1.6.16

Nafplio Energy Triathlon 2016

Στις 19 Ιουνίου θα διεξαχθεί το Nafplio Energy Triathlon 2016 στην Ιστορική πόλη του Ναυπλίου!

Η Οργανωτική Επιτροπή του Nafplio Energy Triathlon, με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Κωστούρο, σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου (Ε.Ο.ΤΡΙ.), την Energy Races, την εταιρεία “CAREFULL” και τους αθλητικούς συλλόγους Ν.Ο.ΝΑΥΠΛΙΟΥ & Κ.Ο.ΝΑΥΠΛΙΟΥ «ΕΥΡΟΣ», ανακοινώνει την διεξαγωγή αγώνα Τριάθλου με την ονομασία «Nafplio Energy Triathlon», την Κυριακή 19 Ιουνίου, στο Ναύπλιο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον αγώνα Τριάθλου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιουνίου στην πόλη του Ναυπλίου αλλά και στους παράλληλους αγώνες Κολύμβησης και Aquathlon που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 18-19 Ιουνίου.

Το Nafplio Energy Triathlon είναι ανοιχτό προς όλους τους αθλητές και αθλούμενους και περιλαμβάνει διαδρομές στην Κολύμβηση (0,75χλμ), την Ποδηλασία (20χλμ) και το Τρέξιμο (5χλμ), χωρίς διακοπή. Οι λάτρεις του Τριάθλου θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στην Ιστορική και πανέμορφη πόλη του Ναυπλίου, με φόντο το Παλαμήδι, την επιβλητική χερσόνησο της Ακροναυπλίας αλλά και το μαγευτικό Μπούρτζι, σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου. Οι πιο αρχάριοι αθλούμενοι, εκτός από το Τρίαθλο, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο ακόμα πιο προσιτό Aquathlon, που περιλαμβάνει μόνο Κολύμβηση και Τρέξιμο. Οι θεατές του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Τρίαθλο και να μυηθούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το καθιστούν ένα από τα πιο δυναμικά και εντυπωσιακά αθλήματα.

Τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι θεατές του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα ιδιαίτερο αθλητικό γεγονός στο Ναύπλιο που αποτελεί φιλικό Τουριστικό και Πολιτιστικό προορισμό για όλους. Η Διοργάνωση φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός στα αθλητικά δρώμενα του Δήμου Ναυπλιέων και της χώρας.

Αναλυτικά, όλες οι λεπτομέρειες του αγώνα βρίσκονται εδω:
http://www.energyraces.gr/?event=nafplio-energy-triathon-2016

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα www.energyraces.gr και πιο συγκεκριμένα στο link: http://www.energyraces.gr/register/nafplio/ μέχρι και την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016. 

"Ιστορία γράφουν οι παρέες..." στις 22 Ιουνίου από το ΧΟΡΟΣΗΜΟ


Το ΧΟΡΟΣΗΜΟ με μεγάλη χαρά σας προσκαλεί στην 2η ετήσια Μουσικοχορευτική παράσταση του, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουνίου και ώρα 20.30 στην πλατεία Αγίου Πέτρου Άργους με την συμμετοχή όλων των χορευτικών ομάδων του Σωματείου.
Φέτος μαζί μας το Σωματείο παραδοσιακών χορών ΑΣΚΑΥΛΟΣ από την Αθήνα.

Θα συμμετάσχουν οι μουσικοί :

Ανδρέας Χατζηανδρέας : Κλαρίνο,τσαμπούνα,ζουρνάς
Σπύρος Κοντολούρης : Βιολί
Δημήτρης Φυδανάκης : Λαούτο
Θανάσης Λάκκας : Κρουστά
Παναγιώτης Σδούκος : Τραγούδι
Σάκης Χατζηανδρέας : Τρομπέτα
Δημήτρης Ψαθάς : Ζουρνάς
Βαγγέλης Ψαθάς : Νταούλι

Σας περιμένουμε!!!!

8ος Αρχαίος Μυκηναϊκός Δρόμος / Κυριακή 5 Ιουνίου 2016


To Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Μέριμνας και Αθλητισμού του Δήμου Άργους-Μυκηνών, οι Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας, ο σύλλογος οι φίλοι των Μυκηνών και του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και η Τοπική Κοινότητα Προσύμνης συνδιοργανώνουν τον 8ο Αρχαίο Μυκηναϊκό Δρόμο, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016.

Η διαδρομή αυτή ακολουθεί τα ίχνη ενός αρχαίου Μυκηναϊκού δρόμου που συνέδεε την ακρόπολη των Μυκήνων με το λεκανοπέδιο της Προσύμνης. Η διαδρομή περνά από πολλά σημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Στο Δρόμο μπορούν να συμμετάσχουν Περιπατητές, Ποδηλάτες, Ιππείς και Δρομείς – Αθλητές.

Σημείο εκκίνησης Πύλη Λεόντων «Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών» και τερματισμός στο μαγευτικό εξωκλήσι της Παναγίας Προσύμνης Δήμου Άργους Μυκηνών.

Για τους δρομείς η απόσταση είναι 6,5 χλμ με χωμάτινη διαδρομή, οι Περιπατητές θα ακολούθησαν τον αρχαίο δρόμο και θα ξεναγηθούν από τον καθηγητή Μουσικού σχολείου Προσύμνης Παναγιώτη Ψύχα.

Διαδρομές:
Α. Για δρομείς χωμάτινη διαδρομή 6,5 Χλμ
Β. Για περιπατητές «Αρχαίος δρόμος» 7Χλμ
Γ. Για Ιππείς η ίδια διαδρομή αλλά δεν θα γίνει μέσα από τον Αρχαιολογικό χώρο
Δ. Για ποδηλάτες ίδια διαδρομή αλλά μόνο για μεγάλους

Ώρες Εκκίνησης:
1.Περιπατητές 08:00
2. Ποδηλάτες 08:30
3.Ιππείς 08:35
4. Δρομείς – Αθλητές 08:45

Αιτήσεις συμμετοχής δεν θα γίνουν και μετά τον τερματισμό όλων θα γίνουν απονομές στους τρεις πρώτους άνδρες και τρεις πρώτες γυναίκες. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν αναμνηστικά διπλώματα

Η επιστροφή στο χώρο εκκίνησης θα γίνει με λεωφορείο μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Οι αγώνες θα καλυφθούν υγειονομικά από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας

Στον 7ο Αρχαίο Μυκηναϊκό Δρόμο θα υπάρχει υποστήριξη από Το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αργολίδας

Στο τέλος των αγώνων θα υπάρχουν χορευτικά δρώμενα από το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων περιφερειακό τμήμα Κουτσοποδίου και θα προσφερθούν σε όλους τους Αθλητές Καφές Μπανάνες και ένα μικρό παραδοσιακό γεύμα με συνοδεία κρασιού.

Οργανωτική Επιτροπή :

Βύρλας Δημήτρης 6974481474
Δελής Νίκος 6937579375
Παναγιώτης Ψύχας 6972448668
Ελισάβετ Δήμα Πετροπούλου
Μπακούρης Αναστάσιος

«ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ» στο Φουγάρο από τις 11 Ιουνίου

ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ | PANTA RHEI
HERBERT MEHLER
SONJA EDLE VON HOESSLE
11 Ιουνίου – 30 Οκτωβρίου 2016
11 June - 30 October 2016

Το Σάββατο 11/6 η FOUGARO THE GALLERY Nafplion εγκαινιάζει μια μεγάλη έκθεση των καταξιωμένων Γερμανών καλλιτεχνών Herbert Mehler και Sonja Edle von Hoessle, σε συνεργασία με την Tammen & Partner Gallerie, με τίτλο «ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ». 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 30/10 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Goethe-Institut Athen.

Είναι η πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα για το έργο των ιδιαίτερα δημοφιλών Γερμανών καλλιτεχνών, οι οποίοι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην Αργολίδα, συγκεκριμένα στο Κρανίδι της Ερμιονίδας, όπου διατηρούν εξοχική κατοικία. Η έκθεση, που πραγματοποιείται παράλληλα και στους υπαίθριους χώρους του Φουγάρου, περιλαμβάνει μεγάλης και μικρότερης κλίμακας γλυπτά από χάλυβα, καθώς και κάποια ζωγραφικά έργα.

Ο τίτλος, που αναφέρεται στη γνωστή ρήση του Ηράκλειτου, σηματοδοτεί την ανεπιτήδευτη ομορφιά του φυσικού κόσμου. Στο προσωπικό τους εικαστικό σύμπαν οι δύο καλλιτέχνες την αποδίδουν μέσα από υπερφυσικά βιομορφικά αφηρημένα έργα, επεξεργαζόμενοι απλές και αδρές φόρμες, υλικά που εντάσσονται στο φυσικό τοπίο και στοιχεία υφής που συνθέτουν και ανασυνθέτουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Όπως σημειώνει η θεωρητικός τέχνης, Dr. Melanie Klier, «...όλα παρασύρονται σε μια ονειρική δίνη ποικίλων χρωματικών τόνων και διαβαθμίσεων του φωτός, σαν σε βαθιά νερά, ώσπου ενώνονται πάλι, γίνονται ένα. “Πάντα ρει”…». 

Επιμέλεια: 
Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου, Αντώνης Ι. Κοντρογιάννης 
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής

O ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" σας ενημερώνει σήμερα (στις 6 μ.μ.) για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Το κάπνισμα προκαλεί:

τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο

το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια

το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα

το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό

το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα

oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:

Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.

Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία:

Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.

Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.

Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.

Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.

Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος, ο ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ", το Σάββατο 28 Μαίου και βρέθηκε με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στον πεζόδρομο της οδού Δαναού στο Άργος, για να ενημερώσει τον κόσμο για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος καθώς επίσης και για να πραγματοποιήσει εγγραφές στη νέα ομάδα διακοπής καπνίσματος που ξεκινά σύντομα.

Σήμερα το απόγευμα στις 6 στα γραφεία του συλλόγου "Η Αλληλεγγύη" θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση/ενημέρωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος. Σας περιμένουμε, καπνίζοντες και μη, για να ενημερωθείτε για τις Ομάδες Διακοπής Καπνίσματος και να συζητήσουμε τα οφέλη της Προαγωγής της Υγείας και πώς όλοι μας μπορούμε να γίνουμε αρωγοί της!


Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής Κόρινθος 2016 από 4 έως 12 Ιουνίου


Το Φεστιβάλ είναι μια ετήσια εκδήλωση που συγκεντρώνει τις σχολές αρχιτεκτονικής των διαφόρων χωρών όπου οι φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές και ειδικοί από διαφορετικές ειδικότητες θα συναντηθούν για να μελετήσουν από κοινού τα θέματα που αφορούν την περιοχή  του Ισθμού της Κορίνθου και των γύρω περιοχών, στην Ελλάδα.

Η βασική δραστηριότητα του Φεστιβάλ θα είναι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, εκείνη ενός εργαστηρίου σχεδιασμού από φοιτητές πέντε Αρχιτεκτονικών σχολών:

-Αρχιτεκτονική Σχολή PESCARA Ιταλίας  καθ. Lucio Zazzara
-Αρχιτεκτονική Σχολή ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  Ελλάδα καθ. Κώστας Βαρότσος
-Αρχιτεκτονική Σχολή ΑΜΜΑΝ Ιορδανίας  καθ. Ali  abu  ghanimeh 
-Αρχιτεκτονική Σχολή Αλεξάνδρειας Αιγύπτου καθ. Ibrahim Maarouf
-Αρχιτεκτονική Σχολή Βυρητού Λίβανος καθ. Hisham El-Arnaouty

Kαι πλήθος άλλων καθηγητών
Angrilli Massimo , Calabrese Enzo, Clemente Antonio Alberto, Di Venosa Matteo
Ghisetti Adriano, Giannantonio Raffaele, Potenza Domenico, Summa Franco,
Ulisse Alberto , VisKovic Alberto                            
Νίκος Τσινίκας, Καθ Μαυροθαλασσίτη  Βασιλική (Αρχαιολόγος), Καθ. Ζωή Ασλαματζίδου (Αρχαιολόγος), Καθ Τσιαμπάσης Κωνσταντίνος (Αρχαιολόγος), Καθ Χρήστος ΠΙΤΕΡΟΣ (Αρχαιολόγος), Καθ Ραφτόπουλος Σωτήρης (Αρχαιολόγος).

και βοηθών καθηγητών
Antosa Laura, Accogli Annalisa, Antonioli Valentina, Giuliani Daniela, De Francesco Fabrizio, Di Lallo Federico, Di Teodoro Marco, Guerrucci Francesca, Ianniroberto Manuel, Leone Giuseppe, Malecore Francesca, Marino Serena, Mennella Felicia, Nicolucci Eleonora, Petaccia Pierluigi, Sammartino Giovanni, Sollazzo Antonio, Kourkouta’ Aliki,Φένια Παγώνη,




Με θέμα προταθέν από την περιφέρεια Πελοποννήσου για ορισμένες περιοχές της επικράτειας του ισθμού, με ιδιαίτερη προσοχή στην πιθανότητα βελτίωσης του συστήματος της διέλευσης από το κανάλι και η επίσκεψη στο ίδιο.

Σε συμφωνία με την πόλη της Κορίνθου τα θέματα αυτού του έτους θα είναι κυρίως τα ακόλουθα :
(Α) δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και στην αναγέννηση της περιοχής του παλιού αυτοκινητόδρομο, από το κανάλι στην Αρχαία Κόρινθος,
(Β) δυνατότητα  καλύτερης οργάνωση και την προστασία των ιστορικών  και φυσικών πόρων στην παράκτια ζώνη η οποία περιλαμβάνει το Αρχαίο Λιμάνι την αρχαία πηγή στα  Λουτρά Ωραίας Ελένης τον Μύλο και όλο το παραλιακό μέτωπο μέχρι και τις πηγές του Κοκκωσίου Αλμυρής.
(Γ)Παραλιακό μέτωπο από Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου μέχρι Περιγιάλι.

Το φεστιβάλ θα λάβει μέρος στο Θέατρο της Κορίνθου από 4-12 Ιουνίου με την Διοργάνωση του Δήμου Κορινθίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μέγα χορηγό την MOTOROIL.
Φυσικά είναι και ένα άλλο πλήθος χορηγών που θα ανακοινωθούν μετά.
Γενικός Διευθυντής Οργανωτικού Γιάννης Γκεζερλής


ΠΗΓΗ: ekorinthos.gr

Μουσικό καλοκαίρι "Mani-Sonnenlink" στον Πύργο Δυτικής Μάνης


Ηλιοβασίλεμα, νότες, τοπίο, καλοκαίρι, θάλασσα, χαλάρωση … Αυτές είναι λίγες μόνο από τις λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν το "Mani-Sonnenlink" το Φεστιβάλ στον Πύργο της Δυτικής Μάνης που κάθε καλοκαίρι ομορφαίνει τις διακοπές των επισκεπτών, αλλά και την καθημερινότητα των ντόπιων. 
Η εμπνευστής και διοργανώτριά του, επιχειρηματίας και βιολονίστρια Μπούργκι Μπλάουελ αναλύει περισσότερα στην "Ε", για τον επιτυχημένο αυτό θεσμό. 

- Τι διαφορετικό θα έχει το φετινό Φεστιβάλ; Πόσο έχει "ωριμάσει" μέσα σε αυτά τα χρόνια;

"Οκτώ χρόνια πριν, ξεκίνησε το "Mani-Sonnenlink" - Φεστιβάλ Μουσικού Καλοκαιριού. Μεγάλες εξελίξεις συνέβησαν από τότε, ωρίμασε η γνώση μας και η φιλοσοφία των δρώμενων. Σήμερα μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε μια υπέροχη ιστορία που εκτυλίχθηκε, ως προς τους μουσικούς και το κοινό. Οι μουσικοί λένε ότι ποτέ δεν είχαν παίξει σε τόσο μαγικό μέρος και άνθρωποι από το κοινό μου έχουν πει πως «Ποτέ δεν περίμενα τέτοια γεμάτη εμπειρία, τέτοια θέα, ομορφιά και ατμόσφαιρα. Ούτε τέτοια ακουστική και φυσικό ήχο. Είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια και πρέπει να τα ζήσετε!». Το "Mani Sonnenlink 2016" παρουσιάζει το μουσικό του πρόγραμμα φέτος με νέο τρόπο, ακολουθώντας το στόχο του, αλλά συμβαδίζοντας και με τη μοναδικότητα του χώρου: κλασική μουσική, παραδοσιακή, αγάπη για την ομορφιά και το θέαμα, ένα ολιστικό βλέμμα των πραγμάτων και ένα "βιολογικό ξενοδοχείο" που φιλοξενεί επισκέπτες που κάνουν όλη αυτή τη διαδρομή, για ανανέωση σε πολλά επίπεδα.

Το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει: συναυλίες υπό το ηλιοβασίλεμα τις Παρασκευές, κλασική μουσική και αυθεντική παραδοσιακή μουσική, υποστήριξη σε Ελληνες μουσικούς και νέους μουσικούς - γιατί αυτό χρειάζεται η μουσική, ένα εξαιρετικό και υψηλής ποιότητας θέατρο μπιστρό: βιολογικούς μεζέδες και ποτά μία ώρα πριν τη συναυλία και στα διαλείμματα. Επίσης ένα πιο ζεστό περιβάλλον, στο οποίο οι νέοι μουσικοί μπορούν να παίξουν και να εξασκηθούν σε ένα μοναδικό τοπίο και να φωτίσουν με τη φιλία και το ταλέντο τους. Ο νέος τίτλος, αντιπροσωπεύει τη νέα άποψη αυτού του μουσικού χώρου. Χρέος του καλλιτέχνη είναι να φωτίσει στο σκοτάδι στις καρδιές των ανθρώπων" είχε πει ο Robert Schumann. Ανυπομονούμε για αυτό το εγχείρημα περισσότερο και με περισσότερη πνευματική αφοσίωση από ποτέ και σας προσκαλούμε με όλη μας την καρδιά να λάβετε μέρος"!

- Ποιες είναι συνήθως οι μουσικές βραδιές που έχουν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση από το κοινό;

"Δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιες. Πρέπει να υπάρχει καλή ενέργεια στους μουσικούς, καλές καιρικές συνθήκες. Αρέσουν στον κόσμο γενικά τα σύνολα, οι μικρές ορχήστρες, τα γνωστά μουσικά έργα, αλλά και τα διασκεδαστικά στοιχεία". 

- Στο φετινό πρόγραμμα βλέπουμε μουσικούς καταξιωμένους που έχουν επισκεφθεί και άλλες φορές τη Μεσσηνία, όπως την πιανίστα Αλεξία Μουζά και το Ρος Ντέιλι. Τι είναι αυτό που τους κάνει να εμπιστεύονται το πρωτότυπο αυτό Φεστιβάλ; 

"Λένε ότι έχουμε το πιο συγκεντρωμένο και αφοσιωμένο κοινό. Δίνουν μεγάλη σημασία στην παράσταση και τους αρέσει και βέβαια η συμπεριφορά μας και ο χώρος".

- Οι τοπικές αρχές θεωρείτε ότι έχουν στηρίξει το θεσμό όσο θα έπρεπε;

"Οσο μπορούν. Με αφήνουν να τοποθετήσω πινακίδες για το φεστιβάλ, με βοηθά η «Γαία» (εθελοντές πυροσβέστες) με το χώρο στάθμευσης έξω από το θέατρο, μου επιτρέπουν τη στάθμευση έξω από το "Sonnenlink". Δημοσιεύουν και στο Δήμο το πρόγραμμα. Ολα αυτά χωρίς να μου ζητούν χρήματα"

- Τα άλλα φεστιβάλ του καλοκαιριού λόγω κρίσης έχουν... πετσοκομμένα προγράμματα. Το δικό σας κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλώνει. Πώς τα καταφέρατε;

"Υποθέτω με την επαγγελματική σκέψη, την αγάπη και τη φιλία".

- Σε ποιο φιλανθρωπικό - εθελοντικό σκοπό θα διατεθεί μέρος των εσόδων;

"Θεωρώ ότι η «Γαία» εκτελεί πολύ σημαντικό έργο, με τόσα πολλά πιθανά μέτωπα πυρκαγιάς στο δάσος, οπότε θα τα δώσουμε εκεί".

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 3 Ιουνίου ως τις 23 Σεπτέμβρη, στον Πύργο Δυτικής Μάνης. 


ΠΗΓΗ : eleftheriaonline.gr
Γιούλα Σαρδέλη

Αυτοί είναι οι 30 Δήμοι που θα δώσουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης


Το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στους 30 δήμους από τις 13 περιφέρειες της χώρας που επιλέχθηκαν βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας και θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.

Το μεσημέρι θα διοργανωθεί στο Υπουργείο Εργασίας σύσκεψη με τους Δήμους για τον συντονισμό του προγράμματος.

Πρόκειται για τη δεύτερη, πιλοτική φάση του προγράμματος που από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα αποτελέσει τον κορμό της προνοιακής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με στόχο την προστασία του πληθυσμού από την ακραία φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Όπως είχε ανακοινώσει και στη Βουλή η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, που θα διαρκέσει από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2016, θα εφαρμοστεί σε τριάντα επιλεγμένους Δήμους με αναμενόμενους δικαιούχους περίπου 40.000 νοικοκυριά. Αυτή η εφαρμογή θα παίρνει υπόψη την εμπειρία από το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και τα συμπεράσματα από τις δύο αξιολογήσεις του πιλοτικού προγράμματος που είχε εφαρμοστεί σε 13 Δήμους. Στη δεύτερη φάση το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παροχές σε χρήμα και υπηρεσίες, καθώς και βοήθεια για την ένταξη των ωφελουμένων στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.

Οι Δήμοι που επιλέχθηκαν για την πρώτη φάση είναι: Ορεστιάδα και Καβάλα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νέας Ιωνίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννου Ρέντη και Περάματος  στην Περιφέρεια Αττικής, Λέσβου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Καστοριάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αιγιαλείας και Πύργου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αρταίων στην Περιφέρεια Ηπείρου, Ελασσόνας και Τρικκαίων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ζακύνθου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Βέροιας, Παύλου Μελά, Κιλκίς και Κατερίνης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Λαμιαίων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Γόρτυνας και Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, Καλυμνίων και Λέρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Σικυωνίων και Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η επιλογή των 30 Δήμων έγινε ως εξής: α) καθορίστηκε ο αριθμός των εντασσόμενων  Δήμων ανά Περιφέρεια, ανάλογα με τον πληθυσμό της: π.χ. 9 Δήμοι στην Αττική, 4 στην Κεντρική Μακεδονία κ.λπ.  β) επιλέχθηκαν οι Δήμοι που θα ενταχθούν με αλληλεπίθεση τριών κριτηρίων: ποσοστά ανεργίας, ποσοστά ένταξης πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης και ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα Βασικής και Επισιτιστικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ).

Στους Δήμους που επιλέχθηκαν θα δοκιμαστούν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές και αξιολογήσεις, ώστε να γίνει η πανεθνική εφαρμογή του ΚΕΑ από την 1 Ιανουαρίου 2017.
Στους υπόλοιπους 295 Δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.


ΠΗΓΗ: ekorinthos.gr

3ο Φεστιβάλ Μπίρας στον Πεζόδρομο Αμφείας στην Καλαμάτα 3 - 5 Ιουνίου


Το 3ο Φεστιβάλ Μπίρας θα γίνει στον Πεζόδρομο Αμφείας στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας το διάστημα 3 - 5 Ιουνίου, με πολλές εκπλήξεις.

Ο κόσμος θα μπορεί να δοκιμάσει πάνω από 20 βαρελίσιες μπίρες και θα υπάρχουν πάνω από 200 ετικέτες.


Συμβολικός καθαρισμός στην παραλία της Νέας Επιδαύρου την Τρίτη 7 Ιουνίου


Ο Δήμος Επιδαύρου συνδιοργανώνει με το Δημοτικό Σχολείο Νέας Επιδαύρου, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Επιδαύρου και το Δημοτικό Σχολείο Δήμαινας, εθελοντική δράση καθαριότητας στην παραλία της Νέας Επιδαύρου, την Τρίτη 07 Ιουνίου και ώρα 08:30 π.μ., στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Στόχος η ευαισθητοποίηση των παιδιών αλλά και των μεγάλων στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη σχέση που οφείλουμε να έχουμε μ’ αυτό.


ΠΗΓΗ : anagnostis.org

Στο 17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ του Δήμου ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άργους «ΤΕΛΕΣΣΙΛΑ»


Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός -ΠΑΟΔΑΠ διοργανώνουν το 17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, στις 7:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (Πατρ. Γρηγορίου Ε΄ και Νεαπόλεως 27).

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

ΣΑΒΒΑΤΟ

•Δημοτική Χορωδία Λιβαδειάς, διευθύνει ο Γιώργος Κοσμίδης.

•Πολιτιστικός Σύλλογος Άργους «ΤΕΛΕΣΣΙΛΑ», διευθύνει ο Γιάννης Κόντης.
•Δημοτική Χορωδία Περάματος, διευθύνει ο Μιχάλης Κοκκίνης.

•Μεικτή Χορωδία Μουσικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Αταλάντης, διευθύνει η Αντιγόνη Κερετζή.

ΚΥΡΙΑΚΗ

•Μεικτή Χορωδία Ελληνικού, διευθύνει η Μαρίνα Κατσαρού.

•Μεικτή Χορωδία Δήμου Καλλιθέας, διευθύνει ο Ορέστης Μπαζός.

•Μεικτή Χορωδία Δήμου Αλίμου, διευθύνει ο Γιώργος Μπακόπουλος.

•Χορωδία Σπάτων–Αρτέμιδος, διευθύνει ο Χρήστος Πάντας.

•Μεικτή Χορωδία Δήμου Αγίας Παρασκευής, διευθύνει ο Χρήστος Κουτσονίκας

Οι χορωδίες θα ερμηνεύσουν έργα και τραγούδια Beethoven, Vivaldi, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Λοίζου, Σπανουδάκη, Ανδριόπουλου, Χατζή, Κουγιουμτζή, Λαυράγκα, Κόκκοτου, Τόκα, Αντύπα, Τερζή, Σπανού, Μακρίδη, Coulais, Livingston, Shapplin, Ukalani, Lovland καθώς και παραδοσιακά.

"We Dive We Clean" στο Ναύπλιο


Η ομάδα Loutraki Divers γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) με εκδρομή στο Ναύπλιο η οποία θα συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αφού οι δύτες από το γειτονικό Λουτράκι θα βουτήξουν και θα επιχειρήσουν να καθαρίσουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, τον βυθό από ακαθαρσίες. 

Αυτή θα είναι η 68η βουτιά της ομάδας, μπροστά στο διάσημο Μπούρτζι για μια ακόμη δράση ολικού καθαρισμού λιμανιού...

Την ταινία «Highway to Hellas» προβάλλει ο Δον Κιχώτης την Παρασκευή 3 Ιούνη


Την γερμανο-ελληνικής παραγωγής κωμωδία «Highway to Hellas» σε σκηνοθεσία  του πρόσφατα βραβευμένου με το Deutscher Filmpreis, Αron Lehmann θα προβάλει την Παρασκευή 3 Ιούνη ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος).

Η προβολή ξεκινά στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Υπόθεση:


Ο τραπεζίτης Jörg Geissner, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής τράπεζας, έρχεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Τήνου (στην ταινία παρουσιάζεται ως το νησί «Παλλαδίκι») για να διενεργήσει ελέγχους στις εγγυήσεις δανείων που έχουν λάβει κάποιοι, Έλληνες, κάτοικοι της περιοχής που είναι πελάτες της τράπεζάς του, η οποία δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση. Στόχος του είναι να διασταυρώσει αν οι συγκεκριμένες εγγυήσεις υπάρχουν και αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, ελέγχοντας σε αυτό το πλαίσιο τα φορολογικά στοιχεία των κατοίκων, τις περιουσίες τους, τις καταθέσεις τους αλλά και τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού, το νοσοκομείο του και την παραλία, την οποία και σκοπεύει να πουλήσει. Στην πορεία όμως, κι ενώ αναγκάζεται να συγχρωτιστεί με τους ντόπιους -κάθε κοινωνικής τάξης, ο Geissner γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι του νησιού και αποκαλύπτει την ανθρώπινη πλευρά του.

Γίνονται σήμερα... 1η Ιουνίου




Τελέσιλλα Πολιτιστικός Σύλλογος Άργους : Προσκύνημα στην Ι.Μ. Αγίου Βλασίου Άνω Τρικάλων Κορινθίας


Στις πλαγιές της Ζήριας, γνωστής και ως Κυλλήνη, είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου. Αυτά τα βουνά γνωρίσαμε την Κυριακή 29 Μαΐου στη μονοήμερη εκδρομή μας. 
Σκοπός μας να τελέσουμε λειτουργία μετ` αρτοκλασίας, να κοινωνήσουμε και να ψάλλουμε με τις καλλίφωνες-γλυκύτατες μοναχές τη θεία λειτουργία στην ιερά μονή. 

Στα Τρίκαλα της Κορινθίας σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος, προστάτης της Κεφαλλονιάς. Ένα μισοκατεστραμμένο καλύβι λέγεται ότι ήταν το σπίτι του. Ένας άλλος όμως άγιος που μεγάλωσε στην Καππαδοκία αλλά ασκήτεψε στην Κυλλήνη είναι ο Άγιος Βλάσιος.
Το μοναστήρι του Αϊ-Βλάση άρχισε να χτίζεται το 1400. Λουσμένο από τον καθαρότατο ήλιο, περιτριγυρισμένο από τα πανέμορφα λουλούδια και τα πελώρια πλατάνια, συνεχίζει να χαρίζει δροσιά στους επισκέπτες του. Είναι γυναικείο και το καθολικό του φημίζεται για το αξιόλογο τέμπλο του 17ου αιώνα.
Αυτή τη δροσιά νιώσαμε το πρωινό της Κυριακής όταν φτάνοντας στη μονή μας υποδέχτηκαν οι μοναχές της. Η λειτουργία άρχισε και το εκκλησιαστικό τμήμα της χορωδίας μας ψάλλοντας τη θεία λειτουργία μαζί με τις μοναχές -αηδόνια της μονής τις λένε εκεί- χαρίσαμε στους επισκέπτες στιγμές ψυχικής ανάτασης. 


Η επιβλητικότητα του μοναστηριού σε μεταφέρει κάπου ψηλά, σε συγκινεί και δε σε αφήνει να σκεφτείς τα ταπεινά και τα εγκόσμια.
Ο παπα-Πέτρος στο αξιόλογο κήρυγμά του τόνισε την αξία της ευαγγελικής περικοπής που αναφερόταν στη Σαμαρείτιδα και αναφέρθηκε στην επέτειο της άλωσης της Κων/πολης το 1453 μ.Χ. από τους Τούρκους. Μας κάλεσε να κρατήσουμε στις καρδιές μας την αγάπη, την κατανόηση, την ελληνικότητα και να αγωνιστούμε για τα ιδανικά που μας κάνουν καλύτερους ως άτομα.

Η λειτουργία τελειώνει. Ακολουθεί η μοναστηριακή φιλοξενία που ξεπερνά τις δυνατότητες της μονής. Οι γλυκές μορφές των μοναχών μας οδηγούν στο ασκηταριό, στους γύρω χώρους, στο αρχονταρίκι. Κειμήλια του αγώνα, των Νοταραίων, κοσμούν τις προθήκες της αίθουσας, χώροι γεμάτοι καλαισθησία, λουλούδια, αρχοντιά. 

Βρισκόμαστε κάτω από έναν πελώριο πλάτανο στην αυλή του μοναστηριού που μπορεί να φιλοξενήσει πολλούς επισκέπτες στα χτιστά τραπέζια και καθίσματα! Όλοι μας απολαμβάνουμε τα εδέσματα που ετοιμάσαμε και οι μοναχές προσφέρουν την καθιερωμένη μακαρονάδα τους.

Δίπλα μας η χαράδρα του ποταμού Σήθα με άφθονα νερά που κατρακυλούν από παντού. Είναι πράγματι μαγεία να ακούς, να βλέπεις, να αισθάνεσαι τη δροσιά στο σώμα σου και προσπαθείς να διώξεις μακριά τη σκέψη ότι σε λίγες ώρες θα επιστρέψεις στο Άργος με τις ζέστες του. Αγναντεύουμε τα αντικρινά χωριά των Τρικάλων, Μάρκασι, Στύλια, Παναρίτι, σκαρφαλωμένα και τα τρία στην πλαγιά του βουνού, πνιγμένα στο πράσινο.

Η ώρα της αναχώρησης φτάνει. Αφήνουμε πίσω μας τη μονή με τις ομορφιές της, τη δασόφυτη αγκαλιά της Ζήριας, τα πλούσια νερά του Σήθα. 

Κατηφορίζουμε προς το Ξυλόκαστρο για τον απογευματινό μας καφέ. Βρισκόμαστε δίπλα στα πεντακάθαρα νερά του Κορινθιακού, στον διάσημο Πευκιά. Το μοναδικό αυτό πευκοδάσος χαρίζει ζωή σε 83 διαφορετικά είδη χλωρίδας και τα υπέργηρα πεύκα του μετρούν περίπου 130 χρόνια ζωής.

Το προσκύνημα στη μονή του Αγίου Βλασίου ήταν ανακούφιση ψυχής. Η γνώση των θρύλων και των τοπικών δοξασιών για τον μαγευτικό και εντυπωσιακό όγκο της Κυλλήνης μας κάνουν να σκεφτούμε ότι ο Κυλλήνιος Ερμής, θεός του εμπορίου, θα προστατέψει τα μυαλά υπευθύνων και μη από τα λάθη μιας αναπτυξιακής λογικής που αρχίζει να φαίνεται με τη μορφή σαλέ, εξοχικών κατοικιών και αμφιβόλου αισθητικής κτίσματα, επισκιάζοντας τις παραδοσιακές γεροδεμένες κατασκευές και τα λιτά πέτρινα σπίτια που μοιάζουν με παλαιικά στολίδια μονάκριβα και πολύτιμα. 


Η Μικτή Χορωδία συνεχίζει τις εκδηλώσεις της. Το Σάββατο 4 Ιουνίου είναι καλεσμένη να τραγουδήσει μαζί με τις χορωδίες της Λειβαδιάς, του Περάματος, της Αταλάντης, του Ελληνικού, της Καλλιθέας, του Αλίμου και των Σπάτων-Αρτέμιδος στο 2ήμερο 17ο φεστιβάλ του Δήμου Αγίας Παρασκευής στο αμφιθέατρο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».


ΠΗΓΗ : Facebook 
Τελέσιλλα Πολιτιστικός Σύλλογος Άργους

Καλό Καλοκαίρι από την Ύδρα (φωτογραφίες)





Φωτογραφίες : Σπήλιος Σπηλιώτης από το facebook

Τα γεγονότα σαν σήμερα, 1η Ιουνίου


1495: Η πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγή σκοτσέζικου ουίσκι γίνεται από τον μοναχό Τζον Κορ...

1913: Υπογράφεται η ελληνο-σερβική συμφωνία συμμαχίας, που θα οδηγήσει προς το Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.

1919: Εντοπίζεται στη Γερμανία, το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ και συγκεκριμένα στο Κανάλι Λάντβερ.

1920: Πραγματοποιείται συλλαλητήριο του αθηναϊκού λαού που εκδηλώνει την ευγνωμοσύνη του προς τους Συμμάχους για τις υπηρεσίες τους προς την Ελλάδα.


1930: Ο Παναθηναϊκός νικά 8-2 τον Ολυμπιακό, στη μεγαλύτερης έκτασης νίκη που έχει πετύχει ποτέ επί του αιώνιου αντιπάλου του.

1938: Προστατευτικά κράνη φοριούνται για πρώτη φορά στο μπέιζμπολ στον αγώνα Springfield Greys- House of David στη Νέα Υόρκη.

1939: Σοβαρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στην περιοχή των Καλαβρύτων.

1941: Οι βρετανικές δυνάμεις αποσύρονται από την Κρήτη με βαριές απώλειες. Περίπου 3.000 Αυστραλοί χάνουν την ζωή τους κατά την εκκένωση του νησιού.

1943: Ο ηθοποιός Λέσλι Χάουαρντ, ο Άσλεϊ Γουίλκς του Όσα παίρνει ο άνεμος, σκοτώνεται στα 50 του χρόνια όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε καταρρίπτεται από Γερμανούς επιδρομείς στην Ευρώπη.

1962: Θεμελιώνεται το νέο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

1965: Στην Ιαπωνία, σημειώνεται έκρηξη σε ορυχείο όπου τραγικό θάνατο βρίσκουν 236 άνθρωποι.


1967: Κυκλοφορεί το αριστουργηματικό άλμπουμ των Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Την ίδια μέρα το καθεστώς των συνταγματαρχών απαγορεύει την πώληση δίσκων του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και την αναμετάδοση της μουσικής του.

1969: Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο ηχογραφούν το Give Peace a Chance, κατά τη διάρκεια του δεύτερου Bed-In για την Ειρήνη.

1972: Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς σημειώνει πέντε γκολ με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας στο 10-0 επί της Βενεζουέλας. Έχει φορέσει 42 φορές την φανέλα της Γιουγκοσλαβίας και είναι ο τρίτος σκόρερ στο γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα μετά τους Stradic και Pancev.


1973: Η Χούντα των Συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα και στην εγκαθίδρυση Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με Συντακτική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.


1973: Υπογράφεται η Συμφωνία σύνδεσης Κύπρου - ΕΟΚ.

1974: Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στη Βρετανία σκοτώνει 28 άτομα.

1980: Βγαίνει στον αέρα το CNN.

1991: Μεταφέρεται από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση και πλαστογραφία. Το Σκάνδαλο Κοσκωτά θεωρείται ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο το οποίο κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990. Την ίδια στιγμή σηματοδότησε τον αγώνα για τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε. και των τραπεζών. Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου, ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς, όμως ενεπλάκησαν σ΄ αυτό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Σε δίκη παραπέμφθηκαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, τέως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο Μένιος Κουτσόγιωργας, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Τσοβόλας, πρώην Υπουργός Οικονομικών και ο Γιώργος Πέτσος, πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας. Από αυτούς, ο Ανδρέας Παπανδρέου κρίθηκε αθώος σε όλες τις κατηγορίες, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης δεν δικάστηκε γιατί είχε ήδη εκλεγεί Ευρωβουλευτής και το Ευρωκοινοβούλιο δεν ήρε την ασυλία του, ενώ ο Μένιος Κουτσόγιωργας πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Γιώργος Πέτσος κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οι ποινές τους ήταν 2,5 χρόνια (εξαγοράσιμη) για τον πρώτο και 10 μήνες με αναστολή για τον δεύτερο, με αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων και των δύο, για τρία και δύο χρόνια αντίστοιχα.

1995: Εκτελούν εν ψυχρώ δύο ληστές, τον ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας Δημήτρη Μαντούβαλο μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και του αποσπούν δύο τσάντες με 146 εκατ. δρχ., που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

1997: Ολοκληρώνονται οι αγώνες του 10ου FINA CUP (Παγκοσμίου Κυπέλλου Πόλο) στην Αθήνα. Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο αφού χάνει στον τελικό από τις ΗΠΑ με 5-8. Την ίδια εποχή πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών από καρκίνο ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου, Γεώργιος Λιβανός.


1998: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έδρα στην Φρανκφούρτη.

2001: Η Εθνική Ελλάδας βόλεϊ νικά για πρώτη φορά στην ιστορία της τη Ρωσία εκτός έδρας (1-3) στα πλαίσια του World League. Επίσης, ο βραβευμένος με Νόμπελ μαθηματικός Τζον Νας (η ζωή του οποίου έγινε ταινία με τον τίτλο Ένας υπέροχος άνθρωπος) παντρεύεται για δεύτερη φορά τη γυναίκα του Αλίσια από την οποία είχε πάρει διαζύγιο 1963. Την ίδια εποχή πεθαίνει ο Χανκ Κέτσαμ, πατέρας του Ντένις του Τρομερού.

2005: Απορρίπτεται με δημοψήφισμα στην Ολλανδία το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη, με ποσοστό 61,6%.

2007: «Ημέρα Αμαλίας» η 1η Ιουνίου για όλους τους bloggers της Ελλάδας.

2009: Αεροπορικό δυστύχημα στην πτήση 447 της Air France. Το αεροπλάνο συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό. Την ίδια μέρα η General Motors δηλώνει πτώχευση. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πτώχευση εταιρείας στην ιστορία των ΗΠΑ.

2011: Οι Αγανακτισμένοι Μοτοσυκλετιστές πραγματοποιούν την πρώτη μοτοπορεία τους. Από τότε πραγματοποιούν περισσότερες από 40 μοτοπορείες, με συμμετοχές σε πάμπολλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στην πλατεία Συντάγματος, εντός αλλά και εκτός Αττικής.

Γεννήσεις

1787 - Κωνσταντίνος Τάττης, φιλικός

1796 - Νικολά Σαντί Καρνό, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός


1815 - Όθων, πρώην βασιλιάς της Ελλάδας

1817 - Ουίλιαμ Νάουλς, Αμερικανός χημικός και νομπελίστας

1907 - Φρανκ Χουίτλ, Βρετανός εφευρέτης του κινητήρα τζετ

1926 - Άντι Γκρίφιθ, Αμερικανός ηθοποιός


1926 - Μέριλιν Μονρό, Αμερικανίδα ηθοποιός

1934 - Πατ Μπουν, Αμερικανός τραγουδιστής

1937 - Μόργκαν Φρίμαν, Αμερικανός ηθοποιός


1940 – Κατερίνα Γώγου, Ελληνίδα ηθοποιός και ποιήτρια

1944 - Ρόμπερτ Πάουελ, Βρετανός ηθοποιός

1947 - Τζόναθαν Πράις, Βρετανός ηθοποιός

1965 - Νάιτζελ Σορτ, Βρετανός σκακιστής

1968 - Τζέισον Ντόνοβαν, Αυστραλός τραγουδιστής και ηθοποιός

1974 - Αλάνις Μόρισετ, Καναδή τραγουδίστρια

1974 - Άκης Ζήκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής


Θάνατοι

193 - Δίδιος Ιουλιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1868 - Τζέιμς Μπιουκάναν, πρόεδρος των ΗΠΑ

1943 - Λέσλι Χάουαρντ, Άγγλος ηθοποιός

1946 - Ίον Αντονέσκου, πρωθυπουργός της Ρουμανίας

1959 - Σαξ Ρόμερ, Βρετανός συγγραφέας

1968 - Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα τυφλή και κωφάλαλη ανθρωπίστρια

1977 - Βασίλης Ρώτας, Έλληνας συγγραφέας

1979 - Βέρνερ Φόρσμαν, Γερμανός φυσικός και νομπελίστας

1980 - Στέλιος Δρυγιαννάκης υποδηματοποιός


1981 - Χρήστος Σύρπος (Χρηστάκης), Έλληνας τραγουδιστής

1997 - Γεώργιος Λιβανός, Έλληνας εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου

2001 - Χανκ Κέτσαμ, Αμερικανός εικονογράφος, «πατέρας» του «Ντένις του Τρομερού»

2001 - Μπιρέντρα, βασιλιάς του Νεπάλ


2002 - Κάκια Αναλυτή, Ελληνίδα ηθοποιός

Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος


Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Το Πορτρέτο των Μηνών - ΙΟΥΝΙΟΣ

Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη
Ο έκτος μήνας του Γρηγοριανού (Νέου) Ημερολογίου, με διάρκεια 30 ημέρες. Αρχικά, ο Junius ήταν ο τέταρτος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου και πήρε το όνομά του, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, από τη θεά Γιούνο (Juno, Ήρα), σύζυγο του Γιούπιτερ (Jupiter, Ζευς) και προστάτιδα του οίκου και του γάμου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο μήνας. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο, τον πρώτο Ύπατο που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στη Ρώμη, τον 5ο αιώνα π.Χ. Με την αναμόρφωση του Ρωμαϊκού Ημερολογίου από τον Νουμά Πομπίλιο έλαβε την έκτη θέση στο δωδεκάμηνο, πλέον, Ρωμαϊκό Ημερολόγιο, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Ιούνιος αντιστοιχούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Θαργηλιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Σκιροφοριώνα. Στο διάστημα αυτό στην Αθήνα γιορτάζονταν τα:

-Βενδίδεια, προς τιμήν της θρακικής θεότητας Βενδίδος (Αρτέμιδας).
-Καλλυντήρια και Πλυντήρια, γιορτές που σχετίζονταν με τον καθαρισμό του ναού της θεάς Αθηνάς.
-Σκιροφόρια, γυναικεία γιορτή προς τιμήν της Αθηνάς, της Δήμητρας και της Περσεφόνης.
-Διιπόλεια, εορτή αφιερωμένη στον Δία με θυσία βοδιού.
-Αρρητοφόρια, προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.

Στη νεώτερη Ελλάδα, ο Ιούνιος έχει πολλές λαϊκές ονομασίες, που σχετίζονται με τις αγροτικές ασχολίες της εποχής:

-Θεριστής, λόγω του ότι είναι ο κατεξοχήν μήνας του θερισμού των δημητριακών.
-Αλυθτσατσής, Ρινιαστής, Ορνιαστής και Απαρνιαστής, ονομασίες που προέρχονται από την τεχνητή γονιμοποίηση των ήμερων σύκων, με καρπούς αγριοσυκιάς.
-Κερασάρης και Κερασινός, λόγω της ωρίμανσης των κερασιών.
-Τζιτζικάρης, λόγω της δυναμικής παρουσίας των τζιτζικιών.

Τον Ιούνιο έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο με τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για το Βόρειο Ημισφαίριο, που πρακτικά σημαίνει την έναρξη του καλοκαιριού.

Μεγάλες θρησκευτικές γιορτές του μήνα:

-Πεντηκοστή (πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα), η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, που συνέβη την πεντηκοστή ημέρα από την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.
-Αγίου Πνεύματος (επομένη της Πεντηκοστής), του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδας (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Αργία για τους δημοσίους υπαλλήλους.
-Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα (11 Ιουνίου), τιμάται από τους αγρότες για να μην πέσει χαλάζι.
-Αγίου Ονουφρίου (12 Ιουνίου), πιστεύεται ότι «ρουφά» τα στάχυα, όποιου αγρότη δεν τον τιμήσει.
-Προφήτη Ελισσαίου (14 Ιουνίου), που προφυλάσσει από τη λύσσα.
-Αγίων Πάντων (την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή)
-Γενέθλιον του Ιωάννου του Προδρόμου (24 Ιουνίου), με πυρολατρικά και μαντικά έθιμα την παραμονή της γιορτής.
-Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου)
-12 Αποστόλων (30 Ιουνίου)

Παροιμίες

Απ’ αρχής τον θεριστή, του δρεπανιού γιορτή.
[Ελληνική]

Γενάρη πίνουν το κρασί, το θεριστή το ξίδι.
[Ελληνική]

Θεριστής με το δρεπάνι, τον καιρό του δεν τον χάνει.
[Ελληνική]

Ιούνης τρέφει κεράσια στ’ αμπέλι, και ψάλτη το τζίτζικα στέλλει.
[Ελληνική]

Καλώς τόνε το θεριστή, όπου μας εγλιτώνει, και με τα στάρια τα πολλά, το σπίτι μας φορτώνει.
[Ελληνική]

Τον Ιούνη αφήνουν το δρεπάνι, και σπέρνουν το ρεπάνι.
[Ελληνική]

ΠΗΓΗ: sansimera.gr