13.7.16

"Από το χθες στο αύριο" του Δημήτρη Καμπουράκη


Όταν μέσα στη Βουλή και μπροστά στους κυβερνητικούς βουλευτές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλά για κόστος 86 δισ. ευρώ από «τη διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης», τότε δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ: Όταν ένας ΕΝΦΙΑ των 2,6 δισ. ήταν ικανός να καταποντίσει μια κυβέρνηση, τότε τι αλήθεια μπορούν να κάνουν 33 ΕΝΦΙΑ μαζεμένοι; Η απάντηση είναι απλή: Πιθανότατα να μην καταφέρουν ούτε να ιδρώσει το αυτί ενός ολόκληρου λαού και της κυβέρνησής του. Όλα εξαρτώνται από τον πολιτικό χρόνο. Τη μια στιγμή 2,6 δισ. δημιουργούν πολιτικό σεισμό και την άλλη στιγμή 86 δισ. περνούν απαρατήρητα.

Αυτή την ώρα, βρισκόμαστε σ' ένα μεταίχμιο. Έως χθες, τερατώδη κόστη μεταφράζονταν στη λαϊκή συνείδηση ως δικαιολογημένη αποπληρωμή κυβερνητικών ηρωισμών. Αύριο, ακόμα και το ελάχιστο οικονομικό βάρος στους λαϊκούς ώμους θα υπερδιογκώνεται, πολλαπλασιάζοντας το πολιτικό κόστος για τους κατέχοντες την εξουσία. Σήμερα είμαστε στο οριακό πολιτικό σημείο μετάβασης από το χθες στο αύριο. Γι' αυτό βλέπουμε αυτήν τη λυσσαλέα μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ποιος τελικά θα κερδίσει; Δεν ξέρω. Σίγουρα όμως ξέρω ποιος θα χάσει. Είναι νομοτελειακό.


ΠΗΓΗ: facebook, Δημήτρης Καμπουράκης

Πόσοι υπουργοί χρειάζονται για να κλαδέψουν έναν ευκάλυπτο στο Άργος;


Και ενώ ακόμα δεν έχουν βρει ποιος έχει την ευθύνη για τον ευκάλυπτο που έπεσε και σκότωσε έναν 57χρονο μοτοσικλετιστή έξω από το Άργος, τελικά τη λύση καλούνται να δώσουν 4 υπουργοί της κυβέρνησης. Την ιδέα γι' αυτό είχε ο Γιάννης Ανδριανός, που έστειλε στην Βουλή την πτώση του ευκάλυπτου ζητώντας να μάθει «με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα σχεδιαστεί άμεσα η συνολική συντονισμένη αντιμετώπιση του κινδύνου ατυχημάτων από την πτώση κλαδιών δέντρων;».

Έτσι λοιπόν οι Υπουργοί Κουρουμπλής, Σπιρτζής, Αποστόλου και Σκουρλέτης καλούνται να πάρουν τα κλαδευτήρια τους και να 'ρθουν τάχιστα να κλαδέψουν τον επίμαχο ευκάλυπτο που οι αρμόδιοι φρόντισαν να τον αφήσουν ακλάδευτο με αποτέλεσμα να πάρει στον λαιμό του έναν άνθρωπο, και τώρα ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον... 

Το περιεχόμενο της Ερώτησης το αφήνουμε στην κρίση του κοινού:
«Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα του Σαββάτου, 9 Ιουλίου στις 13.30 στην παλαιά Εθνική οδό Άργους-Κορίνθου που προκάλεσε η πτώση τμήματος ευκαλύπτου, χωρίς μάλιστα ακραία καιρικά φαινόμενα, και κόστισε τη ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας που περνούσε από το σημείο με το δίκυκλό του, και δεδομένου του ότι η ευθύνη κλάδευσης και εκρίζωσης δέντρων που βρίσκονται σε σημεία διέλευσης πεζών ή οχημάτων ποικίλει ανάλογα με το σημείο που αυτά βρίσκονται – κατά περίπτωση ανήκει, μεταξύ άλλων, στο Υπουργείο Υποδομών, στην Περιφέρεια, στο Δήμο – διά της παρούσης υπογραμμίζω την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής μιας συνολικής και συντονισμένης  πολιτικής για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου με κοινές κατευθυντήριες γραμμές για σχετικούς ελέγχους, την κλάδευση ή και την εκρίζωση δέντρων, όπου απαιτείται για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα τραγικά γεγονότα.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα σχεδιαστεί άμεσα η συνολική συντονισμένη αντιμετώπιση του κινδύνου ατυχημάτων από την πτώση κλαδιών δέντρων με κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την κλάδευση και την εκρίζωση δέντρων όπου χρειάζεται, για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα τραγικά γεγονότα όπως αυτό στην παλαιά Εθνική οδό Άργους-Κορίνθου».


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Ελεύθερο άφησαν εισαγγελέας και ανακριτής τον πα-τέρα βιαστή του 12χρονου!


Έπειτα από πολύωρη ανάκριση, αποφασίστηκε η προφυλάκιση του ενός από τους δύο ομοφυλόφιλους συντρόφους που βίαζαν και ασελγούσαν κατ' εξακολούθηση σε 12χρονο αγόρι μέσα στο σπίτι τους. 

Οι δύο άνδρες από το Άργος είχαν συλληφθεί έπειτα από καταγγελία της μητέρας, όταν αυτή αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον μικρό.

Εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν την προφυλάκιση του φίλου, αφήνοντας ελεύθερο τον ...πατέρα! Η δικαιολογία που προέβαλε ο πα-τέρας για να γλιτώσει τη φυλακή, είναι το υψηλό ποσοστό αναπηρίας που έχει διαγνωστεί και που ξεπερνά το 50%. Γι' αυτό το λόγο αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο σπίτι που συγκατοικούν οι δύο άνδρες στο Άργος, μετά από καταγγελία της μητέρας του 12χρονου αγοριού.

Εν τω μεταξύ, από τις Αρχές ορίστηκε παιδοψυχολόγος για να παρακολουθήσει το παιδί και να το βοηθήσει.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν από την αστυνομία, που προς το παρόν δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία των δραστών.




ΠΗΓΗ: anagnostis.org

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ : ΕΡΩΦΙΛΗ του Γ. Χορτάτση


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, ώρα 21:30
Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου, Τρίπολη

Ερωφίλη: Η φίλη του έρωτα. Η φίλη της καρδιάς και της ψυχής, της άγουρης νιότης, που ακόμα και με το θάνατο της υπερασπίζεται την επιλογή της να ζήσει ελεύθερη. Εναντιώνεται στους νόμους μιας ψεύτικης και αυταρχικής κοινωνίας. 
Ακόμα και σήμερα, υπάρχει ανάγκη από πολλές «Ερωφίλες». Πολλές γυναίκες, και στην Ευρώπη ακόμα, φορούν μπούργκα και ας μην το ξέρουν…
Η «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση είναι μια τραγωδία Έρωτα και Θανάτου, αλλά ταυτόχρονα είναι ένας ύμνος στη Ζωή και στον Άνθρωπο.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Μουσική: Ανακρέων Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Στέφανος Κεραμιδάς
Παίζουν: Φωτεινή Φιλοσόφου, Γιάννης Νικολαΐδης, Τζένη Οικονόμου, Γιάννης Τσιώμου, Βασίλης Ασημακόπουλος

Προπώληση εισιτηρίων: MUSIC CENTER – Γεωργίου Α’ 3 – 2710224545

Τιμή: κανονικό 15 € – μειωμένο 10 € (φοιτητές, άνεργοι) προπώληση 12 €



Αντίο κυρά Χρυσούλα...


Αγαπημένη φιγούρα για πολλά χρόνια στα μάτια μου... Παιδική φίλη της μητέρας μου που η ζωή και οι υποχρεώσεις τις χώρισαν αλλά ξανάσμιξαν στο χώρο του ΚΑΠΗ και... μεγαλούργησαν παίζοντας θέατρο, χορεύοντας, τραγουδώντας, μαγειρεύοντας για τις εκδηλώσεις του Δήμου Νέας Κίου... 

Πάντα πρόσχαρη και χαμογελαστή... Μια γυναίκα χαρά Θεού... Πάντα είχε ένα καλό λόγο να πει και ποτέ δεν την είδα θλιμμένη... 


Τα τελευταία χρόνια όμως δεν ήταν καλά... Και τώρα έφυγε για το μεγάλο ταξίδι αφήνοντας πίσω της πολλά παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα... 

Καλό ταξίδι κυρά Χρυσούλα! Καλό Παράδεισο! 
Συλλυπητήρια στους δικούς σου ανθρώπους!

Θα σε θυμάμαι πάντα με αγάπη και χαμόγελο!

Η κυρά - Χρυσούλα σε μια θεατρική παράσταση
του ΚΑΠΗ Νέας Κίου πριν από αρκετά χρόνια...

Α.Χ.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2016 στη Νέα Κίο - 3η Συνάντηση χορευτικών παιδικών συγκροτημάτων


Χθες βράδυ,  στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2016" η εκδήλωση "Παιδί και Παράδοση" συγκέντρωσε στην Πλατεία Δημάρχου Κατριλιώτη στη Νέα Κίο, πολύ κόσμο, που παρακολούθησε την 3η Συνάντηση χορευτικών παιδικών συγκροτημάτων.

Στην Συνάντηση συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα:

Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο “XΟΡΟΣΗΜΟ”,  Πολιτιστικός Σύλλογος Άστρους και
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κίου.


























Αυτή ήταν η δεύτερη εκδήλωση του Φεστιβάλ και... αναμένουμε την τρίτη, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 19 Ιουλίου και ώρα 21.00 στην Πλατεία Δημάρχου Κατριλιώτη και είναι η εξής :

«Στον ουρανό μια νύχτα με τ΄αστέρια»

Έχοντας οδηγό το αργεντίνικο αλλά και το ελληνικό τανγκό θα περάσουμε μια βόλτα από το Μεξικό για να επιστρέψουμε στη Μεσόγειο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα ακολουθώντας ή ψάχνοντας το δικό μας αστέρι. 

Τραγούδι: Κλεονίκη Δεμοίρη 

Πιάνο: Νεοκλής Νεοφυτίδης



Ζώδια σήμερα 13 Ιουλίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η μέρα σας βρίσκει έντονα προβληματισμένους με διάφορα θέματα τα οποία θέλετε να τακτοποιήσετε και ίσως να μη νιώθετε ότι έχουν την έκβαση που εσείς υπολογίζατε. Κρατήστε χαμηλούς τόνους στα επαγγελματικά σας και φροντίστε να μη δείχνετε ξεκάθαρα τις προθέσεις σας στους συναδέλφους σας. Και στα ερωτικά σας θα υπάρξει ένας προβληματισμός, καθώς θα νιώσετε ότι υπάρχει μία διάσταση απόψεων με το σύντροφό σας και ότι θα πρέπει αυτή τη φορά να κάνετε εσείς πίσω, προκειμένου να μην πάρει διάσταση ένας καυγάς.

ΤΑΥΡΟΣ
Η μέρα απαιτεί προσοχή κυρίως στις διεκδικήσεις σας σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Θα νιώσετε πως θέλετε παραπάνω από όσα μπορούν να σας προσφέρουν οι άλλοι και αυτό το συναίσθημα ενδεχομένως να σας καταπιέσει. Προσπαθήστε να έχετε ένα φίλτρο απέναντι σε ό,τι μπορεί να σας ρίξει τη διάθεση σήμερα, κυρίως στον επαγγελματικό τομέα. Η μέρα σήμερα είναι πάρα πολύ καλή για τις ερωτικές σας επιδιώξεις. Μπορείτε εσείς οι αδέσμευτοι μέσα από τις συναναστροφές σας, να βρείτε ένα πρόσωπο που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Σήμερα μπορείτε να βρείτε λύσεις για θέματα που σας απασχολούσαν κατά το παρελθόν και θα χαρείτε πάρα πολύ, γιατί θα δείτε αυτά τα θέματα να φτάνουν στο σημείο που εσείς θέλετε. Στα επαγγελματικά σας σήμερα θα νοιώσετε ευχαριστημένοι με τους συνεργάτες και τους ανωτέρους σας, αλλά και από τον ίδιο σας τον εαυτό. Στα αισθηματικά σας βάζετε σε τάξη τη σκέψη σας και ορίζετε τις προτεραιότητές σας. Εσείς οι δεσμευμένοι ίσως θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο ταίρι σας, έτσι ώστε να μη σας κάνει παράπονα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ξεκινάτε τη μέρα σας σήμερα με μεγάλη αισιοδοξία και πολύ κέφι. Στα επαγγελματικά σας αισθάνεστε πάρα πολύ δημιουργικοί, το ένστικτό σας στις αποφάσεις που θα πάρετε θα αποδειχθεί αλάθητο και θα νιώθετε όμορφα ό,τι κι αν κάνετε. Είστε σε μία φάση που αναζητάτε την ηρεμία και την ασφάλεια στα ερωτικά σας και προσδοκάτε να λάβετε συναίσθημα από το ταίρι σας. Οι αδέσμευτοι νιώθετε την ανάγκη να βιώσετε τη συντροφικότητα που σας λείπει, αλλά δεν έχετε σκοπό να κάνετε εκπτώσεις στα θέλω σας. 

ΛΕΩΝ
Οι καταστάσεις που βιώνετε στα επαγγελματικά δε σας καλύπτουν και σας δημιουργούν μία εσωτερική σύγχυση. Από τη μία θέλετε να εμπιστευθείτε ανθρώπους και να μοιραστείτε μαζί τους τις ιδέες και τα πλάνα σας, από την άλλη όμως δεν είστε σίγουροι για το ποια άτομα πρέπει να εμπιστευτείτε τελικά. Φροντίζετε να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας σήμερα στα επαγγελματικά, έτσι ώστε να μην έχει κανείς παράπονο από εσάς και να μη δώσετε λαβή για κανένα σχόλιο εις βάρος σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Σήμερα αυτό που εσωτερικά και ουσιαστικά επιθυμείτε, είναι να δραπετεύσετε από όλους και από όλα και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, έτσι ώστε να καλύψετε τις προσωπικές σας ανάγκες. Δε θέλετε να καταπιαστείτε με βαρετές δραστηριότητες, γιατί αυτό που σας ευχαριστεί περισσότερο σήμερα είναι να έρθετε πιο κοντά με τους φίλους σας και να διασκεδάσετε. Αφιερώστε χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα και δείξτε με τον τρόπο σας το πόσο καλά νιώθετε που είστε παρέα με τους φίλους σας. Στα αισθηματικά σας υπάρχει μία αναποφασιστικότητα σχετικά με το αν θέλετε να είστε με το άτομο που σας ενδιαφέρει ή όχι.

ΖΥΓΟΣ
Μέρα αλλαγών η σημερινή για εσάς, αν και οι αλλαγές δεν είναι και το δυνατό σας χαρτί. Ωστόσο σήμερα θέλετε να αλλάξετε κάποιες καταστάσεις που νιώθετε ότι δε σας εκφράζουν και δε σας αντιπροσωπεύουν. Ίσως να είναι η διάθεσή σας για αλλαγή έντονη, γιατί παρατηρείτε το τελευταίο διάστημα μία στασιμότητα στην καθημερινότητά σας γενικότερα. Στα αισθηματικά σας, το κλίμα στη σχέση σας για εσάς τους δεσμευμένους θα είναι περίφημο και θα νιώσετε έντονο πάθος με το σύντροφό σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Με πολλά και ταυτόχρονα πράγματα θα ασχοληθείτε σήμερα, καθώς πολλοί τομείς της ζωής σας χρειάζονται μια επανεκκίνηση. Από τη μία τα επαγγελματικά σας και οι υποχρεώσεις σας που θα είναι αυξημένες, από την άλλη οι επαφές σας με αγαπημένα σας πρόσωπα τα οποία θα θελήσουν να σας δουν και να περάσουν χρόνο μαζί σας. Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται και το πραγματικό θέλω σας για σήμερα, που είναι να ασχοληθείτε με την ερωτική σας ζωή. Να μιλήσετε με το σύντροφό σας εσείς που είστε σε σχέση, να πείτε τα νέα σας και γενικότερα να έρθετε πιο κοντά.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Κάπως πεσμένους θα σας βρει η σημερινή μέρα, κυρίως γιατί κυλά κάπως μονότονα και με αυξημένες υποχρεώσεις, γεγονός που θα σας κουράσει. Θέλετε να νιώθετε πιο ελεύθεροι στις επιλογές σας, κάτι το οποίο δεν ευνοείται ιδιαίτερα σήμερα. Μπορείτε όμως να κάνετε πράγματα που θα σας ευχαριστήσουν μετά το απόγευμα, όπως το να έρθετε σε επαφή με τους φίλους σας, να διοργανώσετε μαζί τους μία έξοδο που θα σας χαλαρώσει από την έντονα απαιτητική μέρα σας. Επίσης, χαρά μπορείτε να πάρετε και από τον αισθηματικό σας τομέα.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Με διάθεση για δουλειά, για εξωστρέφεια και αυξημένη κοινωνικότητα σας βρίσκει η σημερινή μέρα. Θα είστε χαρούμενοι και θα νιώθετε καλά ό,τι και να κάνετε. Η μέρα σας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις σε διάφορους τομείς της ζωής σας. Θα περάσετε καλά, γιατί και η διάθεσή σας είναι ανεβασμένη, αλλά και εσείς νιώθετε αυτοπεποίθηση. Μήπως ο έρωτας είναι η αιτία για όλη αυτή την καλή διάθεση; Μήπως ένα πολύ έντονο καρδιοχτύπι σας έχει γλυκάνει το τελευταίο διάστημα; Πάντως, ό,τι και να συμβαίνει, είστε στα καλύτερά σας! 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Ίσως να νιώσετε πίεση σήμερα στα επαγγελματικά σας, ωστόσο εσείς έχετε τον τρόπο πάντα να τα καταφέρνετε και να επιδεικνύετε το δυναμισμό που απαιτείται, για να τα φέρετε όλα εις πέρας. Σήμερα μπορείτε επίσης να οργανώσετε ένα ταξίδι και να κάνετε μία έρευνα για έναν προορισμό που θέλετε να επισκεφθείτε. Στον αισθηματικό τομέα, εσείς που δε βρίσκεστε σε κάποια σχέση νιώθετε ότι υπάρχει μία στασιμότητα. Έχετε ανάγκη να φλερτάρετε και να περάσετε καλά, γι’ αυτό βγείτε έξω με καλή παρέα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσετε καλά.

ΙΧΘΥΣ
Διεκδικείτε αυτό που αξίζετε σε όλους τους τομείς σήμερα και δε θέλετε να κάνετε συμβιβασμούς πουθενά! Είστε αποφασισμένοι να κυνηγήσετε τα όνειρά σας, να βρείτε τους τρόπους να πετύχετε όλα όσα λαχταρά η καρδιά σας. Θα είστε διεκδικητικοί και στα ερωτικά σας, καθώς θα δείξετε στο ταίρι σας πόσο πολύ επιθυμείτε να βιώσετε στιγμές πάθους και ξεγνοιασιάς. Επιθυμείτε να εκδηλώσετε το συναίσθημά σας και να δείξετε στο ταίρι σας το ρομαντισμό σας.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Γίνονται... σήμερα, Τετάρτη 13 Ιουλίου







Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 13 Ιουλίου


100 π.χ. : Γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Ιούλιος Καίσαρας.

1261: Ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος ανακτά την Κωνσταντινούπολη από τους Ενετούς τους οποίους και εκδιώκει από τα παράλια του Βοσπόρου.

1793: Δολοφονείται από τη Σαρλότ Κορντέ, ο Ζαν Πολ Μαρά, ηγετική μορφή της Γαλλικής Επανάστασης.

1814: Ιδρύεται το Σώμα των Καραμπινιέρων στο Βασίλειο της Σαβοίας. Από το 1861 θα αποτελέσει το βασικό αστυνομικό σώμα της Ιταλίας.



1863: Υπογράφεται η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία επιλέγεται ως βασιλιάς της Ελλάδας ο Γεώργιος Α’ και ορίζεται ότι οι διάδοχοι του θα πρεσβεύουν το ορθόδοξο δόγμα, ενώ η ενηλικίωσή του, για να μην επαναληφθεί ο θεσμός της Αντιβασιλείας, ορίζεται αμέσως. Με την ίδια συνθήκη ορίζεται ότι τα γεωγραφικά σύνορα του Ελληνικού Βασιλείου θα εκτείνονται με την παραχώρηση – προσάρτηση της Επτανήσου, εφόσον θα συμφωνήσουν γι’ αυτό οι Μεγάλες Δυνάμεις και θα εκφραστεί σχετική ευχή από την Ιόνιο Βουλή.

1865: Ο Άγγλος ορειβάτης Έντουαρντ Γουίμπερ, είναι ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στην κορυφή Μάτερχορν, στις Άλπεις. Στην κατάβαση, τέσσερις σύντροφοί του χάνουν τη ζωή τους.

1878: Με τη συνθήκη του Βερολίνου, η Σερβία αποκτά την πλήρη ανεξαρτησία της.



1883: Γεννιέται ο Πέτρος Βούλγαρης, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και πολιτικός, που διατέλεσε και πρωθυπουργός.

1888: Γεννιέται ο Φερνάντιο Πεσόα, από τους σημαντικότερους Πορτογάλους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.

1894: Γεννιέται ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ, βοσνιοσέρβος φοιτητής, που άναψε τη θρυαλλίδα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη δολοφονία του αυστριακού αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σαράγεβο. (Θαν. 28/4/1918)

1898: Ο Γουλιέλμος Μαρκόνι πατεντάρει το ραδιόφωνο.

1900: Γεννιέται ο μουσικός της τζαζ, κλαρινετίστας Τζορτζ Λιούις.



1908: Γυναίκες αθλήτριες αγωνίζονται για πρώτη φορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λονδίνο.

1909: Οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακοινώνουν σχέδιο απόσυρσης των στρατευμάτων τους από την Κρήτη, ωστόσο ειδοποιούν την Οθωμανική Αυτοκρατορία ότι θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

1913: Κατά τον Β Βαλκανικό Πόλεμο, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Δεδέαγατς, ενώ οι Τούρκοι προελαύνουν μέχρι τα παλιά βουλγαρικά σύνορα.



1916: Γεννιέται η Δέσπω Διαμαντίδου, Ελληνίδα ηθοποιός. (Θαν. 18/2/2004)

1920: Σε συμφωνία καταλήγουν οι συνεννοήσεις Ελλήνων και Τούρκων για την παράδοση της Αδριανούπολης στην Ελλάδα.

1922: Αρχίζει η μεγάλη τουρκική αντεπίθεση στο μέτωπο Αφιόν Καραχισάρ - Εσκί Σεχίρ, που θα καταλήξει στη Μικρασιατική Καταστροφή.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία.


1930: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης μεταξύ των ομάδων της Γαλλίας και του Μεξικού (4-1). Στον αγώνα αυτόν ο Λουσιέν Λοράν πετυχαίνει το πρώτο γκολ στα χρονικά των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

1931: Η παγκόσμια οικονομική κρίση φτάνει το μήνα αυτό στο κατακόρυφο, οδηγώντας στα πρόθυρα της κατάρρευσης τις διεθνείς συναλλαγές και πληρωμές.

1932: Η Βρετανία και η Γαλλία συμφωνούν να εξετάσουν από κοινού το θέμα των πολεμικών χρεών προς τις ΗΠΑ, για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην εξόφλησή τους. 

1934: Γεννιέται ο Νιγηριανός ποιητής και συγγραφέας Γουόλε Σογίνκα, ο πρώτος Αφρικανός που τιμάται το 1986 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1935: Ο ηγέτης της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ απορρίπτει την ιταλική σφαίρα επιρροής στη χώρα του.

1939: Το Ράιχ νοικιάζει το λιμάνι της Τριέστης από την Ιταλία για δέκα χρόνια.


1939: Ο Φρανκ Σινάτρα κάνει το ντεμπούτο του στη δισκογραφία. Ο δημοφιλής Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς εκτελεστές στους κύκλους της βιομηχανίας διασκέδασης. Συχνά χαρακτηρίζεται ως ο σπουδαιότερος αμερικανός τραγουδιστής του 20ου αιώνα, αλλά και συμβολική μορφή της αμερικανικής κουλτούρας. Στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από 1400 ηχογραφήσεις. Τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλιο της Ελευθερίας από τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985 και με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου το 1997, ενώ του απονεμήθηκαν συνολικά έντεκα βραβεία Γκράμι, μεταξύ αυτών και το βραβείο για τη συνολική προσφορά του. Ως ηθοποιός απέσπασε τοβραβείο Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου για την ταινία «Όσο υπάρχουν άνθρωποι», ενώ ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου α' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο δραματικό έργο «Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι».

1940: 14 ελληνικά πλοία χάνονται μέσα σ ένα μήνα, λόγω των πολεμικών γεγονότων, με 21 θύματα.

1941: Η Βρετανία και η ΕΣΣΔ υπόσχονται αμοιβαία βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια.

1942: Στην ΕΣΣΔ, οι Ναζί καταλαμβάνουν το Λισιτσάνσκ και το Κοντεμίροβκα.


1942: Γεννιέται ο Χάρισον Φορντ, αμερικανός ηθοποιός.

1943: Το Σύνταγμα Βάλτου των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ αρχίζει 8ήμερο αγώνα κατά της ιταλικής Μεραρχίας Μπρενερού στο Μακρυνόρος και της προκαλεί σοβαρές απώλειες. Η Μεραρχία αυτή κατευθυνόταν διά της Ηπείρου και Αλβανίας προς τη Σικελία, για να ενισχύσει τις εκεί δυνάμεις του άξονα.

1943: Οι Σοβιετικοί κατατροπώνουν τους Ναζί στη μεγάλη μάχη των τεθωρακισμένων, στο μέτωπο κοντά στο Κουρσκ.



1944: Γεννιέται ο Ούγγρος αρχιτέκτονας Έρνο Ρούμπικ, γνωστός για τον ομώνυμο κύβο, ένα μηχανικό παζλ, ιδιαίτερα δημοφιλές στις αρχές τις δεκαετίας του 80.

1945: Η Ιαπωνία ζητά από την ΕΣΣΔ να μεσολαβήσει προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη με τους Συμμάχους.

1946: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο διάσημος Αμερικανός φωτογράφος Άλφρεντ Στίγκλιτζ.



1951: Πεθαίνει στις ΗΠΑ ο Αυστριακός μουσικοσυνθέτης Άρνολντ Σένμπεργκ, σε ηλικία 57 ετών.



1954: Πεθαίνει σε ηλικία 47 ετών η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο, ταλαιπωρημένη από πολλά προβλήματα υγείας. Η Κάλο επηρεάστηκε από την παράδοση της χώρας της, το ρεαλισμό και το συμβολισμό.

1955: Η Ρουθ Έλις είναι η τελευταία γυναίκα που κρεμάστηκε στη Βρετανία. Η Έλις είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του εραστή της.

1957: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας και σκηνοθέτης Κάμερον Κρόου, ο οποίος βραβεύτηκε με Όσκαρ σεναρίου για την ταινία "Almost Famous".

1960: Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κερδίζει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ.

1961: Γεννιέται ο Στέλιος Μανωλάς, θρυλικός αμυντικός της ΑΕΚ και πλέον τεχνικός.



1964: Οι Animals ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι The House Of The Rising Sun.



1965: Πεθαίνει ο Φώτης Κόντογλου, αγιογράφος και λογοτέχνης από τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας.



1968: Πεθαίνει ο Ηλίας Τσιριμώκος, Έλληνας πολιτικός


1969: Γεννιέται ο κορυφαίος αθλητής της άρσης βαρών Κάχι Καχιασβίλι.

1970: 100.000 προτεστάντες διαδηλώνουν στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.



1972: Ο Αριστείδης Μούμογλου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης σκοράρει εναντίον του ΒΑΟ 145 πόντους, ρεκόρ όλων των εποχών στην Α Εθνική του μπάσκετ. Ο αγώνας λήγει με 170-94 και δημιουργεί και ρεκόρ συνόλου πόντων (264). Δεύτερος σκόρερ είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης του Ιωνικού (72 πόντοι) στον αγώνα Ιωνικός- Άρης 113-114 στις 24/1/1981, όπου ο αντίπαλός του Νίκος Γκάλης σκοράρει 63 και περνάει στην τέταρτη θέση αφού στην τρίτη βρίσκεται ο Τσάνταλης του Πανελληνίου με 71 από το 1971.

1973: Ο Βρετανός Ντέιβιντ Μπέντφορντ κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην κούρσα των 10.000μ στο Λονδίνο με 27 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα.

1975: Γεννιέται η Κύπρια τραγουδίστρια Μαριάντα Πιερίδη.

1977: Στις 21:34, μπλακ άουτ βυθίζει στο σκοτάδι τη Ν. Υόρκη επί 25 ώρες.


1978: Η κομμουνιστική Αλβανία του Ενβέρ Χότζα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Κίνα και βυθίζεται στην απομόνωση.

1979: Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας δίνει άδεια πτήσης στα αεροσκάφη τύπου DC-10.

1985: Ο Αρθουρ Έις γίνεται ο πρώτος έγχρωμος τενίστας, που ψηφίζεται στο International Tennis Hall of Fame.


1985: Διεξάγεται ταυτόχρονα στη Φιλαδέλφεια και το Λονδίνο το κοντσέρτο με την επωνυμία «Live Aid», που ως σκοπό έχει να συγκεντρώσει την προσοχή του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και χρήματα, για τους λιμοκτονούντες κατοίκους της Αφρικής. Εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, ο Μικ Τζάγκερ, η Τίνα Τάρνερ, η Μαντόνα, ο Μπομπ Nτίλαν και ο Πολ ΜακΚάρτεϊ. Ψυχής της εκδήλωσης είναι ο τραγουδιστής των «Boomtown Rats» Μπομπ Γκέλντοφ.



1988: Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής Λάγιος Ντέταρι έρχεται στην Αθήνα έχοντας υπογράψει με τον Ολυμπιακό ένα "χρυσό" συμβόλαιο. Ο δήμαρχος Πειραιά Ανδρέας Ανδριανόπουλος οργανώνει μεγάλη υποδοχή στην πλατεία Κοραή.


1989: Ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται σε τρίτο γάμο την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Δήμητρα Λιάνη, στο ναό της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία, μετά από ένα θυελλώδες ειδύλλιο που αναστάτωσε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη.

1989: Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ηγετικό στέλεχος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, σε ηλικία 82 ετών.

1990: Χιονοστιβάδα σκοτώνει 43 άτομα στα βουνά του Λένιν Πικ που βρίσκεται σε Τατζικιστάν και Κιργιστάν.

1991: Στην Τουρκία, η αστυνομία σκοτώνει 11 μέλη της παράνομης οργάνωσης Ντεβ Σολ, κατά τις επιδρομές που έκανε σε διαμερίσματα της Κωνσταντινούπολης.

1992: Στην Ισπανία, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ελληνικό περίπτερο στην Παγκόσμια Έκθεση της Σεβίλλης EXPO 92.

1993: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 40 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των θυμάτων του ισχυρότατου σεισμού, που πλήττει τη βόρεια Ιαπωνία και είναι εντάσεως 7,8 Ρίχτερ, παρά την ισχυρή αντισεισμική προστασία της χώρας.

1994: Το Ουζμπεκιστάν υπογράφει τη συμφωνία του ΝΑΤΟ, Σύμπραξη για την Ειρήνη.

1995: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν την άποψη του Πεκίνου, πως η Κίνα είναι ενιαία και η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της.

1996: Στη Νότια Αφρική, η κυβέρνηση εγκρίνει ένα εξαιρετικά φιλελεύθερο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις.


1996: Επισημοποιήθηκε το διαζύγιο του πριγκιπικού βασιλικού ζεύγους του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολου και Νταϊάνα.

1997: Στην Κούβα μεταφέρεται η σορός του Τσε Γκεβάρα, όπου και ετάφη.



1998: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Έλληνας δικαστικός και πολιτικός

1999: Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί την πιο ακριβή, έως τότε, μεταγραφή (περίπου 5 δις. δρχ) στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου εντάσσοντας στη δύναμή του τον Σλοβένο ποδοσφαιριστή Ζλάτκο Ζάχοβιτς.

2003: Πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών ο θρύλος της κουβανέζικης μουσικής, Κομπάι Σεγκούντο. Ο Σεγκούντο απέκτησε διεθνή φήμη το 1997 με το άλμπουμ "Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ", το οποίο απέσπασε πολλά Γκράμι, ενώ εμφανίστηκε και στην ομώνυμη ταινία.

2010: Σταματά η υποστήριξη του Windows XP Service Pack 2.

2011: Τρεις βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη αφήνουν 26 νεκρούς και 130 τραυματίες.



2014: Έφυγε από τη ζωή ο Λόριν Μάαζελ, Αμερικανός αρχιμουσικός και βιολιστής, που διηύθυνε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου.