19.10.16

Ειδήσεις με μια ματιά...


Ελλάδα

Ποινική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο, σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος 14 γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί, για την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο ίδρυμα από ασθενή, τον Σεπτέμβριο του 2015, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις ασθενείς.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Βουλής οργάνωσαν από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν άδεια λειτουργίας. Παράλληλα, στο διάστημα 12:00-16:00 τα ΔΣ των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ κήρυξαν στάση εργασίας στα κανάλια αυτά. Τα προεδρεία των τριών ενώσεων είχαν συνάντηση με τον Ν. Βούτση, ο οποίος τους είπε ότι δεν θα κατατεθεί άμεσα η τροπολογία Παππά.  
Ομάδες δημοσιογράφων, ατόμων από κοινωνικές δομές και προσφύγων, με τη συμμετοχή της ΧΑΝΘ και της εθνικής γυναικών αστέγων θα συμμετέχουν σε ένα διαφορετικό τουρνουά ποδοσφαίρου το προσεχές Σάββατο, στην πλατεία Αριστοτέλους, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, που διοργανώνει το περιοδικό του δρόμου «Σχεδία». Στόχος είναι να βάλουν γκολ στη φτώχεια και τα δίχτυα του κοινωνικού αποκλεισμού.
Την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά προτού η Βουλή προχωρήσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ ζήτησαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που συγκάλεσε τη Διάσκεψη.
Την απόφασή του να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ εξέφρασε ο Ιάσονας Φωτήλας που διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Κόσμος

Χιλιάδες γυναίκες κατεβαίνουν στους δρόμους την Τετάρτη στην Αργεντινή, διαμαρτυρόμενες για ένα φριχτό έγκλημα: τον βιασμό και τη δολοφονία μιας 16χρονης κοπέλας. Ακτιβιστικές οργανώσεις κάλεσαν τις γυναίκες να βγουν στους δρόμους το μεσημέρι της Τετάρτης, φορώντας μαύρα ρούχα, κάνοντας λόγο για «μαύρη Τετάρτη». Πορεία θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες.
Περίπου 900 άτομα εγκατέλειψαν την ιρακινή πόλη της Μοσούλης και πέρασαν τα σύνορα της Συρίας, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ομάδα πολιτών που εγκατέλειψαν την πόλη από την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων και των πεσμεργκά για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Σύροι θα μπορούσαν να φτάσουν στην Τουρκία εάν πραγματοποιηθεί «έξοδος» από το Χαλέπι, την πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες και η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από συριακές και ρωσικές δυνάμεις.
Τη στήριξή του στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ θα δείξει ο ετεροθαλής αδελφός του Μπαράκ Ομπάμα, Μαλίκ, στο τρίτο -και τελευταίο- ντιμπέιτ των υποψηφίων που θα λάβει χώρα την Τετάρτη. Ο Μαλίκ Ομπάμα, για τον οποίο ο Τραμπ είπε ότι «καταλαβαίνει περισσότερα από τον αδελφό του», είναι καλεσμένος του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων.
Ο κινηματογραφιστής Μάικλ Μουρ πραγματοποίησε προβολή - έκπληξη του νέου του ντοκιμαντέρ κατά τον Ντόναλντ Τραμπ με τίτλο «Michael Moore in Trumpland». H προβολή του ντοκιμαντέρ έρχεται λίγο πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Οικονομία

«Αυτό που κάνουμε ενώ προχωράμε στις διαπραγματεύσεις για να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η χώρα θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση για να εμπορεύεται και να δραστηριοποιείται εντός της ευρωπαϊκής αγοράς», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο.
Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οι διορισμοί των μελών για τη συγκρότηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.
Ο Radován Jelasity διορίστηκε μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος, Ηλία Καρακίτσου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Στο 1,14 δισ. ευρώ περιορίστηκε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, από 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Κατά το ίδιο διάστημα το πρωτογενές πλεόνασμα σε ταμειακή βάση αυξήθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 2,67 δισ. ευρώ πέρυσι.
Ώθηση στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, με τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις», που εισήχθη προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή.

Αθλητισμός

Με αλλαγές θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός κόντρα στην Αστάνα, όπως τόνισε και ο πορπονητής του Πάουλο Μπέντο, εν όψει της αναμέτρησης για το Europa League. Παράλληλα ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» τόνισε ότι η πίεση της πρόκρισης είναι θετικός παράγοντας, ενώ αναφέρθηκε και στον Καρντόσο.
Σύντομη και χωρίς καμία ουσιαστική συνέπεια ήταν η «περιπέτεια» που έζησαν σήμερα τα μέλη της αποστολής της Φενέρμπαχτσέ, στο ταξίδι τους για το Μάντσεστερ, όπου αύριο θα φιλοξενηθούν από την Γιουνάιτεντ για την 3η αγωνιστική του Europa League.
Στις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της ΑΕΚ στο επίσημο κανάλι του συλλόγου, ο Ζοσέ Μοράις ξεκαθάρισε ότι μεγάλος στόχος είναι να ξαναγίνει η ομάδα πρωταθλήτρια και τόνισε πως «όταν είμαστε όλοι μαζί, τίποτα δεν είναι αδύνατο».
Η αντίστροφη μέτρηση για την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Σταντάρ Λιέγης για το Europa League ξεκίνησε με τους «πράσινους» να αναχωρούν το πρωί της Τετάρτης με προορισμό το Βέλγιο.
Με μια «μονομαχία» κορυφής ολοκληρώνεται απόψε η 3η αγωνιστική του Champions League. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα επιστρέφει για ακόμη μια φορά ως αντίπαλος στη Βαρκελώνη, αυτή τη φορά ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι και θα προσπαθήσει να «κλέψει» βαθμό ή βαθμούς από την Μπαρτσελόνα. 



ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου