7.5.16

Ιστορική ανακάλυψη: Βρέθηκε το πλοίο του Κάπτεν Κουκ


Το «Εντέβορ», το πλοίο του θρυλικού πλοιάρχου Τζέιμς Κουκ, ενδέχεται να βρέθηκε ανατολικά της αμερικανικής πολιτείας Ρόουντ Αϊλαντ, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Ρόουντ Άϊλαντ, το «Εντέβορ» που βυθίστηκε στο λιμάνι του Νιούπορτ το 1778 στη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, για να μην πέσει στα χέρια των επαναστατών, βρέθηκε.

Η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων αποκάλυψε ότι χαρτογράφησε εννέα υποθαλάσσιες αρχαιολογικές ζώνες στις οποίες εντοπίζονται ναυάγια, δίνοντας πιθανότητες άνω του 80% ανάμεσά τους να βρίσκεται το θρυλικό πλοίο.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας μάλιστα αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την έρευνα καθώς ο πλοίαρχος Κουκ και το πλήρωμα του, αποτελούμενο από βοτανολόγους και επιστήμονες του 180υ αιώνα, έφτασε στις ακτές της Αυστραλίας και μελέτησε εκτενώς την ανατολική ακτή της αυστραλιανής ηπείρου.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Abbass», μιλώντας στο National Geographic εμφανίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι το θρυλικό «Εντέβορ» βρέθηκε: «Το εγχείρημα αυτό απαιτεί ειδικές εργαστηριακές μελέτες, με σύγχρονο εξοπλισμό και η RIMAP, από την πλευρά της, δημιουργεί δικό της εργαστήριο με σκοπό να έρθουν στην επιφάνεια τα επίσημα αποτελέσματα. Είμαστε για πολλούς λόγους αισιόδοξοι, πως πρόκειται για το θρυλικό «Εντέβορ», του κάπτεν Τζέιμς Κουκ».


ΠΗΓΗ : moriasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου