9.6.16

Διεθνής Συνδιάσκεψη YouthDOCs στο Ναύπλιο στις 18 & 19 Ιουνίου


Παρουσιάσεις, εργαστήρια, παραστάσεις, προβολές για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, ειδικούς μέσων επικοινωνίας και θεάτρου, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και εμψυχωτές νέων, στη Διεθνή Συνδιάσκεψη YouthDOCs η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο στις 18 και 19 Ιουνίου. 

Το θέμα της συνδιάσκεψης είναι «Βίντεο και Θέατρο Τεκμηρίωσης:  καταγράφοντας κριτικές όψεις της νεανικής κουλτούρας στη σύγχρονη πραγματικότητα».

Περιεχόμενο της Συνδιάσκεψης:
Η Διεθνής Συνδιάσκεψη YouthDOCs έχει θέμα τη χρήση του θεάτρου ντοκουμέντο και του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ (θέατρο και βίντεο τεκμηρίωσης) στην εκπαίδευση και στην εμψύχωση ομάδων νέων και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, ειδικούς μέσων επικοινωνίας και θεάτρου, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, εμψυχωτές νέων. Η Συνδιάσκεψη YouthDOCs θα παρουσιάσει όλα «τα πνευματικά προϊόντα» και τα αποτελέσματα του Προγράμματος YouthDOCs (youthdocs.eu), όπως επίσης μεθοδολογίες από ανάλογες παγκόσμιες πρακτικές.

Το πρόγραμμα YouthDOCs εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και στην Τουρκία από το 2014 μέχρι το 2016 και χρησιμοποίησε μαθητοκεντρική μεθοδολογία, συμπεριλαμβάνοντας τεχνικές ενεργητικής μάθησης σε ομάδες μαθητών και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του βίντεο και του θεάτρου τεκμηρίωσης

Μαθητές από σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις δύο χώρες, σε ομάδες, κλήθηκαν να προβληματιστούν πάνω στη διαπραγμάτευση, επιλογή, παραγωγή, καταγραφή και ανταλλαγή οπτικοακουστικών μηνυμάτων (video ή/και drama), πάνω σε θέματα, τα οποία πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρηθούν από το φυσικό, ανθρωπογενές ή κοινωνικό περιβάλλον, ως αντιπροσωπευτικά για τη νεανική τους κουλτούρα και ταυτότητα. Η ερώτηση – έναυσμα ήταν: «ποια στοιχεία από την νεανική σας κουλτούρα θα επιλέγατε ως ομάδα για να δημιουργήσετε μια μικρή ταινία ή θέατρο τεκμηρίωσης, ώστε να την δώσετε σε μια άλλη ομάδα να την δει και να την σχολιάσει;» Και τα βίντεο και τα θεατρικά δρώμενα βασίστηκαν στις προσωπικές ιστορίες των μαθητών και είχαν τη μορφή ντοκουμέντων. Σε αυτές τις ταινίες ή θεατρικά δρώμενα τεκμηρίωσης οι μαθητές, σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες, επιστημονικές ενώσεις, δήμους, κλπ. σε ένα πρώτο στάδιο, παρουσίασαν τις συλλογικές τους απόψεις για τη δική τους κοινότητα – περιοχή και σε μια δεύτερη φάση, για την κοινότητα της άλλης περιοχής της σύμπραξης.

Χώρος: Βουλευτικό, Θέατρο Τριανόν και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Φιλοξενία: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Δήμου Ναυπλιέων

Διοργάνωση:

- Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Ελλάδα
- Τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης Bayrampaşa, Istanbul, Tουρκία
- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Ελλάδα
- Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ελλάδα
- ΚΑΡΠΟΣ, Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, Ελλάδα
- Ένωση Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Yeniliki Eğitimciler Derneği, Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου