23.8.16

"Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa & τα Fados της εφηβείας μου" στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου "ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ"


Αύριο Τετάρτη 24 Αυγούστου, μια ξεχωριστή «Μονήρης Εξομολόγηση» εμπλουτίζει το φετινό, 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, στην υπαίθρια σκηνή του Πολυχώρου ΑRΤίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, στο Κρανίδι Ερμιονίδας.

Διδασκαλία κειμένου/Σκηνική όψη/Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ιδέα/Σύνθεση κειμένου/Επιλογή και διασκευή τραγουδιών/Ερμηνεία: Αλίκη Καγιαλόγλου
Μετάφραση ποιήματος: Μαρία Παπαδήμα
Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης
Παραγωγή: "Συν Αθηνά και χείρα κίνει" - Α.Κ.
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας

Η παράσταση, βασισμένη στη μεγαλειώδη ποιητική σύνθεση του Πορτογάλου ποιητή (την υπογεγραμμένη από το alter ego του, Alvaro de Campos), σφιχτοπλεγμένη με αγαπημένα παλιά fados της Λισσαβώνας, «μετουσιώνει» ένα κείμενο που αρχικά ήταν προορισμένο να διαβαστεί μόνο, κάνοντάς το να ακουστεί και σαν ένα μεγάλο τραγούδι.

Ένα απέραντο τραγούδι που αφυπνίζει σκέψεις, αισθήσεις -αλλά και την ξεχασμένη τρυφεράδα που νιώθει κανείς ακούγοντας παραμύθια και τραγούδια της παιδικής ηλικίας.

Tετάρτη 24 Αυγούστου 2016, ώρα 21:00

Πολυχώρος ΑRΤίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, Κρανίδι Ερμιονίδας
Kρατήσεις: 698 698 2224
Διοργάνωση: ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ www.thoe.org.gr - www.artiki.gr
Συνδιοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Συντονισμός Καλλιτεχνικών Σχημάτων: Τάσος Μπλάτζιος
Σύμβουλος Επικοινωνίας: Δανάη Σαλεπούλα, τηλ. 697 9796194, dsalepou@otenet.gr

Σήμερα στη Θεομάνα...

















ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις


«'Εφυγε» από την ζωή ο Ανδρέας Μπάρκουλης


Μεγάλη θλίψη σκορπά η είδηση του θανάτου του Ανδρέα Μπάρκουλη. 

Ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Αγία Όλγα σε ηλικία 80 ετών. Αντιμετώπιζε πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ με εισαγωγές σε νοσοκομεία και διάφορες θεραπείες.

Πάλεψε πολύ για να βρίσκεται κοντά στην σύζυγό του, Μαρία και τον γιο του, Νίκο. Έδωσε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στην ζωή αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Τις τελευταίες μέρες η κατάστασή του χαρακτηριζόταν σταθερή αλλά κρίσιμη. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η σύζυγός του Μαρία Μπάρκουλη μιλώντας για την κατάσταση της υγείας του δήλωνε ότι έφτασε στο τέρμα. Χθες το απόγευμα, λανθασμένα κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του, αλλά εκείνος ακόμα το πάλευε. Μέχρι πριν από λίγες ώρες...  


Πηγή: gossip-tv.gr

(Δεν δημοσιεύουμε πρόσφατες φωτογραφίες του... Ας τον θυμόμαστε όπως ήταν όταν μεσουρανούσε στη μεγάλη οθόνη και στις καρδιές των γυναικών... Κορίτσια... ο  Μπάρκουλης!)



ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... Οι τρεις γυναίκες και η Ευτυχία


Το παλιό καιρό, ταξίδευαν τρεις γυναίκες και, ξαφνικά, βλέπουν μπροστά τους, μέσα σε έναν μεγάλο λάκκο, μια τέταρτη γυναίκα, παγιδευμένη. Με έκπληξη καταλαβαίνουν πως είναι η Ευτυχία.

Τότε η πρώτη γυναίκα λέει:

– Ευτυχία, θέλω να με κάνεις όμορφη.

Αμέσως, μεταμορφώθηκε σε μια καλλονή κι ευτυχισμένη έφυγε.

Η δεύτερη γυναίκα απευθύνθηκε στην Ευτυχία και της είπε:

– Θέλω να με κάνεις πλούσια.

Αμέσως, εμφανίσθηκε μπροστά της ένα σακούλι γεμάτο χρυσαφικά και διαμάντια, η γυναίκα το άρπαξε κι ευτυχισμένη έφυγε.

Η τρίτη γυναίκα παρέμενε σιωπηλή. Η Ευτυχία, μέσα από τον λάκκο, της είπε τότε:

– Πες μου κι εσύ τι θέλεις να σου δώσω;

Η γυναίκα έσκυψε, άπλωσε το χέρι της και της είπε:

– Δώσε μου το χέρι σου!

Κι έβγαλε την Ευτυχία από τον λάκκο.

Μετά συνέχισε τον δρόμο της…

Η Ευτυχία χαμογέλασε και την ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ!!!


Εθελοντική αιμοδοσία στη Νότια Κυνουρία 25-26 Αυγούστου


Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας καλεί όσους μπορούν να δώσουν αίμα, να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Νίκαιας, στα γραφεία του Εμπορικού-Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Λεωνιδίου "Νέα Εποχή" και του Μορφωτικού Συλλόγου Λεωνιδίου:  

ΠΕΜΠΤΗ          25/8/2016             πρωί           09.30 - 13.00
                                                      απόγευμα       17.30 - 20.30 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   26/8/2016             πρωί            09.30 - 13.00

Έκθεση εικαστικών με έργα του Δημήτρη Ταλαγάνη στην Αίθουσα Τέχνης "Κούρος" στην Τρίπολη


Έκθεση εικαστικών με έργα του Δημήτρη Ταλαγάνη, που έχει τίτλο «Ελλήνων Ανάστασις. Εξ ερειπίων άρξασθαι», θα φιλοξενήσει η αίθουσα τέχνης «Κούρος» στην Τρίπολη, από τις 24 Αυγούστου έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της περιφέρειας Πελοποννήσου και θα εγκαινιαστεί από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, αύριο Τετάρτη 24 Αυγούστου στις 21:00, στην γκαλερί «Κούρος» στον πεζόδρομο της Δημητρακοπούλου, στην Τρίπολη.

Με χορευτική παράσταση ολοκληρώνονται τα ΚΙΑΝΑ 2016 στη Νέα Κίο


Στην πλατεία Δημάρχου Κατριλιώτη στη Νέα Κίο, απόψε το βράδυ (Τρίτη 23 Αυγούστου), ανήμερα της εορτής της Θεομάνας, θα παρουσιαστεί από τη Χορευτική Ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου η παράσταση "Της πορτοκαλιάς κλωνί του χορού μας κεφαλή"... 

Μια παράσταση που αφορά στην πορεία της χορευτικής παράδοσης σε σχέση με την εξέλιξη των πτυχών της γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς στην περιοχή της Λευκάδας, των Β. Σποράδων,  της Εύβοιας, των Μεγάρων και της Σαλαμίνας.

Με την παράσταση αυτή θα ολοκληρώσουν την πολύ επιτυχημένη πορεία τους τα ΚΙΑΝΑ 2016 και θα μας δώσουν ραντεβού για τον επόμενο Αύγουστο... 

Ραντεβού στην Πλατεία Δημάρχου Κατριλιώτη λοιπόν, σήμερα Τρίτη 23 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ, για... Χορευτικές Διαδρομές μέσα από τις ελληνικές πτυχές.



Ζώδια σήμερα 23 Αυγούστου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Φίλοι μου Κριοί, με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα έρχονται αναθεωρήσεις στο σκεπτικό σας, στόχος σας θα είναι να ξεχάσετε ή να διορθώσετε λάθη και άστοχες κινήσεις τόσο σε επαγγελματικά θέματα όσο και σε ερωτικά. Τα γεγονότα θα σας βοηθήσουν να υλοποιήσετε τα εργασιακά σας σχέδια, θα υπάρξει άνοιγμα οικονομικής βελτίωσης. Σήμερα θα παραγκωνίσετε πιεστικές υποχρεώσεις, αρνητικοί θα είστε σε συζητήσεις που βαραίνουν την ψυχολογία σας. Η δυνατή ερωτική έλξη που θα νιώσετε για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο θα δημιουργήσει άνοιγμα ερωτικής σχέσης.

ΤΑΥΡΟΣ
Φίλοι μου Ταύροι, η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα θα σας απεγκλωβίσει από αναστολές, σήμερα επαγγελματικά θα έχετε μια αρκετά εποικοδομητική μέρα. Κάποιες πρωτοποριακές σας ιδέες και κινήσεις θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε εκτίμηση και εμπιστοσύνη μέσα στο εργασιακό σας περιβάλλον. Αν κυνηγάτε την προαγωγή ή την οικονομική βελτίωση θα σας ανοιχτεί νέος ορίζοντας για καινούργιες διεκδικήσεις. Η αποκαλυπτική ερωτική σας στάση θα φέρει ευνοϊκό αποτέλεσμα στην ερωτική σας επικοινωνία, ανοιχτό θα είναι το ενδεχόμενο νέας γνωριμίας! 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Φίλοι μου Δίδυμοι, με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα έρχονται τυχερά συμβάντα και ευνοϊκά ανοίγματα σε θέματα εργασιακά αλλά και οικονομικά. Τυχαίο συμβάν θα σας δώσει το έναυσμα να διαφοροποιήσετε τα επαγγελματικά σας δεδομένα, οι άνεργοι θα έχετε πρόταση εργασίας. Εμπιστευτείτε την διορατικότητα και την διαίσθηση σας, θα είστε προικισμένοι με χαρακτηριστικά ικανά να σας οδηγήσουν σε μια μεγάλη επαγγελματική επιτυχία. Σήμερα θα περάσετε σε συναισθηματικές αποκαλύψεις, ένα συγκεκριμένο πρόσωπο θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από το κακό παρελθόν. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Φίλοι μου Καρκίνοι, με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα διορατικότητα θα σας χαρακτηρίζει, σωστή θα είναι η διαίσθηση σας. Αισιόδοξος θα είναι ο τρόπος σκέψης σας, θα είστε σε θέση να κινηθείτε αποφασιστικά και έξυπνα. Το κλείσιμο μιας επαγγελματικής σας υπόθεσης θα φέρει χρήματα στην τσέπη σας, θα υλοποιήσετε συγκεκριμένες σας ανάγκες κάνοντας αγορές που επιθυμείτε εδώ και πολύ καιρό. Θα υπάρξει έντονη διάθεση για συναναστροφές με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, σήμερα θα κατανοήσετε και θα συμπονέσετε.

ΛΕΩΝ
Αγαπητοί μου Λέοντες, η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα θα σας απελευθερώσει από συναισθηματικούς φραγμούς, με όποιον συνομιλήσετε δεν θα κρύψετε τις πραγματικές σας διαθέσεις , θα εκφραστείτε ελεύθερα. Θα εμφανιστείτε ομιλητικοί και ιδιαιτέρως επικοινωνιακοί, θα περάσετε σε προτάσεις , θα ξεσηκώσετε επαγγελματικές ιδέες που η εφαρμογή τους θα σας οδηγήσουν σε επιτυχημένη κατάληξη. Αν έχετε ανάγκη από διασκέδαση και διαφόρων ειδών αποδράσεις τότε δεχτείτε τις προτάσεις που θα λάβετε. Σε φιλική συνάντηση κάποιο πρόσωπο θα σας ανοίξει την καρδιά του. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Φίλοι μου Παρθένοι, με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα νέες ιδέες θα υπάρξουν στο σκεπτικό σας, διορατικότητα και διαίσθηση θα είναι τα χαρακτηριστικά σας. Μια συνάντηση με πρόσωπο επαγγελματικού ενδιαφέροντος θα καταφέρει να σας βγάλει από ένα προσωπικό σας αδιέξοδο ανοίγοντας νέους οικονομικούς ορίζοντες. Σήμερα θα είστε ιδιαιτέρως επικοινωνιακοί, δεν θα φοβηθείτε να εκφράσετε ελεύθερα απόψεις και αισθήματα, οι έντονες ερωτικές σας διαθέσεις θα σας οδηγήσουν σε  τολμηρές πράξεις. Η σημερινή μέρα θα αποτελέσει αρχή μεγάλων αλλαγών. 

ΖΥΓΟΣ
Φίλοι μου Ζυγοί, η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα θα απελευθερώσει τις αισθήσεις σας, θα κάνει τον τρόπο σκέψης σας ευρηματικό, δημιουργική θα είναι η φαντασία σας. Σήμερα θα έχετε έντονα την διάθεση να εκδηλώσετε την συναισθηματική σας κατάσταση, να φανερώσετε σκέψεις, απόψεις και συναισθήματα χωρίς αναστολές. Μια νέα πρόταση θα κινητοποιήσει τις ιδέες σας, κάποιος θα σας δώσει το έναυσμα να βάλετε σε εφαρμογή τα επαγγελματικά σας σχέδια. Έρχονται ευχάριστα ανοίγματα στον ερωτικό τομέα, η διάθεση σας για φλερτ θα βρει τον κατάλληλο στόχο. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Αγαπητοί μου Σκορπιοί, με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα θετική εξέλιξη θα δοθεί τόσο στα ερωτικά σας ζητήματα όσο και στις επαγγελματικές σας υποθέσεις, θα υπάρξει συνεννόηση και ξεκαθαρίσματα με λόγια ειλικρίνειας. Έρχεται ισορροπία στην επικοινωνία σας, προχωρήστε σε οικονομικές διεκδικήσεις θα υπάρξει αίσιο τέλος και προοπτική χρηματικής ανόδου. Ένα συγκεκριμένο πρόσωπο θα σας δώσει τα κατάλληλα ανοίγματα για να κάνετε στην επαγγελματική σας καριέρα ένα βήμα πιο μπροστά. Για τους χωρισμένους σήμερα θα δοθεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το πρώην ερωτικό σας ταίρι. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Φίλοι μου Τοξότες, με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα πρόσχαρη θα είναι η διάθεση σας, κατανόηση θα δείξετε στους συνομιλητές σας. Γεμάτη θα είναι η μέρα σας, θα έχετε την διάθεση να συζητήσετε και να εκφράσετε τις ιδέες σας, ωστόσο προσοχή στον έντονο ενθουσιασμό. Επειδή θα εμφανιστείτε αρκετά τολμηροί ίσως και κάπως ονειροπόλοι, γι αυτό το νου σας να μην εθελοτυφλήσετε σε κινδύνους που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Στον ερωτικό σας τομέα έκπληξη θα αποτελέσει η εμφάνιση ενός προσώπου από τα παλιά!

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Αγαπητοί μου Αιγόκεροι, σήμερα η αισιοδοξία σας θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τα ψυχολογικά σας σκαμπανεβάσματα. Σε θέματα επαγγελματικά και οικονομικά ακολουθήστε το ένστικτο σας θα είναι σωστός οδηγός. Η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα θα απελευθερώσει αισθήσεις, επιθυμίες και ανάγκες, θα ανακτήσετε τις ψυχικές σας δυνάμεις σας. Πρόσχαρη θα είναι η διάθεση σας, τα γεγονότα θα σας βοηθήσουν να βάλετε νέα πρόσωπα στη ζωή σας. Δώστε βάση στις ερωτικές σας συναντήσεις θα υπάρξουν θερμές εξελίξεις.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Φίλοι μου Υδροχόοι, η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα θα απελευθερώσει τη φαντασία σας , αλλάζετε τακτική , βλέψεις και τρόπο δράσης. Θα διεκδικήσετε αλλαγές θα αναλάβετε δυναμικά ρίσκα, ωστόσο δεν μπορώ να σας κρύψω πως δεν θα υπάρξουν δυσκολίες. Πάνω από όλα θα βάλετε την προσωπική σας ελευθερία, δεν επρόκειτο να δεχτείτε περιορισμούς, ανεξάρτητο θα είναι το πνεύμα σας, χωρίς αναστολές οι πράξεις σας. Στον ερωτικό σας τομέα ένα πρόσωπο-έκπληξη θα σας ανοίξει την όρεξη για έντονες ερωτικές περιπέτειες.

ΙΧΘΥΣ
Φίλοι μου Ιχθείς, με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα θα έχετε την επιθυμία να κινηθείτε απελευθερωμένα χωρίς ενδοιασμούς, ακολουθήστε το ένστικτο σας τόσο σε επαγγελματικά θέματα όσο και σε ερωτικά. Θα διατηρηθεί ειρηνικό κλίμα μέσα στην οικογένεια ή τη σχέση σας, κανένα γεγονός δεν θα φέρει απρόοπτες εντάσεις. Κρυμμένες καλλιτεχνικές σας τάσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους , μην τις αγνοήσετε, θα σας φανούν χρήσιμες σε συγκεκριμένη πρόταση που θα σας κάνουν. Καταφθάνει καινούργιο ερωτικό άνοιγμα θερμής κατάληξης! 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 23 Αυγούστου


480 π.Χ.:Ναυμαχία του Αρτεμισίου: Ο ελληνικός στόλος νικά τον περσικό κοντά στο ακρωτήριο Αρτεμίσιον της Εύβοιας.

79: Την ημέρα της γιορτής του θεού της φωτιάς Βούλκαν το ηφαίστειο Βεζούβιος ξεκινά τις εκρήξεις.

1305: Ο Σκοτσέζος επαναστάτης Γουίλιαμ Γουάλας αποκεφαλίζεται από τους Άγγλους σε φυλακή του Λονδίνου, κατηγορούμενος για προδοσία.

1514: Ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Σελίμ Α', νικά τον περσικό στρατό του σάχη Ισμαήλ Α΄ στη μάχη του Τσαλντιράν.


1541:  Ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ φτάνει στο Σταντακόνα, κοντά στο Κεμπέκ, στο τρίτο του ταξίδι στον Καναδά.

1566: Στην Ολλανδία παραχωρούνται δικαιώματα στους Καλβινιστές.

1572: Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου: Αρχίζουν οι άγριες σφαγές των Ουγενότων στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας.

1609: Ο Γαλιλαίος παρουσιάζει το τηλεσκόπιο.

1617: Δίνεται στην κυκλοφορία ο πρώτος μονόδρομος στο Λονδίνο.



1754: Γεννιέται ο Λουδοβίκος ΙΣΤ, βασιλιάς της Γαλλίας, που έχασε το θρόνο του κατά τη Γαλλική Επανάσταση και αργότερα αποκεφαλίστηκε από το επαναστατικό καθεστώς.

1793: Η επαναστατική Γαλλία εισάγει για πρώτη φορά την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, καλώντας στα όπλα όλους τους Γάλλους, ηλικίας 18 έως 25 ετών.



1806: Πεθαίνει ο Σαρλ Ογκιστέν Ντε Κουλόμπ, γάλλος φυσικός, με σημαντικό έργο στον τομέα του ηλεκτρομαγνητισμού. (Γεν. 14/6/1736)

1812: Ο Νικόλαος Κοκοβίλας αναλαμβάνει Κυβερνήτης της Ύδρας.

1817: Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αίγιο σκοτώνει 65 άτομα.

1821: Μετά από δεκαετή αγώνα κατά των Ισπανών αποικιοκρατών, το Μεξικό κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με τη συνθήκη της Κόρντομπα.

1825: Ελληνική Επανάσταση του 1821: Η φρουρά του Μεσολογγίου ανατινάζει τα χαρακώματα του Κιουταχή. Οι Έλληνες αγωνιστές νικούν τους Τούρκους σε μάχη στα Σκούρτα Βοιωτίας.

1833: Καταργείται η δουλεία στις αποικίες της Βρετανίας.

1839: Η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.



1864: Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κορυφαίος νεοέλληνας πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1910 έως το 1915 και από το 1928 έως το 1932. (Θαν. 18/3/1936)

1866: Λήγει ο Αυστρο-πρωσικός πόλεμος με τη συνθήκη της Πράγας.

1889: Λαμβάνεται το πρώτο ασύρματο μήνυμα στην ακτή από πλοίο.

1892: Πεθαίνει ο Ντεοντόρο ντι Φονσέκα 1ος πρόεδρος της Βραζιλίας.



1893: Ο Σπυρίδων Περεσιάδης ολοκληρώνει το θεατρικό έργο «Γκόλφω».

1902: Στις ΗΠΑ, ο αμερικανικός βίσονας σώζεται από την εξαφάνιση, μετά τη θέσπιση αυστηρότερης κυνηγετικής νομοθεσίας από εκείνη του 1889, όταν 55 μόνο ζώα του είδους είχαν απομείνει στη χώρα.



1910: Σε πανηγυρική συγκέντρωση ανακοινώνεται η ίδρυση του νέου κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το όνομα "Κόμμα των Φιλελευθέρων".



1910: Γεννιέται ο θρυλικός Ιταλός ποδοσφαιριστής Τζιουζέπε Μεάτσα.Αγωνίστηκε 43 φορές στην εθνική ομάδα (περίοδος 1930-39) κι ήταν αρχηγός της στα δύο Παγκόσμια Κύπελλα που κατέκτησε πριν τον πόλεμο το 1934 και 1938. Αργότερα έγινε προπονητής και δημοσιογράφος. Πέθανε στο Ραπάλο στις 21 Αυγούστου 1979.



1911: Γεννιέται στο Ριβερντάϊλ του Ιλινόϊς η πρώτη Ολυμπιονίκης των 100μ, Αμερικανίδα Μπέτι Ρόμπινσον (Elizabeth M. «Betty» Robinson -Schwartz). Ήταν 16 χρόνων όταν κέρδισε το χρυσό (12.5-παγκόσμιο ρεκόρ), ενώ ήταν 2η με την ομάδα σκυταλοδρομίας στα 4Χ100μ (48.8). Το μέλλον της ήταν λαμπρό, αλλά το 1931 τραυματίστηκε σοβαρά σε αεροπορικό δυστύχημα. Έμεινε 3,5 χρόνια καθηλωμένη και το 1936 λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 24 χρόνια της πια επέστρεψε στους στίβους. Αγωνίστηκε με την ομάδα σκυταλοδρομίας των ΗΠΑ στα 4Χ100μ και κέρδισε το χρυσό (46.9). Πέθανε υποφέροντας από καρκίνο και αλτσχάιμερ στις 18 Μαΐου 1999.



1912: Γεννιέται ο Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός Τζιν Κέλι. Το 1951 βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο Όσκαρ για τη συνεισφορά του στη χορογράφηση ταινιών. Πέθανε το 1996.

1914: Η Ιαπωνία κηρύσσει πόλεμο στη Γερμανία και βομβαρδίζει το Κινγκντάο στην Κίνα.

1921: Στο Ιράκ, ο Φεϊζάλ Ι ενθρονίζεται βασιλιάς.



1923: Αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λοζάννης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

1924: Ανακοινώνεται ότι, η απόσταση μεταξύ της Γης και του Άρη είναι η μικρότερη από τον 10 αιώνα μ.Χ.



1926: Πεθαίνει, σε ηλικία μόλις 31 ετών, ο Ιταλός ηθοποιός και είδωλο του βωβού κινηματογράφου Ροδόλφο Βαλεντίνο (Ροντόλφο Πιέτρο Φιλιμπέρτο Ραφαέλο Γκουλιέλμι Βαλεντίνα). Ο θάνατός του βύθισε στη θλίψη γυναίκες από όλο τον κόσμο.



1927: Ο Νίκολα Σάκο και ο Μπαρτολομέο Βανζέτι, Ιταλοί μετανάστες και αναρχικοί, εκτελούνται στη Μασαχουσέτη κατηγορούμενοι για φόνο σε μια υπόθεση που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

1929: Ακυρώνονται τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη Νάουσα και στα Γιαννιτσά.

1929: Πραγματοποιείται η σφαγή της Χεβρώνας όταν Άραβες κάνουν επίθεση στην Εβραϊκή κοινότητα σκοτώνοντας 68 άτομα και αναγκάζουν τον υπόλοιπο πληθυσμό να αφήσει τα σπίτια του.

1931: Τρεις ένοπλοι ορμούν στη σκηνή του θεάτρου "Περοκέ" και πυροβολούν εναντίον των ηθοποιών. Σκοτώνεται ο μηχανικός του θεάτρου και αρκετοί τραυματίζονται.



1932: Μεγάλη πυρκαγιά σημειώνεται στο Αλιβέρι, όπου καίγονται τα ανθρακωρυχεία.

1933: Στην Ινδία, αποφυλακίζεται κάτισχνος μετά από 8 ημέρες απεργίας πείνας ο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την απεργία, διαμαρτυρόμενος για τη νέα σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές.



1934: Γεννιέται η ηθοποιός Μπάρμπαρα Ίντεν που έγινε γνωστή μέσα από το ρόλο της στη σειρά «Η Τζίνι και το τζίνι».

1936: Γεννιέται ο Χένρι Λι Λούκας ένας από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους των ΗΠΑ.



1939: Υπογράφεται το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επιθέσεως από τους υπουργούς Εξωτερικών Μολότοφ και Ρίμπεντροπ. Σε μυστική ρήτρα του συμφώνου, οι βαλτικές χώρες, η Φινλανδία και η Πολωνία μοιράζονται στις δύο χώρες.

1940: Η γαλλική Κυβέρνηση του Βισί παραχωρεί στους Ιάπωνες τη βάση του Τονκίν στην Ινδοκίνα.



1942: Αρχίζει η Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι Γερμανοί ισοπεδώνουν με βομβαρδισμούς την πόλη, ωστόσο οι Ρώσοι ανταποδίδουν στις επιθέσεις και μετά από έξι μήνες οι Γερμανοί παραδίνονται.

1944: Βομβαρδιστικό των ΗΠΑ συντρίβεται πάνω σε σχολείο στο Φρίκλετον της Βρετανίας, με αποτέλεσμα 61 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.



1945: Πεθαίνει ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης.

1946: Ξεκινά το 3ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Όσλο, το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα (οι αγώνες του 1942 δεν έγιναν λόγω πολέμου).



1947: Γεννιέται ο ντράμερ των "Who" Κιθ Μουν.



1948: Γεννιέται ο Κώστας Γεωργάκης, φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας. (Θαν. 19/9/1970)

1949: Γεννιέται ο Αυστραλός τραγουδιστής της ροκ μουσικής, Ρικ Σπρίνγκφιλντ.

1949: Γεννιέται η Κατιάνα Μπαλανίκα, ηθοποιός και τραγουδίστρια.

1950: Η νέα κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου συμπληρώνεται με τον Παπανδρέου ως αντιπρόεδρο και με κυριότερους υπουργούς τους Μπακόπουλο, Ζαϊμη, Αβέρωφ, Κασιμάτη, Κωστόπουλο κ.α.



1952: Γεννιέται η τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος, κατά κόσμο Βασιλική Παπαθανασίου.

1952: Γεννιέται ο Γιώργος Μάγγας, βιρτουόζος του κλαρίνου.

1957: Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Τάσος Μητρόπουλος.

1960: Εντοπίζεται στη Γουινέα ο μεγαλύτερος βάτραχος του κόσμου, βάρους 3,3 κιλών.

1961: Έλληνες ορειβάτες πραγματοποιούν αναβάσεις στο Λευκό Όρος των Άλπεων.

1962: Πραγματοποιείται η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, μέσω του δορυφόρου Τέλσταρ.

1963: Η Συρία και το Ισραήλ δέχονται την πρόταση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στις μάχες βόρεια της λίμνης Τιβεριάδας.



1966: Ο δορυφόρος Όρμπιτερ Ι" τραβάει τις πρώτες φωτογραφίες του πλανήτη μας από τη Σελήνη.

1969: Στην Αίγυπτο, ο Νάσερ απειλεί με πόλεμο μετά την επίθεση του Ισραήλ στο τζαμί Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ.

1970: Γεννιέται ο Ρίβερ Φίνιξ, ένας από τους πιο υποσχόμενους Αμερικανούς ηθοποιούς της γενιάς του. Πέθανε σε ηλικία μόλις 23 ετών από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

1975: Πραγματοποιείται κομμουνιστικό πραξικόπημα στο Λάος.

1976: Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μεγάλο σεισμό στην Κίνα.

1979: Ο Σοβιετικός χορευτής Αλεξάντερ Γκοντούνοφ αυτομολεί στις ΗΠΑ.



1982: Αναγνωρίζεται με νόμο (Ν. 1285) η Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

1985: Ο κορυφαίος διπλός πράκτορας Χανς Τίεντζ, αυτομολεί από τη Δ. Γερμανία στην Αν. Γερμανία.

1986: Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Μαδρίτη που άρχισε στις 13/8. Η Έλλη Ρουσσάκη τερματίζει έκτη στα 200μ πεταλούδα με 2:14.29, ενώ ο Χρήστος Παπανικολάου προκρίνεται σε τέσσερις μικρούς τελικούς με καλύτερη διάκριση αυτή της δέκατης θέσης στα 200μ μικτής ατομικής με 2:06.18.

1987: Χιλιάδες άνθρωποι στο Μπαγκλαντές χάνουν τη ζωή τους σε πλημμύρες.

1989: Η Βουλή παραπέμπει στο ειδικό δικαστήριο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ν. Αθανασόπουλο, ως τον κατ εξοχήν υπεύθυνο του σκανδάλου για το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι.

1990: Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ανακοινώνουν ότι μέχρι τις 3 Οκτωβρίου θα έχουν ενωθεί.

1991: Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπόρις Γέλτσιν εγκρίνει το διάταγμα αναστολής των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος, παρά την αντίδραση του προέδρου της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

1992: Στον Καναδά, η κυβέρνηση συμφωνεί με το Κεμπέκ για ένα νέο σύνταγμα, που θα εκπληρώνει τις απαιτήσεις της γαλλόφωνης επαρχίας.

1993: Στην Αλβανία, μαζικοί τάφοι 107 ατόμων που εκτελέστηκαν από το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς, εντοπίζονται στην πόλη Σκόντρα.

1994: Στο Πακιστάν, η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η χώρα διέθετε ατομική βόμβα.

1995: Το Ζαΐρ ανακοινώνει την εκδίωξη και τον επαναπατρισμό χιλιάδων προσφύγων από τη Ρουάντα και το Μπουρούντι που είχαν καταφύγει στο έδαφός του. Ωστόσο, μια μέρα μετά, ανακοινώνει ότι σταμάτησε τις απελάσεις και τις διώξεις των προσφύγων και ότι προτίθεται να εφαρμόσει σχέδιο του ΟΗΕ για τον εκούσιο επαναπατρισμό των προσφύγων.

1996: Κροατία και Γιουγκοσλαβία υπογράφουν συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώρισή τους και την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων.

1996: Ο Οσάμα Μπιν Λαντεν με μήνυμα του κηρύσσει τον πόλεμο στις ΗΠΑ καθώς, όπως τόνισε, κατέχουν δύο ιερά μέρη.

1997: Στο Ιράν, ο νέος Πρόεδρος Χατάμι διορίζει αντιπρόεδρο και επικεφαλής του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος, την 36χρονη Μασουμέ Εμπτεκάρ.

1998: Ολοκληρώνεται το 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη το οποίο ξεκίνησε στις 18/8. Η Όλγα Βασδέκη ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στο τριπλούν με 14.55 (20/8), ενώ η Κατερίνα Θάνου με 10.87 και ο Χάρης Παπαδιάς με 10.17 παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ γυναικών και ανδρών αντίστοιχα (19/8).



1999: Η Αναστασία Κελεσίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία με 66.05 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη. Πρώτη αναδεικνύεται η Γερμανίδα Franka Dietzsch με 68.14 και τρίτη η Ρουμάνα Nicoleta Grasu με 65.35.

2000: Αεροσκάφος των σαουδαραβικών αερογραμμών συντρίβεται στον Περσικό Κόλπο με αποτέλεσμα 143 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.



2004: Η Αθανασία Τσουμελέκα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 20.000 μ. βάδην, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την ίδια μέρα, η Χρυσοπηγή Δεβετζή στέφεται αργυρή ολυμπιονίκης στο τριπλούν.

2004: Έναν τόνο κοκαΐνης, τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπισθεί ποτέ στη χώρα μας, κατάσχουν οι ελληνικές διωκτικές αρχές. Τα 300 κιλά της ναρκωτικής ουσίας, εντοπίστηκαν την ώρα που ξεφορτώνονταν από το ιστιοφόρο σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, ενώ τα υπόλοιπα 700 κιλά βρέθηκαν λίγο αργότερα σε διαμέρισμα της Μαντίνειας. Συλλαμβάνονται τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, ένας Αλβανός και ένας Ιταλός.

2006: Μετά από οκτώ χρόνια ομηρίας η Αυστριακή Νατάσα Καμπούτς καταφέρνει να ξεφύγει από τον απαγωγέα της Βόλφγκανγκ Πρικλόπιλ. Την απήγαγε στην ηλικία των 10 ετών και την κρατούσε σε ένα κελάρι.



2008: Ο Βρετανός ποδηλάτης Ian Hibbel, 74 χρόνων, από τα πιο μεγάλα ονόματα του αθλήματος, ο οποίος τα τελευταία 40 χρόνια είχε γυρίσει όλο τον κόσμο με το ποδήλατό του, σκοτώνεται σε τροχαίο στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Βαρυμπόμπης.