21.5.16

Σύλλογος «Abbeville Argos Amitié»: 20 χρόνια παρουσίας και δράσεων


Ποια η σημασία και το μέλλον των αδελφοποιήσεων και γενικότερα των σχέσεων μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων, σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο; Το 1993 η αδελφοποίηση της πόλης του Άργους με την γαλλική Abbeville εγγραφόταν σε ένα σημαντικό κίνημα διασύνδεσης των ευρωπαϊκών πόλεων με σκοπό τις ανταλλαγές σε κάθε επίπεδο.

Θεωρητικά, τα οφέλη από τις αδελφοποιήσεις αυτές θα αντιστοιχούσαν στις εμπειρίες που αποκόμιζαν οι πόλεις και οι πολίτες από τις διοικητικές, οικονομικές και πολιτισμικές λειτουργίες και μηχανισμούς των αντίστοιχων πόλεων. Ταυτόχρονα, η σύσφιξη των δεσμών φιλίας θα επέτρεπε και την διευκόλυνση των ανταλλαγών σε επίπεδο καθημερινότητας των πολιτών. Τρόποι σκέψης, διασκέδαση, γλώσσα, καταναλωτικά πρότυπα ή προτιμήσεις και πολλά άλλα στοιχεία βρίσκονται στο επίκεντρο των τυπικών ή άτυπων ανταλλαγών. Η Ελλάδα συνολικά ωφελήθηκε καθώς, ιδιαίτερα σήμερα, οι Σύλλογοι που οργανώθηκαν σε αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού διατήρησαν ένα φιλελληνικό κλίμα και οργάνωσαν πολλές εκστρατείες ενημέρωσης και συμπαράστασης για τη χώρα μας.


Ανάμεσα λοιπόν στους Συλλόγους αυτούς, ο Σύλλογος Argos Abbeville Amitié, διατήρησε για 20 χρόνια την σχέση φιλίας και αγάπης για την πόλη του Άργους, την Αργολίδα και την Ελλάδα με μια ζωντανή παρουσία που μεταφράζεται σε δεκάδες εκδηλώσεις για τον ελληνικό πολιτισμό, τη λογοτεχνία, τη μουσική, την αρχαιολογία και πολλούς άλλους τομείς. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται έντονα με ενημερωτικές συναντήσεις και κοινοποιήσεις άρθρων και αναλύσεων για την κατάσταση στη χώρα, συμμετέχοντας στις κινήσεις συμπαράστασης. Από το 1993 που έγινε επίσημα η αδελφοποίηση των δυο πόλεων, ο Σύλλογος και η πόλη τίμησαν το Άργος και την Αργολίδα δίνοντας το όνομά τους σε σημεία της πόλης ή ακόμη, τιμώντας την ελληνική γλώσσα, έδωσαν ονομασίες σε δρόμους και πλατείες στα ελληνικά.


20 χρόνια μετά ο Σύλλογος Abbeville Argos Amitié οργανώνει μια «ελληνική εβδομάδα» στη διάρκεια της οποίας το Άργος, η Αργολίδα και η Ελλάδα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων με μουσική, ποικίλες παρουσιάσεις και συζητήσεις. Ταυτόχρονα ο αντίστοιχος Σύλλογος της πόλης του Άργους και των γαλλόφωνων της Αργολίδας προετοιμάζει επίσης μια εβδομάδα εκδηλώσεων με ανακοινώσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις για τη σημασία και το μέλλον των αδελφοποιήσεων, αλλά και των νέων μορφών συνεργασίας με το νέο ευρωπαϊκό «Δίκτυο Πόλεων». Πρόκειται για τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε όλα τα επίπεδα των ανταλλαγών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων ώστε να στηρίζονται και να ανανεώνονται οι πραγματικές αναπτυξιακές διαδικασίες στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να διατηρούνται οι σχέσεις αλληλεγγύης που τόσο έχουν ωφελήσει τη χώρα μας.

Γ. Κόνδης

ΠΗΓΗ : argolika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου