17.12.16

Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω, Προφήτης Δανιήλ, Άγιος Διονύσιος ο Νέος

Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω


Άγιοι της Χριστιανικής Εκκλησίας, προερχόμενοι από την Παλαιά Διαθήκη. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 17 Δεκεμβρίου.

Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω ήταν τρία εβραιόπουλα, ο Ανανίας, ο Αζαρίας και ο Μισαήλ, που κατάγονταν από βασιλικό γένος και ζούσαν στα Ιεροσόλυμα. Όταν η πόλη τους κυριεύτηκε από τον βασιλιά των Βαβυλωνίων, Ναβουχοδονόσορα Β' τον Μέγα (634-562 π.Χ), τα τρία παιδιά σύρθηκαν αιχμάλωτα στη Βαβυλώνα μαζί με τον φίλο τους Δανιήλ, τον μετέπειτα προφήτη. Εκεί ξεχώρισαν για τη φρόνηση και την αρετή τους και ο βασιλιάς τους διόρισε επιστάτες στην Αυλή του.

Όμως, όταν αρνήθηκαν να προσκυνήσουν τη χρυσή εικόνα του, ο Ναβουχοδονόσωρ εξοργίστηκε και διέταξε να τους ρίξουν σ’ ένα ιδιαίτερα πυρακτωμένο καμίνι. Τότε εμφανίστηκε άγγελος Κυρίου και τους προστάτευσε, απλώνοντας πάνω τους τις φτερούγες του και μεταβάλλοντας τη φωτιά σε δροσιά.

Έκπληκτος ο Ναβουδονόσωρ από το θαύμα που συντελέστηκε ενώπιόν του, ομολόγησε ότι ο Θεός των Ιουδαίων είναι μεγάλος και τους χάρισε τη ζωή. Έκτοτε, οι «τρεις παίδες» έζησαν εν ειρήνη.

Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω είναι προστάτες Άγιοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελλάδας και Κύπρου και η μνήμη τους τιμάται με σειρά εκδηλώσεων.

Προφήτης Δανιήλ


Εβραίος προφήτης, η μνήμη του οποίου τιμάται από τη Χριστιανική Εκκλησία στις 17 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Δανιήλ και Δανιηλία.

Ο Δανιήλ καταγόταν από το βασιλικό γένος του Δαυίδ. Έζησε κι έδρασε στη Βαβυλώνα στα χρόνια της αιχμαλωσίας των Εβραίων από τον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα. Τον είχαν πάρει ως όμηρο οι Βαβυλώνιοι, όταν το 605 π.Χ. κατέστρεψαν τη Βαβυλώνα.

Σπούδασε τη γλώσσα και τη σοφία των Βαβυλωνίων και πήρε μεγάλη θέση στην αυλή του Ναβουχοδονόσορα. Είχε το χάρισμα να μαντεύει και να προφητεύει. Εξήγησε στο βασιλιά Βαλτάσαρ την προφητεία «Μανή, Θεκέλ, Φαρές», που γράφτηκε από αόρατο χέρι στον τοίχο κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, ότι σημαίνει το τέλος της βασιλείας του. Πράγματι, ο Κύρος υπέταξε τη Βαβυλώνα και ο Βαλτάσαρ σκοτώθηκε.

Ο Δανιήλ διατήρησε τη θέση του και στην αυλή του Κύρου. Επειδή, όμως, παρά τη διαταγή του Κύρου, εξακολουθούσε να προσεύχεται στο Θεό, τον έριξαν στο λάκκο με τα λιοντάρια, απ’ όπου με τη βοήθεια του Θεού βγήκε χωρίς να πάθει τίποτα.

Απολυτίκιο


Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα εν τη πηγή της φλογός, ως επὶ ύδατος αναπαύσεως, οι άγιοι τρεις παίδες ηγάλλοντο· και ο Προφήτης Δανιήλ, λεόντωv ποιμήv, ως προβάτων εδείκνυτο. Ταις αυτών ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς.

Άγιος Διονύσιος ο Νέος 


Επίσκοπος Αίγινας, καταγόμενος εκ Ζακύνθου. Πολιούχος και προστάτης της Ζακύνθου, τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Διονύσιος και Διονυσία.

Ο Διονύσιος γεννήθηκε το 1547 στη Ζάκυνθο από γονείς πλούσιους και ευγενείς, με καταγωγή από τη Βενετία. Το κοσμικό του όνομα ήταν Δραγανίγος Σιγούρος. Νιώθοντας κλίση προς το μοναχικό βίο από νωρίς ενδύθηκε το μοναχικό σχήμα στη μονή των Στροφάδων νήσων, απέναντι από τη Ζάκυνθο, και χειροτονήθηκε ιερέας.

Με παρακίνηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών χειροτονήθηκε επίσκοπος Αίγινας με το όνομα Διονύσιος. Μετά από χρόνια ποιμαντορικής δράσης στο νησί του Αργοσαρωνικού, επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου έζησε ασκητικά στη Μονή της Αναφωνήτριας.

Ο Άγιος Διονύσιος πέθανε το 1622, σε ηλικία 75 ετών. Το λείψανό του τάφηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της μονής Στροφάδων. Κατά την ανακομιδή είδαν ότι το λείψανό του ήταν άφθαρτο. Το είχαν στην αρχή στημένο όρθιο στον επισκοπικό θρόνο του ναού, αλλά αργότερα το μετέφεραν στην πόλη και το διατηρούσαν σε διάφορους ναούς. Στις μέρες μας είναι τοποθετημένο σε πολυτελή λάρνακα στο ναό που φέρει το όνομά του.

Από τις πολλές αρετές του Αγίου Διονυσίου αξίζει να επισημανθούν η ταπεινοφροσύνη και η μεγάλη ανεξικακία του. Όταν ζήτησε καταφύγιο στο μοναστήρι ο φονιάς του αδελφού του, τον έκρυψε και τον προστάτευσε.

Απολυτίκιο  


Της Ζακύνθου τοv γόνον και Αιγίvης τον πρόεδρο, τοv φρουρό μονής τωv Στροφάδωv, Διοvύσιοv άπαντες, τιμήσωμεv συμφώνως οι πιστοί, βοώντες προς αυτὸν ειλικριvώς· Tαις λιταίς τους τηv σην μνήμην επιτελούντας σώσον και βοώντάς σοι· Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστω· δόξα τω σε θαυμαστώσαντι· δόξα τω δωρησαμένω σε ημίv, πρέσβυν ακοίμητον.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου