μίσους».

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή χθες Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, σε ηλικία 93 ετών.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου


480: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, κατά μία εκδοχή. Ο Αθηναϊκός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή συντρίβει το Περσικό Στόλο του Ξέρξη.

1364: Οι βρετανικές δυνάμεις νικούν τους Γάλλους στη Βρετάνη, θέτοντας τέλος στον πόλεμο των δύο χωρών για την κυριαρχία της περιοχής.

1547: Γεννιέται ο Ισπανός συγγραφέας του "Δον Κιχώτη", Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

1758: Γεννιέται ο Βρετανός ναύαρχος, Οράτιος Νέλσον.

1789: Το Τμήμα Πολέμου των ΗΠΑ φτιάχνει τακτικό στρατό, που αριθμεί εκατοντάδες άντρες.

1793: Η λέξη "τένις" αναφέρεται για πρώτη φορά σε αγγλικό αθλητικό περιοδικό.

1810: Γεννιέται η Βρετανίδα μυθιστοριογράφος, Ελίζαμπεθ Γκάσκελ.



1829: Ιδρύεται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, γνωστή ως Σκότλαντ Γιάρντ.

1887: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου του Αμβούργου.


1899: Γεννιέται ο Λάζλο Μπίρο, Ουγγροαργεντίνος δημοσιογράφος και εφευρέτης του στυλογράφου διαρκείας, που έφερε επανάσταση στον τρόπο της γραφής.

1901: Γεννιέται ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας, Λάνζα ντελ Βάστο. Έργο του το βιβλίο "Τρεις μήνες με τον Γκάντι".



1902: Πεθαίνει ο Εμίλ Ζολά, ο σημαντικότερος συγγραφέας της γαλλικής νατουραλιστικής σχολής κι ένας από τους μεγαλύτερους κριτικούς τέχνης. Συντάκτης του «Κατηγορώ».

1902: Ανοίγει το πρώτο θέατρο στο Μπρόντγουεϊ, του καλλιτεχνικού ατζέντη, Ντέιβιντ Μπελάσκο.

1911: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία με αφορμή την έριδα για τον έλεγχο της Τρίπολης στη Λιβύη.

1912: Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης ταινιών, Μικελάντζελο Αντονιόνι.



1913: Ο Γάλλος εφευρέτης του κινητήρα εσωτερικής καύσης Ρούντολφ Ντίζελ εξαφανίζεται με μυστηριώδη τρόπο, ενώ είχε επιβιβαστεί σε πλοίο από τη Γάνδη του Βελγίου με προορισμό τη Βρετανία. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στις 18 Οκτωβρίου, μετά την ανεύρεση του πτώματός του.

1919: Ο Μουσταφά Κεμάλ επεκτείνει τη δραστηριότητά του μέχρι τη Σμύρνη, με στόχο την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία.



1922: Ο Γεώργιος Β' ανακηρύσσεται βασιλιάς των Ελλήνων, μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Α'.

1923: Η Βρετανία αρχίζει τη διακυβέρνηση της Παλαιστίνης, μετά από εντολή της Κοινωνίας των Εθνών.

1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος διαλύει τη Συντακτική Συνέλευση και προκηρύσσει εκλογές, τις οποίες όμως δεν θα διενεργήσει και θα επιβάλει δικτατορία.



1927: Πεθαίνει ο Βίλεμ Εϊντχόφεν, ολλανδός γιατρός, που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903 και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1924. (Γεν. 21/5/1860)


1931: Γεννιέται η Σουηδή ηθοποιός, Ανίτα Έκμπεργκ, γνωστή για το ρόλο της Σίλβια στο έργο του Φελίνι, "Ντόλτσε Βίτα".

1932: Σεισμική δόνηση ταράζει τη Θεσσαλονίκη.



1935: Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός, Τζέρι Λι Λιούις.

1936: Γεννιέται ο Ιταλός πρωθυπουργός και μεγαλοεπιχειρηματίας των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

1938: Γεννιέται ο Ολλανδός πολιτικός και πρωθυπουργός, Βιμ Κοκ.

1939: Στη Νέα Υόρκη, ο αρχηγός της Γερμανοαμερικανικής Ένωσης Φριτς Κουν αποφυλακίζεται με εγγύηση 50.000 δολαρίων.

1940: Στη Νέα Υόρκη, ο Μίκι Ρούνεϊ και η Τζούντι Γκάρλαντ κάνουν πρεμιέρα στο έργο "Γνώρισε την Ορχήστρα".



1941: 30.000 Εβραίοι της Σοβιετικής Ένωσης και άλλοι ανεπιθύμητοι εκτελούνται στο φαράγγι Μπάμπι Γιαρ του Κιέβου, με διαταγή του Χίμλερ.Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς θα τους αφιερώσει το πρώτο μέρος της Συμφωνίας αρ. 13, γνωστής και ως Μπάμπι Γιαρ.

1941: Γεννιέται ο Γερμανός πολιτικός, Έντμουντ Στόιμπερ.

1942: Πεθαίνει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης η αδερφή του Σίγκμουντ Φρόιντ, Έσθερ Αντολφίν.

1943: Ο Αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και ο Ιταλός στρατάρχης Πιέτρο Μπαντόλιο υπογράφουν ανακωχή πάνω στο βρετανικό πλοίο Νέλσον, στα ανοιχτά της Μάλτας.

1943: Γεννιέται ο Λεχ Βαλέσα, ηλεκτρολόγος από το Γκντανσκ που ίδρυσε το συνδικάτο «Αλληλεγγύη», το οποίο συνέβαλε με τους αγώνες του στην πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Πολωνία. Διετέλεσε πρόεδρος της Πολωνίας και το 1983 τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης.



1943: Εκτελούνται ομαδικώς από Τσάμηδες οι 49 πρόκριτοι της Παραμυθιάς, αφού προηγουμένως διατάχθηκαν να σκάψουν μόνοι τους τον τάφο τους.

1944: Στον αγώνα εναντίον της Ολλανδίας και οι 11 ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας του Βελγίου προέρχονται από την ομάδα της Άντερλεχτ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία εθνικών ομάδων.



1949: Γεννιέται στον Πειραιά ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας.

1950: Στην Κορέα, οι Αμερικανοί απελευθερώνουν τη Σεούλ.



1957: Γεννιέται ο συνθέτης και τραγουδιστής Σωκράτης Μάλαμας.

1961: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός, Ρεμπέκα ντε Μορνέ.

1962: Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γερμανίας ιδρύει την Mπουντεσλίγκα και εισάγει τον επαγγελματισμό στο ποδόσφαιρο.

1963: Οι Rolling Stones ξεκινούν την πρώτη τους περιοδεία, ως "σαπόρτ γκρουπ" στις συναυλίες του Μπο Ντίντλεϊ και των Έβερλι Μπράδερς.

1964: Κυκλοφορεί το κόμικ «Μαφάλντα» από τον αργεντίνο καρτουνίστα Κίνο.

1968: Γεννιέται ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Μίκα Χάκινεν.

1970: Ορκίζεται νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του Νάσερ, ο πρωθυπουργός Ανουάρ Σαντάτ.

1971: Η Τσέλσι κερδίζει την Jeunesse Hautcharge του Λουξεμβούργου με 8-0 στον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου Κυπελλούχων και την συντρίβει με 13-0 στον 2ο αγώνα στο Stamford Bridge. Το συνολικό 21-0 αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ.

1972: Η Ιαπωνία αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μετά την επίσημη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με την Ταϊβάν.



1973: Γεννιέται ο Φοίβος Δεληβοριάς, έλληνας τραγουδοποιός.



1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγγέλλει την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

1976: Γεννιέται ο Ουκρανός ποδοσφαιριστής Αντρέι Σεβτσένκο.

1977: Η Εύα Σέιν γίνεται η πρώτη γυναίκα που διαιτητεύει αγώνα πρωταθλήματος βαρέων βαρών, στον οποίο ο Μοχάμεντ Άλι κερδίζει τον Έρνι Σέιβερς με απόφαση στον 15ο γύρο στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.

1982: Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, καταγγέλλει ατασθαλίες στις περισσότερες Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.

1983: Στις Φιλιππίνες, ο δικτάτορας Φερντινάντο Μάρκος κλείνει εφημερίδα, που υπαινίσσεται ανάμιξη του στρατού στη δολοφονία του αρχηγού της αντιπολίτευσης Ακίνο.

1986: Η Μέρι Λου Ρέτον, που άφησε άφωνους τους θεατές με τα καθαρά 10άρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, ανακοινώνει την αποχώρησή της από την γυμναστική.

1988: Πεθαίνει ο Αμερικανός καρτουνίστας, Τσαρλς Ανταμς, που εμπνεύστηκε τους χαρακτήρες της "Οικογένειας Άνταμς".

1989: Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφασίζει ομόφωνα τη θεσμοθέτηση βραβείου για νέους δημοσιογράφους, που θα φέρει το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη.

1990: Εκδίδεται τιμητικός τόμος για τον Γεώργιο Παπανδρέου, στον οποίο περιλαμβάνονται 18 κείμενα γνωστών πανεπιστημιακών και ιστορικών.

1991: Στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνει την απόλυτη πλειοψηφία, που κατέχει τα τελευταία 20 χρόνια στην τοπική Βουλή της Βρέμης.

1992: Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία.

1993: Η Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων.

1994: Ανακοινώνεται από τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Μικρούτσικο και τον υφυπουργό Ν. Σηφουνάκη, καθώς και από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη η ίδρυση του Οργανισμού νέου Μουσείου Ακρόπολης.

1995: Το NHL επιτρέπει την συμμετοχή των παικτών του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1998.



1995: «Ουδέποτε παραιτήθηκε η χώρα μας από τις απαιτήσεις της έναντι της Γερμανίας για τις ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δηλώνει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει με τη συμφωνία του Λονδίνου ή άλλη συμφωνία.


1995: Ο κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών και ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του αθλήματος στη χώρα μας, έρχεται σε ρήξη με τον προπονητή του Κώστα Πολίτη, εγκαταλείποντας οριστικά το ελληνικό μπάσκετ...

1996: Η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοινώνει τη σύμπραξή της με τον Στέφανο Μάνο και τον Γιώργο Σουφλιά, προκειμένου να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του τελευταίου στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

1996: Τραγωδία στο Διεθνές Ράλι της Κύπρου με μία γυναίκα νεκρή και τέσσερις τραυματίες.

1997: Πεθαίνει ο Αμερικανός καλλιτέχνης της ποπ τέχνης, Ρόι Λίχτενσταϊν.

2006: Στη Βραζιλία δύο αεροσκάφη συγκρούονται εν πτήση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 154 άτομα.

2007: Στην Αγγλία κατεδαφίζεται το Calder Hall. Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στον κόσμο που δημιουργήθηκε για εμπορική χρήση.

2008: Μετά τις χρεοκοπίες της Lehman Brothers και της Washington Mutual ο δείκτη των βιομηχανιών του Dow Jones πέφτει κατά 777,68 μονάδες. Είναι η μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία του δείκη.

2009: Σεισμός 8 ρίχτερ χτυπά κοντά στα νησιά Σαμόα και προκαλεί τσουνάμι.



2009: Πεθαίνει η ηθοποιός Σπεράντζα Βρανά.



2010: Πεθαίνει ο Αμερικάνος ηθοποιός Τόνι Κέρτις.

Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα


Η Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (29 Σεπτεμβρίου το 2016). Στόχος της είναι να εστιάσει την προσοχή στη σημασία της ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Άγιος Κυριακός ο Αναχωρητής


Όσιος και αναχωρητής της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 29 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κυριάκος.

Ο Κυριακός γεννήθηκε στην Κόρινθο το 446 και σε νεαρή ηλικία πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου εισήλθε στο μοναχικό βίο από τον μετέπειτα Άγιο Ευθύμιο. Σε ηλικία 40 ετών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και από τα εβδομήντα του γύρισε πολλά μοναστήρια και σκήτες, όπου έζησε με αυστηρότατη άσκηση. Τελικά, πέθανε σε ηλικία 107 χρονών.

Απολυτίκιο

Χριστώ ηκολούθησας, καταλιπών τα της γης, και βίον ισάγγελον, επολιτεύσω σαφώς, ως άσαρκος Όσιε, συ γαρ εν ταιςς ερήμοις, προσχωρών θείω πόθω, σκίλλη πίκρα την πάλαι, πικράν γεύσιν απώσω. Διο Κυριακὲ θεοφόρε, αξίως δεδόξασαι.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Μία ρήση την ημέρα...


Η αγάπη και ο πόλεμος είναι το ίδιο πράγμα... Και η στρατηγική και η τακτική το ίδιο εφαρμόσιμες και στα δύο.


Μιγκέλ Ντε Θερβάντες 
1547 – 1616
Ισπανός συγγραφέας («Δον Κιχώτης»)