14.11.16

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου


565: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός ο Μέγας.



1359: Πεθαίνει ο Γρηγόριος Παλαμάς, επίσκοπος Θεσσαλικής και άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.



1533: Κονκισταδόρες υπό την αρχηγία του Φρανσίσκο Πισάρο φτάνουν στην πρωτεύουσα των Ίνκας, Καχαμάρκα.



1765: Γεννιέται ο Ρόμπερτ Φούλτον, αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου και του πρώτου υποβρυχίου. (Θαν. 24/2/1815)



1831: Πεθαίνει ο Γκέοργκ Βίλχελμ Χέγκελ, γερμανός φιλόσοφος. (Γεν. 27/8/1770)

1832: Το πρώτο λεωφορείο, το οποίο σέρνουν άλογα, κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης.



1840: Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, ένας από τους δημιουργούς του ιμπρεσιονισμού.



1841: Πεθαίνει ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, σκωτσέζος ευγενής και διπλωμάτης, γνωστός από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. (Γεν. 20/7/1776)



1851: Ο Χέρμαν Μέλβιλ εκδίδει το κλασικό έργο "Μόμπι Ντικ".

1863: Οι Εγγυήτριες Δυνάμεις αποδέχονται την παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα. Παράλληλα όμως στήνεται και η παγίδα, αφού η Συνθήκη υπογράφεται απόντος του Έλληνα εκπροσώπου Χαρίλαου Τρικούπη, που την ίδια ώρα ταξίδευε για αυτό το σκοπό στο Λονδίνο. Η Συνθήκη περιείχε ταπεινωτικούς για την Ελλάδα όρους, υπαγορευμένους από την Αυστρία και την Αγγλία, που ακολουθούσαν φιλοτουρκική πολιτική. Ο Τρικούπης, μέσα σε στενά όρια κατάφερε εντούτοις, όταν έφτασε στο Λονδίνο να βελτιώσει, όσο ήταν δυνατόν, τους ατιμωτικούς όρους.



1883: Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, ο "Μαύρος Καβαλάρης" της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ένας εκ της Τριανδρίας, που ανέλαβε την εξουσία το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1945, 1950 -1952).

1889: Γεννιέται ο Κρι Τζαβαχαρλαλ Νεχρού, πρώτος Πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας, από το 1947 έως το θάνατο του το 1964.


1891: Γεννιέται ο Φρέντερικ Μπάντινγκ, Καναδός γιατρός και ερευνητής, τιμημένος με Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας για την ανακάλυψη της ινσουλίνης (1923).



1896: Καταρρακτώδης βροχή προκαλεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Αθήνα και Πειραιά με μεγάλες καταστροφές. 61 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ καταρρέουν 450 σπίτια.

1905: Πεθαίνει ο Ρόμπερτ Ουάιτχεντ, βρετανός μηχανικός που ανακάλυψε τη μοντέρνα τορπίλη. (Γεν. 3/1/1823)


1907: Γεννιέται η Άστριντ Λίντγκρεν (Astrid Lindgren), Σουηδή συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Δημοφιλέστατη ηρωίδα της είναι η Πίπη η Φακιδομύτη, η οποία για πρώτη φορά «γεννήθηκε» στη φαντασία της κόρης της, Κάριν.



1908: Παρουσιάζεται από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν η κβαντική θεωρία του φωτός. 



1908: Γεννιέται ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ ΜακΚάρθι, που διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στην οποία έδωσε και το όνομα του. Η Επιτροπή έλεγχε τους πολίτες για αντιαμερικανική δράση και κομουνιστικές ιδέες. Ο ΜακΚάρθυ μετέτρεψε τον αντικομμουνισμό σε όργανο προσωπικής του προβολής πέρα από κάθε ηθικό φραγμό, καταστρέφοντας την ζωή, την υπόληψη και την καριέρα χιλιάδων Αμερικανών. Η εποχή του μακαρθισμού έληξε το 1954 με παρέμβαση της Αμερικανικής Γερουσίας.

1909: Στην Ελλάδα, με σφοδρό κατηγορητήριο, ο "Στρατιωτικός Σύνδεσμος" ζητά από την κυβέρνηση την εκκαθάριση των δημόσιων υπηρεσιών και την απόλυση όλων των πρεσβευτών ως ανίκανων.




1910: Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονήωση στην ιστορία της αεροπορίας. Ο Γιουτζίν Ιλάι σηκώνει ένα αεροπλάνο από το κατάστρωμα του καταδρομικού «Μπέρμιγχαμ».

1912: Πεθαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ'.

1912: Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Κορυτσά και το πολεμικό ναυτικό απελευθερώνει τις Οινούσσες, κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου.
1919: Υπογράφεται στη Γαλλία η Συνθήκη του Νεϊγί, που ρυθμίζει τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις.

1920: Οι Αρμένιοι εκκενώνουν την πρωτεύουσά τους, μετά την εισβολή των Τούρκων.


1922: Παραιτείται διαφωνώντας με την επικείμενη εκτέλεση των δικαζομένων ως πρωταιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Σωτήριος Κροκιδάς, Κορίνθιος νομομαθής και πολιτικός, που διατέλεσε επί δίμηνο πρωθυπουργός. 

1922: Το BBC αρχίζει να εκπέμπει το ραδιοφωνικό του πρόγραμμα.



1922: Γεννιέται ο πρώην γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.

1926: Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) με μετατροπή της ΕΠΣΕ.

1929: Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των Κυπρίων για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1933: Η Επιτροπή Απονομής των Βραβείων Νόμπελ αποφασίζει να μην απονείμει Βραβείο Ειρήνης για το 1933.



1935: Οι Φιλιππίνες αποκτούν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ. Ο Μανουέλ Λουίς Κουεζόν ορκίζεται πρώτος Πρόεδρος της χώρας.



1935: Γεννιέται ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος.



1949: Γεννιέται ο Βαγγέλης Γερμανός, τραγουδιστής και συνθέτης.

1951: Οι ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία υπογράφουν συμφωνία αμυντικής βοήθειας.



1952: Γεννιέται η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη.



1954: Γεννιέται στην Καλαμάτα ο Γιάννης Χρυσομάλης, που ως Yanni θα κάνει σπουδαία καριέρα στις ΗΠΑ στο χώρο της new age μουσικής.

1960: Στις ΗΠΑ, δύο σχολεία της Ορλεάνης δέχονται μαύρους μαθητές.

1961: Ο ΟΗΕ ανακοινώνει, ότι ο Τσόμπε και ο Καζαβούμπου συνεργάστηκαν στη δολοφονία του Λουμούμπα.



1963: Μία υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στην ισλανδική θάλασσα δημιουργεί ένα νέο νησί με το όνομα Σούρτσεϊ.

1964: Οι Gus Johnson (41) και ο Walt Bellamy (40) γίνονται οι πρώτοι παίκτες της ίδιας ομάδας που σκοράρουν 40 πόντους ο καθένας και η ομάδα τους Baltimore Bullets κερδίζει τους LA Lakers με 127-115.

1969: Η αποστολή με τον Απόλλωνα 12, είναι η δεύτερη προσεδάφιση στη σελήνη, που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί.

1970: Δημοσιεύεται ο θεσμικός νόμος για την οργάνωση και τη δράση των ελληνικών κομμάτων.



1973: Αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές φωνάζουν αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο. Οι φοιτητές που μετείχαν στην παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική μεταβαίνουν στο Πολυτεχνείο. Το βράδυ συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνεται η κατάληψη.

1974: Στην Ελλάδα, ορίζεται η 8η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη μορφή του πολιτεύματος (μοναρχία ή δημοκρατία).

1979: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, δίνει εντολή στις αμερικανικές τράπεζες να δεσμεύσουν τις καταθέσεις του Ιράν, που ανέρχονταν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

1981: Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα κρατικοποιηθούν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και θα διακοπεί η λειτουργία των μη βιώσιμων.



1982: Βγαίνει από τη φυλακή μετά από 11 μήνες ο πρόεδρος του πολωνικού εργατικού συνδικάτου "Αλληλεγγύη" Λεχ Βαλέσα.

1983: Οι πρώτοι αμερικανικοί πύραυλοι Κρουζ φτάνουν στη Βρετανία εν μέσω διαμαρτυριών από ειρηνιστές.



1984: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο ηθοποιός Νικήτας Πλατής.

1984: Στο Ελ Σαλβαδόρ, η κυβέρνηση απορρίπτει σχέδιο των ανταρτών για κατάπαυση του πυρός.



1989: Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την "Ορχήστρα των Χρωμάτων".

1991: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατηγορούν επίσημα δύο Λίβυους, που πιστεύουν, ότι είναι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της "Παναμέρικαν", το οποίο εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, το 1988.



1992: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 67 ετών ο Αυστριακός πρώην παίκτης και προπονητής Ernst Happel.

1993: Οι Πορτορικανοί αρνούνται με δημοψήφισμα να αποτελέσει το Πουέρτο Ρίκο την 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.



1993: Ο μεγάλος «κανονιέρης» του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα, Θωμάς Μαύρος, λέει και επισήμως «αντίο», στο φιλικό ΑΕΚ - Εθνική Ελλάδος.

1994: Αρχίζει στο Αεροδικείο Αθήνας η δίκη για τα αίτια της συντριβής του στρατιωτικού αεροσκάφους C-130 στο όρος Όθρυς, το Φεβρουάριο του 1991, που είχε προκαλέσει το θάνατο 63 ανδρών της Πολεμικής Αεροπορίας.

1995: Η Γερμανία εγκρίνει την έκδοση στη Σιγκαπούρη του Νικ Λίσον, οι δραστηριότητες του οποίου είχαν προκαλέσει τη χρεοκοπία της βρετανικής τράπεζας "Μπάρινγκς".

1996: Σημαντική πτώση του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών σημειώνεται στο Χρηματιστήριο, μετά το σκάνδαλο της εταιρίας Δέλτα.

1997: Στην Αλβανία, πάνω από 30 χιλιάδες άτομα παρακολουθούν την κηδεία των σορών 52 προσφύγων, που είχαν πνιγεί στην Αδριατική, όταν ιταλικά πολεμικά σκάφη βομβάρδισαν το πλοίο, που τους μετέφερε.

1998: Η Ευαγγελία Λαγουδάκη κερδίζει δύο χρυσά μετάλλια στις κατηγορίες ENBU και ατομικού κούμιτε και ένα χάλκινο στο ατομικό κάτα, ενώ ο Κωνσταντίνος Νικηφόρος κατακτά χρυσό στην κατηγορία ENBU, αργυρό στο ατομικό κάτα και χάλκινο στο ατομικό κούμιτε στο 4ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παραδοσιακού Καράτε που διεξάγεται στα Σκόπια.

2001: Ο αγώνας Αργεντινή - Ουρουγουάη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 είναι ο τελευταίος για τη φανέλα με το νούμερο 10 των Αργεντινών, η οποία αποσύρεται εσαεί προς τιμήν του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

2002: Το Ιράκ αποδέχεται άνευ όρων το ψήφισμα του ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου και τον αφοπλισμό του. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Βαγδάτη. Μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες να εκπονήσουν την αναφορά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ικανοποίηση επικρατεί στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βαγδάτης.

2003: Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα έχει αναλογικότητα της τάξεως του 86%. Οι 260 βουλευτές θα εκλέγονται αναλογικά και οι υπόλοιποι 40 από το πρώτο κόμμα. Προβλέπεται η τριχοτόμηση της Β Αθηνών, η διχοτόμηση του υπολοίπου Αττικής και η αύξηση των υποψηφίων και των σταυρών σε περιφέρειες με τρεις έδρες και πάνω, ενώ παραμένει το 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.



2008: Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη, για πρώτη φορά από την έναρξη του διαστημικού προγράμματος της ασιατικής χώρας πριν από 45 χρόνια.


2015: Πεθαίνει ο Γιάννης Κακουλίδης, πολυσχιδής προσωπικότητα των γραμμάτων (ποιητής, στιχουργός, σεναριογράφος, συγγραφέας), της επιχειρηματικότητας (διαφημιστής) και της πολιτικής (ΕΔΑ, ΚΚΕ εσ., ΣΥΝ, ΔΗΜΑΡ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου