8.6.16

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ : ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ την Παρασκευή στο Βουλευτικό


Στα μεγάλα έργα και τις επιτυχίες της ελληνικής επιστήμης που αναδεικνύουν μια Ελλάδα που σέβεται την ιστορία, τον πολιτισμό της και με αυτά προχωράει μπροστά, θα πρέπει να προστεθούν οι προσπάθειες της Αρχαιολογίας και των ανθρώπων της. 
Πρόσφατα παραδόθηκε ένα εξαιρετικό έργο στην Ασίνη Αργολίδας, το νέο μουσείο στην Ελεύθερνα Μυλοποτάμου και σύνολα αρχαιολογικών χώρων μεταξύ των οποίων η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί ένα κόσμημα. 
"Ανασκαφική" ψυχή στην Ελεύθερνα Μυλοποτάμου Κρήτης και στην Αρχαία Μεσσήνη ο Δρ Πέτρος Θέμελης, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο του μετά από πρόσκληση του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου "Ο Παλαμήδης".






ΠΗΓΗ : Facebook, Georgios Kondis

7η Φιλανθρωπική Εκδήλωση Κλασσικής Μουσικής στην Ύδρα με ρεσιτάλ βιολιού από τον Λ. Καβάκο.


Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται στην Ύδρα η συναυλία Κλασσικής μουσικής στη μνήμη του Κωστή Σοφιανού. 

Φέτος στη συναυλία Κλασικής μουσικής θα εμφανιστεί ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος, ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο 2016 ως ο καλύτερος μουσικός του κόσμου στο χώρο της κλασσικής μουσικής!

Ο Λεωνίδας Καβάκος θα παίξει για πρώτη φορά στην Ύδρα έργα για βιολί και πιάνο μαζί με τον γνωστό Ιταλό πιανίστα Enrico Pace.

Σημειωτέον ο Κωστής Σοφιανός ήταν αυτός που, μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Ύδρας, διοργάνωσε τον Φεβρουάριο 1984 το πρώτο ατομικό ρεσιτάλ του Λεωνίδα Καβάκου.

Η συναυλία Κλασσικής μουσικής πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 20 Αυγούστου και ώρα 21:00 στο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας. 

Τα έσοδα διατίθενται πάντα υπέρ του νοσοκομείου του νησιού, το οποίο λειτουργεί υποδειγματικά υπό τη διεύθυνση του ιατρού και διευθυντή κ. Παναγιώτη Μανίκη και την πεφωτισμένη προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κ.κ. Εφραίμ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη μνήμη του Κωστή Σοφιανού από την σύζυγο του κ. Τζένη Σοφιανού και τα παιδιά του κ. Νίκο Σοφιανό και κ. Αλέξανδρο Σοφιανό οι οποίοι έχουν το ιστορικό ξενοδοχείο «Λητώ» στην Ύδρα.



ΠΗΓΗ: hydraspoliteia.blogspot.gr

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: O ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ…ΜΕ ΤΑ 85 ΣΚΥΛΙΑ!


«Έχω ένα σπίτι έξω από το Ναύπλιο, 1,5 στρέμμα, και φιλοξενώ εκεί τα ζώα που έχουν ανάγκη. Κάποια είναι άρρωστα, κάποια έχουν ψώρα, γαστρεντερίτιδα, έχουν ένα μάτι, άλλα δεν βλέπουν καθόλου. Ανάμεσα τους υπάρχουν και σκυλάκια με τρία…πόδια. Κάποια ήταν παρατημένα, τα είχα βρει κουτάβια μέσα σε κούτες και τα μεγάλωσα. Μεταξύ των σκυλιών που φιλοξενώ σπίτι μου, υπάρχουν 35 υπάρξεις, τις οποίες δεν πρόκειται να αποχωριστώ ποτέ, θα τις κρατήσω μια ζωή δίπλα μου. Τα υπόλοιπα τα προορίζω για υιοθεσία σε όποιον ενδιαφέρεται. Μιλάμε για περίπου 50 σκυλιά. Συνολικά στο σπίτι μου υπάρχουν…85 ψυχούλες. Ξεκίνησε σιγά σιγά το πράγμα: Στην αρχή πήρα δίπλα μου ένα σκυλί, μετά πήρα και ένα δεύτερο και συνέχισα…μέχρι που έφτασα στο τωρινό νούμερο. Κανείς δεν θέλει πάντως να υιοθετήσει ένα τρίποδο σκυλί, να το κάνει μέλος της οικογένειας του. Αυτό είχε σαν συνέπεια ο αριθμός των ζώων γύρω μου διαρκώς να αυξάνεται. Όταν βλέπεις ένα ζώο να υποφέρει και να πονά δεν μπορείς να στρέψεις το κεφάλι σου αλλού. Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Ο αριθμός πάντως δεν είναι στάνταρ. Αυξομειώνεται διαρκώς. Μπορεί π.χ. σε ένα μήνα να δώσω 3 σκυλάκια για υιοθεσία, αν και με την κρίση, κανείς δεν είναι πρόθυμος να πάρει ένα σκυλί και να επωμιστεί τα έξοδα της διαβίωσης του. Στο οικονομικό κομμάτι είμαστε 3 φίλοι που μοιραζόμαστε τα κόστη. Όλα τα σκυλιά είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα και με βιβλιάριο. Για να τα βγάλω πέρα με στηρίζει οικονομικά, πέρα από τους δύο φίλους, και η οικογένεια μου. Το τάισμα, την καθαριότητα και τα γενικότερα μικρόεξοδα τα έχω αναλάβει μόνος μου. Από την τσέπη μου βάζω περίπου κάθε μήνα…600 ευρώ. Μόνο για το τάισμα τους απαιτούνται μηνιαίως…70 τσουβάλια τροφή. Όταν έρχεται μάλιστα η εποχή της ανανέωσης των εμβολίων το κόστος μπορεί να φτάσει…και τα 1.500 ευρώ. Εκεί συνεισφέρουν και οι υπόλοιποι. Το κόστος της διαβίωσης των ζώων έχει αρχίσει να με βαραίνει υπέρμετρα. Ο μισθός μου μετά από 16 χρόνια προϋπηρεσίας έχει μειωθεί σημαντικά. Παίρνω περίπου 1.100 ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα μισά πηγαίνουν στα σκυλιά. Δεν μετάνιωσα, ούτε μετανιώνω για αυτήν την επιλογή μου. Όταν πήγα να ζητήσω βοήθεια από το δήμο, προκειμένου να αναλάβει και αυτός ένα μέρος από τα έξοδα για το τάισμα, ξέρετε τι μου απάντησαν; Πως δεν μπορούν να με βοηθήσουν γιατί στην πόλη μας…δεν υπάρχει κυνοκομείο, επομένως λόγω έλλειψης κωδικού, τα χρήματα που ζητούσα, δεν θα «περνούσαν» από το δημοτικό συμβούλιο. Πόλη χωρίς κυνοκομείο. Τα συμπεράσματα δικά σας…» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, o Στέλιος Κυριακού, εξωτερικός φρουρός στις φυλακές Ναυπλίου και πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Ναυπλίου «Οι Αδέσποτοι».






ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΝΑ «ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΙΣ» ΕΝΑ ΖΩΟ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ…

«Πιστεύω ότι με το αίσθημα και την ευθύνη της φιλοζωίας γεννιέσαι. Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά. Το είχα πάντα μέσα μου. Η αδελφή μου φροντίζει 15 σκυλιά, ο πατέρας μου άλλα 7. Το πιο σημαντικό είναι το αίσθημα της ικανοποίησης, της ηθικής ικανοποίησης. Να έχεις μαζέψει ένα ζώο αναίσθητο, μισοπεθαμένο και να του δίνεις ξανά ζωή. Να το βλέπεις να τρέχει χαρούμενο, να κάθεται δίπλα σου στον καναπέ. Δεν θα το άλλαζα αυτό το συναίσθημα με τίποτα. Με τίποτα. Εύχομαι ο κάθε άνθρωπος να την ζήσει αυτή την εμπειρία, τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του. Ότι κάνω το κάνω για την ψυχή μου. Ξέρετε, η δουλειά που κάνω είναι δύσκολη, με πολλές απαιτήσεις, που σε «στραγγίζει» σωματικά και ψυχολογικά.  Όταν γυρνάω σπίτι όμως και ανοίγω την πόρτα και όλα πέφτουν στην αγκαλιά μου, τότε τα ξεχνάω όλα. Είναι πραγματική ψυχοθεραπεία. Δεν μπορώ να πω ότι έχω αδυναμία σε κάποιο σκυλί, πως ξεχωρίζω κάποιο έναντι άλλων. Μπορώ να σας πω όμως, πως τα σκυλιά δείχνουν μεγάλη ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο μου, ειδικότερα αυτά που αισθάνονται πως είχα κάποια ανάμειξη στην σωτηρία τους…».



ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ…
«Μην νομίζετε πάντως πως η φιλοζωϊα στο Ναύπλιο, είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Είμαστε μόνοι μας στον αγώνα για την προστασία των ζώων. Ο δήμος είναι απών, όπως και η αστυνομία. Όλες οι καταγγελίες που έχω κάνει…έχουν πέσει στο κενό. Τα κρούσματα ενεργητικής/παθητικής κακοποίησης δεν έχουν εκλείψει, αν και τα τελευταία χρόνια οι πολίτες επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση».


ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΖΩΩΝ…







ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

bangladeshnews.gr

“Θεατρική Βραδιά για έναν... λόγο!”, σήμερα το βράδυ στη Νέα Κίο


Ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου σας προσκαλεί σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, στο Λασκαρίδειο Λαογραφικό Κέντρο Νέας Κίου, σε μια “Θεατρική Βραδιά για έναν... λόγο!”

Το Εργαστήρι Θεατρικής Πράξης “Θεατροδρόμιο” Ναυπλίου και ο
Σύλλογος Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου με αφορμή τον ”Κοινό Λόγο” της Έλλης Παπαδημητρίου και άλλες αφηγήσεις παρουσιάζουν μια Βραδιά Θεάτρου - Προ-Δημοσίευση - Ανοιχτή Πρόβα με θέμα τη Μικρασία, την Κατοχή και τον Εμφύλιο.



Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών


Αν και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από το ΟΗΕ, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται από το 1992. Θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ' όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Οι ωκεανοί καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης και έχουν συνδεθεί από αρχαιοτάτων χρόνων με την ανθρώπινη εξέλιξη. Ο τζίρος των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τους ωκεανούς ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η θαλάσσια ζωή και η βιοποικιλότητα στους ωκεανούς απειλούνται στις μέρες μας από την υπεραλίευση, τη μόλυνση και πρόσφατα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν και η χώρα μας δεν περιβάλλεται από ωκεανούς, είναι εν τούτοις δεμένη με το θαλάσσιο στοιχείο.

Σύμφωνα με την Greenpeace:

Το 76 % των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα από την εντατική αλιεία.
Το 90% των μεγάλων ψαριών, όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος, αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους.
Το 2002 οι συνολικές αλιεύσιμες ποσότητες των ψαριών με μεγάλη εμπορική αξία, όπως οι μπακαλιάροι του Ατλαντικού και της Μεσογείου, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1967, εξαιτίας της υπεραλίευσης.
300 τράτες βυθού οργώνουν καθημερινά με τα δίχτυα τους μια έκταση μεγέθους 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καταστρέφοντας μερικά από τα πιο ποικιλόμορφα και ευαίσθητα οικοσυστήματα του πλανήτη.
300.000 κητώδη (φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες) πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε δίχτυα.
6,8 εκατομμύρια ως 27 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως, αμέσως μετά την αλίευσή τους, επειδή δεν έχουν επαρκή εμπορική αξία.
800 χιλιόμετρα αφρόδιχτων κατασχέθηκαν από την iταλική αστυνομία το 2005. Χιλιάδες χιλιόμετρα αφρόδιχτων, όμως, συνεχίζουν να σκορπίζουν τον θάνατο στη Μεσόγειο.
4 δισ. δολάρια κερδίζει η πειρατική αλιεία κάθε χρόνο εις βάρος φτωχών κρατών.
300 εκατομμύρια δολάρια στερείται κάθε χρόνο η Σομαλία από τους πειρατές.
12.000 τόνοι ερυθρού τόνου, 37% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, αλιεύονται παράνομα στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.
Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της θάλασσας πρέπει να σταματήσει. Η Greenpeace ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών να προχωρήσουν αμέσως στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων. Ο καθορισμός των θαλάσσιων καταφυγίων είναι ένα απαραίτητο βήμα για πλούσιες και υγιείς θάλασσες.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων


Η 8η Ιουνίου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στους πάσχοντες από εγκεφαλικούς όγκους και τις οικογένειές τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων (World Brain Tumor Day) ξεκίνησε το 2000 με πρωτοβουλία της γερμανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Deutsche Hirntumorhilfe e.V» («Γερμανική Ένωση Εγκεφαλικών Όγκων»).

Ο εγκεφαλικός όγκος είναι οποιοσδήποτε ενδοκρανιακός όγκος, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη διαίρεση κυττάρων. Οι εγκεφαλικοί όγκοι διακρίνονται σε πρωτογενείς, που εμφανίζονται από μόνοι τους, χωρίς να έχει γίνει μετάσταση από κάποιο άλλο μέρος του σώματος, και σε δευτερογενείς, που είναι μεταστάσεις καρκίνων από διαφορετικά όργανα του σώματος.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Αγία Καλλιόπη


Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 8 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Καλλιόπη.

Η Καλλιόπη έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά, αλλά και τα πλούσια ψυχικά και πνευματικά χαρίσματά της. Απέρριπτε μετά βδελυγμίας κάθε πρόταση γάμου, διότι είχε αφιερώσει τη ζωή της στο Χριστό.

Στο φοβερό διωγμό που εξαπέλυσε ο διώκτης των χριστιανών Δέκιος, η Καλλιόπη συνελήφθη και οδηγήθηκε μπροστά στον τοπικό άρχοντα, ο οποίος θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις να τη δελεάσει και να την επαναφέρει στο δρόμο της ειδωλολατρίας.

Όμως, η Καλλιόπη, με αγωνιστικό φρόνημα, ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Εξοργισμένος ο άρχοντας διέταξε να την υποβάλλουν σε φοβερά βασανιστήρια και τελικά να την αποκεφαλίσουν. 

Απολυτίκιο
Του Σωτήρος το κάλλος εκ ψυχής αγαπήσασα, καλλιπάρθενε κόρη, Καλλιόπη πανεύφημε, ηγώνισαι στερρώς υπέρ αυτού, και δόξης ηξιώθης θεϊκής, δια τούτο σου την μνήμην την ιεράν, τιμώμεν εκβοώντές σοι, δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σού, ημίν πταισμάτων άφεσιν.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr