5.12.16

Στον κατάλογο της UNESCO οι Μωμόγεροι


Οι φοβεροί και τρομεροί Μωμόγεροι, που βγαίνουν στους δρόμους παραμονές των Χριστουγέννων και πειράζουν τον κόσμο, χορεύοντας και τραγουδώντας, το εθιμικό δρώμενο που τελείται σε οκτώ χωριά της Κοζάνης, εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Οι Μωμόγεροι είναι ένα από τα πολλά καρναβαλικά δρώμενα του δωδεκαημέρου και πραγματοποιείται με μικρές παραλλαγές σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με εορταστικό περιεχόμενο και συνδυάζεται με τον ερχομό του νέου έτους. Στην Κοζάνη γίνεται σε οκτώ χωριά, οι κάτοικοι των οποίων είναι Πόντιοι, απόγονοι προσφύγων από την περιοχή της ορεινής Τραπεζούντας (Ματσούκα), που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1923.

Χαρακτηρίζεται από μουσική, χορούς και έντονη θεατρική διάσταση, καθώς περιλαμβάνει μία πλειάδα θεατρικών ρόλων, που ενσαρκώνονται από τα μέλη της κοινότητας. Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων είναι το τέταρτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της UNESCO. Είχαν προηγηθεί η εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας (από κοινού με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), η Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, καθώς και η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία.

Φακέλους υποψηφιότητας για εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της UNESCO έχει υποβάλει η χώρα μας για το Ρεμπέτικο.


ΠΗΓΗ: Σαν σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου