5.10.16

Στη δίνη του… Rex Blocking η Ελλάδα


Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο σπάνιο για την Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας κατά τις επόμενες ημέρες: το Rex Blocking, ένας μηχανισμός που δημιουργείται συνήθως στη Δυτική Ευρώπη, θα προκαλέσει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, με τον υδράργυρο να πέφτει έως και 7 βαθμούς Κελσίου.

Παρότι αυτό το καιρικό φαινόμενο δεν απαντάται συχνά στην περιοχή μας, η απότομη εναλλαγή του καιρού αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του Οκτωβρίου, ο οποίος φημίζεται για τα ακραία ρεκόρ και την αστάθειά του. Ενδεικτική είναι 3η Οκτωβρίου 1991, όταν στην Αθήνα η θερμοκρασία έπεσε από τους 38 βαθμούς Κελσίου στους… 16.

Γνωστό είναι, επίσης, το «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» ή «καλοκαιράκι του Αγίου Μαρτίνου» για τους Ιταλούς, όπως ονομάζεται η καλοκαιρία που εμφανίζεται συχνά κατά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Οπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, ο Οκτώβριος -ή αλλιώς ο Μάρτιος του φθινοπώρου- είναι ένας μεταβατικός μήνας με πολλά πρόσωπα: από σφοδρό κρύο μέχρι καλοκαιρινές ζέστες.


Συχνότερο στη Δυτική Ευρώπη

 «Όταν η ροή των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα είναι τέτοια που τα βαρομετρικά συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός ή αλλιώς blocking. Ένας τέτοιος εμποδισμός, ο οποίος καλείται Rex Blocking προς τιμήν του Αμερικανού μετεωρολόγου Daniel Rex, που μελέτησε το φαινόμενο το 1950, θα δημιουργηθεί από αύριο στα Βαλκάνια. Το φαινόμενο αυτό, αν και είναι συχνότερο στη Δυτική Ευρώπη, εμφανίζεται και στην περιοχή μας. Είχε μελετηθεί εκτεταμένα κατά τη δεκαετία του 1950 στη Σχολή του Σικάγου, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι σχηματιζόταν πάνω από τις ακτές των ΗΠΑ. Η Ελλάδα συνήθως επηρεάζεται από συστήματα Omega Blocking, που ονομάζονται έτσι από το σχήμα τους το οποίο προσομοιάζει στο ελληνικό γράμμα Ω» εξηγεί μιλώντας στο «Έθνος» ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.


«Πρακτικά αυτό που θα γίνει είναι ότι θερμές αέριες μάζες της Βορειοδυτικής Ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά, ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η θερμοκρασία στη χώρα μας. Ετσι οι ελάχιστες τιμές θα πέσουν ακόμη και στους 5 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κινηθούν στους 10 βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα διαμορφωθούν στη Βόρεια Ελλάδα στους 22 βαθμούς Κελσίου από 29 που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες, στην Αθήνα στους 25 βαθμούς από 30-31 των προηγούμενων ημερών και στη Θεσσαλονίκη στους 20 βαθμούς Κελσίου. Η ψύχρα αναμένεται να διαρκέσει τρεις έως τέσσερις ημέρες, ενώ στη συνέχεια η τάση δείχνει ότι η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι» αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας

Παρότι οι μετεωρολόγοι χαρακτηρίζουν «παράξενο το να βρίσκεται ακριβώς πάνω από ένα υψηλό βαρομετρικό ένα αποκομμένο χαμηλό», επισημαίνουν ότι οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας είναι ίδιον του Οκτωβρίου. «Κάποιες φορές η εναλλαγή γίνεται με θερμές εισβολές από τις ακτές της Αφρικής. Έτσι έχουν σημειωθεί μερικές από τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες του Οκτωβρίου» εξηγεί ο κ. Κολυδάς.

«38,4 βαθμοί Κελσίου στις 01/10/1991 στα Σπάτα, 38 βαθμοί στις 02/10/1991 στο Τατόι, 36 βαθμοί στις 23/10/1992 στη Σητεία ή 38,8 βαθμοί το 1991 στο Άργος. Αλλοτε πάλι οι ακραίες αντιδράσεις εκδηλώνονται με ψυχρές εισβολές από την Κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί τιμές όπως -6 βαθμοί Κελσίου στην Κοζάνη το 1972, -4,6 βαθμοί στην Ξάνθη το 1987, -5 βαθμοί στις Σέρρες το 1988 ή 1,5 βαθμός στο Τατόι το 1971. Ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας γεμάτος μετεωρολογικές εκπλήξεις. Και από αυτόν τον κανόνα δεν θα ξεφύγουμε ούτε φέτος» σημειώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

Παραχωρείται χώρα, μαζί με τους γηγενείς, για 99 χρόνια


Του Δημήτρη Κοδέλα

Εκεί που τελειώνουν οι φαντασιώσεις και του πιο ακραία νεοφιλελεύθερου νου, ξεκινά η πραγματικότητα της μνημονιακής Ελλάδας. Mε ένα ολοκληρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τη μεταβίβαση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, ολοκληρώνεται και επικυρώνεται η αέναη επιτροπεία της χώρας, η υποθήκευση του πλούτου της χάριν εξασφαλίσεως των δανειστών, η απεμπόληση θεμελιωδών στοιχείων λαϊκής κυριαρχίας.

Η υποκρισία της αντιπολίτευσης που, ενώ ζητά την ιδιωτικοποίηση των πάντων και ίδρυσε το ΤΑΙΠΕΔ, εναντιώνεται στο νέο Ταμείο είναι τόσο μεγάλη, όση η προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν ως «κανονικότητα» αυτό που πρωτοφανώς συμβαίνει στη χώρα και αντίστοιχό του δύσκολα θα βρεθεί στην ιστορία των κρατών, τουλάχιστον σε καιρό ειρήνης.

Η ομολογία του υπ. Οικονομικών, ο οποίος, εν τη ρύμη του λόγου του, ανέφερε το προφανές -που καταγράφεται μάλιστα ρητά στο μνημόνιο και στο νόμο-, ότι δηλαδή το Υπερταμείο μπορεί και να ιδιωτικοποιεί, κατέρριψε τη ρητορική που παραπλανητικά αναπαράγεται εδώ και μήνες από το Μαξίμου ότι δήθεν το Υπερταμείο «δεν πουλά, αλλά αξιοποιεί»…

Βέβαια, ο Ε. Τσακαλώτος σε επόμενη ομιλία του κατάφερε σε μια φράση τα ψέματα να είναι περισσότερα από τις χρησιμοποιούμενες λέξεις: «Στο Υπερταμείο δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν υπάρχει υποθήκευση της περιουσίας, οι μετοχές είναι μόνο στο ελληνικό Δημόσιο, δεν μεταβιβάζονται και δεν μπορούν να πωληθούν. Μόνο ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να δεχθεί μια ιδιωτικοποίηση».

Χώρα χωρίς μέλλον…

Όμως, πλέον, η μορφή αξιοποίησης / ιδιωτικοποίησης ίσως να είναι το λιγότερο μπροστά στην, ούτως ή άλλως, αποικιοκρατική, αρπακτική και νεοφιλελεύθερη φύση του νέου Υπερταμείου. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της φύσης αφορούν:

α) Στην υπεξαίρεση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας και την υπαγωγή της για 99 χρόνια σε ένα Ταμείο που «δεν ανήκει στο Δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται» (Ν 4389/2016, άρθρο 184)!

β) Στην εκχώρηση της εποπτείας και του ελέγχου της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές. Το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, το οποίο διορίζει και το Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελείται από 5 μέλη, εκ των οποίων ο πρόεδρος και άλλο ένα μέλος επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ τα υπόλοιπα τρία μέλη επιλέγονται από τον υπουργό Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Οι αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία 4/5, με αποτέλεσμα οι δανειστές να έχουν δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση.

γ) Στον σκοπό ίδρυσης του Υπερταμείου, το οποίο σύμφωνα με τον ιδρυτικό του Νόμο σκοπό έχει την «απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας» και την «ενίσχυση της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία» (Ν. 4389, άρ.185). Με ακόμη πιο προκλητικό τρόπο, το τρίτο μνημόνιο, που έγινε Νόμος του κράτους με την ψήφο 222 βουλευτών αναφέρει: «Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής οικονομικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους, την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα». Αυτόματα, λοιπόν, η υπαγόμενη ακίνητη περιουσία και οι δημόσιες επιχειρήσεις γίνονται κομμάτι αυτού του μηχανισμού ρευστοποίησης και αφαίμαξης πόρων για την απομείωση πρωτίστως του δημοσίου χρέους.

δ) Στη λειτουργία του έξω από κάθε έννοια λογοδοσίας και δημοκρατικού (ακόμα και κοινοβουλευτικού) ελέγχου. Μάλιστα, μοναδική υποχρέωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου είναι η αποστολή ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων στη Βουλή και η απλή ενημέρωση για κάποιο θέμα εφόσον αυτό ζητηθεί (Ν. 4389, άρ. 202).

ε) Στην απώλεια του κοινωφελή χαρακτήρα των επιχειρήσεων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών (π.χ. νερού) με ό,τι συνέπειες θα έχει για τους πολίτες και τα παρεχόμενα αγαθά και υπηρεσίες. Όπως, συγκεκριμένα, αναφέρεται στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου: «Καμιά δημόσια επιχείρηση δεν θα υποχρεούται να αναλάβει δραστηριότητες τις οποίες διαφορετικά και στο σύνηθες πλαίσιο της επιχειρηματικής πρακτικής δεν θα αναλάμβανε, εκτός εάν αυτές έχουν καθοριστεί σύμφωνα με το πλαίσιο ειδικών υποχρεώσεων» για τις οποίες θα πρέπει να «υπάρχει πρόβλεψη για την κοστολόγηση και τη χρηματοδότησή τους»! [Ν. 4389, άρ. 197].

στ) Στην προώθηση της εργασιακής ζούγκλας και της απόλυτης ευλυγισίας και ανασφάλειας (που κατά τα άλλα τόσο πολεμά ο κ. Κατρούγκαλος και η κυβέρνηση) αφού σε ειδικό άρθρο με τίτλο «Θέματα προσωπικού της Εταιρίας και θυγατρικών της» αναφέρεται ότι «μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό συνάπτοντας συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων με εταιρίες του ιδιωτικού τομέα ή εταιρίες των οποίων οι μετοχές έχουν μεταφερθεί στην Εταιρία ή θυγατρικές της», ενώ προβλέπεται ακόμα και η «μεταφορά εργαζομένων από την Εταιρία στις θυγατρικές ή από μια θυγατρική σε μια άλλη». [Ν. 4389, άρ. 203]

η) Στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και την προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού στις κατ’ εξαίρεση ανάγκες του κάθε επενδυτή όπως προβλεπόταν για τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό προκύπτει από ειδικό άρθρο (Ν. 4389, άρθρο 208) με θέμα «Ζητήματα χωροταξικού και πολεοδομικού δικαίου», που αναφέρει ότι τα ακίνητα στοιχεία της εταιρίας και των θυγατρικών της θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων 10-17 του Ν. 3986/2011 (Νόμος ΤΑΙΠΕΔ).

Γίνεται φανερό ότι δεν μιλάμε μόνο για ιδιωτικοποιήσεις, ούτε μόνο για νεοφιλελευθερισμό. Δομείται ένα παράλληλο καθεστώς ελεγχόμενο από τους δανειστές που έχει αποσπάσει και διαχειρίζεται προς δικό τους όφελος τους πλέον κρίσιμους τομείς της οικονομίας (δημόσια περιουσία, στρατηγικές υποδομές, δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες, ΓΓΔΕ, κ.ά.) υποβιβάζοντας τη χώρα σε ένα υβριδικό χώρο/μόρφωμα ελάχιστης κυριαρχίας και πολλαπλών εκθέσεων σε ποικίλους κινδύνους.

Κι αν το πολιτικό σύστημα έχει αποδεχτεί αυτό το πλαίσιο και διαγκωνίζεται για το ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής της σύγχρονης υποδούλωσής μας, μένει στην ίδια την κοινωνία να βρει τους τρόπους να υπερασπίσει βασικά κυριαρχικά, δημοκρατικά και συνταγματικά της δικαιώματα, που στην τελική αφορούν τους όρους επιβίωσής της και ύπαρξης της χώρας.

7η Πανελλήνια Έκθεση «Κορινθία 2016»


Το Επιμελητήριο Κορινθίας στο πλαίσιο της προσπάθειας προβολής των προϊόντων και των υπηρεσιών της
Περιφέρειάς του, διοργανώνει την 7η Πανελλήνια Έκθεση «ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2016». 
Θέτοντας και πάλι υψηλούς στόχους ποιότητας, πληρότητας και επισκεψιμότητας του εκθεσιακού χώρου, η Έκθεση πραγματοποιείται στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στον Ισθμό της Κορίνθου σε λυόμενη κατασκευή, διοργανώνεται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου μας, τελεί δε υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ΑΕ., της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων.

Η Έκθεση ανοίγει σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και θα λειτουργήσει έως και την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου στον Ισθμό της Κορίνθου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτονται από την Έκθεση:
-Τρόφιμα και ποτά
-Βιολογικά προιόντα
-Αρωματικά φυτά & φυτώρια
-Μηχανήματα
-Αυτοκίνητα, σκάφη
-Ενέργεια, συστήματα ψύξης και θέρμανσης
-Δομικά υλικά
-Βιομηχανικός εξοπλισμός
-Ηλεκτρονικός και τηλεπ. Εξοπλισμός
-Οικιακός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός
-Επιπλα – Διακόσμηση
-Υπηρεσίες – Οργανισμοί
-Εναλλακτικές μορφές τουρισμού -
αγροτουρισμός, ιαματικός τουρισμός.
-Ασφάλειες
-Εκπαίδευση
-Εκδόσεις
-Κοσμήματα – Καλλυντικά
-Παιδικά – ρουχισμός
-Είδη Λαικής Τέχνης – Χειροτεχνία
-Υπηρεσίες υγείας - Φάρμακα
-Φωτοβολταϊκά

Η Αργολίδα υποδέχθηκε τα οστά του καταδρομέα Ευάγγελου Τσάκωνα με τελετή στο Κολιάκι


Τελετή υποδοχής των λειψάνων του πεσόντα ήρωα καταδρομέα του Noratlas Ευάγγελου Τσάκωνα έγινε στην γενέτειρά του, το Κολιάκι Αργολίδας σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016.

Το μοιραίο μεταγωγικό αεροπλάνο Noratlas παρέμενε θαμμένο στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας από τις 22 Ιουλίου 1974, όταν κατερρίφθη από φίλια πυρά, την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η κατάρριψή του στοίχισε τη ζωή του τετραμελούς πληρώματός του και των 27 αλεξιπτωτιστών, που μετέφερε από την Ελλάδα για να λάβουν μέρος στην άμυνα του νησιού.

Στην τελετή που έγινε με τιμητικό άγημα του στρατού παραβρέθηκαν και τίμησαν τον καταδρομέα  Ευάγγελο Τσάκωνα, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, οι Δήμαρχοι Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος και Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος, ο Διοικητής του ΚΕΜΧ Ναυπλίου Ευάγγελος Δημητρέλης,  η πολιτευτής Σόνια Τάνταρου Κρίγγου, μέλη του Συλλόγου Καταδρομέων και πολλοί κάτοικοι του χωριού.







ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

1η έκθεση ανάδειξης των αργολικών προϊόντων στο Φουγάρο - Σήμερα τα εγκαίνια


Για πρώτη φορά φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και το ΦΟΥΓΑΡΟ συνδιοργανώνουν έκθεση επίλεκτων προϊόντων από παραγωγούς της Αργολίδας, με σκοπό να γίνει ετήσιος θεσμός.

Στην έκθεση αυτή θα λάβουν μέρος 16 παραγωγοί οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό τα προϊόντα τους, τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα. Για πέντε ημέρες, από τις 5 έως και τις 9 Οκτωβρίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν χυμούς, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρασιά, μπύρες, μέλι, ελαιόλαδο, ζυμαρικά και γλυκά από όλη την Αργολίδα!

Ώρες λειτουργίας:

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 7.30 μμ

Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή 5 - 10 μμ
Σάββατο & Κυριακή 11πμ - 10μμ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

______________

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Οικογένεια Χριστοδούλου | χυμοί φρούτων
www.christodouloufamily.gr | 210 6836860

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας ΡΕΑ | χυμοί φρούτων | www.easa.gr | 27520 27361 - 27520 29215

Ροδάμυ | χυμοί φρούτων
www.rodamy.gr | 2754029584

Συνεταιρισµός Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου (Σ.ΑΓ.Α.ΠΕΛ) | γαλακτοκομικά & κρέας | www.togalatoumoria.gr | 27510 86565

ΖΕΟΣ ζυθοποιία | μπύρα
www.zeosbrewery.com | 27510 31400

Οινοποιία Κορωνιώτη | οίνος
facebook: Koroniotis Winery | 2751 091359

Οινοποιία Παπαντώνη | οίνος
www.papantonis.gr | 27510 23620

Μυκηναϊκή | ελιές & ελαιόλαδο
www.mikinaikifoods.gr | 27510 24265

Ermionis Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη | μέλι
www.ermionis.gr | 27540 21899

Άξιον Εστί - Βιολογική Μελισσοκομία | μέλι
www.axion-esti.gr | 27510 66398

Αλλαντικά Επιδαύρου | αλλαντικά
www.georgas.eu | 27530 41150 - 27530 41750

Οι γεύσεις της χαράς | γλυκά & μαρμελάδες
facebook: Οι Γεύσεις της Χαράς | 6981347377

Η Ποταμιά - Στεφανόπουλος | τυροκομικά | 6978995861

Τυροκομείο Μαυρόγιαννης | τυροκομικά | 6973050885

Φάρμα Δρούζας | αλλαντικά | 6978712902

Παραδοσιακά Ζυμαρικά Από τ’ Ανάπλι | ζυμαρικά | 2752028959


Σαν σήμερα... στη μουσική


1943: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Steve Miller γεννήθηκε στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. Ξεκίνησε την καριέρα του με το συγκρότημα The Marksmen και το 1962, φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Wisconsin–Madison, δημιούργησε τους The Ardells. Μετά την αποφοίτηση του μετακόμισε στο Σικάγο του Ιλινόις όπου άρχισε να παίζει δίπλα σε θρύλους της blues όπως Paul Butterfield, Muddy Waters, Howlin' Wolf και Buddy Guy. Το 1967 δημιούργησε τους Steve Miller Band και τα επόμενα χρόνια γνώρισαν επιτυχία με τραγούδια όπως "Fly Like An Eagle", "Rock'n Me", "Jet Airliner", "Jungle Love", "Abracadabra" κ.α.


1947: Ο Βρετανός τραγουδιστής του rock συγκροτήματος AC/DC, Brian Johnson γεννήθηκε στο Dunston της Αγγλίας. Άρχισε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του '70 σαν μέλος των συγκροτημάτων Gobi Desert Canoe Club, Fresh και The Jasper Hart Band. Το 1976 κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο single με τον τίτλο "I Can't Forget You Now". Μετά τον θάνατο του τραγουδιστή των AC/DC Bon Scott το Μάρτιο του 1980, συμμετείχε σε οντισιόν του συγκροτήματος στο Λονδίνο και κέρδισε την θέση. Το 2003 το όνομα του μαζί με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Οι πωλήσεις τους ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα εκατόν εξήντα εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "Back in Black", "For Those About to Rock (We Salute You)", "Thunderstruck" κ.α.

1954: Ο Ιρλανδός τραγουδιστής Bob Geldof (Robert Frederick Zenon Geldof) γεννήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο συγκρότημα The Boomtown Rats με τους οποίους γνώρισε επιτυχία το 1979 με το τραγούδι "I Don't Like Mondays". Το 1984 μαζί με τον Midge Ure έγραψε το πιο δημοφιλές σύγχρονο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι "Do They Know It's Christmas?", με πωλήσεις που ξεπερνούν τα τριάμισι εκατομμύρια αντίτυπα. Ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας του 1982 "Pink Floyd The Wall".

1959: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκεται το τραγούδι "Mack the Knife" με την φωνή του Bobby Darin. Θα παραμείνει στο No 1 για έξι εβδομάδες. Η μουσική είναι του Kurt Weill ενώ τα λόγια του Bertolt Brecht, για την όπερα "The Threepenny" (Die Dreigroschenoper). Το τραγούδι μεταφράστηκε στα Αγγλικά το 1954 από τον Marc Blitzstein και πρωτοτραγουδήθηκε από τον Louis Armstrong το 1956.

1992: Ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Eddie Kendricks (Edward James Kendrick 1939-1992), βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος The Temptations, απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα από την ασθένεια του καρκίνου. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος από το 1960 έως και το 1971. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "The Way You Do The Things You Do", "Get Ready", "Just My Imagination" κ.α. Το 1989 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Ιουλιανό και Γρηγοριανό Ημερολόγιο


Τα χρονολογικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες είναι εκατοντάδες. Σχεδόν κάθε πολιτισμός ανέπτυσσε το δικό του, λίγα όμως κατόρθωσαν να επιβιώσουν. Έως τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. το ημερολόγιο που επικρατούσε ήταν αυτό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της Σελήνης. Λόγω της ατέλειάς του, όμως, δημιουργήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις, κυρίως στην εαρινή ισημερία, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη λειτουργία του κράτους.

Έτσι, ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον αλεξανδρινό αστρονόμο Σωσιγένη την αναμόρφωση του ημερολογίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, προστέθηκαν στο έτος 90 μέρες, δηλαδή η 1η Μαρτίου του 44 π.Χ αντικαταστάθηκε από την 1η Ιανουαρίου. Το νέο, ηλιακό, ημερολόγιο ανταποκρινόταν απόλυτα στη διαδοχή των εποχών και η διάρκεια του έτους προσδιορίστηκε στις 365,25 ημέρες. Η μικρή διαφορά καλύπτονταν από μία επιπλέον ημέρα που προσθέτονταν κάθε τέσσερα χρόνια, μετά την «έκτη προ των καλένδων του Μαρτίου», που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι, η ημέρα αυτή, επειδή τη μετρούσαν δυο φορές, ονομάζεται ακόμα και σήμερα «δις έκτη» και το έτος που την περιέχει δίσεκτο.

Όμως και από το Ιουλιανό Ημερολόγιο προέκυπτε ένα σφάλμα 11 λεπτών και 14 δευτερολέπτων το χρόνο. Εξαιτίας της απόκλισης αυτής, μιάμιση χιλιετία αργότερα η εαρινή ισημερία είχε μετατοπιστεί ημερολογιακά 11 μέρες πίσω, σε σχέση με τα αστρονομικά δεδομένα. Μπροστά στον κίνδυνο να εορτάζονται τα Χριστούγεννα φθινόπωρο και το Πάσχα χειμώνα, ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος προχώρησε σε νέα μεταρρύθμιση του συστήματος. Στις 4 Οκτωβρίου του 1582 προστέθηκαν 10 ημέρες, ενώ για να αποφευχθούν ανάλογες ασυμφωνίες και στο μέλλον, αποφασίστηκε κάθε τέσσερις αιώνες να θεωρούνται δίσεκτα, αντί για 100 χρόνια μόνο τα 97.

Το Νέο ή Γρηγοριανό ημερολόγιο συνάντησε έντονες αντιδράσεις. Τα καθολικά κράτη της Ευρώπης το υιοθέτησαν τελικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ τα προτεσταντικά χρειάστηκαν έναν ακόμη αιώνα. Αγγλία και Αμερική το αποδέχτηκαν μόλις το 1752. Το ίδιο συνέβη και στην Ανατολή, όπου όλα τα ορθόδοξα κράτη συνέχισαν να ακολουθούν το Ιουλιανό έως τον 20ο αιώνα.

Η Ελληνική Πολιτεία εφάρμοσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1923, ονομάζοντας την 16η Φεβρουαρίου, 1η Μαρτίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος το εφάρμοσε στο εορτολόγιό της ένα χρόνο αργότερα.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Χειμερινό Ωράριο 2016 του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου


Ζώδια σήμερα 5 Οκτωβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Προσέξτε λίγο περισσότερο την συμπεριφορά και τον τρόπο που εκφράζεστε σήμερα φίλοι Κριοί, το τετράγωνο του Άρη με τον Δία, ίσως σας κάνει περισσότερο εριστικούς και εκνευριστικούς στα κοντινά πρόσωπα και τους συναδέλφους σας, είτε γιατί θέλετε να πετύχετε εδώ και τώρα τους στόχους σας, είτε γιατί αξιώνετε από τον ερωτικό σας σύντροφο μια υπόσχεση που ακόμα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει. Μεταφέρετε την παρορμητικότητα και τον δυναμισμό σας στις αισθησιακές στιγμές με το ταίρι σας. 

ΤΑΥΡΟΣ
Θα πρέπει να είσαστε αρκετά συντηρητικοί σήμερα αγαπητοί Ταύροι στα θέλω και τις προσωπικές σας επιδιώξεις, να μην ξοδέψετε περισσότερα από αυτά που μπορείτε γιατί θα δημιουργηθεί αστάθεια στο ισοζύγιο εσόδων εξόδων, ρίξτε το βάρος και την προσοχή σας σε μια κοινωνική ή συναισθηματική σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί στο άμεσο μέλλον, μην κινείσθε σε περιορισμένα πλαίσια στην ερωτική σας ζωή, κάντε έναν ρομαντικό περίπατο με το ταίρι σας, ξεχάστε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Εκφράστε τις ιδέες και τις απόψεις σας σήμερα φίλοι Δίδυμοι χωρίς να φοβάστε αν θα απορριφθούν από τους συνεργάτες και τα κοντινά σας πρόσωπα, τακτοποιήστε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία οικονομικά ζητήματα που σας προβληματίζουν, κλείστε με ήρεμο και γαλήνιο τρόπο τις όποιες πόρτες του παρελθόντος δεν είναι πλέον χρήσιμες στο μέλλον. Διαπραγματευτείτε μια καθοριστική συμφωνία ή μια υπόσχεση με τον ερωτικό σας σύντροφο, ανταλλάσσοντας στιγμές ερωτικές ολοκλήρωσης, με έναν παντοτινό όρκο.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Μην ξεσηκώνετε διαμάχες και αντιδράσεις με τα άτομα που σας περιβάλλουν και μην εγείρετε με την στάση και την διάθεσή σας τις κόντρες και τις αψιμαχίες στην καθημερινότητά σας. Το τετράγωνο του Άρη με τον Δία ίσως δημιουργήσει ένθερμες στιγμές με τους συνεργάτες και τους δικούς σας ανθρώπους που πιθανόν κρύβουν μια οριστική ρήξη σε μια σημαντική σχέση σας. Αποφασίστε σε ποια ζητήματα θα δώσετε προτεραιότητα και ποια είναι εκείνα που μπορούν να περιμένουν για λίγο ακόμα. 

ΛΕΩΝ
Η εκφραστικότητα και η γνησιότητά σας, είναι σίγουρο ότι μπορούν να πείσουν ακόμα και τους πιο δύσκολους συνομιλητές σας σήμερα αγαπητοί Λέοντες, η Σελήνη είναι στον Τοξότη και η ένταση που εκπέμπουν οι πλανήτες είναι απαραίτητο να διοχετευθεί σε ευχάριστες και χαρούμενες εξελίξεις και όχι σε μάχες κατά μέτωπο με τα αγαπημένα πρόσωπα και τον ερωτικό σας σύντροφο. Δείξτε κατανόηση και αποφασιστικότητα για να απομακρύνετε από τον δεσμό σας κάποια περίεργα και επαναλαμβανόμενα εμπόδια.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Η Αφροδίτη κάνει εξάγωνο με τον Πλούτωνα φίλοι Παρθένοι σήμερα, ενθαρρύνοντας την δημιουργικότητα και την ενεργητικότητά σας σε γεγονότα και καταστάσεις που αφορούν στην δουλειά σας, τις κοινωνικές επαφές και τις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Υπερβολικά θερμά συναισθήματα στην ερωτική σας ζωή αναπτύσσονται ανάμεσα σε σας και τον σύντροφό σας, δείξτε μεγάλη προσοχή στις διαφορές που ήδη υπάρχουν, μην ερεθίζετε με τις απόψεις και τα θέλω σας πληγές που πρέπει να παραμείνουν κλειστές.

ΖΥΓΟΣ
Ο Άρης σήμερα κάνει τετράγωνο με τον Δία που είναι στο ζώδιό σας αγαπητοί Ζυγοί και χρειάζεται να δείξετε μεγάλη προσοχή στα θέματα εκείνα που αφορούν τη συνεννόηση και την συγκαταβατικότητα σας προς τους συνεργάτες και τα κοντινά σας άτομα. Διαλύστε με επιμέλεια και συνέπεια τα σύννεφα που υπάρχουν στην συναισθηματική σας καθημερινότητα, χαλαρώστε στην αγκαλιά του συντρόφου σας επιστρατεύοντας μεθοδικότητα στις κινήσεις σας και διπλωματικότητα στην επικοινωνία με το ταίρι σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Βάλτε υψηλούς στόχους σήμερα φίλοι Σκορπιοί στην επαγγελματική καριέρα και τις κοινωνικές σας επαφές, μην διστάζετε να εμπιστευτείτε την διαίσθηση και το ένστικτό σας για να πάρε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τις εξελίξεις στην συναισθηματική σας ζωή. Διαβάστε τα κρυμμένα μηνύματα πίσω από τις λέξεις του ερωτικού σας συντρόφου και είναι βέβαιο πως θα γευτείτε χαρά και ικανοποίηση για τα θέλω και τις επιθυμίες σας, δείξτε την προθυμία σας για ουσιαστικές αλλαγές στον δεσμό σας. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Ίσως σήμερα είναι η τυχερή σας μέρα αγαπητοί Τοξότες με την Σελήνη να βρίσκεται στο δικό σας ζώδιο, γιατί παρουσιάζονται ευκαιρίες μπροστά σας που δεν είχατε υπολογίσει με κερδοφόρο για σας και τους στόχους σας αποτέλεσμα. Να έχετε αισιοδοξία και να είστε ευχάριστοι με τους συνεργάτες και τα προσφιλή σας άτομα, με την δημιουργικότητα και την φραστική σας ευγλωττία, είναι σίγουρο πως ο ερωτικός σας σύντροφος παραδίνεται άνευ όρων στην φλογερή λίμπιντο και τον αισθησιασμό σας. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Κάποιο πρόσωπο από τον επαγγελματικό ή τον κοινωνικό σας κύκλο φίλοι Αιγόκεροι, μπορεί σήμερα να μπει στην καρδιά σας, να ανιχνεύσει τα μυστικά σας, αλλά ταυτόχρονα να σας συμβουλέψει για τις υπευθυνότητες και τα βάρη που πρέπει να φέρετε εις πέρας. Προσοχή στην συναισθηματική εξαπάτηση, στα μικροψέματα από τον ερωτικό σας σύντροφο, στις δικαιολογίες που σκέφτεστε να προβάλετε, γιατί είναι μια μέρα που δεν πρέπει να διακινδυνεύετε την ενότητα και την σύμπνοια του δεσμού σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Άδικα ανησυχείτε, κακώς αγχώνεστε και προβληματίζεστε αγαπητοί Υδροχόοι για την δουλειά σας, για την προσωπική σας ανταμοιβή και την κοινωνική σας καταξίωση, η σημερινή μέρα υπόσχεται ικανοποίηση και χαρά από τις προσδοκίες και τους στόχους σας, ευχαρίστηση και αγαλλίαση με το ταίρι σας, καθώς και απόλυτη ισορροπία στην ερωτική σας ζωή. Μην δίνετε σημασία στο παρασκήνιο και σε κακοήθειες που δημιουργούνται από πρόσωπα που επιβουλεύονται την ευτυχία και την γαλήνη σας.

ΙΧΘΕΙΣ
Εντυπωσιάστε με τα προσόντα και την αξιοσύνη σας σήμερα φίλοι Ιχθύες τους ανωτέρους και τους συναδέλφους σας, δεχτείτε τον θαυμασμό και την προσοχή όσων προσώπων αμφισβητούσαν τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας, προσπαθήστε να ξαναβρείτε τον καλό σας εαυτό, μην αφήνετε τις ευκαιρίες για μια καινούρια, συναισθηματική γνωριμία να πάνε χαμένες, συμφιλιωθείτε με τα λάθη και την απροσεξία του δεσμού σας, μην επιτρέπετε στις παρεξηγήσεις να βλάπτουν την ερωτική σας ζωή.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr


Γίνονται...σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Νεκρώσιμος ακολουθία του ήρωα καταδρομέα 
Ευάγγελου Τσάκωνα στο Κολιάκι Αργολίδας

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

1η έκθεση ανάδειξης των αργολικών προϊόντων στο Φουγάρο 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 7.30 μ.μ.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Έκθεση «Κορινθία 2016» (5-10/10 Ισθμός)

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Eνημέρωση για τις τηλεφωνικές απάτες στο ΚΑΠΗ Τρίπολης
Πλατεία Βαλτετσίου 4
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 5 μ.μ. 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ημερίδα για την ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας
Επιμελητήριο Αρκαδίας 
25ης Μαρτίου & Πανός 21, Τρίπολη
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στις 6 μ.μ. 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 (19:00) 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Πνευματικό Κέντρο 
«Νεοκλασική Αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα» 
της Καίτης Δημητσάντου-Κρεμέζη 
Παρουσίαση Βιβλίου

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ο καιρός σήμερα


Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, φαινόμενα που σταδιακά θα σταματήσουν, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται παροδικές νεφώσεις οι οποίες στα ορεινά θα είναι πυκνότερες με πιθανότητα για λίγες πρόσκαιρες βροχές ή όμβρους. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία, σε πτώση, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 22 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 10 έως 24 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 11 έως 26, στη Δυτική Ελλάδα από 15 έως 25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 28 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου, αλλά στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερες.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, με σταδιακή μικρή εξασθένηση και στο Νότιο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ίδιες εντάσεις. Μέτριοι και τοπικά ισχυροί δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα... σαν σήμερα 5 Οκτωβρίου


610: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Φλάβιος Φωκάς συλλαμβάνεται, εκτελείται και το σώμα του καίγεται στην αγορά του Βοός. Την ίδια ημέρα η σύγκλητος και ο λαός προσφέρουν το στέμμα στον Ηράκλειο. Η στέψη τελείται από τον Πατριάρχη Σέργιο, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου, στο Μέγα Παλάτιον. Στη συνέχεια ακολουθεί ο γάμος του με την Φαβία, η οποία μετονομάζεται σε Ευδοκία, και κατόπιν η στέψη της ως αυτοκράτειρα.

869: Αρχίζει η Δ' Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα αποφασίσει για την τύχη του Πατριάρχη Φώτιου.



1582: Μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε! Η 4η Οκτωβρίου 1582 ήταν η τελευταία ημέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου. Η αμέσως επόμενη ημέρα και 1η του Γρηγοριανού Ημερολογίου είναι η 15η Οκτωβρίου. Οι ημέρες από τις 5 Οκτωβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου «δε θα υπάρξουν ποτέ», καθώς απαλείφονται, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.




1713: Γεννιέται ο Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής Ντενί Ντιντερό, από τους κυριότερους εκπροσώπους του Γαλλικού Διαφωτισμού.


1791: Πεθαίνει ο Ρώσος πολιτικός, Γκριγκόρι Ποτέμκιν.


1793: Κατά την διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, καταργείται από θρησκεία ο χριστιανισμός στη Γαλλία.


1825: Λήγει η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.


1840: Ανευρίσκεται το θαυματουργό λείψανο του οσίου Ευδοκίμου του Βατοπεδινού εν Άθω, στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.




1850: Πεθαίνει ο Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής Ρώσος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Γεν. 5/8/1777)


1864: Καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από τυφώνα η Καλκούτα της Ινδίας και περίπου 60.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.


1864: Γεννιέται ο Λουί Λιμιέρ, γάλλος εφευρέτης. Μαζί με τον αδερφό του Αύγουστο κατασκεύασαν το 1895 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.




1885: Πεθαίνει ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου, έλληνας αρχιτέκτονας και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 1811)



1886: Ιδρύεται η πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, μετά από την ανακάλυψη χρυσού στην περιοχή.

1892: Η τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των Ντάλτον. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στο Κόφι Βιλ του Κάνσας γίνονται αντιληπτοί από τους πολίτες και στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολουθεί σκοτώνονται οι τέσσερις, ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Έμετ Ντάλτον, ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια.

1900: Στο Παρίσι, το Συνέδριο της Ειρήνης καταδικάζει τη βρετανική πολιτική στη Νότια Αφρική και διακηρύττει το δικαίωμα της Δημοκρατίας των Μπόερς για αυτοδιάθεση.


1902: Γεννιέται ο "πατέρας" των εστιατορίων McDonalds, Ρέι Κροκ.


1908: Η Βουλγαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πρώτος τσάρος της χώρας ο Φερδινάδος Α'.


1910: Η Πορτογαλία ανακηρύσσεται Δημοκρατία, μετά από ένα επιτυχές επαναστατικό κίνημα κατά του βασιλιά Μανουέλ Β'.




1912: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας στο μέτωπο των Συμμάχων και του Μαυροβουνίου, που είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Πύλης από τις 25 Σεπτεμβρίου. Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.


1913: Πεθαίνει ο Γερμανός ζωγράφος, Χανς φον Μπάρτελς.


1919: Ο Έντσο Φερράρι κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα, θα ιδρύσει εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων που θα φέρει το όνομά του.


1922: Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Επαναστατικής Επιτροπής, οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας (Μικρασιατική Καταστροφή) θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής ορίζεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.


1922: Γεννιέται ο οδηγός της Φόρμουλα 1, Γιόσε Γκονζάλες.


1930: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει τους πρώτους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου παρουσία και του Τούρκου Πρωθυπουργού. Για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξαναγεμίζει το Παναθηναϊκό Στάδιο. Την πρωτοβουλία για τους αγώνες αυτούς πήρε το 1928, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Μιχάλης Ρινόπουλος. Ο επικοντιστής του ΠΑΟ Αργύρης Καραγιάννης γίνεται ο πρώτος Έλληνας βαλκανιονίκης.


1933: Λήγει στην Τουρκία η 10ήμερη επίσκεψη καλής θέλησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ελευθέριου Βενιζέλου.




1936: Γεννιέται ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχίας, Βάσλαβ Χάβελ.


1941: Στην ΕΣΣΔ, ο Κόκκινος Στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις στην Ουκρανία και το Λένινγκραντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απώλειές του ήταν 1,1 εκατομμύριο, ενώ των Ναζί τρία εκατομμύρια.


1943: Πεθαίνει ο μουσικός της τζαζ, Λέον Ρόπολο.


1944: Καναδικές δυνάμεις καταρρίπτουν το πρώτο γερμανικό Τζετ.


1945: Στη Γερμανία, στο Βένιγκσεν του Ντάινστερ, πραγματοποιείται η πρώτη διάσκεψη των Σοσιαλδημοκρατών από το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.


1946: Η Νιουκάστλ ισοφαρίζει το ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς τερμάτων σε έναν αγώνα της Στόκπορτ απέναντι στην Χάλιφαξ το 1934 όταν σημειώνει νίκη με 13-0 εναντίον της Νιούπορτ σε αγώνα της Β Κατηγορίας της Αγγλίας.




1947: Στο πρώτο τηλεοπτικό μήνυμα από το Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, καλεί τους Αμερικανούς να μην τρώνε κρέας την Τρίτη και πουλερικά την Κυριακή, ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους άλλων χωρών, που υποφέρουν από πείνα.


1947: Γεννιέται ο τραγουδιστής των AC/DC Μπράιαν Τζόνσον. 


1948: Γεννιέται ο κιθαρίστας του συγκροτήματος P Funk, Τολ Ρος.


1949: Στη Νέα Υόρκη, γίνεται η επίσημη έπαρση της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών στο νέο κτίριο του ΟΗΕ.




1949: 38 μέρες μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, συνέρχεται η 6η ολομέλεια του ΚΚΕ στο Μπουρέλι της Αλβανίας και αποφασίζει την επίσημη παύση του πυρός. Στα νέα καθήκοντα του κόμματος περιλαμβάνονται η ίδρυση ενός νόμιμου πλατιού αριστερού δημοκρατικού κόμματος και η έκδοση μιας αριστερής νόμιμης αθηναϊκής εφημερίδας.




1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του (πεσόντες 28, τραυματίες 87). (Πόλεμος της Κορέας)


1951: Αρχίζουν οι 1οι Μεσογειακοί Αγώνες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που θα ολοκληρωθούν στις 20 Οκτωβρίου. Η ιδέα για τη διοργάνωσή τους οφείλεται στον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Ταχέρ Πασά, αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και στους Άγγελο Βολανάκη, μόνιμο κάτοικο Αλεξανδρείας και Ιωάννη Κετσεά, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, μετέπειτα ΕΟΕ. Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει με 13 μετάλλια (3 χρυσά, 7 αργυρά και 3 χάλκινα).




1951: Γεννιέται ο Μπομπ Γκέλντοφ, ιρλανδός τραγουδοποιός (The Boomtown Rats), συγγραφέας, ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής (Live Aid).


1952: Ξεκινά το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.


1953: Στις ΗΠΑ, πραγματοποιείται η πρώτη καταγεγραμμένη συνάντηση της οργάνωσης "Ανώνυμοι Ναρκομανείς", με στόχο την απεξάρτηση των μελών της από τα ναρκωτικά.




1959: Την τελευταία του πνοή αφήνει ο ποδοσφαιριστής του Εθνικού Πειραιά Θοδωρής Ιωάννου, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε συγκρουστεί με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Βουτσαρά, σε φιλικό παιγνίδι μεταξύ των δύο ομάδων.


1961: Το Πεκίνο υπογράφει συμφωνία καθορισμού των συνόρων μεταξύ Κίνας-Νεπάλ.




1962: Στη Βρετανία, οι Μπιτλς κυκλοφορούν την πρώτη τους επιτυχία, με τίτλο "Love Me Do".




1962: Κάνει πρεμιέρα η πρώτη ταινία του Τζέιμς Μποντ με τίτλο «Dr.No».


1963: Στην Ονδούρα, ο στρατός απομακρύνει τον Πρόεδρο Ραμόν Βιγιέδα Μοράλες. Ο στρατηγός Λόπεζ Αρεγιάνο παίρνει την εξουσία.




1966: Ο κιθαρίστας Τζίμι Χέντριξ, ο ντραμίστας Μίτς Μίτσελ και ο μπασίστας Νόελ Ρέντινγκ παίζουν για πρώτη φορά μαζί. Η περίφημη μπάντα "The Jimy Hendrix Experience" λαμβάνει σάρκα και οστά.


1969: Δίνεται στην κυκλοφορία η νέα οδική αρτηρία Κορίνθου-Πατρών.


1969: Κάνει πρεμιέρα στο BBC το «Ιπτάμενο Τσίρκο» των Μόντι Πάιθον.




1972: Γεννιέται ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, Γκραντ Χιλ.


1973: Δημιουργείται η EPC, μια ευρωπαϊκή συμφωνία για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

1974: Ο Αμερικανός David Kunst ολοκληρώνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας, καλύπτοντας 14.450 μίλια σε 4 χρόνια αλλάζοντας 21 ζευγάρια παπούτσια.




1975: Γεννιέται η ηθοποιός, Κέιτ Γουίνσλετ.


1976: Πεθαίνει ο χημικός Λαρς Όνσαγκερ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας το 1968.


1980: Ο Φραντς Γιόζεφ Στράους και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνουν τις εκλογές στη Δυτική Γερμανία.



1983: Πεθαίνει ο Ερλ Τάπερ, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Tupperware που ειδικεύεται σε πλαστικά σκεύη κουζίνας.


1984: Εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το διαστημόπλοιο "Τσάλεντζερ" με επτά άτομα, το μεγαλύτερο πλήρωμα στην ιστορία των διαστημικών ταξιδιών.


1986: Πεθαίνει ο μαθηματικός Τζέιμς Ουίλκινσον, γνωστός από τις έρευνές του για τα εφαρμοσμένα μαθηματικά.




1989: Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης.


1990: Ο Δημήτρης Σαραβάκος πετυχαίνει 5 γκολ με την Εθνική Ελλάδας στον φιλικό αγώνα με την Αίγυπτο 6-1, επίδοση που λίγοι Ευρωπαίοι σκόρερς έχουν πετύχει.


1991: Στην Ινδονησία, 136 άτομα σκοτώνονται κατά τη συντριβή μεταγωγικού πολεμικού αεροσκάφους στην Τζακάρτα.


1992: Στη Γερμανία, νεοναζί προκαλούν ζημιές σε ελληνικό σχολείο στην πόλη Βούπερταλ.


1993: Στις εκλογές που έγιναν στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επανεκλέγεται για τρίτη 6ετή θητεία.




1994: Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, εγκαινιάζεται το παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.


1995: Στον Ιρλανδό ποιητή και δοκιμιογράφο, Σίμους Χίνι, απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας.


1996: Στο Αφγανιστάν, μεγάλη επίθεση εξαπολύουν οι Ταλιμπάν εναντίον των δυνάμεων του ανατραπέντος Προέδρου Ραμπάνι, στην κοιλάδα Παντζέρ.


1997: Σέρβοι και Μαυροβούνιοι ψηφίζουν για την ανάδειξη Προέδρων.


1999: Σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βρετανία, 31 άνθρωποι σκοτώνονται.




2000: Μαζικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι οδηγούν στην παραίτηση του Προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.


2003: Ο Αχμάντ Καντίροφ εκλέγεται Πρόεδρος της Τσετσενίας.




2011: Πεθαίνει μετά από μάχη με τον καρκίνο ο χαρισματικός συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς.


2011: Στον κινεζικό ποταμό Μεκόνγκ δύο εμπορικά πλοία δέχονται επίθεση από ομάδα ενόπλων οι οποίοι σκοτώνουν και τα 13 μέλη των δύο πληρωμάτων. Η υπόθεση σχετιζόταν με ναρκωτικά.



2014: Πεθαίνει ο Γιούρι Λιουμπίμοφ, σπουδαίος Ρώσος θεατράνθρωπος, ιδρυτής του διεθνούς φήμης θεάτρου «Τανγκάκα», που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του σοβιετικού θεάτρου τη δεκαετία του ‘60.