17.12.16

Χριστούγεννα κάτω απ΄το δέντρο στην Τρίπολη - «Έτσι κι έγινε»


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 (12:00) ΤΡΙΠΟΛΗ, Μαλλιαροπούλειο Θέατρο 
«Έτσι κι έγινε» 
∆ραµατοποιηµένο παραµύθι΄

∆ραµατοποιηµένο παραµύθι µε ζωντανή µουσική και τη συµµετοχή των παιδιών. Ένα καραβάκι από χαρτί κι ενός παιδιού η ευχή προς τον Άγιο Βασίλη θέλουν να φτάσουν το φεγγάρι! Αρχηγός η φωτιά, δάσκαλος η γη, φίλος ο άνεµος και χορευτής το νερό φέρνουν µια σπίθα στην καρδιά, µια µαργαρίτα που ονειρεύεται τη θάλασσα, έναν όµορφο κι ελεύθερο χαρταετό, ένα κύµα που θέλει σύννεφο να γίνει και το αστέρι που ξέρει από ευχές…

Και το όνειρο καράβι, «έτσι κι έγινε» θα πει!

Μια τρυφερή ιστορία σαν από χαρτί, δυνατή σαν ευχή γεµάτη µε µελωδίες, κάλαντα και τραγούδια που αγαπάµε χρόνια τώρα…

Μουσικά όργανα ζωντανά: Κιθάρα, τζουράς, µαντολίνο, κρουστά

Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Ελένη Βαρελτζή

Μουσική Επιµέλεια: Ελένη Βαρελτζή, Κώστας Σαλλής

Σκηνικά-Κοστούµια: Μυρτώ Κοσµοπούλου

Παίζουν: Σταυρούλα Κοντοπούλου, Καλλιόπη Μανδρέκα, Κώστας Σαλλής


Στο τέλος της παράστασης θα παίξουµε Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από διαφορετικά µέρη της Ελλάδας και όλοι µαζί θα κάνουµε στο αστέρι µια ευχή για το Νέο Έτος.



Αύριο, στο Χωριό Του Αϊ Βασίλη στον Ισθμό...


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
Χριστουγεννιάτικη εορτή του Ιδιωτικού Σχολείου «ΗΟΜΟ ΕDUCANDUS – Αγωγή» – ώρα 6 μ.μ. – Είσοδος ελεύθερη

Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά στο Δήμο Ναυπλιέων - Οι Κυριακάτικες εκδηλώσεις


Κυριακή 18 Δεκεµβρίου 2016 Κλειστό Γυµναστήριο Ναυπλίου, ώρα 10:00 έως 16:00
H Ακαδηµία Volley ΑΛΚΥΩΝ γιορτάζει τη µαγεία των Χριστουγέννων και διοργανώνει το 1st Christmas Tournament Mini Volley Festival. Συµµετέχουν οι οµάδες: Ιστορικός Πανιώνιος Νέας Σµύρνης, Αλκυών Ναυπλίου, Γ.Σ. Άργους και Πλατανίτι Ναυπλίου.

Κυριακή 18 Δεκεµβρίου 2016 Goody’s Burger House, ώρα 11:00
«Όταν η φάτνη γίνεται µια µικρή σκηνή».
Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραµµα µε τις Ελπίδα Κοµιανού και Κατερίνα Τσιλικά. Τα παιδιά κατασκευάζουν τη δική τους φάτνη από ανακυκλώσιµα υλικά, από το «Με ένα Καλειδοσκόπιο»

Κυριακή 18 Δεκεµβρίου 2016 Βουλευτικό, ώρα 11:30
«Χριστουγεννιάτικες µουσικές περιπλανήσεις» από το Δηµοτικό Ωδείο «Κ. Νόνης» του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και την παιδική χορωδία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου

Κυριακή 18 Δεκεµβρίου 2016 Τριανόν, ώρα 11:30
«Ο παπουτσής, η ράφτρα και τα ξωτικά» παραµύθι των αδερφών Γκριµ, σε διασκευή Θάλειας Αντωνιάδη από την Παραµυθένια Σκηνή του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ

Κυριακή 18 Δεκεµβρίου 2016 2ο Γυµνάσιο Ναυπλίου, ώρα 19:00
«Μέσα από τη γέννηση αυτή…»
Το σπουδαιότερο γεγονός της γεννήσεως του µικρού Χριστού, ενέπνευσε τις ψυχές µας να το δοξάσουµε και να το υµνήσουµε µέσα από δικά µας χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ύµνους µε τη συµµετοχή των:
Χορωδία νεανική – ενηλίκων Αγίου Νικολάου Ναυπλίου
Παιδική Χορωδία Αγίου Νικολάου Ναυπλίου
Χορωδία Επιµορφωτικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Ναυπλίου
Παιδική Χορωδία Μεθάνων
Μουσικό Σύνολο «ΑΡΜΟΝΙΑ»
Χοράρχης: Θεολένα Πίκη
Εκκλησιαστική Χορωδία Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου
Χοράρχης: Τέλης Παναγιωτόπουλος

Πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην Κόρινθο






Σαν σήμερα 17 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1937: Ο Αμερικανός τραγουδιστής και κιμπορντίστας, μέλος των Neville Brothers, Art Neville (Arthur Lanon Neville) γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνας. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος The Meters και έχει εργαστεί σαν μουσικός με τους Labelle ("Lady Marmalade"), Paul McCartney, Lee Dorsey, Dr. John, Professor Longhair κ.α.


1939: Ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Eddie Kendricks (Edward James Kendrick 1939-1992) γεννήθηκε στο Union Springs της Αλαμπάμα. Υπήρξε βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος The Temptations από το 1960 έως και το 1971. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "The Way You Do The Things You Do", "Get Ready", "Just My Imagination" κ.α. Το 1989 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.


1949: Ο Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Paul Rodgers (Paul Bernard Rodgers), γνωστός για την συμμετοχή του στα συγκροτήματα Free και Bad Company, γεννήθηκε στο Middlesbrough της Μεγάλης Βρετανίας. Από το 2004 έως το 2006 περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία σαν τραγουδιστής των Queen. Στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone, "The 100 Greatest Singers of All Time", βρίσκεται στην 55η θέση. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "All Right Now", "Can't Get Enough", "Rock Steady", "Ready for Love" κ.α.


1958: Ο Αμερικανός μουσικός, συνθέτης και παραγωγός Mike Mills (Michael Edward Mills), περισσότερο γνωστός ως μπασίστας των R.E.M., γεννήθηκε στο Όραντζ Κάουντι της Καλιφόρνια. Το 1980 παρέα με τους Michael Stipe (φωνή), Peter Buck (κιθάρα) και Bill Berry (ντραμς) σχημάτισαν το μουσικό συγκρότημα R.E.M. Από την ίδρυση μέχρι την διάλυσή τους το Σεπτέμβριο του 2011 οι R.E.M. κυκλοφόρησαν δεκαπέντε στούντιο άλμπουμ και έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από ογδόντα πέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Ανάμεσα στα  πιο δημοφιλή τραγούδια τους είναι τα “The One I Love“, “Losing My Religion“, “Man on the Moon“, “Everybody Hurts“, “Leaving New York” κ.α. Ο Mills είναι επίσης συνθέτης αρκετών τραγουδιών του συγκροτήματος όπως τα “Nightswimming“, “Find the River“, “What’s the Frequency, Kenneth?” κ.α.


1982: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός της Delta Blues σκηνής Big Joe Williams (Joseph Lee Williams 1903-1982) απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών στο Macon του Μισισίπι. Το όνομα του γράφτηκε στο Blues Hall of Fame το 1992. Δημοφιλή τραγούδια του: "Baby Please Don't Go", "Crawlin' King Snake", "Peach Orchard Mama" κ.α.


1999:  Ο Αμερικανός jazz-funk/soul-jazz σαξοφωνίστας Grover Washington Jr. (1943-1999) απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών. Κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στα στούντιο του CBS στη Νέα Υόρκη, ο Washington καταρρέει ύστερα από καρδιακό επεισόδιο. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώνεται ο θάνατος του. Από μικρός είχε πάθος με τη μουσική και σε ηλικία οκτώ ετών απέκτησε το πρώτο του σαξόφωνο. Τις δεκαετίες του '70 και '80, ο Washington δημιούργησε τα πιο γνωστά του τραγούδια, τα "Mr. Magic", "Black Frost" και "The Best is Yet to Come". Γνωστή συνεργασία του ήταν αυτή με τον Bill Withers για το τραγούδι "Just the Two of Us". Αξέχαστη είναι και η συμμετοχή του στο κλασικό "Take Five" του Dave Brubeck. Το Φεβρουάριο του 1982 στην 24η τελετή απονομής των Grammy Awards κερδίζει το βραβείο "Best Jazz Fusion Performance" για το "Winelight". Ο Grover Washington Jr. θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της Smooth Jazz σκηνής.

Σαν σήμερα... στον Ελληνικό Κινηματογράφο


17 Δεκεμβρίου και ας δούμε τις πρεμιέρες σαν σήμερα στον Ελληνικό Κινηματογράφο...

17 Δεκεμβρίου 1951 "Πικρό ψωμί"
17 Δεκεμβρίου 1962 "Κορόιδο γαμπρέ" 
                                   "Έγκλημα στην Ομόνοια" 
17 Δεκεμβρίου 1966 "Η γυναίκα μου τρελάθηκε"
17 Δεκεμβρίου 1969 "Στον ίσκιο του Θεού" 
                                   "Ο αντάρτης του βάλτου"
17 Δεκεμβρίου 1971 "Μια βοσκοπούλα αγάπησα"
17 Δεκεμβρίου 1973 "Τον αράπη κι αν τον πλένεις..."








ΠΗΓΗ: retromaniax.gr

«Living Dinosaurs» στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου


Το «Αλεξάνδρειο» Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου έως τις 22 Ιανουαρίου μετατρέπεται σε μηχανή του χρόνου ταξιδεύοντάς μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, για να συναντήσουμε τα μεγαλύτερα ζώα που έζησαν ποτέ στη γη. 

Είκοσι πέντε (25) διαφορετικά είδη, ρομποτικών δεινοσαύρων, σε πραγματικά μεγέθη, με κινήσεις, χρώματα, υφές και ήχους, όπως ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, βασιλιάς των δεινοσαύρων, ύψους 8 μέτρων, αναμένεται να καθηλώσουν μικρούς και μεγάλους. 

Η έκθεση είναι της διεθνούς φήμης, παραγωγός εταιρία, Aurea Exhibiotions. Είναι κατασκευασμένη από το Παλαιοντολογικό Ίδρυμα Felix de Azara και το Πανεπιστήμιο Maimonides της Αργεντινής, με την επιμέλεια του Sebastian Apesteguia, διεθνούς φήμης παλαιοντολόγο και διδάκτορα στις Φυσικές Επιστήμες. 

Η επιστημονική εξειδίκευση, συνέβαλε στο να σχεδιαστούν οι διατάξεις της έκθεσης λαμβάνοντας υπόψη μικρές επιστημονικές λεπτομέρειες, περιλαμβάνοντας εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις ηλικίες. 

Κάθε έκθεμα έχει περιγραφή και σε διάφορα σημεία στον χώρο της έκθεσης, υπάρχουν πινακίδες με ιστορίες και στοιχεία από τη ζωή των δεινοσαύρων. 

Επίσης λειτουργεί κατάστημα αναμνηστικών και επαγγελματίας φωτογράφος για αναμνηστικές φωτογραφίες με δεινόσαυρους. 

Στο χώρο της έκθεσης, λειτουργεί καντίνα, όπου αναλαμβάνονται και παιδικά πάρτι. 

Ώρες λειτουργίας: 10.00-22.00

Τηλ.επικοινωνίας: Άννα Κωνσταντινίδου 6970529360


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

«Ο Παπουτσής, η Ράφτρα και τα Ξωτικά» από την Παραμυθένια Σκηνή Ναυπλίου


H Παραμυθένια Σκηνή του ΔΟΠΠΑΤ θα παρουσιάσει το έργο «Ο Παπουτσής, η Ράφτρα και τα Ξωτικά», μία διασκευή του παραμυθιού των αδερφών Γκριμ.

Οι παραστάσεις

Σάββατα 17 Δεκεμβρίου, 14 και 21 Ιανουαρίου στις 5:30 μ.μ.

Κυριακές 18 Δεκεμβρίου, 15 και 22 Ιανουαρίου στις 11:30 π.μ.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 5:30 μ.μ.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 5:30 μ.μ.

Οι συντελεστές του έργου

Διασκευή – συγγραφή έργου – σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια – σχεδιασμός σκηνικών: Θάλεια Αντωνιάδη

Κατασκευή κοστουμιών: Μαρία Γαρουνιάτη-Κομνηνού

Κατασκευή σκηνικών: Λευτέρης Μπάλι

Συγγραφή-Σκηνοθεσία-Μουσική και σκηνική επιμέλεια: Θάλεια Αντωνιάδη

Κατασκευή κοστουμιών: Μαρία Κομνηνού

Διδασκαλία κίνησης: Ηλιάνα Διολίτση

Κατασκευή σκηνικών: Λευτέρης Μπάλι


Παίζουν: Μαρίλη Μπέρου, Κλειώ Καραγιαννοπούλου, Γιούλα Παραβάντη, Αρετή Σωτηροπούλου, Πέννυ Πιτσίκου, Μαρία Αργυρίου, Γιώργος Στεφανόπουλος, Σωτήρης Φωτόπουλος, Ντίνος Αγγελόπουλος, Όλγα Χαριτίδου, Στέλιος Αρμάου, Αλεξάνδρα Σταθοπούλου, Ηρώ Καψοκόλη, Νεκτάριος Κουλούκης, Μανόλης Ανδρεουλάκης, Θάλεια Αντωνιάδη, Βίκυ Δελλαπόρτα.

Είσοδος: ενήλικες 5 ευρώ, παιδιά 3 ευρώ, πολύτεκνοι 3 ευρώ, άνεργοι ελεύθερη είσοδος.

Η υπόθεση

Δύο ξωτικά, ο Πατούσας κι ο Σάχλας, ανεβαίνουν στον κόσμο των ανθρώπων κατ’ εντολή της μητέρας τους, κυράς Χερούκλας, για να βρουν και να βοηθήσουν έναν άνθρωπο σε ανάγκη. Βρίσκουν έναν παπουτσή. Παράλληλα, δύο καλικαντζαρίνες, η Μαύρη και η Άραχλη, ξαδέρφια των ξωτικών, ανεβαίνουν επίσης στον κόσμο των ανθρώπων κατ’ εντολή της μητέρας τους, κυράς Μουντζούρας (αδερφής της κυράς Χερούκλας) για να καταστρέψουν τη δουλειά των ξωτικών, με τη βοήθεια της κατεργάρας γιαγιάς τους, κυράς Σπιθόμαυρης. Οι τρεις τους παραγγέλνουν τόσα πολλά παπούτσια στον παπουτσή, έτσι που να μην προφτάσουν τα ξωτικά να τα φτιάξουν. Παράλληλα, ο γιος του παπουτσή αρραβωνιάζεται κρυφά με την κόρη της ράφτρας που μένει απέναντι κι έτσι δημιουργείται ένα απερίγραπτο μπλέξιμο στον παπουτσή που από τη μια μεριά δεν ξέρει ποιος του φτιάχνει τα παπούτσια κι από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει τη ράφτρα. Η συνέχεια επί της σκηνής.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο 2752027096 καθημερινά από 10:00 – 13:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Το ταμείο για τα εισιτήρια στο θέατρο Τριανόν θα είναι ανοιχτό δύο ώρες πριν από κάθε παράσταση.



Αναβολή στη δίκη των ομοφυλόφιλων που βίαζαν τον 12χρονο στο Άργος


Για την Τρίτη 3 Ιανουαρίου, πήρε αναβολή στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σπάρτης, η δίκη του σατανικού πατέρα από το Άργος, ο οποίος με τον συγκάτοικο-φίλο του, φέρονται ότι βίαζαν κατ' εξακολούθηση το μόλις 12 ετών αγοράκι του, το οποίο πάσχει από ελαφρά νοητική υστέρηση!

Σύμφωνα με πληροφορίες του lakonikos.gr, η αναβολή ορίστηκε από το Δικαστήριο, ύστερα από αίτημα του συνηγόρου του πατέρα, καθώς ο τελευταίος φέρεται να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» των Αθηνών.

Η αποκάλυψη του εγκλήματος τον περασμένο Ιούλιο σόκαρε. Ομοφυλόφιλος πα-τέρας μαζί με τον σύντροφο του βίαζαν 12χρονο αγοράκι με νοητική υστέρηση. Όλοι έμεναν στο ίδιο σπίτι στο Άργος, όπου και ο μικρός πήγαινε σχολείο από την αρχή της χρονιάς (δεν είχε πάει διακοπές όπως λανθασμένα γράφτηκε), καθώς η μητέρα του είχε προτιμήσει να το αφήσει στην πατρική ...θαλπωρή.

Οι δάσκαλοι και ο ψυχολόγος (!) του σχολικού ιδρύματος δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι γινότανε αφού το παιδάκι πήγαινε περιποιημένο στο σχολείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση που πραγματοποίησαν οι Αστυνομικοί, το παιδί βιαζόταν συστηματικά από τον πατέρα του και τον ερωτικό του σύντροφο με τον οποίο συζούσαν. Φυσικά τα ερωτήματα για το σχολικό περιβάλλον και εν γένει την τοπική κοινωνία είναι μεγάλα...


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Χριστουγεννιάτικο Gluewein από την Χορωδία Ορφέας Τρίπολης


Συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων σήμερα Σάββατο από το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του ΣΕΟ


Φιλανθρωπική Πολιτιστική Εκδήλωση για το "Χαμόγελο του Παιδιού" σήμερα στο Άργος


Φιλανθρωπική Πολιτιστική Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί, στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος.

Καλούνται τα παιδιά να φέρουν χρώματα για να γίνει η μεγαλύτερη σε μάκρος παιδική ζωγραφιά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει κουμπαράς για την ενίσχυση του «Χαμόγελου του Παιδιού», ενώ παράλληλα πίνακες για παιδικά δωμάτια που έχει φιλοτεχνήσει η εικαστικός Ευαγγελία Παζιώτα θα διατεθούν προς πώληση για τον ίδιο σκοπό.

ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ : Ομελέτα φούρνου με πατάτες και λουκάνικο


Υλικά Συνταγής

3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε φέτες με 0,5 εκ. πάχος
4 μέτριες πατάτες κομμένες σε φέτες 0,5 εκ. πάχος
1 μέτριο κρεμμύδι
8 αυγά
1/2 φλιτζ. γάλα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

1. Θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα λουκάνικα για 3΄. Προσθέτουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι, ανακατεύουμε για 5΄ μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι για 10΄-15΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

2. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Περιχύνουμε τα υλικά του τηγανιού με τα αυγά. Ανακινούμε το τηγάνι, να πάει παντού το μείγμα των αυγών.

3. Βάζουμε το τηγάνι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC και ψήνουμε για περίπου 15΄, μέχρι να φουσκώσει η ομελέτα και να σταθεροποιηθεί. Την αναποδογυρίζουμε σε ξύλο κοπής και την κόβουμε σε 6 τρίγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Ζώδια σήμερα 17 Δεκεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


KΡΙΟΣ
Σήμερα υπάρχει έντονη συναισθηματική φόρτιση. Απαιτείς χωρίς υπερβολή την σημασία των γύρω σου. Σου είναι αδιανόητο ότι δεν μπορεί να περάσει το δικό σου με αποτέλεσμα να ξεσπάς με άσχημο τρόπο. Υπάρχει εκνευρισμός γιατί δεν πηγαίνουν όλα όπως τα θέλεις. Κάνε κατανοητά αυτά που θέλεις με απλό τρόπο. Δεν είναι οι άλλοι υποχρεωμένοι να μαντεύουν αυτά που θέλεις.  Από το απόγευμα και μετά το σκηνικό αλλάζει. Συναντάς φίλους και διασκεδάζεις. Νέες γνωριμίες προκύπτουν, κερδίζεις τα βλέμματα και τις εντυπώσεις.

ΤΑΥΡΟΣ
Σήμερα, υπάρχει έντονη διάθεση να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και το σπίτι σου. Κάνεις προετοιμασίες για τις γιορτές που σου δίνουν ιδιαίτερη χαρά. Αποφασίζεις να κάνεις μια αλλαγή που σε ανανεώνει.  Έχεις γοητεία και  τη χρησιμοποιείς για να καταφέρεις να πετύχεις αυτά που θέλεις. Με τη σωστή επικοινωνία κάνεις  τους γύρω σου συμμάχους σου. Συναισθηματικά, είναι μπερδεμένο το σκηνικό. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτό σε ξενίζει. Θέλεις να νιώθεις σιγουριά και ασφάλεια αλλά το άγνωστο κρύβει και μια μαγεία. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Υπάρχουν οικονομικά θέματα που σε αγχώνουν. Κάνεις τους υπολογισμούς σου για τη νέα χρονιά και προσπαθείς να φτιάξεις ένα πρόγραμμα. Ακόμα και αν δεν σου βγαίνουν όπως τα είχες υπολογίσει υπάρχει μια ξαφνική αλλαγή που θα σου δώσει διέξοδο. Συναισθηματικά υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει. Ακολούθησε το ένστικτό σου για να βρεις απαντήσεις. Εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα την αλήθεια. Υπάρχουν και νέες γνωριμίες εξάλλου που σου ανεβάζουν τη την αυτοπεποίθηση. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Η σημερινή ημέρα έχει αρκετές δουλειές που πρέπει να οργανώσεις. Είναι υποχρεώσεις ημερών που έχουν γίνει βουνό. Έχεις μεθοδικότητα και όρεξη οπότε τα καταφέρνεις. Τώρα αν βγεις και λίγο εκτός προγράμματος  δεν θα χαθεί και ο κόσμος. Χρειάζεσαι ξεκούραση και ανεμελιά. Βγες με φίλους και διασκέδασε, θα περάσεις ανέλπιστα καλά και θα γεμίσεις αισιοδοξία. Η γοητεία σου είναι δεδομένη και υπάρχουν πολλοί που την  βλέπουν. Γνωριμίες και φλερτ σήμερα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή σου. 

ΛΕΩΝ
Σήμερα θέλεις να κλειστείς στον εαυτό σου. Έχεις να κάνεις και να σκεφτείς πολλά. Καλό θα είναι να μην το κάνεις. Δεν έχει νόημα να φορτώνεις μια ζωή τόσο μικρή με προβληματισμούς. Θα σε συμβούλευα να περάσεις στην πράξη. Να δράσεις και όχι να αντιδράσεις σε αυτά που σε δυσανασχετούν. Συναισθηματικά νιώθεις ανικανοποίητος. Αυτά που θέλεις πιστεύεις ότι δεν μπορείς να τα βιώσεις. Οι εξελίξεις βέβαια έρχονται να σε διαψεύσουν αφού και αρέσεις και σε φλερτάρουν οι άλλοι. Αρκεί να ανοιχτείς λίγο παραπάνω. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Σήμερα είναι ημέρα φιλικών και αγαπημένων προσώπων. Δέχεσαι προτάσεις να περάσεις χρόνο μαζί τους και να διασκεδάσεις. Ίσως χρειαστεί να κάνεις μια μικρή θυσία για κάποιον αγαπημένο. Συναισθηματικά προσπαθείς να βρεις τις ισορροπίες. Υπάρχει ένα θέμα που καιρό τώρα κάνεις πως δεν το βλέπεις. Προσπάθησε να είσαι αντικειμενικός με αυτά που ζητάει το ταίρι σου και να μην το θεωρήσεις υπερβολικό από την πρώτη πρόταση που θα σου πει. Οι μικροπαρεξηγήσεις δημιουργούνται εύκολα, άλλα και εύκολα λύνονται. 

ΖΥΓΟΣ
Έχεις παραμελήσει τους αγαπημένους και σήμερα είναι μια καλή ημέρα να επανορθώσεις. Μια μικρή έκπληξη μπορεί να αναθερμάνει τις σχέσεις σου και να τις φέρει σε άλλη διάσταση. Προσπάθησε να ξεκουραστείς και να φροντίσεις τη διατροφή σου. Δεν είναι δεδομένο ότι θα αντέχεις συνέχεια να τρέχεις σαν το παλαβό να τα προλάβεις όλα. Οι προτεραιότητες είναι απαραίτητες. Έτσι και το άγχος θα μειωθεί και δεν θα είναι όλοι δυσαρεστημένοι μαζί σου. Μια νέα γνωριμία ίσως προκύψει σήμερα, που πραγματικά θα σε ενθουσιάσει. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Με τη σελήνη σε αντίθεση με την Αφροδίτη σήμερα, θα νιώθεις ότι δεν ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις. Από τη μια χρειάζεσαι χρόνο με το ταίρι σου ή το άτομο που σε ενδιαφέρει και από την άλλη θέλεις να δεις φίλους και να διασκεδάσεις ξέγνοιαστος και χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα. Βρες τη χρυσή τομή για να μην καταστραφούν σχέσεις που έχεις χτίσει με κόπο εδώ και καιρό. Αν είσαι ελεύθερος έχεις  ευκαιρίες για γνωριμίες και φλερτ αλλά θα νιώθεις ότι τίποτα δεν σε ικανοποιεί. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Μια μικρή παρεξήγηση που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες με φιλικό πρόσωπο σήμερα λαμβάνει τέλος. Έχεις χαρά, αισιοδοξία, οι μέρες αυτές σε εμπνέουν. Σου δίνετε η ευκαιρία να δεις ανθρώπους που έχεις καιρό και να μιλήσεις για ένα θέμα που ήταν κρυφό μέχρι τώρα. Συναισθηματικά είσαι καλά. Έχεις  αυτούς που σε αγαπάνε δίπλα σου και σε κάνουν να νιώθεις καλά. Ακόμα κι αν είσαι ελεύθερος υπάρχουν ευκαιρίες για διασκέδαση και ανεμελιά. Γνωριμίες πολλές, εντυπωσιάζεις με το χιούμορ σου και την καλή σου διάθεση. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Σήμερα υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετήσεις. Καταφέρνεις να ξεπεράσεις όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται όμως και να βγεις νικητής. Ασχολείσαι με θέματα που έχουν να κάνουν με την περιποίηση σου και την ομορφιά σου. Έχεις έντονο μαγνητισμό και ερωτική διάθεση. Υπάρχει ανταπόκριση από τους γύρω σου στα ερωτικά σου καλέσματα. Έτσι η αυτοπεποίθηση σου είναι ανεβασμένη και ξέρεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.Μια νέα γνωριμία έχει κινήσει το ενδιαφέρον σου. Πρόσεχε μην δείξεις από την αρχή όλα σου τα χαρτιά. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Πολλά ραντεβού και προσκλήσεις θα δεχτείς σήμερα. Θα συναντήσεις άτομα που έχεις να δεις καιρό και θα διασκεδάσεις. Θα μάθεις πολλά νέα και ίσως κάποια μυστικά. Συναισθηματικά, ελκύεις ενδιαφέροντες ανθρώπους και κερδίζεις τον θαυμασμό. Οι ερωτικές ευκαιρίες είναι πολλές. Προσοχή μόνο χρειάζεται στην επιλογή που θα κάνεις αυτή τη φορά, ώστε να μην επαναληφτούν λάθη του παρελθόντος. Θέλεις έναν άνθρωπο που να ξέρει τι θέλει και να δεν χρειάζεται να συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο. 

ΙΧΘΕΙΣ
Έχεις καλή διάθεση να συζητήσεις και να αναλύσεις με τους γύρω σου θέματα που προκύπτουν. Έτσι οι δουλειές και οι υποχρεώσεις λύνονται εύκολα, μέσα από μια διαδικασία ευχάριστης συνεργασίας. Σήμερα τα συναισθηματικά είναι προτεραιότητα. Ίσως συζητάς με το σύντροφό σου για την πορεία της σχέσης σας. Αν είσαι ελεύθερος, άτομα που θα σε πλησιάσουν θα δεις ότι σε παίρνουν στα σοβαρά και ότι θέλουν κάτι μόνιμο από εσένα. Προσπάθησε λοιπόν να είσαι ανοιχτός σε νέες προκλήσεις και να αποκαλύψεις όλα τα θετικά σου στοιχεία. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα

Χαμηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και νεφώσεις πυκνότερες κατά διαστήματα στα ανατολικά και νότια τμήματα αναμένουμε σήμερα Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016. Τοπικές βροχές με χιονόνερο στα ημιορεινά και χιόνι στα ορεινά θα σημειωθούν στην Θεσσαλία, στην κεντρική και ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 7 και τοπικά 8 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, -6 έως 4 στη βόρεια Ελλάδα, 0 έως 10 και τοπικά 11 στη δυτική Ελλάδα, -3 έως 9 στο βόρειο Αιγαίο και από 4 έως 12 και τοπικά 13 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της χώρας οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από τα βορειοανατολικά  έως 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι νοτιοανατολικοί  με την ίδια ένταση.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 17 Δεκεμβρίου


497 π.Χ.: Τα πρώτα Σατουρνάλια γιορτάζονται στη Ρώμη.



1273: Πεθαίνει ο Τζαλαλουντίν Ρουμί, ο σημαντικότερος ίσως Πέρσης ποιητής, ιδρυτής του μυστικιστικού τάγματος του Ισλάμ «Σούφι». [γεν. 30/9/1207]

1777: Η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

1778: Γεννιέται ο Άγγλος χημικός Σερ Χάμφρι Ντέιβι.

1790: Ανακαλύπτεται στην πόλη του Μεξικού το πέτρινο ημερολόγιο των Αζτέκων.

1797: Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Τζόσεφ Χένρι.

1817: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα των Ιόνιων Νησιών, το οποίο, παρά την ύπαρξη Γερουσίας και Βουλής, δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλελεύθερο, αφού ο Άγγλος αρμοστής διατηρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Το Σύνταγμα αυτό ίσχυσε μέχρι την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.


1825: Αρχίζει η τρίτη και τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου.

1830: Γεννιέται ο Ζιλ Ντε Γκονκούρ, Γάλλος εκδότης. Μαζί με τον αδελφό του Εντμόν αθλοθέτησαν το «Γκονκούρ», το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. [θαν. 20/6/1870]


1830: Πεθαίνει ο Σιμόν ντε Μπολιβάρ, «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής. [γεν. 24/7/1783]

1843: Πρωτοεκδίδεται το βιβλίο «Χριστουγεννιάτικα κάλαντα» του Κάρολου Ντίκενς.

1862: Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου ο στρατηγός Γιουλίσες Γκραντ εκδίδει διαταγή σύμφωνα με την οποία όλοι οι Εβραίοι πρέπει να φύγουν από το Κεντάκι, το Τενεσί και το Μισσισσιππί.


1865: Κάνει πρεμιέρα η «Ημιτελής Συμφωνία» του Σούμπερτ.

1867: Συγκροτείται η πρώτη υπηρεσιακή κυβέρνηση στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αριστ. Μωραϊτίνη.

1874: Γεννιέται ο Ρώσος μάγος Οράτιος Γκόλντιν, ο οποίος έζησε στις ΗΠΑ και ήταν από τους πρώτους που "έκοψαν" στα δύο έναν άνθρωπο.


1878: Πεθαίνει η Σοφία Αφεντάκη, η οποία έγινε γνωστή ως η «Κοιμωμένη» του Γιαννούλη Χαλεπά. [γεν. 1860]

1894: Γεννιέται ο μαέστρος Άρθουρ Φίελντερ.


1900: Γεννιέται η Κατίνα Παξινού, μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς με καριέρα στο Χόλιγουντ. [θαν. 22/2/1973]

1903: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Έρσκιν Πρέστον Κάλντγουελ.


1903: Στις 10:35 π.μ. στη Βόρειο Καρολίνα πραγματοποιείται από τους αδελφούς Όρβιλ και Γουίλμπορ Ράιτ η πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Η πτήση τους διήρκεσε 1 λεπτό, καλύπτοντας 850 πόδια. (Ημέρα της Αμερικανικής Αεροπορίας)


1905: Γεννιέται ο Σίμο Χέιχε, φημισμένος φιλανδός ελεύθερος σκοπευτής, γνωστός και με το παρατσούκλι «λευκός θάνατος», ήρωας του ρωσοφινλανδικού πολέμου του 1939. (Θαν. 1/4/2002)

1908: Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Τζον Γκρίνλιαφ Γουίτιερ.

1910: Η Βουλή της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης αρχίζει τις εργασίες της.

1912: Αρχίζουν στο Λονδίνο οι συνομιλίες για την ειρήνη στα Βαλκάνια.


1915: Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο στην προσπάθειά τους να πείσουν την κυβέρνηση των Αθηνών να πάρει μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».

1919: Πεθαίνει ο δάσκαλος του ιμπρεσιονισμού, Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ.

1930: Γεννιέται ο Μπομπ Γκουτσιόνε, αμερικανός εκδότης του περιοδικού Penthouse. (Θαν. 20/10/2010)

1933: Το NFL (χόκεϊ) εισάγει την επίσημη στατιστική στον πρώτο αγώνα playoff για το πρωτάθλημα Bears- Giants(23-21).

1937: Γεννιέται ο Αυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ Κέρι Πάρκερ, ο οποίος το 1977 θα αλλάξει την ιστορία του κρίκετ με την ανακοίνωση της διοργάνωσης των World Series.

1938: Γεννιέται ο Νεοζηλανδός αθλητής στίβου Πίτερ Σνελ.

1939: Ανατινάσσεται με διαταγή του Χίτλερ το γερμανικό θωρηκτό "Κόμης Σπέε".

1940: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου ο Αμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, περιγράφει το σχέδιό του περί "μεταφοράς" αμερικανικών όπλων και εφοδίων στη Βρετανία.

1941: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο ναύαρχος Τσέστερ Νίμιτζ τίθεται επικεφαλής του Στόλου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

1942: Γεννιέται ο Πολ Μπάτερφιλντ, αμερικανός λευκός μπλουζίστας. [θαν. 4/5/1987]

1944: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι, οι Ιάπωνες της Αμερικής, που μέχρι τότε κρατούνταν σε στρατόπεδα, μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.


1947: Πεθαίνει ο Χρήστος Τσιγγιρίδης, έλληνας μηχανικός πρωτοπόρος της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα. (Γεν. 1877)

1949: Γεννιέται στην Αγγλία ο ρόκερ Πολ Ρότζερς του συγκροτήματος "Bad Company".

1951: Εκλέγεται νέος δήμαρχος Αθηναίων ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος.

1952: Ο 36χρονος Άρτσι Μουρ κερδίζει τον Τζόε Μαξίμ στον 15ο γύρο και γίνεται ο γηραιότερος παγκόσμιος πρωταθλητής ελαφρών βαρών που θα κρατήσει τον τίτλο για 10 χρόνια.

1953: Γεννιέται ο ηθοποιός Μπιλ Πούλμαν.

1958: Γεννιέται ο κιθαρίστας των REM Μάικλ Μάιλς.

1960: Μια μέρα μετά την πτώση δύο επιβατηγών αεροσκαφών πάνω από τη Νέα Υόρκη, στο Μόναχο, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ με 20 επιβάτες χάνει τον προσανατολισμό του, λόγω κακής ορατότητας, προσκρούει σε καμπαναριό και πέφτει σε πολυσύχναστη πλατεία της πόλης. Ο απολογισμός είναι 53 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

1963: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ περνάει την Πράξη Καθαρού Αέρα (Clean Air Act), που αποτελεί μία σειρά νόμων.

1965: Κυκλοφορεί η πιο μεγάλη εφημερίδα. Πρόκειται για την Κυριακάτικη "New York Times", με ύλη που καλύπτει 964 σελίδες.

1966: Σε μυστική σύσκεψη στα ανάκτορα, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος Παπανδρέου (αρχηγός της Ένωσης Κέντρου) και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (αρχηγός της ΕΡΕ), καταλήγουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 28 Μαΐου 1967

1967: Εξαφανίζεται ενώ κολυμπάει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Χάρολντ Χολτ. Τελικά κηρύσσεται νεκρός χωρίς να βρεθεί το πτώμα του.


1967: Ιδρύεται η Πανελλήνια Αντιδικτατορική Οργάνωση Σπουδαστών «Ρήγας Φεραίος», μετέπειτα ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, η νεολαιϊστικη οργάνωση του ΚΚΕ (εσ.).

1969: Ο τραγουδιστής Τάινι Τιμ παντρεύεται "ζωντανά" στο τηλεοπτικό πρόγραμμα "The Tonight Show".

1971: Γεννιέται ο Γάλλος μπασκετμπολίστας Αντουάν Ριγκοτό, ο επονομαζόμενος «πλέι μέικερ του 2000».

1971: Το Ανατολικό Βερολίνο και η Βόννη υπογράφουν συμφωνία για τη μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων από τη Δυτική Γερμανία προς το Δυτικό Βερολίνο, μέσω της Ανατολικής Γερμανίας.

1973: Γεννιέται ο κορυφαίος Έλληνας ακοντιστής Κώστας Γκατσιούδης.


1973: Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία, για πρώτη φορά, δεν συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο με τις ψυχικές ασθένειες την ομοφυλοφιλία.

1975: Η τραγουδίστρια Λινέτ Άλις Φρομ, γνωστή και ως "Σκουίκι" Φρομ, καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση για την απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Προέδρου Τζέραλντ Φορντ.


1975: Γεννιέται η Αμερικανο-Ουκρανίδα ηθοποιός Μίλα Γιόβοβιτς.

1979: Στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ντεμιρέλ δηλώνει ότι, το χρόνο που πέρασε, 1.800 άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστικές κι άλλες τρομοκρατικές ενέργειες.


1981: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απαγάγουν τον αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Ντόζιερ.

1983: Ο IRA τοποθετεί βόμβα στο κατάστημα Harrods στο Λονδίκο και σκοτώνονται έξι άτομα.

1984: Η αμερικανική ομάδα τένις ανδρών, με τους Τζον ΜακΕνρό και Πίτερ Φλέμιγκ, χάνει για πρώτη φορά στους 14 αγώνες, που έχει δώσει για το Davis Cup. Τον τίτλο θα κατακτήσουν οι Σουηδοί με τους Στέφαν Έντμπεργκ και Άντερς Τζέριντ.

1989: Ο Πολωνός Κριστόφ Βαζέχα κάνει το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στον αγώνα ΠΑΟ - ΑΕΚ. Ο Χρήστος, που θα αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.


1989: Τηλεοπτική πρεμιέρα της δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων «The Simpsons».

1990: Ένας καθολικός ιερέας ο Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ, κερδίζει τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Αϊτής.

1991: Σημειώνεται η μεγαλύτερη διαφορά πόντων (68) σε αγώνα μπάσκετ όταν οι Cleveland Cavaliers κερδίζουν τους Miami Heat με 148- 80.

1992: Παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρεί στην πιο μαζική απέλαση των 25 τελευταίων ετών.

1993: Γερμανικό πλοίο, που βυθίστηκε το 1918, ανακαλύπτεται από Τούρκους δύτες στη θαλάσσια περιοχή του βορειανατολικού Αιγαίου.

1994: Την έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς όρους με τη Ρωσία, αποδέχεται ο αυτονομιστής Τσετσένος ηγέτης Ντουντάγεφ.

1995: Μεγάλος νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, εκλέγεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Φραντς Βρανίτσκι.

1996: Οι Περουβιανοί αντάρτες του "Φωτεινού Μονοπατιού" πολιορκούν το σπίτι του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα, κατά τη διάρκεια δεξίωσης. Οι επαναστάτες κράτησαν ως ομήρους 490 άτομα.


1997: 42 Έλληνες είναι ανάμεσα στους 70 ανθρώπους που επιβαίνουν στο ουκρανικό αεροσκάφος τύπου "Γιάκοβλεφ", το οποίο συντρίβεται στην περιοχή της Πιερίας.

2000: Με το γκολ του Ντάνι Μέρφι η Λίβερπουλ νικά 1-0 τη Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο Όλντ Τράφορντ, σπάζοντας ένα σερί 36 αγώνων χωρίς εντός έδρας ήττα για τους μπέμπηδες στην Premier League.


2003: Ολοκληρώνεται η δίκη της «17 Νοέμβρη», με την ανακοίνωση των ποινών για τους 15 καταδικασθέντες.


2004: Πεθαίνει η Ζουζού Νικολούδη, κορυφαία ελληνίδα χορογράφος. 

2008: Πεθαίνει ο Λουκάς Χατζηιωάννου, κύπριος μεγαλοεφοπλιστής, που αποκλήθηκε βασιλιάς των τάνκερ. (Γεν. 1927)

2009: Έξω από τις ακτές του Λιβάνου βυθίζεται το μεταγωγικό πλοίο «MV Danny F II» με αποτέλεσμα να πνιγούν 44 άνθρωποι και πάνω από 28.000 ζώα τα οποία μετέφερε.


2010: Πεθαίνει ο Νίκος Παπατάκης, Ελληνογάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, σεναριογράφος και παραγωγός, από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της ελληνικής διασποράς.

2010: Στην Τυνησία ο Μοχάμεντ Μουαζιζί αυτοπυρπολείται. Το γεγονός θεωρείται ο καταλύτης για να ξεκινήσει η επανάσταση στην Τυνησία αλλά και άλλες αραβικές χώρες.

2011: Στις Φιλιππίνες η τροπική καταιγίδα Washi σκοτώνει τουλάχιστον 400 άτομα

2011: Κατά τη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ο στρατός επεμβαίνει με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα άτομα.

2011: Πεθαίνει η τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήρι Σεζάρια Εβόρα.

2011: Πεθαίνει ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

2012: Στο Αφγανιστάν 10 κορίτσια που μάζευαν ξύλα σκοτώνονται από νάρκη.

2013: Στην Τουρκία στα πλαίσια επιχείρησης κατά της διαφθοράς γίνονται συλλήψεις υψηλά ιστάμενων προσώπων.

2014: Οι ΗΠΑ και η Κούβα ξεκινούν και πάλι τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά από 55 χρόνια.


Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω, Προφήτης Δανιήλ, Άγιος Διονύσιος ο Νέος

Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω


Άγιοι της Χριστιανικής Εκκλησίας, προερχόμενοι από την Παλαιά Διαθήκη. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 17 Δεκεμβρίου.

Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω ήταν τρία εβραιόπουλα, ο Ανανίας, ο Αζαρίας και ο Μισαήλ, που κατάγονταν από βασιλικό γένος και ζούσαν στα Ιεροσόλυμα. Όταν η πόλη τους κυριεύτηκε από τον βασιλιά των Βαβυλωνίων, Ναβουχοδονόσορα Β' τον Μέγα (634-562 π.Χ), τα τρία παιδιά σύρθηκαν αιχμάλωτα στη Βαβυλώνα μαζί με τον φίλο τους Δανιήλ, τον μετέπειτα προφήτη. Εκεί ξεχώρισαν για τη φρόνηση και την αρετή τους και ο βασιλιάς τους διόρισε επιστάτες στην Αυλή του.

Όμως, όταν αρνήθηκαν να προσκυνήσουν τη χρυσή εικόνα του, ο Ναβουχοδονόσωρ εξοργίστηκε και διέταξε να τους ρίξουν σ’ ένα ιδιαίτερα πυρακτωμένο καμίνι. Τότε εμφανίστηκε άγγελος Κυρίου και τους προστάτευσε, απλώνοντας πάνω τους τις φτερούγες του και μεταβάλλοντας τη φωτιά σε δροσιά.

Έκπληκτος ο Ναβουδονόσωρ από το θαύμα που συντελέστηκε ενώπιόν του, ομολόγησε ότι ο Θεός των Ιουδαίων είναι μεγάλος και τους χάρισε τη ζωή. Έκτοτε, οι «τρεις παίδες» έζησαν εν ειρήνη.

Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω είναι προστάτες Άγιοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελλάδας και Κύπρου και η μνήμη τους τιμάται με σειρά εκδηλώσεων.

Προφήτης Δανιήλ


Εβραίος προφήτης, η μνήμη του οποίου τιμάται από τη Χριστιανική Εκκλησία στις 17 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Δανιήλ και Δανιηλία.

Ο Δανιήλ καταγόταν από το βασιλικό γένος του Δαυίδ. Έζησε κι έδρασε στη Βαβυλώνα στα χρόνια της αιχμαλωσίας των Εβραίων από τον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα. Τον είχαν πάρει ως όμηρο οι Βαβυλώνιοι, όταν το 605 π.Χ. κατέστρεψαν τη Βαβυλώνα.

Σπούδασε τη γλώσσα και τη σοφία των Βαβυλωνίων και πήρε μεγάλη θέση στην αυλή του Ναβουχοδονόσορα. Είχε το χάρισμα να μαντεύει και να προφητεύει. Εξήγησε στο βασιλιά Βαλτάσαρ την προφητεία «Μανή, Θεκέλ, Φαρές», που γράφτηκε από αόρατο χέρι στον τοίχο κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, ότι σημαίνει το τέλος της βασιλείας του. Πράγματι, ο Κύρος υπέταξε τη Βαβυλώνα και ο Βαλτάσαρ σκοτώθηκε.

Ο Δανιήλ διατήρησε τη θέση του και στην αυλή του Κύρου. Επειδή, όμως, παρά τη διαταγή του Κύρου, εξακολουθούσε να προσεύχεται στο Θεό, τον έριξαν στο λάκκο με τα λιοντάρια, απ’ όπου με τη βοήθεια του Θεού βγήκε χωρίς να πάθει τίποτα.

Απολυτίκιο


Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα εν τη πηγή της φλογός, ως επὶ ύδατος αναπαύσεως, οι άγιοι τρεις παίδες ηγάλλοντο· και ο Προφήτης Δανιήλ, λεόντωv ποιμήv, ως προβάτων εδείκνυτο. Ταις αυτών ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς.

Άγιος Διονύσιος ο Νέος 


Επίσκοπος Αίγινας, καταγόμενος εκ Ζακύνθου. Πολιούχος και προστάτης της Ζακύνθου, τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Διονύσιος και Διονυσία.

Ο Διονύσιος γεννήθηκε το 1547 στη Ζάκυνθο από γονείς πλούσιους και ευγενείς, με καταγωγή από τη Βενετία. Το κοσμικό του όνομα ήταν Δραγανίγος Σιγούρος. Νιώθοντας κλίση προς το μοναχικό βίο από νωρίς ενδύθηκε το μοναχικό σχήμα στη μονή των Στροφάδων νήσων, απέναντι από τη Ζάκυνθο, και χειροτονήθηκε ιερέας.

Με παρακίνηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών χειροτονήθηκε επίσκοπος Αίγινας με το όνομα Διονύσιος. Μετά από χρόνια ποιμαντορικής δράσης στο νησί του Αργοσαρωνικού, επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου έζησε ασκητικά στη Μονή της Αναφωνήτριας.

Ο Άγιος Διονύσιος πέθανε το 1622, σε ηλικία 75 ετών. Το λείψανό του τάφηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της μονής Στροφάδων. Κατά την ανακομιδή είδαν ότι το λείψανό του ήταν άφθαρτο. Το είχαν στην αρχή στημένο όρθιο στον επισκοπικό θρόνο του ναού, αλλά αργότερα το μετέφεραν στην πόλη και το διατηρούσαν σε διάφορους ναούς. Στις μέρες μας είναι τοποθετημένο σε πολυτελή λάρνακα στο ναό που φέρει το όνομά του.

Από τις πολλές αρετές του Αγίου Διονυσίου αξίζει να επισημανθούν η ταπεινοφροσύνη και η μεγάλη ανεξικακία του. Όταν ζήτησε καταφύγιο στο μοναστήρι ο φονιάς του αδελφού του, τον έκρυψε και τον προστάτευσε.

Απολυτίκιο  


Της Ζακύνθου τοv γόνον και Αιγίvης τον πρόεδρο, τοv φρουρό μονής τωv Στροφάδωv, Διοvύσιοv άπαντες, τιμήσωμεv συμφώνως οι πιστοί, βοώντες προς αυτὸν ειλικριvώς· Tαις λιταίς τους τηv σην μνήμην επιτελούντας σώσον και βοώντάς σοι· Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστω· δόξα τω σε θαυμαστώσαντι· δόξα τω δωρησαμένω σε ημίv, πρέσβυν ακοίμητον.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα