8.9.16

Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος: Η ἀγάπη ἔκανε τό θαῦμα της, τό ἀδύνατο ἔγινε δυνατό για τον μικρό Κωνσταντίνο


Ἀγαπητοί ἀδελφοί,

Τούτες τίς μέρες μέ ἰδιαίτερη συγκίνηση ἀκούσαμε τήν ἔκκληση γιά τή βοήθεια τοῦ μικροῦ Κωνσταντίνου ἀπό τό Ἄργος, πού κινδυνεύει ἡ ζωή του. Ἡ μόνη ἐλπίδα ἦταν ἡ μεταφορά του σέ εἰδικευμένο νοσηλευτικό κέντρο στό ἐξωτερικό. Τό ποσό πού ἀπαιτεῖτο ἦταν ὑπέρογκο. Στά μάτια μας φαινόταν ἀδύνατο νά συγκεντρωθεῖ. Πολλοί συνάνθρωποί μας καί διάφοροι φορεῖς κινητοποιήθηκαν καί σ’ αὐτή τήν κινητοποίηση δέν μποροῦσε νά σταθεῖ ἀμέτοχος ἡ τοπική μας Ἐκκλησία.
Τήν περασμένη Κυριακή μεταφέραμε τήν ἔκκληση αὐτή στίς Ἐκκλησίεςμας, καλώντας σας νά ἀνταποκριθῆτε σύμφωνα μέ τίς δυνατότητές σας. Ἡ ἀνταπόκρισή σας ξεπέρασε κάθε προσδοκία καί τό ποσό πού συγκεντρώθηκε κατατέθηκε ἅμεσα στόν εἰδικό λογαριασμό.

Τά χρονικά περιθώρια στένευαν ἀσφυκτικά.

Στίς 7 Σεπτεμβρίου τό ποσό τῶν 450.000 δολαρίων θά ἔπρεπε νά κατατεθεῖ στόν λογαριασμό τοῦ Νοσοκομείου. Παρόλο πού ἀνθρωπίνως ἦταν ἀδύνατο ἡ ἀγάπη ἔκανε τό θαῦμα της, τό ἀδύνατο ἔγινε δυνατό. Παρόλο τό συνεχές βομβαρδισμό τῶν Μ.Μ.Ε. γιά τόν ΕΝ.Φ.Ι.Α. , τήν ἀβάσταχτη φορολογία, τή μείωση τοῦ εἰσοδήματος κ.λ.π. ὅλοι ἄφησαν νά μιλήσει ἡ καρδιά. Δείξατε ὅτι ἡ ἀγάπη καί ἡ εὐαισθησία δέν χάθηκε.

Γι’ αὐτό καί αἰσθάνομαι τήν ἀνάγκη νά εὐχαριστήσω θερμά ὅλους σας γιά τήν ἄμεση ἀνταπόκρισή σας. Ἀνθρωπίνως κάναμε ὅ,τι ἦταν δυνατό. Ὅμως τώρα ὁ Κωνσταντῖνος περιμένει καί κάτι ἀκόμη πολύ σημαντικό. Τήν προσευχή μας, τήν ἔμπονη προσευχή μας. Ἐκεῖ πρέπει νά στρέψουμε πλέον τήν εὐαισθησία μας. Νά συνοδέψουμε τοῦτο τό παιδί, τό δικό μας παιδί, μέ τήν προσευχή μας στόν δύσκολο ἀγῶνα του.

Μὲ εὐχές

† Ὁ Ἀργολίδος Νεκτάριος

Ναύπλιο 08-09-2016

Πρεμιέρα με μετάλλια


Τα δύο πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 κατέκτησε η ελληνική αποστολή. Στην σφαιροβολία της κατηγορίας F32 ο Θανάσης Κωνσταντινίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο πετυχαίνοντας τρεις φορές παγκόσμιο ρεκόρ!

Η βολή που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο ήταν στα 10 μέτρα και 39 εκατοστά, ενώ προηγουμένως είχε βολές στα 10.09 και 10.15, επιδόσεις που επίσης αποτέλεσαν παγκόσμια ρεκόρ.


Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο ίδιο αγώνισμα θα ανέβει ο Δημήτρης Ζησίδης που πήρε το χάλκινο μετάλλιο με βολή στα 9.24. Ο Ζησίδης βρέθηκε στην δεύτερη θέση, όμως έχασε το ασημένιο από τον Λαουάρι Μπαχλάζ από την Αλγερία, που είχε βολή στα 9.40. Οι υπόλοιπες έγκυρες βολές του Ζησίδη μετρήθηκαν 8.66, 8.80 και 7.67μ. ενώ είχε και δύο άκυρες στο δεύτερο σετ.

Τόσο ο Κωνσταντινίδης, όσο και ο Ζησίδης είναι αθλητές του αθλητές του Λάζαρου Στεφανίδη. Ο Κωνσταντινίδης, μάλιστα ασχολείται με τον αθλητισμό μόλις την τελευταία εξαετία!

Στο αγώνισμα συμμετείχε και ο Νίκος Γονιός, που κατετάγη δέκατος, με βολή στα 7 μέτρα.


Η απονομή στους δύο Παραολυμπιονίκες, αλλά και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου θα γίνει στις 11.59 απόψε.


Πρόκριση με πανελλήνιο ρεκόρ για την Σταματοπούλου

Εν τω μεταξύ, πανηγυρική πρόκριση για τον τελικό των 100μ. ελεύθερο γυναικών κατηγορίας S3 με ευρωπαϊκό ρεκόρ στο πρώτο πενηντάρι και πανελλήνιο ρεκόρ στη συνολική απόσταση, πήρε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.

Η αθλήτρια του Τυρταίου κάλυψε την απόσταση σε 1:44.34 (3η στην πρώτη σειρά), επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ. Παράλληλα, η επίδοσή της στο πρώτο πενηντάρι του αγωνίσματος μετρήθηκε 46.21μ. που αποτελεί νέο ρεκόρ Ευρώπης. Η Σταματοπούλου προκρίθηκε στον τελικό με τον 5ο καλύτερο χρόνο.

Στην ίδια σειρά η Σεμιχά Ριζάογλου ήταν 5η με 2:30.78. Κατετάγη 11η μεταξύ 13 αθλητριών. 

Αποκλείστηκε με πανελλήνιο ρεκόρ η Αντωνιάδου

Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ. ελεύθερο κατηγορίας S5 σημείωσε η Χρυσούλα Αντωνιάδου, ωστόσο δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος.

Η Αντωνιάδου είχε επίδοση 3:48.62 που την έφερε στην 5η θέση της προκριματικής σειράς στην οποία συμμετείχε και στην 11η της τελικής κατάταξης του αγωνίσματος.

Το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ ήταν της ίδιας με 3:51.43 από τις 9 Ιουνίου 2016 στο Βερολίνο.


Ποδηλασία: Εκτός τελικού οι Μπαράκας και Τρουλινός

Οι Θανάσης Μπαράκας/Κωνσταντίνος Τρουλινός (πιλότος) κατέλαβαν την 16η θέση στην ατομική καταδίωξη ποδηλασίας πίστας των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και έμειναν εκτός τελικού.


Το ελληνικό δίδυμο κάλυψε την απόσταση των 4.000 μέτρων σε 5:03.979. Οι επιμέρους χρόνοι του ελληνικού tandem ήταν 1:13.336 (15) 2:26.456 (15) και 3:43.703 (15).


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΛΕΜΕ... Το Σάββατο στο ΣΙΝΕ ΒΑΛΙΑ στο Άργος


Παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης στην Καλαμάτα


Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης AIDA International 2016 θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα και διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ελεύθερης Κατάδυσης AIDA International και το Δήμο Καλαμάτας.

Το πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί από τις 15 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2016. Με την ευκαιρία αυτή, αναμένεται να φτάσουν στην Καλαμάτα περί τους 100 αθλητές και συνοδοί.


ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Έρχεται η 82η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας!


Από την Πέμπτη 15, έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας. 

Φέτος, η ιστορική Ιππική Έκθεση της Ανδραβίδας συμπληρώνει τα… 82 χρόνια ζωής και μάλιστα, μετά από πολύ καιρό, η ημερομηνία διεξαγωγής της συμπίπτει με τους εορτασμούς της Αγίας Σοφίας, γιορτή, όπως και το μεγάλο πανηγύρι που γινόταν τα παλαιότερα χρόνια, άρρηκτα συνδεδεμένη όλες αυτές τις δεκαετίες με την Ιππική Έκθεση!

Τη φετινή, 82η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, η Δημοτική Κοινότητα Ανδραβίδας, ο Ιππικός Σύλλογος Ανδραβίδας «Κένταυροι» και ο Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.




Το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών και των φίλων των αλόγων είναι ήδη μεγάλο σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τις συμμετοχές αλλά και τις επισκέψεις, να αναμένεται και φέτος να «χτυπήσουν» νέο ρεκόρ!

Το πρόγραμμα της Ιππικής Έκθεσης περιλαμβάνει διάφορα σεμινάρια και επιδείξεις, το μεγάλο – φυσικά – φαντασμαγορικό νυχτερινό σόου, ανήμερα της Αγίας Σοφίας και πολλές ακόμα εκπλήξεις. 

Όσο για το αγωνιστικό μέρος, οι ίπποι θα εμφανιστούν το πρωί του Σαββάτου ενώπιον της Ελλανόδικης Επιτροπής η οποία θα ξεχωρίσει τα καλύτερα της κάθε φυλής, τα οποία θα βραβευτούν το πρωί της Κυριακής, στην τελευταία και φαντασμαγορική ημέρα της Ιππικής Έκθεσης.


ΠΗΓΗ: ilia24.gr

3ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Αργολίδας, 9 &10 Σεπτέμβρη στο Ναύπλιο


Μπορεί πέρυσι οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα να μη μας επέτρεψαν να διοργανώσουμε το ετήσιο φεστιβάλ μας, αλλά φέτος θα επανορθώσουμε. Το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας (Α.Α.Μ.Α) διοργανώνει στις 9-10 Σεπτέμβρη το 3ο φεστιβάλ του.

Ρίχνοντας μια σύντομη ματιά στον πλανήτη που συνταράσσεται από την εντεινόμενη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση -το τέλος της οποίας δε διαφαίνεται στον ορίζοντα- θα δει κανείς με εντυπωσιακή καθαρότητα το πραγματικό, αφτιασίδωτο πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος. Στη χώρα μας η μνημονιακή πολιτική συνεχίζεται με τη φτωχοποίηση του λαού να εντείνεται. Σε διεθνές επίπεδο ο πόλεμος, η προσφυγιά, η φτώχεια και ο κοινωνικός κανιβαλισμός συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο όμως, και σε πείσμα των καιρών, ξεπηδά η αλληλεγγύη, ο αγώνας για αξιοπρέπεια, η αντίσταση!

Είναι μέσα σε αυτό το διεθνές και εγχώριο περιβάλλον που διοργανώνουμε το φεστιβάλ μας και γι’αυτό επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στο ζήτημα των προσφύγων -ζούμε άλλωστε το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα από τον Β’ ΠΠ. Θα αποτελούσε αφέλεια (ή καθαρή υποκρισία) να μιλήσει κανείς για την προσφυγιά χωρίς να μιλήσει για τις αιτίες της: τα αδιέξοδα ενός συστήματος που στις πιο δύσκολες στιγμές του γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό, ολοένα και πιο απάνθρωπο, συνθλίβοντας τα πάντα στο διάβα του. Η παρουσία των προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη συνοδεύτηκε από παραπέρα αυταρχικοποίηση του αστικού κράτους, την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, την καλλιέργεια του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας και την ανάπτυξη ρατσιστικών κινημάτων «αγανακτισμένων κατοίκων» (δηλαδή μασκαρεμένων φασιστών) στα νησιά. Ταυτόχρονα όμως έφερε στο προσκήνιο την πρωτοφανή αλληλεγγύη χιλιάδων απλών ανθρώπων που έσπευσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς με κάθε δυνατό τρόπο, προσφέροντας από το υστέρημα τους ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα αλλά και στέγη στους πρόσφυγες.

Κρίνοντας λοιπόν ότι ζούμε σε μια πολύ αντιφατική εποχή, αποφασίσαμε να ανοίξουμε μια ζωντανή συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα και σας καλούμε να έρθετε στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, στο 2ήμερο φεστιβάλ μας που θα περιλαμβάνει ομιλίες-συζητήσεις, μουσική, συλλογική κουζίνα, σουβλάκια, μπαρ αλλά και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά!

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Παρασκευή, 9 Σεπτέμβρη, 19:00

" Πόλεμος, προσφυγική κρίση και ισλαμοφοβία στην Ευρώπη-φρούριο"

Ομιλητές: 
Σεΐτ Αλντογάν, δημοσιογράφος
Μιχάλης Βουρεκάς, δικηγόρος
Κώστας Μάρκου, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Πριν

Συναυλία: Jaul,
Παράξενος, 
MC Yinka, Half-Note, 
JK One και Wheel M

Σάββατο, 10/9, 19:00

" Έμπρακτη αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση κόντρα στην κρίση"

Ομιλητές:
Μαρία Νικολακάκη, πανεπιστημιακός
Γιάννης Φελέκης
Γιάννης Ανδρουλιδάκης, δημοσιογράφος
Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός

Συναυλία:
Στέλιος Λαλούσης 
Ποζαύλι, Son Monarcas
The Big Nose Attack

Σας περιμένουμε!

Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας

Op3 live at Fougaro Jazz Festival, Nafplio | Sep 24th


Μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται να ξυπνά ξαφνικά σε ένα άγνωστο δωμάτιο μιας μεγαλούπολης του μέλλοντος. Δεν έχει βρεθεί ποτέ εκεί στο παρελθόν και όλα γύρω της μοιάζουν ξένα.
Αφού αντιλαμβάνεται πως είναι ολομόναχη σε εκείνο το μέρος, παγιδευμένη σε μια άλλη, διαφορετική γι'αυτήν πραγματικότητα αποφασίζει να βρεί λύση στη μυστήρια εμφάνισή της εκεί. Η περιπέτειά της την οδηγεί σ' ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης με μοναδικό σύμμαχο την ελπίδα.

Μουσική, θέατρο, λογοτεχνία και visuals συνδυάζονται αρμονικά για να δώσουν ένα ολοκληρωμένο νόημα στην έννοια της «θεματικής τέχνης». Το Hope, ως ένα τέτοιο ιδιαίτερο εγχείρημα, προσπαθεί να αφήσει ελεύθερο το πνεύμα και τη δημιουργικότητα του καθενός να ερμηνεύσει και να κάνει προσωπικό του βίωμα τα όσα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια του έργου.

"Ονειρεύομαι τούτο το περιπετειώδη θίασο να ταξιδεύει ολούθε, ώστε να μεταλαμπαδεύσει την μοναδική του πρόταση όσο το δυνατόν περισσότερο. Και δεν τους ονειρεύομαι μονάχα στις μεγάλες πόλης της πολυπαθούς Ψωροκώσταινας. Τους θέλω και στα Εξωτερικά, αφού είναι εκεί που με το καλό θα βρουν το χειροκρότημα που τους πρέπει!... "

Γράφει ο Χρήστος Κισσατζεκιάν.

Omega Project 3

Το πειραματικό σχήμα Omega Project 3 (Op3) πραγματεύεται ένα μουσικό έργο χρησιμοποιώντας ως αφετηρία την ατμοσφαιρική μουσική ενώ παράλληλα δανείζεται στοιχεία από πολλά διαφορετικά μουσικά είδη όπως τη μοντέρνα κλασική σύνθεση, την jazz , την ηλεκτρονική αλλά και παραδοσιακά μέσα απ'τους ρυθμούς. Όλα αυτά συνδυασμένα με την αφήγηση, την ποίηση και το λόγο που παίρνει ζωή με τη βοήθεια μιας μικρής ομάδας ηθοποιών. Από την ιδιαίτερη αυτή μείξη των επιμέρους στοιχείων σε ένα αρτιστικό πάντρεμα με εντυπωσιακά background visuals και έναν ατμοσφαιρικό σχεδιασμό φώτων, συντίθεται μία ιστορία εσωτερικής αναζήτησης και ελπίδας. 

Ταυτότητα παράστασης:

Σενάριο - Concept: Δημήτρης Μητρόπαπας 
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σπηλιώτης 
Μουσικοί: Ανδρέας Μπογάς - πιάνο, Χρήστος Τζούρας - πιάνο/FX, Γιώργος Νικολαϊδης - κιθάρα, Γιάννης Κουτσουδάκης - κοντραμπάσσο, Δημήτρης Μητρόπαπας - τύμπανα & κρουστά 
Υπεύθυνος Οπτικής Επικοινωνίας: Παναγιώτης Γαβρίλης 
Εικονογράφηση: Κωνσταντίνος Τασιάς 

Παίζουν: Ellie Fontaine (Melanie), Χρύσα Σαββάκη (Hope), Ανδρέας Γαρουνιάτης (Αφηγητής/Χρόνος/Φόβος)


ΦΟΥΓΑΡΟ, στο Ναύπλιο
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ.



Διάθεση προϊόντων από το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου 11 & 12 Σεπτεμβρίου


Το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου στα πλαίσια της κοινωνικής του παρέμβασης θα διαθέσει :

1. ΑΛΕΥΡΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ (ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ) ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ (0,57€/κιλό) 5,70€ τα 10 ΚΙΛΑ !!!! 

2. ΡΥΖΙ ΜΠΟΝΕΤ 3.30€ ΤΑ 3 ΚΙΛΑ 

3. ΡΥΖΙ ΓΛΑΣΕ 3.30€ ΤΑ 3 ΚΙΛΑ 

4. ΦΑΚΕΣ ΨΙΛΕΣ 5.00€ ΤΑ 3 ΚΙΛΑ 

5. ΦΑΒΑ ΦΕΝΕΟΥ 2.00€ ΤO 1 ΚΙΛO 

Καλούμε τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας και όχι μόνο να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2752028141 & 2752021269, για την αγορά των προϊόντων.

Η διαδικασία της αγοράς θα γίνει 11 & 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ημέρες ΚΥΡΙΑΚΗ και ΔΕΥΤΕΡΑ από 8 π.μ. – 6 μ.μ. στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.

Ο πρωτομάστορας του ρουσφετιού


Ο πολιτικός και συγγραφέας Νικόλαος Δραγούμης (1809-1879) στο έργο του «Ιστορικαί αναμνήσεις», γράφει για μία καθημερινή ημέρα του πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη: «Στην οικία του, που βρισκόταν κοντά στους στύλους του Ολυμπίου Διός, από βαθέως όρθρου συνωστίζονταν φουστανελοφόροι από την εξώπορτα μέχρι τα σκαλιά. Όταν έμπαινες στο γραφείο του, τον έβλεπες να καπνίζει το τσιμπούκι του και να ακούει μετά μεγάλης υπομονής κάποιον ψηφοφόρο του που του ζητούσε ρουσφέτι: μια θέση, μια σύνταξη, ένα παράσημο ή κάτι παρόμοιο.

Ήταν πάντα σοβαρός με τον συνομιλητή και πάντα του έδινε την ίδια απάντηση: «Έχεις δίκιο, αγαπητέ. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά τις πατρικές και τις προσωπικές σου υπηρεσίες και τα δικαιώματα της οικογένειάς σου. Μείνε ήσυχος. Θα λάβω υπόψη το αίτημά σου και θα στο ικανοποιήσω!». Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές ο αιτών ούτε πατέρα είχε που να υπηρέτησε (στον Αγώνα), ούτε οικογένεια που να έχει αποκτήσει δικαιώματα (λόγω της συμμετοχής της στον Αγώνα). Τέτοια ήταν η πειθώ του Κωλέττη, ώστε όλοι έφευγαν από το γραφείο του με την πίστη ότι το δίπλωμα ή τα χρήματα ήταν ήδη κατατεθειμένα ή το παράσημο άστραφτε στο λαιμό ή στο στήθος τους.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα 

Ανησυχίες από τα τσακάλια στην Πελοπόννησο!


Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυνηγοί και κτηνοτρόφοι σε πολλά μέρη της Πελοποννήσου από επιδρομές των τσακαλιών σε κοπάδια με ζωντανά.

Όπως τόνισε στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΊΣ» ο πρόεδρος της Γ΄ΚΟΠ, Κώστας Μαρκόπουλος, το πρόβλημα έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς τα τσακάλια είναι πάρα πολλά, ομαδοποιημένα και επιθετικά, με συνέπεια να αποτελούν πολύ σοβαρό κίνδυνο.

«Βάσει νομοθεσίας δεν είναι θηρεύσιμο είδος το τσακάλι. Όμως καλό είναι όποιος θέλει, να έρθει μαζί μας ένα βράδυ σε μια περιπολία της θηροφυλακής να τα ακούσει να ουρλιάζουν και να του σηκωθεί η τρίχα», τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Μαρκόπουλος, προσθέτοντας ότι έχει καταθέσει εδώ και καιρό σχετικά έγγραφα στο υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο το πρόβλημα: «θέσαμε και φέτος το ζήτημα, όμως η φετινή Ρυθμιστική κινήθηκε σε άλλα πλαίσια. Υπάρχει όμως πρόβλημα διότι είναι πολύ επικίνδυνη η εξάπλωσή του με συνέπειες σε κοπάδια και στάνες».

Σύμφωνα με το Kalavrytanews.com, καταγράφηκε κρούσμα επίθεση σε αιγοπρόβατα κτηνοτρόφου στον οικισμό Πεύκο Καλαβρύτων στα μέσα του Δεκαπενταύγουστου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ WWF HELLAS

Έκθεση της WWF Hellas το 2009 κάνει λόγο για είδος που δεν ανήκει ούτε στα θηρεύσιμα ούτε στα προστατευόμενα, αλλά θεωρεί ότι ελλοχεύει κίνδυνος εξαφάνισης και το χαρακτηρίζει «κινδυνεύον»

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το τσακάλι θεωρείται «καθαριστής», δηλαδή διώκτης των τρωκτικών, ανταγωνιστής των αλεπούδων, περιορίζει τα οργανικά σκουπίδια, αλλά προκαλεί «και περιορισµένες ζηµιές σε καλλιέργειες κυρίως καλαµποκιού, καρπουζιών και σταφυλιών, καθώς και στην κτηνοτροφία, σε αιγοπρόβατα και νεογέννητα µοσχάρια», καταγράφοντας μάλιστα τις πληγείσες περιοχές.

Βάσει της έκθεσης, στην Ηλεία φαίνεται να υπάρχουν τσακάλια στην περιοχή του Ερύμανθου, κατά μήκος του ποταμού, από τη Νεμούτα μέχρι το Βιδιάκι, στα σύνορα με την Αρκαδία, με σποραδικές μάλιστα ζημιές σε οικόσιτα ζώα. Περιστασιακή παρουσία αναφέρεται και στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, στα σύνορα με τη Μεσσηνία, όπου όμως κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μετακινούμενα ζώα από το γειτονικό πληθυσμό της Νέδας.

Στην Αχαΐα η έκθση καταγράφει μαρτυρίες κτηνοτρόφων που ισχυρίστηκαν ότι αναγκάστηκαν να αλλάξουν περιοχή στέγασης και βόσκησης των κοπαδιών εξαιτίας των μεγάλων ζημιών από τσακάλια και ήδη έχουν μερικώς αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, ενώ η ίδι έρευνα κατέγραψε τσακάλια και ζημιές από αυτά σε καλλιέργειες στην περιοχή του Σελινούντα, αλλά και στα Βραχνέικα. Παρεμφερή στοιχεία έδειξε η έρευνα και για την περιοχή της Μεγαλόπολης.

Σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η συγκέντρωση του όγκου του πληθυσμού των τσακαλιών στη νότια Πελοπόννησο, καθιστώντας την κατανομή άνιση.


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Το πρόγραμμα των Ελλήνων της 1ης ημέρας


Δείτε το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών, στην 1η ημέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Ρίο... 

Αναλυτικά: 

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
16:41 100 ελεύθερο γυναικών S4 σειρές - ΡΙΖΑΟΓΛΟΥ ΣΕΜΙΧΑ, ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
17:43 200μ. ελεύθερο γυανικών S5 σειρές - ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
00:44 100 ελεύθερο γυναικών S4 τελικός
01:59 200μ. ελεύθερο γυναικών S5 τελικός

ΣΤΙΒΟΣ
16:05 Σφαίρα ανδρών F32 τελικός - ΓΟΝΙΟΣ ΝΙΚΟΣ,ΖΗΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
23:42100μ ανδρών Τ44 σειρές - ΣΕΪΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
00:08 Μήκος Γυναικών Τ47 τελικός - ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΙΣΤΑΣ
17:57 Ατομική καταδίωξη ανδρών προκριματικοί - ΜΠΑΡΑΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ -ΤΡΟΥΛΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
23:38 Ατομική καταδίωξη ανδρών τελικός


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Ώρα… Παραολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο


Με την τελετή έναρξης άνοιξε η αυλαία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η γιορτή ξεκίνησε από το Μαρακανά με την παρέλαση των χωρών που εμφανίστηκαν με αλφαβητική σειρά, με μοναδική ιδιαιτερότητα ότι η ομάδα των προσφύγων παρέλασε πρώτη.

Σημαιοφόρος της Ελληνικής ομάδας ήταν ο Παροαλυμπιονίκης του Λονδίνου στο μπότσια, Γρηγόρης Πολυχρονίδης.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε 11 αθλήματα έχοντας συνολικά 41 άνδρες και 13 γυναίκες, ενώ στους 15ους Αγώνες θα εμφανιστούν 4.300 αθλητές από 159 διαφορετικές χώρες.








ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Γίνονται... σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 (19:30) 
ΤΡΙΠΟΛΗ, Μεγάλο Καφενείο 
«Εμφύλια Πάθη: 23 ερωτήσεις και απαντήσεις 
για τον Εμφύλιο» 
Παρουσίαση Βιβλίου

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΠΕΜΠΤΗ 8 Σεπτεμβρίου 
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας  21.00
«ΚΟΚΟ…ΜΠΛΟΚΟ»
Σκηνοθεσία: Νίκος Μουτσινάς 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 8 Σεπτεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η Σελήνη εισέρχεται στον Τοξότη, σήμερα θα στοχεύσετε φίλοι μου Κριοί. θα εμφανιστείτε ζωτικοί και δραστήριοι,  θα κυνηγήσετε  τη νέα ευκαιρία και να είστε σίγουροι πως θα τη βρείτε. Τολμηρές θα είναι οι διαθέσεις σας, επιτυχημένη η επαγγελματική τακτική που θα εφαρμόσετε, η επιλογή μιας συνεργασίας σας θα αποδειχτεί ιδιαιτέρως προσοδοφόρα. Στον ερωτικό σας τομέα, με δική σας πρωτοβουλία θα κλείσετε παλιές μπερδεμένες καταστάσεις, σήμερα θα προσεγγίσετε πρόσωπο που δεν θα αντισταθεί στη γοητεία σας.

ΤΑΥΡΟΣ
Με την είσοδο της Σελήνης στον Τοξότη ενισχυμένη θα είναι η αποφασιστικότητα σας, σταθεροί και αμετακίνητοι θα φανείτε ως προς τους στόχους σας. Αποτελεσματικοί θα είστε σε θέματα που απαιτούν ριζικές λύσεις, θα έχετε την διάθεση να εμπλακείτε σε σοβαρά ζητήματα είτε επαγγελματικά είτε ερωτικά. Έντονη θα είναι η διάθεση σας για κοινωνικές συνευρέσεις και φιλικές παρέες, θα φανείτε οικείοι σε φιλικά σας πρόσωπα και πολύ ερωτικοί στις νέες γνωριμίες που θα προκύψουν! 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Η Σελήνη στον Τοξότη θα αλλάξει τις αντιδράσεις σας, τους στόχους σας, και αυτή τη φορά θα ανεβάσετε τον πήχη των διεκδικήσεων σας. Θα σας δώσω τη συμβουλή να εστιάσετε στον επαγγελματικό σας τομέα, μην ανακόψετε τις τολμηρές διαθέσεις που θα έχετε, στοχεύστε και να είστε σίγουροι πως θα επιτύχετε. Ενισχυμένη θα είναι η διάθεση σας να κυνηγήσετε την τύχη σας, προσανατολιστείτε σε αυτό που σας ενδιαφέρει. Εσείς που αυτή τη στιγμή είστε σε αναζήτηση εργασίας, θα λάβετε πρόταση ιδιαιτέρως ικανοποιητική. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Αποφασιστικούς και αρκετά τολμηρούς θα σας κάνει ο ερχομός της Σελήνης στον Τοξότη. Η χρονική στιγμή ενδείκνυται για τελειωτικές αποφάσεις καθώς και για ξεκίνημα νέων υποθέσεων. Δεν αποκλείεται να διακόψετε επαγγελματική συνεργασία που κρίνετε πως δεν σας πρόσφερε βελτίωση ή κέρδος. Για κάποιους από εσάς θα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξετε αντικείμενο ή θέση εργασίας. Ξαφνική και πολύ ευχάριστη συνάντηση θα σας αποσπάσει την προσοχή από θέματα εργασίας στρέφοντας το ενδιαφέρον σας σε θέματα  καρδιάς. 

ΛΕΩΝ
Έρχονται αλλαγές που θα αποδειχτούν εποικοδομητικές. Με τη Σελήνη στον Τοξότη ο φιλοσοφημένος τρόπος σκέψης σας θα ενδυναμώσει τη στάση σας,  θα περάσετε σε παράτολμες πράξεις, δεν θα φοβηθείτε τα επαγγελματικά ρίσκα. Με επιτυχία θα κλείσετε τις εργασιακές σας υποχρεώσεις , αρκετά εφευρετική θα είναι η τακτική σας σε θέματα που σας πιέζει ο χρόνος και οι προθεσμίες. Δεκτές θα γίνουν οι προτάσεις που θα κάνετε, σήμερα θα καταφέρετε να εξουδετερώσετε εμπόδιο που φράζει την οικονομική σας βελτίωση.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Όρεξη για δράση θα σας φέρει ο ερχομός της Σελήνης στον Τοξότη. Νέα πρόταση θα ακούσετε στον επαγγελματικό σας χώρο, θα σας δώσω ευθέως τη συμβουλή να μην την απορρίψετε. Καταφθάνει στα χέρια σας χρηματικό ποσό που αναμένατε και αν υπάρχει ανοιχτή χρηματική διαπραγμάτευση θα κλείσει υπέρ σας. Δείξτε ενδιαφέρον σε θέματα που αφορούν το στενό οικογενειακό σας κύκλο, κάποιο πρόσωπο θα χρειαστεί τη βοήθεια σας. Εσείς που είστε σε αναζήτηση ερωτικής σχέσης πείτε ναι σε πρόταση διασκέδασης, θα υπάρξει ευχάριστο ερωτικό συμβάν. 

ΖΥΓΟΣ
Σήμερα θα θελήσετε να διαφοροποιήσετε τα δεδομένα, νέες μεθόδους και καινούργια τακτική θα ακολουθήσετε σε θέματα εργασιακά. Με την Σελήνη να εισέρχεται στον Τοξότη θα αλλάξετε τρόπο δράσης, οι βλέψεις σας θα επεκταθούν και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς, δεν θα αρνηθείτε να ρισκάρετε. Πάνω από όλα θα βάλετε την προσωπική σας ελευθερία, δεν επρόκειτο να δεχτείτε περιορισμούς, δεν θα στριμώξετε τη δράση σας σε ανούσια πρέπει. Στον ερωτικό σας τομέα, με καινούργιο πρόσωπο θα ξεκινήσετε νέες περιπέτειες! 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Σήμερα με τον ερχομό της Σελήνης στον Τοξότη και σε εξάγωνο με τον Δία, δημιουργικός θα γίνει ο τρόπος σκέψης σας. Θα έχετε την ανάγκη να αναζητήσετε νέους διεξόδους τόσο στον επαγγελματικό σας τομέα όσο και στον ερωτικό, γεγονός που θα σας οδηγήσει σε πράξεις ανατροπής. Ένα συμβάν θα σας δώσει την ευκαιρία να απαλλαγείτε από συνεργασίες ή οικονομικές επενδύσεις που αποδείχτηκαν αποτυχημένες. Θα σας δοθεί το άνοιγμα να απεγκλωβιστείτε από καταστάσεις και συνθήκες που είναι αιτία στασιμότητας. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Η Σελήνη περνά στο ζώδιο σας, το μυαλό σας θα είναι στις νέες εμπειρίες, στόχος σας θα είναι τα καινούργια ανοίγματα. Η τύχη θα σταθεί στο πλευρό σας, θα σας γίνει πρόταση που θα σας δώσει την ευκαιρία να επεκτείνετε τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες. Προχωρήστε στο νέο ξεκίνημα που θα σας ανοιχτεί, θα καταξιωθείτε επαγγελματικά και θα υπάρξει χρηματική άνοδος. Στον ερωτικό σας τομέα σε περίπτωση που θέλετε να κλείσετε τα παλιά και να ξεκινήσετε καινούργια σχέση, σήμερα θα γνωριστείτε με το κατάλληλο πρόσωπο.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Δία και ο ερχομός της στον Τοξότη, θα σας φέρει ελπιδοφόρα συμβάντα και οικονομικά ανοίγματα. Συζήτηση με πρόσωπο επαγγελματικού ενδιαφέροντος θα καταφέρει να σας βγάλει από ένα προσωπικό σας αδιέξοδο ανοίγοντας νέους οικονομικούς ορίζοντες. Σήμερα θα είστε ιδιαιτέρως επικοινωνιακοί, θα επεκταθούν οι συνεργασίες και οι επαγγελματικές σας βλέψεις. Η τολμηρή σας διάθεση θα σας οδηγήσει σε πράξεις ρίσκου. Μια συνάντηση θα αποτελέσει αρχή ουσιαστικών αλλαγών που θα διαφοροποιήσουν κατά πολύ την καθημερινότητα σας. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Με την είσοδο της Σελήνης στον Τοξότη αποκτάτε νέους στόχους. Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Δία η δυναμικότητα που θα εμφανίσετε σε συνδυασμό με την υπευθυνότητα σας, θα εδραιώσει το κύρος σας μέσα στον επαγγελματικό σας χώρο, δεν αποκλείεται να βάλετε μπρος κάποιες νέες  επαγγελματικές σας ιδέες . Το νου σας να μην πέσετε με τα μούτρα στην δουλειά και ξεχάσετε τον ερωτικό σας τομέα, υπάρχει πρόσωπο που αναμένει την προσοχή σας. Μην παραμελήσετε το αγαπημένο σας ταίρι, δείξτε τη θερμή πλευρά του χαρακτήρα σας. 

ΙΧΘΥΣ
Ισορροπημένη συνεργασία και εποικοδομητική επικοινωνία θα σας φέρει ο ερχομός της Σελήνης στον Τοξότη. Θα υπάρξει έλεγχος, τάξη και επαγγελματικός προγραμματισμός. Τα συμβάντα θα σας βοηθήσουν να βγείτε από διλλήματα και να περάσετε στην υλοποίηση κάποιων συγκεκριμένων σας ιδεών. Σε περίπτωση που είστε σε σκέψη για το αν πρέπει να κάνετε μια συγκεκριμένη οικονομική κίνηση, τώρα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα είστε σε θέση να πάρετε τη σωστή απόφαση. Εμπιστευτείτε τη διαίσθηση σας, το ένστικτο σας δεν θα σας προδώσει.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις περιμένουμε σήμερα Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 κυρίως στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην Κεντρική και Δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν επίσης περιοχές της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 18 έως 28 στην Ήπειρο και την υπόλοιπη Μακεδονία, από 16 έως 33 βαθμούς στη Θράκη, από 16 έως 27 στην Κεντρική Ελλάδα, από 18 έως 31 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 28 στις Κυκλάδες και στις Σποράδες, από 17 έως 33 βαθμούς στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές και από 25 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 στο Κεντρικό Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί μέτριοι, στο Νότιο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στα Δωδεκάνησα από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και στα νοτιότερα πελάγη ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου


551 π.Χ. : Γεννιέται ο Κομφούκιος, εξελληνισμένη ονομασία του Κουνγκ Φου Τζου, κινέζος φιλόσοφος.

20 π.Χ.: Πιθανή ημερομηνία γέννησης της Θεοτόκου Μαρίας.

780: Πεθαίνει ο Βυζαντινός αυτοκράτορας, Λέων Δ ο Ίσαυρος.

828: Γεννιέται ο Σιίτης ιμάμης, Αλί αλ Χαντί.

1157: Γεννιέται ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος Α.

1207: Γεννιέται ο βασιλιάς Σάντσο Β της Πορτογαλίας.

1331: Ο Στέφαν Ντούσαν αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Σερβίας.

1380: Ξεσπά η Μάχη του Κουλίκοβο: σοβιετικές δυνάμεις νικούν τους Μογγόλους.

1449: Στη μάχη του φρουρίου Τούμου, οι Μογγόλοι συλλαμβάνουν τον αυτοκράτορα της Κίνας.



1474: Γεννιέται ο Ιταλός ποιητής, Λουντοβίκο Αριόστο.



1504: Παρουσιάζεται στη Φλωρεντία το άγαλμα του Μικελάντζελο, «Δαυίδ».

1514: Μάχη της Όρσα: σε μία από τις μεγαλύτερες μάχες του αιώνα, οι Λιθουανοί και οι Πολωνοί νικούν το ρωσικό στρατό. 

1551: Ιδρύεται η πόλη Βιτόρια στη Βραζιλία. 

1565: Λύνεται η πολιορκία της Μάλτας από τους Ιππότες της. 

1565: Ισπανοί άποικοι, υπό τον εξερευνητή Πέδρο Μενέντεζ ντ Αβίλ, δημιουργούν τον πρώτο μόνιμο οικισμό Ευρωπαίων στη βόρεια Αμερική.

1570: Οθωμανικές Δυνάμεις του Μουσταφά Πασά κυριεύουν και λεηλατούν τη Λευκωσία, την οποία υπεράσπιζαν ο ενετός τοποτηρητής Ντάντελο και ο Έλληνας Ευγένιος Συγκλητικός. Η άλωση της Λευκωσίας σήμανε την επικράτηση των Τούρκων σχεδόν σε ολόκληρη την Κύπρο.

1613: Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης, Κάρλο Γκεσουάλντο.



1636: Ιδρύεται από πουριτανούς στη Μασαχουσέτης το κολέγιο του Χάρβαρντ, μετέπειτα πανεπιστήμιο, το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε στην Αμερική.

1727: Από πυρκαγιά σε αχυρώνα στη διάρκεια παράστασης κουκλοθεάτρου σε χωριό στο Καίμπριτζσαϊρ της Αγγλίας, χάνουν τη ζωή τους 78 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.



1822: Διεξάγεται η Ναυμαχία των Σπετσών, κατά την οποία ο ελληνικός στόλος, με 72 πλοία υπό την αρχηγία του Ανδρέα Μιαούλη, νικά τον τουρκικό, υπό τον Καρά Αλή. Έτσι, ματαιώνεται ο ανεφοδιασμός των πολιορκημένων Τούρκων του Ναυπλίου.



1841: Γεννιέται ο Τσέχος συνθέτης, Αντονίν Ντβόρζακ.



1843: Γεννιέται ο Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος, Έλληνας δικηγόρος και ποιητής. (Θαν. 21/3/1873)
1868: Δημιουργείται το New York Athletic Club. Γίνονται οι πρώτοι ερασιτεχνικοί αγώνες στίβου, διατυπώνονται κανόνες για τους αγώνες και χτίζεται το πρώτο γήπεδο από ασβόλη.

1881: Γεννιέται ο Αμερικανός δρομέας, Χάρι Χίλμαν, που κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Σεντ Λούις το 1904.

1886: Γεννιέται ο Άγγλος ποιητής Σίγκφριντ Σασούν.

1888: Διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες της νεοσύστατης football league στην Αγγλία με καλύτερο τον αγώνα Derby- Bolton 6-3.

1900: Περίπου 8.000 άνθρωποι στο Τέξας χάνουν τη ζωή τους από το φονικό "πέρασμα" του τυφώνα Γκάλβεστον.

1901: Ανάστατη η Αθήνα μετά τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα από τον Αλέξανδρο Πάλλη, ηγετικό στέλεχος του δημοτικισμού.

1903: Ο Σπυρίδων Μερκούρης κερδίζει τις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα.

1905: Στην Ιταλία, περίπου 5.000 άνθρωποι σκοτώνονται από το σεισμό που πλήττει την περιοχή της Καλαβρίας, από τον οποίο εξαφανίστηκαν από το χάρτη 25 χωριά.

1907: Αρχίζουν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης της οδού Πανεπιστημίου.

1910: Στη Ρωσία, συλλαμβάνονται 12 άτομα για συμμετοχή σε τοποθέτηση βόμβας.

1914: Γεννιέται ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, ο Ντένι Λάσντουν.

1915: Στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη γερμανική επιθετική προέλαση, ο τσάρος Νικόλαος Β αναλαμβάνει την αρχηγία του στρατού.

1919: Η δημιουργία, από τον Κεμάλ πασά, στρατού 110.000 ανδρών προκαλεί τις ανησυχίες των Συμμάχων. 



1919:  Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλουν στην Ονδούρα για να προστατέψουν τα συμφέροντα των εταιρειών μπανάνας.

1920: Η επιτροπή του Εθνικού Ινδικού Κογκρέσου υιοθετεί το πρόγραμμα του Μαχάτμα Γκάντι, το οποίο υποστηρίζει το χωρίς βία αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας και την πολιτική της ανυπακοής.



1925: Γεννιέται ο ηθοποιός Πίτερ Σέλλερς, γνωστός από το ρόλο του Επιθεωρητή Κλουζώ στον "Ροζ Πάνθηρα"

1930: Γεννιέται ο πρωθυπουργός του Νοτίου Βιετνάμ, Νγκούγιεν Κάο Κιν.

1930: Ο μηχανικός Ρίτσαρντ Ντριου, που εργάζεται στην εταιρεία 3Μ, εφευρίσκει τη διάφανη κολλητική ταινία (σελοτέιπ).



1932: Γεννιέται η Αμερικανίδα μουσικός της κάντρι, Πάτσι Κλάιν.

1933: Πεθαίνει ο βασιλιάς του Ιράκ, Φειζάλ Α.

1934: Πυρκαγιά ξεσπά στο επιβατηγό πλοίο "Morro Castle", που πλέει ανοικτά του Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 134 άνθρωποι.

1935: Ο Φρανκ Σινάτρα, σε ηλικία 19 ετών, αποκαλύπτει το ταλέντο του, τραγουδώντας με το συγκρότημα "The Hoboken Four" σε τηλεοπτική εκπομπή ταλέντων.

1939: Απαγορεύεται η αναχώρηση από την Ελλάδα για το εξωτερικό των στρατευσίμων από 20 μέχρι 50 ετών.

1941: Στο πλαίσιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί ξεκινούν την πολιορκία του Λένινγκραντ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της ΕΣΣΔ.

1941: Ο Χάρι Τζέιμς και η ορχήστρα του ηχογραφούν τη «Μισιρλού».

1943: Εκτελείται από τους Ναζί ο Τσεχοσλοβάκος δημοσιογράφος, Τζούλιους Φούτσικ, ένας από τους πρωτοστάτες στον αγώνα εναντίον τους.

1943: Η Ιταλία «παραδίδει τα όπλα» και επισήμως. Στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, οι Έλληνες μόλις πληροφορούνται την είδηση αρχίζουν να πανηγυρίζουν. Μαζί τους και πολλοί Ιταλοί που είναι αντίθετοι στον Μουσολίνι και στο φασιστικό καθεστώς της χώρας τους.



1944: Πεθαίνει η Λέλα Καραγιάννη, αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» κατά τη διάρκεια της Κατοχής, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. (Γεν. 1899)

1944: Ενώ μαίνεται ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, λύεται η πολιορκία της πόλης Μεντόν, στα σύνορα Γαλλίας - Ιταλίας.

1945: Γεννιέται ο Πορτορικανός τραγουδιστής, Χοσέ Φελιτσιάνο.



1946: Γεννιέται ο Ευγένιος Τριβιζάς, καθηγητής εγκληματολογίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.



1949: Πεθαίνει στη Γερμανία, σε ηλικία 85 ετών, ο συνθέτης Ρίχαρντ Στράους.

1951: Στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, 49 χώρες υπογράφουν συνθήκη που στερεί την Ιαπωνία από τις αποικίες της (Φορμόζα, Σαχαλίνη, Κορέα κλπ.), αλλά της δίνει πλήρη πολιτική και οικονομική αυτοδιάθεση. 



1951: Γεννιέται ο συνθέτης και τραγουδιστής Νίκος Καρβέλας.



1952: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο γέρος και η θάλασσα".

1958: Η Βρετανίδα Άλισον Γκίμπονς δημιουργεί ρεκόρ 24 ωρών κολυμπώντας 42.05 μίλια σε 25άρα πισίνα.



1960: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνος, σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία "Ντράγκον" με το σκάφος "Νηρεύς" και με πλήρωμα τους Γιώργο Ζαϊμη και Οδυσσέα Εσκιτζόγλου.

1961: Η ΑΕΚ σημειώνει τη, μέχρι τώρα, μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη της στο ελληνικό πρωτάθλημα επί του Αιγάλεω με 8-0.



1962: Συμπλοκές σημειώνονται μεταξύ Χωροφυλακής και Αιτωλοακαρνάνων καπνοπαραγωγών, που έχουν καταλάβει το οδόστρωμα κι έχουν διακόψει την κυκλοφορία της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας - Αγρινίου - Αθηνών, παρά το Ξηρόμερο, διαμαρτυρόμενοι για τη χαμηλή τιμή των καπνών. Ένας αγρότης σκοτώνεται, ενώ τραυματίζονται 12 χωροφύλακες και 17 αγρότες.

1962: Η Αλγερία γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ.

1963: Το δημοψήφισμα για το πρώτο Σύνταγμα της Αλγερίας εγκρίνεται με ποσοστό, που υπερβαίνει το 97%, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των Αλγερινών στον πρωθυπουργό Αχμέτ Μπεν Μπελά.



1964: Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στη Δυτική Γερμανία φθάνει τους 144.000, έναντι ισάριθμων Ισπανών, 289.000 Ιταλών και 69.000 Τούρκων.

1966: Πρεμιέρα για την αμερικανική τηλεοπτική σειρά Star Trek

1968: Οι Beatles πραγματοποιούν την τελευταία τηλεοπτική τους εμφάνιση. Τραγουδούν ζωντανά το «Hey Jude» στην εκπομπή του Ντέβιντ Φροστ.

1971: Στην Ουάσινγκτον, ανοίγει τις πύλες του το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών "Τζον Κένεντι", με το έργο "Mass" του Μπερστάιν.

1972: Ο Ηλίας Χατζηπαυλής κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στην κλάση FINN με 71 βαθμούς ποινή έναντι 58 του πρώτου νικητή Γάλλου Σερζ Μορί και 74.7 του τρίτου Ρώσου Βίκτωρ Ποταπόβ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

1974: Ολοκληρώνεται το 11ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Ολίμπικο της Ρώμης που ξεκίνησε στις 2 του ιδίου μήνα. Πρώτη φορά τελούνται τα 3χλμ γυναικών.

1979: Γεννιέται η τραγουδίστρια της ποπ, Πινκ. 

1982: Η Μαρία Κοχ και η Ούλρικ Μέιφαρθ καταρρίπτουν αντίστοιχα τα παγκόσμια ρεκόρ στα 400μ (48.16) και στο ύψος (2.02) κατά τη διάρκεια του 13ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου στο ΟΑΚΑ.

1984: Ο Στίβι Γουόντερ φτάνει για πρώτη φορά στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι "I just called to say I love you".



1988: Ο Κουβανός Χαβιέ Σοτομαγιόρ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 2.43.

1990: Η Γκαμπριέλα Σαμπατίνι κατακτά τον πρώτο της τίτλο σε Grand Slam όταν κερδίζει στον τελικό του US Open την Στεφι Γκράφ με 6-2, 7-6.

1991: Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ψηφίζει με συντριπτικό ποσοστό την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

1992: Συλλαμβάνεται στην Αθήνα ο Χέλμουτ Φόιγκτ, στέλεχος της Στάζι, της μυστικής υπηρεσίας στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

1993: Στην οριακή πλειοψηφία ενός βουλευτή στηρίζεται η κυβέρνηση, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Στέφανου Στεφανόπουλου ο οποίος, μετά την παρότρυνση του Αντώνη Σαμαρά, αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του από τη ΝΔ.

1994: Ένα Μπόινγκ 747 της USAir συντρίβεται κοντά στο αεροδρόμιο του Πίτσμπουργκ, παρασύροντας στο θάνατο και τους 132 επιβαίνοντες. 

1995: Στις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές αντιδρά και η Ελλάδα, με επιστολή του προέδρου της Βουλής προς τους Γάλλους ομολόγους του και συγκεντρώσεις οικολογικών οργανώσεων.

1995: Ξεκινάει στον Πειραιά και την Πάτρα το Eurovolley. Η Ελλάδα θα τερματίσει στην έβδομη θέση.

1996: Στο νότιο Λίβανο διεξάγονται εκλογές, με ποσοστό συμμετοχής 48,02%.

1997: Στις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος Ράμος παρατείνει αυτοβούλως και χωρίς να το προβλέπει το Σύνταγμα, την προεδρική του θητεία.

1999: Ο Τζον Μάκενρο αναλαμβάνει τα καθήκοντα του αρχηγού της εθνικής ομάδας τένις των ΗΠΑ και διαδέχεται τον Τομ Γκίλικσον.



2000: Πεθαίνει ο Βασίλης Ραφαηλίδης, έλληνας κριτικός κινηματογράφου. (Γεν. 1/1/1934)

2002: Η Γιουγκοσλαβία κατακτά την πρώτη θέση στο Μουντομπάσκετ της Ιντιανάπολης νικώντας την Αργεντινή 84-77 σε έναν συγκλονιστικό τελικό που κρίθηκε στην παράταση. Είναι ο πέμπτος τίτλος (δεύτερος συνεχόμενος) για τους πλάβι.

2003: Πεθαίνει σε ηλικία 101 ετών η Γερμανίδα σκηνοθέτης Λένι Ρίφερνσταλ. Ένθερμη οπαδός του Χίτλερ, η Ρίφενσταλ ανέλαβε να γυρίσει μεταξύ άλλων και μια ταινία (Olympia) με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, στην οποία χρησιμοποίησε πρωτοποριακές για την εποχή κινηματογραφικές τεχνικές, όπως η κινούμενη κάμερα.



2012: Πεθαίνει ο Γουίλιαμ Μόγκριτζ, άγγλος σχεδιαστής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που σχεδίασε τον πρώτο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop). (Γεν. 25/6/1943)