7.11.16

Σαν σήμερα... στη μουσική


1938: Ο Αφροαμερικανός R&B τραγουδιστής Dee Clark (Delectus Clark 1938-1990) γεννήθηκε στο Blytheville του Αρκάνσας. Το 1941 μετακόμισε στο Σικάγο και άρχισε την ενασχόληση του με την gospel μουσική. Το 1952 σαν μέλος των Hambone Kids πραγματοποίησε την πρώτη του ηχογράφηση, το τραγούδι "Hambone". Αφού πρώτα άλλαξε αρκετά συγκροτήματα, ξεκίνησε σόλο καριέρα το 1957 και γνώρισε επιτυχία με τραγούδια όπως τα "Just Keep It Up", "Hey Little Girl", "Don't Walk Away From Me" και "Raindrops".

1943: Η Καναδή μουσικός, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Joni Mitchell (Roberta Joan Anderson) γεννήθηκε στο Φορτ Μακλίοντ της Αλμπέρτα του Καναδά. Το 1969 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο "Song to a Seagull". Έγινε δημοφιλής με τραγούδια όπως τα "Chelsea Morning", "Both Sides, Now", "Woodstock", "Big Yellow Taxi", "Free Man in Paris" και "Help Me". Το περιοδικό Rolling Stone είχε αναφερθεί σε αυτήν ως μια από τις σημαντικότερες τραγουδοποιούς που έχουν γεννηθεί ποτέ. Το 1995 της απονεμήθηκε το βραβείο Billboard Century Award, το 1996 το Polar Music Prize ενώ ένα χρόνο αργότερα το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Έχει κερδίσει συνολικά επτά βραβεία Grammy και το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την προσφορά της στην μουσική.


1968: Σε συναυλία των The Doors στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ο Jim Morrison ζητάει από τους δέκα χιλιάδες παρευρισκόμενους να σηκωθούν από τις καρέκλες τους. Μια ομάδα πεντακοσίων νεαρών ανεβαίνει στη σκηνή και αρχίζει πόλεμο με τους άντρες της ασφάλειας. Την επομένη της συναυλίας οι τοπικές αρχές ανακοινώνουν πως το συγκρότημα δεν είναι επιθυμητό στην πόλη για άλλη συναυλία.

1981: Κυκλοφορεί το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του Ozzy Osbourne με τίτλο "Diary of a Madman". Το άλμπουμ θα επανακυκλοφορήσει το 2002 με τα αρχικά παιξίματα των Bob Daisley (μπάσο) και Lee Kerslake (τύμπανα) να έχουν αντικατασταθεί με νέα από τους Robert Trujillo και Mike Bordin. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Over the Mountain", "Flying High Again", "S.A.T.O." και "Diary of a Madman".


1985: Κυκλοφορεί η συλλογή τραγουδιών του Bob Dylan με τίτλο "Biograph". Περιέχει πενήντα τρία τραγούδια του καλλιτέχνη από το πρώτο του άλμπουμ "Bob Dylan" το 1962 μέχρι και το "Shot of Love" του 1981. Από τα πενήντα τρία τραγούδια, τα είκοσι δύο κυκλοφορούσαν για πρώτη φορά, μεταξύ αυτών και το "Lay Down Your Weary Tune" που ακούγεται στο τέλος της ταινίας του Martin Scorsese, "No Direction Home".


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου