9.6.16

4ο BASKETBALL CAMP MBCE by MIKE EVAGGELITSIS, τον Ιούλιο στο Λυγουριό


Ο Δήμος Επιδαύρου σε συνεργασία με τον Α.Ο Κορωνίς φιλοξενούν τη διοργάνωση του 4ου BASKETBALL CAMP MBCE by MIKE EVAGGELITSIS στο Κλειστό Στάδιο Λυγουριού.

Το Camp θα πραγματοποιηθεί σε δύο περιόδους α) από 3 -7 Ιουλίου και β) από 10-14 Ιουλίου και απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6-18 ετών.

Οι νεαροί αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν τα μυστικά του αθλήματος από καταξιωμένους προπονητές και από νυν και πρώην αστέρια του αθλήματος όπως ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο Κώστας Τσαρτσαρής και ο Λάζαρος Αγαδάκος.

Το camp θα τιμήσει με την παρουσία του ο κορυφαίος Έλληνας 
προπονητής Βαγγέλης Αλεξανδρής. 

Για τους λιλιπούτειους μπασκετμπολίστες θα υπάρχουν δώρα και πολλές εκπλήξεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
6936001612( ΜΑΪΚ ΕΥΑΓΓΕΛΙΤΣΗΣ),
6972844054(ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ)
6932655049(ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΖΑΚΙΔΗΣ)



ΠΗΓΗ : anagnostis.org

Ημερίδα προπονητικής με τον Λεωνίδα Βόκολο, το Σάββατο 11 Ιουνίου στο Σύνδεσμο Διαιτητών Αργολίδας


O Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Αργολίδας διοργανώνει επιστημονική ημερίδα προπονητικής με την υποστήριξη της Ε.Π.Σ. Αργολίδας. 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουνίου, από 9:30 έως 13:00 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδέσμου Διαιτητών Αργολίδας.

Εισηγητές – Θέματα:

- Βόκολος Λεωνίδας. (τ.Ομοσπονδιακός Προπονητής): «Διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες προπονητή ποδοσφαίρου»

- Γεωργόπουλος Βασίλειος (Ομοσπονδιακός Προπονητής Εθνικής Ομάδας Κ15):  «Αξιολόγηση και επιλογή παικτών εθνικών ομάδων Κ15»

- Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος (Καρδιολόγος  MD): «Χρήσιμες καρδιολογικές γνώσεις για τον σύγχρονο προπονητή ποδοσφαίρου»

- Τόλιας Γεώργιος (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Υπεύθυνος Σχολών Arsenal Ελλάδας): «Πρόγραμμα εξέλιξης νεαρών ποδοσφαιριστών ηλικίας 6-15 ετών».

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Προπονητών Αργολίδας να συμμετάσχουν, όπως και κάθε ενδιαφερόμενος. 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

Σε αυτούς που θα λάβουν μέρος θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

"Θεατρική Βραδιά για έναν... λόγο!" χθες βράδυ στο Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο...



Είχε κόσμο, είχε συγκίνηση, είχε... λόγο! 
Στην αυλή του (μεγαλύτερου πλέον λόγω της προσθήκης αιθουσών) Λασκαρίδειου Λαογραφικού Μουσείου Νέας Κίου (που πρέπει πλέον να αναδειχθεί μετά από μια μακριά περίοδο... σιωπής), η βραδιά ήταν όμορφη, γεμάτη θύμισες και μικρασιάτικα αρώματα!

Ο Μορφωτικός Σύλλογος έκανε την πρόσκληση σε μια "Θεατρική Βραδιά για έναν... λόγο!".  και το Εργαστήρι Θεατρικής Πράξης "Θεατροδρόμιο" Ναυπλίου - Σύλλογος Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου με αφορμή τον "Κοινό Λόγο" της Έλλης Παπαδημητρίου και άλλες αφηγήσεις παρουσίασε μια Βραδιά Θεάτρου - Προ-Δημοσίευση - Ανοιχτή Πρόβα με θέμα την Μικρασία, την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Ευχαριστούμε όλους αυτούς που συμμετείχαν και μας γύρισαν πίσω στο χρόνο... 
Ευχαριστούμε και τον "δικό" μας Κυριάκο Σάμιο για τούτο το ταξίδι "στον τόπο που το δικαιούται"... 





Σκηνοθεσία-Συντονισμός: Κυριάκος Σάμιος 

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Eιρήνη Χαιρετάκη, Ευγενία Χριστοπούλου, Ελένη Δριβάκου, Αναστασία Σταμούλη, Λία Χριστοδούλου, Βούλα Δεδέα, Μαρία Ελευθεριάδου, Λιάνα Πάντζου, Ανδρέας Μανούχος, Μαρία Μπακάλη, Ντίνα Μιχαλοπούλου, Σούλα Παναγιώτου, Ηλίας Παπαδόδημος

Σχεδιασμός φωτισμού: Θάλεια Βελεγράκη

Ενδυματολογική Επιμέλεια: Θάλεια Βελεγράκη, Δανάη Γκόνη

Σχεδιασμός Προγράμματος: Λιάνα Πάντζου


Oπτικοποίηση-Ηχογραφήσεις: Aνδρέας Μανούχος

ΦΙΛΟΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ : Βοηθήστε μας να λύσουμε ΜΑΖΙ το πρόβλημα των αδέσποτων


Πρέπει να πούμε ότι οι φόλες που έπεσαν πριν λίγες μέρες και σκότωσαν 2 από τα μωράκια μας, αλλά και ο "πόλεμος" που έχει ξεσπάσει στη Νέα Κίο από μερικούς ανεγκέφαλους (αυτός είναι ο ευνοϊκότερος όρος που μπορώ να χρησιμοποιήσω) εναντίον μας, είχαν αποτέλεσμα να "ξυπνήσουν" το ενδιαφέρον για τα αδέσποτα ζώα σε ανθρώπους που μέχρι πρότινος αδιαφορούσαν γι' αυτά ή ίσως δεν ήξεραν πως να δείξουν το ενδιαφέρον τους... 
Γινόμαστε περισσότεροι λοιπόν αλλά χρειαζόμαστε πάντα την βοήθεια όλων σας για να βρούμε λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων... 

Αυτό να το κρατήσετε : Εμείς, οι φίλοι των αδέσποτων της Νέας Κίου, δεν φιλοδοξούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον σας... Φιλοδοξούμε και ελπίζουμε να κερδίσουμε τη μάχη της επιβίωσης των ζώων μας, ΜΑΖΙ ΣΑΣ... 

Αν μας βοηθήσετε (κι εφ' όσον ο Δήμος Άργος Μυκηνών, δεν κάνει καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια γι' αυτό) θα καταφέρουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να λύσουμε το πρόβλημα, χωρίς αθώα θύματα, αστυνομικές παρεμβάσεις, εισαγγελείς και καβγάδες στα πεζοδρόμια...

Επικοινωνήστε μαζί μας (ξέρετε ποιοι είμαστε) και βάλτε και σεις "ένα λιθαράκι" στην προσπάθεια που κάνουμε για την επιβίωση και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων μας (δίποδων και τετράποδων πλασμάτων)...

1 μόνο ευρώ το μήνα να διέθετε ο καθένας από σας, θα μπορούσαμε να κάνουμε τουλάχιστον 3 στειρώσεις μηνιαίως και βεβαίως να εμβολιάσουμε όλα τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στους δρόμους μας ώστε να μην φοβάστε τις τυχόν αρρώστιες που μπορεί να σας κολλήσουν... 

Οι Φίλοι των Αδέσποτων της Νέας Κίου είναι μια ομάδα ανθρώπων που κάνουν τρομερή περικοπή στα προσωπικά τους έξοδα προκειμένου να ταΐσουν, να στειρώσουν, να θεραπεύσουν αλλά και να φιλοξενήσουν σε δικούς τους χώρους τα αδέσποτα ζώα... 
Είναι άνθρωποι που (στο μέτρο του δυνατού) είναι πάντα διαθέσιμοι να τρέξουν για κάθε έκτακτο περιστατικό στην περιοχή, άνθρωποι που περιπολούν και "λαγοκοιμούνται" για να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο...  Δυστυχώς, η δική τους προσπάθεια δεν φτάνει... Χρειάζονται τη βοήθεια, την υποστήριξη και τη συμπαράσταση ΟΛΩΝ σας... 

Η Νέα Κίος πάντα ήξερε να παλεύει και να λύνει τα προβλήματα της...  Ας αφυπνιστούμε κι ας συνεργαστούμε... ΜΑΖΙ μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Αναστασία Χαβιαρά

Κλείνει ο Κολοσούρτης για την Ανάβαση του Αχλαδοκάμπου - Το Σαββατοκύριακο ο αγώνας με 110 συμμετοχές


Η Αυτοκινητιστική Λέσχη Τρίπολης και η Start Line, ύστερα από έγκριση της ΟΜΑΕ-ΕΠΑ διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο 11 – 12 Ιουνίου την Ανάβαση Αχλαδοκάμπου, όπου θα συμμετέχουν 110 αυτοκίνητα.  

Ο αγώνας προσμετρά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων για το 2016 ενώ η συγκεκριμένη Ανάβαση έχει μήκος 4.900 μέτρα και προσφέρεται για πλούσιο θέαμα τόσο στους αγωνιζόμενους, όσο και σε αυτούς που θα την παρακολουθήσουν.

Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα υπέροχο θέαμα, διότι θα δουν από κοντά αγωνιστικά αυτοκίνητα και παράλληλα θα απολαύσουν το υπέροχο φυσικό περιβάλλον με την όμορφη θέα στο Ναύπλιο έχοντας έτσι την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή καλοκαιρινή απόδραση.

Οι οδηγοί θα πρέπει να προσέξουν τις ώρες που κλείνει ο Κολοσούρτης, δηλαδή το Σάββατο (11/6) από τις 10 το πρωί μέχρι και το πέρας της αγωνιστικής ημέρας, και την Κυριακή (12/6)  από τις 9 το πρωί μέχρι και τη λήξη του αγώνα.


ΠΗΓΗ : anagnostis.org

Διεθνής Συνδιάσκεψη YouthDOCs στο Ναύπλιο στις 18 & 19 Ιουνίου


Παρουσιάσεις, εργαστήρια, παραστάσεις, προβολές για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, ειδικούς μέσων επικοινωνίας και θεάτρου, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και εμψυχωτές νέων, στη Διεθνή Συνδιάσκεψη YouthDOCs η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο στις 18 και 19 Ιουνίου. 

Το θέμα της συνδιάσκεψης είναι «Βίντεο και Θέατρο Τεκμηρίωσης:  καταγράφοντας κριτικές όψεις της νεανικής κουλτούρας στη σύγχρονη πραγματικότητα».

Περιεχόμενο της Συνδιάσκεψης:
Η Διεθνής Συνδιάσκεψη YouthDOCs έχει θέμα τη χρήση του θεάτρου ντοκουμέντο και του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ (θέατρο και βίντεο τεκμηρίωσης) στην εκπαίδευση και στην εμψύχωση ομάδων νέων και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, ειδικούς μέσων επικοινωνίας και θεάτρου, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, εμψυχωτές νέων. Η Συνδιάσκεψη YouthDOCs θα παρουσιάσει όλα «τα πνευματικά προϊόντα» και τα αποτελέσματα του Προγράμματος YouthDOCs (youthdocs.eu), όπως επίσης μεθοδολογίες από ανάλογες παγκόσμιες πρακτικές.

Το πρόγραμμα YouthDOCs εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και στην Τουρκία από το 2014 μέχρι το 2016 και χρησιμοποίησε μαθητοκεντρική μεθοδολογία, συμπεριλαμβάνοντας τεχνικές ενεργητικής μάθησης σε ομάδες μαθητών και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του βίντεο και του θεάτρου τεκμηρίωσης

Μαθητές από σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις δύο χώρες, σε ομάδες, κλήθηκαν να προβληματιστούν πάνω στη διαπραγμάτευση, επιλογή, παραγωγή, καταγραφή και ανταλλαγή οπτικοακουστικών μηνυμάτων (video ή/και drama), πάνω σε θέματα, τα οποία πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρηθούν από το φυσικό, ανθρωπογενές ή κοινωνικό περιβάλλον, ως αντιπροσωπευτικά για τη νεανική τους κουλτούρα και ταυτότητα. Η ερώτηση – έναυσμα ήταν: «ποια στοιχεία από την νεανική σας κουλτούρα θα επιλέγατε ως ομάδα για να δημιουργήσετε μια μικρή ταινία ή θέατρο τεκμηρίωσης, ώστε να την δώσετε σε μια άλλη ομάδα να την δει και να την σχολιάσει;» Και τα βίντεο και τα θεατρικά δρώμενα βασίστηκαν στις προσωπικές ιστορίες των μαθητών και είχαν τη μορφή ντοκουμέντων. Σε αυτές τις ταινίες ή θεατρικά δρώμενα τεκμηρίωσης οι μαθητές, σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες, επιστημονικές ενώσεις, δήμους, κλπ. σε ένα πρώτο στάδιο, παρουσίασαν τις συλλογικές τους απόψεις για τη δική τους κοινότητα – περιοχή και σε μια δεύτερη φάση, για την κοινότητα της άλλης περιοχής της σύμπραξης.

Χώρος: Βουλευτικό, Θέατρο Τριανόν και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Φιλοξενία: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Δήμου Ναυπλιέων

Διοργάνωση:

- Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Ελλάδα
- Τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης Bayrampaşa, Istanbul, Tουρκία
- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Ελλάδα
- Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ελλάδα
- ΚΑΡΠΟΣ, Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, Ελλάδα
- Ένωση Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Yeniliki Eğitimciler Derneği, Τουρκία

Εκδήλωση της ομάδας “Ναρκομανείς Ανώνυμοι Ναυπλίου” στο Bουλευτικό


Αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι, οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι είναι μια Παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση ανδρών και γυναικών για τους οποίους τα ναρκωτικά είχαν γίνει κύριο πρόβλημα.

Είναι ένα πρόγραμμα πλήρους αποχής από όλα τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ.

Το πρόγραμμά μας εστιάζεται στον εθισμό και στη διαδικασία ανάρρωσης απ’ αυτόν. Η μόνη προϋπόθεση για να είναι κάνεις μέλος, είναι η επιθυμία να σταματήσει τη χρήση.

Ελπίζουμε έτσι ότι κανένας ναρκομανής που ζητά ανάρρωση να μη χρειαστεί να πεθάνει, χωρίς να έχει μια ευκαιρία να ζήσει ελεύθερος από τα ναρκωτικά.

Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι ξεκίνησαν από τις Ν ΠΑ το 1953 και σήμερα πραγματοποιούν 62.000 συγκεντρώσεις την εβδομάδα σε 132 χώρες.

Στην Ελλάδα η 1η ομάδα ξεκίνησε το 1987 στην Αθήνα και σήμερα πραγματοποιεί 140 συγκεντρώσεις την εβδομάδα σε: Αθήνα, Πειραιά, Μαρκόπουλο, Θεσαλονίκη, Κατερίνη, Γιαννιτσά, Αλεξ/πολη, Πάτρα, Ναύπλιο, Κέρκυρα, Κρήτη, Κορινθία, Λάρισα, Λουτράκι και Ζάκυνθο.

Επίσης πραγματοποιούνται ομάδες παρουσίασης σε εβδομαδιαία βάση σε σωφρονιστικά ιδρύματα και θεραπευτικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή την δράση της ΟΜΑΔΑΣ του ΝΑΥΠΛΙΟΥ των Ναρκωμανών Ανώνυμων και την καλή συνεργασία με τον Δήμο, σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του προγράμματός μας, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 και ώρα προσέλευσης 11.30 π.μ. στην Αίθουσα του Βουλευτικού (πλ. Συντάγματος).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

-Προσέλευση
-Έναρξη – Καλωσόρισμα
-Ιστορικό και Δομή Ν.Α.
-Προσωπικές Ιστορίες
-Ερωτήσεις – Απαντήσεις
-Κλείσιμο

Τηλεφωνική γραμμή βοηθείας 210-3474777


ΠΗΓΗ: na-greece.gr

Η γιορτή της Αναλήψεως στην Καραθώνα


Η παράδοση θέλει, εδώ και 106 χρόνια, από το 1910, οι κάτοικοι του Ναυπλίου να γιορτάζουν την μεγάλη εορτή της Αναλήψεως στην παραλία της Καραθώνας.

Ο εορτασμός γίνεται στο γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου βρίσκεται η εικόνα της Αναλήψεως, έργο του αγιογράφου Γρηγορίου Παπαδάκη με τη συνδρομή κατοίκων της πόλεως.

Από τότε μέχρι και σήμερα συγγενείς και φίλοι των πρώτων συνδρομητών κάθε χρόνο της Αναλήψεως τηρούν το έθιμο και τελούν την Θεία Λειτουργία.

Τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος, ιερέας του ενοριακού ναού της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, όπου και ανήκει εκκλησιαστικά το εκκλησάκι. 

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα από τις κυρίες που έκαναν την θεία λειτουργία σε όλους που παραβρέθηκαν στην εορτή. 





ΠΗΓΗ : Αργολικές Ειδήσεις

«Σκάνδαλα στα θρανία», αύριο στον Δον Κιχώτη


Την αμερικανική κομεντί «Σκάνδαλα στα θρανία» («Election») του Αλεξάντερ Πέιν (παραγωγής 1999) θα προβάλει ο ανοιχτός κοινωνικός χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος), αύριο Παρασκευή 10 Ιουνίου. 
Η προβολή ξεκινά στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΥΠΟΘΕΣΗ:


Αυτή τη χρονιά είναι πλέον σίγουρο πως η Τρέισι Φλικ θα είναι η επόμενη πρόεδρος της μαθητικής επιτροπής του σχολείου της καθώς δεν υπάρχει ανταγωνιστής. Όμως ο Τζιμ Μακ Άλιστερ, ένας από τους καθηγητές της, έχει διαφορετικά σχέδια. Επιθυμώντας να διατηρήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και για να ικανοποιήσει την προσωπική έχθρα του προς την Τρέισι, ο Μακ Άλιστερ πείθει τον Πολ Μέτζλερ, αρχηγό της ομάδας του φούτμπολ, να δηλώσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Ένας αμείλικτος αγώνας ανάμεσα στην Τρέισι και τον Μακ Άλιστερ μόλις άρχισε...


ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΚΔΑΠ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ


Σε λίγες μέρες αναμένεται να βγει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εγγραφές παιδιών στο ΚΔΑΠ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες μητέρες να προσέλθουν στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Νέας Κίου καθημερινά 16:00- 18:00!

Όσες είναι άνεργες να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας για να έχουν το δικαίωμα εγγραφής.

Από τη διεύθυνση και το προσωπικό του ΚΔΑΠ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

Το 1ο δημοτικό σχολείο Άργους τιμά τον ιδρυτή του, αύριο το πρωί


Ο  Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί αύριο Παρασκευή 10 Ιουνίου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου Άργους, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 185 χρόνων από την παρουσία του Πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στα εγκαίνια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους που έγιναν στις 11 Ιουνίου 1831.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Διευθυντή του σχολείου με θέμα: «Η εκπαίδευση στο Άργος στα τέλη του 19ου αιώνα».




Ντόναλντ Ντακ


Ο Ντόναλντ Ντακ (Donald Duck), μία λευκή πάπια με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ρούχα ναύτη, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες της Walt Disney. Τεμπέλης, άτυχος, γκρινιάρης και γκαφατζής, ζει μαζί με τα τρία ανίψια του, τον Χιούι, τον Ντιούι και τον Λιούι.

«Γεννήθηκε» από το πενάκι του Ντίσνεϊ το 1934 κι έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στις 9 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, στην ταινία κινουμένων σχεδίων The Wise Little Hen (Η μικρή σοφή πουλάδα). Περίπου τέσσερις μήνες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκε για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας, στην έντυπη διασκευή της ταινίας.

Τα επόμενα δύο χρόνια συμμετείχε σε διάφορα κόμικ-στριπ και ταινίες κινουμένων σχεδίων, με τον Μίκυ Μάους, τη Μίνι, τον Γκούφι και τον Πλούτο. Το 1936 ξανασχεδιάστηκε και στις 9 Ιανουαρίου του 1937 πρωταγωνίστησε στην πρώτη δική του ταινία με τίτλο Δον Ντόναλντ, στην οποία πρωτοεμφανίστηκε και η αγαπημένη του Νταίζη. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1938 απέκτησε και τη δική του καθημερινή σειρά κόμικς σε εφημερίδα.

Οι Χιούι, Ντιούι και Λιούι έκαναν το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο ένα χρόνο αργότερα, στις 15 Απριλίου του 1938, στην ταινία Τα ανίψια του Ντόναλντ. Είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στην εφημερίδα, στις 17 Οκτωβρίου του 1937.

Λόγω του ανατρεπτικού χιούμορ και της φλογερής ιδιοσυγκρασίας του, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η δημοτικότητα του Ντόναλντ Ντακ άρχισε ν' ανεβαίνει... Ως το τέλος της δεκαετίας του '40 είχε γίνει ο πιο δημοφιλής ήρωας της Ντίσνεϊ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκυ Μάους. Πριν από το 1941 είχε εμφανιστεί συνολικά σε περίπου 50 ταινίες, ενώ από το 1941 έως το 1961 πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 100.

Ως το 1985 η χαρακτηριστική φωνή του Ντόναλντ ανήκε στον ηθοποιό Κλάρενς Νας. Μετά το θάνατο του Νας, στη διάσημη πάπια δάνεισε τη φωνή του ο Τόνι Ανσέλμο.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Άγιος Κύριλλος


Πατριάρχης Αλεξανδρείας, η μνήμη του οποίου τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 9 Ιουνίου και μαζί με τον προκάτοχό του Άγιο Αθανάσιο στις 18 Ιανουαρίου. Τις ημέρες αυτές γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κύριλλος.

Ο Κύριλλος έζησε επί αυτοκρατορίας Θεοδοσίου του Μικρού (401-450). Ήταν ανιψιός του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλου και κάτοχος μεγάλης θεολογικής και φιλολογικής μόρφωσης. Προήδρευσε στη Γ’ Οικουμενική Σύνοδο το 431 στην Έφεσο, οι αποφάσεις της οποίας καταδίκασαν τις κακοδοξίες του αιρετικού Νεστόριου σχετικά με το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πολυσυζητημένο είναι το θέμα της εμπλοκής του ή όχι στη δολοφονία της νεοπλατωνικής φιλοσόφου Υπατίας. Κάποιοι μελετητές τον εμπλέκουν άμεσα στα γεγονότα αυτά, ενώ άλλοι ελαχιστοποιούν το ρόλο και την ευθύνη του. Η Καθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 27 Ιουνίου και η Λουθηρανική στις 9 Φεβρουαρίου.

Απολυτίκιο 
Ως κύρος ουράνιον θεολογία η ση, βραβεύει εν πνεύματι τη εκκλησία Χριστού την χάριν την ένθεον· συ γαρ καθυπογράψας της Τριάδος την δόξαν, μύστης της Θεοτόκου και υπέρμαχος ώφθης, παρ' ης λαμπρώς εδοξάσθης, ιεράρχα Κύριλλε.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Προσπαθώντας να πιάσουμε την... μαλλιαρή στη Νέα Κίο...


Το έθιμο λέει πως σήμερα - εορτή της Αναλήψεως - πρέπει να κάνουμε το πρώτο μας μπάνιο και να πιάσουμε τη "μαλλιαρή"....

Μπάνιο δεν κάναμε αλλά τουλάχιστον... βραχήκαμε, προσπαθώντας να την πιάσουμε...

Πιάνουμε αυτή την περιβόητη "μαλλιαρή" για το καλό του χρόνου...

Η πέτρα αυτή, με το ρίζωμα και τη βλάστησή της μέσα στη θάλασσα, συμβολίζει όλη τη δύναμη και την ουσία του στοιχείου αυτού, που, κατά τον Ευριπίδη, "κλύζει πάντα τ'ανθρώπων κακά" (Ιφιγένεια η εν Ταύροις, 1193).

Είναι δηλαδή η θάλασσα καθαρτική και ανανεωτική, ιδιαίτερα την ημέρα της Αναλήψεως, όταν με την παρουσία του Χριστού στους αιθέρες, ουρανός και θάλασσα έχουν αγιασθεί." (Δ.Λουκάτος, "Πασχαλινά και της Άνοιξης")







Φωτογραφίες : Αναστασία & Ελένη Χαβιαρά

(Δημοσιεύτηκε πέρσι, την ημέρα της Αναλήψεως στα parapolitikaargolida.gr)

Τα γεγονότα σαν σήμερα, 9 Ιουνίου


411 π.Χ.: 
Πραξικόπημα ολιγαρχκών εκδηλώνεται στην Αθήνα

1815: Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου της Βιέννης και υπογράφεται η τελική πράξη του Συνεδρίου. Υπό την προεδρία του αυστριακού πολιτικού Κλέμενς φον Μέτερνιχ, προσπάθησε να αναδιατάξει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, μετά την ήττα του Ναπολέοντα...

1821: Οι Οθωμανοί, υπό τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ, επιτίθενται στη Λιβαδειά και την παραδίδουν στις φλόγες. Σκοτώνουν 1.000 και αιχμαλωτίζουν 2.500 γυναικόπαιδα, ενώ περίπου 2.000 κάτοικοι προφταίνουν και κλείνονται στο φρούριο.

1822: Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι Τούρκοι παραδίδουν την Ακρόπολη των Αθηνών.

1893: Στο σπίτι του Στέφανου Φραγκιάδη, πρώτου προέδρου του Εθνικού Γ.Σ., γίνεται η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου, που ιδρύθηκε δύο εβδομάδες νωρίτερα (23 Μαΐου), με πρώτο θέμα την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού γυμναστηρίου στην οδό Κηφισίας 45.


1898: Η Μ. Βρετανία «νοικιάζει» το Χονγκ Κονγκ από την Κίνα για 99 χρόνια.


1916: Ο Συμμαχικός στόλος καταπλέει στο Φάληρο και επιδίδει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη για διάλυση της Βουλής, προκύρηξη νέων εκλογών, αποστράτευση του ελληνικού στρατού και απομάκρυνση των γερμανόφιλων αξιωματικών (Εθνικός Διχασμός).

1920: Την έναρξη των επιθέσεων του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία κηρύσσει ο αντιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.


1930: Συνωστισμός σημειώνεται στην οδό Ερμού της Αθήνας και διακοπή της συγκοινωνίας από το πλήθος, που συγκεντρώνεται για να θαυμάσει τη Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου.

1935: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με αποχή όλων των βενιζελικών κομμάτων. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός Τσαλδάρη - Κονδύλη.

1958: Η βασίλισσα Ελισάβετ ανοίγει επίσημα το Αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου.

1965: Δημοσιοποιείται σε εφημερίδες η υποτιθέμενη κομουνιστική δολιοφθορά σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου. Πρόκειται για σκευωρία που έχει στήσει και οργανώσει ο μετέπειτα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.


1976: Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, που διεξάγεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Βασίλης Χατζηπαναγής οδηγεί σε μεγάλη νίκη τον Ηρακλή επί του Ολυμπιακού με 6-5 στα πέναλτι. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν 4-4.

1999: Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβουνίου) υπογράφουν συνθήκη ειρήνης με το NATO.

2006: Έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Γερμανία.

2008: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλούν την κατάρρευση του φράγματος στην πόλη Ντέλτον. Τελικά η λίμνη Ντέλτον χάνει όλο το νερό της.

2009: Μια έκρηξη σε ξενοδοχείο της πόλης Πεσαβάρ στο Πακιστάν, σκοτώνει 17 άτομα και τραυματίζει τουλάχιστον 46.


2010: Ανεξαρτητοποιούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, εξέλιξη την οποία ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει «αρνητική».


Γεννήσεις
1672 – Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας

1812 - Γιόχαν Γκότφριντ Γκάλε, Γερμανός αστρονόμος

1843 – Μπέρτα φον Ζούτνερ, Αυστριακή λογοτέχνης

1865 – Καρλ Νίλσεν, Δανός μουσουργός

1891 – Κόουλ Πόρτερ, Αμερικανός συνθέτης και στιχουργός

1902 - Σκιπ Τζέιμς, μουσικός της μπλουζ.

1941 – Τζον Λορντ, Άγγλος συνθέτης και μουσικός, μέλος των Deep Purple

1950 - Γιώργος Καστρινάκης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1961 – Μάικλ Τζέι Φοξ, Καναδός ηθοποιός

1963 – Τζόνι Ντεπ, Αμερικανός ηθοποιός

1968 – Νίκη Μπακογιάννη, Ελληνίδα αθλήτρια στίβου

1978 – Μίροσλαβ Κλόζε, Γερμανός ποδοσφαιριστής

1981 - Νάταλι Πόρτμαν, Αμερικανίδα ηθοποιός

1985 - Άνθιμος Ανανιάδης, Έλληνας ηθοποιός

1988 - Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής


Θάνατοι

68 – Νέρων, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1870 – Κάρολος Ντίκενς, Άγγλος συγγραφέας

1927 – Βικτόρια Γούντχαλ, Αμερικανίδα φεμινίστρια

1959 – Άντολφ Ότο Βίνταους, Γερμανός χημικός και νομπελίστας

1974 - Μιγκέλ Άνχελ Αστούριας, συγγραφέας από τη Γουατεμάλα, βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1967

1989 - Τζορτζ Μπηντλ, Αμερικανός γενετιστής, βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 1958

2011 - Ανθή Ζαχαράτου, Ελληνίδα καλλιτέχνης υψίφωνος και ηθοποιός.

2012 - Ζωρζ Σαρή, Ελληνίδα συγγραφέας και ηθοποιός


Θα πιάσουμε τη μαλλιαρή;


Γιορτάζεται σαράντα μέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού και πέφτει πάντοτε Πέμπτη. 

Σύμφωνα με την παράδοση...
Τα μεσάνυχτα, λέει, ανοίγουν οι ουρανοί και πολλοί ξαγρυπνούν να δουν το Χριστό να 
"αναλήφεται". Στα μέρη που έχει θάλασσα, μικροί μεγάλοι βουτάνε για πρώτη φορά στα νερά της και κάνουν το πρώτο τους μπάνιο για το καλό, για να φύγει κάθε αρρώστια.
Μαζεύουν νερό από σαράντα κύματα, ραντίζουν μ' αυτό το σπίτι και λένε : "Όπως ανελήφτηκε ο Χριστός , έτσι ν' ανεληφτεί από το σπίτι μας η κακογλωσσιά, η αρρώστια, το κακό μάτι και όλα τα κακά".
Ή αλλού «Έξω ψύλλοι και κοριοί, μέσα η πέτρα η μαλλιαρή».

Βουτάνε επίσης στη θάλασσα και πιάνουν τη "μαλλιαρή", μια πέτρα χορταριασμένη, γεμάτη φύκια κι' άλλα θαλασσινά χορτάρια. Τη βάζουν για γούρι κάτω απ' το κρεβάτι. 
Στη Σάμο, οι ανύπαντρες τη βάζουν κάτω απ' το κρεβάτι τους, για να δουν στον ύπνο τους ποιόν θα πάρουν.
Παράλληλα έπιαναν αχινούς, πεταλίδες, καβούρια και άλλα θαλασσινά.
Στα ορεινά μέρη οι βοσκοί κάνουν αγιασμό για τα κοπάδια τους και φτιάχνουν γαλατόπιτες . Γι' αυτό τη λένε "Γ α λ α τ ο π έ φ τ η". 
Όλα τα γαλακτερά της μέρας οι βοσκοί τα μοιράζουν για το καλό στους καλεσμένους τους και μαζί τους τρώνε και γλεντούν. Το γάλα που θα περισσέψει το χύνουν, τυρί δεν πήζουν.
Επίσης της Αναλήψεως μάζευαν το χαμομήλι του χρόνου, και έβγαζαν και άπλωναν στα μπαλκόνια ή τις αυλές όλα τα προικιά τους να αεριστούν.

Άντε και του χρόνου…κι όπως είπαμε, ε;

"Όπως ανελήφτηκε ο Χριστός, έτσι ν' ανεληφτεί από το σπίτι μας η κακογλωσσιά, η αρρώστια, το κακό μάτι και όλα τα κακά".


ΠΗΓΗ : greenstories.blogspot.gr

Η Ανάληψη του Κυρίου


Θεοπατερική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Χριστού επί της Γης. Εορτάζεται από την Εκκλησία την 40η ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου (9 Ιουνίου το 2016). Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ανάληψη.

Το εκκλησιαστικό γεγονός της Αναλήψεως περιγράφεται από τους ευαγγελιστές Μάρκο (ιστ΄ 19), Λουκά ( κδ΄, 51) και Ιωάννη (στ΄, 62 και κ΄, 17), στις Πράξεις των Αποστόλων (α΄ 2, 9), στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου (Προς Εφεσίους δ΄ 8-10, Προς Εβραίους δ΄14 και ζ΄ 26. Α' Προς Τιμόθεον γ΄ 16) και στην Α’ Καθολική Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου (γ΄ 22). Μόνο ο ευαγγελιστής Ματθαίος παραλείπει κάθε μνεία για το γεγονός αυτό.

Σύμφωνα με τις ως άνω περιγραφές της Καινής Διαθήκης, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου. Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, το όποιο περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως («και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης...»). Τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων, όσο και στο Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») διακηρύσσεται η σχέση της Αναλήψεως με τη Δευτέρα Παρουσία.

Η Ανάληψη του Χριστού συνεορταζόταν με την Πεντηκοστή, κατά τους πρώτους αιώνες. Από τον 4ο αιώνα, όμως, άρχισε η προοδευτική διάκριση και ο αυτοτελής εορτασμός της.

Απολυτίκιο
Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους μαθητάς, τη επαγγελία του Αγίου Πνεύματος· βεβαιωθέντων αυτών δια της ευλογίας, ότι συ ει ο Υιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου.

Λαογραφία
Η γιορτή της Αναλήψεως εκτός από την επίσημη ονομασία της έχει και πολλές λαϊκές ονομασίες όπως:

Αναληψού, στη Σαντορίνη.
Αναληψιός, στη Θράκη.
Τ’ Αγιού Αναληψιού, στην Ίμβρο.
Συναληψιού, στη Ρόδο.
Τα Σαράντα της Πασκαλιάς, στην Κομοτηνή.
Γαλατοπέφτη, στη Μύκονο, στη Σίφνο, στη Σκύρο κ.α, διότι την ημέρα αυτή οι τσοπάνηδες συνηθίζουν να μοιράζουν γάλα δωρεάν στα χωριά τους «για το καλό του κοπαδιού».
Η ονομασία της γιορτής χρησιμοποιείται και μεταφορικά σε λέξεις και φράσεις που δηλώνουν την εξαφάνιση και την κλεψιά: «αναλήφθηκε το αρνί», «έγινε της Αναλήψεως». Λέγεται και για άνθρωπο που αναχώρησε απροειδοποίητα και ξαφνικά.

Είναι γνωστή η παλαιότερη συνήθεια να πηγαίνουν της Αναλήψεως στη θάλασσα για το πρώτο μπάνιο. Μάλιστα, σε όρισμένα μέρη γέμιζαν με θαλασσινό νερό τα «σαράντα κύματα», ένα μπουκάλι που το φύλαγαν για φάρμακο σε πρηξίματα, δαγκώματα και διάφορους πόνους.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr