23.11.16

Σαν σήμερα, 23 Νοεμβρίου... στη μουσική


1876: Γεννιέται στο Καντίθ της Ισπανίας ο συνθέτης Manuel de Falla.



1889: Το πρώτο jukebox κάνει την εμφάνιση του στο σαλόνι του ξενοδοχείου Palais Royale στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

1906: Ο σταρ της όπερας Ενρίκο Καρούζο καταδικάζεται σε πρόστιμο 10 δολαρίων για σεξουαλική παρενόχληση μιας νεαρής κοπέλας στο ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο καλλιτέχνης με το αριστερό του χέρι άγγιξε τον δεξί μηρό της παθούσας Χάνα Γκρέιαμ.

1925: Ο Αμερικανός συνθέτης και ενορχηστρωτής Johnny Mandel (John Alfred Mandel) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Έγραψε jazz μουσική για τραγούδια όπως τα "Not Really the Blues" (Woody Herman), "Low Life" (Count Basie) και "Suicide Is Painless" για την τηλεοπτική σειρά "M*A*S*H". Το θέμα "The Sandpiper" της ταινίας "The Shadow of Your Smile" που έγραψε με τον Paul Francis Webster, τους χάρισε το 1965 το βραβείο Όσκαρ "Best Song" και ένα χρόνο αργότερα το βραβείο Grammy "Song of the Year". Κέρδισε ακόμη δύο βραβεία Grammy, για την ενορχήστρωση του άλμπουμ του Quincy Jones "Vela" (1981) και του τραγουδιού "Unforgettable" (remix Natalie Cole και Nat King Cole) το 1992. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως Frank Sinatra, Diana Krall, Tony Bennett, Barbra Streisand κ.α. Το τραγούδι "Suicide Is Painless" ξανατραγουδήθηκε στις μέρες μας από καλλιτέχνες όπως οι Manic Street Preachers, Marilyn Manson κ.α.


1933: Γεννιέται ο Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέσκι.


1964: Οι The Rolling Stones μπαίνουν στη μαύρη λίστα του BBC για αντι-επαγγελματισμό. Το συγκρότημα είχε εμφανιστεί καθυστερημένα στα ραδιοφωνικά σόου "Top Gear" και "Saturday Club".



1976: Ο Jerry Lee Lewis εμφανίζεται έξω από την έπαυλη Graceland του Elvis Presley κρατώντας όπλο και φωνάζοντας: "Βγες έξω να σου δείξω ποιος είναι ο αληθινός βασιλιάς του rock 'n' roll". Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Lewis για οπλοκατοχή.

2008: Οι Guns N' Roses κυκλοφορούν το έκτο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο "Chinese Democracy". Είναι το πρώτο τους άλμπουμ από την κυκλοφορία του "The Spaghetti Incident?" το 1993. Αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει το 2000 αλλά ο παραγωγός Roy Thomas Baker υποστήριξε πως τα τραγούδια έπρεπε να ξαναηχογραφηθούν και από τότε άρχισε η περιπέτεια με αλλαγές παραγωγών, μηχανικών ήχου και μουσικών. Τελικά την παραγωγή υπέγραψαν ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Axl Rose και ο Caram Costanzo. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Chinese Democracy", "Better" και "Street of Dreams". Οι πωλήσεις του μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια αντίτυπα. 



ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ : 70η εθελοντική αιμοδοσία στη Νέα Κίο


Σας καλούμε στην 70η εθελοντική αιμοδοσία του συλλόγου μας που θα πραγματοποιηθεί στο Περιφερειακό Ιατρείο της Νέας Κίου 
σήμερα Τετάρτη 23 Νοεμβρίου από τις 5:00 έως τις 8:30.

Κατά την διάρκεια της αιμοδοσίας θα γίνεται ενημέρωση για την δωρεά μυελού των οστών.

Για την αιμοδοσία είναι απαραίτητος ο Α.Μ.Κ.Α σας.

Σας περιμένουμε όλους εκεί...

Οι αιμοληψίες γίνονται από το τμήμα αιμοδοσίας του Γ.Ν. Άργους.

Η δράση μας υποστηρίζεται από την Π.Ο.Σ.Ε.Α και τον ΣΚΑΙ με την ευγενική χορηγία της ΒΙΚΟΣ Α.Ε., η οποία ενισχύει τον θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το μαύρο σύννεφο που το λένε "κατάθλιψη"


Η συζήτηση (και η αναζήτηση) ενός δρόμου. Μια μητέρα συζητά (και οδοιπορεί) μαζί με την (πολυαγαπημένη) θυγατέρα.

Όταν το Παιδί κλειστεί στον εαυτό του, δεν ακούει πλέον.

Η Μητέρα είναι η Φωνή.

Η Μητέρα είναι το Χτύπημα στην Πόρτα της Ψυχής.

Η Μητέρα αρχίζει να ρωτάει. Ξέρει πως δεν θα πάρει απαντήσεις. Οι ερωτήσεις όμως θα κάνουν την δουλειά τους. Σπόροι είναι οι ερωτήσεις που θα  πέσουν στην ψυχή του παιδιού της. Όλο και κάποιος θα φυτρώσει. Η Μητέρα ξέρει πως πρέπει να είναι προσεχτική, να μην προσβάλλουν οι ερωτήσεις το Παιδί της, Να ΜΗΝ το κάνουν να νιώσει ΕΝΟΧΟ.

Τα παιδιά δεν φταίνε ποτέ.

Οι γονείς? Όχι, δεν φταίνε ούτε και αυτοί. Κανένας δεν φταίει!

- Γιατί δεν μιλάς ;

-……

Η λεπτή φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής σωπαίνει, η Μητέρα ξέρει πως το Παιδί θα της κλείσει το τηλέφωνο. Θα της στερήσει το Δικαίωμα να σταθεί δίπλα στο παιδί της. Όμως αυτή έγινε μάνα για να αγαπάει το παιδί. Και Αγάπη θα πει Δεν Εγκαταλείπω.

- Τι νομίζεις πως είναι η Κατάθλιψη;

- …….

- Εντάξει, αφού δεν μου απαντάς θα σου πω εγώ τι είναι η κατάθλιψη. Κατάθλιψη είναι η Σιωπή. Έχεις κατάθλιψη όσο δεν μιλάς. Η θεραπεία της κατάθλιψης είναι η φωνή σου. ΜΙΛΑ! Πες όσα σκέφτεσαι! Πες όσα σκέφτεσαι χωρίς να ντραπείς. Τι λόγο έχεις εσύ να ντραπείς; Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να ντρέπεται για τις σκέψεις του, κανένας δεν πρέπει να δειλιάζει μπροστά στις επιθυμίες του. Γιατί οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι μόνο από καλές σκέψεις, καλές πράξεις, καλές προθέσεις. Έχουμε κάθε δικαίωμα στις "κακές" σκέψεις, είναι κι αυτές κομμάτι του εαυτού μας. Ξέρεις εσύ κανένα παιδί που δεν ζήλεψε το αδελφάκι του; Πες λοιπόν όσα σκέφτεσαι σε μένα που δεν θα σε κρίνω. Πες τα για να τα ακούσεις και να τα αποδεχτείς. Όταν λέμε τις σκέψεις μας μπορούμε να τις ακούσουμε. Κι όταν ακούσουμε τις σκέψεις μας τι γίνεται; Μερικές από αυτές θα μας φανούν ανόητες. Έτσι θα απαλλαγούμε από αυτές. Άλλες θα μας φανούν "ότι ισχύουν" Καλές ή κακές, είναι δικές μας σκέψεις και δεν έχουμε παρά να τις αποδεχτούμε. Αυτές είναι. Όταν θα γίνεις ενήλικος θα καταλάβεις ότι διαφέρει "Να σκέφτεσαι άσχημα" από το "Να πράττεις άσχημα". Και διαφέρει πάρα πολύ.

- Γιατί δεν μπορώ να πω σε κανέναν τις σκέψεις μου;

- Γιατί Δεν Εμπιστεύεσαι. Και δεν φταις εσύ για αυτό, η ευθύνη είναι δική μου, της μητέρας σου. Η πρώτη σχέση που έχουμε σαν βρέφη με τη μητέρα μας καθορίζει την ικανότητα μας να Εμπιστευόμαστε  τους άλλους, να τους φέρνουμε κοντά μας ή να τους απορρίπτουμε και να είμαστε καχύποπτοι. Όταν γεννήθηκες εσύ, όσο κι αν σ' αγαπούσα, -και σ' αγαπούσα πολύ- εγώ ήμουν τρομαγμένη από την ευθύνη και μόνη και ….. πολλά ακόμα που πρέπει να ξέρεις.

- Δηλαδή, όταν ένα παιδί δεν έχει καλή σχέση με την μητέρα του, δεν θα  καταφέρει να κάνει τους άλλους να το αγαπήσουν; Θα είναι καχύποπτο και θα ζήσει μόνο του;

- Δεν θα σου πω ψέματα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβεί αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που σε όλη τους τη ζωή μένουν τα παιδιά που η μητέρα τους δεν τα αγάπησε. Φοβισμένοι ή βίαιοι ή απαθείς χαρακτήρες που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τους πλησιάσει. Όμως ακόμα πιο συχνά τα καταφέρνουν. Είτε γιατί κάποιος αντικατέστησε τη μητέρα τους με την δική του αγάπη και τη φροντίδα που τους έδειξε όταν ήταν παιδιά, είτε -και προσεξέ το- γιατί παρά τις δυσκολίες της παιδικής τους ηλικίας κατάφεραν να γίνουν ενήλικες. Ενήλικας δε σημαίνει μόνο ότι είμαι πάνω από μια ηλικία.  Ενήλικας σημαίνει ότι καταλαβαίνω το παρελθόν μου αλλά δεν είμαι σκλάβος του, Ζω στο Παρόν, δεν είμαι ένα φοβισμένο παιδί.

- Τι κάνει ένας ενήλικος όταν φοβάται;

- Πηγαίνει σε έναν καθρέφτη!

- …..

- Ναι, μη σου φαίνεται περίεργο, αυτό ακριβώς κάνει ο Ενήλικος όταν φοβάται. Πηγαίνει σε έναν καθρέφτη  και κοιτάζεται. Στον καθρέφτη βλέπει πως στην πραγματικότητα δεν είναι Εκείνος που φοβάται αλλά ένα μικρό παιδί. Όλοι μας κουβαλάμε ένα μικρό παιδί μέσα μας και βασίζουμε τη ζωή μας πάνω στα πρώτα μηνύματα που δεχτήκαμε. Θα μάλωνες ένα τρίχρονο παιδί επειδή φοβάται; Μήπως θα το έπαιρνες αγκαλιά και θα το ησύχαζες και θα του εξηγούσες πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να φοβάται, πως το σκοτάδι δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν ήλιο που δεν μπορεί να δει και πως μετά τη νύχτα έρχεται πάντα η μέρα; Στο χέρι σου είναι αν θα περάσεις όλη σου τη ζωή σαν τρίχρονο που δεν το πήραν αγκαλιά όταν φοβόταν.

- Τι κάνει ένας ενήλικος όταν δεν του αρέσει ο εαυτός του;

- Αναρωτιέται. Τι ξέρει για τον εαυτό του; Ξέρει μόνο πως έχει ξοδέψει πολύ χρόνο με το να είναι θυμωμένος με τα ελαττώματα του. Ξέρει πως είναι "δειλός", πως είναι "χαζός" και πολλά τέτοια ακόμα. Ξέρει επίσης πως έχει ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά που δεν είναι δυνατόν (ή είναι πολύ δύσκολο) να αλλάξουν. Ξέρει πως είναι πολύ χοντρός, πολύ αδύνατος, πολύ κοντός, έχει μεγάλο κεφάλι ή έχει μεγάλη μύτη. Αυτά που ξέρει για τον εαυτό του, τα έμαθε ασκώντας του κριτική για ατέλειωτες ώρες. Ο Ενήλικος, όταν δεν του αρέσει ο εαυτός του, ψάχνει να βρει τι τον εμποδίζει να είναι αποδεκτός και αξιοσέβαστος. Καταλαβαίνει πως δεν είναι  τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά αλλά η δική του πεποίθηση πως φταίει η εμφάνισή και ο χαρακτήρας του για όσα του συμβαίνουν. Κατά βάση όμως σκασίλα του για όλα αυτά. Του φτάνει μόνο πως Ζει. Ξέρει πως η ζωή είναι προνόμιο. Είναι παρά πολύ ωραίο να ζεις, να χαίρεσαι βλέποντας το φως του ήλιου, τους άλλους ανθρώπους, τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Αυτά του αρέσουν του Ενήλικου, δεν ασχολείται και πολύ με τον εαυτό του.

Η κατάθλιψη είναι η πιο διαδεδομένη ψυχική πάθηση στην εποχή μας (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αγγίζει το 15% έως 20% του πληθυσμού , ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου) και παρουσιάζεται σε ήπια, μέτρια και βαριά μορφή. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, η κοινωνική αποξένωση και η έλλειψη ισχυρών οικογενειακών δεσμών είναι βασικοί παράγοντες που είτε δημιουργούν είτε εντείνουν μία τέτοια κατάσταση.

Βασικότερο χαρακτηριστικό για την διαπίστωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων είναι η γνωστική τριάδα:
1)    Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του.
2)    Αρνητικές σκέψεις για την κοινωνία και το κοινωνικό περιβάλλον
3)    Αρνητικές σκέψεις για το μέλλον

Ένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να έχει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά ή ένα συνδυασμό αυτών. Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι τα ακόλουθα αισθήματα:
1)    Κατωτερότητας (αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης – οι άλλοι είναι ανώτεροι από τον ίδιο)
2)    Λύπης (αίσθημα μελαγχολίας, που μπορεί να εκφραστεί με κλάματα, απομόνωση, διαταραχή στον ύπνο κλπ)
3)    Ενοχής (αίσθημα πως φταίει για όλα όσα συμβαίνουν και πως πρέπει να τιμωρηθεί)

Υποθέτω πως οι περισσότεροι γονείς δεν θα αναγνωρίσουν πως η κακή διάθεση του παιδιού τους, η έντονη  αμφιθυμία (τη χαρούμενη διάθεση την ακολουθεί μια απότομη εναλλαγή θλίψης, συνήθως χωρίς σοβαρή αιτία), η έλλειψη αυτοεκτίμησης, ο φόβος της απώλειας στις διάφορες μορφές του (όπως είναι ο φόβος της απόστασης, του αποχωρισμού, το να μην μένει το παιδί μόνο του) είναι αποδείξεις της καταθλιπτικής ιδιοσυγκρασίας του. Αυτό μεταφράζεται πως θα πρέπει να το βοηθήσουν λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο στο  να εξελιχθεί σαν αυτόνομη προσωπικότητα.   Όμως η καταθλιπτική ιδιοσυγκρασία δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως το παιδί έχει ανάγκη από ιατρική βοήθεια ή υποστήριξη από ψυχολόγο. Μια οικογένεια με υπεύθυνους γονείς, που ανατρέφουν τα παιδιά με συνειδητό τρόπο είναι αρκετή για να δημιουργήσει έναν υγιή ενήλικα.

Δυστυχώς ακόμα και οι ειδικοί επιστήμονες δεν κάνουν κατανοητό στους πελάτες τους ότι η  Κατάθλιψη Δεν είναι ψυχική αρρώστια. Αντίθετα  επιμένουν να την παρουσιάζουν σαν σοβαρή αρρώστια, με διαστάσεις επιδημίας που θα οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην αυτοκτονία. Η κατάθλιψη πρώτα από όλα είναι τρόπος σκέψης που κάνει το άτομο να αισθάνεται θυματοποιημένο, αδύναμο και παθητικό. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που τόσο εύκολα φτάνουν στα χέρια των "ασθενών", έχουν βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας, που πάσχουν από βαριάς μορφής κατάθλιψη, να θεραπευτούν. Όμως έχουν καταστρέψει πολύ περισσότερους. Γιατί κάθε δυσκολία που -δεν μπορεί- θα συμβεί στη  ζωή όλων μας, δεν είναι παρά μια αρένα που μας προκαλεί να εμφανιστούμε με τα όπλα  μας και να δώσουμε  τη μάχη μας. Και υπάρχει ένα όπλο που είναι πάντα στη διάθεση του καθενός από εμάς. Η κοινή λογική, το μυαλό που σκέφτεται. Χρησιμοποιήστε αυτό το όπλο και θα είστε ανίκητοι, απρόσβλητοι από κάθε ψυχική αρρώστια. Αν είστε γονείς θέστε το προτεραιότητα, να μάθετε στα παιδιά σας να είναι λογικά. Πως θα το κάνετε αυτό; Αφήστε στην άκρη τα "πρέπει" και πιάστε δουλειά με τα "μπορώ" και τα "θέλω". Τα παιδιά χρειάζονται εξηγήσεις, ακριβείς και κατάλληλες για την ηλικία τους, όχι μομφές και ηθικολογίες.

Η λογική υπαγορεύει να βοηθείσετε τα παιδιά σας να εξελιχθούν σε αυτόνομες προσωπικότητες. Όταν ζείτε παραμελώντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, ακόμα και για "χάρη των παιδιών", όταν δεν δίνετε τις μάχες σας για να κατακτήσετε τη θέση που σας αρμόζει μέσα στην κοινωνία, την εργασία και την οικογένεια, όταν εξαρτάστε από τους άλλους, ΔΕΝ μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας. Χρησιμοποιήστε τη λογική, είναι το όπλο σας εναντίον του φόβου που σας κάνει παράλογους, δηλαδή σας κάνει κι εσάς παιδιά. Ας θέσουμε σαν στόχο να γίνουμε πρώτα εμείς ενήλικες και στη συνέχεια να αναθρέψουμε με υπευθυνότητα τα παιδιά που φέραμε στον κόσμο.


 Μένια Παπαδοπούλου

Προβολή ταινίας και βραδιά οικονομικής ενίσχυσης στο "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ" στο Άργος


Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος) θα προβάλει την μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Fragmenta» την Παρασκευή 25 Νοέμβρη.

Η προβολή ξεκινά στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Tα «Fragmenta» («Αποσπάσματα») εἰναι μια διακεκριμένη ταινία μικρού μήκους, παραγωγής 2016, για τη γυναικεία φύση από την παιδική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή.

Μετά το πέρας την προβολής θα υπάρξει σύνδεση μέσω Skype με την πρωταγωνίστρια της ταινίας και θεατρολόγο, Ισμήνη Σακελλαροπούλου. 

Θα ακολουθήσει βραδιά οικονομικής ενίσχυσης, με τα έσοδα να διατείθενται για τον Σύλλογο Προστασίας Κακοποιημένων Γυναικών και Ανήλικων Παιδιών "ΒΟΗΘΕΙΑ - ΕΛΠΙΔΑ - ΖΩΗ'' που εδρεύει στην Αθήνα.


Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Σενάριο :Ηλίας Χαρίσης ArtDirector και D.sart (digitalscenography): Ευθύμης Αργυράτος

Παίζουν: Ισμήνη Σακελλαροπούλου, Κωνσταντίνος Κάππας, Δημήτρης Γεωργαλάς, Άννα Παπαγεωργίου και η μικρή Ιωάννα Λιαρομμάτη.

Εμφανίζονται: Δημήτρης Σπανός, Αναστασία Χαλκοματά, Αγγελική Τσεκλένη και οι διασώστες/εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Μικές, Αντώνης Κωστάντης


Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτροπούλου 
Ενδυματολόγος: Άντρη Αναστασίου 
Μakeupartist και Special effects: Vera Davidova 
Μουσικήσύνθεση: Βαγγέλης Γιαλαμάς (Fragilestudios) Φωτογράφος πλατό: Δήμητρα Ρουγκάλα 
Βίντεο γυρισμάτων: Γιώργος Μαγεράκης 
Producer: A films

Μουσική βραδιά στο Λυγουριό, στις 27/11


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού "Ο Καββαδίας" σας προσκαλεί σε μια μοναδική μουσική βραδιά, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα 20:00. 

Το Duo "Αργολίς", που απαρτίζεται από τους Μόνικα Παπαϊωάννου (βιολί) και Ανδρέα Ρεντούλη (πιάνο-τενόρος) θα μας ταξιδέψει με τραγούδια της κλασικής μουσικής έως την εποχή του Χατζιδάκι. 

Επίσημη προσκεκλημένη θα είναι η φημισμένη σοπράνο Εβίτα Πετράκη, που θα παρουσιάσει άριες από όπερες και οπερέτες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου, στο Λυγουριό.

Είσοδος ελεύθερη

Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας διοργανώνει ROCK βραδιά στο Αψέντι στο Άργος στις 26/11


«Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», στις 28/11 στο Ναύπλιο


Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016, ώρα 6.00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου (25ης Μαρτίου 2).

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών & των Εμβολίων που διοργανώνουν από κοινού το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Δήμος Ναυπλιέων υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στόχος της Εκστρατείας Ενημέρωσης είναι να γίνει κατανοητό από όλους : 
-Πώς μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλλουν στη μείωση της άσκοπης χρήσης των αντιβιοτικών, μαθαίνοντας πότε πραγματικά χρειάζεται να πάρουν αντιβιοτικό και πότε όχι, 
-Ποιες είναι οι συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, 
-Πώς προλαμβάνονται οι λοιμώξεις μέσω των εμβολιασμών στους ενήλικες ώστε να μη νοσήσουν και να μη χρειαστεί τελικά να πάρουν αντιβιοτικό.

Το θέμα θα αναπτύξει η κ. Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ, Δ΄ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν. "ΑΤΤΙΚΟΝ".

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ στις 27/11


Το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «ΚΑΛΥΨΩ» συνεχίζοντας την πανελλαδική του δράση για την ενημέρωση του κοινού ανακοινώνει τη διοργάνωση μιας σημαντικής ενημερωτικής εκδήλωσης, με κεντρικό θέμα την Ψωρίαση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, ώρα 18:00, στο Θέατρο Τριανόν, στην πλατεία Συντάγματος, στο Ναύπλιο. Συνδιοργανώνεται με το δήμο Ναυπλιέων, τελεί υπό την αιγίδα του ΔΟΠΠΑΤ και είναι μία ευγενική χορηγία της εταιρείας Novartis.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού και η αποστιγματοποίηση της νόσου, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα μη μεταδοτικό, και σπάνια απειλητικό για τη ζωή. Επιφέρει ωστόσο τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση στους ασθενείς καθώς συχνά, η λανθασμένη ή ελλιπής ενημέρωση, οδηγεί στην αυτοαπομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ψωρίασης με τους οποίους μπορούν οι πάσχοντες να ωφεληθούν και να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους. 

Η εξάλειψη της προκατάληψης και του φόβου που υπάρχει για τη νόσο προϋποθέτει σωστή και έγκυρη πληροφόρηση. Το κοινό που θα συμμετέχει στην παραπάνω εκδήλωση θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη νόσο, τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείας, αλλά και να υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα στους διακεκριμένους ειδικούς ομιλητές και να συνομιλήσει με εκπροσώπους και συνεργάτες του Σωματείου ΚΑΛΥΨΩ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Το Σωματείο Καλυψώ, φορέας ενταγμένος στα εθνικά μητρώα φορέων παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και εθελοντικών ΜΗ.ΚΥ.Ο. έχει ως σκοπό τη διαρκή ενημέρωση και τη ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. 

Στόχοι του Καλυψώ είναι: 
Η ενημέρωση. 
Η υποστήριξη των δικαιωμάτων και η κοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο. 
Η ψυχολογική υποστήριξη (ατομικές συνεδρίες, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, ενδονοσοκομειακή, τηλεφωνική). 
Η εκπαίδευση και η δημιουργία (θεματικές συναντήσεις, βιωματικά εργαστήρια, προγράμμα εκπαίδευσης, ομάδα καλλιτεχνικής δημιουργίας & χειροτεχνίας). 

Μέλη του Σωματείου μπορούν να είναι άνθρωποι που υποφέρουν από ψωρίαση ή/και ψωριασική αρθρίτιδα, συγγενείς αυτών και όσοι σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη νόσο. 


ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ : Αρακάς λαδερός για σήμερα Τετάρτη 23/11


Υλικά Συνταγής

500 γραμμ. αρακάς καθαρισμένος
2 καρότα κομμένα σε φέτες
2 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ξερό
ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ματσάκι άνηθο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά χωρίς να πάρουν χρώμα το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3΄-4΄.

2. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τον αρακά, τον πελτέ, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Συμπληρώνουμε νερό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά.


3. Σκεπάζουμε και βράζουμε για 20΄. Τότε προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον άνηθο. Βράζουμε για 10΄ επιπλέον, να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Γίνονται... σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ



============================================

ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ



9η τακτική συνεδρίαση 
του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, ώρα 14.30 
Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης


============================================

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


============================================

ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



============================================

ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


============================================

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 (20:00) 
ΠΑΤΡΑ, Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών 
«Η Μουσική Συναντά την 7η Τέχνη»

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 (18:00) 
ΠΑΤΡΑ, Bright Side Study Room 
Νίκος Φορλίδας Frame Drums

ΠΑΤΡΑ, Θέατρο Αγορά


============================================

Ζώδια σήμερα 23 Νοεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Σήμερα έρχεσαι πιο κοντά στο ταίρι σου ή στο πρόσωπο που επιθυμείς. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δεις τι πραγματικά θέλεις και να κάνεις το επόμενο βήμα. Έχεις τους πλανήτες με το μέρος σου για αποκτήσεις τον έρωτα που έχεις φανταστεί. Η διασκέδαση σήμερα είναι προτεραιότητα. Θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις φίλους και αγαπημένους ανθρώπους. Η ανυπομονησία που νιώθεις για κάθε τι σε κάνει να λειτουργείς βιαστικά, με αποτέλεσμα να γίνονται μικρολάθη, κυρίως στον επαγγελματικό τομέα. 

ΤΑΥΡΟΣ
Τα θέματα καθημερινότητας που προκύπτουν, δημόσιες υπηρεσίες, σεμινάρια, μονοπωλούν το ενδιαφέρον σου. Ο σωστός προγραμματισμός σε βγάζει όμως και πάλι ασπροπρόσωπο. Ερωτικά έχουν αρχίσει τώρα να μπαίνουν όλα σε μια σειρά και να γίνονται πιο ξεκάθαρα. Τα θέλω σου μπορούν να ικανοποιηθούν, αρκεί να ενεργοποιηθείς κι εσύ και να δείξεις τι είναι αυτό που πραγματικά ζητάς. Όσον αφορά τα επαγγελματικά σου, σήμερα καλείσαι να δείξεις την υπομονή και την επιμονή σου σε σχέση με ένα θέμα που θα προκύψει. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Σήμερα διακατέχεσαι από μια αίσθηση ελευθερίας. Νιώθεις την ανάγκη να κάνεις πράγματα που έχεις καιρό να κάνεις, όπως να συναντήσεις φίλους από τα παλιά ή να κάνεις μια βόλτα μόνος, να σκεφτείς. Τα συναισθηματικά σοκ που έχεις υποστεί τον τελευταίο καιρό σε έχουν αλλάξει. Σήμερα είναι ευκαιρία να βγάλεις από πάνω σου αυτό το βαρύ συναίσθημα και να ζήσεις όμορφες στιγμές με αγαπημένους. Νέες γνωριμίες προκύπτουν, με άτομα που έχουν τελείως διαφορετικά ενδιαφέροντα από εσένα. Κάποιες αλλαγές μπορεί να χρειαστεί να κάνεις και στο χώρο του σπιτιού. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Η σημερινή ημέρα σου φέρνει τύχη στα συναισθηματικά. Σήμερα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να εκφράσεις το ερωτικό σου ενδιαφέρον ή και να κάνεις μια συζήτηση με το ταίρι σου, που σκέφτεσαι καιρό. Η λύση σε ένα θέμα που σε απασχολεί δείχνει να εμφανίζεται από το πουθενά, αφαιρώντας το άγχος από πάνω σου. Στα οικονομικά χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην παρασυρθείς σήμερα και κάνεις περιττά έξοδα. Οικογενειακά θέματα σε απασχολούν προς το απόγευμα ή θέματα σπιτιού. Βρίσκεις λύση και βοηθάς αγαπημένα πρόσωπα. 

ΛΕΩΝ
Σήμερα έχεις έντονη την επιθυμία να συναντήσεις αγαπημένους ανθρώπους. Οι φίλοι σου είναι κοντά σου και τρέχουν σε ό,τι ζητήσεις. Συναισθηματικά, η μέρα μπορεί να κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις, αφού επιτέλους νιώθεις ότι βρίσκεις ανταπόκριση από το ταίρι σου ή το άτομο που σε ενδιαφέρει. Μη φορτώνεις το πρόγραμμά σου με έξτρα υποχρεώσεις και μην προσπαθείς να τα προλάβεις όλα. Βάλε προτεραιότητες και βρες χρόνο να ξεκουραστείς και να αποβάλεις το άγχος. Φρόντισε τη διατροφή σου και τη φυσική σου κατάσταση. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Τον τελευταίο καιρό νιώθεις την ανάγκη να εκφράσεις τα συναισθήματά σου στο πρόσωπο που σε ενδιαφέρει. Βρίσκεσαι σε πολύ καλό δρόμο από τη στιγμή που έχεις καταλάβει ότι πρέπει να κουνήσεις κι εσύ το δαχτυλάκι σου, ώστε να έρθουν τα πράγματα όπως θέλεις. Βρίσκεις ανταπόκριση και από το ερωτικό και το φιλικό περιβάλλον και νιώθεις τους ανθρώπους που αγαπάς δίπλα σου. Είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος σήμερα να δώσεις συμβουλές και βοήθεια σε όποιον σου το ζητήσει. Δώσε προσοχή σε ένα οικονομικό θέμα και μην κάνεις σπατάλες. 

ΖΥΓΟΣ
Σήμερα σκέφτεσαι όλους τους στόχους που έχεις βάλει και τι από όλα αυτά είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα. Θέλεις να γίνουν όλα γρήγορα, εδώ και τώρα. Η αναμονή σε σκοτώνει και σου προκαλεί εκνευρισμό. Χαμήλωσε τους τόνους και κάνε υπομονή. Είναι άδικο να ξεσπάς σε άτομα που είναι κοντά σου, μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται εκεί. Στα συναισθηματικά σου αρχίζουν να μπαίνουν όλα σε σειρά, αλλά χρειάζεται και η δική σου βοήθεια. Μη διστάζεις να εκφραστείς και θα δεις ότι και οι άλλοι είναι δεκτικοί μαζί σου. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Νιώθεις αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Η λύση σε ένα θέμα που σε απασχολούσε καιρό, έρχεται να φωτίσει τη μέρα σου. Στα επαγγελματικά έχεις πιεστεί πολύ, τώρα όμως βρίσκεις το ψυχικό σθένος που χρειάζεται και παλεύεις με όλη σου τη δύναμη. Συναισθηματικά νιώθεις ένα μικρό μπέρδεμα, όπως πάντα εξάλλου, αφού οι γνωριμίες τον τελευταίο καιρό είναι πολλές. Μη ρισκάρεις να χαλάσεις μια καλή σχέση που σε ικανοποιεί σε όλα τα επίπεδα, γιατί πολύ σύντομα θα το μετανιώσεις. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Πολλές οι υποχρεώσεις και σήμερα κι εσύ τρέχεις να τα προλάβεις όλα. Συναντήσεις, μετακινήσεις, διάφορες συζητήσεις με οικογενειακά πρόσωπα πλαισιώνουν τη μέρα σου. Επαγγελματικά ίσως προκύψουν επιπλέον υποχρεώσεις σήμερα που δεν είχες υπολογίσει ή κάποιος μπορεί να σου φορτώσει τη δική του δουλειά. Μην αναλωθείς σε μικροτσακωμούς και εντάσεις, γιατί οι αντιδράσεις σου θα είναι υπερβολικές. Στα συναισθηματικά είναι θετικά τα πράγματα, αφού η γοητεία σου είναι έντονη και ξέρεις πώς να την ασκήσεις στο σύντροφο ή στο πρόσωπο που σε ενδιαφέρει. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η Σελήνη εισέρχεται στον Ζυγό σου δίνει ευχάριστη διάθεση. Μια λύση σε ένα οικονομικό θέμα έρχεται από το πουθενά και το άγχος φεύγει μακριά. Μη βιαστείς όμως να υποσχεθείς πράγματα που είναι πάνω από τις δυνατότητές σου, γιατί θα βρεθείς εκτεθειμένος. Στα ερωτικά μια νέα γνωριμία σού έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και σε κάνει να πιστεύεις ότι επιτέλους βρήκες αυτό που ψάχνεις. Θα σου έλεγα να μην ενθουσιάζεσαι τόσο εύκολα και να κρατάς μικρό καλάθι. Συναντήσεις, συζητήσεις και αθλητικές δραστηριότητες, ευνοούνται. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η Σελήνη εισέρχεται στον Ζυγό σου δίνει ευχάριστη διάθεση. Μια λύση σε ένα οικονομικό θέμα έρχεται από το πουθενά και το άγχος φεύγει μακριά. Μη βιαστείς όμως να υποσχεθείς πράγματα που είναι πάνω από τις δυνατότητές σου, γιατί θα βρεθείς εκτεθειμένος. Στα ερωτικά μια νέα γνωριμία σού έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και σε κάνει να πιστεύεις ότι επιτέλους βρήκες αυτό που ψάχνεις. Θα σου έλεγα να μην ενθουσιάζεσαι τόσο εύκολα και να κρατάς μικρό καλάθι. Συναντήσεις, συζητήσεις και αθλητικές δραστηριότητες, ευνοούνται. 

ΙΧΘΕΙΣ
Ο Ερμής σε σύνοδο με τον Κρόνο σε κάνει σκεπτικό και νιώθεις την ανάγκη να απομονωθείς, ώστε να κάνεις τον απολογισμό σου. Μια ευχάριστη έκπληξη όμως, που μπορεί να σου κάνει ο αγαπημένος σου, θα σου φτιάξει τη διάθεση. Επαγγελματικά έχεις δεχτεί πολλές πιέσεις τον τελευταίο καιρό, αλλά κάτι γίνεται και πάντα τα καταφέρνεις. Έτσι και σήμερα, εκεί που θα λες ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις, μια λύση που μπορεί να προέρχεται από τρίτο άτομο, θα παρουσιαστεί μπροστά σου. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα 23/11/2016

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στα ανατολικά και στα νότια της χώρας με πιθανότητα τοπικών βροχών και αίθριο καιρό στις υπόλοιπες περιοχές αναμένουμε σήμερα Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση θα κυμανθεί από 5 έως 16 και τοπικά 17 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 3 έως 14 στη βόρεια Ελλάδα, 8 έως 19 και τοπικά 20 στη δυτική Ελλάδα, 6 έως 16 στο βόρειο Αιγαίο και από 11 έως 21 και τοπικά 22 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από τα νοτιοανατολικά έως 6 μποφόρ, και στο Αιγαίο από τα ανατολικά – βορειοανατολικά με την ίδια ένταση.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου


1499: Εκτελείται στο Λονδίνο ο Φλαμανδός Perkin Warbeck, που ισχυριζόταν, πως ήταν ο χαμένος γιος του βασιλιά Εδουάρδου του IV, επειδή προσπαθούσε, δήθεν ν' αποδράσει από τον Πύργο του Λονδίνου.



1804: Γεννιέται ο 14ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Πιρς Φράνκλιν.



1824: Ο Ιμπραήμ φθάνει με τη στρατιά του στη Σούδα της Κρήτης, καθ' οδόν προς την Πελοπόννησο.

1824: Ρουμελιώτικα στρατεύματα εισέρχονται στην Πελοπόννησο, κατόπιν προσκλήσεως των Κυβερνητικών. (Εμφύλιος Πόλεμος)



1826: Πεθαίνει ο Γιόχαν Μπόντε, γερμανός αστρονόμος, που προσδιόρισε τον εμπειρικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει τον προσδιορισμό της απόστασης των πλανητών από τον Ήλιο, γνωστό ως νόμο Titus-Bode. Δημοσίευσε άτλαντα με 17.2490 αστέρες και νεφελώματα. (Γεν. 19/1/1747)

1837: Εκδίδεται νόμος "Περί Τύπου" στην Ελλάδα και θεσπίζονται ποινές για τους παραβάτες.



1838: Γεννιέται ο Στέφανος Σκουλούδης, Έλληνας τραπεζίτης, διπλωμάτης, πολιτικός και υψηλόβαθμος τέκτων, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας. 



1859: Γεννιέται ο Γουίλιαμ Μπόνεϊ, γνωστός ως Billy the Kid, διαβόητος φυγόδικος για το φόνο 27 ανθρώπων στην αμερικανική Δύση.

1863: Ξεκινά η μάχη της Τσατανούγκα.



1867: Τρεις ιρλανδοί εθνικιστές εκτελούνται στο Μάντσεστερ, επειδή σκότωσαν ένα αστυνομικό. Έμειναν στην ιστορίας ως οι Μάρτυρες του Μάντσεστερ.



1874: Εκδίδεται το Far from the Madding Crowd, από τον Thomas Hardy.



1876: Γεννιέται στο Καντίθ της Ισπανίας ο συνθέτης Manuel de Falla.



1887: Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Μπόρις Καρλόφ, ο πρώτος "Φραγκενστάιν" της μεγάλης οθόνης.



1888: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Χάρπο Μαρξ, ένας εκ των τεσσάρων αδερφών Μαρξ.



1889: Γεννιέται η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη γνωστότερη ως «Νέλις».

1900: Έργα του Κλοντ Μονέ εκτίθενται στην γκαλερί του Παρισιού, Ντιράν-Ριέλ.



1904: Τελετή λήξης των 3ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στον Άγιο Λουδοβίκο (St Louis) των ΗΠΑ. Οι πρώτοι αγώνες επί αμερικανικού εδάφους στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία. Η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο, στην άρση βαρών με τον Περικλή Κακούση.



1906: Ο σταρ της όπερας Ενρίκο Καρούζο καταδικάζεται σε πρόστιμο 10 δολαρίων για σεξουαλική παρενόχληση μιας νεαρής κοπέλας στο ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο καλλιτέχνης με το αριστερό του χέρι άγγιξε τον δεξί μηρό της παθούσας Χάνα Γκρέιαμ.



1909: Οι αδελφοί Ράιτ ιδρύουν εταιρία για την εμπορική κατασκευή αεροσκαφών.

1910: Ο Γιόχαν Άλφρεντ Άντερ γίνεται ο πρώτος πολίτης που εκτελείται στη Σουηδία με γκιλοτίνα αλλά και ο τελευταίος στον οποίο επιβάλλεται η ποινή του θανάτου.



1920: Γεννιέται ο Πολ Σελάν, ρουμανοεβραϊκής καταγωγής γάλλος ποιητής, που έγραψε στη γερμανική γλώσσα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα με πολλούς επιγόνους. (Θαν. 20/4/1970)



1929: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Ζορζ Κλεμανσό, που διετέλεσε δήμαρχος, βουλευτής, γερουσιαστής, υπουργός και πρωθυπουργός στη Γαλλία.



1932: Συγχωνεύονται τα βασίλεια Νατζντ και Χετζάζη, σχηματίζοντας το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, υπό τον βασιλιά Αμπντ αλ-Αζίζ Ιμπν Σαούντ.



1933: Γεννιέται ο Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέσκι.



1936: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού Life.

1939: Στον Ατλαντικό, το καταδρομικό "Ντόιτσλαντ" του Γ' Ράιχ βυθίζει το βρετανικό πλοίο "Ραβαλπίντι", σκοτώνοντας 300 επιβάτες.

1941: Στρατεύματα των ΗΠΑ μεταφέρονται στη Δανική Γουιάνα για να φρουρούν ορυχεία βωξίτη.



1941: Γεννιέται ο Ιταλός ηθοποιός, Φράνκο Νέρο.

1942: Οι Σοβιετικοί αρχίζουν επίθεση στο Στάλινγκραντ εναντίον των Γερμανών.

1945: Με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η χορήγηση δελτίου τροφίμων στις ΗΠΑ σταματά, εκτός από την παροχή ζάχαρης, ενώ το εμπόριο της μαύρης αγοράς εξακολουθεί σε όλη την Ευρώπη.



1946: Γεννιέται ο Γιώργος Κούδας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.



1950: Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Μάικ Γαλάκος.



1955: Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Ντίνος Κούης, σύμβολο για την ομάδα του Άρη.



1958: Πεθαίνει ο Νικόλαος Γεωργαντάς, έλληνας δισκοβόλος. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο δίσκο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αγίου Λουδοβίκου το 1904. (Γεν. 27/2/1880)



1959: Γεννιέται ο Σκωτσέζος Maxwell Caulfield ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.



1963: Το BBC μεταδίδει το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Doctor Who» που συνεχίζεται έως σήμερα.

1964: Το Βατικανό καταργεί τα λατινικά από επίσημη γλώσσα του.



1964: Ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ ΝτιΜπέικι πραγματοποιεί την πρώτη παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (μπάι-πας).



1966: Γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός Βενσάν Κασέλ.

1970: Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ομάδα διάσωσης προσγειώθηκε 23 μίλια από το Ανόι, αλλά δεν καταφέρνει να βρει αιχμαλώτους πολέμου.

1973: Η Yvonne Burke φέρνει στη ζωή την κόρη της και γίνεται το πρώτο μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, που γίνεται μητέρα, όντας εν ενεργεία.


1976: Ο Ζακ Μαγιόλ γίνεται ο άνθρωπος που βουτά σε βάθος 100 μέτρων χωρίς τη βοήθεια αναπνευστικής συσκευής.



1976: Αεροπλάνο YS-11 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται κοντά στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 50 επιβαίνοντες, από τους οποίους τέσσερις είναι μέλη του πληρώματος.



1976: Πεθαίνει ο Αντρέ Μαλρό, γάλλος συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και πολιτικός. («Η κατάσταση του ανθρώπου», «Αντιαπομνημονεύματα», «Ελπίδα») (Γεν. 3/11/1901)

1979: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάζεται ο Τόμας ΜακΜάχον, μέλος του IRA, για τη δολοφονία του Λόρδου Μάουντμπάουτεν και άλλων τριών ατόμων.

1979: Γεννιέται ο Τούρκος ποδοσφαιριστής Νιχάτ Καβεχτσί.



1979: Γεννιέται το μοντέλο και ηθοποιός από τη Βρετανία, Κέλι Μπρουκ.

1980: Στην Ιταλία, περίπου 4.800 είναι οι νεκροί του σεισμού των 7,2 Ρίχτερ, του μεγαλύτερου, που συγκλονίζει την Ευρώπη από το 1915.

1981: Ψιλές, δασείες και περισπωμένες "εξαφανίζονται" από τα τετράδια των μαθητών, με την εφαρμογή στα σχολεία του μονοτονικού.

1985: Αεροπειρατεία σημειώνεται σε αεροσκάφος που πετά από την Αθήνα στο Κάιρο. Τελικά προσγειώνεται στη Μάλτα και στρατιώτες της Αιγύπτου πραγματοποιούν επιχείρηση στην οποία όμως σκοτώνονται 60 άτομα.



1988: Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Τράπεζας Κρήτης, Γιώργος Κοσκωτάς, συλλαμβάνεται από το FBI στις ΗΠΑ για χρέη προς το αμερικάνικο δημόσιο. («Σκάνδαλο Κοσκωτά»)

1988: Ο Wayne Gretzky σημειώνει το 600ό γκολ στο NHL (χόκεϊ).



1989: ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός συμφωνούν και ο Ξενοφών Ζολώτας σχηματίζει την οικουμενική κυβέρνησή του.

1990: Σε 80.000 υπολογίζονται οι Έλληνες χρήστες ναρκωτικών.

1991: Στην Ιταλία, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες διαδηλώνουν κατά των μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΟΚ, οι οποίες τους υποχρεώνουν να μειώσουν την παραγωγή τους.



1991: Πεθαίνει ο Γερμανός ηθοποιός Κλάους Κίνσκι.

1992: Την ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο γ.γ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι.

1992: Γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, Μάιλι Σάιρους, η Χάνα Μοντάνα του γνωστού τηλεοπτικού σόου.



1992: Η IBM παρουσιάζει το πρώτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone) με την κωδική ονομασία «Angler», στην έκθεση COMDEX του Λας Βέγκας.

1993: Στο Περού, οι τοπικές αρχές της πόλης Αρεκίπα εγκρίνουν την κατασκευή πολυτελούς οίκου ανοχής για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων.

1994: Ισόβια συν 21 χρόνια επιβάλει το Κακουργιοδικείο της Κορίνθου στον Μανόλη Δουρή, για το βιασμό και τη δολοφονία του 7χρονου γιου του.

1995: Την άρση του εμπάργκο κατά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.



1995: Πεθαίνει ο Λουί Μαλ, γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Γεν. 30/10/1932)



1996: Η ελληνίδα "Μις Ελλάς" Ειρήνη Σκλήβα εκλέγεται "Μις Κόσμος", στα καλλιστεία που πραγματοποιήθηκαν στην Ινδία.

1996: Αεροπειρατές καταλαμβάνουν αεροσκάφος των αιθιοπικών γραμμών. Τελικά αυτό συντρίβεται στον Ινδικό Ωκεανό όταν τελειώνουν τα καύσιμα με αποτέλεσμα οι 135 επιβαίνοντες να σκοτωθούν.

1997: Η Αυστρία και η Ουγγαρία υπογράφουν συμφωνία βάσει της οποίας προτείνουν να αναλάβουν τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro) του 2004.

1998: Ο 37χρονος ιδιόρρυθμος παίκτης των Chicago Bulls Dennis Rodman καταθέτει αίτηση διαζυγίου από την Carmen Electra (πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς "Baywatch") 9 μόλις ημέρες μετά τον γάμο τους, στις 14/11/98, με την αιτιολογία ότι ήταν μεθυσμένος κατά την τέλεση του μυστηρίου.



1999: Πεθαίνει η Φίμπι Σνέτσινγκερ, Αμερικανίδα παρατηρήτρια πουλιών, η πλέον διάσημη αυτού του «σπορ», με παρατηρήσεις 8.398 ειδών στο ενεργητικό της. 

1999: Ο Λεωνίδας Σαμπάνης κερδίζει 2 αργυρά μετάλλια (145 κιλά στο ζετέ και 315 κιλά στο σύνολο) στην κατηγορία των 62 κιλών και η Ιωάννα Χατζηιωάννου το χάλκινο στο ζετέ με 127,5 κιλά (πανελλήνιο ρεκόρ) στην κατηγορία των 63 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

2003: Μετά από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων ο πρόεδρος της Γεωργίας Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε παραιτείται.



2005: Στη Λιβερία στο δεύτερο γύρο των εκλογών η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ επικρατεί του αστέρα του ποδοσφαίρου Ζορζ Γουεά και γίνεται η πρώτη γυναίκα που ηγείται αφρικανικού κράτους.

2006: Μια σειρά βομβιστικών ενεργειών συγκλονίζει την περιοχή Σαντρ στα προάστεια της Βαγδάτης. Συνολικά σκοτώνονται 215 άτομα και τραυματίζονται 257.



2006: Πεθαίνει ο Ρώσος πράκτορας Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό υλικό και η κατάσταση του προκάλεσε σοκ σε όλο τον πλανήτη. «Πλήρωσε» της αποκαλύψεις του για τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

2009: Στις Φιλιππίνες γράφεται μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία της χώρας. Ένα κομβόι ανθρώπων ακολουθεί τον Εσμαέλ Μανγκουντάντατου που πηγαίνει να υποβάλει επίσημα την υποψηφιότητα του για αντιδήμαρχος της πόλης Μπουλουάν. Στο κομβόι συμμετέχουν παιδιά, γυναίκες και δημοσιογράφοι. Ομάδα ενόπλων του επιτίθεται και ακολουθεί μια άνευ προηγούμενου σφαγή με 58 θύματα. Στη συνέχεια οι εκτελεστές έθαψαν τους νεκρούς σε ομαδικό τάφο που όμως εντοπίστηκε άμεσα.