Η τεχνητή λίμνη Λάδωνα βρίσκεται στην περιφέρεια της Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Η λίμνη δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 με τη κατασκευή τεχνητού φράγματος στη περιοχή "πήδημα" και μεγάλο μέρος των χρημάτων που διατέθηκαν για την κατασκευή του προερχόταν από τις πολεμικές αποζημιώσεις της Ιταλίας. Τα νερά της λίμνης που αποταμιεύονται σ' αυτή χρησιμοποιούνται, τόσο για την λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, όσο και για κάλυψη... των αρδευτικών αναγκών σε περιοχές του νομού Ηλείας.
Η λίμνη τροφοδοτείται με τα νερά του ποταμού Λάδωνα, των παραποτάμων αυτού Αοράνιου και Τράγου καθώς και των χειμάρρων της γύρω από τη λίμνη περιοχής. Η στάθμη των υδάτων αρχίζουν να υποχωρούν μετά το Ιούλιο μήνα και ένα μεγάλο μέρος του βυθού της, η παλιά κοίτη του ποταμού Λάδωνα και παλιά κτίρια είναι ορατά. Τους χειμερινούς μήνες με την αφθονία των βροχών η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει και πάλι και κατά το μήνα Μάρτιο φθάνει στο ανώτερο σημείο τους. Το νερό σταματά εκεί που ξεκινούν οι πλαγιές με τα δέντρα ή τα καταπράσινα λιβάδια και χωράφια. Η περίοδος από το Μάρτη μέχρι τον Ιούλιο-Αύγουστο είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθεί κανείς τη λίμνη και να θαυμάσει τις πραγματικά εντυπωσιακές ομορφιές της. Μπορεί να ψαρέψει, να κάνει πεζοπορία, βαρκάδα, ποδηλασία, και οι δεινοί και καλοί κολυμβητές κολύμβηση, κ.α. Να επισκεφθεί το φράγμα του Λάδωνα, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Σπάθαρι, της κυράς το γεφύρι, όμορφες γύρω από τη λίμνη τοποθεσίες, τα γύρω από αυτή μεγάλα ή μικρά ερημικά αλλά πάντα φιλόξενα χωριά, εκκλησίες και ξωκλήσια και λίγο πιο μακριά τις πηγές του ποταμού Λάδωνα. Πολλά μέρη γύρω από τη λίμνη είναι εύκολα προσβάσιμα με αυτοκίνητο.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται είναι από τη παραλίμνια περιοχή και ιδιαίτερα από τη περιοχή του χωριού Φτεριά (Πτεριά) και έχουν παρθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα πέντε ετών (από το 1979 μέχρι σήμερα).
Η λίμνη παρά τις υπέροχες ομορφιές της δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Κατά καιρούς έχουν υποβληθεί (ημιτελείς) προτάσεις για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της χωρίς θετικά αποτελέσματα.
Η προβολή του video αποσκοπεί στην ανάδειξη του κάλους και της φυσικής ομορφιάς της λίμνης μέσα από τις φωτογραφίες.
Επιπρόσθετα να λειτουργήσει ως αφετηρία για ευαισθητοποίηση ατόμων και φορέων για την ανάδειξη και αξιοποίηση της λίμνης και ανάληψης σχετικών με αυτό πρωτοβουλιών.
ΠΗΓΗ : voltastintripoli.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου