11.7.16

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αργολίδα, Κορινθία, αύριο


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)



Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gr.


ΠΗΓΗ: Παρατηρητής Αργολίδας

Στην Κυλλήνη η πριγκίπισσα του Μαρόκου, Λάλα: Έφθασε με C-130 και... τρία φορτηγά με προσωπικά αντικείμενα!


H πριγκίπισσα του Μαρόκου, Λάλα, είναι γνωστή για την αγάπη της στην Ελλάδα και κάθε χρόνο δεν παραλείπει να επισκέπτεται διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Από την Κυριακή η πριγκίπισσα Λάλα Σάλμα απολαμβάνει τις διακοπές της στην Κυλλήνη.

Το μεσημέρι του Σαββάτου έφτασε στο αεροδρόμιο του Αράξου C-130 της μαροκινής πολεμικής αεροπορίας, μεταφέροντας πράγματα και τη συνοδεία της πριγκίπισσας.

Για να μεταφερθούν τα πράγματα από το C-130 στην Κυλλήνη χρειάστηκαν τρία φορτηγά (!), ενώ για τη μετακίνηση της συνοδείας επιστρατεύτηκαν δύο μικρά λεωφορεία πολυτελείας (τύπου λιμουζίνας VIP) και τέσσερα Ι.Χ. Το C-130 έφτασε στο αεροδρόμιο του Αράξου στις 15.00 και αναχώρησε για το Μαρόκο στις 18.00.

Πληροφορίες του thebest.gr αναφέρουν ότι οι σουίτες που έχει νοικιάσει η Λάλα διαμορφώθηκαν ειδικά για τη διαμονή της πριγκίπισσας και της πολυάριθμης συνοδείας της. 

Η Μητρόπολη Αργολίδος ουδέποτε ανακοίνωσε πως θα τεθούν προς προσκύνηση προσωπικά αντικείμενα του Ὁσίου Παϊσίου


Ἀναφορικά μὲ τὸν θόρυβο ποὺ ἔχει προκληθεῖ γιὰ τὴν ἑορτή τοῦ Ὁσίου Παϊσίου στὸν Ἱερό Ναό Εὐαγγελισμοῦ Θεοτόκου οἰκισμοῦ Χουνταλεΐκων, πρὸς ἀποκατάσταση τῆς ἀληθείας διευκρινίζεται καὶ ξεκαθαρίζεται ὅτι: 

1. Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ἀργολίδος οὐδέποτε ἀνακοίνωσε ἤ ἔλαβε γνῶση τῆς Ἀνακοίνωσης ποὺ ἀναρτήθηκε στὸ διαδίκτυο. 

2. Ὁ Ἐφημέριος τοῦ Ναοῦ ἐδήλωσε πλῆρη ἄγνοια γιὰ τὴν ὕπαρξη τῆς Ἀνακοίνωσης αὐτῆς. 

3. Ἀσφαλῶς καὶ ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δὲν ἔχει δώσει εὐλογία γιὰ νὰ τεθοῦν πρὸς προσκύνηση προσωπικά ἀντικείμενα τοῦ Ἁγίου. 

4. Ποτέ δὲν εἶχε προγραμματισθεῖ νὰ τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός στὴν ἐν λόγῳ πανήγυρη. 

5. Δηλώνουμε ὅτι θὰ ἐρευνήσουμε τὸ θέμα καὶ θὰ ἀποδοθοῦν οἱ εὐθύνες. 

6. Ἐπειδή ὁ καθένας μπορεῖ νὰ συντάξει ἕνα κείμενο ἀναφέροντας μία παραπλανητική πηγή ἔκδοσης (Ἱερά Μητρόπολη, Ἐκκλησιαστικό Συμβούλιο κ.ἄ.), καλό εἶναι ὁρισμένοι, πρὶν ἀρχίσουν νὰ σχολιάζουν τὰ ἀναγραφόμενα, νὰ ἀπευθύνονται στὴν Ἱερά Μητρόπολη γιὰ τὴ γνησιότητα τῶν κειμένων αὐτῶν, διότι στὸ τέλος αὐτοί εἶναι ποὺ θὰ ἐκτεθοῦν καὶ ὄχι ἡ Ἱερά Μητρόπολη. 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 


Υ.Γ. Να σημειώσουμε ότι αναδημοσιεύσαμε από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΑΡΓΟΛΙΚΑ την σχετική αφίσα με το εξής σχόλιο: 

"Το βρήκαμε στα argolika.gr και το αναδημοσιεύουμε με επιφύλαξη,.. Για προσκύνημα τα... γυαλιά;;;"

Μάθε πρώτες βοήθειες σώσε μια ανθρώπινη ζωή - Ταχύρρυθμα τμήματα για τον μήνα Ιούλιο από το Περιφερειακό Τμήμα του Ε.Ε.Σ. Άργους


Το Περιφερειακό Τμήμα του Ε.Ε.Σ. Άργους, μέσω του Τομέα Νοσηλευτικής, στα πλαίσια των προγραμμάτων της Υπηρεσίας Αγωγής Υγείας σας ενημερώνει ότι οργανώνει σειρά μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών.

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή απλών εφαρμογών των Πρώτων Βοηθειών μέσα στο χώρο του σπιτιού, του σχολείου αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα.

■ Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών» διάρκειας 14 ωρών. 
Το εκπαιδευτικό πακέτο περιλαμβάνει: Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Πρώτων Βοηθειών, με ισχύ 3 χρόνια και βιβλίο πρώτων βοηθειών.

■ Εκπαιδευτικά προγράμματα Πρώτων Βοηθειών διάρκειας 8 ωρών. 
Το εκπαιδευτικό πακέτο περιλαμβάνει βεβαίωση παρακολούθησης προγράμματος, περιληπτικός οδηγός πρώτων βοηθειών ή cd. 

■ Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Απώλεια Αισθήσεων-Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση» (ΚΑΡΠΑ) διάρκειας 4 ωρών.
Το εκπαιδευτικό πακέτο περιλαμβάνει βεβαίωση παρακολούθησης, οδηγίες εφαρμογής ΚΑΡΠΑ σε πλαστικοποιημένη μορφή, μαντήλι τεχνητής αναπνοής . 

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από την Νοσηλεύτρια –Εκπαιδεύτρια του Περιφερειακού Τμήματος του Ε.Ε.Σ. Άργους & Τρίπολης κα Μαρία Σταματοπούλου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2751 29836 & 6948-777272

Mail : eesargos@yahoo.gr


Live στην "Ανοιξη" ο Γιάννης Νανόπουλος και ο Γιώργος Ζαμάνης "Με μιά αγκαλιά τραγούδια" Vol.5


Η ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιουλίου στον έντεχνο πολυχώρο της "Άνοιξης" θα έχει διπλό πρόσωπο, αλλά με κοινή μουσική προσέγγιση!

Δύο πολύ καλοί φίλοι και μουσικοί συνεργάτες, σμίγουν για πρώτη φορά σε αυτό τον χώρο τις φωνές τους, μαζί με όλους όσους βρεθούν δίπλα τους, με την υπόσχεση για μια πολύ όμορφη και ξεχωριστή μουσική συνάντηση,στο πέμπτο μέρος των μουσικών καλοκαιρινών εκδηλώσεων της σειράς "Με μια αγκαλιά τραγούδια"
Ο Γιώργος Ζαμάνης και ο Γιάννης Νανόπουλος, αυτή την Παρασκευή στις 9.30 το βράδυ, μας καλούν δίπλα τους συνοδοιπόρους στο ταξίδι...εκεί....στον όμορφο και δροσερό, έντεχνο εξωτερικό πολυχώρο "ΑΝΟΙΞΗ" στους Ηλιοχώρους της Ασίνης Ναυπλίου.

Η ζωντανή μουσική σε τραγούδια που αγαπήσαμε... τα υπέροχα ποτά... τα δροσιστικά κοκτέιλ και οι αξεπέραστες γαστρονομικές απολαύσεις, είναι αρκετά για να περάσουμε όλοι μαζί μια πανέμορφη καλοκαιρινή βραδιά.

Θα σας περιμένουμε με χαρά και με άπλετες μουσικές διαθέσεις!
===================================
Είσοδος: Ελεύθερη
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6970-080048 

Επίσημη έναρξη του Παγκοσμίου Φιλοσοφικού Συνεδρίου για τον Αριστοτέλη στην Πνύκα


Οι εργασίες του Παγκοσμίου Φιλοσοφικού Συνεδρίου για τον Αριστοτέλη, με την ευκαιρία των 2.400 χρόνων από την γέννηση του, άρχισαν χθες Κυριακή στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων υπερέβη τους 550 συνέδρους. Αυτό που είναι χαρακτηριστικό για το φετινό συνέδριο είναι η μεγάλη συμμετοχή από την Κίνα, την Ρωσία και το Ιράν, παράλληλα με την συμμετοχή από Δυτικές χώρες, ιδίως από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα το απόγευμα Δευτέρα 11 Ιουλίου, θα λάβει χώρα μία ιδιαίτερα συμβολική συνεδρίαση στη Πνύκα, το χώρο της Αρχαίας Αθηναϊκής Αγοράς, τις Εκκλησίας του Δήμου που άσκησε μια μοναδική στην ιστορία εμπειρία άμεσης δημοκρατίας.

Η επίσημη έναρξη της συνεδρίασης θα γίνει στις 19:00 από τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπουργό Εργασίας κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, ο οποίος θα μιλήσει πάνω στο θέμα: “Ο Αριστοτέλης και η σημερινή Ευρώπη”

Δεύτερος ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Σάντης (Ηνωμένο Βασίλειο), ο οποίος θα μιλήσει πάνω στο θέμα: “Η Αριστοτελική θεωρία περί Αρετής και ιδιαιτερότητες στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης”.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Σημαντική ανακάλυψη στο Ισραήλ: Αρχαιολόγοι βρήκαν το πρώτο νεκροταφείο των Φιλισταίων


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο νεκροταφείο των Φιλισταίων που έχει βρεθεί ποτέ, μετά από 30 χρόνια έρευνας έξω από την ισραηλινή πόλη Ashkelon.

Οι Φιλισταίοι ήταν λαός που κατοικούσε στη γη της Παλαιστίνης. Έδωσαν το όνομά τους στην ομώνυμη περιοχή και θεωρούνται οι μακρινοί πρόγονοι των σημερινών Παλαιστινίων. Για το όνομα τους δεν υπάρχει εξακριβωμένη ετυμολογία. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, μεταξύ των οποίων και ότι το όνομα προέρχεται από την σημιτική ρίζα p-l-sh, που σχετίζεται με την έννοια του μετανάστη ή του εισβολέα. Για κάποιους επιστήμονες οι Φιλισταίοι σχετίζονται με τους Αρχαίους Κρήτες.


Όπως δημοσιεύει η βρετανική Τelegraph, το νεκροταφείο στην πραγματικότητα βρέθηκε το 2013, αλλά οι αρχαιολόγοι κράτησαν μυστική την ανακάλυψή τους για τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή από φόβο μην τους βάλουν εμπόδια οι υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι.

Η υπερ-Ορθόδοξοι είναι ενάντια στην εκταφή αρχαίων πτωμάτων καθώς πιστεύουν ότι τίθενται έτσι σε κίνδυνο οι όποιες πιθανότητες έχουν για... ανάσταση.

Μερικοί από τους Φιλισταίους θάφτηκαν με αρωματισμένο λάδι, βραχιόλια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα.

Ο Daniel Master, καθηγητής αρχαιολογίας στο Wheaton College, δήλωσε: «Μετά από δεκαετίες μελετώντας όσα οι Φιλισταίοι άφησαν πίσω, έχουμε έρθει τελικά "πρόσωπο με πρόσωπο" με τους ίδιους τους ανθρώπους. Με αυτή την ανακάλυψη είμαστε κοντά στο ξεκλείδωμα των μυστικών της προέλευσή τους».

Γενικά λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τους Φιλισταίους, προσθέτει η Telegraph. «Οι Φιλισταίοι είχαν κάποιες αρνητικές φήμες και αυτή η ανακάλυψη θα διαλύσει πολλούς μύθους. Η κοσμοπολίτικη ζωή εδώ είναι πολύ πιο κομψή και κοσμική και συνδέεται με άλλα μέρη της ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε ο αρχαιολόγος Lawrence Stager.


Στο νεκροταφείο, που βρίσκεται περίπου 3.5 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους, βρέθηκαν 150 με 200 οστά ανθρώπων, σύμφωνα με την Telegraph. Ωστόσο το Euronews μετέδωσε συγκεκριμένα ότι βρέθηκαν τα οστά 145 ανθρώπων, που χρονολογούνται μεταξύ του 11ου και του 8ου αιώνα προ Χριστού. 

Συνεδριάζει αύριο το δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου


Συνεδριάζει και πάλι το δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου την 
Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 και ώρα 18:00 στο Δημαρχιακό Κατάστημα με τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Αίτημα των συμβούλων της μειοψηφίας για συζήτηση και λήψη απόφασης του θέματος έγκριση κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΠΑ

2. Σύσταση επιτροπής προσωρινής παραλαβής του έργου «Ανάπλαση αυλείου χώρου Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Δ.Κ. Σοφικού»

3. Έγκριση πιστώσεων

4. Τροποποίηση Δημοτικού Προϋπολογισμού έτους 2016

5. Έγκριση πίστωσης για την εκδήλωση εορτασμού της μάχης των Δερβενακίων.

6. Συνδιοργάνωση του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου «ΚΟΡΙΝΘΟΣ 2016» με το Κορινθιακό Θέατρο "ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ"

7. Αιτήματα συνδημοτών για παροχή κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο

8. Έγκριση μετακινήσεων Δημάρχου

"Του Μάο τα τσιτάτα" του Δημήτρη Καμπουράκη


Στην υπέροχη ιταλική ταινία «ο ταχυδρόμος», ο μεγάλος Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα κατσαδιάζει τον σχεδόν αναλφάβητο γραμματοκομιστή Μάριο Ρουόπολο, διότι οικειοποιήθηκε ένα ποίημά του ώστε να γοητεύσει την ωραία Μπεατρίτσε. 
Όμως ο ταχυδρόμος τον αποστομώνει με μια εκπληκτική, για απαίδευτο άνθρωπο, φράση: «Η ποίηση δεν ανήκει σ' αυτούς που τη γράφουν, αλλά σ' αυτούς που την έχουν ανάγκη». 
Κατ' αναλογίαν, εικάζω ότι και τα επαναστατικά τσιτάτα δεν ανήκουν σ' αυτούς που τα διατύπωσαν (μέσα στη φωτιά του απελευθερωτικού αγώνα), αλλά σε όποιους τα έχουν ανάγκη (για τα ψευτοπολιτικά παιχνιδάκια τους).
Τούτων δοθέντων, στα διαλείμματα των χαριεντισμών του με τους τροϊκανούς, ο Αλέξης Τσίπρας δικαιούται να περιφέρει το μαοϊκό σύνθημα «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» και να το ευτελίζει κατά βούληση. 
Η μαοϊκή βιβλιογραφία πάντως βρίθει παρόμοιων φράσεων. 
Ας τις μελετήσει ο πρωθυπουργός. Δεν τις έχει όλες ανάγκη, σε κάποιες όμως ίσως αναγνωρίσει ενδιαφέρουσες ψηφίδες του εσώτατου εαυτού του. 
Ενδεικτικώς αναφέρω τη φράση με την οποία ο Μάο περίγραφε τον εαυτό του: «Κακός στη δημιουργία, εξαιρετικός στην καταστροφή».



ΠΗΓΗ: facebook, Δημήτρης Καμπουράκης

Θεατρικές Ομάδες της περιοχής στήριξαν την Ορέστεια του Χουβαρδά

Τη μοναδική ευκαιρία να παίξουν μπροστά σε χιλιάδες θεατές στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, είχαν ντόπιοι ηθοποιοί από θεατρικές ομάδες του Ναυπλίου και του Λυγουριού, που συμμετείχαν με έναν μικρό ρόλο την Ορέστεια του Γιάννη Χουβαρδά.

Η δράση τους μπορεί μεν να ήταν πολύ μικρή, αλλά η σκηνή της δίκης του Ορέστη είναι από τις πιο καίριες της τριλογίας. Η παραγωγή αναζήτησε ντόπια ταλέντα απ΄ όλες τις ηλικίες για να συμπληρώσει την ομάδα των ενόρκων και απευθύνθηκε στις ντόπιες θεατρικές ομάδες.

Επιλέχθηκαν τελικά δύο φοιτητές από τη Σχολή Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου, πέντε από τη θεατρική Ομάδα «Προσκήνιο» και ένας από «Θεατροδρόμιο». Επίσης επιλέχθηκαν δύο άτομα από θεατρικές Ομάδες του Λυγουριού.


Στην Επίδαυρο μαζί με τον θίασο του Χουβαρδά, έπαιξαν οι:

Κωνσταντίνος Σιώζος

Ιωάννης Καφετζόγλου

Κωνσταντίνος Σπηλιώτης

Ανδρέας Γαρουνιάτης

Ανδρέας Μανούχος

Ορέστης Νταβέλης

Χρύσα Σαββάκη

Γεωργία Μήκου

Ανδριάνα Αγγελοπούλου


 Μάρκος Ανδριγιαννάκης


Το Σάββατο το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου γέμισε από θεατές, που παρακολούθησαν την μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες. Μια σφιχτή ομάδα δώδεκα ηθοποιών μοιράστηκε όλους τους ρόλους της τριλογίας του Αισχύλου «Ορέστεια» -συμπεριλαμβανομένου του Χορού- και στα τρία έργα.

Προβλημάτισε ωστόσο η επιλογή του σκηνοθέτη να επιλέξει  τα σκηνικά, τη μουσική και τα κοστούμια από τις δεκαετίες του '40-'60. Οι νεωτερισμοί του συζητήθηκαν έντονα και αρκετοί ήταν αυτοί που σχολίασαν αρνητικά την επιλογή.


Αν κρίνει κανείς βέβαια από το έντονο χειροκρότημα του κόσμου, μπορεί να συμπεράνει ότι στους περισσότερους η παράσταση άρεσε όπως παρουσιάστηκε.


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας


ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου του ∆ήµου Βόρειας Κυνουρίας θα γίνει σήμερα ∆ευτέρα 11 Ιουλίου 2016 και ώρα 19:00 στο ∆ηµαρχείο  (αίθουσα ∆ηµοτικού Συµβουλίου), σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 67, 68 και 69 του Ν-3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), προκειµένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις, στα παρακάτω θέµατα της ηµερήσιας διάταξης :

1. Έγκριση επικαιροποιηµένου εγχειριδίου και εφαρµογής αυτού για την απόδειξη της διαχειριστικής επάρκειας του ∆ήµου Βόρειας Κυνουρίας. 
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Μαντάς Παναγιώτης – ∆ήµαρχος

2. Ανακήρυξη επίτιµου ∆ηµότη, ύστερα από πρόταση του Τοπικού Συµβουλίου Ξηροπηγάδου. 
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Μαντάς Παναγιώτης – ∆ήµαρχος

3. Μίσθωση χώρων (οικοπέδων) στην Τοπική Κοινότητα Ξηροπηγάδου, για την δηµιουργία χώρων στάθµευσης – Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δηµοπρασίας. 
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Αρφάνης ∆ηµήτριος – Αντιδήµαρχος

4. Παράταση του χρόνου παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συµβούλου του έργου «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων οικισµών Μεσογείου Άστρους, Χειµερινής Μελιγούς και Παραλίου Άστρους ∆ήµου Βόρειας Κυνουρίας». 
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Γκαύρος ∆ηµήτριος – Αντιδήµαρχος

5. Εξέταση των ενστάσεων µε αριθµούς 4302/23-05-2016 και 4303/23-05-2016 του αναδόχου του έργου «Αντικατάσταση Εσωτερικού ∆ικτύου Ύδρευσης Οικισµού Νεοχωρίου». ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Γκαύρος ∆ηµήτριος – Αντιδήµαρχος

6. Περί εγκρίσεως της ανασυνταχθείσας µελέτης του έργου «Κατασκευή γηπέδου 5χ5 στην Τ.Κ. ∆ολιανών» µε αριθµό 06/2015 – Αναµόρφωση προϋπολογισµού, τροποποίηση ετήσιου προγράµµατος δράσης και τεχνικού προγράµµατος έτους 2016. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Γκαύρος ∆ηµήτριος – Αντιδήµαρχος

7. Αναµορφώσεις προϋπολογισµού. 
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Μαντάς Παναγιώτης – ∆ήµαρχος 

26º Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας


Δευτέρα 11/7, ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ 
«Γαλλιλαίος» Κώστας Καζάκος
 Θέατρο Ήλιδας

Ο Μ. Μπρεχτ, ο αναμορφωτής του σύγχρονου θεάτρου καταγράφει με ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ποιητικό τρόπο την σύγκρουση του Γαλιλαίου με την Ιερά Εξέταση. Σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο τον σπουδαίο επιστήμονα που κινείται ανάμεσα στη γνώση και την έρευνα αλλά και τον αντιδογματικό, σχεδόν επαναστατικό τρόπο συμπεριφοράς του. Ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός, επιβεβαιώνει την θεωρία του Κοπέρνικου, αποδεικνύοντας ότι η Γη στρέφεται γύρω από τον Ήλιο και δεν αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος. Ο θεμελιωτής της σύγχρονης επιστήμης, αποκηρύσσει την θεωρία του συγκρούεται με την Ιερά Εξέταση και συνεχίζει την πνευματική του δραστηριότητα μέχρι το τέλος της ζωής του.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 
Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης
Σκηνοθεσία:Κώστας Καζάκος 
Σκηνικά-κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Χορογραφία: Μάρω Γαλάνη
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Αλεξανδράκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Ηλίας Γιαννάκης, Φάνης Δίπλας, Αντρέας Θανασούλας, Δημήτρης Καλαντζής, Σπύρος Κουβαρδάς, Γιώργος Μάρκου, Πέτρα Μαυρίδη, Γεράσιμος Ντάβαρης, Θανάσης Σαράντος, Δωροθέα Στεργιώτη. 

Συμμετέχουν: Δημήτρης Βαμβακάς, Σπύρος Βλάχος, Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος, Χάρης Φραγκούλης & οι μικροί: Μάνος Μπαλασκάκης , Αλέξανδρος Παπούλιας. 

Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση

Δημόσια βιβλιοθήκη Πεταλιδίου-Απολογισμός


Μετά από 3 χρόνια συλλογικής προσπάθειας για τη διατήρηση-αναβάθμιση-στήριξη και προοπτική μίας κοιτίδας γνώσης σε μία μικρή κωμόπολη της Μεσσηνίας το Πεταλίδι, ως πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Πεταλιδίου, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Συμβουλίου για την ανιδιοτελή προσφορά τους, το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς που προσέφεραν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους για να διατηρηθεί, να στελεχωθεί και να διατηρήσει με αυξανόμενους μάλιστα ρυθμούς την επισκέψιμότητά της η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου.

Πρόκειται για έναν τόπο γνώσης που έχει την τύχη το Πεταλίδι να διαθέτει, χάρις στη γενναιόδωρη προσφορά και προαίρεση του αειμνήστου διαθέτη Χριστόφορου Κουμεντάκου, που από το 1972, προσέφερε το οίκημα, την επίπλωση και κάποιο αριθμό βιβλίων, με όρο να λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού, εκπαίδευσης και μάθησης.

Στα 3 αυτά χρόνια που πέρασαν, με μεγάλο κόπο και προσπάθεια εν μέσω θυελλωδών εξελίξεων στη δημόσια ζωή που αγγίζει φυσικά κάθε σκέψη για αύξηση οικονομικών πόρων, η Βιβλιοθήκη μας, πέτυχε πολλά και σημαντικά προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και να ικανοποιήσει και τις επιθυμίες του αειμνήστου διαθέτη.

Στο χώρο της, λειτουργεί ακόμη και κέντρο πληροφόρησης. Εκσυγχρονίστηκαν όλοι οι Η/Υ, προμηθευτήκαμε υπερσύγχρονους υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας με οθόνες υψηλής ανάλυσης, εκτυπωτικά μηχανήματα για να διευκολύνεται το κοινό και τοποθετήθηκε γραμμή τηλεφώνου ADSL ταχύτητας 24 Mps για τη χρήση του Δημοσίου Κέντρου πληροφόρησης.

Προμηθευτήκαμε 365 νέας κυκλοφορίας βιβλία λογοτεχνίας και 410 ιστορικά βιβλία από δωρεές ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα, ύστερα από δικές μας ενέργειες προκειμένου να εμπλουτιστεί η συλλογή ιστορικών στοιχείων από όλη τη Χώρα.

Έτσι σήμερα είμαστε ένας χώρος που διαθέτει πάνω από 14000 τίτλους βιβλίων σημαντικών και αρκετών σπάνιων.

Η προσπάθεια του Εφορευτικού Συμβουλίου, δεν σταμάτησε εκεί.

Προσπαθήσαμε και εξασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων
Επενδύσεων /ΠΔΕ για πρώτη φορά, το ποσό των 12000 ευρώ
προκειμένου να αναμορφώσουμε και να κάνουμε πιο λειτουργικό τον χώρο και να μπορέσουμε να διοργανώνουμε παρουσιάσεις βιβλίων, περισσότερες δράσεις για μαθητές κλπ.

Επίσης, εξασφαλίσαμε πάλι από το ΠΔΕ, το ποσόν των 8000 ευρώ για αγορά, συντήρηση, επεξεργασία, ταξινόμηση, βιβλιοδεσία κ.α, των παλαιών και νέων βιβλίων, συγγραμμάτων, περιοδικών, κειμηλίων κλπ. πληροφοριακού μας υλικού καθώς και για υποστήριξη λειτουργικών και οργανωτικών μας αναγκών.

Η εκτενής αναφορά γίνεται προκειμένου να αναδειχθεί η προσπάθεια και να διαφανούν οι δυσκολίες, διότι καλούμεθα να λειτουργήσουμε με κρατική επιχορήγηση 1000 ευρώ, όταν το κόστος ρεύματος και τηλεπικοινωνίας είναι το ίδιο ποσό.

Σημαντική κοιτίδα γνώσης λοιπόν, σε ένα μικρό τόπο.

Χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες, τους μικρούς μαθητές και τους επισκέπτες ο χώρος αυτός, γνώσης και πολιτισμού.

1.Αριθμός επισκέψεων το 2103-1530, το 2014-1790 και το 2015-2250.

2.Αριθμός Χρηστών που δανείστηκαν βιβλία το 2013 - 918, το 2014 - 1074 και το 2015 - 1570.

3.Αριθμός τεκμηρίων που δανείστηκαν το 2013 – 1915, το 2014 - 2280 και το 2015 - 2605.

4.Αριθμός χρηστών Η/Υ το 2013 - 5017, το 2014 - 6154 και το 2015 - 6013.

Με ιδιαίτερη χαρά και προσήλωση στο καθήκον απέναντι στην
κοινωνία, στους νέους μας και στον αείμνηστο διαθέτη, το παρόν
Εφορευτικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι, δηλώνουμε ικανοποιημένοι από την τριετή μας προσπάθεια και αναμένουμε τόσο εμείς όσο και οι πολίτες να μην ενταχθούν και αυτοί οι χώροι παιδείας, γνώσης και πολιτισμού, σε λογικές κομματισμού και ισοπέδωσης, κάτι που αντίκειται στην παιδεία, στις αξίες που θέλουμε να δώσουμε στους νέους μας, αλλά και στην πρόθεση του αειμνήστου Κουμεντάκου.

Εν αναμονή λοιπόν!

Για το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημ.Βιβλιοθήκης Πεταλιδίου

Η Πρόεδρος

Αντωνία Μπούζα

Σε βάθος 100μ. βρέθηκε ψαράδικο που βυθίστηκε ανοιχτά του Πορτοχελίου


Το αλιευτικό σκάφος “Ευάγγελος” βυθίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου κοντά στην ακτή Βερβερόντα στο Πορτοχέλι.

Το ατύχημα έγινε κατά τη ρυμούλκηση του σκάφους από το αλιευτικό “Καίτη” με κατεύθυνση από το λιμάνι Πορτοχελίου προς αυτό της Κοιλάδας. Άμεσα απέπλευσε για την περιοχή το αλιευτικό “Πορτοχέλι ΙΙ” με επιβαίνοντες στελέχη της Λιμεναρχείου Πορτοχελίου, το οποίο εντόπισε το ”Ευάγγελος” σε απόσταση 9 ναυτικά μίλια από την ακτή Βερβερόντας και σε βάθος εκατό 100 μέτρων.

Από το περιστατικό δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση ενώ το σκάφος βυθίστηκε χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. Από την τοπική Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

«Μέρες Θεατρικών Συναντήσεων ΙΙ» στο Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς»


Ολοκληρώνονται σήμερα, οι «Μέρες Θεατρικών Συναντήσεων ΙΙ» στο Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς» του Δήμου Αιγιαλείας, στο Αίγιο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ, 9.15 μ.μ.
Θεατρική Ομάδα “Μονόλογοι” – “Οι ηλίθιοι”

Ο δάσκαλος Λέων Τολτσίνσκυ, καταφθάνει στο μικρό χωριό της Ουκρανίας, Κουλιέντσικωφ, όπου πρόκειται να εργαστεί στο σπίτι της οικογένειας Ζουμπρίτσκυ. Αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα όμως, πως όλοι οι κάτοικοι του χωριού, διακατέχονται από ένα πνεύμα…. ηλιθιότητας! Ερωτεύεται την κόρη του γιατρού Ζουμπρίτσκυ, Σοφία κι ανακαλύπτει πως η ηλιθιότητα των κατοίκων, δεν είναι συμπτωματική, αλλά το αποτέλεσμα μιας κατάρας που βασανίζει το χωριό εδώ και 200 χρόνια, και πως αν δεν καταφέρει να εκπαιδεύσει τη Σοφία μέσα σε 24 ώρες ή η ίδια να παντρευτεί απόγονο της οικογένειας του ανθρώπου που έριξε την κατάρα, θα πέσει και ο ίδιος θύμα της…

ΔΙΑΝΟΜΗ: Λάμπρος Πρίντζιος, Μαρία Πρίντζιου, Μιχαήλ 
Παγώνης, Φιλιώ Πλατάνου, Μιχάλης Γιαννόπουλος, Άννα-Λυδία Παγώνη, Ευγενία Τριανταφυλλοπούλου, Μάιρα Πλατάνου, Παναγιώτης Τριανταφυλλόπουλος, Αγγελική Τσιώκου.

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κωστάκη.



ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ : Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή

Ο Δήμος Τρίπολης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Τρίπολης και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος παρουσιάζουν στο κοινό της Τρίπολης το μουσικό αφιέρωμα στο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή.

Σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 – Ώρα 09:00 μ.μ.
Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου

Συμμετέχουν:

Τραγούδι: Γιώργος Αργυρόπουλος, Παναγιώτης Παπαντωνίου, 
Βάνα Αγγελοπούλου 

Κιθάρα: Χρήστος Γκάνας 
Μπουζούκι: Παντελής Γκόγκος 
Πιάνο: Γιώργος Μιχαλόπουλος 
Σαξόφωνο: Λίλα Χρονοπούλου 

Την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Σωτήριος Κωστούρος.

Είσοδος ελεύθερη



Δύο αρχαιολόγοι στα ίχνη των θησαυρών του Νέστορα


Έχουν αφιερώσει τη ζωή τους και την επιστημονική τους καριέρα στην αναζήτηση των αρχαιολογικών θησαυρών του Νέστορα. Δύο σπουδαίοι αρχαιολόγοι, που τυγχάνει να είναι και ανδρόγυνο, βρίσκονται πίσω από τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της αρχαίας πόλης της Ίκλαινας. Ο λόγος για τον Μιχάλη Κοσμόπουλο και την Ντέμπορα Ρουσίλο – Κοσμοπούλου.

Ήταν καλοκαίρι του 1996 όταν οι αρχαιολόγοι Μιχάλης Κοσμόπουλος και Ντέμπορα Ρουσίλο – Κοσμοπούλου, ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό που έμελλε να εξελιχθεί σε έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, με την αρχαία πόλη της Ίκλαινας. Έκτοτε η περιοχή έχει γίνει δεύτερο σπίτι τους. Ειδικά από το 2000, όταν και ξεκίνησε η οργανωμένη ανασκαφή του χώρου, κάθε καλοκαίρι βρίσκονται στην περιοχή, φέρνοντας στο φως, αργά αλλά σταθερά, ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Μυκηναϊκής περιόδου, του Βασιλείου του Νέστορα.

Μια ολόκληρη πόλη

Ουσιαστικά οι δύο αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μια ολόκληρη πόλη, έκτασης 100 στρεμμάτων περίπου. Η πόλη αυτή ήταν διοικητικό κέντρο την περίοδο 1600-1200 πχ και διέθετε εντυπωσιακά κυκλώπεια τείχη. Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα όπως κρατικά αρχεία (γραμμένα στην γραμμική Β), υποδομές όπως πλατείες, πλακόστρωτους δρόμους, αγωγούς ύδρευσης, αποχετευτικό σύστημα, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, αποθήκες και βέβαια οικίες των κατοίκων.

Η αρχαιότερη γραφή στην Ευρώπη!

Οι δύο αρχαιολόγοι, το 2011 έφεραν στο φως μια πήλινη πινακίδα της Μυκηναϊκής εποχής που θεωρείται ότι φέρει γραμμένη την αρχαιότερη ελληνική – και άρα ευρωπαϊκή- γραφή. Η πινακίδα βρισκόταν μέσα σε έναν ελαιώνα αποτελεί ουσιαστικά ένα θραύσμα διαστάσεων 2,5 εκ. ύψους και 4 εκ. πλάτους και η χρονολόγησή της τοποθετείται περίπου στο 1450 π.χ.

Δηλαδή είναι πρωιμότερη κατά πολύ με τις υπόλοιπες γνωστές πινακίδες. Η γραφή στην οποία είναι γραμμένο το μικρό κείμενο που σώζεται, είναι η Γραμμική Β και περιλαμβάνει από τη μία πλευρά τον σχηματισμό ρήματος που σχετίζεται με την κατασκευή και από την άλλη ονόματα και αριθμούς, που πιθανότατα αντιστοιχούν σε κάποιον κατάλογο ιδιοκτησίας.

Οι χειμώνες στην Αμερική

Οι δύο αρχαιολόγοι είναι καθηγητές του πανεπιστημίου του Μιζούρι, στο Σαιντ Λούις των ΗΠΑ, όπου και τους χειμώνες διδάσκουν τα μυστικά της αρχαιολογίας στους φοιτητές τους. Το μυαλό πάντα όμως βρίσκεται στην Ελλάδα, στην αρχαία πόλη της Ίκλαινας. Και οι δυο περιμένουν πως και πως την έλευση του καλοκαιριού για να έρθουν και πάλι στο «σπίτι» τους, να φέρουν στο φως του ήλιου ακόμα περισσότερα στοιχεία για την αρχαία πόλη του Βασιλείου του Νέστορα. Κάθε καλοκαίρι, μαζί με τα παιδιά τους τις περισσότερες φορές, επιστρέφουν για να αποκαλύψουν την σπουδαία κληρονομιά του Νέστορα.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Η ανασκαφή στην περιοχή έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ανασκαφικό ενδιαφέρον. Εκατοντάδες αρχαιολόγοι και φοιτητές αρχαιολογίας έχουν συμμετάσχει στις έρευνες όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο φέτος στην περιοχή βρίσκονται περίπου 60 φοιτητές και αρχαιολόγοι από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, προκειμένου να συμμετάσχουν στις ανασκαφικές εργασίες. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, λαμπροί επιστήμονες και παθιασμένοι φοιτητές μπολιάζονται στην πράξη με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και εν συνεχεία μετατρέπονται σε ένθερμους φιλέλληνες.

Η Μανιάτισσα με το Ιταλικό όνομα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντέμπορα Ρουσίλο, παρά το γεγονός ότι το όνομά της είναι Ιταλικό, είναι Ελληνίδα. Και όχι μια απλή Ελληνίδα. Είναι Μανιάτισσα! Ο πατέρας της είναι Ιταλός, αλλά η μητέρα της είναι από τη Μεσσηνιακή Μάνη. «Είμαι Μανιάτισσα, κατάγομαι από την Τραχήλα» μας είπε με καμάρι η ίδια με βλέμμα που έλαμπε κάτω από τον καυτό ήλιο της αρχαίας πόλης του βασιλιά Νέστορα.

Ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Ίκλαινας:

Untitled-6αρχ22
Η ψηφιακή αναπαράσταση της περιοχής αποκαλύπτει πόσο σπουδαία πόλη ήταν η αρχαία Ίκλαινα:

Untitled-88
Untitled-77
ΠΗΓΗ: messiniapress.gr

Στεφανίδη από χρυσάφι - Xάλκινη η Παπαχρήστου στο ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ


Στεφανίδη από χρυσάφι 

Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου (Άμστερνταμ) έχοντας περάσει τα 4.81μ. Στη συνέχεια, προσπάθησε να περάσει τα 4.94, χωρίς όμως επιτυχία. Το 4.81μ αποτελεί ρεκόρ αγώνων, το οποίο είχε από το 2006 η Γελένα Ισινμπάγεβα. 


Xάλκινη η Παπαχρήστου στο ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ


Το δεύτερο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα κατέκτησε η Βούλα Παπαχρήστου στο 23ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, η αυλαία του οποίου έπεσε σήμερα στο Άμστερνταμ. 

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με 14.47μ κατέκτησε την 3η θέση στον τελικό του τριπλούν κι έκανε δύο τα ελληνικά μετάλλια μετά το χρυσό της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ. 

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Πατρίτσια Μαμόνα (Πορτογαλία) με 14.58μ, ενώ η κάτοχος του τίτλου Όλγα Σαλαντούχα (Ουκρανία) κατετάγη 6Η με 14.23μ.

Τα αποτελέσματα στο τριπλούν

1.Πατρίτσια Μαμόνα (Πορτογαλία) 14.58μ

2.Χάνα Μινένκο (Ισραήλ) 14.51μ

3.Βούλα Παπαχρήστου (Ελλάδα) 14.47μ

4.Αννα Μιχάλσκα (Πολωνία) 14.40μ

5.Σουζάνα Κόστα (Ποερτογαλία) 14.34μ

6.Όλγα Σαλαντούχα (Ουκρανία) 14.23μ



ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Ζώδια σήμερα 11 Ιουλίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ 
Οι υποχρεώσεις σας σήμερα θα είναι αυξημένες και η μέρα σας θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Θα θελήσετε να πάρετε κάποιες αποφάσεις που σχετίζονται με τα επαγγελματικά σας. Μετρήστε τα συν και τα πλην πριν κατασταλάξετε σε μία απόφαση. Θα είστε λίγο απότομοι στη συμπεριφορά σας απέναντι στους ανθρώπους που είναι κοντά σας, γιατί θα είστε νευρικοί. Στα αισθηματικά σας προσπαθείτε να βρείτε χρόνο για το ταίρι σας, προκειμένου να χαλαρώσετε και να περάσετε καλά. Η μέρα είναι καλή για ανταλλαγή συναισθημάτων και σας βάζει στη διαδικασία να γίνετε πιο εξωστρεφείς. 

ΤΑΥΡΟΣ
Η μέρα σήμερα είναι πολύ καλή για εσάς, καθώς θα ασχοληθείτε με ό,τι σας ευχαριστεί και σας κάνει χαρούμενους. Αυτό μπορεί να είναι μία βόλτα με τους αγαπημένους σας φίλους, η ενασχόλησή σας με ένα νέο χόμπι ή να καταπιαστείτε με δραστηριότητες, που σας χαλαρώνουν και σας διασκεδάζουν. Προσπαθήστε σήμερα όσο μπορείτε να είστε δεκτικοί απέναντι στο σύντροφό σας, κάτι προσπαθεί να σας πει, ίσως να έχει κάποια παράπονα από εσάς. Ακούστε όλα όσα έχει να σας αναφέρει και πείτε κι εσείς από την πλευρά σας τα επιχειρήματά σας. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Σήμερα θα είστε αρκετά σκεπτικοί και θα προσπαθήσετε να κάνετε έναν εσωτερικό απολογισμό για κάποιες επιλογές του παρελθόντος. Θέλετε να σκεφτείτε, έτσι ώστε να πάρετε κάποιες αποφάσεις και να νιώσετε απαλλαγμένοι από λάθη του παρελθόντος, κυρίως στα επαγγελματικά σας. Στην αισθηματική σας ζωή έχετε την ανάγκη να γνωρίσετε ένα νέο άτομο και να εμπλακείτε σε μία νέα ερωτική κατάσταση που θα σας ανανεώσει. Για να συμβεί αυτό, καλό θα είναι να βγείτε έξω και να έχετε κοινωνικές συναναστροφές. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με τον Ερμή σε τρίγωνο με τον Άρη, σήμερα θα είστε ιδιαίτερα πρακτικοί και θα βρείτε λύσεις σε ζητήματα που σας απασχολούν εδώ και καιρό. Έχετε τη δέουσα αυτοπεποίθηση σήμερα, προκειμένου να πετύχετε τους σκοπούς σας σε επαγγελματικό επίπεδο. Η εβδομάδα ξεκινά ιδιαίτερα μαχητικά για εσάς, καθώς θα είστε αρκετά οργανωτικοί. Στα αισθηματικά σας μπορείτε σήμερα να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το ταίρι σας και να έρθετε πιο κοντά. Ο ρομαντισμός θα επικρατήσει στη σχέση σας και οι στιγμές που θα ζήσετε, θα είναι κάτι παραπάνω από υπέροχες.

ΛΕΩΝ
Σήμερα καλό θα είναι να είστε προσεκτικοί σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές σας σχέσεις. Μη δώσετε λαβές για σχόλια και φροντίστε στις συζητήσεις μεταξύ σας να είστε κατά κάποιο τρόπο υποχωρητικοί. Και στα αισθηματικά σας ενδεχομένως να προκύψει μία μικρή ένταση και να νιώσετε πως η επικοινωνία με το ταίρι σας δεν είναι τόσο καλή. Ίσως να νιώσετε ότι δε σας καταλαβαίνει σε όσα λέτε και κυρίως στις προσδοκίες που έχετε από τη σχέση σας. Οι αδέσμευτοι, βιώνετε σήμερα ανανεωτικές καταστάσεις στον έρωτα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Με τον Ερμή σε τρίγωνο με τον Άρη σήμερα, για εσάς η εβδομάδα ξεκινά με ιδιαίτερο δυναμισμό. Θα παρατηρήσετε μία πρόοδο σε θέματα που από καιρό τώρα ήταν κατά κάποιο τρόπο στάσιμα και αυτό σας δημιουργούσε έναν εκνευρισμό. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όμως σήμερα στη διαχείριση των χρημάτων σας και γενικότερα των εξόδων σας. Ίσως βγείτε εκτός προϋπολογισμού αν δεν περιορίσετε την τάση σας για σπατάλες και περιττά έξοδα. Στα αισθηματικά σας η μέρα θα έχει έντονα ερωτικό χαρακτήρα, είτε είστε σε σχέση είτε όχι.

ΖΥΓΟΣ
Φίλοι μου Ζυγοί, με τον Ερμή σε τρίγωνο με τον Άρη και τετράγωνο με τον Ουρανό, θα δημιουργηθεί ένα μπέρδεμα στο σκεπτικό σας, θα χαρακτηριστεί άστατη η συμπεριφορά σας. Αλλοπρόσαλλη θα είναι η καρδιά σας με αντιδράσεις σπασμωδικές, ωστόσο αν επιλέξετε να μείνετε κοντά σε ερωτικά πρόσωπα που γνωρίζουν το χαρακτήρα σας, τότε τίποτα το ανεπανόρθωτο δεν πρόκειται να προκύψει. Πρώην ταίρι σας θα νιώσει την ανάγκη να σας μιλήσει, θα σας πλησιάσει με ευχάριστη πρόταση, προσπαθώντας να λύσει παρεξηγήσεις και να αποσύρει τις αρνητικές εντυπώσεις.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Ο Ερμής σε τρίγωνο με τον Άρη σας δίνει την ώθηση που χρειάζεστε για ένα δυναμικό ξεκίνημα εβδομάδας σε επαγγελματικό επίπεδο. Κυνηγάτε τα επαγγελματικά σας σχέδια, θέλετε να αναδείξετε τα ταλέντα σας και τα καταφέρνετε. Οι υποχρεώσεις σας θα είναι αυξημένες σήμερα και θα προσπαθήσετε να δουλέψετε αν χρειαστεί και παραπάνω, προκειμένου να ανταπεξέλθετε. Στα ερωτικά σας είστε ιδιαίτερα εκδηλωτικοί, φροντίζετε να είστε εντάξει στις υποχρεώσεις απέναντι στο ταίρι σας και αυτό σας κάνει πολύ χαρούμενους και ρομαντικούς.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Με διάθεση να έρθετε κοντά στα φιλικά σας άτομα σας βρίσκει το ξεκίνημα της εβδομάδας. Είστε κοινωνικοί, φροντίζετε να κάνετε έναν σωστό προγραμματισμό προκειμένου να προλάβετε τα πάντα και να εξασφαλίσετε χρόνο για τους αγαπημένους σας φίλους. Εσείς οι αδέσμευτοι, σήμερα καλό θα είναι να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, γιατί μία νέα γνωριμία πολλά υποσχόμενη ίσως προκύψει μέσα από το κοινωνικό σας κύκλο. Οι δεσμευμένοι μπορείτε να κάνετε μία κουβέντα με το ταίρι σας και να ρωτήσετε αν έχει κάποιο παράπονο από τη γενικότερη συμπεριφορά σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η εβδομάδα ξεκινά για εσάς με αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Το περιβάλλον γενικότερα στα επαγγελματικά σας θα είναι σήμερα απέναντί σας πολύ απαιτητικό κι αυτό ίσως σας πιέσει περισσότερο. Μπορείτε να εκφραστείτε, αλλά καλό θα είναι να προσέξετε μην παρεξηγηθούν τα λόγια σας και οι προθέσεις σας. Είστε σε μία κατάσταση που δε θέλετε να σας πηγαίνουν κόντρα και επιθυμείτε περισσότερους συμμάχους δίπλα σας. Στα αισθηματικά σας η μέρα φέρνει κάποιες διαφωνίες με το ταίρι σας, κρατήστε χαμηλούς τόνους στις συζητήσεις σας και μην πείτε πράγματα, για τα οποία μπορεί να μετανιώσετε. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Με το βλέμμα στραμμένο σε χαλαρωτικές καταστάσεις σας βρίσκει η σημερινή μέρα. Αν και Δευτέρα, εσείς μετράτε τις μέρες προκειμένου να βρεθείτε σε διακοπές για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Νιώθετε κάπως κουρασμένοι και έχετε ανάγκη από μία απόδραση, από ένα σύντομο ταξίδι που θα σας ανανεώσει. Η διάθεσή σας σήμερα στα ερωτικά σας για εσάς τους δεσμευμένους, θα είναι περισσότερο διερευνητική. Θέλετε να δείτε τι στάση θα κρατήσει σε κάποια θέματα το ταίρι σας και πώς μπορείτε να βρείτε τη χρυσή τομή σε όσα σας απασχολούν.

ΙΧΘΥΣ
Η μέρα σήμερα έχει κάποια σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή σας, καθώς υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις που πρέπει να μπουν σε μία σειρά. Σήμερα θα κάνετε έναν απολογισμό σχετικά με τα ερωτικά σας και τα λάθη που έχετε κάνει κατά το παρελθόν. Το μυαλό σας θα είναι σε μία παλιότερη σχέση και θα θελήσετε να δείτε τι είχε πάει λάθος και τι μπορείτε να κάνετε για να είστε ξανά μαζί. Οι δεσμευμένοι σήμερα αποζητάτε από την ερωτική σας σχέση περισσότερη ασφάλεια, αλλά και περισσότερη κατανόηση. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Εγκαίνια στον δρόμο της Βουλιαγμένης


Ολοκληρώθηκαν τα έργα του Αγίου Αθανασίου Πισίων, της Παλαιόβρυσης Περαχώρας και
του οδικού δικτύου Περαχώρας-Λίμνης Βουλιαγμένης.

Τα εγκαίνια του Δρόμου Περαχώρας – Λίμνη Βουλιαγμένης θα γίνουν σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 11 το πρωί από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.



ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Εορτή της "Τριχερούσας" στη Νέα Κίο


Γίνεται γνωστό στους ευσεβείς χριστιανούς ότι την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 είναι η εορτή της Παναγίας της επονομαζόμενης «Τριχερούσας» ή «Κουκουζέλισσας» και τιμάται η...
θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, που φυλάσσεται στον Ενοριακό Ιερό Ναό «ΘΕΟΜΑΝΑΣ» Νέας Κίου και έχει μεταφερθεί απ’ την Παλαιά Κίο της Μικράς Ασίας. 

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος, προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Χρυσοστόμου Παπουλέση.

Την ημέρα της εορτής Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 θα ψαλούν οι Ακολουθίες του Όρθρου και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος. 


Το απόγευμα της Τρίτης 12  Ἰ­ου­λίου  2016  και ώρα 7.00 μ.μ. θα ψαλλεί μεθέορτος Εσπερινός & Παράκληση της Παναγίας, στον Ι.Ν. της Θεομάνας.

Στη συνέχεια & ώρα 9.00 μ.μ. θα ακολουθήσει εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Κίου στην Πλατεία Δημάρχου Κατριλιώτη όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα του Συλλόγου.


Προσκαλεῖσθε  ὅπως  προσέλθητε  νά  τι­μή­σω­μεν  τήν  Πα­να­γία καί  νά  ζη­τή­σω­μεν  τίς  πρε­σβεῖες  καί  με­σι­τεῖες  Της.



Η Νέα Κίος Αργολίδας ιδρύθηκε το 1927 και φιλοξένησε πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Παλιά πατρίδα η Κίος της Βιθυνίας, το επίνειον της Προύσας, η έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας.

Σοβαρός δεσμός, πνευματικός και ιστορικός με τις αλησμόνητες πατρίδες, είναι οι 4 παλαιές εικόνες που μεταφέρθηκαν από την Κίο της Μικράς Ασίας και φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια – φάροι πίστης και μνήμης – στον ιστορικό Ναό της Θεομάνας, πολιούχο της Νέας Κίου. Πρόκειται για τις ιερές εικόνες της Θεομάνας – Οδηγητρίας, Κουκουζέλισσας – Τριχερούσας, Πορταΐτισσας και Ευαγγελιστρίας.

Η εικόνα της Κουκουζέλισσας – Τριχερούσας είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος εικόνα από τις τέσσερις, μεγάλης παλαιότητας και ιδιαίτερα ξεχωριστή, γιατί αποτελεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό (μοναδικό στα ελληνοχριστιανικά δεδομένα) της Παναγίας της Κουκουζέλισσας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.

Συγκεκριμένα, ενώ εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, όπως στην Κουκουζέλισσα της Μεγίστης Λαύρας, στην εν λόγω εικόνα υπάρχει ασημένιο τρίτο χέρι που παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλανδαρίου και στο θαύμα που επετέλεσε η Παναγία στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, όταν οι εικονομάχοι του έκοψαν το δεξί χέρι και ως εκ θαύματος η Παναγία το επανασυγκόλλησε. Όμως, το χέρι αυτό κρατάει ένα νόμισμα, πράγμα το οποίο παραπέμπει στο θαύμα που επετέλεσε η Θεοτόκος στον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη. Ο μοναδικός στην ψαλτική Ιωάννης Κουκουζέλης ενώ αποκοιμήθηκε αποκαμωμένος στο ψαλτήρι, εμφανίστηκε ενώπιον του η Παναγία σε όνειρο και τον παρακίνησε να ψάλλει γι’ αυτήν και Αυτή θα τον ανταμείψει. Αμέσως μόλις ξύπνησε, είδε μέσα στο χέρι του ένα χρυσό νόμισμα το οποίο αποτελούσε την υλοποίηση της υπόσχεσης της Θεοτόκου.

Γίνονται... σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίου


******************

******************


******************

******************



******************

******************


******************