4.9.16

Ααρών, Όσιος Άνθιμος, Αγία Ερμιόνη, Μωυσής



Ααρών

Ο πρώτος αρχιερέας των Εβραίων και «δεξί χέρι» του αδελφού του Μωυσή. Η χριστιανική εκκλησία τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο στις 4 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή των Προπατόρων, επειδή διαβλέπει σ’ αυτόν το πρότυπο του αληθινού αρχιερέως Ιησού Χριστού. Τις ημέρες αυτές γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ααρών.



Όσιος Άνθιμος 

Κεφαλλονίτης μοναχός, που οσιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία για την κατηχητική του δράση στο Αιγαίο. Η μνήμη του γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Άνθιμος και Ανθιμία.

Ο Αθανάσιος Κουρούκλης, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε το 1727 στο Ληξούρι. Σε νεαρή ηλικία τυφλώθηκε από ευλογιά, αλλά η όρασή του αποκαταστάθηκε με θεϊκή παρέμβαση, όπως αναφέρουν οι συναξαριστές. Δούλεψε ως ναυτικός κοντά στον πατέρα του, αλλά όταν τυφλώθηκε για δεύτερη φορά, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να καρεί μοναχός στο Άγιο Όρος με το όνομα Άνθιμος.

Δίδαξε το ευαγγέλιο στη Χίο, τη Σίφνο, τη Νάξο, στο Καστελόρριζο και την Αστυπάλαια, όπου έμεινε εννέα χρόνια κι έχτισε τη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Πορταίτισσας. Κατόπιν επέστρεψε στην Κεφαλλονιά και από εκεί συνέχισε το κατηχητικό του έργο στα Κύθηρα, τη Σίκινο και τη Μάνη.

Το 1782 προσβλήθηκε από ίκτερο και στις 4 Σεπτεμβρίου παρέδωσε το πνεύμα του εις τον Κύριον. Στις 30 Ιουλίου 1974 η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε όσιο.

Ο Όσιος Άνθιμος είναι προστάτης της Αστυπάλαιας.

Απολυτίκιο


Της Πάλλης το βλάστημα, Κεφαλληνίας πυρσόν, τον θείον δομήτορα της των Λεπέδων Μονής, φαιδρώς ευφημήσωμεν, Άνθιμον τον ασκήσει τον εχθρὸν καθελόντα, χάριν δε ιαμάτων εκ Κυρίου λαβόντα, πρεσβεύοντα εκτενώς ημᾶς διασώζεσθαι.



Αγία Ερμιόνη 

Μία από τις τέσσερις κόρες του Απόστολου Φιλίππου, που είχε προφητικό χάρισμα (Πράξ. κα' 8). Η μνήμη της τιμάται στις 4 Σεπτεμβρίου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ερμιόνη.

Η Ερμιόνη διδάχτηκε το Ευαγγέλιο στην Έφεσο από τον μαθητή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Πετρώνιο.

Θρυλείται ότι κάποτε πέρασε από εκεί ο Τραϊανός για να πάει να πολεμήσει τους Πέρσες και άκουσε πολλά για το προφητικό χάρισμα της Ερμιόνης. Την κάλεσε, λοιπόν, για να προφητεύσει γι’ αυτόν. Η Ερμιόνη τού είπε ότι θα νικήσει τους Πέρσες, αλλά τον αυτοκρατορικό θρόνο της Ρώμης θα καταλάβει ο γαμπρός του Αδριανός.

Η προφητεία επαληθεύτηκε και ο Τραϊανός διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά. Κατόπιν την παρέδωσε στους δήμιους για να τη θανατώσουν, αλλά αυτοί πίστεψαν στον Χριστό και την άφησαν ελεύθερη.

Έτσι, η Ερμιόνη πέθανε ειρηνικά το 117 και τάφηκε στην Έφεσο.



Μωυσής


Νομοθέτης των Ιουδαίων, ικανότατος και ανδρείος αρχηγός, που έσωσε τον λαό του από τους Αιγυπτίους τον 13ο αιώνα π.Χ. και τον οδήγησε στη γη των πατέρων του, στη γη Χαναάν. Η μνήμη του τιμάται από τη χριστιανική εκκλησία στις 4 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μωυσής.



Ο Μωυσής καταγόταν από τη φυλή του Λεβί. Γεννήθηκε στην Αίγυπτο, την εποχή που ο Φαραώ είχε δώσει διαταγή να σκοτώνεται κάθε νεογέννητο αγόρι των Ιουδαίων, γιατί οι απόγονοι αυτοί του Ιακώβ, που τους είχε φέρει στην Αίγυπτο ο Ιωσήφ, πληθύνονταν και γίνονταν απειλή για τους Αιγυπτίους. Η μητέρα του, για να μην τον σκοτώσουν, τον τοποθέτησε σ’ ένα κοφίνι και τον άφησε δίπλα στο Νείλο, όπου τον βρήκε και τον περιμάζεψε μία από τις κόρες του Φαραώ.

Το νήπιο μεγάλωσε και πήρε το όνομα Μωυσής, που σημαίνει «ο σωσμένος από τα νερά». Εκπαιδεύτηκε από τους Αιγύπτιους ιερείς και αξιώθηκε, όπως εξιστορεί η Παλαιά Διαθήκη, να επικοινωνήσει απ’ ευθείας με το Θεό. Αφού απουσίασε αρκετό καιρό στη γη Μαδιάμ, όπου γιατρεύτηκε η βραδυγλωσσία του, ξαναγύρισε στην Αίγυπτο και ανάγκασε τον Φαραώ, με τις πληγές που έστειλε ο Θεός στους Αιγυπτίους («Οι 10 πληγές του Φαραώ»), να επιτρέψει στους Εβραίους ν’ αναχωρήσουν από την Αίγυπτο.

Ο Μωυσής, που παριστάνεται πάντα ως προφήτης και θαυματουργός, οδήγησε τους Ισραηλίτες ανάμεσα από την Ερυθρά Θάλασσα, που την πέρασαν χωρίς να βραχεί το πόδι τους («αβρόχοις ποσίν»). Έτσι, γλύτωσαν από τη μανία των Αιγυπτίων, που είχαν μετανοιώσει και καταδίωκαν τους Ιουδαίους. Η περιπλάνησή τους στην έρημο κράτησε 40 χρόνια. Με εξαιρετική ικανότητα και θαύματα κατόρθωνε ο Μωυσής να εξασφαλίζει την πορεία τους στην έρημο και να τους προμηθεύει φαγητό («μάννα εξ ουρανού») και νερό.

Τους έδωσε, επίσης, τον Δεκάλογο («10 Εντολές») και ρύθμισε τη ζωή τους με νόμους. Οι νόμοι αυτοί, που αποτελούν και σήμερα τη βάση της θρησκείας των Εβραίων, είναι ο λεγόμενος Μωσαϊκός Νόμος. Αυτός καθόρισε και όλους τους τύπους της λατρείας.

Ο ίδιος ο Μωυσής δεν αξιώθηκε να φτάσει στη γη Χαναάν. Την είδε μόνο από το όρος Ναβαύ, ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού, όπου πέθανε. Τον διαδέχθηκε ο Ιησούς του Ναυή, που οδήγησε τον εβραϊκό λαό στη γη της Επαγγελίας. Ο Μωυσής, που θεωρείται και συγγραφέας της «Πεντατεύχου» (Τα πέντε πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, η «Τορά» των Εβραίων), υπήρξε από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές φυσιογνωμίες όλων των εποχών.

Απολυτίκιο

Γνόφον άυλον, τεθεαμένος, νόμον ένθεον, πλαξὶν εδέξω, ως θεάμων μυστηρίων του Πνεύματος και καταπλήξας την Αίγυπτον θαύμασι, δημαγωγὸς Ισραὴλ εχρημάτισας. Μωυσή ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου