18.11.16

Επίσημη παρουσίαση αποτελεσμάτων του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ των ΕΕΑ Grants: "Είμαστε όλοι πολίτες".


Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Αργολίδας "Η Αλληλεγγύη" συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος "Είμαστε όλοι πολιτες", ως μια από τις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν. 

Μετά την ολοκλήρωση των έργων "Εκπαίδευση στην ψηλάφηση - υπέρηχος των μαστών" και "πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου", οι εκπρόσωποι του συλλόγου, η κα Μάρω Γέμελα - πρόεδρος, η κα Πένυ Κοζιώτη - ταμίας και η κα Νατάσα Μαρλαγκούτσου - διαχειρίστρια των προγραμμάτων, βρέθηκαν στην επίσημη τελετή λήξης.





Ο Πάνος Καμμένος στην τελετή για τον Ήρωα πιλότο Γρ. Βαλκανά στους Χράνους Μεγαλόπολης


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, (ημερομηνία θανάτου του Ήρωα στην Κορυτσά), επίσημη τελετή στους Χράνους Μεγαλόπολης, για τον Γρηγόρη Βαλκανά, τον ήρωα πιλότο - πρώτο καμικάζι και απονεμήθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Πάνο Καμμένο, η επίσημη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής στον Ήρωα.

Η παραλαβή έγινε από τον εγγονό του τον Γρηγόρη Βαλκανά.

Επίσημη αναγνώριση και ύψιστη τιμή στον Μεγαλοπολίτη Ήρωα του 1940 Γρηγόριο Βαλκανά από την Πολιτεία.

Η επίσημη αναγνώριση του πρώτου ουσιαστικά πιλότου – καμικάζι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Γρηγόριου Βαλκανά με καταγωγή από τους Χράνους Μεγαλόπολης, άργησε πολλά χρόνια αλλά πλέον η επίσημη Πολιτεία δια του ΥΠΕΘΑ τον αναγνωρίζει και τον τοποθετεί στη θέση που του αξίζει στο πάνθεον των Ελλήνων Ηρώων.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Παπαηλιού, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής οι πολιτευτές κ.κ. Αθανασόπουλος, Καρβελάς, Δαλιάνης και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης παραβρέθηκαν και πολλοί κάτοικοι των Χράνων και διοικητές μονάδων της Αεροπορίας και του Στρατού.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά το τέλος της τελετής έκανε μια μεγάλη βόλτα στο χωριό και συνομίλησε με πολλούς κατοίκους. Υποσχέθηκε ότι θα καθιερωθεί αυτή η μέρα σαν επίσημος εορτασμός του ήρωα.












Πηγή: kafeneio-megalopolis.gr


Η Eurobank βραβεύει τους αριστούχους μαθητές της Πελοποννήσου


H Eurobank υλοποιεί για 14η συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα επιβράβευσης αριστούχων αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία».

Το Πρόγραμμα αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες δράσης του ολοκληρωμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Eurobank, ο οποίος εδώ και χρόνια εστιάζει την κοινωνική του δράση στους τομείς της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Καινοτομίας και της Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

«Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» ξεκίνησε το 2003 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το Πρόγραμμα έχει βραβεύσει συνολικά 15.941 αριστούχους μαθητές και έχει αναδειχθεί σε ένα θεσμό με μεγάλη αναγνώριση από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς τους, σε όλη την Ελλάδα. Επί 14 συνεχή χρόνια, το Πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» στέκεται δίπλα στους νέους και αποδεικνύει τη συνέπεια της Τράπεζας για σταθερές σχέσεις, τόσο με τους πελάτες και συνεργάτες της, όσο και με την κοινωνία στο σύνολό της.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος η Eurobank βραβεύει κάθε χρόνο τον αριστούχο απόφοιτο μαθητή που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε κάθε ένα από τα 1.750 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η επιβράβευση του κάθε αριστούχου συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.

Το Πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, με εκδήλωση στην Τρίπολη και με την βράβευση 85 αριστούχων απόφοιτων από σχολεία των Νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. 

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης, στις 6.30 μ.μ.


ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης : «Η Αυλή των Θαυμάτων»


H Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης παρουσιάζει το έργο ‘Η Αυλή των Θαυμάτων’ του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Οι φίλοι του θεάτρου στην Μεγαλόπολη θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Πνευματικό Κέντρο "Πολύβιος" τις παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 19 και 20 Νοεμβρίου και τις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2016.

Η ώρα έναρξης των παραστάσεων είναι στις 20:30 και για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 6944369861.

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου
Σκηνογραφία: Σωτήρης Μπελιάς
Ενδυματολογία-Μακιγιάζ-Βοηθός σκηνοθέτη: Ρίτα Φλάναρη
Μουσική επιμέλεια: Θεόδωρος Εσπίριτου-Νίκος Σταθουλόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ
(με σειρά εμφάνισης)
Βούλα: Κατερίνα Γεωργούλα
Μαρία: Ηλιάννα Μάτα
Γιάννης: Φάνης Καλογερόπουλος
Ιορδάνης: Ηλίας Κερκεμέζος
Αννετώ: Ρούλα Σπυροπούλου
Αστά: Πόπη Δημοπούλου
Ντόρα: Δήμητρα Δάρρα
Μπάμπης: Παρασκευάς Καραθανάσης
Στράτος: Γιώργος Μπιλίσης
Όλγα: Μαρία Κουρέτα
Στέλιος: Σωτήρης Μπελιάς
Α΄ Μηχανικός: Χρήστος Κασσελούρης
Β΄ Μηχανικός: Λεωνίδας Νιαούρης
Ταχυδρόμος: Στέφανος Καλαμπόγιας
Αστυφύλακας: Νίκος Αριδάς

Επιμέλεια προγράμματος: Μαρία Κουρέτα-Δήμητρα Δάρρα
Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Μπελιάς
Χειρισμός Ήχου και Φωτισμού: Ανδρέας Χίνης

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ : Η Αντιγόνη δεν βρέθηκε ακόμη...


Η Αντιγόνη λείπει πολλές μέρες από το σπίτι της... Σίγουρα είναι φοβισμένη και πεινασμένη... Βοηθείστε την να ξαναβρεί την οικογένειά της... 

Η πόρτα άνοιξε κατά λάθος, η Αντιγόνη βγήκε από το σπίτι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου κι από τότε αγνοείται η τύχη της...

Κάποιοι λένε πως την είδαν εδώ ή εκεί αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος πως είναι αυτή... 

Αν την συναντήσετε οπουδήποτε, τηλεφωνήστε στο 6907 105009.

Το κορίτσι μας πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του. Δεν μπορεί να ζήσει έξω μόνη. Δεν έχει μάθει να ζει στο δρόμο. Δεν είχε βγει ποτέ έξω από την αυλή και προφανώς χάθηκε. Δεν μπορεί να βρει τον δρόμο να γυρίσει. Είναι 13 μηνών κι είναι φιλικότατη. Μην τη φοβηθείτε λόγω του μεγέθους της. Είναι άκακη. 

Δείτε την αθώα μουρίτσα της. Δείτε τα χρυσά κυκλάκια πάνω από τα μάτια της, δείτε τα μπροστινά ποδαράκια της που είναι άσπρα στο τελείωμά τους, δείτε την φουντωτή ουρίτσα της...  Ακόμα κι αν δείτε κάποιο σκυλί που της μοιάζει, ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι πως είναι αυτή, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα στο facebook. (https://www.facebook.com/agapo.zoe)









Πλησιάζει η στιγμή για το ντέρμπυ...

9η Αγωνιστική Α1 Αργολίδας
Ερμής Κιβερίου - Αργοναύτης Νέας Κίου

Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 3 μ.μ.
Γήπεδο Κιβερίου


4. Αγαπώ τη ζωή...


Το "Αγαπώ τη ζωή" είναι καθημερινά κοντά σας και μπορεί να προβάλει τα θέματά σας... 

Αρκεί να το ζητήσετε...

Στείλτε μήνυμα στο anastasiahav@gmail.com και σύντομα θα δείτε δημοσιευμένη την ανακοίνωση, τη φωτογραφία, το δελτίο τύπου, το κείμενο, την άποψη, την αγγελία σας...

"Αγαπώ τη ζωή" σημαίνει... νοιάζομαι!

Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου... στη μουσική


1909: Ο Αμερικανός τραγουδοποιός και στιχουργός Johnny Mercer (John Herndon Mercer 1909-1976) γεννήθηκε στη Σαβάνα της Τζόρτζια. Κέρδισε τέσσερα από τα δεκαεννέα βραβεία Όσκαρ «Best Original Song» για τα οποία είχε προταθεί, για τους στίχους του σε τραγούδια ταινιών όπως τα «On the Atchison, Topeka and the Santa Fe» («The Harvey Girls» 1946), «Moon River» («Breakfast at Tiffany’s» 1961) κ.α. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Capitol Records. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Bing Crosby, Louis Armstrong, Benny Goodman, Count Basie κ.α.

1936: Ο Αμερικανός κορνετίστας της jazz Don Cherry (Donald Eugene Cherry 1936-1995) γεννήθηκε στην Οκλαχόμα Σίτι της Οκλαχόμα. Συνεργάστηκε με μεγάλους μουσικούς και μαέστρους όπως οι Sonny Rollins, John Coltrane, Archie Shepp κ.α. Είναι θετός πατέρας της Neneh Cherry και πατέρας του Eagle-Eye Cherry. Συνεργάστηκε επίσης με μουσικούς όπως Ornette Coleman, Paul Bley, George Russell κ.α.

1967: Οι Pink Floyd κυκλοφορούν το τρίτο τους single με τίτλο «Apples and Oranges». Είναι το τελευταίο τραγούδι που γράφτηκε από τον Syd Barrett.


1972: Ο Αμερικανός μουσικός και τραγουδοποιός Danny Whitten (Daniel Ray Whitten 1943-1972) απεβίωσε σε ηλικία 29 ετών στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Είναι δημοφιλής για την συνεργασία του με τον Neil Young και το συγκρότημα Crazy Horse. Ένα από τα δημοφιλή τραγούδια του είναι το «I Don’t Want To Talk About It», το οποίο τραγουδήθηκε χρόνια αργότερα από καλλιτέχνες όπως οι Rod Stewart και Everything but the Girl.


1994: Ο Αμερικανός Jazz τραγουδιστής Cab Caloway (Cabell Calloway 1907-1994) απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών στο Hockessin του Ντέλαγουερ λίγους μήνες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για την ερμηνεία του στο τραγούδι «Minnie the Moocher» που αργότερα συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας «The Blues Brothers». Το 1987 το όνομά του γράφτηκε στο Big Band and Jazz Hall of Fame.


1993: Στα στούντιο της Sony στη Νέα Υόρκη οι Nirvana ηχογραφούν την παράσταση που αργότερα θα κυκλοφορήσει σαν «MTV Unplugged in New York». Θα κυκλοφορήσει την πρώτη Νοεμβρίου του 1994 και θα είναι η πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος μετά τον θάνατο του τραγουδιστή Kurt Cobain τον Απρίλιο. Θα χαρίσει στο συγκρότημα το βραβείο Grammy «Best Alternative Music Album». Η παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD το 2007. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: «About a Girl», «Come as You Are», «The Man Who Sold the World» (David Bowie) κ.α.


1997 Οι Metallica κυκλοφορούν το έβδομο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο «ReLoad». Είναι το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος με μπασίστα τον Jason Newsted. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: «Fuel», «The Memory Remains», «The Unforgiven II», «Better than You» κ.α.



2005: Η ταινία «Walk the Line» κάνει πρεμιέρα στην Αμερική. Η βιογραφική ταινία επικεντρώνεται στα πρώτα χρόνια της καριέρας του τραγουδιστή και τραγουδοποιού Johnny Cash.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ : 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Κέντρου Ερευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ)


Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος η Πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση και το Διοικητικό Συμβούλιο, σας προσκαλούν στο 3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ και ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.) ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 «Η Μικρασιατική μνήμη, τρεις γενιές μετά την καταστροφή»
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 «Απ’ την Ερυθραία της Ιωνίας στη Νέα Ερυθραία της Αττικής»

Αμφιθέατρο Κέντρου Βιώσιμης επιχειρηματικότητας Excelixi Α.Ε. Τράπεζας Πειραιώς
Ελ. Βενιζέλου 154 και Ρωμυλίας, Καστρί – Νέα Ερυθραία 
ΕΙΣΟΔΟΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016
«Η Μικρασιατική μνήμη, τρεις γενιές μετά την καταστροφή»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00 – 10.15 Προσέλευση
10.15 – 11.00 Προσφωνήσεις – χαιρετισμοί
                     Γιώργος Θωμάκος, Δήμαρχος Κηφισιάς
                     Έφη Κούτση, Πρόεδρος Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.
                     Δημήτρης Παντέλας, Γεν. Γραμματέας ΟΠΣΕ
Εισαγωγική Ομιλία
                     Θάνος Βερέμης, Επίτιμος Πρόεδρος. Ιστορικός και Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ: «Καταστροφές τότε και τώρα»

11.00 – 12.00 Α’ Συνεδρία – Θεωρητικές Προσεγγίσεις
Προεδρείο: Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας,Συγγραφέας.
Γιώργος Κόκκινος, Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας Πανεπιστημίου Αιγαίου:«Τι είναι γενοκτονία; Ιστοριογραφικές διαμάχες, πολιτικά διακυβεύματα και νομικά και ηθικά ζητήματα»
Καλλιόπη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Μπορεί ο πόνος να γίνει θεωρία;»
Ελευθερία Τατά Αρσέλ, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης: «Το Τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής στη δεύτερη και τρίτη γενιά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης»

12.00 – 12.20
Συζήτηση
12.20 – 12.30
Διάλειμμα

12.30 – 13.30 Β’ Συνεδρία – Βιωματικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις: Οι τύχες των προσφύγων
Προεδρείο: Ευαγγελία Μπαλτά, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών
Ερρίκος Τζεμπελίκος, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών: «Μετατραυματικές διαταραχές και προσαρμογές στην Ελλάδα, μετά τον ξεριζωμό του 1922»
Ίρις Τζαχίλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης: «Πως γράφεται η ιστορία; Η συλλογή πληροφοριών του αρχείου της Μέλπως Μερλιέ»
Hervé Georgelin, Δρ. Ιστορίας, Λέκτορας Ιστορίας, Τμ. Τουρκικών Σπουδών, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ρωμιοί στην περίοδο της Τζουμχουριέτ: Ιστορική
προσέγγιση μιας δύσκολης έως αδύνατης συνέχειας»

13.30 – 14.00
Συζήτηση
14.00 – 15.15
Μεσημβρινή διακοπή – Ελαφρύ γεύμα

15.15 – 16.15
Γ’ Συνεδρία – Η βίωση της προσφυγιάς μέσα από τις Τέχνες
Προεδρείο: Λίνα Σόρογκα, Επικοινωνιολόγος, B.S.Boston University, ΗΠΑ, μέλος Δ.Σ. Κ.Ε.Μ.Μ.Ε
Γιώργος Ζεβελάκης, Ερευνητής Λογοτεχνίας: «Ένα άγνωστο μυθιστορηματικό χρονικό της Μικρασιατικής εκστρατείας»
Δημήτρης Κιουσόπουλος, Ιστορικός της Μουσικής, MRS, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο: «Όπερα και προσφυγιά»
Χρύσα Αριάδνη Κουσελά, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, Sorbonne Nouvelle Paris III: «Τα όρια της αναπαράστασης της Μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής
μέσα από την οπτική κουλτούρα».

16.15 – 16.35
Συζήτηση
16.35 – 16.45 Διάλειμμα

16.45 – 17.35
Δ’ Συνεδρία – Πολιτικές της μνήμης
Προεδρείο: Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας Συγγραφέας
Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Σκιτσογράφος, Διδάκτωρ Πολιτισμικής Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Ιστορία και μνήμη μέσα από το graphic novel «Αϊβαλί» του Soloup»
Χρίστος Βασιλόπουλος, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Σύνταξης της τηλεοπτικής εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου»
Χρήστος Πετρόπουλος, Δημοσιογράφος, μέλος της ερευνητικής ομάδας της τηλεοπτικής εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου»:
«Ο ρόλος της τηλεόρασης και της προφορικής ιστορίας στην καταγραφή της Μικρασιατικής μνήμης»

17.35 – 18.05
Γενική συζήτηση

18.05 – 18.20
Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας, Συγγραφέας
Κλείσιμο εργασιών

18.20 – 18.25
Έφη Κούτση Αποφώνηση

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016
Θέμα: «Από την Ερυθραία της Ιωνίας στη Νέα Ερυθραία της Αττικής»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00 – 10.15 Προσέλευση
10.15 – 10.30 Προσφωνήσεις – χαιρετισμοί
                            Γιώργος Θωμάκος, Δήμαρχος Κηφισιάς
                            Έφη Κούτση, Πρόεδρος του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.
10.30 – 12.30
Α’ Συνεδρία
Προεδρείο: Ευαγγελία Βαλάτα- Τσιάμα, Φιλόλογος- Ερευνήτρια, M.A. Παν. Indianapolis, Κλεοπάτρα Χατζοπούλου, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Κηφισιάς.
Μαριάννα Μαστροσταμάτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών Αθηνών: «Η ίδρυση της πόλης των Αλατσάτων στη Χερσόνησο της Ερυθραίας»
Νίκος Λεβογιάννης, Φιλόλογος: «Βουρλά, η Νάξος της Ανατολής»
Χρυσάνθη Λ. Αθηνάκη, Φιλόλογος: «Σεφέρης και Βουρλά»
Φωτεινή Καραμαλούδη, Οικονομολόγος, Συγγραφέας: «Ο λόγιος Αργύριος Μοσχίδης, Διευθυντής της Αναξαγορείου Σχολής των Βουρλών»
Αριστείδης Διαμαντής, Ιατρός, Ιστορικός της Ιατρικής, Συγγραφέας: «Μια λουτρόπολη στην Κρήνη της Ερυθραίας ή τα Λίτζια του Τσεσμέ. Ενδιαφέρουσες επιστημονικές απόψεις στον ιατρικό τύπο του 19ου αιώνα»
Λάζαρος Ε. Βλαδίμηρος, Γυναικολόγος, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών: «Γιατροί της Ερυθραίας με αξιομνημόνευτη επιστημονική, κοινωνική, εθνική και πολιτιστική δράση»

12.30 – 13.00 Συζήτηση
13.00 – 14.30
Μεσημβρινή διακοπή – Ελαφρύ γεύμα

14.30 – 16.30
Β’ Συνεδρία
Προεδρείο:
Κατερίνα Μουστάκη, Αρχιτέκτων
Γιάννης Κουνέλλας, Ιατρός –Βιοπαθολόγος
Βασιλική Ζαπατίνα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας: «Τέως, η πόλη του Διονύσου»
Ανδρέας Μπαλτάς, υποψήφιος Διδάκτωρ τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου: «Τα Καράμπουρνα της Ερυθραίας»
Γιώργος Κατσούπης, Πρόεδρος της Ομάδας Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού “Ανατολής ίχνη”: «Οι θαλασσινοί της Αγ. Παρασκευής του Τσεσμέ»
Νίκος Τόμπρος, Λέκτωρ Πολιτικής Ιστορίας της Σ. Σ. Ευελπίδων: «Η Κάτω Παναγιά της Ερυθραίας: Γνωριμία με το χώρο, την ιστορία και τους κατοίκους της»
Νίκος Καραφωτίου, Οικονομολόγος, Συγγραφέας: «Η περιοχή της Νέας Ερυθραίας πριν από το 1922»
Κατερίνα Γληνού, Αρχιτέκτων, Μηχανικός: «Νέα Ερυθραία: Μεταλλαγές ενός προσφυγικού συνοικισμού στα βόρεια προάστια της Αθήνας»

16.30 – 17.00
Συζήτηση

17.00 – 17.15
Ερυθραιώτικα τραγούδια από τις γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Ν. Ερυθραίας του ΚΕΜΜΕ

17:30 ΛΗΞΗ


ΠΗΓΗ: mikrasiatis.gr

Η επιστολή της Ελληνικής Επανάστασης που επικαλέστηκε ο Ομπάμα


Στην προσφώνησή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Μπαράκ Ομπάμα επικαλέστηκε φράση από επιστολή ενός «πατριώτη», όπως ανώνυμα τον ανέφερε, του 1821 προς τον Τόμας Τζέφερσον, για να υπογραμμίσει τους δεσμούς ΗΠΑ και Ελλάδας και την κοινή μήτρα των πολιτικών τους αξιών.

Ο «πατριώτης», τα λόγια του οποίου επανέλαβε ο Ομπάμα για να εκφράσει την ευχή να είναι «πάντα Έλληνες και Αμερικανοί στο πλευρό του άλλου, ως φίλοι, συμπατριώτες και αδελφοί» ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής.

Έχοντας μορφωθεί στην Ευρώπη του Διαφωτισμού, ο Αδαμάντιος Κοραής αναγνώριζε στις αρχές που είχαν εμπνεύσει την Αμερικανική Επανάσταση την ίδια αφετηρία με το κίνημα που στη συνέχεια εξελίχθηκε στην Ελληνική Επανάσταση.

Ο Κοραής είχε γνωρίσει τον Τόμας Τζέφερσον (ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, μεταξύ 1801 και 1809) στο Παρίσι πριν την Επανάσταση και πριν ο Τζέφερσον ανέβει στην αμερικανική προεδρία.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Κοραής έγραψε την πρώτη του επιστολή στον Τζέφερσον το 1823 (με ημερομηνία 10 Ιουλίου). Σε αυτήν, την οποία ο Κοραής αναφέρει πως έγραψε μετά από παρότρυνση του Μαυροκορδάτου, ζητούσε από τον Τζέφερσον είτε να μεσολαβήσει για σύναψη εμπορικών συμφωνιών ώστε να περιοριστεί η επιρροή των Άγγλων, είτε, αν αυτό δεν ήταν δυνατόν, να εκφραστεί δημόσια υπέρ του ελληνικού αγώνα.

Ο ίδιος ο Τζέφερσον απάντησε στο τέλος του ίδιου χρόνου (με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 1823), λέγοντας πως οι ΗΠΑ αποφεύγουν να αναμειχθούν σε ευρωπαϊκές υποθέσεις. Στην απαντητική του επιστολή, ωστόσο, ο αμερικανός πολιτικός συνέχισε εκθέτοντας εκτενώς τις αξίες του αμερικανικού πολιτεύματος, παρουσιάζοντάς τις ως μία από τις ενδεχόμενες πηγές έμπνευσης του υπό σύσταση ελληνικού κράτους.

Ο Κοραής απάντησε με δεύτερη επιστολή του, η οποία είχε ημερομηνία 28 Δεκεμβρίου 1823. Η επιστολή εκείνη έμεινε αναπάντητη.

Έναν χρόνο και κάτι αργότερα, ο Κοραής έγραψε τρίτη επιστολή στον Τζέφερσον, στην οποία τον καλούσε να ενεργήσει ώστε οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν γρήγορα την ελληνική ανεξαρτησία, διαμηνύοντάς του επίσης πως το ελληνικό Σύνταγμα θα εμπνέεται από τις αρχές που ενέπνευσαν και το αμερικανικό Σύνταγμα.

Ο Κοραής έκλεινε τη δισέλιδη εκείνη επιστολή, με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου 1825, με μία φράση από τον Ευριπίδη στα αρχαία ελληνικά που σκόπευε να τονίσει ότι απέναντι σε τετελεσμένα (όπως διαφαινόταν η ελληνική ανεξαρτησία) δεν ωφελεί η δυσαρέσκεια, αλλά επιβάλλονται πράξεις (το «τοις πράγμασι γαρ ουχί θυμούσθαι χρείαν, μέλει γαρ αυτοίς ουδέν»).

Κι εκεί ο Κοραής κατέληγε με την ευχή «οι ελεύθεροι Έλληνες να υποδέχονται στη χώρα τους ως αδελφούς τους τούς συμπρατριώτες του Τζέφερσον και του Φρανκλίνου».


Πηγή: in.gr

Η ΜΗΔΕΙΑ έρχεται... Μην την χάσετε!


Η ΜΗΔΕΙΑ του Μποστ, η καταπληκτική παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου, που εισέπραξε το καλοκαίρι τις καλύτερες κριτικές απ' όσους την παρακολούθησαν, έρχεται για λίγες ακόμα παραστάσεις... τις τελευταίες! 

Οι πρόβες συνεχίζονται εντατικά και με κέφι! 





Οι παραστάσεις της ΜΗΔΕΙΑΣ λοιπόν, για όσους δεν μπόρεσαν να απολαύσουν το έργο το καλοκαίρι, αλλά και για όσους θέλουν να το ξαναδούν, θα δοθούν αύριο Σάββατο 19, την Κυριακή 20 & τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου, στις 8 το βράδυ!!! 








ΜΗΔΕΙΑ του Μποστ
Θεατρική Ομάδα Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου

Συντελεστές

Κείμενο : Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ)
Σκηνοθεσία - Προσαρμογή - Μουσική Επιμέλεια : 
Γιάννης Σαρηγιάννης
Χορογραφία - Κινησιολογία : Μόνικα Κολοκοτρώνη
Σκηνικά : Τάκης Κοκκινόπουλος, Λευτέρης Γιαγκιόζης
Κοστούμια : Τάκης Κοκκινόπουλος

Διανομή

Μήδεια : Πένυ Γαβρίλη
Ιάσωνας : Σπύρος Β. Πούλος
Τροφός: Στέλιος Κοινωνής
Καλόγρια : Τζίνα Αραπάκη
Οιδίποδας: Γιάννης Κράντος
Αντιγόνη : Δήμητρα Κατσικίδη
Ψαράς - Καλόγερος : Στέλιος Σάμιος
Ευρυπίδης : Χάρης Καραποστόλης
Εξάγγελος - Κορυφαία χορού : Σμαρώ Μανινή
Χορός : Μυρτώ Χατζηγεωργίου, Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, Έλενα Μιλτιαδάκου, Μαλένα Μανκαρέλλα, Στέλλα Κατσουλιέρη