4.9.16

Τα γεγονότα… σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου


476: Η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταρρέει με τον εκθρονισμό του Ρωμύλου Αύγουστου από τον Γερμανό ηγεμόνα των Ερούλων, Οδόακρο, που αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Ιταλίας.

779: Πεθαίνει ο Ιμάμης Μούσα αλ Καζίμ, ο έβδομος Σιίτης των περίφημων "Δωδεκαδικών Σιιτών", της βασικότερης ομάδας κληρικών στους κόλπους του σιιτικού Ισλάμ, τον οποίο όμως δεν αποδέχονται οι Ισμαηλίτες.

1530: Γεννιέται ο Ιβάν ο Τρομερός, τσάρος της Ρωσίας.

1609: Ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν.


1682: Ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, ο οποίος πήρε το όνομά του.


1768: Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας και ιδρυτής του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού Φρανσουά Ρενέ Σατομπριάν.

1781: 44 Ισπανοί άποικοι ιδρύουν τον "πρόγονο" του σημερινού Λος Άντζελες στο οποίο δίνουν το όνομα El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de Los Angeles de Porciuncula δηλαδή "Το χωριό της Κυρίας μας, της Βασίλισσας των Αγγέλων της Πορθιουνούνκουλα".


1821: Πεθαίνει ο Παναγιώτης Καρατζάς, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, που δολοφονήθηκε κοντά στην Πάτρα από ελληνικό χέρι.


1824: Γεννιέται ο Αντόν Μπρούκνερ, Αυστριακός συνθέτης με έμφαση στη συμφωνική μουσική.

1828: Αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, κατ' εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ.

1833: Προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης, ένα 10χρονο αγόρι, για τη διακίνηση της πρώτης εφημερίδας της Νέας Υόρκης "New York Sun".


1839: Αρχίζει η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, που έμεινε στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842 με την παραχώρηση του Χονγκ-Κονγκ από την Κίνα στη Μεγάλη Βρετανία.

1867: Πεθαίνει στο Παρίσι σε ηλικία 46 ετών, χτυπημένος από παραλυσία, ο Γάλλος ποιητής και ιδρυτής της σχολής του Συμβολισμού, Σαρλ Μποντλέρ.

1870: Γεννιέται στην Ιταλία η παιδαγωγός Μαρία Μοντεσόρι, η οποία ανέπτυξε την ομώνυμη μέθοδος με σκοπό να ελευθερώσει το παιδί από τον καταναγκασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για να αναπτύξει καλύτερα τις ικανότητές του.

1886: Μετά από μάχες τριάντα χρόνων, ο ηγέτης των ινδιάνων Απάτσι, Τζερόνιμο παραδίδεται με τους τελευταίους πολεμιστές της φυλής του στον Αμερικανό στρατηγό Νέλσον Μάιλς, στο Σκέλετον Κάνιον της Αριζόνα.

1888: Ο Τζόρτζ Ίστμαν πατεντάρει το πρώτο φωτογραφικό φιλμ και το κατοχυρώνει με το όνομα "Kodak".


1892: Γεννιέται ο Ντάριους Μιλό, Γάλλος μουσικοσυνθέτης, γνωστός για το μεσογειακό λυρισμό του, που θεωρείται από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες του 20ου αι. 

1895: Ιδρύεται στην Αθήνα η "Εθνική Εστία".

1896: Γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και σκηνοθέτης Αντονίν Αρτό, ο οποίος υπήρξε από τα πρώτα μέλη του σουρεαλιστικού κινήματος στο Παρίσι. Η θεωρία του για το "Θέατρο της Σκληρότητας", που είχε σκοπό την απελευθέρωση των συναισθημάτων που κρύβονται στο υποσυνείδητο, επηρέασε σημαντικά σύγχρονους δραματουργούς, όπως ο Αλμπέρ Καμί κι ο Ζαν Ζενέ.

1897: Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει το πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας για το "κινητοσκόπιο" την πρώτη κινηματογραφική κάμερα, εν μέσω αντιρρήσεων και ενστάσεων από άλλους εφευρέτες που υποστήριζαν ότι είχαν δημιουργήσει παρόμοιες μηχανές.

1905: Γεννιέται ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής, Γερμανός βιολόγος Μαχ Ντέλμπρουκ.


1905: Γεννιέται η Μαίρη Ρενό, αγγλίδα συγγραφέας, γνωστή και στη χώρα μας από τα μυθιστορήματά της που έχουν ως θέμα την αρχαία Ελλάδα. (Θαν. 13/12/1983)


1907: Πεθαίνει ο Νορβηγός συνθέτης Εντβαρντ Γκρίεγκ.

1922: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Γάλλος κοινωνικός φιλόσοφος Ζορζ Σορέλ, γνωστός για την ταυτόχρονη υποστήριξη των Λένιν και Μουσολίνι, καθώς θεωρούσε ότι τόσο η ρωσική επανάσταση όσο και ο ιταλικός φασισμός αποτελούσαν παραδείγματα για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής παρακμής.

1923: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν, μετά την Κέρκυρα, τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Αφορμή στάθηκε η δολοφονία στην Κακαβιά της Βορείου Ηπείρου πέντε Ιταλών, μέλη της διασυμμαχικής επιτροπής χάραξης συνόρων. Το ζήτημα παραπέμπεται για εξέταση στην Κοινωνία των Εθνών, ενώ οι ανακρίσεις αποδεικνύουν ότι έγινε προβοκάτσια καθώς δολοφόνοι είναι Αλβανοί, μισθωμένοι από τον Ιταλό πρόξενο του Αργυροκάστρου. 

1928: Κάνει πρεμιέρα στο Theater am Schiffbauerdamm του Βερολίνου το έργο του κορυφαίου δραματουργού Μπέρτολντ Μπρεχτ η "Όπερα της Πεντάρας" για το οποίο συνεργάστηκε με τον συνθέτη Κούρτ Βάιλ. Στο έργο πρωταγωνιστεί η Λότε Λένια.

1930: Στη Γενεύη, ο Αμερικανός Φρανκ Κέλογκ αποδέχεται την εκλογή του ως μέλους του Διεθνούς Δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν μετείχαν επίσημα.

1932: Αρχίζουν στη Βιέννη οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου για την Ειρήνη, στο οποίο μετέχουν 80 αντιπρόσωποι από 14 χώρες.

1933: Απογειώνεται το πρώτο αεροπλάνο, που ξεπερνά τα 483 χλμ/ώρα με πιλότο τον J.R. Γουέντελ στο Γκλένβιου του Ιλινόις.


1937: Γεννιέται η Αυστραλέζα κολυμβήτρια Ντόουν Φρέϊζερ (Dawn Fraser). Σε τρεις διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια.

1939: Μία ημέρα μετά την κήρυξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ολλανδία και το Βέλγιο δηλώνουν ουδετερότητα.

1940: Κι ενώ η Αμερική διατηρεί την ουδετερότητα της, γερμανικό υποβρύχιο βάλλει κατά λάθος εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Greer, που βρισκόταν στα νερά του βόρειου Ατλαντικού, πυροδοτώντας μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

1942: Στην Ουγγαρία, η Βουδαπέστη βομβαρδίζεται από γερμανικά αεροπλάνα.

1943: Στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η βρετανική πολεμική αεροπορία ΡΑΦ τινάζει στον αέρα το Βερολίνο, χρησιμοποιώντας 50 τόνους εκρηκτικά το λεπτό.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ρώσοι και οι Φιλανδοί υπογράφουν ειρήνη, ενώ οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Αμβέρσα, εισβάλλουν στην Ολλανδία και κλείνουν όλα τα λιμάνια των καναλιών.

1945: Γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο Ισραηλοαμερικανός βιρτουόζος του βιολιού Άιτζακ Πέρλμαν του οποίου η ερμηνεία ακούγεται σε γνωστά μελωδικά θέματα, κινηματογραφικών ταινιών, μεταξύ αυτών το "Σινεμά ο Παράδεισος" ή η "Λίστα του Σίντλερ".

1947: Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης και των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, συναντώνται στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αποφασίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον δεύτερο.

1949: Ο Πάντσο Γκονζάλες και ο Τεντ Σρέντερ παίζουν 67 παιχνίδια σε 5 σετ στον μεγαλύτερο σε διάρκεια επαγγελματικό αγώνα τένις.

1951: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν αρχίζει συνομιλίες ειρήνευσης με την Ιαπωνία, οι οποίες για πρώτη φορά μεταδίδονται απευθείας και στις δυο χώρες μέσω του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου των ΗΠΑ.

1953: Οι New York Yankees γίνονται η πρώτη ομάδα μπέιζμπολ και ο Κέισι Στίνγκελ ο πρώτος μάνατζερ, που κερδίζουν 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

1955: Γίνεται η σέντρα του πρώτου αγώνα του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Σπόρτιγκ Λισσαβόνας- Παρτιζάν Βελιγραδίου 3-1.


1958: Στην Ελλάδα, η αστυνομία ανακοινώνει ότι οι τέντι μπόις θα κουρεύονται με την "ψιλή".


1962: Οι Beatles πραγματοποιούν την πρώτη τους επίσημη ηχογράφηση στο EMI’s Abbey Road studios. Ο Τζορτζ Μάρτιν, απογοητευμένος από την προηγούμενη μουσική απόπειρα του συγκροτήματος, τους καλεί να προσπαθήσουν ξανά, ελπίζοντας σ’ ένα καλό αποτέλεσμα. Οι Beatles, τελικά, ηχογραφούν έξι κομμάτια, μεταξύ των οποίων ήταν τα: ‹‹Love Me Do›› και ‹‹Please Please Me››.


1962: Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο γίνεται ανεξάρτητο έθνος στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

1965: Πεθαίνει στην Γκαμπόν ο θεολόγος, φιλόσοφος, μουσικός εκκλησιαστικού οργάνου και γιατρός Άλμπερτ Σβάιτσερ, ιδρυτής ιατρικής αποστολής στην Ισημερινή Αφρική και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1952 για τις προσπάθειες του σχετικά με την "αδελφότητα των εθνών".

1967: Απονέμεται στη Δώρα Στράτου το βραβείο του Παγκόσμιου Θεάτρου.

1968: Οι Beatles ετοιμάζουν βίντεο για τα: ‹‹Hey Jude›› και ‹‹Revolution›› στο Twickenham Film Studios. Τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν ζωντανά και τοποθετήθηκαν πάνω σε προ-ηχογραφημένα ορχηστρικά κομμάτια. Ειδικά στο ‹‹Hey Jude››, τους Beatles συνοδεύει ορχήστρα τριάντα έξι μουσικών, καθώς, και μία ομάδα τριακοσίων θαυμαστών, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην ερμηνεία του τραγουδιού.

1970: Στη Χιλή, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος στο δυτικό κόσμο.

1971: Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Μακάριος.


1972: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, ο Αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς κερδίζει συνολικά επτά χρυσά μετάλλια, τα περισσότερα, που πήρε ποτέ αθλητής σε μια Ολυμπιάδα.

1974: Η Ανατολική Γερμανία και οι ΗΠΑ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις για πρώτη φορά.


1974: Όλοι οι πανεπιστημιακοί που συνεργάστηκαν με τη δικτατορία παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια, στο πλαίσιο της λεγόμενης αποχουντοποίησης.

1975: Στη Γενεύη, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπογράφουν προσωρινή συνθήκη ειρήνης για την αποχώρηση των Ισραηλινών από το Σινά και την εγκατάσταση καινούργιας ουδέτερης ζώνης από τον ΟΗΕ.


1978: Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος έλληνας υπουργός (Εξωτερικών) που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.

1979: Βαθιά τομή σημειώνεται στις ελληνικές συντάξεις, καθώς με νόμο καθορίζονται στο 80% του μισθού.

1980: Η πολωνική Κυβέρνηση έρχεται σε συμφωνία με τους απεργούς στα ναυπηγεία Γκντάνσκ γεγονός που θα οδηγήσει στην αναγνώριση της "Aλληλεγγύης" ως το πρώτο νόμιμο εργατικό σωματείο της κομμουνιστικής Πολωνίας. Ηγέτης του σωματείου είναι ένας ηλεκτρολόγος ονόματι Λεχ Βαλέσα.


1981: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της R&B Μπιγιονσέ.

1984: Στις Φιλιππίνες, η Κορασόν Ακίνο απορρίπτει πρόταση του Μάρκος να της παραχωρηθεί πολιτικό αξίωμα.

1984: Πεθαίνει ο ζωγράφος Γιώργος Σικελιώτης.

1989: Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ζορζ Σιμενόν.

1990: Ο Στιβ Μπρους της Mάντεστερ Γιουνάιτεντ γίνεται ο πρώτος παίκτης στην Α Κατηγορία που αποβάλλεται με βάση το νέο κανόνα του "επαγγελματικού φάουλ" στον αγώνα εναντίον της Λούτον.

1991: Στις Φιλιππίνες, 125 χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο παραμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

1992: Στην Κύπρο, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ότι μεγάλο μέρος της Λεμεσού βρίσκεται πάνω σε αρχαίο συνοικισμό της περιόδου 2500-1700 π.Χ. 

1993: Στο Τελ Αβίβ, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν υπέρ της ειρηνευτικής συμφωνίας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

1994: Στην Ουκρανία, 24 είναι οι νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο.

1995: Στην Κίνα, αρχίζει επισήμως η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες με θέματα την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

1996: Η Ρωσία απελαύνει δύο Σουηδούς με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας.

1996: Οι αντάρτες του FARC επιτίθενται σε μια στρατιωτική βάση και ξεκινά μια μάχη που τελικά κράτησε τρεις εβδομάδες και στοίχισε τη ζωή σε 130 Κολομβιανούς.

1998: Ιδρύεται το Google από τον Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορτ.

2002: Η Αργεντινή νικά τις ΗΠΑ 87-80 στον τελευταίο αγώνα της Β φάσης του Μουντομπάσκετ, που διεξάγεται στην Ινδιανάπολη. Είναι η πρώτη ήττα των ΗΠΑ, που από το 1992 μετρούσαν 58 συνεχείς νίκες, με παίκτες του ΝΒΑ στη σύνθεσή τους.


2003: Πεθαίνει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, έλληνας δικηγόρος και πολιτικός του ΠΑΣΟΚ. (Γεν. 1918)

2003: Πεθαίνει ο διάσημος βιολιστής και μαέστρος Τιμπόρ Βάργκα.


2004: Πεθαίνει σε ηλικία 32 ετών ο μπασκετμπολίστας Αλφόνσο Φορντ που αγωνίστηκε για έξι χρόνια στη χώρα μας.


2004: Ψυχρολουσία για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Στον πρώτο της αγώνα μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος χάνει στα Τίρανα από την Αλβανία με 2-1, σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επεισόδια σε Τίρανα και Ελλάδα, με ένα νεκρό Αλβανό στη Ζάκυνθο.


2005: Πεθαίνει ο Νίκων Αρκουδέας, αρχηγός της ΕΛΑΣ (1986-1988), ο πιο αναγνωρίσιμος αστυνομικός της Μεταπολίτευσης. («Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα, αυτός δεν είναι μπάτσος, είναι μια ιδέα» τραγουδούσαν οι αναρχικοί). (Γεν. 1928)

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Τζιακίντο Φακέτι, θρύλος του ιταλικού ποδοσφαίρου

2008: Η πρώτη κιθάρα, μία Fender Stratocaster, στην οποίας έβαλε φωτιά επί σκηνής ο Τζίμι Χέντριξ το 1967, πωλείται σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι 280.000 λιρών.

2010: Ο Μόρισει ξεσπά κατά των Κινέζων για την κακομεταχείριση των ζώων. Ο βρετανός ρόκερ τους χαρακτηρίζει «Υπανθρώπους» σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν».


2013: «Ο Τσαϊκόφσκι ήταν ομοφυλόφιλος, αλλά τον αγαπάμε» δηλώνει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αμφιλεγόμενη, σταλινικού τύπου νομοθεσία, που στοχοποιεί τους ομοφυλόφιλους.

 2014: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών η ηθοποιός και παρουσιάστρια Τζοάν Ρίβερς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου