5.12.16

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου


1360: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη Γαλλία νόμισμα με την ονομασία φράγκο. Θα παραμείνει στην κυκλοφορία μέχρι την είσοδο του ευρώ το 2002.

1403: Οι Μογγόλοι, υπό τον Ταμερλάνο, νικούν τους Οθωμανούς Τούρκους και καταλαμβάνουν τη Σμύρνη.

1456: Ισχυρός σεισμός πλήττει την κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35.000 άνθρωποι.

1484: Ο Πάπας Ιννοκέντιος Η΄ εκδίδει παπική Βούλα που ιδρύει την Ιερά Εξέταση και καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους στην πυρά με την κατηγορία της μαγείας.

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει ένα μεγάλο νησί της Καραϊβικής, το οποίο ονομάζει Ισπανιόλα. Στο νησί σήμερα υπάρχουν δύο κράτη, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.

1766: Ο λονδρέζικος οίκος δημοπρασιών «Κρίστις» (του Τζέιμς Κρίστι) πραγματοποιεί τον πρώτο του πλειστηριασμό.

1776: Ιδρύεται η Φι Μπέτα Κάππα (ΦΒΚ), η πρώτη πανεπιστημιακή αδελφότητα στο Κολέγιο William and Mary, στο Γουίλιαμσμπεργκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Σκοπός της ήταν η μελέτη των ελληνικών κλασσικών γραμμάτων.

1782: Γεννιέται ο Μάρτιν Βαν Μπιούρεν, 8ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.



1791: Πεθαίνει στη Βιέννη, σε ηλικία 35 ετών, ο μεγάλος συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Το έργο του περιλαμβάνει 41 συμφωνίες.

1792: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

1804: Επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τόμας Τζέφερσον, που σύνταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.



1821: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 49 ετών ο Εμμανουήλ Παπάς, Σερραίος μεγαλέμπορος, τραπεζίτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Υπήρξε ο αρχηγός των εξεγερμένων Ελλήνων στη Μακεδονία κατά την επανάσταση του 1821. Μια από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές του Αγώνα. Ανιδιοτελής, δαπάνησε όλη την τεράστια περιουσία του (300.000 δίστηλα τάλληρα) για τους σκοπούς της Επανάστασης και κατόρθωσε αν και αγνοούσε τη στρατιωτική τέχνη να διατηρήσει ζωντανή για ένα εξάμηνο την επαναστατική εστία της Χαλκιδικής. Η κηδεία του έγινε με τιμές αρχιστρατήγου στην Ύδρα. Στις 20 Νοεμβρίου του 1971 τα λείψανά του μεταφέρθηκαν και εναποτέθηκαν κάτω από τον ανδριάντα του, που βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας των Σερρών.



1830: Η Φανταστική Συμφωνία του Εκτόρ Μπερλιόζ κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.



1831: Αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

1870: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς, ο πατέρας, συγγραφέας των «Τριών Σωματοφυλάκων» και του «Κόμη Μοντεκρίστο».

1892: Εκλέγεται στη Ράιχσταγκ, τη γερμανική Βουλή ο αντισημίτης Χέρμαν Άλουαρντ.

1893: Γεννιέται ο Αμερικανός στρατηγός του ιππικού Τζορτζ Άρμστρονγκ Κάστερ. Έγινε διάσημος όταν έχασε τη μάχη του Λιτλ Μπινγκ Χορν ενάντια στους Ινδιάνους Σιου, υπό τον αρχηγό Καθιστό Ταύρο, όπου σκοτώθηκαν ο ίδιος και όλοι οι στρατιώτες του.



1901: Γεννιέται ο Γουόλτ Ντίσνεϋ, δημιουργός του Μίκυ Μάους και των πάρκων Ντίσνεϋλαντ. Πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1966.



1901: Γεννιέται ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, γερμανός φυσικός και φιλόσοφος. Το 1932 τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για τη Θεωρία των Πεδίων. (Θαν. 1/2/1976)

1905: Στη Βρετανία, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Χένρι Κάμπελ-Μπάνερμαν γίνεται πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Άρθουρ Μπάλφουρ

1906: Γεννιέται ο Αμερικανός παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Ότο Πρέμινγκερ.

1908: Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο αμερικανικό ποδόσφαιρο αριθμοί στις φανέλες, από τους Πάνθηρες του Πανεπιστημίου Pittsburgh στο14-0 επί του Πανεπιστημίου Washington & Jefferson.



1908: Γεννιέται ο ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ. 

1909: Πεθαίνει στο Μόναχο ο γνωστός ελληνιστής και βυζαντινολόγος Κάρολος Κρουμπάχερ, συγγραφέας της "Ιστορίας των Βυζαντινών Γραμμάτων" και διευθυντής του "Βυζαντινού Δελτίου".

1910: Νέο πολιτικό κόμμα, που συγκροτείται από τη γνωστή ομάδα "Κοινωνιολόγων" του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, κάνει την εμφάνισή του στη νέα Βουλή.



1912: Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης πραγματοποιεί την πρώτη αναγνωριστική πτήση ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τα τουρκικά οχυρά του Μπιζανίου. Στα τουρκικά πυρά ο έλληνας αεροπόρος απαντά με ρίψη χειροβομβίδων. (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος)

1917: Συναντώνται στο Μπρετ - Λιτόβσκ εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Ρωσίας των Μπολσεβίκων και συμφωνούν την ομόνυμη ανακωχή, που θα αρχίσει να ισχύει από τις 21 Δεκεμβρίου.

1920: (ν. ημ.) Γίνεται από την κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη δημοψήφισμα για την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και την επάνοδό του στον θρόνο.

1921: Η Βρετανία φτάνει σε συμβιβασμό με την οργάνωση Σιν Φέιν. Η Ιρλανδία γίνεται ελεύθερο κράτος μέσα στη βρετανική αυτοκρατορία.

1926: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, που θεωρείται ο "πατέρας" του ιμπρεσιονισμού.

1931: Στη συνάντηση Νιουκάστλ- Πόρτσμουθ δεν σημειώνεται ούτε ένα κόρνερ.

1932: Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και στιχουργός Λιτλ Ρίτσαρντ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ρίτσαρντ Πένιμαν.



1933: Με την 21η τροποποίηση στο αμερικανικό Σύνταγμα παύεται η ποταπαγόρευση, που είχε επιβληθεί το 1920.



1934: Γεννιέται ο Νίκος Κούρκουλος, ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. (Θαν. 30/1/2007)

1934: Η αστυνομία επιτίθεται κατά των φυματικών της «Σωτηρίας» που διαμαρτύρονταν για τις καταχρήσεις του διευθυντή, τραυματίζει πολλούς και προβαίνει σε ομαδικές συλλήψεις. Ένας από τους τραυματίες τελικά θα υποκύψει.

1934: Η Τουρκία παραχωρεί εκλογικά δικαιώματα στις γυναίκες.



1938, Γεννηθηκε ο J.J. Cale στην Οκλαχόμα Σίτι της Οκλαχόμα. Δύο από τα πιο γνωστά του τραγούδια, τα “After Midnight” και “Cocaine”, γνώρισαν επιτυχία στο ευρύ κοινό από τον Eric Clapton. Το 2006 σε συνεργασία με τον Clapton κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “The Road to Escondido” το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Best Contemporary Blues Album”.


1940: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Πρεμετή. Ο εχθρός τρέπεται σε φυγή προς την Κλεισούρα. Την ίδια μέρα σκοτώνεται ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός, ο εβραϊκού θρησκεύματος συνταγματάρχης, Μαρδοχαίος Φριζής.

1941: Εκδίδεται το μυθιστόρημα ,"Η θάλασσα του Κορτέζ", του Τζον Στάινμπεκ.



1942: Βυθίζεται το ιστιοφόρο Άρης IV (με το όνομα Graz και υπό Γερμανική σημαία) στο λιμάνι Μπιζέρτας από βρετανικό υποβρύχιο.

1944: Ο Τσόρτσιλ διαμηνύει στο Σκόμπι: «Είσθε υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης στην Αθήνα και πρέπει να εξουδετερώσετε ή να συντρίψετε όλες τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που θα πλησιάσουν προς την πόλη...Μην διστάσετε πάντως να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση.»
Στην πρωτεύουσα η γενική απεργία συνεχίστηκε με καθολική επιτυχία. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού πλημμύρισαν και πάλι το κέντρο της Αθήνας, ενώ για μια ακόμη φορά σημειώθηκε δολοφονική επίθεση κατά των διαδηλωτών με αποτέλεσμα το θάνατο 30 και τον τραυματισμό πάνω από 100. Γενικότερα, η τρομοκρατία κατά του λαϊκού κινήματος, με συλλήψεις, βασανισμούς, δολοφονίες, κλπ., εντάθηκε, η κυκλοφορία απαγορεύτηκε μετά τις 17:30, καθώς και η οποιαδήποτε είσοδος-έξοδος από την Αθήνα. Η πρωτοβουλία των κινήσεων όμως ανήκε στον ΕΛΑΣ.
Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τις φυλακές Συγγρού, την Εφορία Υλικού Πολέμου, την έδρα των Χιτών στη Σόλωνος 108, κ.α., ενώ συνέχισε τον αφοπλισμό των αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας. Σφοδρές μάχες έδωσε ο λόχος σπουδαστών του ΕΛΑΣ «Λόρδος Βύρων» κατά των Βρετανών στο Πολυτεχνείο.

Οι Βρετανικές στρατιωτικές ενισχύσεις συνέχισαν να εισρέουν με αυξανόμενο ρυθμό από αέρα και θάλασσα. Μετά από έκκληση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ ο λαός του Πειραιά σήκωσε μόνο το βράδυ της 5ης προς 6η Δεκεμβρίου 2.000 οδοφράγματα.



1945: Πέντε βομβαρδιστικά του αμερικάνικου ναυτικού που συμμετέχουν σε άσκηση με πλήρωμα 14 ανδρών εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Πιστεύεται ότι εξαφανίστηκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Η ομάδα αυτή των αεροπλάνων θα μείνει στην ιστορία ως Το Χαμένο Σμήνος. (Πτήση 19)



1946: Γεννιέται στη Μπαρτσελόνα ο Ισπανός λυρικός τενόρος Χοσέ Καρρέρας.



1950: Σκάνδαλο στη Μονή Κερατέας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, όταν κατά την επέμβαση αστυνομικών και εισαγγελέα απελευθερώνονται πολλές πλούσιες ηλικιωμένες γυναίκες, που κρατούνταν σε άσχημες συνθήκες μαζί με 36 αγόρια και κορίτσια.

1951: Πεθαίνει στη Νότια Καρολίνα σε ηλικία 64 ετών ο "Ξυπόλητος Joe" Jackson, ο παίκτης των White Sox, που υπήρξε το ίνδαλμα της δεκαετίας 1910-20. Είχε κατηγορηθεί μαζί με άλλους 7 συμπαίκτες για στημένα παιχνίδια στο World Series του 1919, όταν η ομάδα του έχασε επίτηδες, δωροδοκημένη από πανίσχυρους μπουκμέικερ έναντι του ποσού των 80.000 δολαρίων με μεσάζοντα τον Chick Gandil

1952: Κάνει πρεμιέρα το σόου "Άμποτ και Κοστέλο".

1953: Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ιράν.

1955: Ξεκινά το μποϊκοτάρισμα στα λεωφορεία του Μοντγκόμερι, εν μέρει σχεδιασμένο από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αποτελώντας διαμαρτυρία κατά των φυλετικών διακρίσεων, με αφορμή τη σύλληψη της Ρόζα Πάρκς, γραμματέα του NAACP, όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση μέσα στο λεωφορείο σ έναν λευκό.

1961: Γεννιέται η τραγουδίστρια Σοφία Βόσσου.

1962: Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συμφωνούν να συνεργαστούν ως προς τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος.

1963: Ορκίζεται δεύτερος αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης ο Στέφανος Στεφανόπουλος.

1966: Γεννιέται ο Γαλλίδα τραγουδίστρια Πατρίσια Κας.

1968: Κυκλοφορεί το "Beggars Banquet" των Rolling Stones.

1969: Ο Εμίλ Ζάποτεκ αποτάσσεται από τον στρατό, όπου είχε το βαθμό του συνταγματάρχη, επειδή εκφράζει την υποστήριξή του στην Άνοιξη της Πράγας.



1974: Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Monty Python κάνει την τελευταία εμφάνισή του στο BBC.



1975: Ο επιχειρηματίας και πανεπιστημιακός καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης απομακρύνεται από τη διοίκηση των τραπεζών Εμπορική, Ιονική-Λαϊκή και Επενδύσεων, με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Διορίζονται προσωρινοί επίτροποι και στη συνέχεια οι τρεις τράπεζες κρατικοποιούνται.

1977: Η Αίγυπτος διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Συρία, την Αλγερία, τη Λιβύη, το Ιράκ και τη Νότια Υεμένη.

1981: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε την ποινή φυλάκισης για τη μοιχεία.

1984: Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ γίνεται ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, όταν σε ηλικία 37 ετών υπογράφει συμβόλαιο ενός έτους με τους LA Lakers

1985: Στο No.1 του Billboard βρίσκεται το "Broken Wings" των Mr. Mister, που γράφτηκε μέσα σε 20 μόλις λεπτά.

1988: Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού επιστημονικού περιοδικού «Nucleicweeks», το Δεκέμβριο του 1987 στο Μπίμπλις της Δυτικής Γερμανίας θα μπορούσε να είχε συμβεί «τήξη πυρήνα». Το σοβαρότατο αυτό ατύχημα είχε μείνει μυστικό.

1989: Γαλλική αμαξοστοιχία σπάει το ρεκόρ ταχύτητας στα τρένα, τρέχοντας με 480 χλμ. την ώρα.

1990: Ο Ινδοβρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος κρύβεται από τη στιγμή, που το Ιράν, με φεχτά διέταξε το θάνατό του για βλασφημία, κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά από δύο χρόνια.

1990: Πρεμιέρα του νέου παιγνιδιού του ΟΠΑΠ, Λόττο.

1991: Στην Αλβανία, συλλαμβάνεται η χήρα του Ενβέρ Χότζα, Νετζμιγιέ, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και των καταχρήσεων.

1992: Στη Βρετανία, ο IRA αναλαμβάνει την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ, που προκάλεσαν τον τραυματισμό 65 ατόμων.

1993: Στη Βενεζουέλα, ο λαός εκλέγει Πρόεδρο τον Ραφαέλ Καλντέρα, για δεύτερη φορά μέσα σε 25 χρόνια.

1994: Κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τάσσεται ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, στην 9η σύνοδο της ΔΑΣΕ, καθώς τα σύνορα της Συμμαχίας θα προσεγγίζουν τα ρωσικά.

1995: Η Γαλλία αποφασίζει να επανενταχθεί στο στρατιωτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, 30 χρόνια αφότου αποχώρησε επί προεδρίας του στρατηγού Ντε Γκολ. Την ίδια μέρα στη Γαλλία, διανύεται η 12η ημέρα της απεργίας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, με μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετά βίαια επεισόδια και η αστυνομία να προβεί σε 28 συλλήψεις.

1996: Σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια έκθεση της οργάνωσης "Human Rights Watch", στην Ελλάδα συνεχίζονται οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η κακομεταχείριση μεταναστών και οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης.

1997: Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των οργανωμένων οπαδών, ανακοινώνει ότι, ο ΠΑΟ θα επιχειρήσει να δώσει λύση στο φαινόμενο της βίας και των επεισοδίων στα γήπεδα με ομάδες περιφρούρησης. Έτσι, ο κάθε σύνδεσμος θα έχει υποχρεωτικά δέκα άτομα περιφρούρηση και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ότι συμβεί στον χώρο ευθύνης του. Ακόμα, απειλεί με διάλυση τον σύνδεσμο, που τα μέλη του θα προξενήσουν έκτροπα.



2001: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αποδέχεται πρόσκληση που του απηύθυνε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για δείπνο στο σπίτι του στα Κατεχόμενα. Ο Κληρίδης περνά από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στην κατεχόμενη Λευκωσία για πρώτη φορά από το 1974. Το γεγονός προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον στον ελληνικό, τουρκικό και το διεθνή Τύπο.

2003: Τουλάχιστον 45 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 160 τραυματίζονται από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιούν Τσετσένοι αυτονομιστές σε τρένο στη νότια Ρωσία, το οποίο ήταν γεμάτο εργαζόμενους που πήγαιναν στη δουλειά τους. Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση ως "προσπάθεια αποσταθεροποίησης" της χώρας, καθώς έγινε δύο μέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Για αποτρόπαια και αδικαιολόγητη ενέργεια κάνει λόγο η διεθνής κοινότητα.



2005: Αποσύρονται τα τελευταία οχήματα του τύπου Routemaster, τα τελευταία λεωφορεία δηλαδή που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τις ανάγκες του Λονδίνου.



2006: Πεθαίνει ο Γιώργος Λαζάνης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.

2007: Σε εμπορικό κέντρο στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ ο 19χρονος Ρόμπερτ Χόκινς σκοτώνει με ημιαυτόματο όπλο οκτώ άτομα και στη συνέχεια αυτοκτονεί.



2007: Πεθαίνει ο Κάρλχαϊντς Στοκχάουζεν, πρωτοποριακός γερμανός συνθέτης, με μεγάλη επιρροή στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα. Συνέθεσε περισσότερα από 300 έργα συμφωνικής και ηλεκτρονικής μουσικής. 

2008: Πεθαίνει ο πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος ο δεύτερος.


2008: Επιστήμονες επιβεβαιώνουν πως τα λείψανα που είχαν βρεθεί το 1991 ανήκουν στον Ρώσο Τσάρο, Νικόλαο.



2013: Πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών ο Νέλσον Μαντέλα, πατέρας του έθνους της Νοτίου Αφρικής και παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας.

2013: Παραστρατιωτικοί εισβάλουν στο υπουργείο άμυνας της Υεμένης και σκοτώνουν 55 άτομα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου