14.9.16

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου


326: Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ τον Σταυρό του μαρτυρίου.



628: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος εισέρχεται θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη, αφού έχει κατατροπώσει τους Πέρσες και ανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

786: Ο Χαρούν Αλ Ρασίντ της δυναστείας των Αβασιδών γίνεται Χαλίφης της Βαγδάτης μετά το θάνατο του πατέρα του Χαντί.



1321: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών στη Ραβένα της Ιταλίας ο Δάντης Αλιγκιέρι, Ιταλός ποιητής, ηθικός φιλόσοφος, πολιτικός θεωρητικός και συγγραφέας της "Θείας Κωμωδίας".



1384: Γεννιέται ο Άγιος Εφραίμ (Νέας Μάκρης)

1741: Ο Γερμανός συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, έπειτα από 23 ημέρες ακατάπαυστης δουλειάς, ολοκληρώνει τον "Μεσσία", το κορυφαίο ορατόριο του.  

1752: Η Βρετανία περνά από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήδη από το 1582. Η μετάβαση αυτή απαιτεί ένα "χρονικό άλμα". Έτσι τα ημερολόγια εκείνη την ήμερα "πήδηξαν" από τις 2 Σεπτεμβρίου, στις 14 Σεπτεμβρίου.

1769: Γεννιέται ο Γερμανός φυσιοδίφης και εξερευνητής Αλεξάντερ Φον Χούμπολτ.

1812: Ο στρατός του Ναπολέοντα μπαίνει στην Μόσχα. Η πολυπόθητη νίκη του Γάλλου στρατάρχη είναι πικρή. Οι εξαντλημένοι στρατιώτες βρίσκουν μια πόλη έρημη από κατοίκους και χωρίς τρόφιμα, η οποία μάλιστα τυλίγεται στις φλόγες τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Τις φωτιές έβαλαν οι ίδιοι οι Ρώσοι αφήνοντας το γαλλικό στρατό στο έλεος του σκληρού ρωσικού χειμώνα.



1814: Ιδρύεται στην Οδησσό, την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, απ τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ, η "Φιλική Εταιρεία".

1814: Ο δικηγόρος Φράνσις Σκοτ Κι, έχοντας παρακολουθήσει τον 25ωρο βομβαρδισμό του οχυρού ΜακΧένρι της Βαλτιμόρης, από τους Βρετανούς, εμπνέεται τους στίχους του αμερικανικού εθνικού ύμνου.

1849: Γεννιέται στη Ρωσία ο φυσιολόγος, θεμελιωτής της υλιστικής ψυχολογίας και νομπελίστας Ιβάν Πέτροβιτς Παβλόφ, που έμεινε στην ιστορία της επιστήμης για την περιγραφή του φαινομένου των εξαρτημένων αντανακλαστικών με τα πειράματα που έκανε σε σκύλους.

1878: Γεννιέται ο Ίων Δραγούμης, διπλωμάτης και συγγραφέας

1886: Πατεντάρεται η κορδέλα της γραφομηχανής.
1890: Ιδρύεται στη Σμύρνη ο μουσικογυμναστικός σύλλογος «Ορφέας», από τα μέλη του οποίου, τρία χρόνια μετά, θα ιδρυθεί ο γυμναστικός σύλλογος «Γυμνάσιον». Οι δύο σύλλογοι θα ενωθούν το 1898 και θα δημιουργήσουν τον «Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης».

1891: Ο Τζον Χιθ, παίκτης της Wolves, σημειώνει το πρώτο γκολ με πέναλτι στην football league της Αγγλίας εναντίον της Accrington Stanley.

1901: Πεθαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μακ Κίνλεϊ, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας. Νέος Πρόεδρος ορκίζεται ο Θίοντορ Ρούσβελτ.

1910: Γερμανικό Ζέπελιν VI παίρνει φωτιά στο Μπάντεν-Μπάντεν.

1910: Γεννιέται ο Γιάννης Λάτσης, Έλληνας εφοπλιστής.

1920: Πίθηκος δαγκώνει το βασιλιά. Ο πίθηκος που διατηρεί ο βασιλιάς Αλέξανδρος στο Τατόι τον δαγκώνει στο πόδι, την ώρα που προσπαθεί να απομακρύνει ένα σκυλί που έχει επιτεθεί στη σύντροφο του αγαπημένου του «βασιλικού» πιθήκου.



1920: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αρχίζει στην Ελλάδα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, με διαδηλώσεις και συμπλοκές μεταξύ βενιζελικών και αντιβενιζελικών.

1921: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναχωρεί για την Αθήνα, μετά από πολύμηνη παραμονή στη Μικρά Ασία. Η αναχώρησή του κρίνεται αναγκαία, μετά την ολοκλήρωση της υποχώρησης του ελληνικού στρατού από την ανατολική και δυτική όχθη του Σαγγάριου Ποταμού.



1922: Μετά την επικράτηση της Επανάστασης, η οποία ξεκίνησε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με αρχηγό τον συνταγματάρχη Νικόλαο Πλαστήρα, παραιτούνται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου. Νέος βασιλιάς ορκίζεται ο Γεώργιος Β'. Εξέγερση στην Αθήνα υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Συλλαμβάνονται εκατοντάδες «κωνσταντινικοί».

1923: Ο Μιγκέλ Πρίμο δε Ριβέρα γίνεται δικτάτορας της Ισπανίας.


1925: Γεννιέται ο Σταύρος Βαβούρης, Έλληνας ποιητής, από τους αξιοσημείωτους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

1925: Αρχίζει στο Παρίσι, στην γκαλερί Πιερ Λεμπ, η πρώτη συλλογική έκθεση σουρεαλιστών ζωγράφων, με έργα των Μαξ Ερνστ, Χουάν Μιρό, Πάμπλο Πικάσο, Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Χανς Αρπ και Μαν Ρέι.



1926: Γεννιέται ο Μισέλ Μπιτόρ, γάλλος συγγραφέας, από τους βασικούς εκπροσώπους του γαλλικού «νέου μυθιστορήματος». (Θαν. 24/8/2016)



1927: Πεθαίνει η Αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, που θεωρείται πρωτοπόρος και "μητέρα" του μοντέρνου χορού.


1927: Γεννιέται ο Θανάσης Κωσταβάρας, ποιητής, από τους σημαντικότερος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Συνήθιζε να λέει ότι «είναι ταγμένος στο όνειρο για ένα καλύτερο κόσμο».

1930: Το Ναζιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο στις εκλογές στη Γερμανία.

1933: Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης υπογράφει στην Άγκυρα το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης, κατά το οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία εγγυώνται αμοιβαία το απαραβίαστο του κοινού συνόρου τους, του ποταμού Έβρου. 

1935: Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της για επέκταση του σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά.

1937: Γεννιέται στη Γένοβα ο Ιταλός γνωστός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο. Έγινε διάσημος χάρη στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το οποίο σχεδίασε σε συνεργασία με τον Ρίτσαρντ Ρότζερς. Έχτισε από το αεροδρόμιο της Οσάκα ως τα εργοστάσια της Fiat στο Τορίνο.

1939: Μετά από πολυετείς πειραματισμούς ο Ρώσος αεροναυπηγός Ιγκόρ Σικόρσκι πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη πτήση με ελικόπτερο, ένα VS-300.



1943: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Σπέρας, έλληνας αναρχοσυνδικαλιστής, από τους πρωτοπόρους του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. (Γεν. 1893)

1944: Γεννιέται ο Γερμανός ποδοσφαιριστής Γκίντερ Νέτσερ.

1955: Ο αγώνας Kidderminster Harriers- Brierley Hill Alliance είναι ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου Αγγλίας που διεξάγεται κάτω από το φως προβολέων.



1956: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργός.

1959: Ο ρωσικός πύραυλος Λούνα 2 γίνεται το πρώτο αντικείμενο φτιαγμένο από τον άνθρωπο, που φτάνει στην επιφάνεια του φεγγαριού. Η επιτυχία αυτή δίνει το προβάδισμα στην ΕΣΣΔ έναντι τω ΗΠΑ στη μεγάλη κούρσα για την κατάκτηση του διαστήματος.

1960: Το Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα ιδρύουν τον ΟΠΕΚ.



1960: Πεθαίνει ο Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, συγγραφέας. («Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν»)

1961: Αναγγέλλονται οι αρραβώνες της πριγκίπισσας Σοφίας με τον πρίγκιπα Δον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.

1963: Ντεμπούτο του Τζορτζ Μπεστ στο πρωτάθλημα Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον σε ηλικία 17 ετών (γεν. 22/5/1946). Ο Μπεστ θα κάνει 474 εμφανίσεις με την Μάντσεστερ και θα πετύχει 180 γκολ, ενώ με την εθνική ομάδα της Β. Ιρλανδίας 37 εμφανίσεις και 9 γκολ. Με την Γιουνάιτεντ θα αγωνιστεί για τελευταία φορά την 1/1/74 εναντίον της QPR (0-3).

1965: Γεννιέται ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.



1969: Γεννιέται ο Κώστας Κουκοδήμος, αθλητής και πολιτικός.



1970: Γεννιέται η Θεοδώρα Τζάκρη, ελληνίδα δικηγόρος και πολιτικός, υφυπουργός Βιομηχανίας. (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ)

1973: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι, τερματίζουν επίσημα τους βομβαρδισμούς στην Καμπότζη.



1974: Γεννιέται ο Χικάμ Ελ Γκερούζ, κορυφαίος Μαροκινός αθλητής μεγάλων αποστάσεων.

1975: Στο Άμστερνταμ, άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι προκαλεί σοβαρές ζημιές στον φημισμένο πίνακα του Ρέμπραντ "Νυχτερινή Περίπολος".

1979: Η δωροληψία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σύμφωνα με τροποποίηση του ελληνικού ποινικού δικαίου.

1980: Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.



1981: Επανεκδίδεται από τον επιχειρηματία Γεώργιο Μπόμπολα σε σχήμα ταμπλόιντ, η εφημερίδα «Έθνος», η οποία είχε διακόψει την κυκλοφορία της λίγο μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967.

1982: Η Καναδέζα Σίντι Νίκολας διασχίζει κολυμπώντας την Μάγχη για 19η φορά.



1982: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών η Γκρέις Κέλι, ηθοποιός και πριγκίπισσα του Μονακό.



1983: Γεννιέται η Βρετανίδα τραγουδίστρια Έιμι Γουάινχάουζ που το 2011 πέθανε σε ηλικία 27 ετών.

1984: Ο Τζο Κίττιγκερ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που περνά μόνος με αερόστατο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

1986: Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα. Τριάντα πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους.



1989: Ο πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης, μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αποφασίζουν την επαναφορά της τουριστικής αστυνομίας.

1991: Στη Νότια Αφρική, υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και ΙΝΚΑΤΑ, για τον τερματισμό της βίας, καθώς 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από το 1984 έως σήμερα.

1992: Το Ιράν διαβεβαιώνει την Τουρκία ότι, θα υποστηρίξει τον αγώνα της κατά των αυτονομιστών Κούρδων.

1993: Στη Νορβηγία, το Εργατικό Κόμμα εκλέγεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.

1994: Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές εξαιτίας των κρουσμάτων χολέρας, που εμφανίστηκαν στην Αλβανία.

1995: Στη Γαλλία, ο ΥΠΕΞ Ντε Σαρέτ δηλώνει κατηγορηματικά ότι, η χώρα του δεν προτίθεται να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές στο Νότιο Ειρηνικό.

1996: Στη Βοσνία, ανοίγουν οι κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες μεταπολεμικές εκλογές στη χώρα.

1997: Στην Ινδία, αμαξοστοιχία πέφτει σε ποτάμι του κρατιδίου Μάντια Πραντές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 35 άτομα.



1998: Ο ΕΣΑΚΕ, σε συνεδρίαση του Δ.Σ., κάνει δεκτό το αίτημα του Άρη για απόσυρση της φανέλας με το Νο 6, που φορούσε ο Νίκος Γκάλης. Ως εκ τούτου, ο Άρης μπορεί να χρησιμοποιήσει φανέλα με το Νο 16, κατ εξαίρεσιν, αφού ο κανονισμός επιβάλλει νούμερα από το 4 έως το 15. Με αφορμή την απόφαση αυτή, που παίρνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, στις 29/9/98 θα γίνει δεκτό το αίτημα του Απόλλωνα και του Πανιωνίου για τις φανέλες των Κώστα Πετρόπουλου (7) και Φάνη Χριστοδούλου (4) αντίστοιχα.

1999: Ανακοινώνεται, πως το κεντρικό γήπεδο στο οποίο διεξάγονται οι αγώνες του German Open θα ονομάζεται στο εξής γήπεδο Στέφι Γκραφ προς τιμήν της Γερμανίδας τενίστριας που το είχε κατακτήσει 9 φορές.



1999: Η Ελλάδα συγκλονίζεται από την αεροπορική τραγωδία με το πρωθυπουργικό Φάλκον στο Βουκουρέστι. Την ημέρα εκείνη ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες και το γιο του μετέβαινε αεροπορικώς στη Ρουμανία για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο αστυνομικός Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.



2000: Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ αποχωρεί από την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έπειτα από 20ετή θητεία.



2000: Ο βουλευτής Γεώργιος Καρατζαφέρης ιδρύει το κόμμα ΛΑΟΣ.


2001: Πεθαίνει, σε ηλικία 70 ετών, ο τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης.



2002: Ο Αμερικανός Τιμ Μοντγκόμερι καταρρίπτει το ρεκόρ του Μορίς Γκρίν (9.79, Grand Prix Τσικλητήρεια 1999) στην κούρσα των 100μ με 9.78 στο Παρίσι.

2003: Η Σουηδία με δημοψήφισμα λέει "όχι" στο ευρώ.



2008: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, με παγκόσμιο ρεκόρ 59.85, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο S13 στην κολύμβηση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.



2009: Πεθαίνει χτυπημένος από τον καρκίνο ο ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι.


2014: Πεθαίνει ο Γιώργος Σκαλενάκης, Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, γνωστός για τις ταινίες του «Το νησί της Αφροδίτης», «Ντάμα σπαθί» και «Επιχείρηση Απόλλων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου