17.12.16

Σαν σήμερα 17 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1937: Ο Αμερικανός τραγουδιστής και κιμπορντίστας, μέλος των Neville Brothers, Art Neville (Arthur Lanon Neville) γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνας. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος The Meters και έχει εργαστεί σαν μουσικός με τους Labelle ("Lady Marmalade"), Paul McCartney, Lee Dorsey, Dr. John, Professor Longhair κ.α.


1939: Ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Eddie Kendricks (Edward James Kendrick 1939-1992) γεννήθηκε στο Union Springs της Αλαμπάμα. Υπήρξε βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος The Temptations από το 1960 έως και το 1971. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "The Way You Do The Things You Do", "Get Ready", "Just My Imagination" κ.α. Το 1989 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.


1949: Ο Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Paul Rodgers (Paul Bernard Rodgers), γνωστός για την συμμετοχή του στα συγκροτήματα Free και Bad Company, γεννήθηκε στο Middlesbrough της Μεγάλης Βρετανίας. Από το 2004 έως το 2006 περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία σαν τραγουδιστής των Queen. Στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone, "The 100 Greatest Singers of All Time", βρίσκεται στην 55η θέση. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "All Right Now", "Can't Get Enough", "Rock Steady", "Ready for Love" κ.α.


1958: Ο Αμερικανός μουσικός, συνθέτης και παραγωγός Mike Mills (Michael Edward Mills), περισσότερο γνωστός ως μπασίστας των R.E.M., γεννήθηκε στο Όραντζ Κάουντι της Καλιφόρνια. Το 1980 παρέα με τους Michael Stipe (φωνή), Peter Buck (κιθάρα) και Bill Berry (ντραμς) σχημάτισαν το μουσικό συγκρότημα R.E.M. Από την ίδρυση μέχρι την διάλυσή τους το Σεπτέμβριο του 2011 οι R.E.M. κυκλοφόρησαν δεκαπέντε στούντιο άλμπουμ και έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από ογδόντα πέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Ανάμεσα στα  πιο δημοφιλή τραγούδια τους είναι τα “The One I Love“, “Losing My Religion“, “Man on the Moon“, “Everybody Hurts“, “Leaving New York” κ.α. Ο Mills είναι επίσης συνθέτης αρκετών τραγουδιών του συγκροτήματος όπως τα “Nightswimming“, “Find the River“, “What’s the Frequency, Kenneth?” κ.α.


1982: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός της Delta Blues σκηνής Big Joe Williams (Joseph Lee Williams 1903-1982) απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών στο Macon του Μισισίπι. Το όνομα του γράφτηκε στο Blues Hall of Fame το 1992. Δημοφιλή τραγούδια του: "Baby Please Don't Go", "Crawlin' King Snake", "Peach Orchard Mama" κ.α.


1999:  Ο Αμερικανός jazz-funk/soul-jazz σαξοφωνίστας Grover Washington Jr. (1943-1999) απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών. Κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στα στούντιο του CBS στη Νέα Υόρκη, ο Washington καταρρέει ύστερα από καρδιακό επεισόδιο. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώνεται ο θάνατος του. Από μικρός είχε πάθος με τη μουσική και σε ηλικία οκτώ ετών απέκτησε το πρώτο του σαξόφωνο. Τις δεκαετίες του '70 και '80, ο Washington δημιούργησε τα πιο γνωστά του τραγούδια, τα "Mr. Magic", "Black Frost" και "The Best is Yet to Come". Γνωστή συνεργασία του ήταν αυτή με τον Bill Withers για το τραγούδι "Just the Two of Us". Αξέχαστη είναι και η συμμετοχή του στο κλασικό "Take Five" του Dave Brubeck. Το Φεβρουάριο του 1982 στην 24η τελετή απονομής των Grammy Awards κερδίζει το βραβείο "Best Jazz Fusion Performance" για το "Winelight". Ο Grover Washington Jr. θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της Smooth Jazz σκηνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου