3.7.16

WHAT’S IN A NAΜΕ (νουάρ μικρο-διήγημα του Στρατή Χαβιαρά)


Του Στρατή Χαβιαρά   

Στη Μάνια με το σκοτεινό Nουάρ και την επικίνδυνη αύρα.




                                             Σε καθαρά νερά δεν κολυμπούν ψάρια                                                                                                                                    Tσε Κεν Ταν


«Θυμήσου να ζήσεις», θυμήθηκε ο Makarios (Mac) Haviaras, αντιπρόσωπος Αμερικανικής εταιρίας γεωργικών μηχανημάτων στη Μόσχα, όταν βρέθηκε έγκλειστος στα μπουντρούμια της μυστικής υπηρεσίας των Μπολσεβίκων, Cheka. Ρητό του Γκέτε; του Τιούτσεφ; Δε θυμόταν. Yπόδικος για κατασκοπεία , αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο του 1918 χάρις στις ενέργειες του Χέρμπερτ Χούβερ, μετέπειτα Προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Haviaras επέστρεψε στην Αμερική αφήνοντας πίσω παράπλευρη απώλεια την ερωμένη του, Μαρίνα Φεοντόροβα, σοφέρ στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ.


Sorry, babe, nothing personal.


O ιστορικός F.C. Browne, σε άρθρο του στο Naval Intelligence Personnel Quarterly αναφέρει ότι οι προξενικές αρχές απέλυσαν τη Φεοντόροβα για υποκλοπή εμπιστευτικών εγγράφων, αλλά την επαναπροσέλαβαν ως κοριό στο άντρο της Cheka.


Απ’ το δικό του γραφείο στη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ στο Πεόρια, Ιλινόι, ο Mac προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Μαρίνα αλλά οι ανώτεροι του τον επέπληξαν, χωρίς να αναφέρουν ότι εκείνη τον είχε προδώσει στην Cheka, ή ότι πρόσφατα τον είχε καρφώσει και ως «διπλό» των Μπολσεβίκων στη δική του υπηρεσία.


Shit happens.


Το ουίσκι είχε ήδη αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της στη μνήμη του Mac όταν αποβραδίς σημείωσε πώς μεσ’ στη μπόχα από κάτουρο, χυμένη μπίρα και κάπνα στο Subterrestrial του Jessie, διέκρινε ένα ζευγάρι γάμπες να περισσεύουν άλλο τόσο από τον πάγκο και ένα τρίτο προσώπου – τα άλλα δύο κρυμμένα σε μια τούντρα από κατάξανθες μπούκλες. Γέλασε με τον εαυτό του, αλλά εκείνη ανταποκρίθηκε μ’ ένα άνισο, λοξό χαμόγελο που μόνο στη Μαρίνα Φεοντόροβα μπορούσε να ανήκει. Τι στον Βλαντίμιρ Ιλιτς!


Wait, wait, don’t tell me.


Βγήκαν από την πίσω πόρτα, ψαχτήκανε, φιληθήκανε άτσαλα. Δεν ήταν η Μαρίνα που γνώριζε, όχι ακριβώς, αλλά μιλούσε Ρωσικά και θυμόταν τη σαμπάνια, το χαβιάρι και αρκετές λεπτομέρειες απ’ τις ερωτικές τους συνευρέσεις στη Μόσχα. Τι κάνουμε τώρα; Στην τελευταία του σημείωση στις 15 Δεκεμβρίου αναφέρει ότι το ίδιο βράδυ νοίκιασε δωμάτιο στο Red Roof Motel στο πάρκο Siloam Springs, αλλά «sh dn sw up».


Το πρωί ο Makarios (Mac) Haviaras βρέθηκε μπρούμυτα σ’ ένα χαντάκι με παγωμένα λασπόνερα. Στο πάρκο.


Το φύλλο της 17ης Δεκεμβρίου 1919 του τοπικού Chillicothe Times-Bulletin αναφέρει ως αιτία θανάτου κυνηγετικό ατύχημα.


Sry Mc, Sht hpns.




ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στους τηλεφωνικούς καταλόγους των ΗΠΑ υπάρχουν δεκάδες συνδρομητές με το επώνυμο Haviaras. Ο Έλληνας ζωγράφος Πάρις Χαβιάρας ισχυρίζεται πως Χαβιαράς είναι κάποιος που εμπορεύεται χαβιάρι, ενώ Χαβιάρας εκείνος που το τρώει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου