7.11.16

Παραμονή των Ταξιαρχών... Κρύβουμε τα παπούτσια μας!


Αύριο, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, είναι η γιορτή των Ταξιαρχών. 
Ο αρχάγγελος Μιχαήλ  έν αντιθέσει με τον Γαβριήλ είναι ένας πολεμιστής. Θεωρείτε ότι σχετίζετε με μηνύματα θανάτου και η σπάθα του δηλώνει τον αγώνα και την θυσία.  

Στην λαική παράδοση λένε πώς την παραμονή της εορτής των Ταξιαρχών πρέπει να κρύβουμε τά παπούτσια μας για να μην τά δεί ο αρχάγγελος και «γράψει» το  όνομά μας γιατί αυτό σημαίνει θάνατο.  

Ακόμα κι αν δε συμφωνούμε μ' αυτό, ακόμα κι αν θεωρούμε προλήψεις τα όσα μας λέει η λαϊκή παράδοση, ας μαζέψουμε απόψε απ' έξω τα παπούτσια μας... Για καλό και για κακό... 


Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ : Ο σκύλος φερόταν παράξενα και την μύριζε συνεχώς στο στήθoς...


Η 62χρονη Βρετανίδα Karin Gibson είναι ιδιοκτήτρια ενός λαμπραντόρ που ονομάζεται Paddy. Όταν επέστρεψε σπίτι μετά από μερικές ημέρες διακοπών, o Paddy την καλωσόρισε με τον γνωστό ζεστό του τρόπο. Πήδηξε από την χαρά του και της έγλειψε το πρόσωπο όπως πάντα. Αλλά μετά έκανε κάτι εντελώς ασυνήθιστο.

“Πήδηξε πάνω μου, μύρισε την αναπνοή μου και με κοίταξε στα μάτια και σκούντηξε το στήθoς μου”, θυμάται η Karin.
Ειδικά το δεξί στήθoς. Έμοιαζε σαν να μυρίζει κάτι παράξενο. H Karin ήταν μπερδεμένη. Ειδικά επειδή, καθώς περνούσαν οι μέρες, ο Paddy συνέχιζε το παιχνίδι με το δεξί της στήθoς!

Μετά από δύο εβδομάδες, η Karin αποφάσισε να πάει σε έναν γιατρό. Μετά από μαστογραφία και βιοψία, οι γιατροί της έκαναν μια φριχτή ανακοίνωση: είχε καρκίνωμα, είχε αναπτύξει καρκίνο σε επιθηλιακά κύτταρα. Και αυτό στο δεξί στήθoς, ακριβώς στο σημείο που μύριζε ο Paddy!

Ευτυχώς, ο καρκίνος ανιχνεύτηκε σε αρχικό στάδιο. Η Karin θα είναι καλά μετά από χειρουργείο και ακτινοθεραπείες. Χάρη στον Paddy, μπορεί να γλιτώσει ακόμα και την χημειοθεραπεία. Η Karin ήταν τυχερή που ο Paddy ανίχνευσε αμέσως τον καρκίνο!

Οι σκύλοι μπορούν μυρίσουν πράγματα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εμείς. Αν τους ακούσουμε, μπορούν να μας σώσουν την ζωή!


Πηγή: masternews.gr

ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΤΗΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ


Ο νέος μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος Κορομπόκης έδωσε τη διαβεβαίωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και του νέου υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Γαβρόγλου στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016.



Η τελετή ενθρονίσεως έχει ὁρισθεί μέ κάθε ἐπισημότητα καί μεγαλοπρέπεια τό Σάββατο 19 Νοεμβρίου παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ἱερωνύμου, τοῦ Τοποτηρητοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Ἄρτης κ. Ἰγνατίου, Ἀρχιερέων τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, τοπικῶν Ἀρχόντων, ἐκπροσώπων τῶν Σωμάτων Ἀσφαλείας, τῶν τοπικῶν Συλλόγων καί Φορέων τῆς περιοχῆς, κατά τό ἀκόλουθο Πρόγραμμα.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου

Ὥρα 11:30 π.μ.: Ἐπίσημη ὑποδοχή τοῦ νέου Μητροπολίτου ὑπό τοῦ Δημάρχου Ἀρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη στήν πλατεία Σκουφᾶ (ἔναντι τοῦ ἱστορικοῦ Βυζαντινοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τῆς Παρηγορητίσσης). Προσφώνηση ἀπό τόν κ. Δήμαρχο καί ἀντιφώνηση τοῦ νέου Μητροπολίτου. Στή συνέχεια θά σχηματιστεῖ πομπή πρός τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου, ὅπου θά λάβει χώρα τό κύριο μέρος τῆς τελετῆς Ἐνθρονίσεως.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου

Ὥρα 7:00 π.μ.: Ὁ νέος Μητροπολίτης Ἄρτης κ. Καλλίνικος θά προεξάρχει τῆς Ἀκολουθίας τοῦ Ὄρθρου καί τοῦ πολυαρχιερατικοῦ συλλείτουργου στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ἄρτης. Μέ τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας, θά δεχθεῖ τά σεβάσματα τοῦ Κλήρου τῶν Ἀρχόντων καί τοῦ εὐσεβοῦς λαοῦ, στό χῶρο τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τοῦ Ἁγίου Δημητρίου.


ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr

Rally Sprint ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ 2016


Rally Sprint ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ. 

Με την στήριξη του Δήμου Σπάρτης.

Αράχωβα Λακωνίας- Καρυές.

19-20 Νοεμβρίου 2016.


Φωτογραφίες που αποδεικνύουν πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μπροστά στην φύση


Οι άνθρωποι είναι μικροσκοπικοί μπροστά στο μεγαλείο της φύσης.

Δεν έχει σημασία τι προβλήματα σας απασχολούν τον τελευταίο καιρό στην ζωή σας, όταν βρεθείτε κοντά με την φύση, καταλαβαίνεται πραγματικά πόσο μικρά και ασήμαντα είναι.

Απέραντα δάση, απόρθητες κορυφές βουνών, άγριες θάλασσες και ζεστές έρημοι. Σε τέτοια τοπία ο άνθρωπος πραγματικά καταλαβαίνει, την πραγματική δύναμη και μεγαλειότητα της φύσης.

























Πηγή: fanpage.gr

Σαν σήμερα... στη μουσική


1938: Ο Αφροαμερικανός R&B τραγουδιστής Dee Clark (Delectus Clark 1938-1990) γεννήθηκε στο Blytheville του Αρκάνσας. Το 1941 μετακόμισε στο Σικάγο και άρχισε την ενασχόληση του με την gospel μουσική. Το 1952 σαν μέλος των Hambone Kids πραγματοποίησε την πρώτη του ηχογράφηση, το τραγούδι "Hambone". Αφού πρώτα άλλαξε αρκετά συγκροτήματα, ξεκίνησε σόλο καριέρα το 1957 και γνώρισε επιτυχία με τραγούδια όπως τα "Just Keep It Up", "Hey Little Girl", "Don't Walk Away From Me" και "Raindrops".

1943: Η Καναδή μουσικός, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Joni Mitchell (Roberta Joan Anderson) γεννήθηκε στο Φορτ Μακλίοντ της Αλμπέρτα του Καναδά. Το 1969 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο "Song to a Seagull". Έγινε δημοφιλής με τραγούδια όπως τα "Chelsea Morning", "Both Sides, Now", "Woodstock", "Big Yellow Taxi", "Free Man in Paris" και "Help Me". Το περιοδικό Rolling Stone είχε αναφερθεί σε αυτήν ως μια από τις σημαντικότερες τραγουδοποιούς που έχουν γεννηθεί ποτέ. Το 1995 της απονεμήθηκε το βραβείο Billboard Century Award, το 1996 το Polar Music Prize ενώ ένα χρόνο αργότερα το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Έχει κερδίσει συνολικά επτά βραβεία Grammy και το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την προσφορά της στην μουσική.


1968: Σε συναυλία των The Doors στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ο Jim Morrison ζητάει από τους δέκα χιλιάδες παρευρισκόμενους να σηκωθούν από τις καρέκλες τους. Μια ομάδα πεντακοσίων νεαρών ανεβαίνει στη σκηνή και αρχίζει πόλεμο με τους άντρες της ασφάλειας. Την επομένη της συναυλίας οι τοπικές αρχές ανακοινώνουν πως το συγκρότημα δεν είναι επιθυμητό στην πόλη για άλλη συναυλία.

1981: Κυκλοφορεί το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του Ozzy Osbourne με τίτλο "Diary of a Madman". Το άλμπουμ θα επανακυκλοφορήσει το 2002 με τα αρχικά παιξίματα των Bob Daisley (μπάσο) και Lee Kerslake (τύμπανα) να έχουν αντικατασταθεί με νέα από τους Robert Trujillo και Mike Bordin. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Over the Mountain", "Flying High Again", "S.A.T.O." και "Diary of a Madman".


1985: Κυκλοφορεί η συλλογή τραγουδιών του Bob Dylan με τίτλο "Biograph". Περιέχει πενήντα τρία τραγούδια του καλλιτέχνη από το πρώτο του άλμπουμ "Bob Dylan" το 1962 μέχρι και το "Shot of Love" του 1981. Από τα πενήντα τρία τραγούδια, τα είκοσι δύο κυκλοφορούσαν για πρώτη φορά, μεταξύ αυτών και το "Lay Down Your Weary Tune" που ακούγεται στο τέλος της ταινίας του Martin Scorsese, "No Direction Home".


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

ΕΚΤΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ : Περισυλλογή Βιβλίων και υλικού για τη δανειστική βιβλιοθήκη - Ελάτε εθελοντές στην προσπάθεια


Θες να γίνεις κι εσύ εθελοντής για την περισυλλογή βιβλίων και αρχειακού υλικού;

Σάββατο 12 Νοεμβρίου, έλα για το πρώτο σου ραντεβού. 
Σε περιμένουμε να φέρεις τα δικά σου αντικείμενα. 
Η πρώτη συνάντηση και περισυλλογή στηρίζεται στη συνεισφορά σου. 

Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Νοεμβρίου από τις 11.00 ως τις 15.00, σε περιμένουμε να φέρεις τα δικά σου αντικείμενα, να δεις από κοντά όσα έχουμε ήδη στα χέρια μας.

Mπορείς να μας φέρεις;
Α. Βιβλία, Περιοδικά, Έντυπα, Αφίσες, Αφίσες θεάτρου, Αφίσες περιοδικών, Αφίσες ομάδων ποδοσφαίρου, Εγκυκλοπαίδειες, Ημερολόγια.
Β. Παιχνίδια (Αυτοκίνητα μινιατούρες, Κούκλες, Lego, Επιτραπέζια παιχνίδια).
Γ. Έπιπλα-είδη σπιτιού (Διακοσμητικά σαλονιού -μοντέρνα γυάλινα, τύπου ταναγραία και φολκ αρτ, Μπιμπελό, Διακοσμητικά γυάλινα, Κομοδίνα, Πορτατίφ, Τηλεόραση σαλονιού, Τραπεζαρίες, Φωτιστικά κρεμαστά -για καθιστικό, τραπεζαρία, υπνοδωμάτια, Κορνίζες, Πίνακες ζωγραφικής).
Δ. Σχολικό υλικό (Σχολικά βιβλία, Σχολικά τετράδια κ.ά.)
Ε. Τεχνολογία υλικό (Φωτογραφικές μηχανές, Βιντεοκάμερα, Βιντεοκασέτες, Γραφομηχανές, Κασέτες, hi-fi, Τρανζιστοράκι, Walkman, Κασετόφωνο).
ΣΤ. Καρτ ποστάλ και γραμματόσημα, Οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο παντός είδους.

Δελφοί Βιβλιοθήκη Εργαστήρια

Χρήστου Λαδά 5, Πλατεία Αγ.Γεωργίου Καρύκη, ΑΘΗΝΑ.

Επικοινώνησε μαζί μας για να τις παραλάβουμε από το χώρο σου ή για οποιαδήποτε απορία.

Περισσότερες πληροφορίες:
e-mail: librarykl@yahoo.gr

ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Νέα έρευνα Έλληνα επιστήμονα δείχνει ότι οι χρήστες του Facebook ζουν περισσότερο


Όσοι χρησιμοποιούν το Facebook και διαθέτουν πολλούς ηλεκτρονικούς φίλους, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο, σε σχέση με όσους απέχουν από τα κοινωνικά δίκτυα, αρκεί αυτή η χρήση του δικτύου να «μεταφράζεται» επίσης σε κοινωνικές σχέσεις και δεσμούς στον πραγματικό κόσμο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε για πρώτη φορά μια νέα έρευνα των Πανεπιστημίων Yale και της Καλιφόρνια, με τη συμμετοχή του Νικόλα Χρηστάκη.

Όμως το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής ισχύει κυρίως για όσους αποδέχονται τους περισσότερους φίλους, αλλά όχι για όσους υποβάλλουν τα περισσότερα αιτήματα φιλίας στο Facebook. Επίσης, το πόσα «likes» παίρνει κανείς στις αναρτήσεις του, δεν φαίνεται να συνδέεται με την μακροζωία.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), συσχέτισαν στοιχεία για 12 εκατομμύρια χρήστες του Facebook στην Καλιφόρνια (γεννημένους μεταξύ 1945-1989), με στοιχεία για την υγεία και τη διάρκεια ζωής τους.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο μέσος χρήστης του Facebook έχει περίπου 12% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα σε ένα οποιοδήποτε έτος, σε σχέση με κάποιον που δεν χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο.

Επιπλέον, όσοι έχουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και αποδέχονται τους περισσότερους φίλους στο Facebook, φαίνεται να έχουν επίσης μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με όσους έχουν μικρότερα δίκτυα ηλεκτρονικών φίλων. Με άλλα λόγια, το να είναι κανείς δημοφιλής, πιθανώς ευνοεί τη μακροζωία, αν και θα μπορούσε επίσης να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή οι εκ φύσεως υγιέστεροι, άρα πιο μακρόβιοι άνθρωποι γίνονται πιο δημοφιλείς. Όμως, δεν φαίνεται να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή όσοι υποβάλλουν τα περισσότερα αιτήματα διαδικτυακής φιλίας, δεν ζουν παραπάνω.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι με περισσότερους φίλους online είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με όσους είναι αποσυνδεμένοι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν αρνητική επίπτωση στην υγεία», επισήμαναν οι ερευνητές, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι το ίδιο το Facebook δεν παρενέβη και δεν επηρέασε με κάποιο τρόπο τα ευρήματά τους.

Όπως δήλωσε ο μόνιμος συνεργάτης του Χρηστάκη, καθηγητής Τζέημς Φάουλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, «αυτό που βρήκαμε είναι, ευτυχώς για σχεδόν όλους τους χρήστες του Facebook, μια σχέση ανάμεσα στην ισορροπημένη χρήση του δικτύου και στον μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Η σχέση γενικότερα ανάμεσα στα πραγματικά κοινωνικά δίκτυα και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είχε γίνει αντιληπτή ήδη από το τέλος της δεκαετίας του 1970 (με πρώτη τη Λάιζα Μπέρκμαν το 1979). Τώρα αυτή η συσχέτιση φαίνεται πως επεκτείνεται και στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, αυτό οφείλεται στο ότι δίκτυα όπως το Facebook συχνά συντηρούν και διευρύνουν τις διαπροσωπικές επαφές των ανθρώπων και στην πραγματική ζωή, όχι μόνο στον κυβερνοχώρο.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι αν κανείς δεν κάνει λελογισμένη χρήση, αλλά περνάει ατελείωτες ώρες στο Facebook και παράλληλα δεν συνδέεται με άλλους ανθρώπους μέσω πραγματικών σχέσεων, τότε αυτό δεν είναι υγιές.

Τόνισαν, επίσης, ότι η έρευνά τους δείχνει μεν μια συσχέτιση ανάμεσα στο Facebook και στη διάρκεια ζωής, αλλά δεν αποδεικνύει ότι η χρήση του Facebook επιδρά άμεσα και αποτελεί την αιτία για καλύτερη υγεία και μακροζωία.


ΠΗΓΗ: ellines.com

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ : Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Εστίας Νέας Σμύρνης – Νοέμβριος 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:00

Η Εστία Νέας Σμύρνης σας προσκαλεί σε ομιλία για τους δύο ήρωες του Έπους του 1940. 
Α. «Αλέξανδρο Διάκο, τον πρώτο Έλληνα νεκρό αξιωματικό στον αγώνα του 1940» με ομιλητή, τον Δρ. Ιατροφιλόσοφο Απόστολο Πάσχο. 
Β. Κωνσταντίνο Κουκκίδη, «Ο άγνωστος Έλληνας ήρωας» με ομιλητή, τον λόγιο επιστήμονα κ. Παναγιώτη Ιωαννίδη, Δρ. Λογοτεχνίας.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, ώρα 10:00

Επανάληψη του Ντοκιμαντέρ «Δυό φορές ξένος», που αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και την ανταλλαγή πληθυσμών. Μιλούν καθηγητές πανεπιστημίου και ιστορικοί. Η προβολή, θα πραγματοποιηθεί στον 3ο όροφο.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:00

Η Εστία Νέας Σμύρνης και ο γνωστός ζωγράφος Ιωάννης Καραλιάς, σας προσκαλούν στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του «Reflections on a Fragment of Memory Part I – Colorado and Santa Fe Landscapes».

Διάρκεια έκθεσης: 10/11/2016 έως 30/11/2016 
Ημέρες & Ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 20:00 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής καθώς και αργιών). 
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ της Εστίας.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, ώρα 8:00

Η Εστία Νέας Σμύρνης διοργανώνει επίσκεψη στο Σπήλαιο Παιανίας (Κουτούκι) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας. Φαγητό στα Καλύβια.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:00

Η Εστία Νέας Σμύρνης υποδέχεται τον Διδάκτορα Κλασικής Αρχαιολογίας και ανασκαφέα των Αρχαίων Σταγείρων, κ. Κων/νο Σισμανίδη στην ομιλία του με θέμα: «Ο Τάφος-ηρώον του Σταγειρίτη Αριστοτέλη στη γενέτειρά του».

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016, ώρα 10:00

Προβολή ντοκιμαντέρ «Καστελλόριζο, στην άκρη του Αιγαίου». Ένα ταξίδι στο ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου με τη θρυλική Κυρά της Ρω. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον 3ο όροφο.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, ώρα 18:00

Η Εστία Νέας Σμύρνης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο και παρατήρηση των άστρων (καιρού επιτρέποντος) με το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, ώρα 20:00

Η Εστία Νέας Σμύρνης σας προσκαλεί στην κωμωδία του Αρκά «Εχθροί εξ αίματος», που ανεβάζει η Θεατρική ομάδα της για 4 παραστάσεις.

Ένα πρωτότυπο έργο, γραμμένο με την ιδιαίτερα χιουμοριστική πένα του γνωστού έλληνα γελειογράφου Αρκά, όπου δεν πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι αλλά … κάποια από τα ανθρώπινα όργανα μετά από ένα ατύχημα.

Σκηνοθεσία Ειρήνη Παντελεμίδου και καλλιτεχνική επιμέλεια Ανδρέα Ζάκα.

Είσοδος Ελεύθερη. Το θεατρικό έργο επαναλαμβάνεται  και το Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, ώρα 20:00

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:30

Η Εστία Νέας Σμύρνης και το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού, σας προσκαλούν στη μουσικοχορευτική βραδιά του συγκροτήματος Tanoura, που θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς της χώρας του. Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από παραδοσιακή Αιγυπτιακή και Ελληνική μουσική.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 18:00 – 21:00

Η Εστία Νέας Σμύρνης σας προσκαλεί στο καθιερωμένο ετήσιο Τσάι της.

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τον Παύλο Καρποδίνη και επίδειξη μόδας.

Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ώρα 19:00

Λογοτεχνικό Σαλόνι. Η Εστία Νέας Σμύρνης παρουσιάζει το βιβλίο «Μικρά Ασία. Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός  (1908-1923)», του Δρ. Ιστορίας και συγγραφέα Βλάση Αγτζίδη. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας.

Συμμετέχουν, η Χορωδία και οι μουσικοί της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης, Δάφνης και Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πάνος Χαλδέζος.


ΠΗΓΗ: mikrasiatis.gr

Καλό ταξίδι στον Γιώργο Δημητράκη!


Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, ο Γιώργος Δημητράκης, στα 81 του χρόνια... 

Καλό του Ταξίδι και Καλό Παράδεισο!

Συλληπητήρια στους οικείους του... 

Για την ημέρα και ώρα της κηδείας του θα ενημερωθούμε και θα σας ενημερώσουμε... 

Η Σμαρώ Ιωαννίδου έγραψε στο facebook : 
Καλό Ταξίδι θείε Γιώργο.......
Καλό Παράδεισο να έχεις....... πάντα θα μας λείπεις, γιατί μας αγαπούσες πολύ !!! Καλή αντάμωση...


Η Mairi Moraith έγραψε στο facebook : 

ΜΟΛΙΣ ΕΜΑΘΑ ΕΝΑ ΘΛΙΒΕΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ...
ΕΝΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΠΕΒΙΩΣΕ...
ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΛΕΩ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΘΕΙΕ ΓΙΩΡΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ.
ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ.... ΗΣΟΥΝ ΜΑΧΗΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΠΝΟΗ. ΠΑΛΕΨΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΚΛΗΡΑ 
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΕ ΞΕΡΟΥΝ...
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΘΕΙΕ ΓΙΩΡΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ...
ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΗΚΑΜΕ.
Η ΑΔΕΛΦΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗ...
ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ ΜΗ ΦΟΒΗΘΗΣ. ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ....

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΚΕΠΑΣΕΙ...
Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ...

Επτά Έλληνες πρωθυπουργοί πέθαναν πάμφτωχοι


Μπορεί τη σημερινή εποχή να κυριαρχεί αρνητική άποψη για τους καλοβολεμένους πολιτικούς, ωστόσο υπήρχαν (πολύ παλιά) ακόμη και πρωθυπουργοί που πέθαναν πάμφτωχοι, είτε γιατί χάρισαν την περιουσία τους είτε γιατί επέλεξαν σε όλη τους τη ζωή ένα λιτό τρόπο διαβίωσης.

Ιωάννης Καποδίστριας

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Ιωάννης Καποδίστριας, με τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας να κάνει λιτή ζωή, παρότι ήταν εύπορος, όπως αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Μάλιστα, μοίρασε αρκετή από την περιουσία του στις ανάγκες του κράτους και των συμπολιτών του, ενώ αρνήθηκε να λαμβάνει το μισθό του κυβερνήτη, δηλώνοντας ότι τα ιδιαίτερα εισοδήματά του του αρκούν για να ζήσει.

Ανδρέας Λόντος

Ο εκ των πρωταγωνιστών της επανάστασης του 1821 Ανδρέας Λόντος, πρώην μεγαλοκτηματίας έδωσε στον εθνικό αγώνα μεγάλο τμήμα της περιουσίας του. Έφτασε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και μοίρασε τα χρήματά του και τη σύνταξη που λάμβανε ως στρατηγός σε πρώην συναγωνιστές του. Τα τελευταία του χρόνια ζούσε πάμφτωχος, ξεπουλώντας τα τελευταία του υπάρχοντα, ενώ το 1846 αυτοκτόνησε.

Ζηνόβιος Βάλβης

Ο Ζηνόβιος Βάλβης, που έκανε δύο θητείες ως πρωθυπουργός, ζούσε αρκετά λιτά και είχε τη συνήθεια να ντύνεται με κάπα τσοπάνου. Πέθανε πάμφτωχος το 1872 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη.

Επαμεινώντας Δεληγιώργης

Το ίδιο φτωχός έφυγε από τη ζωή το 1879 ο εξάκις πρωθυπουργός Επαμεινώντας Δεληγιώργης. Την επόμενη της κηδείας του η Πολιτεία χορήγησε στην οικογένειά του σύνταξη 500 δραχμών το μήνα, για να μην πεινάσουν τα παιδιά του.

Χαρίλαος Τρικούπης

Φτωχότερος από ότι μπήκε στην πολιτική έφυγε και ο επτάκις πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης. Είχε αναγκαστεί να πουλήσει σχεδόν ολόκληρη την πατρική του περιουσία, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του έμενε σε νοικιασμένο σπίτι.

Γεώργιος Καφαντάρης

Ανάλογη στάση κράτησε και ο Γεώργιος Καφαντάρης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 1924. Όταν μάλιστα πληροφορήθηκε ότι κάποιος πολιτικός μηχανικός θέλησε να του παραχωρήσει δωρεάν κάποιο σπίτι για να μείνει, καθώς γνώριζε τα οικονομικά και προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, αρνήθηκε κατηγορηματικά, δηλώνοντας «πού ξέρω τι αξιώσεις θα προβάλει και τι θέματα θα έχει να επιλύσει για να προτείνει τέτοιο πράγμα». Χρειάστηκε να κάνει συμβολαιογραφικό έγγραφο ο πολιτικός μηχανικός, στο οποίο δήλωνε ρητά ότι δεν θα προβάλει καμία αξίωση, για να γίνει τελικά δεκτή η δωρεά του.

Νικόλαος Πλαστήρας

Τέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας έμεινε στην ιστορία ως φτωχός πρωθυπουργός, για τον λιτό τρόπο ζωής του. Απαγόρευε στους συγγενείς του να χρησιμοποιούν το όνομά του για δικό τους όφελος έμενε στο νοίκι, ενώ αρνήθηκε να βάλει τηλέφωνο φωνάζοντας «Μα τι λέτε; Η Ελλάδα πένεται και εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;».

Μάλιστα, είχε επιστρέψει ένα χρυσό στυλό που του είχε στείλει ο εκδότης Δημήτρης Λαμπράκης, ενώ στο σπίτι του κοιμόταν σε στρατιωτικό ράντσο. Όταν πέθανε το 1953, άφησε μόνο 216 δραχμές στην ψυχοκόρη του, δέκα δολάρια και μία προφορική διαθήκη «Όλα για την Ελλάδα».


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη στο Άργος


Περιβαλλοντικά προγράμματα και δράσεις του ΚΠΕ Νέας Κίου – Καλλιεργώντας το δέντρο των αξιών


Ημερίδα Εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Νέας Κίου σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας

"Περιβαλλοντικά προγράμματα και δράσεις του ΚΠΕ Νέας Κίου – Καλλιεργώντας το δέντρο των αξιών"

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016
Πνευματικό Κέντρο Ν. Κίου
Ώρα 17:00




Έκθεση με 21 αντικείμενα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων


Είκοσι ένα αντικείμενα από τις πρόσφατες ενάλιες ανασκαφές στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, θα εκτεθούν για πρώτη φορά όλα μαζί τον Δεκέμβριο, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδου στον Πειραιά.

Η έκθεση διεξάγεται με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του 2016, που θα γίνει στο Ίδρυμα στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς και των γενεθλίων της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), που φέτος κλείνει 40 χρόνια από την ίδρυση της.

«Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την έκθεση του 2014, οπότε είχαν παρουσιαστεί στην κάτω αίθουσα του Ιδρύματος μόνο το δόρυ, μια λάγηνος (τύπος αγγείου που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα) κι ένα κομμάτι ξύλο του πλοίου», δήλωσε στο ΑΠΕ η προϊσταμένη της ΕΕΑ, Δρ. Αγγελική Σίμωσι, εξηγώντας ότι φέτος η έκθεση των 21 αντικειμένων θα γίνει στον πρώτο όροφο και θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.

Η πρώτη ενότητα θα περιλαμβάνει τμήμα από το ξύλο του πλοίου, καθώς και πολλά κομμάτια από την εξαρτία του, όπως αντλίες νερού (σεντίνες), άγκυρες, καρφιά, καθώς κι ένα κουλουρόσχημο αντικείμενο, που βοηθούσε στην απελευθέρωση της άγκυρας όταν σκάλωνε στον βυθό.

Στη δεύτερη ενότητα θα εκτεθούν πολλές λάγηνοι, ένας αμφορέας από το φορτίο του πλοίου, καθώς και μικροαντικείμενα, όπως θραύσματα αγγείων από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, ένα χρυσό δαχτυλίδι, τρία τμήματα από μαρμάρινα αγάλματα (από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού), καθώς και τα δυο δόρατα που ανελκύστηκαν το 2014 και το 2016 αντίστοιχα.

Μάλιστα, η έκθεσή τους θα έχει και διδακτικό χαρακτήρα, καθώς το ένα δόρυ έχει ήδη συντηρηθεί, ενώ το δεύτερο, που βρέθηκε φέτος, θα παρουσιαστεί μέσα σε νερό όπως ήταν κατά την ανέλκυσή του.

Η έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων διεξάγεται από την επιστημονική ομάδα της ΕΕΑ και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, υπό τη διεύθυνση της κ. Σίμωσι.


ΠΗΓΗ: ellines.com

Τριήμερο αιμοδοσίας από την ΕΛΜΕ Λακωνίας


Η ΕΛΜΕ και το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας καλούν τους εκπαιδευτικούς, το τριήμερο από την Τετάρτη 9 έως και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου κατά τις ώρες 9.00 με 13.00, στο σταθμό αιμοδοσίας του νοσοκομείου Σπάρτης.

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:

-Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
-Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε έναν μήνα.
-Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγούμενη.
-Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
-Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
-Δεν αιμοδοτούν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, αρρυθμίες, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, νεοπλασίες, αιματολογικές νόσους, επιληψία, ανεπάρκεια G6PD, χρόνιες λοιμώξεις, ψυχικές νόσους, διαβήτη, χρόνιες νόσους, ανεπάρκειες οργάνων ή όσοι νομίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν εκτεθεί στον ιό που προκαλεί Aids.

Γεύσεις και μυρωδιές : Ρεβίθια στο φούρνο (μια συνταγή από τη Σίφνο)


Υλικά:

500 gr ρεβίθια (για 4-5 μερίδες βάζουμε τα μισά)
5-6 δαφνόφυλλα ξερά
2-3 ντομάτες λίγο ώριμες
2-3 μέτρια κρεμμύδια
2 κουτ.γλυκού σόδα μαγειρικής(σκόνη)
ρίγανη
λάδι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε βάλει τα ρεβίθια μας στο νερό να μουλιάσουν για να μαλακώσουν.
Το νερό πρέπει όχι μόνο να τα καλύπτει αλλά να περισεύει από πάνω τους 2-3 δάχτυλα γιατί όταν αρχίσουν να φουσκώνουν θα βγούν έξω από το νερό.
Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το νερό σε μία λεκανίτσα και κρατάμε ξέχωρα στραγγιγμένα τα ρεβίθια σε άλλη λεκάνη, πλαστική κατά προτίμηση, τα οποία πασπαλίζουμε ένα με δύο κουτάλια του γλυκού μαγειρική σόδα.
Ανακατεύουμε να πάει παντού και τα αφήνουμε έτσι για 1 περίπου ώρα.
Μετά τα ξεπλένουμε καλά 2-3 χέρια με άφθονο νερό μέσα σε ένα σουρωτήρι.
Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς για να προθερμανθεί.
Παίρνουμε ένα βαθύ πυρέξ με καπάκι ή μια γάστρα που επίσης σκεπάζει.
Απλά με το πυρέξ, επειδή είναι διάφανο μπορούμε να τα παρακολουθούμε όσο ψήνονται, για να μην κατέβει το ζουμί τους και μείνουν στεγνά, ενώ με την γάστρα θα πρέπει να την μπαινοβγάζουμε κατά καιρούς από το φούρνο και να την ανοίγουμε για να δούμε αν έχει ζουμί ή όχι.
Όταν βλέπουμε να έχει σωθεί ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε πάλι λίγο νεράκι.
Αφού επιλέξουμε λοιπόν το σκεύος μας, τα ρίχνουμε μέσα και τους βάζουμε από το νεράκι τους που είχαμε φυλάξει όταν τα είχαμε να μουλιάσουν, μέχρι να φτάσει να τα καλύψει.
Ρίχνουμε τα δαφνόφυλα, την ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε κάθετα από την ρίζα, σε ροδέλες στρώνοντας την επιφάνεια έτσι ώστε να καλύψουμε εντελώς τα ρεβίθια.
Όσο πιο κόκκινες είναι οι ντομάτες μας τόσο πιο ωραίο χρώμα θα πάρει το φαγητό στο τέλος.
Επόμενο μας βήμα να καθαρίσουμε τα κρεμμύδια και επίσης να τα κόψουμε σε ροδέλες και να καλύψουμε πάλι όλη την επιφάνεια έτσι ώστε να μην φαίνονται πια οι ντομάτες.
Τέλος ρίχνουμε το λάδι μας τόσο ώστε να καλύψει την επιφάνεια του φαγητού μας.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και πάλι με λίγη ρίγανη.
Είμαστε πλέον έτοιμοι να βάλουμε το φαγητό μας στο φούρνο αφού το σκεπάσουμε με το καπάκι.
Ψήνουμε γύρω στη 1 ώρα ίσως και λίγο λιγότερο στους 200 με 220 βαθμούς.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο αφού δούμε ότι έχει πάρει ένα μελένιο χρώμα και έχει σχεδόν πιεί το μισό ζουμί του.
Καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε ότι τα ρεβίθια μας είναι μαλακά άρα και ψημένα.
Αν κρατάνε το αφήνουμε λίγο ακόμα προσέχοντας να μην σωθεί το ζουμάκι τους.

Το συγκεκριμένο πιάτο σερβίρεται και ως ορεκτικό όπως οι γίγαντες φούρνου.
Η δε γεύση του θυμίζει… στιφάδο!


ΠΗΓΗ: loukoulos.com

Γίνονται... σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Καφενείον Η Ελλάς  
«Τα χαΐρια μας εδώ…»

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΠΑΤΡΑ, Θέατρο Λιθογραφείον 
Η Αρρώστια της Νιότης

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 (20:30) 
ΠΑΤΡΑ, Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο 
«Το Ωδείο παρουσιάζει…..»

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΠΑΤΡΑ, Δημοτική Πινακοθήκη 
Έκθεση ζωγραφικής: Στέφανος Δασκαλάκης, 
Μιχάλης Μαδένης & Γιώργος Ρόρρης

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Δευτέρα 7 & Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016 (21:30) 
ΠΑΤΡΑ, Θέατρο Act 
«Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&