11.7.16

"Του Μάο τα τσιτάτα" του Δημήτρη Καμπουράκη


Στην υπέροχη ιταλική ταινία «ο ταχυδρόμος», ο μεγάλος Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα κατσαδιάζει τον σχεδόν αναλφάβητο γραμματοκομιστή Μάριο Ρουόπολο, διότι οικειοποιήθηκε ένα ποίημά του ώστε να γοητεύσει την ωραία Μπεατρίτσε. 
Όμως ο ταχυδρόμος τον αποστομώνει με μια εκπληκτική, για απαίδευτο άνθρωπο, φράση: «Η ποίηση δεν ανήκει σ' αυτούς που τη γράφουν, αλλά σ' αυτούς που την έχουν ανάγκη». 
Κατ' αναλογίαν, εικάζω ότι και τα επαναστατικά τσιτάτα δεν ανήκουν σ' αυτούς που τα διατύπωσαν (μέσα στη φωτιά του απελευθερωτικού αγώνα), αλλά σε όποιους τα έχουν ανάγκη (για τα ψευτοπολιτικά παιχνιδάκια τους).
Τούτων δοθέντων, στα διαλείμματα των χαριεντισμών του με τους τροϊκανούς, ο Αλέξης Τσίπρας δικαιούται να περιφέρει το μαοϊκό σύνθημα «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» και να το ευτελίζει κατά βούληση. 
Η μαοϊκή βιβλιογραφία πάντως βρίθει παρόμοιων φράσεων. 
Ας τις μελετήσει ο πρωθυπουργός. Δεν τις έχει όλες ανάγκη, σε κάποιες όμως ίσως αναγνωρίσει ενδιαφέρουσες ψηφίδες του εσώτατου εαυτού του. 
Ενδεικτικώς αναφέρω τη φράση με την οποία ο Μάο περίγραφε τον εαυτό του: «Κακός στη δημιουργία, εξαιρετικός στην καταστροφή».



ΠΗΓΗ: facebook, Δημήτρης Καμπουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου