4.9.16

Χάντμπολ: Αποκλείστηκε ο Διομήδης


Με δύο ήττες από την Χάουκαρ ο Διομήδης Άργους αποκλείστηκε από τη συνέχεια του EHF Cup στο χάντμπολ.

Χθες, οι Ισλανδοί επικράτησαν 33-26, ενώ σήμερα στο δεύτερο ματς στο κλειστό της Αγίας Τριάδας νίκησαν με 28-20.

10 Palamidio Martial Arts Championship


Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Παλαμήδειο Πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών, στο Ναύπλιο, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

Οι αθλητές θα αγωνιστούν σε κατηγορίες Tao Lu,forms, Point Fighting, Qingda, τεχνικές αυτοάμυνας, light Contact και kick Light. 

Το πρωτάθλημα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού ΚουνγκΦού, και της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Κικ Μπόξιγκ.



Διοργανωτές: 
CHOY LEE FUT HELLAS 
Palamidio Martial Arts Championship

Ο Αργοναύτης Νέας Κίου και ο Αργοναύτης Πειραιά αδελφοποιήθηκαν


Ο Αθλητικός Όμιλος Αργοναύτης Νέας Κίου σήμερα Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 17:30 έπαιξε φιλικό αγώνα με τον Αργοναύτη Πειραιά στο γήπεδο της Νέας Κίου.

Ο αγώνας διεξήχθη στα πλαίσια της αδελφοποίησης μεταξύ των δύο σωματείων, και τα έσοδα της αναμέτρησης όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα διατεθούν για την αποκατάσταση της υγείας του μικρού Κωνσταντίνου Τσίμπου.

Οι φίλαθλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, επίσης παρόντες ήταν ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο Πρόεδρος της ΕΠΣΑ Γιάννης Αποστολόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Χατζηγεωργίου.















ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

4 Σεπτεμβρίου 1192 Ριχάρδος και Σαλαδίνος


Είχαν κιόλας περάσει 90 χρόνια από την πρώτη σταυροφορία και τα μίση είχαν αμβλυνθεί στους Αγίους Τόπους. Χριστιανοί Ευρωπαίοι και μωαμεθανοί Άραβες ζούσαν ειρηνικά, φιλικά κι ελεύθερα.
Υπήρχε, όμως, και κάποιος ιππότης Ρεζινάλντ ντε Σαντιγιόν.

Κυρίευσε μια πόλη, το Κάρακ, την ονόμασε βασίλειο κι έκανε τον εαυτό του βασιλιά της. Κάποτε, βαρέθηκε να κάθεται, θυμήθηκε τον ιερό σκοπό των σταυροφόρων κι άρχισε να κάνει επιδρομές. Κυρίαρχος της Συρίας, ο Σαλάχ ελ Ντιν (Σαλαδίνος των Βυζαντινών) δε ρισκάρισε την ειρήνη για το χατίρι του.
Ο «βασιλιάς του Κάρακ» αποθρασύνθηκε. Χτύπησε ένα μεγάλο καραβάνι, σκότωσε πολλούς κι αιχμαλώτισε περισσότερους. Ανάμεσα στα λάφυρα, βρισκόταν κι η αδερφή του Σαλαδίνου, ο οποίος έγινε θηρίο. Ορκίστηκε να σκοτώσει τον Ρεζινάλντ με τα ίδια του τα χέρια.
Βασιλιάς στην Ιερουσαλήμ, ο Γκι ντε Λουζινιάν υποστήριξε τον χριστιανό Ρεζινάλντ κατά του άπιστου Σαλαδίνου. Οι σιδερόφρακτοι σταυροφόροι συγκρούστηκαν μέσα στη ζέστη με τους Άραβες καβαλάρηδες κοντά στη λίμνη Τιβεριάδα. Είχαν, αντί για φλάμπουρο, τον Τίμιο Σταυρό. Ήταν 4 Ιουλίου 1187.
Οι αγέρωχοι ιππότες διαλύθηκαν. Ο Γκι ντε Λουζινιάν κι ο Ρεζινάλντ ντε Σατιγιόν αιχμαλωτίστηκαν. Ο Σαλαδίνος χάρισε τη ζωή στον Γκι και σκότωσε τον Ρεζινάλντ με το μαχαίρι του. Ο Τίμιος Σταυρός στάλθηκε στη Δαμασκό.

Όμως, τα δεινά για τους χριστιανούς δεν είχαν τελειώσει. Ο Σαλαδίνος χτύπησε την οχυρωμένη Άκρα και την κυρίευσε. Μετά, βάδισε στην Ιερουσαλήμ. Tην κυρίευσε σε δώδεκα μέρες. Έπειτα, πολιόρκησε την Τύρο, δεν κατάφερε να την πάρει και γύρισε στη Δαμασκό. Ήταν το 1188 κι ο Σαλαδίνος είχε φτάσει τα 50, πλούσιος σε εδάφη, πείρα και σοφία. Στους χριστιανούς είχαν απομείνει η Αντιόχεια, η Τύρος και η Τρίπολη της Συρίας.

Στην Ευρώπη, τα νέα έφτασαν καθυστερημένα. Έγινε σάλος: Τα Ιεροσόλυμα κι ο Τίμιος Σταυρός στα χέρια των άπιστων! Ο Φρειδερίκος Α’ Μπαρμπαρόσα της Μαγεντίας κίνησε, στα 1189, να πάρει πίσω τους Άγιους Τόπους. Δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Ο στρατός του αποδεκατίστηκε κι ο ίδιος πνίγηκε σε ένα ποταμάκι της Κιλικίας (1190).

Αυτός που έκανε κέφι μια περιπέτεια στην Παλαιστίνη, ήταν ο Ριχάρδος Α’ ο Λεοντόκαρδος. Μόλις είχε γίνει βασιλιάς της Αγγλίας (1189). Έπεισε τον Φίλιππο Αύγουστο της Γαλλίας (1180 - 1225) να πάνε μαζί.
Ξεκίνησαν την ίδια εκείνη χρονιά (1189), σκάλωσαν μισό χρόνο στη Σικελία, πέρασαν από την Κύπρο, την οποία ο Ριχάρδος κατέλαβε και τη χάρισε στον άστεγο Γκι ντε Λουζινιάν, και τον Ιούλιο του 1191 φτάσανε στην Άκρα, για να τη βρουν πολιορκημένη από τους παλιούς σταυροφόρους.
Ο Ριχάρδος την κυρίευσε μέσα σε ελάχιστες βδομάδες και ζήτησε λύτρα 200.000 χρυσά, 1600 σκλάβους και τον Τίμιο Σταυρό.

Ο Σαλαδίνος δέχτηκε. Ο Ριχάρδος έμεινε μόνος αρχηγός καθώς ο Φίλιππος Αύγουστος αρρώστησε και γύρισε στη Γαλλία.

Άλλη μια νίκη του Ριχάρδου, μέσα στο 1191, απέφερε μια συνθήκη με τον Σαλαδίνο, το 1192. Στους σταυροφόρους έμεναν όλες οι παράλιες πόλεις και η μισή Ιερουσαλήμ. Για τους προσκυνητές υπήρχε η αμοιβαία δήλωση ότι θα ήταν ασφαλείς.

Την ίδια χρονιά, μια εξέγερση στα ανατολικά της Συρίας απασχόλησε τον Σαλαδίνο. Ο Ριχάρδος άρπαξε την ευκαιρία και βάδισε να πάρει και την υπόλοιπη Ιερουσαλήμ. Έφτασε είκοσι χιλιόμετρα έξω από την πόλη και στάθηκε: Τα πηγάδια ήταν δηλητηριασμένα. Ο ίδιος αρρώστησε και έκανε υψηλό πυρετό. Μέσα στη ζάλη του, ζητούσε φρούτα και κάτι δροσερό να πιει.

Ο Σαλαδίνος ξεμπέρδεψε με την εξέγερση, βρήκε ενισχύσεις και βάδισε εναντίον των σταυροφόρων. Έμαθε τα χάλια του αντιπάλου του και στάθηκε. Του έστειλε τον προσωπικό του γιατρό, αχλάδια, ροδάκινα και πάγο. Ο Ριχάρδος έγινε καλά κι έσπευσε να συναντήσει τον σωτήρα του. Οι δυο αντίπαλοι συμφώνησαν να σταματήσουν τον πόλεμο. Ήταν 2 Σεπτεμβρίου 1192, όταν υπογράφηκε η συμφωνία. Ίσχυσαν οι προηγούμενοι όροι, εκτός από την Ιερουσαλήμ: Έμενε ολόκληρη στον Σαλαδίνο.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1192, άρχισαν γιορτές με κοινούς αγώνες σταυροφόρων και Αράβων. Έπειτα, οι δυο άντρες αποχαιρετίστηκαν. Ο βασιλιάς της Αγγλίας δήλωσε πως θα γυρνούσε σε τρία χρόνια, να πάρει την Ιερουσαλήμ. Ο Σαλαδίνος απάντησε πως, αν επρόκειτο να χάσει την ιερή πόλη, μόνο από τον Ριχάρδο ήθελε να νικηθεί.

Ποτέ δεν ξανασυναντήθηκαν.


ΠΗΓΗ: historyreport.gr

Φιλικός Αγώνας των Αργοναυτών για καλό σκοπό...


Στα πλαίσια της αδελφοποίησης του Αργοναύτη Νέας Κίου και του Αργοναύτη Πειραιώς, σήμερα Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. θα διεξαχθεί φιλικό παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στο γήπεδο της Νέας Κίου και τα έσοδα θα διατεθούν για τον μικρό Κώστα Τσίμπο...  





Μαζεύουν καπάκια στο Ναύπλιο για τον μικρό Κωνσταντίνο Τσίμπο


Το χρηματικό ποσό από την ανακύκλωση των καπακιών θα δοθεί στον μικρό Κωνσταντίνο Τσίμπο από το Άργος.

Η συλλογή πλαστικών πωμάτων θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Παρακαλούνται όλοι οι δημότες να παραδώσουν τα πλαστικά καπάκια που έχουν στα σημεία συλλογής της δράσης:

- Βιβλιοχαρτοπωλείο - Φωτοτυπείο, Πλαπούτα 35 (όπισθεν Κτελ Ναυπλίου).

- Χύμα & Τσουβαλάτα (Ενδεκάτη - Ναύπλιο)

- Super Market "Η ΠΡΟΝΟΙΑ" έναντι παλιάς αστυνομίας στη Πρόνοια Ναυπλίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους Γιώργο Λυσίκατο και Παναγιώτη Τούμπα.


Ο σκοπός μας είναι ιερός.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Άργους παρουσιάζει την συλλογή του «μικρουΜουσειου»


Από αύριο Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου,το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Άργους παρουσιάζει μέρος της συλλογής του «μικρουΜουσειου» της σχολής, στον χώρο του «κύκλου της αναγέννησης», (Ινάχου 127, Άργος).

Τα εκθέματα που αποτελούνται από «μικρά» παιχνίδια, διακοσμητικά και λειτουργικά αντικείμενα, είναι από την συλλογή του Ρήγα Ρηγόπουλου, η οποία εμπλουτίζεται από προσφορές, φίλων και μαθητών, του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Άργους.

Εγκαίνια: Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016
Διάρκεια έκθεσης: 5 έως 12 Σεπτεμβρίου 2016
Κύκλος της αναγέννησης, Ινάχου 127, Άργος
Πληροφορίες: Τηλ. 2751024173, 6942452570



Φιλανθρωπικό Bazzar για τον μικρό Κωνσταντίνο στο Άργος


Τριήμερο φιλανθρωπικό Bazzar για τον μικρό Κωνσταντίνο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού "Μέγας Αλέξανδρος" στο Άργος.

Το φιλανθρωπικό Bazzar θα γίνει από τις 8 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, με πίνακες ζωγραφικής, χειροποίητα αντικείμενα και κοσμήματα

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Άννα Κοκκινάκη

Γίνονται... σήμερα, Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου





&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&








&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&



&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


«Let’s Swing again» 
Δώρος Δημοσθένους & Band Live! 
Παραλία Ιερατικής, Κόρινθος
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρα: 21.00

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&



&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΜΠΕΤΣΗΣ" ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ


Στο γήπεδο του Κουτσοποδίου διεξήχθη το 7ο τουρνουά ποδοσφαίρου αφιερωμένο στη μνήμη του Ιωάννη Μπομπέτση.

Φέτος τα έσοδα του τουρνουά διατέθηκαν για την αποκατάσταση της υγείας του μικρού Κωνσταντίνου Τσίμπου. 



 ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr

Ζώδια σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη, φίλοι μου Κριοί, σας βρίσκει επηρεασμένους ακόμα από τις καλοκαιρινές διακοπές, παράλληλα όμως σας προβληματίζουν αρκετά οι επιβαρυμένες υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει, ενώ την ίδια στιγμή η ερωτική σας ζωή, είναι πολύ πιθανόν να απογοητεύει τους περισσότερους από εσάς, γι’ αυτό σας συνιστώ να αποφύγετε τις εντάσεις και τις συγκρούσεις με το ταίρι σας, αφήνοντας τα λάθη και τα πάθη στο παρελθόν, βάζοντας άπλετη ειλικρίνεια και αφοσίωση στο δεσμό σας. 

ΤΑΥΡΟΣ
Για σας, αγαπημένοι Ταύροι, οι καταστάσεις της καθημερινότητας δεν είναι και τόσο τραγικές, όσο θέλετε να τις παρουσιάσετε στα κοντινά πρόσωπα και τον ερωτικό σας σύντροφο, αρκεί να αδράξετε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται σε όλους τους τομείς της ζωής σας, έχοντας πάντα εμπιστοσύνη στους στόχους και τα σχέδιά σας και πάνω από όλα διαθέτοντας τόλμη και φαντασία στις ερωτικές στιγμές με το άλλο σας μισό. Μη χάνετε τον έλεγχο στην αγάπη, αν κάποιες εξελίξεις καθυστερούν να πραγματοποιηθούν.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Η σημερινή Κυριακή, καλοί μου Δίδυμοι, είναι πιθανόν να σας φέρει αντιμέτωπους με τα «πρέπει» και τα «θέλω» της καρδιάς σας, σε θέματα που αφορούν κυρίως τον τομέα των προσωπικών και συναισθηματικών σας σχέσεων, ενώ οι πλανητικές όψεις των ημερών, δεν αποκλείεται να εντείνουν το κλίμα ανάμεσα σε σας και το ταίρι σας, ως εκ τούτου, μην τραβάτε απότομα το σχοινί της ασυνεννοησίας και της αψιμαχίας, αλλά ρίξτε νερό στο κρασί σας, αποφεύγοντας μια σοβαρή, επικίνδυνη, οριστική, συναισθηματική ρήξη. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Η ατμόσφαιρα σήμερα φίλοι Καρκίνοι στο περιβάλλον που κινείστε, είναι πολύ πιθανόν να σας θυμίζει «βομβαρδισμένο τοπίο», γιατί το τετράγωνο της Σελήνης με τον Πλούτωνα σας κάνει περισσότερο ευάλωτους στο να απελευθερωθείτε από οποιοδήποτε πρόσωπο ή κατάσταση εμποδίζει τα συναισθηματικά σας όνειρα να πάρουν σάρκα και οστά! Δείξτε προσοχή στην ερωτική σας σχέση, προτιμήστε την ασφάλεια μιας ζεστής, τρυφερής γωνιάς, παρά μια έξοδο που ίσως καιροφυλαχτούν ζήλειες και ίντριγκες. 

ΛΕΩΝ
Παρ’ ότι η ατμόσφαιρα γύρω σας είναι αρκετά ηλεκτρισμένη σήμερα, αγαπημένοι Λέοντες, από τις αστρολογικές αναταραχές των ημερών, οι δικές σας σκέψεις ταξιδεύουν περισσότερο στο επαγγελματικό και οικονομικό κομμάτι της καθημερινότητάς σας, νιώθετε την ανάγκη να κάνετε μακρόπνοες συζητήσεις με αγαπημένους σας φίλους και τον ερωτικό σας σύντροφο, που αφορούν προβλήματα που αντιμετωπίζει το πορτοφόλι και λιγότερο η καρδιά σας, κι αυτό λειτουργεί θεραπευτικά στην ηρεμία του δεσμού σας. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ανάδρομος ο Ερμής στο ζώδιό σας, καλοί μου Παρθένοι, και μια έκλειψη που φέρνει περιορισμούς στις αποφάσεις και τις εξελίξεις που έχετε δρομολογήσει σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς σας, ίσως σας κάνουν πολύ ευάλωτους σήμερα φίλοι μου, γι’ αυτό νιώθετε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να απομονωθείτε με τις σκέψεις και τις φιλοδοξίες σας, να αναλύσετε σπιθαμή προς σπιθαμή τις επιθυμίες και τις ανάγκες της καρδιάς σας, με μοναδικό σκοπό και στόχο, να απαλύνετε τις αδυναμίες της σχέσης σας. 

ΖΥΓΟΣ
Αφροδίτη και Σελήνη σήμερα στο ζώδιό σας, αγαπημένοι Ζυγοί, «ποιος την χάρη σας» για να βγείτε από το καβούκι σας και να ανακαλύψετε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται, για να δείτε αγαπημένα πρόσωπα, φίλους και κυρίως να γλυκάνετε την ερωτική σας καθημερινότητα με την ομορφιά, τη γοητεία και τα πολύπλευρα ταλέντα σας, γιατί η ατμόσφαιρα μυρίζει έρωτα και ζεστασιά, γιατί η μοναξιά και η απόγνωση δίνουν τη θέση τους στα φλερτ και τις γνωριμίες, γιατί η καρδιά σας βρίσκει την αληθινή αγάπη.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Αν κινηθείτε με επιπολαιότητα και απερισκεψία σήμερα, φίλοι μου Σκορπιοί, και όχι με θετική ενέργεια και στοχευμένες αποφάσεις, είναι πολύ πιθανόν να προκληθούν εντάσεις και καβγάδες με τον οικογενειακό και το φιλικό σας περίγυρο. Περιορίστε τον παρορμητισμό, μην έρχεστε σε αντιπαράθεση με τους γύρω σας για ψύλλου πήδημα, μεταμορφώστε το περίεργο κλίμα με τη ζωντάνια, το κέφι σας για ζωή και κυρίως με τη φλογερή σας λίμπιντο, που είναι το δυνατό σας σημείο, για να σώσετε το δεσμό σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Το μόνο σίγουρο, καλοί μου Τοξότες, είναι πως σήμερα αποκλείετε να πλήξετε, να αισθανθείτε μόνοι και να βρείτε ησυχία και ηρεμία στο περιβάλλον που κινείστε, κι αυτό γιατί αγαπημένα πρόσωπα και φίλοι αναζητούν την παρέα σας, το ερωτικό σας ταίρι δεν κάνει βήμα χωρίς την ταξιδιάρικη αγκαλιά σας, οι δε σκέψεις που σας απασχολούν για τα σημαντικά θέματα της καθημερινότητας σας, δίνουν χώρο στην ανεμελιά, το κέφι και το χιούμορ σας, που είναι πηγές σωτηρίας στις παγίδες της συναισθηματικής σας ζωής.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Με τη Σελήνη στο Ζυγό, αγαπημένοι Αιγόκεροι, είναι βέβαιο πως σήμερα πρέπει να προσπαθήσετε να αντισταθμίσετε τις έκρυθμες και βασανιστικές πλανητικές επιρροές των ημερών, να μη σκέφτεστε συνεχώς τις επαγγελματικές φροντίδες και τα επίπονα βάρη που έχετε αναλάβει, αλλά να το ρίξετε έξω βασισμένοι πάντα στα αισθήματα του ερωτικού σας συντρόφου, που απελευθερώνονται με ειλικρινή και σοβαρό τρόπο, και αποτελούν την ρεαλιστική πραγματικότητα που πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Κάντε λιγάκι υπομονή, φίλοι Υδροχόοι, να περάσει και ο Δίας στον Ζυγό, μετά την Αφροδίτη και την σημερινή Σελήνη και μην κλείνεστε σήμερα στον εαυτό σας και στις προσωπικές και επαγγελματικές σας φιλοδοξίες, προτιμήστε να κάνετε έναν ανέμελο περίπατο με το ταίρι σας, κοινωνικοποιηθείτε, βρίσκοντας λύσεις στα συναισθηματικά ζητήματα που σας απασχολούν, αφήνοντας πίσω σας την ασάφεια και τη σύγχυση, που δεν επιτρέπουν στα ερωτικά όνειρα και τις επιθυμίες σας να πάρουν σάρκα και οστά.

ΙΧΘΥΣ
Να είσαστε προετοιμασμένοι για όλα σήμερα, καλοί μου Ιχθύες, για ένα μυστικό που μπορεί να έρθει στην επιφάνεια και να σας αλλάξει την προσωπική και συναισθηματική σας ζωή, για καταστάσεις και γεγονότα που είναι στο παρασκήνιο και μπορεί να σας εκπλήξουν ευχάριστα, δίνοντας μια χαρούμενη νότα αισιοδοξίας στην καθημερινότητα σας. Ίσως να σας αποθαρρύνουν οι καθυστερήσεις και οι αναβολές που συμβαίνουν στην σχέση σας, επιστρατεύστε την υπομονή σας και υποδεχτείτε σημαντικές αλλαγές.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα


Ηλιοφάνεια με λίγες σποραδικές νεφώσεις αναμένουμε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σήμερα Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016. Τις απογευματινές ώρες οι νεφώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά θα πυκνώσουν, ενώ αυξημένες νεφώσεις θα επικρατούν κατά διαστήματα στη βόρεια Κρήτη και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 14 έως 29 στη βόρεια Ελλάδα, 17 έως 30 και τοπικά 31 στη δυτική Ελλάδα, 16 έως 28 στο βόρειο Αιγαίο και από 18 έως 30 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από τα βόρεια  φτάνοντας τα 4  και τοπικά στο Αιγαίο τα 6  με 7 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Τα γεγονότα… σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου


476: Η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταρρέει με τον εκθρονισμό του Ρωμύλου Αύγουστου από τον Γερμανό ηγεμόνα των Ερούλων, Οδόακρο, που αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Ιταλίας.

779: Πεθαίνει ο Ιμάμης Μούσα αλ Καζίμ, ο έβδομος Σιίτης των περίφημων "Δωδεκαδικών Σιιτών", της βασικότερης ομάδας κληρικών στους κόλπους του σιιτικού Ισλάμ, τον οποίο όμως δεν αποδέχονται οι Ισμαηλίτες.

1530: Γεννιέται ο Ιβάν ο Τρομερός, τσάρος της Ρωσίας.

1609: Ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν.


1682: Ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, ο οποίος πήρε το όνομά του.


1768: Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας και ιδρυτής του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού Φρανσουά Ρενέ Σατομπριάν.

1781: 44 Ισπανοί άποικοι ιδρύουν τον "πρόγονο" του σημερινού Λος Άντζελες στο οποίο δίνουν το όνομα El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de Los Angeles de Porciuncula δηλαδή "Το χωριό της Κυρίας μας, της Βασίλισσας των Αγγέλων της Πορθιουνούνκουλα".


1821: Πεθαίνει ο Παναγιώτης Καρατζάς, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, που δολοφονήθηκε κοντά στην Πάτρα από ελληνικό χέρι.


1824: Γεννιέται ο Αντόν Μπρούκνερ, Αυστριακός συνθέτης με έμφαση στη συμφωνική μουσική.

1828: Αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, κατ' εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ.

1833: Προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης, ένα 10χρονο αγόρι, για τη διακίνηση της πρώτης εφημερίδας της Νέας Υόρκης "New York Sun".


1839: Αρχίζει η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, που έμεινε στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842 με την παραχώρηση του Χονγκ-Κονγκ από την Κίνα στη Μεγάλη Βρετανία.

1867: Πεθαίνει στο Παρίσι σε ηλικία 46 ετών, χτυπημένος από παραλυσία, ο Γάλλος ποιητής και ιδρυτής της σχολής του Συμβολισμού, Σαρλ Μποντλέρ.

1870: Γεννιέται στην Ιταλία η παιδαγωγός Μαρία Μοντεσόρι, η οποία ανέπτυξε την ομώνυμη μέθοδος με σκοπό να ελευθερώσει το παιδί από τον καταναγκασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για να αναπτύξει καλύτερα τις ικανότητές του.

1886: Μετά από μάχες τριάντα χρόνων, ο ηγέτης των ινδιάνων Απάτσι, Τζερόνιμο παραδίδεται με τους τελευταίους πολεμιστές της φυλής του στον Αμερικανό στρατηγό Νέλσον Μάιλς, στο Σκέλετον Κάνιον της Αριζόνα.

1888: Ο Τζόρτζ Ίστμαν πατεντάρει το πρώτο φωτογραφικό φιλμ και το κατοχυρώνει με το όνομα "Kodak".


1892: Γεννιέται ο Ντάριους Μιλό, Γάλλος μουσικοσυνθέτης, γνωστός για το μεσογειακό λυρισμό του, που θεωρείται από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες του 20ου αι. 

1895: Ιδρύεται στην Αθήνα η "Εθνική Εστία".

1896: Γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και σκηνοθέτης Αντονίν Αρτό, ο οποίος υπήρξε από τα πρώτα μέλη του σουρεαλιστικού κινήματος στο Παρίσι. Η θεωρία του για το "Θέατρο της Σκληρότητας", που είχε σκοπό την απελευθέρωση των συναισθημάτων που κρύβονται στο υποσυνείδητο, επηρέασε σημαντικά σύγχρονους δραματουργούς, όπως ο Αλμπέρ Καμί κι ο Ζαν Ζενέ.

1897: Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει το πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας για το "κινητοσκόπιο" την πρώτη κινηματογραφική κάμερα, εν μέσω αντιρρήσεων και ενστάσεων από άλλους εφευρέτες που υποστήριζαν ότι είχαν δημιουργήσει παρόμοιες μηχανές.

1905: Γεννιέται ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής, Γερμανός βιολόγος Μαχ Ντέλμπρουκ.


1905: Γεννιέται η Μαίρη Ρενό, αγγλίδα συγγραφέας, γνωστή και στη χώρα μας από τα μυθιστορήματά της που έχουν ως θέμα την αρχαία Ελλάδα. (Θαν. 13/12/1983)


1907: Πεθαίνει ο Νορβηγός συνθέτης Εντβαρντ Γκρίεγκ.

1922: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Γάλλος κοινωνικός φιλόσοφος Ζορζ Σορέλ, γνωστός για την ταυτόχρονη υποστήριξη των Λένιν και Μουσολίνι, καθώς θεωρούσε ότι τόσο η ρωσική επανάσταση όσο και ο ιταλικός φασισμός αποτελούσαν παραδείγματα για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής παρακμής.

1923: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν, μετά την Κέρκυρα, τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Αφορμή στάθηκε η δολοφονία στην Κακαβιά της Βορείου Ηπείρου πέντε Ιταλών, μέλη της διασυμμαχικής επιτροπής χάραξης συνόρων. Το ζήτημα παραπέμπεται για εξέταση στην Κοινωνία των Εθνών, ενώ οι ανακρίσεις αποδεικνύουν ότι έγινε προβοκάτσια καθώς δολοφόνοι είναι Αλβανοί, μισθωμένοι από τον Ιταλό πρόξενο του Αργυροκάστρου. 

1928: Κάνει πρεμιέρα στο Theater am Schiffbauerdamm του Βερολίνου το έργο του κορυφαίου δραματουργού Μπέρτολντ Μπρεχτ η "Όπερα της Πεντάρας" για το οποίο συνεργάστηκε με τον συνθέτη Κούρτ Βάιλ. Στο έργο πρωταγωνιστεί η Λότε Λένια.

1930: Στη Γενεύη, ο Αμερικανός Φρανκ Κέλογκ αποδέχεται την εκλογή του ως μέλους του Διεθνούς Δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν μετείχαν επίσημα.

1932: Αρχίζουν στη Βιέννη οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου για την Ειρήνη, στο οποίο μετέχουν 80 αντιπρόσωποι από 14 χώρες.

1933: Απογειώνεται το πρώτο αεροπλάνο, που ξεπερνά τα 483 χλμ/ώρα με πιλότο τον J.R. Γουέντελ στο Γκλένβιου του Ιλινόις.


1937: Γεννιέται η Αυστραλέζα κολυμβήτρια Ντόουν Φρέϊζερ (Dawn Fraser). Σε τρεις διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια.

1939: Μία ημέρα μετά την κήρυξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ολλανδία και το Βέλγιο δηλώνουν ουδετερότητα.

1940: Κι ενώ η Αμερική διατηρεί την ουδετερότητα της, γερμανικό υποβρύχιο βάλλει κατά λάθος εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Greer, που βρισκόταν στα νερά του βόρειου Ατλαντικού, πυροδοτώντας μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

1942: Στην Ουγγαρία, η Βουδαπέστη βομβαρδίζεται από γερμανικά αεροπλάνα.

1943: Στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η βρετανική πολεμική αεροπορία ΡΑΦ τινάζει στον αέρα το Βερολίνο, χρησιμοποιώντας 50 τόνους εκρηκτικά το λεπτό.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ρώσοι και οι Φιλανδοί υπογράφουν ειρήνη, ενώ οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Αμβέρσα, εισβάλλουν στην Ολλανδία και κλείνουν όλα τα λιμάνια των καναλιών.

1945: Γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο Ισραηλοαμερικανός βιρτουόζος του βιολιού Άιτζακ Πέρλμαν του οποίου η ερμηνεία ακούγεται σε γνωστά μελωδικά θέματα, κινηματογραφικών ταινιών, μεταξύ αυτών το "Σινεμά ο Παράδεισος" ή η "Λίστα του Σίντλερ".

1947: Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης και των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, συναντώνται στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αποφασίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον δεύτερο.

1949: Ο Πάντσο Γκονζάλες και ο Τεντ Σρέντερ παίζουν 67 παιχνίδια σε 5 σετ στον μεγαλύτερο σε διάρκεια επαγγελματικό αγώνα τένις.

1951: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν αρχίζει συνομιλίες ειρήνευσης με την Ιαπωνία, οι οποίες για πρώτη φορά μεταδίδονται απευθείας και στις δυο χώρες μέσω του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου των ΗΠΑ.

1953: Οι New York Yankees γίνονται η πρώτη ομάδα μπέιζμπολ και ο Κέισι Στίνγκελ ο πρώτος μάνατζερ, που κερδίζουν 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

1955: Γίνεται η σέντρα του πρώτου αγώνα του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Σπόρτιγκ Λισσαβόνας- Παρτιζάν Βελιγραδίου 3-1.


1958: Στην Ελλάδα, η αστυνομία ανακοινώνει ότι οι τέντι μπόις θα κουρεύονται με την "ψιλή".


1962: Οι Beatles πραγματοποιούν την πρώτη τους επίσημη ηχογράφηση στο EMI’s Abbey Road studios. Ο Τζορτζ Μάρτιν, απογοητευμένος από την προηγούμενη μουσική απόπειρα του συγκροτήματος, τους καλεί να προσπαθήσουν ξανά, ελπίζοντας σ’ ένα καλό αποτέλεσμα. Οι Beatles, τελικά, ηχογραφούν έξι κομμάτια, μεταξύ των οποίων ήταν τα: ‹‹Love Me Do›› και ‹‹Please Please Me››.


1962: Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο γίνεται ανεξάρτητο έθνος στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

1965: Πεθαίνει στην Γκαμπόν ο θεολόγος, φιλόσοφος, μουσικός εκκλησιαστικού οργάνου και γιατρός Άλμπερτ Σβάιτσερ, ιδρυτής ιατρικής αποστολής στην Ισημερινή Αφρική και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1952 για τις προσπάθειες του σχετικά με την "αδελφότητα των εθνών".

1967: Απονέμεται στη Δώρα Στράτου το βραβείο του Παγκόσμιου Θεάτρου.

1968: Οι Beatles ετοιμάζουν βίντεο για τα: ‹‹Hey Jude›› και ‹‹Revolution›› στο Twickenham Film Studios. Τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν ζωντανά και τοποθετήθηκαν πάνω σε προ-ηχογραφημένα ορχηστρικά κομμάτια. Ειδικά στο ‹‹Hey Jude››, τους Beatles συνοδεύει ορχήστρα τριάντα έξι μουσικών, καθώς, και μία ομάδα τριακοσίων θαυμαστών, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην ερμηνεία του τραγουδιού.

1970: Στη Χιλή, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος στο δυτικό κόσμο.

1971: Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Μακάριος.


1972: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, ο Αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς κερδίζει συνολικά επτά χρυσά μετάλλια, τα περισσότερα, που πήρε ποτέ αθλητής σε μια Ολυμπιάδα.

1974: Η Ανατολική Γερμανία και οι ΗΠΑ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις για πρώτη φορά.


1974: Όλοι οι πανεπιστημιακοί που συνεργάστηκαν με τη δικτατορία παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια, στο πλαίσιο της λεγόμενης αποχουντοποίησης.

1975: Στη Γενεύη, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπογράφουν προσωρινή συνθήκη ειρήνης για την αποχώρηση των Ισραηλινών από το Σινά και την εγκατάσταση καινούργιας ουδέτερης ζώνης από τον ΟΗΕ.


1978: Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος έλληνας υπουργός (Εξωτερικών) που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.

1979: Βαθιά τομή σημειώνεται στις ελληνικές συντάξεις, καθώς με νόμο καθορίζονται στο 80% του μισθού.

1980: Η πολωνική Κυβέρνηση έρχεται σε συμφωνία με τους απεργούς στα ναυπηγεία Γκντάνσκ γεγονός που θα οδηγήσει στην αναγνώριση της "Aλληλεγγύης" ως το πρώτο νόμιμο εργατικό σωματείο της κομμουνιστικής Πολωνίας. Ηγέτης του σωματείου είναι ένας ηλεκτρολόγος ονόματι Λεχ Βαλέσα.


1981: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της R&B Μπιγιονσέ.

1984: Στις Φιλιππίνες, η Κορασόν Ακίνο απορρίπτει πρόταση του Μάρκος να της παραχωρηθεί πολιτικό αξίωμα.

1984: Πεθαίνει ο ζωγράφος Γιώργος Σικελιώτης.

1989: Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ζορζ Σιμενόν.

1990: Ο Στιβ Μπρους της Mάντεστερ Γιουνάιτεντ γίνεται ο πρώτος παίκτης στην Α Κατηγορία που αποβάλλεται με βάση το νέο κανόνα του "επαγγελματικού φάουλ" στον αγώνα εναντίον της Λούτον.

1991: Στις Φιλιππίνες, 125 χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο παραμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

1992: Στην Κύπρο, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ότι μεγάλο μέρος της Λεμεσού βρίσκεται πάνω σε αρχαίο συνοικισμό της περιόδου 2500-1700 π.Χ. 

1993: Στο Τελ Αβίβ, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν υπέρ της ειρηνευτικής συμφωνίας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

1994: Στην Ουκρανία, 24 είναι οι νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο.

1995: Στην Κίνα, αρχίζει επισήμως η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες με θέματα την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

1996: Η Ρωσία απελαύνει δύο Σουηδούς με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας.

1996: Οι αντάρτες του FARC επιτίθενται σε μια στρατιωτική βάση και ξεκινά μια μάχη που τελικά κράτησε τρεις εβδομάδες και στοίχισε τη ζωή σε 130 Κολομβιανούς.

1998: Ιδρύεται το Google από τον Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορτ.

2002: Η Αργεντινή νικά τις ΗΠΑ 87-80 στον τελευταίο αγώνα της Β φάσης του Μουντομπάσκετ, που διεξάγεται στην Ινδιανάπολη. Είναι η πρώτη ήττα των ΗΠΑ, που από το 1992 μετρούσαν 58 συνεχείς νίκες, με παίκτες του ΝΒΑ στη σύνθεσή τους.


2003: Πεθαίνει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, έλληνας δικηγόρος και πολιτικός του ΠΑΣΟΚ. (Γεν. 1918)

2003: Πεθαίνει ο διάσημος βιολιστής και μαέστρος Τιμπόρ Βάργκα.


2004: Πεθαίνει σε ηλικία 32 ετών ο μπασκετμπολίστας Αλφόνσο Φορντ που αγωνίστηκε για έξι χρόνια στη χώρα μας.


2004: Ψυχρολουσία για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Στον πρώτο της αγώνα μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος χάνει στα Τίρανα από την Αλβανία με 2-1, σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επεισόδια σε Τίρανα και Ελλάδα, με ένα νεκρό Αλβανό στη Ζάκυνθο.


2005: Πεθαίνει ο Νίκων Αρκουδέας, αρχηγός της ΕΛΑΣ (1986-1988), ο πιο αναγνωρίσιμος αστυνομικός της Μεταπολίτευσης. («Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα, αυτός δεν είναι μπάτσος, είναι μια ιδέα» τραγουδούσαν οι αναρχικοί). (Γεν. 1928)

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Τζιακίντο Φακέτι, θρύλος του ιταλικού ποδοσφαίρου

2008: Η πρώτη κιθάρα, μία Fender Stratocaster, στην οποίας έβαλε φωτιά επί σκηνής ο Τζίμι Χέντριξ το 1967, πωλείται σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι 280.000 λιρών.

2010: Ο Μόρισει ξεσπά κατά των Κινέζων για την κακομεταχείριση των ζώων. Ο βρετανός ρόκερ τους χαρακτηρίζει «Υπανθρώπους» σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν».


2013: «Ο Τσαϊκόφσκι ήταν ομοφυλόφιλος, αλλά τον αγαπάμε» δηλώνει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αμφιλεγόμενη, σταλινικού τύπου νομοθεσία, που στοχοποιεί τους ομοφυλόφιλους.

 2014: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών η ηθοποιός και παρουσιάστρια Τζοάν Ρίβερς.