5.10.16

Τα γεγονότα... σαν σήμερα 5 Οκτωβρίου


610: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Φλάβιος Φωκάς συλλαμβάνεται, εκτελείται και το σώμα του καίγεται στην αγορά του Βοός. Την ίδια ημέρα η σύγκλητος και ο λαός προσφέρουν το στέμμα στον Ηράκλειο. Η στέψη τελείται από τον Πατριάρχη Σέργιο, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου, στο Μέγα Παλάτιον. Στη συνέχεια ακολουθεί ο γάμος του με την Φαβία, η οποία μετονομάζεται σε Ευδοκία, και κατόπιν η στέψη της ως αυτοκράτειρα.

869: Αρχίζει η Δ' Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα αποφασίσει για την τύχη του Πατριάρχη Φώτιου.



1582: Μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε! Η 4η Οκτωβρίου 1582 ήταν η τελευταία ημέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου. Η αμέσως επόμενη ημέρα και 1η του Γρηγοριανού Ημερολογίου είναι η 15η Οκτωβρίου. Οι ημέρες από τις 5 Οκτωβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου «δε θα υπάρξουν ποτέ», καθώς απαλείφονται, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.




1713: Γεννιέται ο Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής Ντενί Ντιντερό, από τους κυριότερους εκπροσώπους του Γαλλικού Διαφωτισμού.


1791: Πεθαίνει ο Ρώσος πολιτικός, Γκριγκόρι Ποτέμκιν.


1793: Κατά την διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, καταργείται από θρησκεία ο χριστιανισμός στη Γαλλία.


1825: Λήγει η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.


1840: Ανευρίσκεται το θαυματουργό λείψανο του οσίου Ευδοκίμου του Βατοπεδινού εν Άθω, στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.




1850: Πεθαίνει ο Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής Ρώσος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Γεν. 5/8/1777)


1864: Καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από τυφώνα η Καλκούτα της Ινδίας και περίπου 60.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.


1864: Γεννιέται ο Λουί Λιμιέρ, γάλλος εφευρέτης. Μαζί με τον αδερφό του Αύγουστο κατασκεύασαν το 1895 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.




1885: Πεθαίνει ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου, έλληνας αρχιτέκτονας και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 1811)



1886: Ιδρύεται η πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, μετά από την ανακάλυψη χρυσού στην περιοχή.

1892: Η τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των Ντάλτον. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στο Κόφι Βιλ του Κάνσας γίνονται αντιληπτοί από τους πολίτες και στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολουθεί σκοτώνονται οι τέσσερις, ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Έμετ Ντάλτον, ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια.

1900: Στο Παρίσι, το Συνέδριο της Ειρήνης καταδικάζει τη βρετανική πολιτική στη Νότια Αφρική και διακηρύττει το δικαίωμα της Δημοκρατίας των Μπόερς για αυτοδιάθεση.


1902: Γεννιέται ο "πατέρας" των εστιατορίων McDonalds, Ρέι Κροκ.


1908: Η Βουλγαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πρώτος τσάρος της χώρας ο Φερδινάδος Α'.


1910: Η Πορτογαλία ανακηρύσσεται Δημοκρατία, μετά από ένα επιτυχές επαναστατικό κίνημα κατά του βασιλιά Μανουέλ Β'.




1912: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας στο μέτωπο των Συμμάχων και του Μαυροβουνίου, που είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Πύλης από τις 25 Σεπτεμβρίου. Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.


1913: Πεθαίνει ο Γερμανός ζωγράφος, Χανς φον Μπάρτελς.


1919: Ο Έντσο Φερράρι κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα, θα ιδρύσει εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων που θα φέρει το όνομά του.


1922: Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Επαναστατικής Επιτροπής, οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας (Μικρασιατική Καταστροφή) θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής ορίζεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.


1922: Γεννιέται ο οδηγός της Φόρμουλα 1, Γιόσε Γκονζάλες.


1930: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει τους πρώτους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου παρουσία και του Τούρκου Πρωθυπουργού. Για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξαναγεμίζει το Παναθηναϊκό Στάδιο. Την πρωτοβουλία για τους αγώνες αυτούς πήρε το 1928, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Μιχάλης Ρινόπουλος. Ο επικοντιστής του ΠΑΟ Αργύρης Καραγιάννης γίνεται ο πρώτος Έλληνας βαλκανιονίκης.


1933: Λήγει στην Τουρκία η 10ήμερη επίσκεψη καλής θέλησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ελευθέριου Βενιζέλου.




1936: Γεννιέται ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχίας, Βάσλαβ Χάβελ.


1941: Στην ΕΣΣΔ, ο Κόκκινος Στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις στην Ουκρανία και το Λένινγκραντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απώλειές του ήταν 1,1 εκατομμύριο, ενώ των Ναζί τρία εκατομμύρια.


1943: Πεθαίνει ο μουσικός της τζαζ, Λέον Ρόπολο.


1944: Καναδικές δυνάμεις καταρρίπτουν το πρώτο γερμανικό Τζετ.


1945: Στη Γερμανία, στο Βένιγκσεν του Ντάινστερ, πραγματοποιείται η πρώτη διάσκεψη των Σοσιαλδημοκρατών από το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.


1946: Η Νιουκάστλ ισοφαρίζει το ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς τερμάτων σε έναν αγώνα της Στόκπορτ απέναντι στην Χάλιφαξ το 1934 όταν σημειώνει νίκη με 13-0 εναντίον της Νιούπορτ σε αγώνα της Β Κατηγορίας της Αγγλίας.




1947: Στο πρώτο τηλεοπτικό μήνυμα από το Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, καλεί τους Αμερικανούς να μην τρώνε κρέας την Τρίτη και πουλερικά την Κυριακή, ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους άλλων χωρών, που υποφέρουν από πείνα.


1947: Γεννιέται ο τραγουδιστής των AC/DC Μπράιαν Τζόνσον. 


1948: Γεννιέται ο κιθαρίστας του συγκροτήματος P Funk, Τολ Ρος.


1949: Στη Νέα Υόρκη, γίνεται η επίσημη έπαρση της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών στο νέο κτίριο του ΟΗΕ.




1949: 38 μέρες μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, συνέρχεται η 6η ολομέλεια του ΚΚΕ στο Μπουρέλι της Αλβανίας και αποφασίζει την επίσημη παύση του πυρός. Στα νέα καθήκοντα του κόμματος περιλαμβάνονται η ίδρυση ενός νόμιμου πλατιού αριστερού δημοκρατικού κόμματος και η έκδοση μιας αριστερής νόμιμης αθηναϊκής εφημερίδας.




1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του (πεσόντες 28, τραυματίες 87). (Πόλεμος της Κορέας)


1951: Αρχίζουν οι 1οι Μεσογειακοί Αγώνες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που θα ολοκληρωθούν στις 20 Οκτωβρίου. Η ιδέα για τη διοργάνωσή τους οφείλεται στον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Ταχέρ Πασά, αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και στους Άγγελο Βολανάκη, μόνιμο κάτοικο Αλεξανδρείας και Ιωάννη Κετσεά, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, μετέπειτα ΕΟΕ. Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει με 13 μετάλλια (3 χρυσά, 7 αργυρά και 3 χάλκινα).




1951: Γεννιέται ο Μπομπ Γκέλντοφ, ιρλανδός τραγουδοποιός (The Boomtown Rats), συγγραφέας, ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής (Live Aid).


1952: Ξεκινά το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.


1953: Στις ΗΠΑ, πραγματοποιείται η πρώτη καταγεγραμμένη συνάντηση της οργάνωσης "Ανώνυμοι Ναρκομανείς", με στόχο την απεξάρτηση των μελών της από τα ναρκωτικά.




1959: Την τελευταία του πνοή αφήνει ο ποδοσφαιριστής του Εθνικού Πειραιά Θοδωρής Ιωάννου, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε συγκρουστεί με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Βουτσαρά, σε φιλικό παιγνίδι μεταξύ των δύο ομάδων.


1961: Το Πεκίνο υπογράφει συμφωνία καθορισμού των συνόρων μεταξύ Κίνας-Νεπάλ.




1962: Στη Βρετανία, οι Μπιτλς κυκλοφορούν την πρώτη τους επιτυχία, με τίτλο "Love Me Do".




1962: Κάνει πρεμιέρα η πρώτη ταινία του Τζέιμς Μποντ με τίτλο «Dr.No».


1963: Στην Ονδούρα, ο στρατός απομακρύνει τον Πρόεδρο Ραμόν Βιγιέδα Μοράλες. Ο στρατηγός Λόπεζ Αρεγιάνο παίρνει την εξουσία.




1966: Ο κιθαρίστας Τζίμι Χέντριξ, ο ντραμίστας Μίτς Μίτσελ και ο μπασίστας Νόελ Ρέντινγκ παίζουν για πρώτη φορά μαζί. Η περίφημη μπάντα "The Jimy Hendrix Experience" λαμβάνει σάρκα και οστά.


1969: Δίνεται στην κυκλοφορία η νέα οδική αρτηρία Κορίνθου-Πατρών.


1969: Κάνει πρεμιέρα στο BBC το «Ιπτάμενο Τσίρκο» των Μόντι Πάιθον.




1972: Γεννιέται ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, Γκραντ Χιλ.


1973: Δημιουργείται η EPC, μια ευρωπαϊκή συμφωνία για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

1974: Ο Αμερικανός David Kunst ολοκληρώνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας, καλύπτοντας 14.450 μίλια σε 4 χρόνια αλλάζοντας 21 ζευγάρια παπούτσια.




1975: Γεννιέται η ηθοποιός, Κέιτ Γουίνσλετ.


1976: Πεθαίνει ο χημικός Λαρς Όνσαγκερ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας το 1968.


1980: Ο Φραντς Γιόζεφ Στράους και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνουν τις εκλογές στη Δυτική Γερμανία.



1983: Πεθαίνει ο Ερλ Τάπερ, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Tupperware που ειδικεύεται σε πλαστικά σκεύη κουζίνας.


1984: Εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το διαστημόπλοιο "Τσάλεντζερ" με επτά άτομα, το μεγαλύτερο πλήρωμα στην ιστορία των διαστημικών ταξιδιών.


1986: Πεθαίνει ο μαθηματικός Τζέιμς Ουίλκινσον, γνωστός από τις έρευνές του για τα εφαρμοσμένα μαθηματικά.




1989: Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης.


1990: Ο Δημήτρης Σαραβάκος πετυχαίνει 5 γκολ με την Εθνική Ελλάδας στον φιλικό αγώνα με την Αίγυπτο 6-1, επίδοση που λίγοι Ευρωπαίοι σκόρερς έχουν πετύχει.


1991: Στην Ινδονησία, 136 άτομα σκοτώνονται κατά τη συντριβή μεταγωγικού πολεμικού αεροσκάφους στην Τζακάρτα.


1992: Στη Γερμανία, νεοναζί προκαλούν ζημιές σε ελληνικό σχολείο στην πόλη Βούπερταλ.


1993: Στις εκλογές που έγιναν στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επανεκλέγεται για τρίτη 6ετή θητεία.




1994: Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, εγκαινιάζεται το παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.


1995: Στον Ιρλανδό ποιητή και δοκιμιογράφο, Σίμους Χίνι, απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας.


1996: Στο Αφγανιστάν, μεγάλη επίθεση εξαπολύουν οι Ταλιμπάν εναντίον των δυνάμεων του ανατραπέντος Προέδρου Ραμπάνι, στην κοιλάδα Παντζέρ.


1997: Σέρβοι και Μαυροβούνιοι ψηφίζουν για την ανάδειξη Προέδρων.


1999: Σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βρετανία, 31 άνθρωποι σκοτώνονται.




2000: Μαζικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι οδηγούν στην παραίτηση του Προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.


2003: Ο Αχμάντ Καντίροφ εκλέγεται Πρόεδρος της Τσετσενίας.




2011: Πεθαίνει μετά από μάχη με τον καρκίνο ο χαρισματικός συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς.


2011: Στον κινεζικό ποταμό Μεκόνγκ δύο εμπορικά πλοία δέχονται επίθεση από ομάδα ενόπλων οι οποίοι σκοτώνουν και τα 13 μέλη των δύο πληρωμάτων. Η υπόθεση σχετιζόταν με ναρκωτικά.



2014: Πεθαίνει ο Γιούρι Λιουμπίμοφ, σπουδαίος Ρώσος θεατράνθρωπος, ιδρυτής του διεθνούς φήμης θεάτρου «Τανγκάκα», που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του σοβιετικού θεάτρου τη δεκαετία του ‘60.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου