21.5.16

Διάλεξη του «Παλαμήδη»: Από την αρχαία ελληνική μουσική στη σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη του ήχου


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» ανακοινώνει στα μέλη και στους φίλους του ότι αύριο Κυριακή 22 Μαΐου 2016 και ώρα 20.00΄ θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Βουλευτικού Ναυπλίου διάλεξη – κοντσέρτο από τον Δρ Νίκο Ξανθούλη, συνθέτη και σολίστα, επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών.

Το θέμα της διάλεξης είναι «Από την αρχαία ελληνική μουσική στη σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη του ήχου».

Ο Νίκος Ξανθούλης θα δώσει στο κοινό μια μοναδική γεύση του ήχου της αρχαίας ελληνικής μουσικής, προσφέροντας με την χειροποίητη λύρα του, στα πρότυπα της αρχαιοελληνικής λύρας, ένα ξεχωριστό κονσέρτο. Οι συμπολίτες μας αξίζει να παραβρεθούν στην ιδιαίτερη αυτή ομιλία-κονσέρτο, αφού σπάνια έχουμε την τύχη να απολαύσουμε την μουσική προίκα που έρχεται από την αρχαία και παντρεύεται με την σύγχρονη ελληνική μουσική.


ΠΗΓΗ : argolika.gr

Σύλλογος «Abbeville Argos Amitié»: 20 χρόνια παρουσίας και δράσεων


Ποια η σημασία και το μέλλον των αδελφοποιήσεων και γενικότερα των σχέσεων μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων, σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο; Το 1993 η αδελφοποίηση της πόλης του Άργους με την γαλλική Abbeville εγγραφόταν σε ένα σημαντικό κίνημα διασύνδεσης των ευρωπαϊκών πόλεων με σκοπό τις ανταλλαγές σε κάθε επίπεδο.

Θεωρητικά, τα οφέλη από τις αδελφοποιήσεις αυτές θα αντιστοιχούσαν στις εμπειρίες που αποκόμιζαν οι πόλεις και οι πολίτες από τις διοικητικές, οικονομικές και πολιτισμικές λειτουργίες και μηχανισμούς των αντίστοιχων πόλεων. Ταυτόχρονα, η σύσφιξη των δεσμών φιλίας θα επέτρεπε και την διευκόλυνση των ανταλλαγών σε επίπεδο καθημερινότητας των πολιτών. Τρόποι σκέψης, διασκέδαση, γλώσσα, καταναλωτικά πρότυπα ή προτιμήσεις και πολλά άλλα στοιχεία βρίσκονται στο επίκεντρο των τυπικών ή άτυπων ανταλλαγών. Η Ελλάδα συνολικά ωφελήθηκε καθώς, ιδιαίτερα σήμερα, οι Σύλλογοι που οργανώθηκαν σε αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού διατήρησαν ένα φιλελληνικό κλίμα και οργάνωσαν πολλές εκστρατείες ενημέρωσης και συμπαράστασης για τη χώρα μας.


Ανάμεσα λοιπόν στους Συλλόγους αυτούς, ο Σύλλογος Argos Abbeville Amitié, διατήρησε για 20 χρόνια την σχέση φιλίας και αγάπης για την πόλη του Άργους, την Αργολίδα και την Ελλάδα με μια ζωντανή παρουσία που μεταφράζεται σε δεκάδες εκδηλώσεις για τον ελληνικό πολιτισμό, τη λογοτεχνία, τη μουσική, την αρχαιολογία και πολλούς άλλους τομείς. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται έντονα με ενημερωτικές συναντήσεις και κοινοποιήσεις άρθρων και αναλύσεων για την κατάσταση στη χώρα, συμμετέχοντας στις κινήσεις συμπαράστασης. Από το 1993 που έγινε επίσημα η αδελφοποίηση των δυο πόλεων, ο Σύλλογος και η πόλη τίμησαν το Άργος και την Αργολίδα δίνοντας το όνομά τους σε σημεία της πόλης ή ακόμη, τιμώντας την ελληνική γλώσσα, έδωσαν ονομασίες σε δρόμους και πλατείες στα ελληνικά.


20 χρόνια μετά ο Σύλλογος Abbeville Argos Amitié οργανώνει μια «ελληνική εβδομάδα» στη διάρκεια της οποίας το Άργος, η Αργολίδα και η Ελλάδα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων με μουσική, ποικίλες παρουσιάσεις και συζητήσεις. Ταυτόχρονα ο αντίστοιχος Σύλλογος της πόλης του Άργους και των γαλλόφωνων της Αργολίδας προετοιμάζει επίσης μια εβδομάδα εκδηλώσεων με ανακοινώσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις για τη σημασία και το μέλλον των αδελφοποιήσεων, αλλά και των νέων μορφών συνεργασίας με το νέο ευρωπαϊκό «Δίκτυο Πόλεων». Πρόκειται για τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε όλα τα επίπεδα των ανταλλαγών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων ώστε να στηρίζονται και να ανανεώνονται οι πραγματικές αναπτυξιακές διαδικασίες στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να διατηρούνται οι σχέσεις αλληλεγγύης που τόσο έχουν ωφελήσει τη χώρα μας.

Γ. Κόνδης

ΠΗΓΗ : argolika.gr

Captain America: ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ στο CINE VALIA σε 3D


Μετά το τέλος της ταινίας Οι Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron o Steve Rogers (Captain America) και οι υπόλοιποι Εκδικητές προσπαθούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. 

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινάει η ιστορία του Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος. 

Μετά από ένα διεθνές επεισόδιο στη Νιγηρία, όπου χρειάστηκε η καταλυτική επέμβαση των Εκδικητών, ξεκίνησαν κάποιες πολιτικές διεργασίες, ώστε να δημιουργηθεί ένα κυβερνητικό σώμα αρμόδιο να εγκρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επεμβαίνει το επίλεκτο σώμα των super ηρώων. Η νέα αυτή γραφειοκρατική αντιμετώπιση αδρανοποιεί, κατά κάποιο τρόπο, τους Εκδικητές, καθώς αυτοί πρέπει να στρέψουν όλη την προσοχή τους, για να αντιμετωπίσουν έναν νέο καταχθόνιο κακό που εμφανίζεται και απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο.


Πελοπόννησος: 5 υπέροχα χωριά δίπλα στη θάλασσα

Λιμένι, Πύλος, Πούλιθρα, Καρδαμύλη, Κορώνη. Πέντε υπέροχες γωνιές όπου η Πελοπόννησος ακουμπά στη θάλασσα, χωρίς να χάνει το αρχιτεκτονικό μεγαλείο της.

Οι περισσότεροι την αγαπάμε και την σκεφτόμαστε για δύο, βασικά, πράγματα: τα πέτρινα ορεινά της χωριουδάκια (τον χειμώνα) και τις φαντασμαγορικές της παραλίες (το καλοκαίρι). Αυτά τα δύο, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις συνδυάζονται. Κι αυτές οι περιπτώσεις είναι αρκετές για να γεμίσουν πολλά απογεύματα και άλλες τόσες νύχτες.

Πούλιθρα

Ένα χωριουδάκι-κόσμημα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Λεωνίδιο –που είναι κι αυτό, με τη σειρά του, ένας άξιος εκπρόσωπος της ομορφιάς της παραθαλάσσιας Πελοποννήσου. Εντυπωσιακά αρχοντικά πλάι σε ασβεστωμένα σπιτάκια με λουλουδιασμένες αυλές συνθέτουν την εικόνα του, ενώ μια μεγάλη βοτσαλωτή παραλία κορνιζάρει το χωριό. Το βράδυ, δύο μπαράκια ξενυχτούν με τα φώτα χαμηλωμένα πλάι στο κύμα, και η ατμόσφαιρα θυμίζει νησί από εκείνα που δεν έχει ανακαλύψει ακόμα ο κόσμος.

Πελοπόννησος: 5 υπέροχα χωριά δίπλα στη θάλασσα

Στα πέριξ: Βρίσκεται μια από τις ομορφότερες και πιο μυστικές παραλίες της Πελοποννήσου, το Φωκιανό με τα μεγάλα λευκά βότσαλα και τα γαλαζοπράσινα νερά του. Για να φτάσετε εδώ, θα χρειαστεί να οδηγήσετε για μία περίπου ώρα τη γεμάτη στροφές διαδρομή από τα Πούλιθρα, αλλά η παραλία θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τα ορεινά χωριουδάκια του Πάρνωνα, ακριβώς πάνω από το Λεωνίδιο

Πού θα μείνετε: Στα μεγάλα φωτεινά studios του Βυζαντινόν (στα 90€ το δίκλινο για τον Αύγουστο), τα οποία διαθέτουν και μπαλκονάκια που αγναντεύουν από ψηλά τη θάλασσα. Αν αναζητάτε κάτι οικονομικότερο, τα περιποιημένα δωμάτια του Porto Sabatiki, λίγα μόνο βήματα από την ομώνυμη παραλία, ξεκινούν από 36€ το δίκλινο.

Πού θα φάτε: Εξαιρετικά σπιτικά μαγειρευτά (στα «οπωσδήποτε» ο μουσακάς και το κοκκινιστό μοσχαράκι) στην κουκλίστικη αυλίτσα του Μυρτώου, στα Πούλιθρα. Ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά στο ταβερνάκι επάνω στην παραλία του Φωκιανού.

Καρδαμύλη

Πελοπόννησος: 5 υπέροχα χωριά δίπλα στη θάλασσα

Ένα χωριό όλο πέτρα, από εκείνα που φαντάζεται κανείς ότι θα μπορούσε να συναντήσει μόνο στα ορεινά της Πελοποννήσου, ακουμπά στο απέραντο γαλάζιο της μεσσηνιακής Μάνης. Το Χόλιγουντ εκτίμησε πέρυσι την ομορφιά του και το απέδειξε βάζοντάς το να πρωταγωνιστήσει στο Πριν τα Μεσάνυχτα. Τα καρτποσταλικά, πετρόχτιστα αρχοντικά του «σετάρονται» με λιθόστρωτα καλντερίμια, δυο βήματα από τη μεγάλη παραλία με τα κατάλευκα βότσαλα, ενώ στα highlights μας συγκαταλέγεται και ένα από τα καλύτερα ταβερνάκια της Μεσσηνίας που βρίσκεται εδώ.

Στα πέριξ: Εδώ κοντά βρίσκεται άλλη μια από τις ωραιότερες παραλίες της Πελοποννήσου, ο Φονέας, που κατέχει σταθερά μια θέση στο top-10 των αγαπημένων μας παραλιών. Τα σμαραγδένια νερά του κάνουν ωραία αντίθεση με τα μεγάλα λευκά βότσαλα, τα φουντωτά δεντράκια και τα απότομα βράχια που κορνιζάρουν την παραλία. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καρδαμύλη βρίσκεται και η παραλία – σούπερ σταρ της περιοχής που λέγεται Στούπα, και συγκεντρώνει πλήθη κόσμου που ορκίζονται στη χρυσαφένια αμμουδιά και τα κεφάτα beach bars της.

Πού θα μείνετε: Στα απλά και όμορφα studios του Παράδεισου και του Άννα Μαρία Studios (αμφότερα στα 45€ το δίκλινο).

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά (δοκιμάστε οπωσδήποτε το λεμονάτο κοτόπουλο) αλλά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, κάτω από τα δέντρα του γλυκύτατου κήπου στο ταβερνάκι που λέγεται Ελιές, σχεδόν επάνω στην παραλία της Καρδαμύλης.

Πύλος
Πελοπόννησος: 5 υπέροχα χωριά δίπλα στη θάλασσα

Είναι ίσως ό,τι κοντινότερο σε νησιωτική εικόνα έχει να επιδείξει η Πελοπόννησος, με τα λευκά σπιτάκια της να σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά το λοφάκι πάνω από τον κόλπο που έχει το όνομά της. Σκεπασμένα με κόκκινα κεραμίδια, και «προστατευμένα» από το θρυλικό Νιόκαστρο, δίνουν στον νεοφερμένο επισκέπτη αίσθηση διακοπών με την πρώτη ματιά. Μην φύγετε αν δεν εξερευνήσετε πρώτα το οθωμανικό της κάστρο, που απολαμβάνει πανοραμική θέα στη θάλασσα, αν δεν πάτε μια βαρκάδα μέχρι τη Σφακτηρία, και αν δεν απολαύσετε ουζάκι και μεζέ κάτω από τα πλατάνια στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων. Μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή.

Στα πέριξ: Θα βρείτε, κατ’ αρχήν, μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες της Ελλάδας, την υπέροχη Βοϊδοκοιλιά με την απαλή σαν πούδρα άμμο και τα τιρκουάζ νερά. Οι παραλίες της περιοχής, βέβαια, δεν εξαντλούνται εδώ –ούτε άλλωστε και τα χωριά της: ο Ρωμανός, η Γιάλοβα και το Πετροχώρι είναι μερικοί μόνο συνδυασμοί χωριού/παραλίας για να ξεκινήσετε τις εξερευνήσεις σας.

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα και φωτεινά studio του Hotel Anezina (από 50€ το δίκλινο) και στα λιτά αλλά περιποιημένα studio του Κάστρου (από 49,50€ το δίκλινο).

Πού θα φάτε: Λαχταριστά μαγειρευτά, παρασκευασμένα από τοπικά προϊόντα, στον Γρηγόρη που απλώνει τραπεζάκια έξω στην Πλατεία Ναυαρίνου. Ουζάκια μετά δημιουργικών μεζέδων (π.χ. σαρδέλα γεμιστή με αρωματικά βότανα) στο Εν Πλω, στη «λαϊκή πλαζ» της Πύλου.

Λιμένι

Πελοπόννησος: 5 υπέροχα χωριά δίπλα στη θάλασσα

Θα είμαστε ειλικρινείς, δυσκολευτήκαμε να διαλέξουμε ένα μόνο από τα παραθαλάσσια χωριά της Λακωνικής Μάνης. Το Οίτυλο, ο Γερολιμένας, ο Κότρωνας ήταν σοβαροί υποψήφιοι. Καταλήξαμε στο Λιμένι, γιατί τα υπέροχα πέτρινα πυργόσπιτά του (που συναντάμε και αλλού στη Μάνη) κάνουν τέλεια αντίθεση με τα φαντασμαγορικά δίχρωμα, τιρκουάζ και βαθυγάλαζα νερά του (που δεν συναντάμε αλλού στη Μάνη). Αν αναρωτιέστε, υπάρχει εξήγηση γι’ αυτόν τον παράξενο χρωματικό συνδυασμό: τα νερά στα πρώτα μέτρα είναι γλυκά, καθώς βγαίνουν στη θάλασσα από υπόγεια ρεύματα. Το ίδιο το χωριό συνθέτουν στενά δρομάκια που καταλήγουν σχεδόν ανεξαιρέτως στη θάλασσα κάνοντας ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε πέτρινους πύργους, χαμηλά σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και μικρές, αναπάντεχες εκπλήξεις όπως η εγκαταλελειμμένη εκκλησία της Παναγίας Βρεττής με το εντυπωσιακό καμπαναριό της.

Στα πέριξ: Θα βουτήξετε σε καταπληκτικές παραλίες, όπως η Αγία Βαρβάρα και το Νησάκι (και οι δύο κοντά στον Κότρωνα), και θα εξερευνήσετε τα υπόλοιπα παραλιακά –αλλά και τα μεσογειακά– χωριά της Λακωνικής Μάνης. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, σημειώστε στα «οπωσδήποτε» την Αρεόπολη και την Βάθια

Πού θα μείνετε: Στα υπέροχα δωμάτια του Limeni Village (στα 90€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα πολύ πιο low budget και ταυτόχρονα περιποιημένα δωμάτια του Mani Hotel, στην Αρεόπολη (στα 45€ το δίκλινο).

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες και σπαρταριστά ψαράκια στον Τάκη, στο Λιμένι, και εξαιρετικά μαγειρευτά με έμφαση στην τοπική κουζίνα (γουρουνόπουλο στον φούρνο, κανείς;) στο Κατώι που απλώνει και τραπεζάκια έξω, στην Αρεόπολη.

Κορώνη
Πελοπόννησος: 5 υπέροχα χωριά δίπλα στη θάλασσα

Κάτι από την γραφικότητα ενός ελληνικού νησιού, κάτι από την βενετσιάνικη αίγλη μιας καστροπολιτείας, κάτι από την φιλόξενη παράδοση του ξένιου Δία, κι όλα αυτά τα «κάτι», αμπαλαρισμένα σε ένα από τα πιο όμορφα, πολύχρωμα χωριουδάκια της Πελοποννήσου, που συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις γωνιές του όσες φορές κι αν το επισκεφθούμε. Οι βόλτες ξεκινούν από τον μόλο και καταλήγουν μέσα από ελαιώνες και βαριές πόρτες στο ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα που κατοικείται ακόμη και σήμερα και μας προσφέρει αφορμές για περιπάτους με θέα ανάμεσα σε ανθισμένες γειτονιές και κόκκινες κεραμιδοσκεπές.

Στα πέριξ: Θα κολυμπήσετε στα δημοφιλή στους φίλους των beach bars Περούλια, στην Ζάγκα με τα παραθαλάσσια ταβερνάκια, στην όμορφη Γαργαρού και στην απέραντη αμμουδιά της πολυσυλλεκτικής Φοινικούντας. Εννοείται πως θα επισκεφθείτε το «αντίπαλο δέος», την Μεθώνη, που περηφανεύεται για το δεύτερο επιβλητικό κάστρο της περιοχής με το φωτογενές Μπούρτζι και τις εντυπωσιακές πολεμίστρες.

Πού θα μείνετε: Στα διαμερίσματα της Πελαγίας στην Κορώνη, με τον καταπράσινο κήπο πλάι στη θάλασσα και τα φωτεινά δίκλινα δωμάτια που στοιχίζουν 65€ τον Αύγουστο. Στα λιτά αλλά όμορφα διαμερίσματα του Xenios Zeus πάνω στην παραλία της Κορώνης με θέα στο κάστρο, από 55€ για τον Αύγουστο. Στα λιτά, φιλόξενα δωματιάκια του Hotel Diana στον παραθαλάσσιο δρόμο, δέκα λεπτά με τα πόδια από τη Ζάγκα, από 50€ τον Αύγουστο.

Πού θα φάτε: Στον Καγκελάριο στην Κορώνη για εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες με θέα τη θάλασσα. Στο Peroulia, στην ομώνυμη παραλία, για μαγειρευτά που μυρίζουν… μαμά μετά τις βουτιές σας.

Πηγή: in2life.gr

Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου στο Άργος


Αν και στο παλαιότερο Άργος υπήρχαν αρκετά κτίρια που είχαν οικοδομηθεί επί Τουρκοκρατίας, ο χρόνος και οι νέες συνθήκες τα εξαφάνισαν. Το μοναδικό ιστορικό μνημείο εκείνης της εποχής είναι ο σημερινός Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, που βρίσκεται ΝΑ της πόλης και στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Μεσσηνίας- Αρκαδίας. Το συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεται ο ναός, θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την λατρευτική ζωή του Άργους από την αρχαιότητα. Στη θέση αυτή αναφέρεται ότι υπήρχε ναός της Νικηφόρου Αφροδίτης, ενώ λίγο δυτικότερα έχει αποκαλυφθεί αψίδα σπουδαίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Εκτιμάται ότι στον ίδιο χώρο υπήρχε ναός και στους μεσοβυζαντινούς χρόνους.

Στις 20 Ιανουαρίου του 1938, λόγω της αρχαιολογικής του αξίας, ο ναός με Βασιλικό Διάταγμα, χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. ( Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 30, τεύχος Α΄- 20/ 01/ 1938). Ακριβή στοιχεία για την χρονολόγηση του μνημείου δεν υπάρχουν. Σίγουρα όμως είναι έργο της Α΄ Οθωμανικής περιόδου στο Άργος και θα πρέπει να κτίστηκε μεταξύ του 1570 και 1600 δηλαδή περί το τέλος του 16ου αιώνα. Πάντως αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα Μουσουλμανικά τεμένη.

Επί Τουρκοκρατίας ο ναός, λειτούργησε ως Τζαμί και Νεκροταφείο των Οθωμανών και όπως γράφει ο Αναστάσιος Τσακόπουλος «είναι το μόνον διασωθέν εν Άργει επίσημον ιστορικόν μνημείον του εκλιπόντος βαρβάρου κατακτητού».
Την εποχή του Καποδίστρια λειτούργησε για μικρό διάστημα ως στρατιωτικό αναρρωτήριο και κατόπιν αφέθηκε στην φθορά του χρόνου, μέχρι που κάποια στιγμή ο πανίσχυρος και παντοδύναμος στρατηγός Δημήτριος Τσώκρης το χρησιμοποίησε ως ποιμνιοστάσιο για τα πρόβατά του.

Το 1871, μετά από ενέργειες του υπολοχαγού του πεζικού Ιωάννη Ζώη, το μνημείο καθαγιάστηκε δι’ εγκαινίων και μετατράπηκε σε Χριστιανικό ναό που αφιερώθηκε στην μνήμη των αγίων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.


Ο ναός είναι σχεδόν τετράγωνος με προσανατολισμό από ΒΔ προς ΝΑ, πετρόκτιστος χωρίς επιχρίσματα ενώ μεγάλο μέρος της τοιχοποιίας του προέρχεται από επαναχρησιμοποίηση αρχαίων υλικών. «Δια την ανέγερσίν του εχρησιμοποιήθη υλικόν ή εκ των πέριξ αρχαιοτήτων ( θέατρον, αγοράν κατά την συνοικίαν Ταμπάκικα) όπερ και το πιθανότερον εξ αυτού του ιδίου χώρου, διότι ου μόνον ο τοίχος του περιβόλου και ιδίως της μεσημβρινής πλευράς στηρίζεται επί θεμελίων αρχαίου κτιρίου, αλλά και εις το όπισθεν μέρος του Δ. τοίχου ο επισκέπτης θα παρατηρήση ίχνη ερειπίων της κλασσικής εποχής». (Αναστ. Τσακόπουλος).

Στεγάζεται από μεγάλο τρούλο ο οποίος φέρεται πάνω σε οκτάπλευρο, τυφλό, χαμηλό τύμπανο, κατασκευασμένο από πλινθοδομή. Στα δυτικά, όπου και η είσοδος του ναού, υπάρχει το τυπικό προστώο με τρεις ημισφαιρικούς θόλους από πυρότουβλα, που στηρίζονται σε τέσσερεις κίονες. Το εσωτερικό των θολίσκων έφερε διακόσμηση από ερυθρό και κίτρινο χρώμα.

Η είσοδος στο χώρο προσευχής γίνεται από τρεις θύρες. Το εσωτερικό είναι στρωμένο από τετράγωνες, οπτές πλίνθους και μάλλον πρόκειται για το αρχικό δάπεδο του ναού. Αρκετά μεγάλα παράθυρα, ορισμένα εκ των οποίων είναι κλεισμένα, χάριζαν άπλετο φως στο μνημείο.

Στη ΝΔ γωνία του υπήρχε ο πετρόκτιστος μιναρές, από τον οποίο σήμερα σώζονται οι πρώτες βαθμίδες, ύψους περίπου 1,80 μ. και χρησιμεύει ως βοηθητικός χώρος του ναού. Πάνω στη βάση του μιναρέ εδράζεται το νεώτερο, πέτρινο καμπαναριό.


«Ο Πουκεβίλ που είχε επισκεφθεί το Άργος στις αρχές του 19ου αιώνα, εντυπωσιασμένος από την από την γραπτή διακόσμηση με παραστάσεις κυπαρίσσων, αναφέρει ότι το μονολιθικό υπέρθυρο του μνημείου είχε μεταφερθεί από τις Μυκήνες». (Γεώργιος Τσεκές).

Εσωτερικά ο ναός είναι φτωχός και χωρίς αγιογραφίες. Το τέμπλο είναι ξύλινο χωρίς κάποια ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία. Ανακαινίστηκε το 1920 με έξοδα του Αθανασίου Κατσούλα και οι επ’ αυτού ιερές εικόνες είναι σχεδόν ισομεγέθεις, έχουν δε αγιογραφηθεί μεταξύ των ετών 1870 – 1872 εκτός από την εικόνα των Ταξιαρχών που φέρει ημερομηνία 17 Οκτώβρη 1831 και την παλαιότερη όλων που είναι η του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων του θαυματουργού (ΑΩΚΔ-1824) και η οποία προέρχεται από τον ναό του Αγίου Νικολάου της οικογένειας Περρούκα που βρισκόταν στην πλατεία και κατεδαφίστηκε από τον Μητροπολίτη Παγώνη προκειμένου να αναγερθεί ο σύγχρονος ναός του Αγίου Πέτρου.

Τα μόνα αξιόλογα μαρμάρινα αντικείμενα με ανάγλυφες παραστάσεις είναι ο επισκοπικός θρόνος δεξιά της εισόδου και τα δύο μανουάλια που φέρουν χαμηλά τρία χερουβείμ και ψηλότερα τρεις αγγέλους.


Σημαντικό επίσης είναι το ιερό Ευαγγέλιο το οποίο έχει εκδοθεί στην Βενετία το 1781(αψπα). Στο εξώφυλλό του φέρει δύο σημειώσεις. Η πρώτη κατά μήκος αναφέρει: 1822 Ιουληου 8 εχηροτονηθηκα εγο ο ιερευς του ποται μακαριτου Παπαδημητριου λαλουκιοτη και στο κάτω μέρος γράφει: 1795 μαυου 16 εχηρητονηθηκα εγο διμητριος ηερευς του γεωργιου κληρικου α Λαλουκα αγορασα το παρον ευαγγεγιων γροσια 35. Σήμερα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου.

Ο περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπί (17 αι.) μας περιγράφει την περιοχή όπου βρισκόταν το τζαμί τότε και σημερινός Άγιος Κωνσταντίνος:

Ο δρόμος από το πάνω βαρόσι προς την κάτω πόλη είναι τρεις χιλιάδες βήματα. Τα σπίτια της είναι οχτακόσια συνολικά, χτισμένα σαν κάστρα, άνετα, γερά και όμορφα, με τ’ αμπέλια και τα περιβόλια τους. Είναι κεραμοσκέπαστα κι έχουν πόρτες σαν να είναι σαράγια. Υπάρχουν δυο τζαμιά. Το ένα μέσα στην αγορά με κεραμιδένια σκεπή και πέτρινο μιναρέ, χτισμένο σύμφωνα με την παλιά αρχιτεκτονική. Το άλλο είναι κοντά στη γειτονιά που λέγεται Μπεσικέρ. Υπάρχουν ακόμη, δέκα μεστζίτια στις γειτονιές που είναι έντεκα συνολικά. Οι πιο γνωστές είναι οι γειτονιές Μπεσικλέρ και Κετχουντά. Υπάρχουν ένας μεντρεσές, δυο σχολεία, δυο τεκέδες, ένα χαμάμ, ένα χάνι και είκοσι υπαίθρια καταστήματα. Τα πηγάδια με το γλυκό νερό είναι πεντακόσια. Το νερό και το κλίμα είναι καλά, γι’ αυτό και βλέπεις ολόγυρα πολλά αμπέλια και περιβόλια. 

Αλλά και ο Αναστάσιος Τσακόπουλος μας πληροφορεί:

Προς Α. και Β.Α. του ναού μέχρι της απελευθερώσεως ήτο το διοικητήριον, επιβλητικόν και τεράγωνον κτίριον, το μέγα και λαμπρόν Σεράγιον του τελευταίου Τούρκου διοικητού Αλή Ναμίκ μπέη, του οποίου μέρος των ερειπίων σώζονται ακόμη και σήμερον εις την Β. πλευράν του περιβολίου του Π. Τριπολιτσιώτη ή Χανιά έναντι και Α. του ναού, ήσαν και άλλα μεγαλοπρεπή οικήματα επισήμων και επιφανών Τούρκων……ήτο, καθώς παραδίδεται, η τουρκική αριστοκρατική συνοικία, ήτις εξετείνετο εκείθεν του αγίου Σπυρίδωνος μέχρι αγίου Δημητρίου, μάλιστα δε η Ν. πλευρά της οικίας των κληρονόμων Διαμαντοπούλου παρά τον άγιον Δημήτριον στηρίζεται επί Τουρκικού κτιρίου, οικίας Γεωργίου Ρούσσου φαρμακοποιού, Α΄Δημ. Σχολείου και εκείθεν, μέχρι περιβολίου κληρονόμου Δημ. Κλεισιάρη ( το οποίον ανήκεν εις τον Αργείον στρατηγόν του Αγώνος Δημήτριον Τσώκρη), ένθα εις το Δ. μέρος του περιβολίου ήσαν τα περίφημα θερμά Τουρκικά λουτρά, εκ των οποίων, ως μάρτυς αψευδής αλλά κατηφής και τεθλιμμένος σώζεται η εξώθυρα με το τοξοειδές υπέρθυρον, ήτις από τον επάρατον άσβεστον είναι αγνώριστος σήμερον.
Πηγές


  • Αναστάσιος Τσακόπουλος, «Συμβολαί εις την Ιστορίαν της Αποστολικής Εκκλησίας Αργολίδος », Έκδοσις ¨Χρονικών του Μοριά¨, Αθήναι, 1955.
  • Οδυσσέας Κουμαδωράκης, « Άργος το πολυδίψιον » Εκδόσεις Εκ Προοιμίου, Άργος 2007.
  • Υπουργείο Πολιτισμού, «Η Οθωμανική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα», Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Αθήνα, 2009. 
  • Τσελεμπί Εβλιγιά, «Οδοιπορικό στην Ελλάδα 1668 – 1671», εκδόσεις Εκάτη, Αθήνα, 2005.                                                                                                                                                  

 argolikivivliothiki.gr

Παραλαβή υπερσύγχρονου ταχύπλοου στο Λιμεναρχείο Νεάπολης


Η Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας προσκαλούν όλους αύριο Κυριακή 22 Μαΐου και ώρα 12.00′ μ στο λιμένα Νεάπολης, για την τελετή αγιασμού – παραλαβής υπερσύγχρονου ταχύπλοου σκάφους που έχει διατεθεί στο Λιμεναρχείο Νεάπολης. Πρόκειται για σκάφος κατηγορίας Α2, μήκους 17 μέτρων, με δυνατότητα να αστυνομεύει στις νότιες και νοτιοανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, στα Κύθηρα – Αντικύθηρα και στην Ελαφόνησο.

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτο Φιλιππάκο και αποτελεί ευγενική δωρεά του ομίλου Folli Follie.



ΠΗΓΗ : moriasnews.gr

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη "Νύχτα των Μουσείων" στο Ναύπλιο...


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Ναύπλιο για τη "Νύχτα των Μουσείων", στο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ “Β.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ” απόψε στις 21.00 τμήμα της Φιλαρμονικής του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Ναυπλίου θα παρουσιάσει μουσικά έργα από το παγκόσμιο ρεπερτόριο - κλασική εποχή, latin, jazz, παραδοσιακά, μουσική για τον κινηματογράφο, καθώς και έργα και τραγούδια Ελλήνων συνθετών. 

Επίσης το γυναικείο φωνητικό σύνολο "ΣΥΜΦΩΝΙΑ" Ναυπλίου στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ στις 22.30, θα παρουσιάσει πρόγραμμα με τραγούδια Ελλήνων & ξένων συνθετών και θα σας ταξιδέψει μελωδικά μέχρι το φεγγάρι με το Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταμάτη Κραουνάκη, το musical και τον Frank Sinatra!

Διδασκαλία - Διεύθυνση συνόλων Θεοδόσης Αντωνιάδης.

Καλοκαιρινό Αθλητικό Camp στο Family Sports Club στο Άργος

Το Family Sports Club στα πλαίσια των καλοκαιρινών δράσεων υλοποιεί ένα νέο αθλητικό πρόγραμμα, για παιδιά προσχολικής ηλικίας και σχολικής, για να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους μέσα από τον αθλητισμό.

Το πρόγραμμα ξεκινά στις 20/6/2016 έως τις 29/7/2016 και είναι χωρισμένο σε δύο περιόδους:

Α΄ περίοδος από 20/06/2016 έως 08/07/2016.
Β΄ περίοδος από 11/07/2016 έως 29/07/2016.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες όπως ποδόσφαιρο, πινκ-πονκ, ενόργανη, στίβο, beach volley, rollers, handball, θεατρικό παιχνίδι και παιδοκινητικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις μας καλύπτουν όλες πλέον τις ανάγκες τις οικογένειας.

Ημερήσιο καθημερινό πρόγραμμα.

• Συγκέντρωση 08:00-08:30.
• 08:45 προσευχή.
• 09:00 χωρισμός σε ομάδες και έναρξη δραστηριοτήτων.
• Διάλειμμα 10:15.
• 10:15 έναρξη δραστηριοτήτων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
• 11:30 -12:00 διάλλειμα δεκατιανό –κολατσιό.
• 12:00-14:00 ελεύθερο παιχνίδι, ζωγραφιές, επιτραπέζια παιχνίδια.

Έλα και συ να αξιοποιήσεις δημιουργικά τον χρόνο σου!

Πληροφορίες: Μποζιονέλος Τρυφώνας,Tαραντίλη Αικατερίνη, 6972078001.

Family Sports Club, Μικράς Ασίας 36 Χαλέπα, τηλ. 2751066544.

Εθελοντικοί καθαρισμοί στην προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα


Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού θα συμμετάσχει για 8η συνεχόμενη χρονιά στην πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» που πραγματοποιείται από το διάστημα 01 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2016, σε διάφορες περιοχές της χώρας, υπό τον συντονισμό του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Η φετινή εκστρατεία αναδεικνύει το πρόβλημα των μικροπλαστικών, που παρότι αθέατα και ελάχιστα γνωστά στο ευρύ κοινό, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και, σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπ’αριθμόν 1 ανερχόμενο κίνδυνο για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, ο Φορέας Διαχείρισης θα προβεί σε εθελοντικούς καθαρισμούς με την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας εκπαίδευσης της προστατευόμενης περιοχής, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:


Ημερομηνία
Τοποθεσία
Δήμος
Τρίτη 24 Μαΐου 2016
Γεράκι Λακωνίας  - Θέση Δημοτικό Σχολείο 10:00 π.μ.
Ευρώτας
Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016
Λεωνίδιο Αρκαδίας - Θέση Πλάκα Λεωνιδίου   09:00 π.μ.
Ν. Κυνουρίας

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στους εθελοντικούς καθαρισμούς που έχουν ως βασικό σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή πολιτών και τοπικών κοινωνιών για την πρόληψη της ρύπανσης ακτών και φυσικών περιοχών με απορρίμματα.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
-
Ο Φορέας Διαχείρισης θα παρέχει τα απαραίτητα γάντια και σακούλες για τον καθαρισμό

- Φροντίστε να ντυθείτε αναλόγως, με άνετα και πρόχειρα ρούχα και παπούτσια

- Προστατευθείτε με καπέλο και γυαλιά ηλίου και φέρτε μαζί σας νερό

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Αρβανίτης Διαμαντής
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021 εσωτ. 5, Fax: 27550 22806
Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Γιορτάζει ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μάνεσι










ΠΗΓΗ: argolikeseidhseis.gr

Φεύγοντας απ’ την Ύδρα είναι σα να βγαίνεις από παραμύθι...


Βγαίνοντας από το δελφίνι μας υποδέχτηκε το ρολόι που χτυπούσε 12. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φάνηκε σημάδι και μάλιστα καλό. Είχα ξαναέρθει στην Ύδρα πριν κάμποσα χρόνια μόνη, σε φάση περισυλλογής και αναζήτησης, για τις οποίες πιστέψτε με προσφέρεται αν και θεωρείται κοσμοπολίτικη. Την πρώτη φορά λίγο πριν την πυρκαγιά που έκαψε μέρος του δάσους που βρίσκεται ψηλά, είχα περπατήσει μέσα σ’ αυτό και είχα γνωρίσει πολλά απόκρυφα μονοπάτια, υπέροχα υψώματα με μοναδική θέα και ανεβοκατέβαινα με τα πόδια φυσικά, αφού κάθε είδους τροχοφόρο απαγορεύεται και ιππασία δεν έμαθα ποτέ, από υπέροχα βραχώδη υψώματα σε καταπληκτικές  μικρές παραλίες με νερά πρασινογάλαζα. 







Αυτή τη φορά δεν ήμουν μόνη κι ούτε σε προσωπική αναζήτηση. Θέλαμε μόνο να αναζωογονηθούμε και να χαλαρώσουμε ξεχνώντας για λίγο την μελαγχολική καθημερινότητα. Και γι αυτό επίσης προσφέρεται η Ύδρα. 
Κατά τη γνώμη μου για όλα προσφέρεται αυτό το νησί. Είναι για τους πλούσιους με τις θαλαμηγούς και τα ιστιοφόρα, για τους ηλικιωμένους με τα κρουαζιερόπλοια και τους περιπάτους στα γραφικά σοκάκια, για όσους θέλουν να ψωνίζουν όμορφα πράγματα ακριβά ή φτηνά, για όσους θέλουν σουβενίρ τουριστικά.





 «Ελάτε γαϊδουράκια» μας φώναζε ο φιλότιμος ιδιοκτήτης ή υπάλληλος, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε τι ακριβώς εννοεί κι αν η φράση του είχε και πού ακριβώς το θαυμαστικό ή το κόμμα. 

Για φαγητό γκουρμέ και για φαγητό παραδοσιακό, αλλά και φουλ τουριστικό «γκρικ μουζάκα κλπ», για καλλιτέχνες πηγή ατέλειωτης έμπνευσης, για νεαρούς με γερά πόδια και όχι και τόσο γεμάτο πορτοφόλι. Εμείς αν αφαιρέσεις το «νεαρούς», σ’ αυτή την κατηγορία είμαστε. 



Με το που φτάσαμε λοιπόν φορτωμένοι τα μπαγκάζια  και υπό τους ήχους τους ρολογιού και των «μουλαρογαϊδουράδων», που μας καλούσαν να τιμήσουμε τα καμάρια τους, την Πόπη, την Κατίνα, το Μένιο και τα άλλα αξιαγάπητα ζωάκια, κινήσαμε με τα ποδαράκια μας να πάμε στο ξενοδοχείο που απείχε αρκετά ανηφορικά δρομάκια και σκαλοπάτια. Αφού τακτοποιηθήκαμε δε βλέπαμε την ώρα να βγούμε για εξερεύνηση του πανέμορφου νησιού. Την έχω αγαπήσει πολύ την Ύδρα. Κάθε φορά και πιο όμορφη μου φαίνεται. Καλλονή την αποκαλεί ένας παλιός τουριστικός οδηγός και συμφωνώ απολύτως.

Περπατήσαμε προς το Καμίνι, κατεβαίνοντας από τη μεριά που είναι τα χαλάσματα των ανεμόμυλων. Χορταίνει το μάτι ομορφιά γαλήνη και ιστορία. Τα Καμίνια μου φάνηκαν μεγαλύτερα από την προηγούμενη φορά. Περάσαμε το Κόκκινο Σπίτι και μια ταβέρνα με όμορφη αληθινή μουσική και κάναμε στάση στο Βλυχό για μπυρίτσα. Αφού δροσιστήκαμε αρκούντως και παίρνοντας μαζί ένα ολόλαμπρο χαμόγελο από την ευγενική σερβιτόρα, συνεχίσαμε για Παλαμηδά. 

Περιεργαστήκαμε λίγο το καρνάγιο και κοιτώντας ψηλά, θυμήθηκα την περιήγησή μου την προηγούμενη φορά μέχρι την Επισκοπή κι από κει σκαρφαλώνοντας ούτε θυμάμαι πώς και πού έφτασα στον Άγιο Νικόλαο και μετά Άγιο Γεώργιο και στο Μπίστι. 



Αυτή τη φορά γυρίσαμε πίσω και απολαύσαμε ένα φανταστικό μπάνιο σε μια μικρή παραλία που ίσα ίσα μας χώρεσε να καθίσουμε για να στεγνώσουμε.
Δροσιστήκαμε λοιπόν και ξαναγυρίσαμε στο ξενοδοχείο όπου ξεκουραστήκαμε για να βγούμε το βράδυ για φαγητό και βόλτα στην όμορφη, φωτισμένη και ντυμένη με μουσικές κι αρώματα πόλη.



Την άλλη μέρα πήραμε την αντίθετη κατεύθυνση αφού χαιρετίσαμε στο αγνάντιο του το Μιαούλη και φτάσαμε στο Μανδράκι με τα όμορφα χρωματιστά αρχοντικά και περπατώντας στην παραλία του ξενοδοχείου που ακόμα ετοιμαζόταν για το καλοκαίρι, μαζέψαμε θαλασσόξυλα και απολαύσαμε άλλη μια μπυρίτσα μετά μουσικής.



Το κάστρο γοητευτικό απ’ έξω, ήταν πολύ εγκαταλελειμμένο εσωτερικά. Με κουφάρια από συσκευές φωτοβολταϊκών, σκουπίδια και ξερόχορτα. Περπατήσαμε λίγο προς το φάρο της Ζούρβας και γυρίσαμε ξανά για βόλτες στην όμορφη πόλη, που δεν τη χορταίνεις με τίποτα. 

Το βράδυ απολαύσαμε το φαγητό μας και ένα μοχίτο στο λιμάνι, βλέποντας τα κάθε είδους καραβάκια, τα φώτα στη θάλασσα και κάνοντας μια βραδινή βόλτα προς τη Σπηλιά συναντήσαμε ντόπιους και ξένους που χαίρονταν την όμορφη βραδιά.



Η παραμονή μας τέλειωσε την άλλη μέρα το απογευματάκι που το ίδιο δελφίνι μας πήρε πίσω στην Ερμιόνη, όπου είχαμε αφήσει το αυτοκίνητό μας. Κι οι δυο με την ίδια αίσθηση. Θέλαμε κι άλλο! 
Φεύγοντας απ’ την Ύδρα είναι σα να βγαίνεις από παραμύθι. Σαν να περνάς από τη μια διάσταση στην άλλη.
Ευχηθήκαμε σύντομα να ξαναπάμε, το ίδιο ευχόμαστε αλλά και προτείνουμε και σε σας.








































Κείμενο : Σμαρώ Μανινή
Φωτογραφίες : Χάρης Καραποστόλης