25.6.16

Ευρώτας: Το περιβόλι της Λακωνίας


Με πράσινο και γαλάζιο, παράδοση και διασκέδαση, ιστορία και όραμα, ο Δήμος Ευρώτα συνθέτει μια γοητευτική παλέτα εκπλήξεων.

Το μυθικό ποτάμι των αρχαίων Λακεδαιμονίων διασχίζει τον Δήμο Ευρώτα, χαρίζοντάς του ζωή αλλά και το όνομά του. Από το Γεράκι και τα Νιάτα μέχρι τη Σκάλα και το Ελος, τα χρώματα που συναντάς είναι το ίδιο έντονα, οι μυρωδιές το ίδιο αισθαντικές, η γη το ίδιο πλούσια, οι άνθρωποι το ίδιο ανοιχτόκαρδοι.

Απέραντοι πορτοκαλεώνες ντύνουν τις πεδιάδες του Ευρώτα, τα φορτωμένα κλαδιά των ελαιόδεντρων «στενάζουν» από το βάρος του ζωοδότη καρπού, το μάτι χορταίνει ατενίζοντας τους ατέλειωτους κάμπους της περιοχής. Αληθινό «περιβόλι της Λακωνίας» ο Ευρώτας, καυχιέται, ωστόσο, όχι μόνο για την εύφορη γη αλλά και για τον πλούτο της παράδοσής του, έτσι όπως τον «αφηγούνται» τα γραφικά του χωριά με τα αρχοντόσπιτα και τα πέτρινα καλντερίμια τους.

Το Γεράκι και το Αλεποχώρι απευθύνουν πρό(σ)κληση για σεργιάνι στο πατροπαράδοτο παρελθόν, το ιστορικό Παλαιομονάστηρο κρατά ζωντανές τις μνήμες από τα ιστορικά χρόνια της Επανάστασης, η πρωτεύουσα Σκάλα δίνει το σύνθημα της διασκέδασης και της καλής παρέας, οι θάλασσες του Ελους υπόσχονται ανεξάντλητες ώρες καλοκαιρινής απόλαυσης, ενώ οι Κροκεές «ταξιδεύουν» το όνομα της περιοχής στα πέρατα του κόσμου χάρη στον κροκεάτη λίθο, το σπάνιας ομορφιάς πέτρωμα που συναντάται μονάχα εδώ.

Με 15χλμ. ακτογραμμή και καρτποσταλικές παραλίες στον Λακωνικό κόλπο, ο Δήμος Ευρώτα είναι πολλά περισσότερα από μια ευλογημένη κι εύφορη κοιλάδα ανάμεσα στον Ταύγετο και τον Πάρνωνα. Μάλλον αυτόνομος προορισμός χειμώνα-καλοκαίρι, ιδίως αν αποφεύγεις την πολυκοσμία και έχεις αδυναμία στη φύση σε όλες τις πιθανές μορφές.


ΠΗΓΗ: thetravelbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου