7.11.16

Γεύσεις και μυρωδιές : Ρεβίθια στο φούρνο (μια συνταγή από τη Σίφνο)


Υλικά:

500 gr ρεβίθια (για 4-5 μερίδες βάζουμε τα μισά)
5-6 δαφνόφυλλα ξερά
2-3 ντομάτες λίγο ώριμες
2-3 μέτρια κρεμμύδια
2 κουτ.γλυκού σόδα μαγειρικής(σκόνη)
ρίγανη
λάδι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε βάλει τα ρεβίθια μας στο νερό να μουλιάσουν για να μαλακώσουν.
Το νερό πρέπει όχι μόνο να τα καλύπτει αλλά να περισεύει από πάνω τους 2-3 δάχτυλα γιατί όταν αρχίσουν να φουσκώνουν θα βγούν έξω από το νερό.
Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το νερό σε μία λεκανίτσα και κρατάμε ξέχωρα στραγγιγμένα τα ρεβίθια σε άλλη λεκάνη, πλαστική κατά προτίμηση, τα οποία πασπαλίζουμε ένα με δύο κουτάλια του γλυκού μαγειρική σόδα.
Ανακατεύουμε να πάει παντού και τα αφήνουμε έτσι για 1 περίπου ώρα.
Μετά τα ξεπλένουμε καλά 2-3 χέρια με άφθονο νερό μέσα σε ένα σουρωτήρι.
Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς για να προθερμανθεί.
Παίρνουμε ένα βαθύ πυρέξ με καπάκι ή μια γάστρα που επίσης σκεπάζει.
Απλά με το πυρέξ, επειδή είναι διάφανο μπορούμε να τα παρακολουθούμε όσο ψήνονται, για να μην κατέβει το ζουμί τους και μείνουν στεγνά, ενώ με την γάστρα θα πρέπει να την μπαινοβγάζουμε κατά καιρούς από το φούρνο και να την ανοίγουμε για να δούμε αν έχει ζουμί ή όχι.
Όταν βλέπουμε να έχει σωθεί ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε πάλι λίγο νεράκι.
Αφού επιλέξουμε λοιπόν το σκεύος μας, τα ρίχνουμε μέσα και τους βάζουμε από το νεράκι τους που είχαμε φυλάξει όταν τα είχαμε να μουλιάσουν, μέχρι να φτάσει να τα καλύψει.
Ρίχνουμε τα δαφνόφυλα, την ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε κάθετα από την ρίζα, σε ροδέλες στρώνοντας την επιφάνεια έτσι ώστε να καλύψουμε εντελώς τα ρεβίθια.
Όσο πιο κόκκινες είναι οι ντομάτες μας τόσο πιο ωραίο χρώμα θα πάρει το φαγητό στο τέλος.
Επόμενο μας βήμα να καθαρίσουμε τα κρεμμύδια και επίσης να τα κόψουμε σε ροδέλες και να καλύψουμε πάλι όλη την επιφάνεια έτσι ώστε να μην φαίνονται πια οι ντομάτες.
Τέλος ρίχνουμε το λάδι μας τόσο ώστε να καλύψει την επιφάνεια του φαγητού μας.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και πάλι με λίγη ρίγανη.
Είμαστε πλέον έτοιμοι να βάλουμε το φαγητό μας στο φούρνο αφού το σκεπάσουμε με το καπάκι.
Ψήνουμε γύρω στη 1 ώρα ίσως και λίγο λιγότερο στους 200 με 220 βαθμούς.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο αφού δούμε ότι έχει πάρει ένα μελένιο χρώμα και έχει σχεδόν πιεί το μισό ζουμί του.
Καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε ότι τα ρεβίθια μας είναι μαλακά άρα και ψημένα.
Αν κρατάνε το αφήνουμε λίγο ακόμα προσέχοντας να μην σωθεί το ζουμάκι τους.

Το συγκεκριμένο πιάτο σερβίρεται και ως ορεκτικό όπως οι γίγαντες φούρνου.
Η δε γεύση του θυμίζει… στιφάδο!


ΠΗΓΗ: loukoulos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου