27.9.16

Άγιος Καλλίστρατος - Άγιος Αρίσταρχος - Άγιος Ζήνων


Άγιος Καλλίστρατος

Μεγαλομάρτυς της χριστιανικής εκκλησίας, που μαρτύρησε στη Ρώμη επί Διοκλητιανού (284 - 304 μ.Χ.). Η μνήμη του τιμάται στις 27 Σεπτεμβρίου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Καλλίστρατος και Καλλιστράτη.

Ο Καλλίστρατος καταγόταν από χριστιανική οικογένεια της Καρχηδόνας. Νεοσύλλεκτος στο ρωμαϊκό στρατό, καταγγέλθηκε από στρατιώτες για τα χριστιανικά του πιστεύω στον στρατηγό Περσεντίνο.

Αυτός διέταξε αρχικά να τον βασανίσουν και στη συνέχεια, αφού τον τοποθετήσουν μέσα σ’ ένα δεμένο σάκο, να τον ρίξουν στη θάλασσα. Με θαυματουργό τρόπο, ο σάκος σχίστηκε και δύο δελφίνια έσωσαν τον Καλλίστρατο.

Σαράντα εννέα στρατιώτες που είδαν το θαύμα πίστεψαν στο Χριστό. Ο Περσεντίνος, τότε, εξοργίσσθηκε και διέταξε τον αποκεφαλισμό όλων.

Απολυτίκιο

Τω θείω Πνεύματι, περιφραξάμενος, Μάρτυς Καλλίστρατε, λαμπρώς ηρίστευσας, καταβολών τον δυσμενή, σοφία των σων αγώνων όθεν και προσήγαγες, τω Χριστώ ως θυμίαμα, δήμον παναοίδιμον, Αθλητών πιστευσάντων σοι, μεθ’ ων υπέρ ημών εκδυσώπει, των ευφημούντων σε εν ύμνοις.


Άγιος Αρίσταρχος

Ο Αρίσταρχος ήταν συνεργάτης του Απόστολου Παύλου και συναιχμάλωτός του. Ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους, διετέλεσε επίσκοπος Απαμείας στη Συρία. Η μνήμη του τιμάται δύο φορές το χρόνο: στις 27 Σεπτεμβρίου και στις 14 Απριλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αρίσταρχος.


Άγιος Ζήνων

Ο Ζήνων ή Ζηνάς, όπως τον αναφέρει ο Απόστολος Παύλος, βοήθησε με τη δράση του στην εγκαθίδρυση της Εκκλησίας της Κρήτης. Είναι ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους και χρημάτισε επίσκοπος Διοσπόλεως. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ζήνων.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου