19.7.16

Ενημέρωση από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Αργολίδας για την εμφάνιση Οζώδους Δερματίτιδας Βοοειδών


Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών υποχρεωτικής δήλωσης. Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε εκτροφές βοοειδών του Έβρου προερχόμενη από την Τουρκία, επεκτάθηκε σε περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας και πρόσφατα επιβεβαιώθηκε σε εκμετάλλευση βοοειδών της Αχαΐας. 

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της. 

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Τα συμπτώματα στα ζώα περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών που εξελκώνονται γρήγορα, εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.

Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν: απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης - εμπορίας ή εξαγωγής των ζώων και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό των ζώων.

Για την αντιμετώπιση της νόσου εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Υ.Α. 258933/ 05.08.2008 - ΦΕΚ 1662 Β΄, 2008) που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει καθορισμό ζώνης προστασίας και επίβλεψης, απολυμάνσεις, χρήση εντομοαπωθητικών κι εντομοκτόνων, και καθολική θανάτωση των ζώων των πρώτων εστιών, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας. 

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών εκ μέρους κτηνοτρόφων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων, καθώς και ιδιωτών κτηνιάτρων, για την περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων των ζώων ευθύνης τους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις αυτών που καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή, διότι στην περίπτωση διασποράς της νόσου, σύμφωνα με το Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄ 32/11.02.2014), προβλέπονται διοικητικές (πρόστιμα 5.000–60.000€) και ποινικές κυρώσεις.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των βοοειδών. Υπάρχει επίσης δυνατότητα απευθείας προμήθειας του εμβολίου από τους κτηνοτρόφους μετά από συνεννόηση με την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: 

Τμήμα Κτηνιατρικής Αργολίδας: 2752360282,281,286, 2751068195

Τμήμα Κτηνιατρικής Αρκαδίας: 2710222520, 2710233981

Τμήμα Κτηνιατρικής Κορινθίας:2741081061

Τμήμα Κτηνιατρικής Λακωνίας:2731363300

Τμήμα Κτηνιατρικής Μεσσηνίας: 2721366401-409


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις


Το ΚΚΕ τιμάει στη Σαϊδώνα τους ήρωες της αντίστασης Νοέα και Ξυδέα


Μνημείο προς τιμήν των ηρώων της αντίστασης, κομμουνιστών Ηλία Νοέα και Κώστα Ξυδέα, θα αποκαλυφθεί από το ΚΚΕ στη Σαϊδώνα την Κυριακή, 24 Ιούλη. Είναι μια εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας…

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:30 πρωί και θα μιλήσει το μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Κώστας Μπάτσικας.

Το ΚΚΕ σημειώνει για τους δύο ήρωες:

«Ο Ηλίας Νοέας γεννήθηκε το 1910 στη Σαϊδώνα. Ήταν έφεδρος ανθυπολοχαγός στον πόλεμο της Αλβανίας, μέλος του ΚΚΕ. Το χειμώνα του 1942, με δική του πρωτοβουλία, συγκροτήθηκε ένοπλη ομάδα 20 ανδρών, προκειμένου να αρχίσει στον Ταΰγετο, ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας.
Ο Κώστας Ξυδέας γεννήθηκε το 1907 στη Σαϊδώνα. Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο ως λοχίας πεζικού και παρασημοφορήθηκε με το Αριστείο Ανδρείας. Τον Ιούνιο του 1941 έγινε μέλος της «Νέας Φιλικής Εταιρείας» και το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς μέλος του ΚΚΕ.
Όλη τη δεκαετία του 1940 η Σαϊδώνα έγινε κάστρο αγώνα και αντίστασης ενάντια στους κατακτητές, στους ντόπιους συνεργάτες τους, στο αστικό κράτος και τις τρομοκρατικές συμμορίες του.
Πρωτοπόροι ήταν οι Κομμουνιστές Ηλίας Νοέας και Κώστας Ξυδέας, καθώς και εκατοντάδες άλλοι λαϊκοί αγωνιστές της περιοχής.
Στις 27-28 Μαρτίου 1942 ομάδα ανταρτών, με αρχηγούς αυτούς τους δύο, χτύπησε Ιταλικό απόσπασμα στη Σαϊδώνα, προξενώντας σε αυτό μεγάλες απώλειες. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μια από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στη χώρα μας κατά των κατακτητών. Δυστυχώς η πρωτοβουλία αυτή δεν είχε συνέχεια, γιατί τελικά επικράτησε η άποψη των «σωφρόνων»,  αυτών δηλαδή που υπερτιμούσαν την ισχύ του εχθρού και υποστήριζαν ότι «οι αντικειμενικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για τη δημιουργία αντάρτικου, αφού ο πληθυσμός της Πελοποννήσου είναι συντηρητικός και αντιδραστικός» ή ότι «ο ένοπλος αγώνας είναι πρόωρος για την Πελοπόννησο».
Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπηθούν βάναυσα τα μέλη της ηρωικής αυτής ομάδας ανταρτών από τους Ιταλούς, όταν πείστηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους. Ο στρατιωτικός διοικητής της ομάδας, ο ήρωας Ηλίας Νοέας καταδικάστηκε από το Ιταλικό Στρατοδικείο σε θάνατο και εκτελέστηκε, ο δε Ξυδέας και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση. Με την ευκαιρία κάποιας Ιταλικής επετείου, ο φασίστας Μουσολίνι έδωσε χάρη στους φυλακισμένους και έτσι το καλοκαίρι του 1943 ο Κώστας Ξυδέας ελευθερώθηκε. Αμέσως κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Τον Ιούλιο του 1944 ονομάζεται αξιωματικός της Λαϊκής Πολιτοφυλακής.
Μετά την απελευθέρωση και τη συμφωνία της Βάρκιζας, ο Κ. Ξυδέας, έχοντας πικρή πείρα από τα γεγονότα της Σαϊδώνας το Μάρτιο του 1942, που έγινε το λάθος και οι αντάρτες του Ταϋγέτου παρέδωσαν τα όπλα τους, δεν παρέδωσε τον οπλισμό του όπως έκαναν σχεδόν όλοι οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, και όταν άρχισε ο μονόπλευρος εμφύλιος, το Μάρτιο του 1945 κατέφυγε στον κεντρικό Ταΰγετο όπου βρίσκονταν και άλλοι καταδιωκόμενοι αγωνιστές. Τον Αύγουστο του 1946 η ομάδα Ξυδέα άρχισε τον ένοπλο αγώνα κατά του κυβερνητικού στρατού και των ένοπλων συμμοριών του παρακράτους. Αυτή η ομάδα αποτέλεσε τον πυρήνα της δημιουργίας του Αρχηγείου Ταϋγέτου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Στη διάρκεια του εμφυλίου ο Κ. Ξυδέας αναδείχθηκε σε στρατιωτικό στέλεχος του ΔΣΕ. Διακρινόταν για τη ψυχραιμία του στη διάρκεια της μάχης, την αποφασιστικότητά του, την προσωπική του παλικαριά και τις στρατιωτικές ικανότητές του στη εφαρμογή της αντάρτικης τεχνικής. Γι αυτό αναδείχθηκε σε στρατιωτικό διοικητή Λόχου του ΔΣΕ (Άνοιξη 1947), σε διοικητή Τάγματος (στις αρχές του 1948 – οπότε με Διαταγή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ ονομάζεται Ταγματάρχης) και διοικητής του Αρχηγείου Ταϋγέτου το 1948.
Στις 13/6/1949 στη θέση «Λάκκα Καρβέλι» του Οικισμού Πηγάδια Μεσσηνίας, στον κεντρικό Ταΰγετο, περικυκλώθηκε από μεικτό απόσπασμα χωροφυλακής-ΜΑΥδων, μαζί με τον αντάρτη Ν. Περδικέα. Αρνήθηκαν να παραδοθούν και αμύνθηκαν για μισή ώρα μέχρι που εξάντλησαν όλα τα πυρομαχικά τους. Αφού τους σκότωσαν πήραν το πτώμα του Κ. Ξυδέα, το μετέφεραν στην Καλαμάτα πάνω σε μια σκάλα και τον διαπόμπευσαν παρακρατικοί, χιτοσυμμορίτες, χωροφύλακες και ελάχιστοι φανατισμένοι μοναροφασίστες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ταγματασφαλίτες την περίοδο της Κατοχής.
Επίσης οι χιτοσυμμορίτες και ο αστικός στρατός σκότωσαν τη γυναίκα του Σταθούλα και έσφαξαν τα δύο τους παιδιά, Χρήστο και Αλέξανδρο, εφτά και δύο χρονών αντίστοιχα!». 


ΠΗΓΗ: kalamatajournal.gr

Ο Εμπορικός, Βιοτεχνικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Λεωνιδίου "Νέα Εποχή" διοργανώνει συναυλία - αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Σπάρτης


Ο Εμπορικός, Βιοτεχνικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Λεωνιδίου "Νέα Εποχή" διοργανώνει συναυλία - αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο με την Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Σπάρτης την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 και ώρα 20.30 στην Πλατεία Ηρώων στο Λεωνίδιο.

Στην συναυλία θα συμμετέχει και η Φιλαρμονική του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Η συναυλία γίνεται για να τιμηθούν οι συνταξιούχοι συνάδελφοι για την προσφορά τους στην αγορά και στην κοινωνία της περιοχής μας. Κατά την διάρκεια της συναυλίας θα τους απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα.

Η Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Σπάρτης με την αξιόλογη παρουσία της και την υψηλή ποιότητα των εμφανίσεών της θεωρείται από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς φορείς της Σπάρτης αλλά και της χώρας.

Διευθυντής Ορχήστρας ο Αρχιμουσικός Σαράντος Κανελλάκος

Τραγουδούν: 
Σπύρος Κουτσοβασίλης
Τζίνα Βελδέκη
Ηλίας Καππάκος
Ειρήνη Χριστοφιλάκη


Πωλούνται καναρίνια του 2015 και του 2016


6 Καναρίνια του 2016 και 2 του 2015 πωλούνται 10 euro έκαστο.

Πληροφορίες : facebook, Xrusostomos Xovardas




Καλή επιτυχία στην Μαρία Κουκουμέλου, από τον Σύλλογό της! Καλή επιτυχία κι από μας!


Την Τετάρτη 20 του μήνα, αναχωρεί με την εθνική ομάδα Ταεκβοντό, η αθλήτρια του συλλόγου μας, Μαρία Κουκουμέλου, η οποία θα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων U21. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου και το Δ.Σ. της εύχονται "ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ"

ARGOS A.C. Tae Kwon Do - Greece

Αίτημα επιχειρηματιών για τη δρομολόγηση τουριστικού τρένου στην Παραλία Καλαμάτας


Τη θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ζητούν επιχειρηματίες, προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια για τη δρομολόγηση τουριστικού τρένου στην Παραλία της πόλης. Η προτεινόμενη διαδρομή, με την οποία συμφωνεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, θα περνά από τη μαρίνα, το λιμάνι και τη Ναυαρίνου, με αφετηρία κοντά στη γέφυρα του Νέδοντα, επάνω από την εκβολή και τερματισμό στο «Φιλοξένια»…

Ωστόσο, η Τεχνική Υπηρεσία διαφωνεί με την πρόταση των ενδιαφερόμενων για τον καθορισμό 14 στάσεων και αντιπροτείνει τέσσερις στάσεις, στο Ηλέκτρα, στο Φαραί, το Elite και στο «Φιλοξένια».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αποβίβαση ή επανεπιβίβαση σε αυτά τα τουριστικά τρενάκια, στα σημεία των στάσεων, επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν βγάλει εισιτήριο από το σημείο της αφετηρίας, για το ίδιο ή επόμενο δρομολόγιο του τουριστικού οχήματος.


ΠΗΓΗ: kalamatajournal.gr

Επίσκεψη εργασίας Τέρενς Κουίκ στο Δήμο Νεμέας


«Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της περιοχής, αλλά και ο θησαυρός της τοπικής οικονομίας που είναι το μοναδικό Αγιωργίτικο κρασί, εάν συνδυαστούν σωστά και με τη στήριξη του κράτους, μπορούν να δώσουν τεράστια οικονομική ώθηση στη Νεμέα. Και οφείλω να πω, ότι τα όσα μου ζήτησε ως εκκρεμότητες και θέματα για επίλυση ο Δήμαρχος Κώστας Καλαντζής, οι Αντιδήμαρχοί του και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, είναι απολύτως δικαιολογημένα.
Είναι θέματα που αφορούν κυρίως το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξής». 

Αυτή τη δήλωση έκανε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε σήμερα στο Δημαρχείο της Νεμέας.

Συνάντηση την οποία είχε υποσχεθεί να πραγματοποιήσει, όταν τελευταία φορά επισκέφθηκε την πόλη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις εκδηλώσεις αναβίωσης των αρχαίων Αγώνων.

Εξειδικεύοντας τα θέματα που του τέθηκαν υπόψιν από τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στάθηκε ιδιαίτερα σε εκείνα που συνδέονται με τον οίνο. Και όπως τόνισε: «Στην περιοχή της Νεμέας δραστηριοποιούνται 45 οινοποιία, συμπεριλαμβανομένου και του Συνεταιρισμού. Θεωρώ ότι έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Δήμαρχος να προτάσσει το θέμα της κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού ώστε να ελεγχθεί η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς αυξάνει ραγδαία η οινοποιητική παραγωγή. Ταυτόχρονα, επικροτώ την απόφαση του Δήμου Νεμέας να μπει πρωτοπόρος στον Οινοποιητικό Τουρισμό, που αποτελεί και έναν από τους Πανελλαδικούς στόχους της συναδέλφου μου Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά.

Για το θέμα αυτό έχουν ήδη γίνει δύο συναντήσεις του Δημάρχου κ. Καλαντζή με την Υπουργό Τουρισμού».

Στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και στο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Σύλβιας Γαλλιροπούλου που τον συνόδευε, ο Δήμαρχος Νεμέας παρέδωσε και έναν Φάκελο με όλα τα έγγραφα που αφορούν εκκρεμότητες για επίλυση όπως μεταξύ άλλων:

– Η κατασκευή αντιπλημμυρικών Έργων,

– Η διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, σε συνδιασμό με σταθμό μεταφόρτωσης,

– Η πλήρης εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδρομετρητών,

– Η ανάπλαση της πλατείας Ηρώων Νεμέας και Η αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει φέτος με τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς λόγω ξηρασίας, η ακαρπία περιόρισε την παραγωγή στο 10% της περσινής.


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανναυπλιακού


Χθες Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 και ώρα 19:00 στα γραφεία του Συλλόγου στο Ναύπλιο συνήλθε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ, το οποίο προήλθε από την Γενική Συνέλευση της 13ης Ιουλίου 2016 προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.

Αποφασίσθηκε ομόφωνα η εξής σύνθεση:

Πρόεδρος : ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Αντιπρόεδρος Α : ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Αντιπρόεδρος Β : ΚΑΝΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Γεν Γραμματέας : ΠΑΓΙΑΥΛΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Ταμίας : ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Έφορος Ποδοσφαιρικού Τμήματος : ΚΑΝΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Γενικός Έφορος : ΤΣΑΓΚΑΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Μέλη : ΠΟΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

«Μουσική Οδύσσεια» στο Ναύπλιο στις 22 Ιουλίου


Την Παρασκευή 22 Ιουλίου ο Δήμος Ναυπλιέων θα προσφέρει τον χώρο της Πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνα, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» το πιάνο του και η «Μουσική Οδύσσεια» τις άριες και τους καλλιτέχνες της...

Σε μια δημιουργική μουσική σύνθεση και σε ένα εκπληκτικό φυσικό σκηνικό, οι Αναπλιώτες θα απολαύσουν ήχους και παρουσίες ανάλογες με την μουσική παιδεία της πόλης. Η ώρα έναρξης της εκδήλωσης θα είναι στις 21.00΄, την ώρα που καταυγάζει το φως του ήλιου και η σελήνη αρχίζει να ανατέλλει πάνω από το κάστρο του Παλαμηδιού...

Με φυσικό ήχο, δίχως παρεμβάσεις της τεχνολογίας και φωτισμό που αναδεικνύει το σεβασμό στον χώρο...

Οι Αναπλιώτες, με τις μουσικές ευαισθησίες και το μουσικό ένστικτο που διαθέτουν, προσκαλούνται να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τους καλλιτέχνες, την Δημοτική Αρχή, τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» και τον ιστορικό χώρο της πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνα.

Τροχαίο ατύχημα από εκτροπή αυτοκινήτου στο Άργος


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα στις 11 το πρωί στον επαρχιακό δρόμο Νέας Κίου - Άργους στο ύψος της αντιπροσωπείας ανταλλακτικών Bavaria. 

ΙX αυτοκίνητο γι άγνωστους λόγους βγήκε εκτός πορείας και έπεσε περίφραξη σε χωράφι με πoρτοκαλιές με αποτέλεσμα την ανατροπή του.

Ο οδηγός βγήκε με ελαφρά χτυπήματα και τον παρέλαβε ασθενοφόρο για προληπτικούς λόγους.



ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Θλίψη στην Αργολίδα: Απεβίωσε η Χριστίνα Μπαρλιά / Δηλώσεις Βουλευτών Αργολίδας και Δημάρχου Ναυπλίου


Απεβίωσε σήμερα η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ" Χριστίνα Μπαρλιά βυθίζοντας στο πένθος, φίλους, γνωστούς και ανθρώπους σε όλη την Αργολίδα, καθώς ήταν γνωστή για την ευγένεια την αξιοπρέπεια και την αγάπη για τη Μαιευτική και τον πάσχοντα άνθρωπο, στη φροντίδα και ανακούφιση του οποίου υπήρξε αφιερωμένη για πολλά χρόνια μέσω του Συλλόγου ΣΥΚΑΦΙΑΡ, με τον οποίο πραγματοποίησε πλήθος ενημερωτικών, προληπτικών και άλλων δράσεων.

Αύριο Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016, το τελευταίο αντίο στην αγαπημένη μας Χριστίνα Μπαρλιά.

Η σορός θα βρίσκεται στις 10.30΄ π.μ. στον Ι. Ν. Αγίου Πέτρου Άργους, και η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί στις 11.30΄ π.μ..

Ο ενταφιασμός θα γίνει στο Νεκροταφείο της Νεμέας.



Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της Χριστίνας Μπαρλιά, επίτιμης προέδρου του συλλόγου "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ":

"Με θλίψη πληροφορήθηκα σήμερα το θάνατο της Χριστίνας Μπαρλιά, μιας συμπολίτισσας ξεχωριστής και αγαπητής σε όλη την Αργολική κοινωνία.

Η Χριστίνα Μπαρλιά πέρα από την πολύχρονη ευσυνείδητη επαγγελματική της διαδρομή, πρόσφερε σημαντικό κοινωνικό έργο ως ιδρύτρια και επί χρόνια πρόεδρος του συλλόγου "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ", στηρίζοντας ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, στις δραστηριότητες του συλλόγου, για να βοηθήσει με κάθε τρόπο τον συνάνθρωπο.

Η Χριστίνα Μπαρλιά αφήνει σπουδαίες παρακαταθήκες σε ότι αφορά την κοινωνική προσφορά, την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της , αλλά και στο σύλλογο "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" που ήταν το δεύτερο σπίτι της".


ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ



"Η Χριστίνα Μπαρλιά ήταν η επιτομή της βοήθειας στον συνάνθρωπο, ήταν μία γυναίκα που δεν το έβαλε ποτέ κάτω, που προσπάθησε μέσα από τον σύλλογο καρκινοπαθών φίλων Αργολίδας να στηρίξει, να δώσει δύναμη και κουράγιο, να βοηθήσει ανθρώπους που χρειάζονταν κάπου να ακουμπήσουν και να μιλήσουν για τον δικό τους γολγοθά.

 Η Χριστίνα Μπαρλιά ήταν εκεί με το χαμόγελο της και την απεριόριστη καλοσύνη της.Το έργο της πολύ μεγάλο αλλά το κενό που αφήνει πίσω της, τεράστιο. 

Ας ειναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει, συλλυπητήρια στην οικογένεια της. 

Θα λείψει σε όλους μας."

Δημήτρης Κωστούρος

Δήμαρχος Ναυπλιέων




Τα συλλυπητήρια για την απώλεια της Χριστίνας Μπαρλιά εκφράζει ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Μανιάτης:

«Ο Άνθρωπος, με Άλφα κεφαλαίο, που έδωσε νόημα και υπόσταση στη λέξη και το Σύλλογο Αλληλεγγύη δεν είναι πια μαζί μας. Η Χριστίνα Μπαρλιά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Αργολίδας “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”, με την προσφορά της, το έργο της και κυρίως την προσωπικότητά της, αποτελεί υπόδειγμα των ανθρώπων της συμμετοχικής κοινωνίας και του εθελοντισμού που θέλουμε. 


Ο κόσμος της Αργολίδας, οι φίλοι και τα μέλη του Συλλόγου, όλοι εμείς, συμμετέχουμε στο πένθος της οικογένειάς της, στην οποία εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».


Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός για το θάνατο της ιδρύτριας του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Αργολίδας “Η Αλληλεγγύη” Χριστίνας Μπαρλιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η Χριστίνα Μπαρλιά με τη ζωή και το έργο της υπήρξε υπόδειγμα δημόσιας παρουσίας. Η 'Αλληλεγγύη' που η ίδια ίδρυσε και της οποίας υπήρξε Πρόεδρος επί 22 χρόνια προσέφερε ανεκτίμητο έργο για τους καρκονοπαθείς της Αργολίδας και τις οικογένειές τους. Ο Σύλλογος, αλλά και η ευγένεια, η αξιοπρέπεια και η ακατάβλητη βούληση της Χριστίνας Μπαρλιά για προσφορά στον συνάνθρωπο θα μείνουν ανεξίτηλα τεκμήρια μνήμης και ευγνωμοσύνης.


Στους οικείους της και τους ανθρώπους της Αλληλεγγύης εκφράζω τα συλλυπητήριά μου”.


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Δεν θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες του Φεστιβάλ Άργους-Μυκηνών!


Οι συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο ΔΑΚ Άργους στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Άργους Μυκηνών 2016» δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω υπαναχώρησης της διαχειρίστριας των συναυλιών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η ΚΕΔΑΜ. 

Οι συναυλίες που ματαιώνονται:

- Λαϊκή Βραδιά με την 12/μελή ορχήστρα του Χρήστου Νικολόπουλου. Τραγουδούν: Πίτσα Παπαδοπούλου, Στέλιος Διονυσίου, Κώστας Μακεδόνας. Σάββατο 6 Αυγούστου

- Μουσική Βραδιά με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την ορχήστρα της. Σάββατο 13 Αυγούστου

- Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Σταύρο Κουγιουμτζή. Σάββατο 20 Αυγούστου

-Συναυλία με το Μιχάλη Χατζηγιάννη. Σάββατο 27 Αυγούστου

Μικρασιάτικα 2016 - Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται



Τρίτη 19 - 7 - 2016, 21.00 

Πλατεία Δημάρχου Κατριλιώτη 

«Στον ουρανό μια νύχτα με τ΄αστέρια» 
Έχοντας οδηγό το αργεντίνικο αλλά και το ελληνικό τανγκό θα περάσουμε μια βόλτα από το Μεξικό για να επιστρέψουμε στη Μεσόγειο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα ακολουθώντας ή ψάχνοντας το δικό μας αστέρι. 

Τραγούδι: Κλεονίκη Δεμοίρη 

Πιάνο: Νεοκλής Νεοφυτίδης



Ζώδια σήμερα 19 Ιουλίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Θα έχετε σήμερα αρκετές έγνοιες σχετικά με τα οικονομικά σας και θα προσπαθήσετε να βάλετε σε μία τάξη όλες τις οικονομικές εκκρεμότητές σας. Είναι η μέρα καλή για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας και να ασχοληθείτε λίγο πιο εντατικά με την οικονομική σας κατάσταση. Προσπαθείτε σήμερα να έρθετε εσείς οι δεσμευμένοι πιο κοντά στο ταίρι σας και να είστε περισσότερο εξωστρεφείς απέναντι στη σχέση σας γενικότερα. Οι δεσμευμένοι έχετε επαφές με τους φίλους σας και φροντίζετε σήμερα να περάσετε καλά μαζί τους.

ΤΑΥΡΟΣ
Σήμερα θα σας απασχολήσουν τα επαγγελματικά σας και όλα αυτά που θέλετε να πετύχετε σε αυτόν τον τομέα. Ίσως προκύψουν κατά τη διάρκεια της μέρας κάποιες μικροδιαφωνίες με τους συνεργάτες σας, αλλά φροντίστε να προβάλλετε τα επιχειρήματά σας, προκειμένου να επικρατήσετε στη συζήτηση. Στα αισθηματικά σας μπορείτε να νιώσετε σήμερα ολοκληρωμένοι συναισθηματικά εσείς οι δεσμευμένοι, καθώς έχετε τον τρόπο να κάνετε το ταίρι σας να βγάλει όλα τα συναισθήματα που εσείς επιθυμείτε, προκειμένου να νιώσετε ασφάλεια.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Προσπαθήστε σήμερα να φανείτε περισσότερο διπλωματικοί στις επαφές σας στον επαγγελματικό χώρο. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες προστριβές και ανταγωνιστική διάθεση. Μην μπείτε σε κανένα παιχνίδι επικράτησης και φροντίστε να απέχετε από τέτοιου είδους συζητήσεις. Η μέρα φέρνει καλά νέα σε αισθηματικό επίπεδο για εσάς που δεν βρίσκεστε σε κάποια σχέση, αλλά ενδιαφέρεστε για ένα πρόσωπο με το οποίο θα θέλατε να κάνετε σχέση.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Μέρα συναισθηματικής ασφάλειας και θετικών συναισθημάτων θα είναι η σημερινή για εσάς. Θα έχετε ευχάριστες επαφές με φίλους και τα αγαπημένα σας πρόσωπα και αυτό το γεγονός θα σας δώσει μεγάλη χαρά. Νιώθετε πως οι επιλογές σας σε φιλικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο είναι οι καλύτερες που θα μπορούσατε να είχατε κάνει. Στα ερωτικά σας έχετε πολύ καλή επικοινωνία με το ταίρι σας και βιώνετε μεταξύ σας πολύ συναίσθημα και όμορφες στιγμές.

ΛΕΩΝ
Τακτοποιήστε σήμερα τις εκκρεμότητές σας έτσι, ώστε να είστε εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις σας για να ασχοληθείτε και με άλλες δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Η μέρα είναι καλή για να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι, μία δραστηριότητα μαζί με φίλους που θα σας παθιάσει. Θέλετε να κάνετε ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα σήμερα στους τομείς που νιώθετε ότι το έχετε περισσότερο ανάγκη. Είναι η διάθεσή σας ανεβασμένη και θέλετε να αλλάξετε ό,τι δε σας κάνει. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Μη δώσετε σημασία σήμερα σε ό,τι κι αν ακούσετε στα επαγγελματικά σας και μην αφήσετε τίποτα και κανέναν να επηρεάσει την ψυχολογία σας. Η μέρα σας θα είναι εξαιρετική αν καταφέρετε να κρατήσετε μακριά σας ό,τι μπορεί να ρίξει τη διάθεσή σας. Προσπαθήστε να είστε πιο συνεπείς σήμερα στις υποχρεώσεις σας στη σχέση σας, γιατί τα παράπονα δε θα αργήσουν να έρθουν. Βρείτε χρόνο να περάσετε καλά με το ταίρι σας και δείξτε πόσο πολύ καλά νιώθετε που βρίσκεστε σε αυτή τη σχέση. 

ΖΥΓΟΣ
Βρίσκεστε σήμερα σε μία κατάσταση στα επαγγελματικά σας, που ενδεχομένως να μη σας ευχαριστεί και τόσο πολύ. Σαν να θέλετε να πετύχετε και να βρίσκετε εμπόδια, που τελικά όμως θα καταφέρετε να ξεπεράσετε με μεγάλη επιτυχία. Και να θυμάστε ότι όταν έρχεται η επιτυχία μετά από κόπο, είναι πολύ μεγαλύτερη! Επιτυχία θα έχετε εσείς οι αδέσμευτοι και σε προσωπικό επίπεδο. Θα νιώσετε την αυτοπεποίθησή σας ανεβασμένη και ο λόγος θα είναι μία νέα κατάκτηση.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η μέρα σήμερα κρύβει πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις, κυρίως σε συναισθηματικό επίπεδο. Έχετε καλή διάθεση εσείς οι αδέσμευτοι και θέλετε να φλερτάρετε και να χαρείτε την περιπέτεια στον έρωτα σήμερα. Βλέπετε ότι έχετε ανταπόκριση σήμερα στις ερωτικές σας επιθυμίες και ότι ανεβαίνουν οι μετοχές σας στον έρωτα. Καταφέρνετε να τραβήξετε τα βλέμματα πάνω σας και να δημιουργήσετε εκείνες τις προϋποθέσεις για μία νέα γνωριμία, που μπορεί να γίνει και σχέση. Οι δεσμευμένοι φέρνετε το ταίρι σας στο σημείο που θέλετε σχετικά με τον τρόπο που επικοινωνείτε. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Κάπως μπερδεμένους θα σας βρει η σημερινή μέρα, γιατί θα θελήσετε να βρείτε τη χρυσή τομή και την ισορροπία στις εργασιακές σας σχέσεις. Επιθυμείτε να προβείτε σε αλλαγές που θα σας ευχαριστήσουν και θα σας ανανεώσουν. Ασχολείστε με δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το σπίτι σας και βρίσκετε το χρόνο να το ανανεώσετε. Επαφές θα έχετε και με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, καθώς θα θελήσετε να τους συναντήσετε και να περάσετε καλά μαζί τους. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Το να ασχοληθείτε σήμερα με τα επαγγελματικά σας ίσως είναι ρουτίνα, αλλά το να ασχοληθείτε σήμερα με την αισθηματική σας ζωή δεν είναι κάτι που το συνηθίζετε. Η μέρα σας καλεί λοιπόν να ασχοληθείτε με την ερωτική σας ζωή, να μιλήσετε με το ταίρι σας εσείς οι δεσμευμένοι και γενικά να βρείτε χρόνο να αφιερώσετε στο ταίρι σας. Και οι αδέσμευτοι έχετε όρεξη για φλερτ σήμερα και νέες κατακτήσεις και δε θα χάσετε την ευκαιρία να κάνετε νέες γνωριμίες. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Μέρα αρκετά φορτωμένη η σημερινή, με πολλές υποχρεώσεις που τρέχετε προκειμένου να τις προλάβετε. Καταφέρνετε να ξεχωρίσετε στην επαγγελματική σας ζωή και να αναγνωριστεί η αξία σας. Αυτό το γεγονός θα σας ικανοποιήσει ιδιαίτερα και θα νιώσετε πως επιτέλους αναγνωρίζεται η αξία σας. Στα αισθηματικά σας σήμερα, μία διάθεση για περιπέτεια και μόνο περιπέτεια την έχετε εσείς οι αδέσμευτοι και θέλετε να φλερτάρετε, χωρίς όμως να προχωρήσετε σε κάποια σχέση ή σε κάποια είδους δέσμευση. Οι δεσμευμένοι θα είστε αρκετά δοτικοί στο ταίρι σας και θα δείξετε τα συναισθήματά σας ανοιχτά.

ΙΧΘΥΣ
Η επικοινωνία σας σήμερα θα αποκατασταθεί σε όλα τα επίπεδα της ζωής σας. Θα δείτε την καθημερινότητά σας από σήμερα να γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και να μην είναι πλέον τόσο προβλέψιμη. Ανανεώνεστε και εξωτερικά και ασχολείστε σήμερα περισσότερο με την εμφάνισή σας. Θέλετε να νιώσετε πιο ελεύθεροι στη σχέση σας και δε θέλετε να σας καταπιέσει σήμερα το ταίρι σας για κανένα λόγο. Απαιτείτε να σας κατανοεί και να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες σας.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Γίνονται σήμερα, Τρίτη 19 Ιουλίου



********************
********************


 ********************

********************


********************

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  – ώρα 21:00 
ΜΕΘΕΞΙΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΠΟΔΗΣ
Ο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

********************
ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΒΑΤΗΡΑ 
ΟΜΑΔΑ ΑΜΑΛΓΑΜΑ – ΜΑΡΙΑ ΓΟΡΓΙΑ
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Στούντιο
19 & 20.07.2016 / 20:00
Τρίτη 19 Ιουλίου, ώρα 21.00

********************
Τρίτη 19 Ιουλίου, ώρα 21.00
«ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ»

********************

********************

********************

********************

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 19 Ιουλίου


64: Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στη Ρώμη η οποία σύμφωνα με τον μύθο (πιθανότατα δεν ισχύει) μπήκε από τον μανιακό αυτοκράτορα Νέρωνα.

711: Μάχη, που γίνεται στα νότια της Ισπανίας μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Βισιγότθων οδηγεί στην ήττα των δεύτερων.

1333: Στα σύνορα Αγγλίας και Σκοτίας σημειώνεται η τελευταία μάχη των πολέμων για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

1374: Πεθαίνει ο Φραντσέσκο Πετράρκα, εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Πετράρχης.

1415: Πεθαίνει από πανώλη η σύζυγος του βασιλιά της Πορτογαλίας, Φιλίππα του Λάνκαστερ.

1553: Η λαίδη Τζέιν Γκριν, που έμεινε στο θρόνο της Αγγλίας μόλις εννέα ημέρες, αντικαθίσταται από τη Μαίρη Α.

1692: Πεθαίνει η Σάρα Γκουντ, Αμερικανίδα η οποία κατηγορήθηκε για μαγεία στη δίκη των μαγισσών του Σάλεμ.

1717: Νίκη του βρετανικού στόλου εναντίον του τουρκικού έξω από το ακρωτήριο Ταίναρο.

1780: Ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, πατέρας του Θεόδωρου, και άλλοι αγωνιστές, αφού πολιορκήθηκαν στη Μάνη από τους Τούρκους, βγαίνουν από τα οχυρά τους και κατακρεουργούνται.



1814: Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης του περιστρόφου και ιδρυτής της εταιρείας Colt Firearms, Σάμιουελ Κολτ.

1821: Ισχυρή τουρκική δύναμη, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, φτάνει στην Αθήνα και υποχρεώνει τους έλληνες επαναστάτες υπό τον Λιβέρη Λιβιερόπουλο να λύσουν την πολιορκία της Ακροπόλεως και να καταφύγουν στην Αίγινα και στη Σαλαμίνα.



1826: Ο Καραϊσκάκης γίνεται στρατάρχης της Ρούμελης.



1834: Γεννιέται ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντγκάρ Ντεγκά.Θεωρείται μετρ στην απεικόνιση της ανθρώπινης φιγούρας σε κίνηση. (Θαν. 27/9/1917)

1843: Εγκαινιάζεται το ατμόπλοιο SS Great Britain κατασκευής του τεράστιου Βρετανού μηχανικού Μπρουνέλ, το οποίο διασχίζει πρώτο τον Ατλαντικό. Ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του.



1848: Πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη το πρώτο συνέδριο για τα δικαιώματα της γυναίκας.



1870: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία. Είναι η αρχή μιας μακράς αλυσίδας πολέμων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, με έπαθλο τις περιοχές Αλσατίας και Λορένης και επακόλουθο τους παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα.

1893: Γεννιέται ο Ρώσος ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, εκπρόσωπος του ρωσικού φουτουρισμού του 20ου αιώνα. Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, 1930, ο Μαγιακόφσκι αυτοπυροβολήθηκε. Το ημιτελές κείμενο του ποιήματος της αυτοκτονίας του σημείωνε, μεταξύ άλλων: Το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα. Εσύ κι εγώ, δεν χρωστάμε τίποτε ο ένας στον άλλον, και δεν έχει νόημα η απαρίθμηση αμοιβαίων πόνων, θλίψεων και πληγών.

1896: Γεννιέται ο Σκοτσέζος συγγραφέας Άρτσιμπαλντ Τζόζεφ Κρόνιν.



1898: Γεννιέται ο Χέρμπερτ Μαρκούζε, γερμανικής καταγωγής αμερικανός φιλόσοφος, θεωρητικός εκπρόσωπος της νέας Αριστεράς και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Μονοδιάστατος Άνθρωπος». (Θαν. 29/7/1979)

1900: Στη Γαλλία, ανοίγει το Μετρό του Παρισιού.

1902: Ο Γάλλος ποδηλάτης Μορίς Γκαρίν κερδίζει τον πρώτο γύρο της Γαλλίας (Tour de France).

1916: Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: οι βρετανικές και αυστραλιανές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση κατά των γερμανικών χαρακωμάτων. Η μάχη του Φρομέλ είναι το πρελούδιο της πολύνεκρης μάχης του Σομ.

1920: Πεθαίνει ο συγγραφέας Άγγελος Βλάχος, που τιμήθηκε με το Αριστείο των Γραμμάτων.

1921: Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του κολεγίου Μιλς στην Καλιφόρνια, 8 εκ. γυναίκες εργάζονται επικερδώς στις ΗΠΑ.


1922: Γεννιέται ο Τζορτζ ΜακΓκόβερν, Αμερικανός πολιτικός, πανεπιστημιακός και συγγραφέας. Ανήκε στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος και ήταν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 1972. 

1924: Η Κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου καταψηφίζεται στη Βουλή και παραιτείται. 

1931: Μέσα σε φιλικό κλίμα συνεχίζονται στο Παρίσι οι συνομιλίες σχετικά με την τύχη του Ράιχ. Η Γαλλία συμφωνεί με την άποψη ότι, πρέπει να διατηρηθεί το αξιόχρεο της Γερμανίας.

1933: Πραγματοποιείται στο Λονδίνο η πρώτη διάσκεψη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

1934: Στις ΗΠΑ, λήγει η γενική απεργία που έχει παραλύσει την περιοχή του λιμανιού του Σαν Φρανσίσκο. Οι απεργίες είχαν ξεκινήσει πρώτα με τους λιμενεργάτες και στη συνέχεια γενικεύτηκαν σε όλους τους κλάδους.



1934: Πεθαίνει ο Κάλεμπ Μπράνταμ, αμερικανός φαρμακοποιός, που ανακάλυψε την Pepsi Cola. (Γεν. 27/5/1867)

1935: Γεννιέται ο Φίλιπ Έιτζι, πράκτορας της CIA, που ξεσκέπασε τη δράση της οργάνωσης και «έκαψε» πολλούς συναδέλφους του στο βιβλίο του «Μέσα στην Εταιρεία: Ημερολόγια της CIA». Μεταξύ των ονομάτων που αποκάλυψε, ήταν και του Ρίτσαρντ Γουέλς, σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη» τον Δεκέμβριο του 1975. (Θαν. 7/1/2008)





1941: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καθιερώνει το σήμα της νίκης με υψωμένα τα δύο δάχτυλα του χεριού (σχηματίζοντας το γράμμα V της λέξης Victory).

1943: Στη Ρώμη, 1.400 είναι οι νεκροί από τις επιδρομές των Συμμάχων με βομβαρδιστικά εναντίον στρατιωτικών περιοχών της Ρώμης.

1947: Γεννιέται ο Μπράιαν Μέι, Βρετανός μουσικός-κιθαρίστας των The Queen

1948: Ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο.

1949: Το Λάος ανακοινώνει την αυτονομία του χωρίς, όμως, να αποχωρήσει από το Γαλλικό Σύνδεσμο.

1950: Αποτυγχάνει η πρώτη προσπάθεια του αμερικανικού στρατού να εκτοξεύσει τηλεκατευθυνόμενο βλήμα.



1952: Στο Ελσίνκι, η σοβιετική σημαία κυματίζει για πρώτη φορά στην εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων.

1956: Γεννιέται ο Νίκι Σάντεν, Βρετανός μουσικός. Μαζί με τον αδελφό του έφτιαξαν το post punk συγκρότημα Swell Maps όταν ακόμα ήταν μαθητές. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα καλλιτεχνών και μουσικών από τους REM έως τους Sonic Youth. Το 1980 έκανε σόλο καριέρα και παράλληλα έβγαλε κάποια άλμπουμ μαζί με τον Ντέιβ Κασγουόρθ στο μουσικό σχήμα με την επωνυμία The Jacobites.

1960: Γεννιέται ο Ατόμ Εγκογιάν, αρμένικης καταγωγής Καναδός σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στο Κάιρο και οφείλει το όνομά του στη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου, τη χρονιά εκείνη στην Αίγυπτο. Οι γονείς του Αρμένιοι μετανάστες, σπούδασαν ζωγραφική, αλλά ζούσαν από ένα κατάστημα επίπλων. Το 1963 η οικογένεια μετακόμισε στην καναδική πόλη Βικτόρια, όπου ο σκηνοθέτης έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια, οπότε πήγε στο Τορόντο για να σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και κλασική κιθάρα. Το 1997, η ταινία του Εγκογιάν Γλυκό πεπρωμένο προβλήθηκε στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 50ου Φεστιβάλ Καννών, όπου απέσπασε το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής, το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής και το Οικουμενικό Βραβείο για ανθρωπιστική σκηνοθεσία.


1963: Η Συρία εκτελεί 12 φιλο-νασερικούς επαναστάτες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, που έγινε την προηγούμενη μέρα.

1964: Σε συγκέντρωση στη Σαϊγκόν ο Νοτιοβιετναμέζος πρωθυπουργός του, Νγκουγέν Χαν, απευθύνει έκκληση για επέκταση του πολέμου στο βόρειο τμήμα της χώρας.

1965: Η Γαλλία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αμερικανικό αεροσκάφος φωτογράφισε ατομικές εγκαταστάσεις της.

1966: Ο Αντόνιο Καρμπαχάλ, τερματοφύλακας του Μεξικού, δημιουργεί το ρεκόρ των πέντε παρουσιών σε ισάριθμα συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα (1950-1966). Τελευταίο του παιχνίδι το Μεξικό-Ουρουγουάη (0-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αγγλίας. Ο Λόταρ Ματέους θα το ισοφαρίσει το 1998 στη Γαλλία.

1967: Δύο αεροσκάφη συγκρούονται στον αέρα πάνω από τη Νότια Καρολίνα στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 82 άτομα.



1967: Οι Beatles προτίθενται να αγοράσουν το νησάκι Αγία Τριάδα που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ερέτριας και μοιάζει με κιθάρα. Το σχέδιό τους, τελικά, θα ναυαγήσει.

1969: Εγκαθίσταται στις Θερμοπύλες σταθμός δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.



1969: Πεθαίνει ο Στρατής Μυριβήλης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σταματόπουλου, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος.

1970: Το Ισραήλ πραγματοποιεί επιδρομές σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο.

1970: Πεθαίνει ο Παναγιώτης Πιπινέλης, Έλληνας διπλωμάτης, συγγραφέας ιστορικών έργων και πολιτικός. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας για λίγους μήνες, το καλοκαίρι του 1963. 

1972: Νέος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης εκλέγεται ο Ίμβρου και Τενέδου, Δημήτριος.



1974: Ο Μακάριος μεταβαίνει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας το στρατιωτικό καθεστώς της Αθήνας για παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1975: Εγκαινιάζεται το Πολεμικό Μουσείο, στην οδό Βασ.Σοφίας και Ριζάρη.

1979: Η Μαρία ντε Λούρντες Πιντασίλγκο γίνεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Πορτογαλίας.

1979: Το μαρξιστικό κίνημα των Σαντινίστας καταλαμβάνει την εξουσία στη Νικαράγουα.



1980: Αρχίζουν στη Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τους οποίους, όμως, μποϊκοτάρουν 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Δυτική Γερμανία, λόγω της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν.

1980: Πεθαίνει ο Νιχάτ Ερίμ, Τούρκος πολιτικός. Διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της χώρας.


1980: Πεθαίνει ο Χανς Μοργκεντάου, Γερμανός φιλόσοφος από τους μεγαλύτερους διεθνολόγους του 20ου αιώνα.

1981: 3,5 εκατομμύρια είναι οι επισκέπτες της έκθεσης των θησαυρών του Τουταγχαμών μόνο στη Δυτική Γερμανία. Η έκθεση ταξιδεύει σε πολλές χώρες του κόσμου.

1981: Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν τού αποκαλύπτει την ύπαρξη φακέλου με την επωνυμία ο Αποχαιρετισμός, ο οποίος περιέχει συλλογή εγγράφων για τις κλοπές αμερικανικών τεχνολογικών ερευνών από τους Σοβιετικούς.

1985: Καταρρέει το φράγμα Βαλ ντι Στάβα στην Ιταλία προκαλώντας το θάνατο 268 ανθρώπων.



1986, Πεθαίνει ο Ιταλός ποδηλάτης Αλφρέντο Μπίντα (Alfredo Binda), 84 χρόνων.



1989: Η Βουλή αποφασίζει την παραπομπή των Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιου Κουτσόγιωργα, Γιώργου Πέτσου, Δημήτρη Τσοβόλα και Ρουμελιώτη στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ, που κατέθεσαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κρήτης.

1991: Στη Νιγηρία, η χολέρα στοιχίζει τη ζωή σε 1.700 άτομα.

1992: Στην Ιταλία, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώνει τον δικαστή, γνωστό για τον αγώνα του κατά της Μαφίας, Πάολο Μπορσελίνο, καθώς και άλλα πέντε άτομα.

1993: Στο Πακιστάν, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο πετυχαίνει την παραίτηση του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της χώρας, καθώς και την προκήρυξη νέων εκλογών.

1994: Εντοπίζεται το αρχαιότερο ναυάγιο πλοίο της κλασικής εποχής (450-425π.Χ.), στη θέση Κυρά-Παναγιά στις Βόρειες Σποράδες.

1995: Στη Βοσνία, ύστερα από πολιορκία πέντε ημερών πέφτει στα χέρια των Σέρβων ο μουσουλμανικός θύλακας Ζέπα.



1996: Ανοίγει η αυλαία των 26ων Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, της "Χρυσής Ολυμπιάδας". Ο χτυπημένος από πάρκινσον Μοχάμεντ Άλι ανάβει με τρεμάμενα χέρια την Ολυμπιακή Φλόγα. Λαμβάνουν μέρος 7.060 αθλητές και 3.684 αθλήτριες από 197 κράτη σε 26 αθλήματα. Θα κοπούν εισιτήρια αξίας 8.6 εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω από 5 εκατ. θεατές απ όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν τους αγώνες. Το μάουντεν μπάικ εμφανίζεται για πρώτη φορά σαν επίσημο ολυμπιακό άθλημα.

1997: Ο Κενυάτης Ντάνιελ Κόμεν γίνεται ο πρώτος δρομέας, που τρέχει τα 2 μίλια σε λιγότερο από 8 λεπτά (7,58).

1999: Ο κολυμβητής του Άρη Θεσσαλονίκης Αριστείδης Γρηγοριάδης σπάει το 16χρονο ρεκόρ του Δημήτρη Παπανικολάου (2:15.61 από τις 9/8/1983) στα 200μ ύπτιο παμπαίδων με 2:14.76 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης κατηγοριών, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

2002: Ο Περικλής Ιακωβάκης καταρρίπτει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Θανάση Καλογιάννη στα 400 μ. (48.80 από τις 19/7/1987) με 48.66, στο μίτινγκ του Λιντς.



2002: Συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που κυκλοφορούσε με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου, τον οποίο οι αρχές θεώρησαν από την πρώτη στιγμή ως ηγετικό στέλεχος της 17Ν. Από τις αρχές της δεκαετίας του 90 άρχισε να κυκλοφορεί το όνομά του ως πιθανού αρχηγού της οργάνωσης. Την ίδια μέρα συλλαμβάνονται για συμμετοχή στην 17Ν ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, άνθρωπος με πλούσια αντιδικτατορική δράση και ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ηλεκτρολόγος και δεινός χρήστης όπλων. Για τις Αρχές ο Τζωρτζάτος, ήταν αυτός, που άνηκε στον σκληρό πυρήνα της επιχειρησιακής ομάδας της 17Ν, μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό. Συμμετείχε σε δολοφονικές ενέργειες, μεταξύ αυτών στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, και πήρε μέρος στην εισβολή των τρομοκρατών στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα και στα γεγονότα της Λουίζης Ριανκούρ.


2004: Μετά από 44 χρόνια το τραμ ξαναρχίζει τα δρομολόγιά του στους δρόμους της Αθήνας. Αρχικά καλύπτει τη διαδρομή από το Σύνταγμα μέχρι το Νέο Φάληρο και τη Γλυφάδα και λειτουργεί όλο το 24ωρο.



2010: Εκτελείται με μαφιόζικο τρόπο ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Οι εκτελεστές του χτυπούν το κουδούνι και όταν κατεβαίνει τον γαζώνουν. Την ευθύνη της δολοφονίας αναλαμβάνει η οργάνωση Σέχτα.