2.8.16

Παζάρι με αντίκες στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας


Στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας θα είναι σε λειτουργία, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το υπαίθριο παζάρι με αντίκες. Οργανωμένο σε 26 μεγάλα περίπτερα, πάνω στο υπέροχο πλακόστρωτο, το παζάρι είναι ανοιχτό όλη μέρα με συμμετοχή εμπόρων από το Μοναστηράκι και αλλού. Τα εμπορεύματα-παλιά Ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού,  αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα πράγματα – εκθέτονται από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα αποτελώντας αντικείμενο έρευνας, αλλά και τέρψης των επισκεπτών.


Οι επισκέπτες, οι λάτρεις των αντικών και όχι μόνο, έρχονται από κάθε σημείο της χώρας που μαζί με τους περαστικούς, τους κατοίκους της Μεσσηνίας και τους παραθεριστές ξεπερνούν τους 8.000 σε αριθμό. Ο λόγος της επίσκεψής τους στο παζάρι δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον για τις αντίκες, αλλά αυτή η ίδια η  ιδέα του παζαριού που κατά τη διάρκεια των διακοπών αποτελεί μια ευχάριστη απασχόληση και μια ιδιαίτερη εμπειρία. Μην ξεχνάμε ότι το παζάρι  είναι το μοναδικό, περιοδικό, υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα που διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Το παζάρι οργανώνεται από Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, που είναι και ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, με διαρκή στόχο και προσπάθεια να αναδείξει την αξία της Παλιάς Πόλης και να σωθεί ο κηρυγμένος διατηρητέος οικισμός, που είναι η Παλιά Πόλη, για την ιστορική του σημασία, για τη μοναδικότητα και για την  αρχιτεκτονική του κληρονομιά. Συνδιοργανωτής  είναι ο Δήμος Τριφυλίας μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης δεδομένου ότι το παζάρι αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Κυπαρισσίας και είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία πανελλαδικής προβολής της Κυπαρισσίας σε ένα κοινό ιδιαίτερα καλλιεργημένο και απαιτητικό.


Η επίσκεψη στο παζάρι και στη Παλιά Πόλη δίνει στον επισκέπτη και τον ταξιδιώτη μοναδικές απολαύσεις. Πλήθος ανεβοκατεβαίνει το καλντερίμι, περιεργάζεται παλιά έπιπλα, ψάχνει σε συλλογές, αναζητάει δίσκους από βινύλιο, ξεφυλλίζει παλιά βιβλία, θαυμάζει πίνακες και παλιά εργαλεία, γονείς δείχνουν στα παιδιά την λειτουργία παλιών μηχανών. Η Παλιά Πόλη είναι ψηλά στους πρόποδες του φράγκικου κάστρου, χτισμένη αμφιθεατρικά, η θέα από παντού υπέροχη προς τη θάλασσα, το βουνό πάνω  από τα σπίτια, πολύ κοντά. Το ηλιοβασίλεμα και οι νύχτες μαγικές από ψηλά. Τα στενά σοκάκια και η πλατεία γεμίζουν κόσμο. Υπάρχουν μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Σερβίρεται εκπληκτική, ψητή γουρουνοπούλα, τοπική  σπεσιαλιτέ.


Η Τζίμα Ιμιρζιάδη, που έχει στην ευθύνη της την οργάνωση και την επικοινωνία του παζαριού, εξηγεί: «Η έλξη και το ενδιαφέρον από το κοινό μιας επίσκεψης στη Κυπαρισσία βασίζεται στην αναφορά της Παλιάς Πόλης που, όπως σε όλες τις πόλεις του  κόσμου, είναι το βασικό τουριστικό αξιοθέατο. Αυτό το εισπράττουμε καθημερινά στο Μεγάλο Καλντερίμι από τους πολυπληθείς επισκέπτες μας. Νοιώθουμε χαρά  που ακούμε ότι έρχονται για πρώτη φορά στη Κυπαρισσία, ότι δεν ήξεραν ότι υπάρχει παλιά πόλη εδώ, ότι θεωρούν μαγική  την ατμόσφαιρα με τόσο κόσμο στα καλντερίμια…».

Το Μεγάλο Καλντερίμι (με μέγιστο πλάτος 10 περίπου μέτρων) είναι από άσπρη, τοπική,  πελεκητή πέτρα και είναι ένα από τα πιό εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου (3 χιλιόμετρα συνολικό μήκος)  λιθόστρωτων καλντεριμιών της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας. Βρίσκεται στη καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου, του Σταυροπάζαρου, της αγοράς που λειτουργούσε επί αιώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο.


Παράλληλα, πλάι στο παζάρι, σε ένα καταπράσινο δημοτικό κήπο, οι διοργανωτές σε συνεργασία με το ΚΕΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εκθέτουν την ετήσια παραγωγή του τμήματος υφαντικής  και ινδικού τελάρου (4,5,6 και 7 Αυγούστου). Παράλληλα με τα εκθέματα-φτιαγμένα όλα με ανακυκλωμένα υλικά- οι επισκέπτες  θα έχουν την ευκαιρία να δουν υφαντά τέχνης, αλλά και την διαδικασία της υφαντικής από την αρχή, δηλαδή και την δημιουργία του νήματος (ξάσιμο-γνέσιμο) και την παραδοσιακή υφαντική σε τελάρο.


Ημέρες και ώρες λειτουργίας : 
Από 4-9 Αυγούστου 2016
10.00 το πρωί μέχρι 12.00 το βράδυ

Πληροφορίες Τζίμα Ιμιρζιάδη 6936-056130.


ΠΗΓΗ : moriasnow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου