29.9.16

Σαν σήμερα... στη μουσική


1935: Ο Αμερικανός rock ‘n’ roll πιανίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Jerry Lee Lewis γεννήθηκε στο Ferriday της Λουιζιάνα. Άρχισε να μαθαίνει μουσική από πολύ μικρός και οι γονείς του με σκοπό να του αγοράσουν το πρώτο του πιάνο έβαλαν υποθήκη το σπίτι τους. Ξεκίνησε την καριέρα του στην δισκογραφική εταιρεία Sun Records και πρωτογνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1957 με τραγούδια όπως τα “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” και “Great Balls of Fire”. Το 1986 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού “Great Balls of Fire” (Sun Records) τιμήθηκε το 1988 με το βραβείο Grammy Hall of Fame, που δίνεται σε ηχογραφήματα που έχουν συμπληρώσει εικοσιπέντε χρόνια ζωής και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της μουσικής.


1948: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδοποιός και βασικός τραγουδιστής του rock συγκροτήματος Grand Funk Railroad, Mark Farner (Mark Fredrick Farner) γεννήθηκε στο Φλιντ του Μίσιγκαν. Ενσωματώθηκε στο συγκρότημα το 1969 και παρέμεινε μαζί τους μέχρι και την πρώτη διάλυση τους το 1976. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: “I’m Your Captain (Closer to Home)”, “We’re An American Band”, “Gimme Shelter”, “Walk Like a Man” κ.α.

1957: Ο Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας Σωκράτης Μάλαμας γεννήθηκε στη Συκιά της Χαλκιδικής. Άρχισε την ενασχόληση του με τη μουσική σε ηλικία δεκατριών ετών όταν αγόρασε την πρώτη του κιθάρα και στα δεκαεπτά του χρόνια παρακολούθησε μαθήματα στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε κιθαρίστας στην μπάντα του Νίκου Παπάζογλου αλλά αργότερα ακολούθησε σόλο καριέρα, ηχογραφώντας με την δισκογραφική εταιρεία Λύρα. Δημοφιλή τραγούδια του: “Καληνύχτα”, “Άσε τα ψέματα”, “Για την Ελλάδα”, “Δρόμο άλλαξε ο αέρας”, “Είναι σκοτάδι”, “Τσιγάρο ατέλειωτο”, “Πριγκηπέσα”, “Στα είπα όλα” κ.α. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως : Μελίνα Κανά, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Χάρις Αλεξίου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μίλτος Πασχαλίδη, Νίκος Χαλβατζή κ.α.


1967: Οι Gladys Knight & the Pips κυκλοφορούν το τραγούδι “I Heard it Through the Grapevine”. Ηχογραφήθηκε στις 17 Ιουνίου του 1967 στο στούντιο της Motown, Hitsville U.S.A. στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Είχε πρωτοηχογραφηθεί από τους Smokey Robinson & the Miracles το 1966 αλλά το τραγούδι γνώρισε επιτυχία όταν το τραγούδησε ο Marvin Gaye το 1968.

1973: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Grand Funk Railroad με το τραγούδι “We’re an American Band“. Είναι μέρος του ομότιτλου άλμπουμ του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1973.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου