20.10.16

Ειδήσεις με μια ματιά...


Ελλάδα

Την έναρξη του προγράμματος «Δεκατιανό στο Σχολείο» ανακοίνωσαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε 11.050 μαθητές σε 68 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στην Αττική.
Στο «χορό» των 5 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται οι παίκτες του Τζόκερ που σήμερα, Πέμπτη, περιμένουν με αγωνία τη μεγάλη κλήρωση στις 10.00 το βράδυ. Το ποσό έχει συγκεντρωθεί μετά από 9 τζακ ποτ που ξεκίνησαν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά των εργαζομένων του ΕΚΑΒ καταφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή. Σχολιάζοντας την πρωινή κινητοποίηση του σωματείου των εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ έξω από το Κοινοβούλιο, την χαρακτήρισε «τηλεοπτικό αγωνιστικό σόου συγκεκριμένων ατόμων που βλέπουν ότι δεν θα έχουν ρόλο σε λίγο», ενώ κατηγόρισε τους συνδικαλιστές αλλά και τους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ ότι «αυτοεξευτελίζονται».
Από 1η Νοεμβρίου τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ που συνεπάγεται μειωμένες χρεώσεις για τους δικαιούχους.
Έληξε η κατάληψη στο κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης φοιτητές - μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με αιτήματα τη δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες όσων πληρούν τα προβλεπόμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και την εξεύρεση λύσης για 207 άτομα, που δεν έγιναν φέτος δεκτά στις εστίες, λόγω ανεπάρκειας δωματίων.

Κόσμος

Ομιλία για το Brexit θα εκφωνήσει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δεν αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου.
Η Ρωσία είπε στα Ηνωμένα Έθνη ότι θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι για 11 ώρες κάθε μέρα επί τέσσερις ημέρες. Ωστόσο, σημειώνει ο ΟΗΕ, αυτό δεν αρκεί ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία για την αποχώρηση των μαχητών από την πόλη που βρίσκεται υπό πολιορκία.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την Πέμπτη άρθρο περιφερειακού νόμου που απαγορεύει τη διεξαγωγή ταυρομαχιών στην Καταλονία, εκτιμώντας πως η θέσπιση της απαγόρευσης αυτής συνιστά υπέρβαση αρμοδιοτήτων από την ισπανική περιφέρεια.
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων κατά των υποστηρικτών του καθεστώτος» αφήνουν οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέρχονται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και τον ρόλο της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη, σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας στο οποίο είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο.
Υπέκυψε στα τραύματά του ο ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που δέχτηκαν την Τετάρτη επίθεση από ένοπλο νεοναζί της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», το οποίο συνδέεται με την Ακροδεξιά. Πρόκειται για μέλος των ειδικών δυνάμεων, ηλικίας 32 ετών, που είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και ο θάνατός του ανακοινώθηκε κατά λάθος στη διάρκεια της νύχτας προτού διαψευσθεί στη συνέχεια.

Οικονομία

Tα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αρκετά μετά τη λήξη του QE, επανέλαβε ο Μ.Ντράγκι. Υπογράμμισε πως το QE θα συνεχιστεί ως το Μάρτιο 2017 ή και αργότερα, αν χρειαστεί, ωστόσο σήμερα δεν συζητήθηκε επέκταση του. Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν, η ευρωζώνη δείχνει ανθεκτικότητα, ωστόσο είναι ακόμη αναγκαία η νομισματική στήριξη, όσο και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και φιλικών στην ανάπτυξη δημοσιονομικών πολιτικών, τόνισε.
Αμετάβλητο διατηρήθηκε από την ΕΚΤ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) στα 51,8 δισ. ευρώ, έως και την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, μετά από αίτημα της ΤτΕ. Το αμετάβλητο ανώτατο όριο αντανακλά τη σταθεροποίηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στα ιστορικά χαμηλά του 0% διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%. Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (QE) μπορεί να παραταθεί πέραν του Μαρτίου 2017 εάν χρειαστεί, επανέλαβε η ΕΚΤ.
Γενική απεργία την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ μιλώντας για συνεχιζόμενη επίθεση ενάντια στα εργασιακά – κοινωνικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Απευθύνεται, παράλληλα, στη ΓΣΕΕ, στα Εργατικά Κέντρα και στα Σωματεία του Ιδιωτικού Τομέα και τους προτείνει η 24η Νοεμβρίου να είναι ημέρα Πανεργατικής Απεργίας, αλλά και στις οργανώσεις των επιστημόνων, επαγγελματιών και συνταξιούχων ώστε να γίνει ημέρα Παλλαϊκής κινητοποίησης για ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών.
Πρόσκληση σε άνεργους νέους, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, απευθύνει ο ΟΑΕΔ, προκειμένου να εγγραφούν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στα μητρώα του Οργανισμού, ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο Πρόγραμμα Εργασιακής Εμπειρίας. Η πρόσκληση ισχύει έως την 1η Νοεμβρίου 2016.

Αθλητισμός

Αρκετά προβλήματα στην ΑΕΚ, ενόψει του αγώνα με τον Πανιώνιο το Σάββατο (20:30) στο ΟΑΚΑ. Ο Γιάκομπ Γιόχανσον έμεινε εκτός λόγω ίωσης κι έτσι η συμμετοχή του είναι αμφίβολη. Η πιθανή απουσία του δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη μεσαία γραμμή, αφού ο Σιμόες προέρχεται από απουσία σχεδόν ενός μήνα, καθώς η τελευταία του συμμετοχή ήταν εναντίον του Ηρακλή στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η νέα διοίκηση της Μαρσέιγ φαίνεται πως αρχίζει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της για ουσιαστική ενίσχυση της ιστορικής ομάδας, στο πλαίσιο της οποίας έχει ανακοινωθεί πως θα διατεθούν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος πενταετίας.
Άλλες δύο συναντήσεις της Super League προγραμμάτισε να δει ο ομοσπονδιακός προπονητής Μίχαελ Σκίμπε, μετά τα παιχνίδια Πανιώνιος-Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός-Ξάνθη και Λάρισα-ΑΕΚ, που είδε την προηγούμενη αγωνιστική. Στο πρόγραμμα του Γερμανού τεχνικού βρίσκονται αυτή την εβδομάδα η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο στο Ολυμπιακό Στάδιο, το Σάββατο και το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ που ακολουθεί μία ημέρα αργότερα, στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Αναλλοίωτη έμεινε η ποινή του Πατίτο Ροντρίγκες, καθώς η έφεση της ΑΕΚ για τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή απορρίφθηκε. Η Ένωση είχε προσφύγει για την τιμωρία του παίκτη της με 3 αγωνιστικές από τον αθλητικό δικαστή της Λίγκας, για το εκτός φάσης χτύπημα στον Φιγκέιρας στη διάρκεια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Νέο «άλμα» έξι θέσεων πραγματοποίησε η εθνική ομάδα της Ελλάδας, λόγω των επιτυχιών της στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, και ανέβηκε στην 42η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, που διατηρεί σε μηνιαία βάση η FIFA, για τον Οκτώβριο.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου