20.10.16

Σαν σήμερα... στη μουσική


1950: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Tom Petty (Thomas Earl Petty) γεννήθηκε στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα. Είναι μέλος του συγκροτήματος Tom Petty and the Heartbreakers τους οποίους δημιούργησε παρέα με τους Mike Campbell, Benmont Tench, Ron Blair και Stan Lynch το 1976. Γνώρισε μαζί τους επιτυχία με τραγούδια όπως τα “Breakdown”, “Refugee”, “You Got Lucky”, “Jammin’ Me”, “Learning to Fly” κ.α. Το 1988 μαζί με τους Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison και Jeff Lynne δημιούργησαν το supergroup Traveling Wilburys και κέρδισαν το βραβείο Grammy “Best Rock Performance by a Duo or Group” για το άλμπουμ “Traveling Wilburys Vol. 1″. Το 1989 κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ το οποίο περιείχε την επιτυχία “I Won’t Back Down”. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame 2002.



1960: Ο Roy Orbison βρίσκεται στην κορυφή των Βρετανικών Singles Chart με το τραγούδι “Only The Lonely“. Είναι μέρος του άλμπουμ “Only the Lonely (Know How I Feel)”. Το 1999 τιμήθηκε με τον τίτλο Grammy Hall of Fame που δίνεται σε ηχογραφήματα που έχουν συμπληρώσει εικοσιπέντε χρόνια από την κυκλοφορία τους και έχουν παίξει ρόλο στην ιστορία της μουσικής.


1973: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι The Rolling Stones με το τραγούδι “Angie“. Είναι μέρος του άλμπουμ “Goats Head Soup” που κυκλοφόρησε στις 31 Αυγούστου του 1973. Τα επόμενα χρόνια διασκευάστηκε από καλλιτέχνες όπως Tori Amos, Stereophonics, Guns N’ Roses κ.α.

1977: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός, στιχουργός και ιδρυτικό μέλος του southern rock συγκροτήματος Lynyrd Skynyrd, Ronnie Van Zant (Ronald Wayne Van Zant 1948-1977) απεβίωσε σε ηλικία 29 ετών. Μαζί με τον κιθαρίστα του γκρουπ Steve Gaines (Steven Earl Gaines 1949-1977), την αδερφή του Steve, Cassie Gaines (Cassie LaRue Gaines 1948-1977) η οποία έκανε τα φωνητικά και τον road manager του συγκροτήματος Dean Kilpatrick σκοτώνονται όταν το αεροπλάνο που επέβαιναν συνετρίβη στο Gillsburg του Μισισίπι. Το αεροσκάφος Convair 240 έμεινε από καύσιμα και ο πιλότος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση. Το δυστύχημα συνέβη τρεις ημέρες μετά την κυκλοφορία του πέμπτου στούντιο άλμπουμ τους “Street Survivors”. Σκοτώθηκαν επίσης ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης ενώ τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος επέζησαν παρά τα σοβαρά τραύματά τους.


1980: Οι U2 κυκλοφορούν το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ με τίτλο “Boy“. Η παραγωγή είναι του Steve Lillywhite και ηχογραφήθηκε στα Windmill Lane Studios του Δουβλίνου. Θα ανέβει μέχρι την 63η θέση του Billboard ενώ στη Μεγάλη Βρετανία στο Νο52 των Βρετανικών Albums Chart. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “I Will Follow”, “A Day Without Me” κ.α.



ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου