25.6.16

Συνεδριάζει το Επιμελητήριο Αργολίδας


Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αργολίδας θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο: Ανακοινώσεις-Τρέχοντα θέματα.

ΘΕΜΑ 2ο : Έγκριση οικονομικής ενίσχυσης σχετικά με τη συνδιοργάνωση του Διεθνούς τουρνουά handball στην περιοχή της Αργολίδας.

Ο Πρόεδρος
Φώτιος Δαμούλος

Ευρώτας: Το περιβόλι της Λακωνίας


Με πράσινο και γαλάζιο, παράδοση και διασκέδαση, ιστορία και όραμα, ο Δήμος Ευρώτα συνθέτει μια γοητευτική παλέτα εκπλήξεων.

Το μυθικό ποτάμι των αρχαίων Λακεδαιμονίων διασχίζει τον Δήμο Ευρώτα, χαρίζοντάς του ζωή αλλά και το όνομά του. Από το Γεράκι και τα Νιάτα μέχρι τη Σκάλα και το Ελος, τα χρώματα που συναντάς είναι το ίδιο έντονα, οι μυρωδιές το ίδιο αισθαντικές, η γη το ίδιο πλούσια, οι άνθρωποι το ίδιο ανοιχτόκαρδοι.

Απέραντοι πορτοκαλεώνες ντύνουν τις πεδιάδες του Ευρώτα, τα φορτωμένα κλαδιά των ελαιόδεντρων «στενάζουν» από το βάρος του ζωοδότη καρπού, το μάτι χορταίνει ατενίζοντας τους ατέλειωτους κάμπους της περιοχής. Αληθινό «περιβόλι της Λακωνίας» ο Ευρώτας, καυχιέται, ωστόσο, όχι μόνο για την εύφορη γη αλλά και για τον πλούτο της παράδοσής του, έτσι όπως τον «αφηγούνται» τα γραφικά του χωριά με τα αρχοντόσπιτα και τα πέτρινα καλντερίμια τους.

Το Γεράκι και το Αλεποχώρι απευθύνουν πρό(σ)κληση για σεργιάνι στο πατροπαράδοτο παρελθόν, το ιστορικό Παλαιομονάστηρο κρατά ζωντανές τις μνήμες από τα ιστορικά χρόνια της Επανάστασης, η πρωτεύουσα Σκάλα δίνει το σύνθημα της διασκέδασης και της καλής παρέας, οι θάλασσες του Ελους υπόσχονται ανεξάντλητες ώρες καλοκαιρινής απόλαυσης, ενώ οι Κροκεές «ταξιδεύουν» το όνομα της περιοχής στα πέρατα του κόσμου χάρη στον κροκεάτη λίθο, το σπάνιας ομορφιάς πέτρωμα που συναντάται μονάχα εδώ.

Με 15χλμ. ακτογραμμή και καρτποσταλικές παραλίες στον Λακωνικό κόλπο, ο Δήμος Ευρώτα είναι πολλά περισσότερα από μια ευλογημένη κι εύφορη κοιλάδα ανάμεσα στον Ταύγετο και τον Πάρνωνα. Μάλλον αυτόνομος προορισμός χειμώνα-καλοκαίρι, ιδίως αν αποφεύγεις την πολυκοσμία και έχεις αδυναμία στη φύση σε όλες τις πιθανές μορφές.


ΠΗΓΗ: thetravelbook.gr

Έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές του Ρήγα Ρηγόπουλου


Έκθεση ζωγραφικής στην οποία περιλαμβάνονται έργα των μαθητών του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Άργους, του Ρήγα Ρηγόπουλου, διοργανώνεται από σήμερα Σάββατο 25 Ιουνίου έως την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Η έκθεση θα γίνει στον «Κύκλο της αναγέννησης», Ινάχου 127, Άργος.

Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα Σάββατο στις 8 μ.μ. 
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 9 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 μ.μ. – 9 μ.μ. (Κυριακή: 6 μ.μ. -9 μ.μ.)

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2751024173 και 6942452570.


ΠΗΓΗ: argolika.gr

Αφιέρωμα στην Άννα Συνοδινού, σήμερα στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου


Σήμερα Σάββατο 25 Ιουνίου στις 21.00 στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 7ου Επιδαύριου Δρόμου, το Μεικτό Πολυφωνικό Σχήμα της Χορωδίας του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ Ναυπλίου θα συμπράξει με την Χορωδία του Δήμου Επιδαύρου και με τη συνοδεία του καταξιωμένου τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα και ορχήστρας, θα ερμηνεύσουν το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη υπό την διεύθυνση του μαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη. 



Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΦΙΛΟΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ: Μια οικογένεια για την υπέροχη Ζαχαρούλα μας...


H Σούγκαρ σήμερα Σάββατο 25 Ιουνίου, επισκέφθηκε το κτηνιατρείο όπου  πραγματοποιήθηκε η στείρωση της. Έκανε και μια αναγνώριση του χώρου και μυρίστηκε η φαγού και το ράφι με τις τροφές. 
Είναι μια κούκλα 35 κιλών, ηλικίας 11 μηνών.
Ένα πανέμορφο πλάσμα που ψάχνει την δική του πλέον οικογένεια.


Η Ζαχαρούλα μας ζει στη Νέα Κίο, όπου φιλοξενείται για κάποιους μήνες μαζί με την αδελφούλα της, την Κανέλα η οποία έχει προγραμματιστεί να στειρωθεί μεθαύριο. (Να σημειώσουμε ότι και οι δύο αδελφούλες στειρώνονται με έξοδα μιας φιλόζωης φίλης, την οποία ευχαριστούμε πολύ και της ευχόμαστε να είναι πάντα καλά...)

Όποιος ενδιαφέρεται για το κορίτσι μας, το οποίο θα επιστρέψει αύριο στον χώρο φιλοξενίας του, ας τηλεφωνήσει στο 6937752454 κι ας δώσει την ευκαιρία σ' αυτό το πλάσμα να ζήσει μια όμορφη ζωή, όπως ακριβώς του αξίζει... 







Στην Κόρινθο η συνεδρίαση του περιφερειακού


Συνεχίζεται η αποκέντρωση όσον αφορά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Στις 4 Ιουλίου, η συνεδρίαση θα γίνει στην Κόρινθο, ενώ αμέσως μετά, οι συνεδριάσεις θα διεξαχθούν σε Σπάρτη και Καλαμάτα. Αυτό γνωστοποιήθηκε στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο.


Ανακαλύψτε φέτος τα μυστικά της άγνωστης Πελοποννήσου


Κρυμμένα ψαροχώρια, μεθυστικές λίμνες, αρχαία μυστικά και βαθυγάλαζες παραλίες, σε επτά εναλλακτικές στάσεις στην Πελοπόννησο.

Πελοπόννησος δεν είναι μόνο οι βόλτες στην Καλαμάτα και το Ναύπλιο, οι βουτιές στη Βοϊδοκοιλιά και τη Μάνη ή τα χωριά-σταρ της Ορεινής Αρκαδίας. Στην Πελοπόννησο μας περιμένουν μέρη μαγικά, κρυμμένα και εν πολλοίς άγνωστα, για να τα ανακαλύψουμε. Μέρη όπως κουκλίστικα ψαροχώρια για ρομαντζάδα, μεσαιωνικά χωριά-φαντάσματα, εντυπωσιακά αρχαία μυστικά και λίμνες βγαλμένες από μεθυστικά παραμύθια. Επτά τέτοια μέρη συγκεντρώνουμε παρακάτω, για να δείτε την Πελοπόννησο… αλλιώς.

Τα ψαροχώρια του Μυρτώου 
Εκεί που ο Πάρνωνας συναντά το Μυρτώο και η Αρκαδία τη Λακωνία, δύο μικρά παραθαλάσσια χωριουδάκια κλέβουν την παράσταση. Το πρώτα είναι τα γραφικά Πούλιθρα, κοντά στο Λεωνίδιο, και διαθέτουν εντυπωσιακά αρχοντικά, ασβεστωμένα σπιτάκια με ολάνθιστες αυλές και μεγάλη βοτσαλωτή παραλία με τις απαραίτητες ψαροταβέρνες. Για βουτιές, μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου, το Φωκιανό, μας ξελογιάζει με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα λευκά του βότσαλα. Το δεύτερο χωριουδάκι, στις λακωνικές ακτές του Πάρνωνα, είναι το Κυπαρίσσι. Μικρό, απομονωμένο κι ανεπιτήδευτο, ενδείκνυται για βόλτες ανάμεσα στο βυζαντινό κάστρο του Καστελλίου και το Ασκληπιείο, ή απλώς σε γραφικά σπιτάκια, αυλές και στενοσόκακα, που καταλήγουν σε τρεις γλυκύτατες αμμουδιές και σε ένα γραφικό λιμανάκι.


Τα πυργόσπιτα της Τσακωνιάς 
Ένα από τα λίγα μέρη στο οποίο χρησιμοποιείται ακόμα η τσακωνική διάλεκτος, ο Πραστός, αλλοτινή πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, στέκει σήμερα σαν ένα μεσαιωνικό «μουσείο». Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής «ζωγραφίζεται» στα σωζόμενα πυργόσπιτα, ίχνη του παλιού αρχοντικού μεγαλείου. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί και οι τουριστικές υποδομές ανύπαρκτες – κάτι που σημαίνει μια πιο αυθεντική εμπειρία. Κοντά βρίσκεται και το φαράγγι της Μαζιάς με τους παλιούς νερόμυλους, ενώ ταβερνάκια και ξενώνες θα βρείτε στα γύρω χωριά του Πάρνωνα, όπως ο Κοσμάς, η Καστάνιτσα και ο Πλάτανος.


Ένας «ύμνος» στο νερό
Μπορεί η Δημητσάνα να είναι πασίγνωστη, και τα κάλλη της να την έχουν κάνει έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Ορεινής Αρκαδίας, αλλά λίγοι γνωρίζουν, κι ακόμη λιγότεροι κάνουν τον κόπο να επισκεφθούν ένα μέρος μαγικό, μια ανάσα από το χωριό: Το εντυπωσιακό Μουσείο Υδροκίνησης, σοφά χτισμένο μέσα στο καταπράσινο τοπίο σαν να «φύτρωσε» φυσικά εκεί, παρουσιάζει τα παραδοσιακά επαγγέλματα που στηρίζονταν στην παρουσία του νερού, από νερόμυλους και νεροτριβές μέχρι βυρσοδεψεία και μπαρουτόμυλους, ενώ στους εξωτερικούς χώρους, με φόντο τρεχούμενα νερά, οι επισκέπτες πληροφορούνται για τις υπόλοιπες μορφές χρήσης της υδροενέργειας. 

Στα σπήλαια του Μαινάλου
Ένα από τα δέκα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας, γεμάτο πολύχρωμους σταλκτίτες και σταλαγμίτες, με διακλαδωμένα μονοπάτια εκατοντάδων μέτρων, έγινε επισκέψιμο τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για το Σπήλαιο Κάψια στο οροπέδιο της Μαντινείας και βρίσκεται ενάμιση χιλιόμετρο από το ομώνυμο χωριουδάκι με την πανοραμική θέα, τα λιθόχτιστα δρομάκια, τα πέτρινα σπιτάκια και τα ταβερνάκια με τα εκλεκτά κρεατικά.


Μια λίμνη… που ήταν πολλές
Το Πολυλίμνιο, κρυμμένο μέσα σε οργιώδη βλάστηση ανάμεσα στην Καλαμάτα και την Πύλο, κοντά στο χωριό Χαραυγή, μας παρασύρει από τη μία λιμνούλα του στην άλλη, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» δεκαπέντε διαδοχικών οάσεων, που πλαισιώνονται από επιβλητικούς καταρράκτες ή από μικρές φυσικές πισίνες. Η πιο εντυπωσιακή λίμνη είναι η Καδή, που θα σας πείσει να βουτήξετε στα παγωμένα της νερά – μην ξεκινήσετε χωρίς ορειβατικά παπούτσια, καθώς τα μονοπάτια είναι «άγρια».

Η πόλη του Επαμεινώνδα
Υπάρχει μια πόλη, που χτίστηκε από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα τον 4ο αιώνα π.Χ. για να γιορτάσει τη νίκη του ενάντια στους Σπαρτιάτες και να τιμήσει την ελεύθερη Μεσσηνία. Σήμερα, αυτή η πόλη είναι ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, η Αρχαία Μεσσήνη με την τεράστια Αρκαδική Πύλη, το αρχαίο θέατρο, το Εκκλησιαστήριο με τα μωσαϊκά, το Ασκληπιείο, το γιγάντιο Στάδιο και άλλα μερικώς σωζόμενα μνημεία της πόλης, την οποία θα χρειαστείτε αρκετές ώρες για να εξερευνήσετε ολόκληρη.


Το ωραιότερο road trip
Δεν μοιάζει με καμιά άλλη διαδρομή που έχετε κάνει: Αυτή πάνω από το φράγμα του Πηνειού στην καρδιά της Ηλείας, θα σας οδηγήσει σε ένα ειδυλλιακό ησυχαστήριο, στην μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Πελοποννήσου (τεχνητή λίμνη Πηνειού) που καθρεφτίζει τις βουνοπλαγιές του Ερύμανθου και του Σανταμέριου. Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της λίμνης, θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο και του Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας, ενός παραγνωρισμένου ιστορικού χώρου όπου πραγματοποιούνταν οι… «προκριματικοί» αγώνες της Ολυμπιάδας, ενώ σήμερα σώζονται απομεινάρια όχι μόνο του σταδίου, αλλά και αρχαίων θεάτρων και ναών.




ΠΗΓΗ : moriasnews.gr

Δημοτικό Ωδείο Άργους Μυκηνών - Μουσικές Επιδείξεις



Φύσηξε αναπάντεχο αεράκι χτες το βράδυ στον κήπο του Ωδείου. Λες και η φύση αφουγκράστηκε τη γλύκα της μουσικής των παιδιών!







Δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμά μας - 2 ακόμα βραδιές στην αυλή του Ωδείου : 


Ζώδια: Προβλέψεις από τη Βιργινία Λεούση!


Θέλετε να μάθετε τι «λένε» τα άστρα για ζώδιό σας; Η διάσημη αστρολόγος – μελλοντολόγος, Βιργινία Λεούση, κάνει τις προβλέψεις της για όλα τα ζώδια!

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΚΡΙΟΣ: Θα υπάρχει έντονη κινητικότητα προκειμένου να επιλύσετε ορισμένες οικονομικές εκκρεμότητες, αλλά η επαγγελματική σας πορεία θα κάνει μια δυναμική στροφή.

ΤΑΥΡΟΣ: Οι απαιτήσεις από τον επαγγελματικό χώρο μπορεί να σας εξαντλήσουν, ενώ οι οικογενειακές σχέσεις θα σας προβληματίσουν έντονα.

ΔΙΔΥΜΟΙ: Ξεκινάτε τη μέρα απασχολούμενοι με τα αισθηματικά σας, αλλά στη συνέχεια η ενασχόλησή σας θα είναι η διαμόρφωση του εργασιακού χώρου.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Έντονη θα είναι η επικοινωνία με τους συνεργάτες σας, όμως, είναι πολύ πιθανό να σας προσφερθεί μια οικονομική ενίσχυση από άτομο που δεν περιμένατε.

ΛΕΩΝ: Η σωστή ανταπόκριση στα επαγγελματικά καθήκοντα θα σας προετοιμάσει για τα επόμενα σας βήματα. Αξιοποιείστε σωστά τον χρόνο σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Η ένταση στον επαγγελματικό χώρο αλλά και στο σπίτι σας θα σας κουράσει αρκετά. Θα βρεθείτε στο επίκεντρο τού ενδιαφέροντος στο κοινωνικό σας περιβάλλον.

ΖΥΓΟΣ: Απ’ το να ασχολείστε με ανούσια πράγματα ή καταστάσεις στρέψτε το ενδιαφέρον σας σε πιο ουσιαστικά οικονομικά θέματα που αφορούν το μέλλον σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις παρασκηνιακές επαφές, γιατί οι αποκαλύψεις που θα γίνουν ίσως σας θίξουν στον εργασιακό τομέα.

ΤΟΞΟΤΗΣ: Αυξημένες θα είναι οι επαφές σας με φίλους, αλλά η έντονη κοινωνική ζωή θα σας σπρώξει στην θαλπωρή του οικογενειακού χώρου.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Επαναπροσδιορίστε την οικογενειακή και επαγγελματική σας ταυτότητα, αλλά μην ξεχνάτε να κινείστε με ευελιξία στις διάφορες συζητήσεις σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Σχέσεις και επικοινωνία με άτομα του εργασιακού χώρου θα αυξηθούν με βασικό στόχο την επίλυση πιεστικών οικονομικών καταστάσεων.

ΙΧΘΥΣ: Βρείτε νέες στρατηγικές για να προωθήσετε τα εργασιακά σας σχέδια, μια που οι συνεργασίες θα έχουν βοηθητικό χαρακτήρα στην υλοποίηση των στόχων σας. 


Πηγή: kalimera-arkadia.gr

Γίνονται σήμερα, Σάββατο 25 Ιουνίου


**************************

**************************
**************************

**************************

**************************
**************************
**************************
 **************************
**************************
 **************************
 **************************
 **************************
**************************
 **************************
**************************
**************************

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 25 Ιουνίου


253: Εκτελείται ο Πάπας Κορνέλιους με αποκεφαλισμό.

1634: Πεθαίνει ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Τζον Μάρστον.


1678: Η ενετή μαθηματικός Έλενα Κορνάρο Πισκόπια γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει διδακτορικό δίπλωμα.

1767: Πεθαίνει ο Γερμανός μπαρόκ συνθέτης Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν.

1788: Η Βιρτζίνια επικυρώνει το Σύνταγμα των ΗΠΑ και γίνεται η 10η Πολιτεία.

1822: Πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας και συνθέτης Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χόφμαν.


1826: Αποτυχημένη εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης, ο οποίος γνωρίζει την ήττα στη διπλή μάχη της Βέργας - Διρού.


1852: Γεννιέται ο διάσημος Καταλανός αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαουντί, ο οποίος στόλισε με τις δημιουργίες του τη Βαρκελώνη.

1857: Εκδίδεται το βιβλίο του Κάρολου Μποντλέρ «Τα άνθη του κακού».

1858: Γεννιέται ο Γάλλος δραματουργός και συγγραφέας Ζορζ Κουρτελίν.

1862: Αρχίζει η μάχη των Επτά Ημερών στις ΗΠΑ.

1864: Γεννιέται ο Γερμανός φυσικοχημικός Βάλτερ Χέρμαν Νερστ, ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ηλεκτροχημεία, τη θερμοδυναμική, τη φωτοχημεία και βοήθησε στη θεμελίωση της νεότερης φυσικοχημείας. Το 1920 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ.


1876: Δυνάμεις των Σιου και των Βορείων Σεγιέν, με επικεφαλής τους Τρελό Άλογο και Καθιστό Ταύρο, σκοτώνουν περίπου 260 άνδρες του ιππικού των ΗΠΑ, στη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν.

1884: Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης Χανς Ροτ.

1887: Γεννιέται ο Τζορτζ Άμποτ, ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του Μπρόντγουεϊ.

1894: Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Χέρμαν Όμπερθ, ένας από τους θεμελιωτές της πυραυλικής και της αστροναυτικής.

1900: Γεννιέται ο λόρδος Μαουτνμπάουτεν, μέλος της αγγλικής βασιλικής οικογένειας και πρώτος κυβερνήτης της Ινδίας. Τον δολοφόνησε ο IRA το 1979.


1903: Γεννιέται στη Βεγγάλη ο Άγγλος συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ, που έγραψε τα γνωστά μυθιστορήματα Η φάρμα των ζώων και 1984. Φιλολογικό ψευδώνυμο του Έρικ Άρθουρ Μπλερ.

1908: Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος Κουάιν Γουίλαρντ Βαν Όρμαν, γνωστός για τη μαθηματική του λογική και για τη συνεισφορά του στη πραγματιστική θεωρεία της γνώσης.

1911: Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώνεται στο Βασιλικό Περίπτερο του Πειραιά, καταστρέφοντας το μισό δάσος.


1912: Χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς κερδίζει ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Στοκχόλμη με επίδοση 3.37μ. Δεύτερος, με ένα πόντο λιγότερο (3.36) ανακηρύσσεται ο Αμερικανός Platt Adams.


1913: Γεννιέται ο ποιητής από τη Μαρτινίκα Σεζάρ Εμέ, ο οποίος ήταν δημιουργός ενός λογοτεχνικού κινήματος, το οποίο δόξασε την παράδοση της Αφρικής, στα γαλλικά.

1919: Στο Μόναχο της Γερμανίας αρχίζει η Επανάσταση των «Σπαρτακιστών», υπό την Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια επιβολής του κομμουνισμού καταπνίγεται.

1920: Οι Κεμαλικοί ανασυντάσσονται στη γραμμή Προύσας-Αφιόν Καραχισάρ.


1921: Ο Jack Hutchinson γίνεται ο πρώτος Αμερικανός γκόλφερ που κερδίζει το British Open.

1921: Αντιπαρατάσσονται τα αντίπαλα στρατεύματα Ελλήνων και Τούρκων στη Μικρά Ασία.

1924: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Σίντνεϊ Λούμετ.


1925: Γεννιέται ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Ρόμπερτ Βεντούρι, ο οποίος επηρέασε την αρχιτεκτονική θεωρεία του τέλους του 20ου αιώνα.

1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος επιβάλλει τη βραχύβια δικτατορία του.

1926: Γεννιέται η Αυστριακή συγγραφέας και ποιήτρια Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν.

1932: Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Πίτερ Μπλέικ.

1936: Πρώτος αγώνας της Εθνικής μπάσκετ με την Τουρκία, με ήττα 49-12.

1938: Ο Ντάγκλας Χάιντ, εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Ιρλανδίας.

1940: Ο Αδόλφος Χίτλερ ξεναγείται στο Παρίσι.

1941: Η ιταλική σημαία υψώνεται στην Ακρόπολη, δίπλα στη γερμανική και την ελληνική.

1942: Ο υποστράτηγος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ αναλαμβάνει τη διοίκηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, με βάση το Λονδίνο.

1943: Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο ακυρώνει το βέτο του Προέδρου Ρούσβελτ επί της Πολεμικής Πράξης για τις Εργατικές Διαφορές. Η πράξη αυτή απαιτεί προειδοποίηση 30 ημερών για κάθε απεργία.


1945: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Κάρλι Σιμόν.


1947: Εκδίδεται για πρώτη φορά το περίφημο Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.

1949: Ιδρύεται ο νομός και η μητρόπολη Πειραιώς και νήσων.

1950: Βορειοκορεατικά στρατεύματα διασχίζουν τον 38ο παράλληλο δίνοντας την αφρομή για την έναρξη του πολέμου της Κορέας.

1951: Το CBS κάνει την πρώτη του έγχρωμη τηλεοπτική μετάδοση.

1956: Γεννιέται ο πρώην Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 26/2/2004.

1959: Η Κούβα κατάσχει 2,35 εκατομμύρια εκτάρια γης, σύμφωνα με τη νέα αγροτική μεταρρύθμιση.

1962: Οι Σοβιετικοί καταδικάζουν σε θάνατο 5 άτομα για κατασκοπεία με χρυσό και ξένο συνάλλαγμα.

1963: Γεννιέται ο Βρετανός ποπ τραγουδιστής, κυπριακής καταγωγής, Τζορτζ Μάικλ, κατά κόσμο Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου.


1967: Η μεγάλη επιτυχία των Beatles, "All You Need Is Love" πρωτοακούστηκε στα εγκαίνια του δορυφορικού προγράμματος του BBC.

1968: Γεννιέται ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Βάιος Καραγιάννης.

1969: Ο Πάντσο Γκονζάλες κερδίζει τον Τσαρλς Πάσαρελ με 22-24, 1-6, 16-14, 6-3, 11-9 στον μεγαλύτερο σε διάρκεια αγώνα τένις 5 ώρες και 12 λεπτά, που γίνεται στο Γουίμπλεντον.

1972: Γεννιέται ο παίκτης του μπέιζμπολ Κάρλος Χουάν Ντελγκάδο.

1973: Ο πρώην συνήγορος του Λευκού Οίκου, Τζον Ντιν, αρχίζει την κατάθεσή του στην Επιτροπή για το Γουότεργκεϊτ της Γερουσίας. Η απολογία του επιβεβαιώνεται από απόρρητες κασέτες του Λευκού Οίκου και οδηγεί στην παραίτηση του Προέδρου Νίξον.

1974: Γεννιέται η δημοφιλής ηθοποιός του Μπόλιγουντ, Καρίσμα Καπούρ.

1975: Μετά από 470 χρόνια πορτογαλικής κυριαρχίας, η πρώην αποικία της Πορτογαλικής Ανατολικής Αφρικής, κερδίζει την ανεξαρτησία της και μετονομάζεται σε Μοζαμβίκη.

1976: Οι Beatles ηχογραφούν το δίσκο τους «All You Need Is Love» και οι φίλοι του συγκροτήματος, μπορούν να παρακολουθήσουν το γεγονός «ζωντανά» από την τηλεόραση. Μαζί με το συγκρότημα εμφανίστηκαν, στα φωνητικά, ο Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς. Υπολογίζεται, ότι 400 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τη μετάδοση.

1978: Η Αργεντινή κατακτά το 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που παραλίγο να μην διεξαχθεί λόγω της δικτατορίας του Videla, νικώντας στον τελικό του Μπουένος Άιρες την Ολλανδία με 3-1 στην παράταση. Ο Mario Kempes που σκοράρει στο 38 και στο 104 ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ.

1978: Πεθαίνει ο Γιώργος Κατσίμπαλης, λόγιος, μέλος της θρυλικής γενιάς του ’30. [γεν. 1899]


1979: Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Χέιγκ, διαφεύγει τρομοκρατικής επίθεσης, όταν το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του εκρήγνυται στο Βέλγιο.

1982: Καταργείται το κούρεμα με την ψιλή στον ελληνικό στρατό. Επιτρέπεται πλέον στους νεοσύλλεκτους να έχουν μαλλιά μέχρι 4 πόντους (4 εκ.)

1984: Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Φουκό.

1988: Η Ολλανδία νικά 2-0 τη Σοβιετική Ένωση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου και κατακτά το 8ο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης.

1990: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για οικονομική βοήθεια από την ΕΟΚ.


1991: Η ενωμένη Γιουγκοσλαβία αποτελεί πια παρελθόν, καθώς η Σλοβενία και η Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

1992: Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας ανακοινώνει ότι, η τρύπα του όζοντος πάνω από το Νότιο Πόλο, φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.

1993: Η Κιμ Κάμπελ εκλέγεται ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Καναδά. Παρέμεινε έως τις 4 Νοεμβρίου 1993.

1994: Σημειώνεται το 1.500ό γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο από τον Αργεντίνο Caceres.

1995: Στην Ιταλία, συλλαμβάνεται ο Λεολούκα Μπαγκαρέλα, που θεωρείτο ένας από τους αρχηγούς της Κόζα Νόστρα στη Σικελία.

1996: Ο βομβαρδισμός των πύργων Κχομπάρ στη Σαουδική Αραβία, σκορπίζει το θάνατο σε 19 Αμερικανούς στρατιωτικούς.

1997: Στη Γαλλία, πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο διάσημος ωκεανογράφος Ζακ-Ιβ Κουστό.

1998: Κυκλοφορούν στην αγορά τα Windows 98 της Microsoft.

2000: Ο Πάτρικ Κλάιφερτ της Εθνικής Ολλανδίας σημειώνει 4 γκολ στον αγώνα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (5-1) για το Euro 2000, ρεκόρ για τα τελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης από έναν παίκτη.

2004: Με το γκολ του Άγγελου Χαριστέα, η Εθνική Ελλάδος κερδίζει με 1-0 τη Γαλλία στα προημιτελικά του Euro 2004 και προκρίνεται στον ημιτελικό. Η Ελλάδα είναι στους «4» της Ευρώπης.


2009: Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ανακοινώνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική οικονομία, με στόχο την ενίσχυση των κρατικών ταμείων με έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Τα μέτρα είναι τα εξής: έκτακτη εισφορά στους κατόχους των σκαφών αναψυχής, ειδικός φόρος στα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ.ε, αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στα λαχεία και ρύθμιση του θέματος των ημιυπαίθριων χώρων. Ο υπουργός χαρακτηρίζει τα μέτρα δυσάρεστα, αλλά αναγκαία και δίκαια κοινωνικά κατανεμημένα.


2009: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών η αμερικανίδα ηθοποιός Φάρα Φόσετ


2009: Ήταν 25 Ιουνίου του 2009, όταν ο βασιλιάς της ποπ Michael Jackson άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 50 ετών. Ο θάνατός του συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη και βύθισε στο πένθος εκατομμύρια θαυμαστές του.
Η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά.
Η υγεία του Τζάκσον τον τελευταίο καιρό ήταν επιβαρυμένη και επίσης ήταν εθισμένος σε παυσίπονα φάρμακα. Ο θάνατος του προκλήθηκε από οξεία δηλητηρίαση μετά τη λήψη ισχυρού αναισθητικού, ηρεμιστικού καθώς και άλλων φαρμάκων. Το Νοέμβριο του 2011 ο προσωπικός γιατρός του Jackson, Conrad Murrey καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα από το θάνατό του, ο Michael Jackson είχε ανακοινώσει επίσημα την επιστροφή του στη σκηνή, με την συναυλία - υπερπαραγωγή «This is it».
Θα έκανε 50 συναυλίες, που ήταν όλες «sold out» από την πρώτη στιγμή και σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 1 εκ. θαυμαστές θα τον απολάμβαναν.