23.5.16

Αναγνωρίζοντας τη χλωρίδα στην αρχαία Ασίνη


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε συνεργασία με την Α/θμια Εκπαίδευση Αργολίδας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ν. Κίου, και φορείς της περιοχής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στον Αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης, την Πέμπτη 26/5/2016, την Παρασκευή 27/5/2016 και το Σάββατο 28/5/2016, με θέμα «Αναγνωρίζουμε τη χλωρίδα στην αρχαία Ασίνη». 

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, με ταυτόχρονο εντοπισμό και αναγνώριση της χλωρίδας της περιοχής. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα γίνουν ξεναγήσεις και προγράμματα γνωριμίας με τη χλωρίδα του αρχαιολογικού χώρου σε δημοτικά σχολεία, ενώ το Σάββατο στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου.

Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο, θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν είδη φυτών και θα συζητήσουν για τη διαχρονική σημασία τους, έχοντας ως πληροφοριακό υλικό καρτέλες που θα μοιραστούν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Πολιτιστικός σύλλογος Τολού, σε συνεργασία με το δημοτικό σχολείο Τολού, θα φυτεύσει φυτά της ελληνικής φύσης σε επιλεγμένο από την υπηρεσία χώρο.

Με τη δράση αυτή στοχεύουμε στη γνωριμία των μαθητών και των πολιτών με τον αρχαιολογικό χώρο, επισημαίνοντας τη διαχρονικότητά του, όπως καθορίστηκε από την ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση, καθώς πρόκειται για έναν χώρο με μια διαχρονική πορεία στο χρόνο, από την Πρωτοελλαδική εποχή (3η χιλιετία π.Χ.) έως και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και να αξιολογήσουν το φυσικό περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου.

Συνεργαζόμενοι φορείς/φορείς που στηρίζουν τις εκδηλώσεις:

Α/θμια Εκπαίδευση Αργολίδας
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού
Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού
Δημοτικό σχολείο Τολού
Δημοτικό σχολείο Δρεπάνου
Δημοτικό σχολείο Αγ Αδριανού
3ο Δημοτικό σχολείο Ναυπλίου

Η Διευθύντρια της Εφορείας

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αρχαιολόγος με βαθμό Β

Το Europa 2, το καλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου είναι στην Ύδρα


Το Europa 2, το καλύτερο αλλά και ένα από τα πολυτελέστατα κρουαζιερόπλοια του κόσμου, επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 την Ύδρα.

Το "Europa 2", πήρε τον τίτλο του καλύτερου κρουαζιερόπλοιου στον κόσμο από την εξειδικευμένη έκδοση "Berlitz Cruising and Cruise Ships", η οποία θεωρείται ως η πιο έγκριτη του κλάδου.

Είναι κατασκευής 2013 και έχει μήκος 225,38 μέτρα, φιλοξενεί μέχρι 500 επιβάτες κάθε φορά και έχει επτά καταστρώματα επιβατών. 

Συνολικά διαθέτει 251 σουίτες ενώ στο πλοίο υπάρχουν πάνω από 890 αυθεντικά έργα τέχνης –μεταξύ άλλων από τον Damien Hirst και τον Gerhard Richter. 

Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα του πλοίου στο λιμάνι της Ύδρας για να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού.




ΠΗΓΗ: hydraspoliteia.blogspot.gr

Τετραήμερο γεμάτο μπάσκετ στη Νέα Κίο


Ένα μοναδικό τετραήμερο μπάσκετ υπόσχεται ο Αργοναύτης, που διοργανώνει τουρνουά 4 on 4 στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Κίου.

Γιορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, στο Γηροκομείο Άργους


Από το Γηροκομείο Άργους γίνεται γνωστό ότι με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, πανηγυρίζει το Εκκλησάκι του Αγίου στο Γηροκομείο Άργους.

Την παραμονή της εορτής Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 7.00 μ.μ. θα ψαλεί η ακολουθία του Εσπερινού χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.κ. Καλλινίκου μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Στη συνέχεια θα γίνει περιφορά της εικόνος του Αγίου στο χώρο του Γηροκομείου.

Την ημέρα της Εορτής Παρασκευή 7 Μαΐου σης 7.00 π.μ. θα ψαλεί η ακολουθία του όρθρου και στη συνέχεια θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία μετά Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Παναγιώτης Τούντας 1886 – 1942


Μικρασιάτης μαντολινίστας και συνθέτης ρεμπέτικων τραγουδιών.

Ο Παναγιώτης Τούντας γεννήθηκε το 1886 στη Σμύρνη από ευκατάστατους γονείς. Από παιδί άρχισε να παίζει μαντολίνο και σπούδασε μουσική στην Αίγυπτο. Από το 1915 συμμετείχε στη Σμυρναίικη Εστουδιαντίνα του Σιδέρη, που έμεινε γνωστή με το όνομα «Τα Πολιτάκια». Συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα που έκαναν περιοδείες εκτός Σμύρνης για την ψυχαγωγία των Ελλήνων της διασποράς.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Πρωτόπαιξε στο «Αραράτ» της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τον Αύγουστο του 1923. Κατόπιν εμφανίστηκε στην ταβέρνα του Κερατζάκη στην Ανάσταση Κερατσινίου και αργότερα δημιούργησε τη δική του ορχήστρα στην Πλατεία Πασαλιμανιού (στον «Αστέρα»).

Το 1924 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής «ODEON». Μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο δίσκων στην Ελλάδα, συνεργάζεται σχεδόν με όλες τις δισκογραφικές εταιρείες και διευθύνει τις περισσότερες ηχογραφήσεις που γίνονται στην Ελλάδα. Τον ίδιο χρόνο ηχογραφεί τη «Σμυρνιά» με την αθηναϊκή Εστουδιαντίνα του Τάσου Μαρίνου και γίνεται ο πρώτος λαϊκός συνθέτης που το όνομά του αναγράφεται σε ετικέτα δίσκου. Το 1931 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής της «COLUMBIA» και της «HIS MASTER'S VOICE» και παραμένει στη θέση αυτή μέχρι το 1940.

Τα τραγούδια που πέρασε στη δισκογραφία είναι γύρω στα 350 και έχουν ερμηνευτεί από όλους τους προπολεμικούς τραγουδιστέ της εποχής, όπως ο Κώστας Ρούκουνας, ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Κώστας Νούρος, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρίτα Αμπατζή, ο Αντώνης Νταλκάς, ο Ευάγγελος Σωφρονίου, ο Ζαχαρίας Κασιμάτης, ο Γιώργος Βιδάλης, ο Στράτος Παγιουμτζής κ.ά.

Από τα τραγούδια του ξεχωρίζουν: «Η γκαρσόνα» (παλιό μικρασιάτικο), «Νέα Σμυρνιωτοπούλα», «Το κουκλί της Κοκκινιάς», «Κουβέντα με το Χάρο» («Το Χαρο τον αντάμωσαν»), «Λιλή η σκανταλιάρα», «Ο κοκαϊνοπότης», «Το Μαριανθάκι», «Το Σωφεράκι», «Μπίντα γιάλα», «Στους Ποδαράδες», «Φτώχεια μαζί με την τιμή», «Νίνα», «Μικρό μελαχροινό», «Θα σε κάνω μενεξέ», «Εγώ θέλω πριγκιπέσσα», «Είν' ευτυχής ο άνθρωπος», «Περσεφόνη μου γλυκειά», «Κουβέντες της φυλακής», «Πεισματάρα μου», «Αλάνης πια δεν είμ' εγώ», «Aμάν, Κατερίνα μου», «Σαν πεθάνω, βρε μανούλα», «Τα ζουμπουλένια μάτια σου», «Η Δημητρούλα», «Όνειρο ενός μπεκρή», «Τουρκοπούλα μου», «Αερόπλανο θα πάρω», «Τομπουρλίκα», «Τα τσόκαρα», κ.ά.

Ο Παναγιώτης Τούντας πέθανε, σε ηλικία 56 ετών, στις 23 Μαΐου του 1942.




ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Γλυκιά πρόταση... από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αργολίδας

Γλυκό του κουταλιού Φραγκόσυκο... (ή και μαρμελάδα)!

Μοναδική Γεύση, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αργολίδας "ΚΙΑΝΩΝ ΕΡΓΑ"... 

Τηλέφωνο : 6944 707640



Διαγωνισμός καλύτερης βιτρίνας στην Κυπαρισσία


Για τρίτη χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας διοργανώνει Λευκή Νύχτα με εκπτώσεις και προσφορές στα καταστήματα, αλλά και εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Και φέτος η Λευκή Νύχτα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο πριν από τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή στις 18 Ιουνίου. Μεταξύ των δράσεων που οργανώνονται είναι και ο διαγωνισμός καλύτερης βιτρίνας, όπου θα βραβευτούν οι τρεις ομορφότερες και πιο ελκυστικές βιτρίνες καταστημάτων…

Στη σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου σημειώνεται:

Η Λευκή Νύχτα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που συμπίπτει με τη μεγάλη εορτή της πόλης μας, είναι πλέον θεσμός, σημαντικό γεγονός και πόλος έλξης πολλών επισκεπτών στην περιοχή μας.
Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, πιστό στην υπόσχεση που έδωσε πέρυσι και με την εμπειρία της αδιαμφισβήτητης επιτυχίας των δύο προηγούμενων ετών, διοργανώνει το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 την 3η Λευκή Νύχτα στην Κυπαρισσία.
Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τα μέγιστα οικονομικά και τουριστικά οφέλη, καλούμε όλους τους επαγγελματίες της πόλης να συμμετέχουν ουσιαστικά στο μέγιστο αυτό εγχείρημα:
• Φροντίζοντας την εικόνα των καταστημάτων μας εσωτερικά και εξωτερικά (βιτρίνες, πεζοδρόμια)!
• Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες δράσεων (μουσικά happenings, events θεάματος, κεράσματα)!
• Με τις ελκυστικότερες εκπτώσεις και προσφορές! 
• Με τις μέγιστες δυνατές χορηγίες!
• Αναρτώντας την αφίσα του Εμπορικού Συλλόγου, συμπληρώνοντας την προσφορά που επιθυμείτε, διαφημίζοντάς το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ή με όποιον άλλον τρόπο νομίζετε!
• Παίρνοντας μέρος στο “Διαγωνισμό Καλύτερης Βιτρίνας”, όπου θα βραβευτούν οι τρεις (3) ομορφότερες και πιο ελκυστικές βιτρίνες καταστημάτων!
• Δεκτές όλες οι ιδέες και προτάσεις για την πραγματοποίηση μιας μοναδικής και αξέχαστης βραδιάς!!!

Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών γραφείων να κάνουν γνωστά τα προσιτά πακέτα τους, ώστε να προσελκύσουν όσο το δυνατό περισσότερες επισκέπτες.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου έχουν το συντονιστικό ρόλο αυτής της διοργάνωσης αναλαμβάνοντας να στηρίξουν και να διαφημίσουν τη βραδιά αυτή, καθώς και να την πλαισιώσουν με μουσικά σχήματα και δρώμενα που θα εκπλήξουν μικρούς και μεγάλους.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
• Δημήτρης Αβδάλας : 27610 24960 & 6947720146
• Δημήτρης Τερζής : 27610 22606 & 6970015033

Περίπατος στα μνημεία της Τρίπολης


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σε συνεργασία με το Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης, θα πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών 2016, την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 και ώρα 19:00 μ.μ.  με 21:00 μ.μ., τη δράση με τίτλο:

«Περίπατος στα μνημεία της πόλης μας»

Πρόκειται για περίπατο και παρουσίαση στο Παναρκαδικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.

Η δράση περιλαμβάνει περίπατο και περιήγηση στο κέντρο της Τρίπολης. Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία του κοινού με τα μνημεία της πόλης του, μνημεία που όλοι συναντούν στην καθημερινότητα, αλλά δε τα γνωρίζουν.

Σημείο εκκίνησης:
Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης, κτήριο Τσιχριτζή, Γρηγορίου Ε΄ 3

Τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό:
κα. Εύη Μεντή 6947 52 76 18
κα. Νικολέττα Πλατανίτη: 6947 52 20 25  

Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου: Δημιουργία "Τράπεζας Παραδοσιακών Σπόρων"


Το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου με τη βοήθεια της κ. 'Ολγας Βενιζέλου - Ρουβά, ιδρύτριας της Ομάδας Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου Ηλείας, ξεκινά τη συλλογή παραδοσιακών σπόρων.

Στόχος αυτής της  δράσης είναι η συγκέντρωση και φύλαξη σπόρων, καθώς και ο πολλαπλασιασμός και η διάδοση της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών.

Η ανάγκη δημιουργίας της Τράπεζας Σπόρων είναι επιτακτική, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι τοπικές ποικιλίες εξαφανίζονται χρόνο με το χρόνο.



ΠΗΓΗ: myroniailias.blogspot.gr


Καλαμάτα: Ξεκινά η λειτουργία της ράμπας για τα μπάνια των ΑΜΕΑ


Αύριο Τρίτη 24 Μαΐου 2016, καιρού επιτρέποντος, ξεκινά η λειτουργία της ράμπας Seatrac που διευκολύνει τους αναπήρους να κάνουν θαλάσσιο μπάνιο. Η ράμπα θα τοποθετηθεί και πάλι στην αμμουδιά νότια του Ιερού Ναού της Ανάστασης στην Καλαμάτα, όπως πέρυσι, όταν για πρώτη φορά εξασφάλισε στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. 

Η προσέλευση πέρυσι ήταν μεγάλη και φέτος - όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος - θα υπάρχουν τηλεμετρία, κάμερα που μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας θα μεταφέρει την εικόνα της παραλίας, ενώ θα γίνεται γνωστή και η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και του νερού. Ακόμη, θα εγκατασταθεί wifi spot για ασύρματο internet. Θα υπάρχει, επίσης, ντουσιέρα για τους αναπήρους, ενώ θα τοποθετηθούν ξύλινο πάτωμα και παγκάκια, στα αρμυρίκια που βρίσκονται προς νότον της Ναυαρίνου και χημική τουαλέτα. Επίσης, από 1ης Ιουνίου θα υπάρχει και ναυαγοσώστης.

Για την εξυπηρέτηση των αναπήρων, εκτός από τις υπάρχουσες 2 θέσεις στάθμευσης δίπλα στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, θα διατεθούν 2 βόρεια του Ιερού Ναού και 2 δυτικά του. 


Πηγή: kalimera-arkadia.gr/

Το ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη για τη Χρυσή Αυγή στο Άργος


Την Τετάρτη 25 Μαΐου στις 9 μ.μ. θα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο «Δον Κιχώτης» στο Άργος.

Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο καθώς το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει «τι έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες που παρουσιάζονται ως θύματα» του συστήματος.

Η Χρυσή Αυγή «ποτέ δεν κρύφτηκε», όσον αφορά στην ιδεολογία της. Η απήχησή της στις κάλπες μπορεί παλιότερα να ήταν απειροελάχιστη, όμως η συμβατότητα αυτής της ιδεολογίας με γερά παγιωμένες αντιλήψεις στην Ελλάδα – που καλλιεργούν πολλοί κληρικοί, τα περισσότερα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα – αποτελεί το εύφορο έδαφος στο οποίο ανθεί η οργάνωση.

Η σκηνοθέτρια εξετάζει το θέμα μέσα από τις προσωπικές της εμμονές, τις ανησυχίες και τους φόβους της, έχοντας ήδη αφιερώσει αρκετά χρόνια και άλλες δύο τηλεοπτικές παραγωγές στην προσέγγιση του νεοναζιστικού κόμματος, που κατέλαβε την τρίτη θέση στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ύστερα από τρεις δεκαετίες περιθωριακής, αλλά αιματηρής, δραστηριότητας.

Το ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη συμμετείχε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2016 στο Ναύπλιο


Για δεύτερη χρονιά οι φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών οργανώνουν Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής από τις 20 ως τις 29 Μαΐου 2016 στο Ναύπλιο. Οι παραστάσεις των φοιτητών συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκόμισαν από την τετραετή παρακολούθηση στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και έχουν ως στόχο να επικοινωνήσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες με το ευρύτερο κοινό.

Το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2016 πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος «Θεατρική Παραγωγή», το οποίο διδάσκεται αποκλειστικά στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τη συνδιοργάνωση στο Φεστιβαλάκι έχει αναλάβει ο ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων. Για το διάστημα της υλοποίησης του φεστιβάλ, 9 ομάδες παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους με έργα της επιλογής τους.

Οι πρώτες παραστάσεις έχουν ήδη γίνει και το Φεστιβαλάκι συνεχίζεται τις επόμενες μέρες, έτσι : 

– Η θεατρική ομάδα Όραμα παρουσιάζει το έργο Γυάλινος Κόσμος του Τέννεση Ουίλλιαμς την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 στις 22:00 στο Τριανόν. Η σκηνή του Τριανόν θα μεταβεί, για μιάμιση ώρα περίπου, σε μία περασμένη εποχή, σε μία αναπόληση. Μία οικογένεια, που ζει μακριά από τον κόσμο της πραγματικότητας, έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια, τις ανασφάλειες και τις φοβίες του καθενός.

– H ομάδα λάσκα σε συμπαραγωγή με τη θεατρική ομάδα Mementaλ παρουσιάζουν το project RDRM την Τετάρτη 25 Μαίου 2016 στις 20.00 σε χώρο που θα ανακοινωθεί. Μία οκτάωρη performance ασχολείται με την ονειρική λειτουργία, τις εικόνες, τους συνειρμούς και τις πολλαπλές ερμηνείες που αυτή προκαλεί. Η performance φιλοδοξεί να είναι το πρώτο δρώμενο μεγάλης διάρκειας, εμπνευσμένο στο πλαίσιο Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

– Η θεατρική ομάδα Definitely Maybe παρουσιάζει το έργο Ο Φυλακισμένος της διπλανής πόρτας του Neil Simon σε μια διασκευή του Γ. Βαλτινού την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 20:00 στο Θέατρο Τριανόν. Μπορεί η παράνοια όλου του κόσμου να χωρέσει σε ένα θέατρο 9,33 επί 4,76 τ.μ.; Definitely Maybe!

– Η θεατρική ομάδα LiBeRTaD παρουσιάζει το θεατρικό έργο Crave της Sarah Kane την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 στις 22:00 στα Κεντρικά Διδακτήρια του Τ.Θ.Σ στην αίθουσα Λήδας Τασοπούλου (Βασ. Γεωργίου και Ηρακλέους). Μέσα από μια κινηματοθεατρική παράσταση το κοινό καλείται να αναμετρηθεί με τους δικούς του δαίμονες και να προβληματιστεί με θέματα που σχετίζονται με τον πόνο του έρωτα, την αγάπη και το μίσος, το κυνήγι της ευτυχίας, την ψυχική αστάθεια και λύτρωση, την αυτοκτονία και τον θάνατο. Πηγή έμπνευσης για το ισπανικό όνομα της ομάδας LiBeRTaD υπήρξε τόσο η μετάφραση της λέξης στα ελληνικά -ελευθερία- όσο και η λέξη Art, η οποία εμπεριέχεται, και δίνει την έννοια της ελευθερίας στην τέχνη.

– Η ομάδα Thingamajig Theatre Group παρουσιάζει το έργο Old Times του βρετανού δραματουργού Harold Pinter το Σάββατο 28 Μαΐου 2015  στο Ουρανοκατέβατο (Όθωνος 7, Παλιά Πόλη). Χάρη σε ένα σετ τριών ηθοποιών η υποκειμενική μνήμη, η κρυμμένη ενοχή, η υποσυνείδητη και ανομολόγητη έλξη αναπτύσσονται μέσα σε μια ψυχρή και μυστηριακή ατμόσφαιρα. Ανάμεσα σε χαρακτήρες, που έχουν υπόσταση μόνο μέσα από τις μνήμες τους, η κειμενική προσέγγιση αποφεύγει να θαμπώσει μα επιχειρεί να κάνει συνένοχο το θεατή που εν τέλει αμφιβάλει για την ορθότητα των δικών του αναμνήσεων.

– Η θεατρική ομάδα puzzle παρουσιάζει το έργο Jordan το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στις 22.00 στο Θέατρο Τριανόν. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που διηγήθηκε η Shirley Jones στη συγκρατούμενη της και συγγραφέα του έργου Anna Reynolds λίγο πριν δικαστεί. Μια γυναίκα χωρισμένη σε τέσσερα πρόσωπα που ξεδιπλώνουν το ένοχο παρελθόν. Στην είσοδο θα υπάρχει κουτί για την ενίσχυση το συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Αργολίδας.


– Η θεατρική ομάδα donttellmáma παρουσιάζει για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή τα λογοτεχνικά κείμενα της Μαργαρίτας Καραπάνου με τον τίτλο Μαμά, εγώ σε γέννησα, την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στις 20.00 στο χώρο Μπανιέρες στην Αρβανιτιά (τέλος ακτής Μιαούλη). Η  Μαργαρίτα / Κασσάνδρα είναι τετράχρονο κοριτσάκι, είναι έφηβη, είναι γυναίκα, είναι ανήλικη ερωμένη ενός τραβεστί μπάτλερ. Είναι ένα εκδικητικό παιδάκι που σκοτώνει και σκοτώνεται, που βιάζει και βιάζεται. Είναι ενήλικη και την κλείνουν στο τρελάδικο. Πάνω από όλα όμως είναι ένα πλάσμα που θέλησε να δώσει την αγάπη που ποτέ δεν δόθηκε σε εκείνη από την ίδια της τη μητέρα. Το Μαμά, εγώ σε γέννησα είναι μία παράσταση για αυτά που κάποτε θα θέλαμε να πούμε για τους εαυτούς μας αλλά ποτέ δεν θα τολμούσαμε.

Μουσική βραδιά «et in Arcadia ego» στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης"


Από τη Διεθνή Αρκαδική Εταιρεία και υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης έχει προγραμματιστεί συναυλία μπαρόκ με έργα A. Vivaldi και G.F. Handel με τη μεσόφωνο Μαρίτα Παπαρίζου. 
Η συναυλία θα γίνει την Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 8.30. το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα.

Συναυλία με έργα A. Vivaldi και G.F. Handel
Μαρίτα Παπαρίζου (μεσόφωνος)
Ρόζα Πουλημένου (υψίφωνος)
Βασίλης Μπούρης (κόντρα τενόρος)
Δημήτρης Γιάκας (πιάνο)
Γιούλη Βεντούρα (τσέμπαλο)
Susan Helen Norton (βιολοντσέλο)

Σκηνοθετική επιμέλεια: Βασίλης Αναστασίου
Επιμέλεια προγράμματος: Αλέξης Σπανίδης
Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία
Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης
Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 90΄(με διάλειμμα)

Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας


Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μία εκδήλωση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Με τους εθελοντές της απ' όλο τον κόσμο, οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη), με σκοπό τη μελέτη και προστασία τους.

Η οργάνωση διατηρεί από το 1994 «νοσοκομείο» θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») για την περίθαλψη και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. (εκτός Αυγούστου)



ΠΗΓΗ: sansimera.gr