5.12.16

Σαν σήμερα, 5 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1791: Ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες κλασικής μουσικής, ο Wolfgang Amadeus Mozart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart 1756-1791) απεβίωσε σε ηλικία 35 ετών στην Βιέννη της Αυστρίας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αιτία θανάτου του, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθεί καμία… Ο Mozart συνέθεσε πάνω από εξακόσια έργα, συμφωνίες, κονσέρτα και όπερες. Από πολύ μικρή ηλικία, έδειξε τις ικανότητες του στο πιάνο και στο βιολί και έγραψε τη πρώτη του σύνθεση στην ηλικία των πέντε ετών. Έδινε παραστάσεις μπροστά σε Ευρωπαϊκές Βασιλικές οικογένειες και στην ηλικία των δεκαεπτά ετών ήταν μεταξύ των μουσικών της Βασιλικής Αυλής στο Σάλτσμπουργκ. Τα πιο γνωστά του έργα τα συνέθεσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Βιέννη. Ένα από αυτά είναι και το “Requiem” (1791).



1830: Η Φανταστική Συμφωνία του Εκτόρ Μπερλιόζ κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.

1932: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, πρωτοπόρος της rock ‘n’ roll Little Richard (Richard Wayne Penniman) γεννήθηκε στο στο Μέικον της Τζόρτζια. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1951, ηχογραφώντας gospel και jump blues τραγούδια της δεκαετίας του ’40. Τα επόμενα χρόνια, με την καθοδήγηση του Robert Blackwell, ανέπτυξε ξεχωριστό στυλ το οποίο επηρέασε καλλιτέχνες όπως James Brown, Elvis Presley, Otis Redding, Bob Dylan, Jimi Hendrix κ.α. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986. Δημοφιλή τραγούδια του: “Tutti-Frutti”, “Long Tall Sally”, “Rip It Up”, “Lucille” κ.α. Θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές μουσικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα και η προσφορά του στην ανάπτυξη της μουσικής ανεκτίμητη.



1938: Ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός J.J. Cale (John Weldon Cale) γεννήθηκε στην Οκλαχόμα Σίτι της Οκλαχόμα. Δύο από τα πιο γνωστά του τραγούδια, τα “After Midnight” και “Cocaine“, γνώρισαν επιτυχία στο ευρύ κοινό από τον Eric Clapton. Το 2006 σε συνεργασία με τον Clapton κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “The Road to Escondido” το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Grammy ”Best Contemporary Blues Album“. Άλλα δημοφιλή τραγούδια του: “Call Me the Breeze“, “I Got the Same Old Blues” κ.α.




1946: Γεννιέται στη Μπαρτσελόνα ο Ισπανός λυρικός τενόρος Χοσέ Καρρέρας.

1960: Στην πρώτη θέση του Billboard βρίσκεται ο Elvis Presley και το τραγούδι “Are You Lonesome Tonight?”. Είχε πρωτοηχογραφηθεί το 1927 με τον συνθέτη του τραγουδιού Lou Handman στο πιάνο και την αδερφή του Edith στα φωνητικά. Η εκτέλεση του Elvis Presley κυκλοφόρησε την 1η Νοεμβρίου του 1960 και παρέμεινε στην κορυφή του Billboard για επτά εβδομάδες.



1961: Γεννιέται η τραγουδίστρια Σοφία Βόσσου.

1966: Γεννιέται ο Γαλλίδα τραγουδίστρια Πατρίσια Κας.

1968: Κυκλοφορεί το "Beggars Banquet" των Rolling Stones.

1980: Την ίδια στιγμή που ο τραγουδιστής John Lennon δίνει την τελευταία του συνέντευξη για το περιοδικό Rolling Stone στον δημοσιογράφο Jonathan Cott, ο Mark David Chapman αναχωρεί από την Honolulu για την Νέα Υόρκη. Θα τον δολοφονήσει τρεις ημέρες αργότερα...


1985: Στο No.1 του Billboard βρίσκεται το "Broken Wings" των Mr. Mister, που γράφτηκε μέσα σε 20 μόλις λεπτά.



2007: Πεθαίνει ο Κάρλχαϊντς Στοκχάουζεν, πρωτοποριακός γερμανός συνθέτης, με μεγάλη επιρροή στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα. Συνέθεσε περισσότερα από 300 έργα συμφωνικής και ηλεκτρονικής μουσικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου