29.11.16

Η ΕΟΡΤΗ του ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ του ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ στο ΚΑΣΤΡΟ του ΠΑΛΑΜΗΔΙΟΥ



















A.O Αργοναύτης - Α.Ο Ξυλοκάστρου

7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Α1 ΕΣΚΑΚ


Καλό ταξίδι Θανάση!


Ήταν ένας συμπαθέστατος άνθρωπος... Αεικίνητος, χαμογελαστός, πάντα πρόθυμος να σε εξυπηρετήσει...
Ψωνίζαμε πάντα τα ηλεκτρικά μας είδη στο κατάστημα που είχε με τον αδελφό του, γιατί ο Θανάσης ήταν και λίγο δικός μας άνθρωπος, αφού η γυναίκα του, η Σμαρώ, κόρη της Δέσποινας και του Ιάσονα Καρανικόλα, ήταν Κιώτισσα...  
Την τελευταία φορά που τον είδα, πριν από μερικά χρόνια είχε ήδη πάθει μερικά εγκεφαλικά επεισόδια και η κίνησή του είχε γίνει αργή, αυτός που πάντα "έτρεχε"... Από τότε τον έχασα, δεν τον ξαναείδα... Κάποιες φορές αναρωτιόμουν τι απέγινε... Σήμερα, από το διαδίκτυο έμαθα πως έφυγε για το μεγάλο ταξίδι...

H κόρη του, Χρύσα Σταματάκη, γράφει στο facebook:
Ήσουν ο πιο γλυκός και ο πιο παιχνιδιάρης πατέρας. Πάντα με στήριζες και μ' αγαπούσες, παρόλο που εδω και τρία χρόνια ήσουν πάντα σε ένα κρεβάτι ακόμα και από εκεί πάντα μου έδινες τις συμβουλές που έπρεπε. Ήσουν μοναδικός για εμένα. Σ' ευχαριστώ για όλα αυτά που μου πρόσφερες στην ζωή μου ηθικά και υλικά.
Ο θεος να αναπαύσει την ψυχή σου γιατι ήσουν άγιος άνθρωπος με όλη την σημασία της λέξεως.
Όλη η Αργολίδα ήξερε ποιός ήταν ο Θανάσης της πλατείας της λαϊκής αγοράς του Άργους και το πόσο εργατικός ήσουν.
θα σε λατρεύω...

Καλό σου ταξίδι Θανάση! Καλό Παράδεισο!

*η φωτογραφία του Θανάση Σταματάκη με την σύζυγό του Σμαρώ, είναι από ανάρτηση της Χρύσας Σταματάκη στο facebook

13o Πολυθεματικό ιατρικό συνέδριο της Λακωνίας


Σας καλωσορίζουμε στο 13ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο, στις 2-3 Δεκεμβρίου 2016 στη Σπάρτη, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας με συνδιοργανωτές το Δήμο Σπάρτης και το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δήμου Σπάρτης.

Το 13ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο είναι η κορυφαία Επιστημονική Εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας με παρακαταθήκη την εμπειρία προηγούμενων διοργανώσεων, και με σαφή αντίληψη γνώση των υγειονομικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος, αλλά και ολόκληρη η χώρα, επιμένει παρά τις δύσκολες συνθήκες να διοργανώνει σε ετήσια βάση το Συνέδριο.

Η κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει από τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κο Μ. Βλασταράκο, ο οποίος τιμά με την παρουσία του το Συνέδριο επί σειρά ετών. Στο επιστημονικό πρόγραμμα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι από Ιατρικές Σχολές της χώρας. Η ομιλία της τελετής έναρξης την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί από τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κο Κ.Ι. Γουργουλιάνη με τίτλο «Φυματίωση, μετανάστευση και πολιτισμός: Παράλληλες Ιστορίες».

Ελπίδα μας είναι πως η διοργάνωση θα αποτελέσει για άλλη μία χρονιά πυρήνα ενημέρωσης και σημείο αναφοράς στη διάχυση και προαγωγή των επιστημονικών εξελίξεων, αλλά και στη γέννηση αποδοτικών συνεργασιών. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας στα θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας που απασχολούν τους λειτουργούς και τους πολίτες. Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 18.00 θα δοθεί διάλεξη από την Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κα Μ. Μαλλιώρη στην οποία προσκαλούνται να συμμετέχουν γονείς και εκπαιδευτικοί προκειμένου να ενημερωθούμε και να προβληματιστούμε στο εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα «Ανίχνευση ψυχικής νόσου εφήβων στην ΠΦΥ». Τη διάλεξη θα συντονίσει ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας κος Γ. Παπαδάκος.

Σκύλοι εργασίας διαγωνίζονται στο Ναύπλιο το διήμερο 10 και 11 Δεκεμβρίου


Στο Ναύπλιο με την υποστήριξη και συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και του Δήμου Ναυπλιέων θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι προκριματικοί αγώνες σκύλων εργασίας για την επιλογή των Εθνικών Ομάδων που θα μας εκπροσωπήσουν στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της FCI - Federation Cynologique Internationale το 2017, στο ΙΡΟ & Mondioring.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στις 10 Δεκεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου. Στο διήμερο αυτό θα γίνουν φυσικά και Εξετάσεις Εργασίας σε όλα τα επίπεδα και ο αγώνας θα είναι διεθνής CACT & CACIT για τις βαθμίδες εργασίας που απονέμονται αυτά. 

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου... στη μουσική


1797: Γεννιέται στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, ο συνθέτης Γκαετάνο Ντονιτσέτι.


1863: Γεννιέται ο συνθέτης Σπυρίδων Σαμάρας, που συνέθεσε τον ολυμπιακό ύμνο.

1924: Ο μεγάλος κλασικός Ιταλός συνθέτης Giacomo Puccini (Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini 1858-1924) απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών από την ασθένεια του καρκίνου, λίγο πριν ολοκληρώσει την όπερα Turandot. Έγραψε σημαντικές όπερες όπως "La Bohème" (1896), "Tosca" (1900) και "Madama Butterfly" (1904).

1933: Ο Βρετανός πρωτοπόρος μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός της blues John Mayall γεννήθηκε στο Macclesfield της Αγγλίας. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του '60 με τους John Mayall & the Bluesbreakers. Υπήρξε επιρροή και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Eric Clapton, Jack Bruce, Peter Green, Mick Taylor κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: "I'm Your Witchdoctor", "Parchman Farm", "Walking on Sunset" κ.α. Το 2005 τιμήθηκε με τον τίτλο Officer of the Order of the British Empire.



1940: Ο Καναδός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Denny Doherty (Dennis Gerrard Stephen Doherty 1940-2007) γεννήθηκε στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας του Καναδά. Είναι δημοφιλής για την ίδρυση του rock συγκροτήματος του '60 The Mamas & the Papas.

1963: Οι The Beatles κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία το single με τίτλο "I Want to Hold Your Hand". Οι πωλήσεις του θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε διάστημα τριών ημερών.

1967: Ο Bob Dylan ολοκληρώνει τις ηχογραφήσεις για το άλμπουμ "John Wesley Harding". Είναι το όγδοο στούντιο άλμπουμ του καλλιτέχνη και θα κυκλοφορήσει στις 27 Δεκεμβρίου του 1967. Θα φτάσει μέχρι την δεύτερη θέση του Billboard. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "All Along the Watchtower", "I'll Be Your Baby Tonight" κ.α.




1975: Οι Queen ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Bohemian Rhapsody.



1984: Τέσσερις ημέρες μετά την ηχογράφηση του, κυκλοφορεί το τραγούδι "Do They Know It's Christmas?". Τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα δοθούν για την καταπολέμηση της πείνας στην Αιθιοπία. Ήταν μια ιδέα του Bob Geldof, ο οποίος το έγραψε παρέα με τον Midge Ure. Συμμετέχουν οι Adam Clayton (U2), Phil Collins (Genesis), Bono (U2), Paul Weller, George Michael, Paul McCartney, David Bowie, Paul Young κ.α. Οι πωλήσεις του θα ξεπεράσουν τα 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα.

1986: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Bon Jovi και το τραγούδι "You Give Love a Bad Name''. Είναι μια δημιουργία των Jon Bon Jovi, Desmond Child και Richie Sambora. Είναι το πρώτο Νο1 του συγκροτήματος και μέρος του άλμπουμ "Slippery When Wet" που κυκλοφόρησε στις 18 Απριλίου του 1986.


2001: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, κιθαρίστας των The Beatles, George Harrison (1943-2001) απεβίωσε σε ηλικία 58 ετών στο σπίτι του στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια μετά από χρόνια μάχη με την ασθένεια του καρκίνου. Το παίξιμο του ήταν καθοριστικό για τον ήχο του συγκροτήματος. Αν και δεν είχε μεγάλο ρόλο στην συγγραφή τραγουδιών έγραψε μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια τους, όπως τα "Here Comes the Sun", "Something", "I Me Mine", "Taxman", "Old Brown Shoe", "While My Guitar Gently Weeps" κ.α. Ήταν το πρώτο σκαθάρι που κυκλοφόρησε σόλο άλμπουμ, "All Things Must Pass" (1970). Το 1988 παρέα με τους Roy Orbison, Jeff Lynne, Bob Dylan και Tom Petty δημιούργησε τους Traveling Wilburys. Κέρδισε (The Beatles) το βραβείο Όσκαρ "Best Original Song Score" για το "Let It Be" το 1970. Το όνομα του έχει γραφτεί δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame, το 1988 με τους The Beatles και το 2004 σαν σόλο καλλιτέχνης. Τον Οκτώβριο του 2011 κυκλοφόρησε σε σκηνοθεσία του Martin Scorsese, ντοκιμαντέρ βασισμένο στην ζωή του με τίτλο "George Harrison: Living in the Material World".


''Impulse and Art''


Έχουν κάψει κόσμο οι "μανούλες"


Την πληροφορία την πέτυχα στο φεις μπούκ, το οποίο και αποφεύγω τον τελευταίο καιρό γιατί μοιάζει όλο και πιο πολύ με κηδειόχαρτο, που διαβάζει όλος ο κόσμος και λέει το μακρύ και το κοντό του για τον εκλιπόντα. Κι εγώ  τα ίδια κάνω δηλαδή. Πέθανε ο Φιντέλ, ο Στεφανόπουλος, ο Σάκης ο Μπουλάς, ο Ντειβιντ ο Μπαουι ( ή όπως στην ευχή προφέρεται το όνομά του)

Πέθανε κι ο Γιώργος.

Ολομόναχος.

Δεν τον ξέρετε τον Γιώργο και μεταξύ μας ούτε κι εγώ τον ήξερα.

Ο Γιώργος ήταν συμμαθητής μου στο δημοτικό πριν σαράντα χρόνια. Μάλλον τον πέτυχα και στο λύκειο, αλλά εκεί  δεν τον θυμάμαι καθόλου, εγώ πήγαινα σταθερά στο τελευταίο τμήμα κάθε τάξης και εκείνος στο πρώτο. Από το δημοτικό όμως τον θυμάμαι τέλεια. Ήταν στρουμπουλός, ροδαλός, χαμογελαστός, η μάνα του του κουβάλαγε την τσάντα πρωί-μεσημέρι, και στο διάλειμμα τον τάιζε το αυγό του μέσα από τα κάγκελα του προαυλίου του δεύτερου δημοτικού. Καλή γυναίκα! Όταν ο δάσκαλος με βούτηξε με το χαρτί που είχα κολλήσει στην πλάτη του Γιώργου, ήθελε να μου ρίξει δυο-τρία χαστούκια αλλά συγκρατήθηκε και μου δωσε απλώς μια αποβολή.  Αφενός γιατί ήμουν ολόκληρη γαϊδάρα στην έκτη, αφετέρου γιατί ο κύριος Ρωμιός δεν χτύπαγε τους μαθητές του. Κακώς κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση.

Από όποια πλευρά και αν το έβλεπες ο Γιώργος ήταν το τέλειο θύμα για αυτό που σαράντα χρόνια αργότερα θα ονομαζόταν "μπούλινγκ". Ο ορισμός του μαμόθρεφτου. Στην έκτη δεν κάτεχε ούτε τα παπούτσια του να δέσει μοναχός του. Δεν γράφω αυτό το κείμενο για να δικαιολογηθώ. Δεν γράφω αυτό το κείμενο για να απολογηθώ. Το ξέρω πως υπήρξα ένα σκατόπαιδο. Όχι μόνο γιατί του κόλλαγα χαρτιά στην πλάτη όταν ήμασταν στο δημοτικό αλλά γιατί δεν ζήτησα ποτέ μου ένα συγνώμη, όταν συναντηθήκαμε στο λύκειο. Κι ας διάβαζα Νίτσε, Καζαντζάκη, Μαρκούζε, Μπόρχες και Μαχαρίσι Μαχές, όλους τουρλού. Τον είχα σβήσει από το μυαλό μου το Γιώργο, για να μην ντρέπομαι για αυτό που του έκανα. Απώθηση το λένε αυτό οι ψυχολόγοι.

Οπότε δεν ξέρω τι έκανε στη ζωή του. Δεν ξέρω αν παντρεύτηκε, αν σπούδασε, αν δούλεψε, αν έμεινε άνεργος. Ξέρω μόνο πως πέθανε ολομόναχος. Και με τον αλάθητο τρόπο που έχουν τα παιδιά, διότι τώρα δεν σας μιλάω εγώ αλλά εκείνη η μικρή βλαμμένη της έκτης δημοτικού, σας το λέω και σας το υπογράφω : η μάνα του φταίει που πέθανε μονάχος του ο Γιώργος.

Τη μισώ! Με το τάπερ της. Με το βλέμμα της μισότρελης να παρακολουθεί κάθε κίνηση του κανακάρη. Σήμερα τη μισώ, όσο δεν έχω μισήσει στη ζωή μου….

Δεν θα σας κουράσω γράφοντας κοινότυπα τσιτάτα για τις υπερπροστατευτικές μάνες.

Όλες οι συνάδελφοι μάνες νιώσαμε κάποια στιγμή έτσι, όλες γίναμε κάποια στιγμή έτσι.

Αλλά -όσες το καταλάβαμε!- το μαζέψαμε όπως μπορούσαμε.

Εγώ έχω εξηγηθεί κιόλας στα παιδιά μου "προσέχτε με καλά, έχουν κάψει κόσμο οι μανούλες" . Αν ακούτε όσα λέω θα σας το κλείσω εγώ το σπίτι στο πι και φι. Ακούτε με και μετά πηγαίνετε και κάντε τα λάθη σας, όπως οφείλετε να κάνετε.

Και τώρα απευθύνομαι σε όποιες από εσάς τα πιάνετε τα στάνταρντ της μανούλας του Γιώργου για να σας ρωτήσω αυτό που θάθελα να ρωτήσω αυτή τη γυναίκα, που τάιζε το παιδί αντί να του πει να μου ρίξει μια μπουνιά για να μάθω…

Ο Γιώργος πέθανε ολομόναχος.

Μια δουλειά έχετε να κάνετε που να πάρει η ευχή… Προσέχτε!!

Μένια Παπαδοπούλου

Εξιχνιάστηκαν κλοπές σε Αργολίδα, Κορινθία και Αττική


Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου, τριάντα τρεις περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών κλοπής στην Αργολίδα, στην Κορινθία και στην Αττική.

Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορούνται πέντε αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 21, 28, 29, 30 και 62 ετών, αντίστοιχα, από τους οποίους ο 28χρονος, ο 29χρονος και ο 30χρονος, βρίσκονται ήδη έγκλειστοι στο κατάστημα κράτησης Ναυπλίου, για παρόμοια αδικήματα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Οι δράστες με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, κατά το χρονικό διάστημα από την 12.11.2015 έως και την 24.3.2016, στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, στη Νεμέα Κορινθίας και σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Τροιζηνίας Αττικής, είχαν διαπράξει συνολικά:

• Είκοσι κλοπές και τρεις απόπειρες κλοπής σε καταστήματα,
• Έξι κλοπές οχημάτων,
• Τρεις κλοπές σε οικίες και
• μία απόπειρα κλοπής σε όχημα.

Από την παραπάνω εγκληματική τους δράση, είχαν αφαιρέσει συνολικά χρήματα, χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές, τσιγάρα κ.α., που η συνολικής τους αξία ξεπερνά τις -55.000- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους, ενώ από τα ανωτέρω αφαιρεθέντα οχήματα, τα πέντε (5) βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους, σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Νέα διακοπή για τη δίκη της Αργολίδας - Θα συνεχιστεί στις 5 Δεκεμβρίου


Την ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί στο Μικτό Δικαστήριο Τρίπολης η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση δολοφονίας του 42χρονου Θανάση Λάμπρου στην Κοιλάδα Ερμιονίδος τον Δεκέμβριο του 2014.

Η 39χρονη χήρα σύζυγός του κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή.

Η δίκη διεκόπη γιατί η διευθύνουσα της έδρας και πρόεδρος των Πρωτοδικών Τρίπολης δήλωσε κώλυμα λόγω ασθένειας.

Πήγε στην Τρίπολη η πρόεδρος των Πρωτοδικών της Σπάρτης δίκασε το κώλυμα και ανακοίνωσε την αδυναμία που υπάρχει για τη συνέχιση της δίκης.


Ημερίδα στις 18/12 στη Σπάρτη με θέμα “Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος”


Ο Δήμος Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας έθεσαν υπό την αιγίδα τους την ημερίδα της 18ης Δεκεμβρίου, με τίτλο «Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος», στην οποία θα παρουσιαστούν τα πορίσματα του πρώτου κύκλου εργασιών του επιστημονικού forum που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, ύστερα από ανοικτή πρόσκληση που αυτό απηύθυνε προς κοινωνικούς επιστήμονες και επιστήμονες υγείας. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Μενελάιον», από τις 10.30′ έως τις 17.00′.

Συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος Νατάσα Μποζίνη. Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι η εκπαίδευση, ο αθλητισμός και η κοινωνική ενσωμάτωση. Μετά την παρουσίαση της κάθε εισήγησης θα δίνεται επαρκής χρόνος για ερωτήσεις, ενώ μετά το πέρας του συνόλου των εισηγήσεων θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για επιπλέον ερωτήσεις, παρατηρήσεις και σύντομες τοποθετήσεις. Στο κλείσιμο της ημερίδας θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση του πρώτου κύκλου εργασιών του επιστημονικού forum.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες της ημερίδας θα πρέπει το συντομότερο να κάνουν κράτηση θέσης με την αποστολή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος με τα στοιχεία τους (όνομα, επώνυμο, ειδικότητα, κινητό τηλέφωνο) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου sto.epikentro.o.anthropos@gmail.com.

Για κάθε συμμετέχοντα θα εκδοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Μπορείτε και να επισκεφθείτε τη σελίδα «Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος».


Γίνονται... σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ




‎Concert Night με τον Άγγελο Ανδριανό
En Lefko Modern Bistro
Βασιλέως Γεωργίου Β3, Άργος


==============================

ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ενημέρωση στην Τρίπολη για την έμφυλη βία
Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 12:00 π.μ. 
στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου 
(αίθουσα συνεδριάσεων)
Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας  
Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών Τρίπολης


Ημερίδα στην Τρίπολη 
για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών
Επιμελητήριο Αρκαδίας, Δικηγορικός Σύλλογος Τριπόλεως
Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, στις 6 το απόγευμα
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας
25ης Μαρτίου & Πανός 21, Τρίπολη


==============================

ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


==============================

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 (18:00-20:00) 
ΠΑΤΡΑ, Veso Mare 
Christmas Tree Lighting

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 (21:30) 
ΠΑΤΡΑ, Lennon Eco GastroBar 
Los Cubaneros live


ΠΑΤΡΑ, Χάραμα stage 
29 Νοέμβρη γιορτάζουμε στο Χάραμα

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 (21:30) 
ΠΑΤΡΑ, Θέατρο Επίκεντρο+ 
«Η Απολυμένη» του Αντώνη Τσιπιανίτη

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 (21:30) 
ΠΑΤΡΑ, Ghetto Bar and live stage 
Ghetto Comedy Nights


Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 (21:30) 
ΠΑΤΡΑ, Ghetto Bar and live stage 
Μπάμπης Στόκας – Κώστας Παρίσσης Live

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 (23:00) 
ΠΑΤΡΑ, Αστέρια Live 
Πάνος Κιάμος

==============================


ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ: Γιουβαρλάκια με λαχανικά και αβγολέμονο για σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου


Υλικά Συνταγής

Για τα γιουβαρλάκια
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 αβγό
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοτριμμένο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
2 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σούπα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 καρότο σε μικρά καρέ
1 μικρή σελινόριζα σε μικρά καρέ
1 πατάτα σε μικρά καρέ
1 πράσο ψιλοκομμένο
1-1/2 λίτρο νερό ζεστό
2 αβγά
2 μέτρια λεμόνια
1 κ.σ. κορν φλάουρ
λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα γιουβαρλάκια
Βάζουμε το ρύζι σε μπολ και το καλύπτουμε με μπόλικο νερό. Αφήνουμε να μουλιάσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Έπειτα το ξεπλένουμε καλά και το στραγγίζουμε.
Σε μπολ βάζουμε τον κιμά το αβγό, το ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις αραδιάζουμε σε δίσκο. Φροντίζουμε να είναι όλα στο ίδιο μέγεθος για ομοιόμορφο βράσιμο στον ίδιο χρόνο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ισομεγέθη μικρά καρέ.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3′. Προσθέτουμε το νερό κι αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε μέσα όλα τα γιουβαρλάκια, αλατίζουμε και σκεπάζουμε το φαγητό. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 25′ -30′. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο στο τέλος του βρασμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και περιμένουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
Αν πρόκειται να ξαναζεστάνετε το φαγητό (πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά) είναι απαραίτητο το κορν φλάουρ για να μην κόψει το αυγολέμονο.
Αλλιώς κάνετε απλό αβγολέμονο.

Για το αβγολέμονο
Σε μπολ διαλύουμε το χυμό λεμόνι με το κορν φλάουρ.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, ίσα που να σχηματίζονται απαλές κορυφές .
Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αραιώνουμε το μίγμα λεμόνι- κορν φλάουρ με ζεστό ζωμό (1-1/2 φλ.) του φαγητού. Όλο μαζί το ρίχνουμε στα χτυπημένα αβγά και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια για να αναμειχθεί σωστά. Τέλος προσθέτουμε λίγο, πολύ ψιλοκομμένο άνηθο.
Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια με την πηχτή σούπα λαχανικών αμέσως.

Διαφορετικό δέσιμο στην σάλτσα
Εξαρτάται πάντα από την πυκνότητα που θέλετε και το γευστικό αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
Ένας άλλος τρόπος να δέσετε τη σάλτσα είναι να φτιάξετε ελαφρύ ρου, αλεύρι με λίγο λάδι, αραιό στην αρχή και να ακολουθήσετε κανονικά τις οδηγίες που σας δίνω παραπάνω.
Επίσης μπορείτε να πανάρετε τα γιουβαρλάκια σε αλεύρι και να ακολουθήσετε τη διαδικασία όπως παραπάνω.
Μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με λιεζόν από κρόκο αβγού και λίγη κρέμα ή γιαούρτι ή εβαπορέ γάλα.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με μικρασιατικές επιρροές στην κουζίνα φτιάχνουν τα γιουβαρλάκια σε σάλτσα ντομάτας χωρίς αυγολέμονο. Άλλη γεύση,  νόστιμο πολύ, αλλά άλλο ωραίο φαγητό.


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Ζώδια σήμερα 29 Νοεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η Νέα Σελήνη στον Τοξότη ευνοεί νέα ξεκινήματα. Ίσως γραφτείς σε κάποιο σεμινάριο ή ανοιχτεί μια καινούργια επαγγελματική πόρτα. Κάνεις σήμερα μακροπρόθεσμα σχέδια για το μέλλον και διαπιστώνεις ότι τα όνειρα σου δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Από την άλλη η Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Ουρανό φέρνει αναστάτωση στην ερωτική σου ζωή. Σήμερα δεν νιώθεις ικανοποιημένος με τις σχέσεις σου και θέλεις να αλλάξεις οτιδήποτε δε σε ικανοποιεί. Προσπάθησε να μην βγάλεις εκνευρισμό και νευρικότητα στους γύρω σου που θεωρούν ήδη παράξενη τη συμπεριφορά σου. 



ΤΑΥΡΟΣ
Η Νέα Σελήνη στον Τοξότη ευνοεί οτιδήποτε καινούργιο. Σήμερα ίσως πάρεις απόφαση να ασχοληθείς πιο προσεκτικά με τη διατροφή σου ή να ξεκινήσεις μια νέα δραστηριότητα που ήθελες καιρό. Η Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Ουρανό ενισχύει τον συναισθηματισμό σου, με αποτέλεσμα να έχεις υπερβολικές αντιδράσεις και να έρχεσαι με ευκολία σε αντιπαράθεση με τους άλλους. Χρειάζεται προσοχή για να μην μπλέξεις σε διαμάχες, που δεν έχουν καμία ουσία. Συναισθηματικά, ίσως αντιμετωπίσεις περίεργη συμπεριφορά από το ταίρι σου ή το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Η Νέα Σελήνη στον Τοξότη σηματοδοτεί μια καινούργια περίοδο στη ζωή σου. Γίνονται πρωτότυπα πράγματα, που δε σε αφήνουν να πλήξεις. Συναντήσεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους, συζητήσεις, ακόμα και μια πρόταση για ταξίδι. Σήμερα νιώθεις έντονα την ανάγκη να κάνεις σχέδια για το μέλλον σε όλους τους τομείς. Συναισθηματικά έχεις κι εκεί ευχάριστες εξελίξεις, αφού υπάρχει έντονη κινητικότητα. Πρόσωπα προσπαθούν να είναι κοντά σου και γίνεσαι το μήλο της έριδος. Παίρνεις ηθική ικανοποίηση και αγάπη από τους γύρω σου. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Έχεις φορτωθεί με έξτρα υποχρεώσεις αυτήν την περίοδο και υπάρχει εκνευρισμός, αφού είσαι συνέχεια με το άγχος αν θα τα προλάβεις όλα. Πρέπει να συγκεντρωθείς στις δουλειές σου, αν και είναι πάρα πολύ δύσκολο. Συναισθηματικά, με την Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Ουρανό, νιώθεις το ανικανοποίητο μέσα. Θέλεις μόνο το ουσιαστικό και το έντονο, θέλεις ο άνθρωπος που θα είναι δίπλα σου, να είναι ολοκληρωτικά δικός σου. Προσπάθησε να δεις πού έχεις κάνει κι εσύ λάθος και μη ρίχνεις το φταίξιμο μόνο στους άλλους. 

ΛΕΩΝ
Με τη Νέα Σελήνη στον Τοξότη υπάρχουν αλλαγές στη ζωή σου που σε γεμίζουν με νέες εμπειρίες. Μια πρόταση για ένα ταξίδι που χρειάζεται σχεδιασμό ίσως προκύψει ή μια καινούργια δραστηριότητα. Κάνεις σχέδια και πλάνα για το μέλλον και προσπαθείς να οργανώσεις δουλείες που είχες αφήσει πίσω καιρό. Η Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Ουρανό φέρνει ποικιλία και έντονη κοινωνικότητα. Το ανικανοποίητο που νιώθεις βέβαια, οφείλεται στο ότι δεν έχεις βρει ακόμα αυτό που θα σου αλλάξει τη ζωή. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Όμορφη μέρα η σημερινή, με πολλές συναντήσεις, συζητήσεις με αγαπημένους ανθρώπους, αλλά και υποχρεώσεις. Πρέπει πια να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να είσαι σε 3 μέρη ταυτόχρονα και ότι δυο καρπούζια δε χωράνε κάτω από την ίδια μασχάλη. Μόνο τότε θα νιώσεις ηρεμία και θα σου φύγει το άγχος. Με τη Νέα Σελήνη στον Τοξότη, νέες συναισθηματικές καταστάσεις έρχονται στη ζωή σου. Καινούργια ενδιαφέροντα πρόσωπα μια σχέση που ξεκινάει τώρα. Απρόοπτες εξελίξεις που δε σε αφήνουν σε καμιά περίπτωση να πλήξεις. 

ΖΥΓΟΣ
Η Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Ουρανό φέρνει συναισθηματική αστάθεια. Τη μια θα νιώθεις ότι πετάς στα σύννεφα και την άλλη ότι δεν μπορείς να σηκωθείς. Θέλεις να σπάσεις τους κανόνες στην ερωτική σου ζωή και να διαφοροποιηθούν τα πάντα. Οι κοντινοί σου άνθρωποι δεν δείχνουν να το καταλαβαίνουν αυτό και αντιδρούν. Προσπάθησε να είσαι μετρημένος στις κουβέντες σου, γιατί με την αντιδραστική συμπεριφορά σου μπορεί να πληγώσεις αυτούς που αγαπάς. Τα συναισθήματά σου είναι έντονα, όπως και οι αντιδράσεις σου. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η Νέα Σελήνη στον Τοξότη φέρνει νέα ξεκινήματα και νέες προοπτικές. Ένα καινούργιο σπίτι ή ένα θέμα σπιτιού ίσως συζητηθούν σήμερα. Θα υπάρχουν διάφορες συζητήσεις στον επαγγελματικό τομέα για νέα ανοίγματα ή νέες συνεργασίες. Εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να μην πεις “ναι” σε κάτι επειδή νιώθεις ενθουσιασμό τώρα και το μετανιώσεις. Μια ευχάριστη είδηση μπορεί να λάβεις από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Γενικά συνειδητοποιείς ότι όλα γύρω σου αλλάζουν και προχωράνε. Σκέψου τι είναι αυτό που θέλεις να προχωρήσεις και στη δική σου ζωή και λάβε δράση. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Η Νέα Σελήνη στο ζώδιό σου φέρνει αλλαγές και νέα ξεκινήματα. Είσαι ενθουσιώδης και δραστήριος, θέλεις να βοηθήσεις όλον τον κόσμο γύρω σου και να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα. Η αναζήτηση της αλήθειας είναι το μόνο που σε ενδιαφέρει και δε συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο. Ίσως ξεκινήσεις και κάποιο σεμινάριο ή μια ξένη γλώσσα. Συναισθηματικά νιώθεις πληρότητα και ένα σχέδιο που κάνεις από κοινού με το ταίρι ή το άτομο που σε ενδιαφέρει, σας φέρνει πιο κοντά. Έντονα συναισθήματα, φίλοι και αγαπημένοι πλαισιώνουν τη μέρα σου. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Ουρανό φέρνει απρόοπτες εξελίξεις στο δρόμο σου. Νιώθεις ενθουσιασμό και αναζητάς την παρέα ανθρώπων που είναι εντελώς διαφορετικοί από εσένα. Ξαφνικές νέες γνωριμίες, συναντήσεις, καθώς και πολλές συζητήσεις με ανθρώπους δίνουν μια νότα αισιοδοξίας στην καθημερινότητά σου. Οι υποχρεώσεις μπορεί να είναι αυξημένες, αλλά βρίσκεις ένα μαγικό τρόπο να τα προλάβεις όλα. Το μυαλό σου λειτουργεί με χίλιες στροφές και παίρνεις γρήγορες αποφάσεις. Συναισθηματικά, κάνεις διάφορες σκέψεις για το αν είσαι ικανοποιημένος με αυτά που έχεις. Είναι που θέλεις να τα ζεις όλα έντονα και στο έπακρο. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η Νέα Σελήνη στον Τοξότη ευνοεί οτιδήποτε καινούργιο. Σήμερα παίρνεις αποφάσεις που θα επηρεάσουν την ζωή σου μακροπρόθεσμα. Ψάχνεις νέες μεθόδους απολαβών στον οικονομικό τομέα. Πρόσεξε τις υπερβολές στα έξοδα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να βγεις εκτός προϋπολογισμού και να κάνεις μια αγορά που σου είναι άχρηστη. Μια νέα αρχή ίσως υπάρχει και στα αισθηματικά σου. Αποφασίζεις να προχωρήσεις ένα βήμα παρακάτω. Θέλεις να δημιουργήσεις πιο ισχυρούς δεσμούς με τους γύρω σου και το πετυχαίνεις. Δε σε καλύπτουν πια οι περιπέτειες και οι καταστάσεις, που δεν ξέρεις πού πάνε.  

ΙΧΘΕΙΣ
Η Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Ουρανό και η Νέα Σελήνη στον Τοξότη φέρνουν αλλαγές σε όλους τους τομείς. Νιώθεις έντονα συναισθήματα και οι αντιδράσεις σου είναι παθιασμένες. Θέλεις να κάνεις αλλαγές και να διώξεις ό,τι σε πονάει και σου κάνει κακό. Ίσως αποφασίσεις από την άλλη να κάνεις ένα βήμα παρακάτω στη σχέση σου. Επαγγελματικά νέες συνεργασίες προκύπτουν ή κάποιο ταξίδι για επαγγελματικούς λόγους. Ένας αέρας ανανέωσης φυσάει γενικά στη ζωή σου, που μπορεί να παρασύρει οτιδήποτε σε δυσκολεύει και δε σε ικανοποιεί.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου


1781: Το πλήρωμα του βρετανικού πλοίου Ζονγκ που μεταφέρει σκλάβους πετά 133 Αφρικανούς στη θάλασσα για να πάρει την ασφάλεια.

1797: Γεννιέται στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, ο συνθέτης Γκαετάνο Ντονιτσέτι.

1803: Γεννιέται ο Αυστριακός φυσικός Κρίστιαν Γιόχαν Ντόπλερ.

1807: Η πορτογαλική βασιλική οικογένεια φεύγει από τη Λισσαβόνα για να ξεφύγει από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα.



1812: Τελειώνει στη Ρωσία η μάχη της Μπερεζίνα, που ξεκίνησε στις 26 του μήνα, με πανωλεθρία των γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.



1822: Ο Στάικος Σταϊκόπουλος κυριεύει το Παλαμήδι του Ναυπλίου και υψώνει τη Γαλανόλευκη. Την ίδια μέρα, οι έλληνες επαναστάτες, υπό τους Νικηταρά, Τσόκρη και Χατζηχρήστο, νικούν τον Δελή Αχμέτ μπέη στην Κορτέσα Κορινθίας.

1826: Ο Γάλλος φιλέλληνας Φαβιέρος, επικεφαλής 480 φιλελλήνων, σπάει την πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Κιουταχή κι εφοδιάζει τους πολιορκημένους με πυρίτιδα.




1830: «Νοεμβριανή Εξέγερση»: Οι Πολωνοί εξεγείρονται κατά των Ρώσων κατακτητών.

1832: Γεννιέται η Λουίζα Μέι Αλκοτ, Αμερικανή συγγραφέας, ιδιαίτερα γνωστή για το βιβλίο της "Μικρές Κυρίες".

1847: Ινδιάνοι σκοτώνουν τον ιεραπόστολο, Μάρκους Γουίτμαν, τη σύζυγο του Ναρκίσα και 15 άλλα άτομα. Η σφαγή αυτή προκαλεί τον Πόλεμο των Σεγιέν.

1849: Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός σερ Αμπρόους Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη.

1855: Ο Thomas Berry, εκπρόσωπος του Emmanuel College Sports, γίνεται ο πρώτος αθλητής, που τρέχει τις 100 γιάρδες σε 10.0 με χρονόμετρο χειρός.

1863: Γεννιέται ο συνθέτης Σπυρίδων Σαμάρας, που συνέθεσε τον ολυμπιακό ύμνο.

1864: Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτίθενται σε καταυλισμό των Ινδιάνων Σεγιέν στο Σαντ Κρικ, σφαγιάζοντας τουλάχιστον 150 ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά.

1876: Γεννιέται η Νέλι Ρος, η πρώτη Αμερικανίδα κυβερνήτης.



1877: Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον κάνει για πρώτη φορά επίδειξη του γραμμόφωνου



1882: Γεννιέται ο Ανρί Φαμπρ, γάλλος αεροπόρος, εφευρέτης του υδροπλάνου. (Θαν. 30/6/1984)

1890: Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Μεϊτζί παραχωρεί Σύνταγμα στους υπηκόους του και συγκαλεί την πρώτη Βουλή.

1897: Διεξάγεται στο Σάρεϊ της Αγγλίας ο πρώτος αγώνας μοτοσικλετών.

1898: Γεννιέται ο C.S. Lewis, Ιρλανδός συγγραφέας και δοκιμιογράφος.



1899: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα από τον Ελβετό επιχειρηματία Hans Gamber.




1900: Πεθαίνει ο ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής, Οσκαρ Ουάιλντ.




1906: Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Lancia από τον ραλίστα και μηχανικό Βιτσέντσο Λάντσια.

1907: Ο πρίγκιπας Γεώργιος παντρεύεται την πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη με θρησκευτικό γάμο στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών. Τα δώρα προς το ζευγάρι υπολογίζονται σε 500.000 χρυσά φράγκα.


1908: Κατά τη γενική συνέλευση των μελών του, καταρτίζεται το πρώτο καταστατικό του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που είναι από τα πρώτα ελληνικά αθλητικά σωματεία. Φέρει την ονομασία «Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Ο Ηρακλής».

1910: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και το "Κόμμα των Φιλελευθέρων" θριαμβεύουν στις εκλογές.

1911: Στο Λονδίνο, σουφραζέτες, που συλλαμβάνονται επειδή εισέβαλαν βίαια στο Κοινοβούλιο προτιμούν την ποινή της φυλάκισης.



1912: Αρχίζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την κατάληψη των Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τις οχυρωμένες θέσεις Μεγάλο και Μικρό Μπισδούνι και Πεστά.



1915: Γεννιέται ο Γιουτζίν Πόλεϊ, αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του ασύρματου τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης. (Θαν. 20/5/2012)

1916: Πεθαίνει ο παλαίμαχος ηθοποιός του θεάτρου "Σάρα Μπερνάρ" και του κινηματογράφου Αχιλλέας Μαδράς.

1918: Η Σερβία προσαρτά το Μαυροβούνιο.

1920: Στρατός του Κεμάλ συγκεντρώνεται προ των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία.

1921: Γεννιέται ο Σάββας Αγουρίδης, πανεπιστημιακός, διακεκριμένος καθηγητής της Θεολογίας. (Θαν. 16/2/2009)



1924: Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι. (Γεν. 22/12/1858)



1925: Γεννιέται ο Ερνστ Χάπελ, αυστριακός ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου. (Θαν. 14/11/1992)

1929: Στην Ελλάδα, επεισόδια μεταξύ φοιτητών και χωροφυλακής ξεσπούν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων του υπουργείου Παιδείας και της Συγκλήτου για τις εξετάσεις.

1930: Πεθαίνει ο οικουμενικός πατριάρχης Κωνσταντίνος, ο οποίος είχε απελαθεί από τους Τούρκους.

1931: Οι αρχές της Ισπανίας προβαίνουν σε κατάσχεση των μεγάλων κτηματικών περιουσιών, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος για αναδιανομή της γης.


1932: Καταπλέουν στον Πειραιά τα νέα αντιτορπιλικά «Υδρα» και «Κουντουριώτης».


1932: Η Σοβιετική Ένωση υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γαλλία.



1932: Γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός Ζακ Σιράκ.

1939: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο James Naismith, εμπνευστής του μπάσκετ, τρία χρόνια μετά αναγνώριση του αθλήματος σαν επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Ο Naismith διετέλεσε πρώτος προπονητής του Κάνσας δημιουργώντας και το αρνητικό ρεκόρ 55-60 σε εννέα σεζόν.

1943: Γεννιέται στη Βοστόνη ο σύγχρονος Αμερικανός συγγραφέας Σου Μίλλερ.

1944: Διενεργείται στο αμερικανικό πανεπιστήμιο "Τζονς Χόπκινς" η πρώτη επέμβαση ανοιχτή καρδιάς.

1945: Η Γιουγκοσλαβία γίνεται ενιαίο κράτος.

1947: Οι ΗΠΑ υιοθετούν σχέδιο για τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης ανάμεσα σε Εβραϊκές και Αραβικές ζώνες, με την Ιερουσαλήμ να τίθεται υπό την κηδεμονία του ΟΗΕ, προκαλώντας διαμάχες μεταξύ Εβραίων και Ισραηλινών στην Παλαιστίνη.

1949: Γεννιέται ο Garry Shandling, Αμερικανός ηθοποιός, συγγραφέας, κωμικός και παραγωγός.

1951: Στην Τυνησία, ομάδες ανταρτών ξεσηκώνουν τον κόσμο σε γενική απεργία, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους προς τη γαλλική παρουσία στη χώρα.

1959: Στρατεύματα των ΗΠΑ καταπνίγουν τις εξεγέρσεις στη Διώρυγα του Παναμά.



1961: Η ΝΑΣΑ στέλνει διαστημόπλοιο με τον χιμπατζή Ένολ σε διπλή περιστροφή γύρω από τη Γη.

1962: Στη Βομβάη της Ινδίας ιδρύεται η πρώτη διεθνής οργάνωση για τον έλεγχο των γεννήσεων.




1963: Οι Beatles κυκλοφορούν την επιτυχία τους «I Want to Hold Your Hand». Οι προπωλήσεις φθάνουν το 1.000.000.


1963: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, συστήνει την επιτροπή Γουόρεν υπό την καθοδήγηση του δικαστή Earl Warren για να διερευνήσει τη δολοφονία του Προέδρου Κένεντι.



1964: Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στο χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.



1967: Πιπινέλης και Τσαγλαγιαγκίλ συμφωνούν στην απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, μετά τα γεγονότα στη Κοφίνου. Την ίδια ώρα, πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας υπερίπτανται πάνω από τη Λευκωσία και το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συσκέπτονται ο Σάιρους Βανς με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

1969: Γεννιέται ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής Πιερ Φαν Χόιντονκ.

1973: Γεννιέται ο κορυφαίος Ουαλός ποδοσφαιριστής Ράιαν Γκιγκς.

1975: Οι Queen ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Bohemian Rhapsody.



1975: Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν ονομάζουν τη νέα εταιρία που ίδρυσαν Microsoft (Microcomputer Software).

1976: Γεννιέται ο μπασκετμπολίστας Μιχάλης Κακιούζης.

1978: Γεννιέται ο γκολκίπερ της ΑΕΚ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

1981: Σκοτώνεται σε δυστύχημα με ταχύπλοο η Αμερικανίδα ηθοποιός Νάταλι Γουντ.



1986: Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Κάρι Γκραντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρτζιμπαλντ Αλεξάντερ Λιτς. (Γεν. 18/1/1904)

1987: Ο Ηρακλής σημειώνει τη μοναδική νίκη του εκτός έδρας επί του Ολυμπιακού όταν τον κερδίζει με 2-1 (Ηλιάδης - Χατζηπαναγής, Χαρδαλιάς) στο Ολυμπιακό Στάδιο.

1990: Στη Βουλγαρία, μετά από γενική απεργία, παραιτείται ο πρωθυπουργός Λουκάνοφ και η κυβέρνησή του.

1991: Οι ΗΠΑ κερδίζουν τη Νορβηγία με 2-1 και κατακτούν το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών που διεξάγεται στην Κίνα.

1992: Ένα νέο φόρο, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, αποφασίζεται ότι θα πρέπει να πληρώνουν μόνιμα σε ετήσια βάση οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

1993: Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της απογραφής, από το 1981 έως το 1991, κατά 4,8% αυξήθηκε ο νόμιμος πληθυσμός στην Ελλάδα και κατά 5,3% ο πραγματικός.

1994: Το 52,1% των Νορβηγών τάσσεται εναντίον της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.

1995: ΗΠΑ και Ρωσία αποφασίζουν να διευρύνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και κοινή αντιπυραυλική άμυνα.

1996: Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

1997: Στην Αλγερία, 29 άτομα σκοτώνουν οι φανατικοί ισλαμιστές σε ενέδρα, που στήνουν σε λεωφορείο.



2001: Πεθαίνει, σε ηλικία 58 ετών, ο κιθαρίστας των Beetls Τζορτζ Χάρισον.




2006: Πεθαίνει ο αγωνιστής της Αντίστασης και εκδότης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας», Χρήστος Τεγόπουλος. 




2009: Ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 50,6%, επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη που λαμβάνει 39,72% και του Παναγιώτη Ψωμιάδη που λαμβάνει 10,22%. Στις κάλπες προσήλθαν 782.136 ψηφοφόροι.


2014: Πεθαίνει ο Μαρκ Στραντ, Αμερικανός ποιητής και πανεπιστημιακός δάσκαλος, καναδικής καταγωγής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς ποιητές της γενιάς του.