21.8.16

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 21 Αυγούστου


1157: Πεθαίνει ο βασιλιάς της Καστίλης, Αλφόνσος Ζ.

1165: Γεννιέται ο βασιλιάς της Γαλλίας, Φίλιππος Β.



1614: Πεθαίνει η Ουγγαρέζα κοντέσα, Ελίζαμπεθ Μπάθορι, που έχει κατηγορηθεί ως η «παραγωγικότερη» κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

1680: Οι Ινδιάνοι Πουέμπλο παίρνουν τη Σάντα Φε από τους Ισπανούς κατά τη διάρκεια της επανάστασης.

1716: Οι Οθωμανοί Τούρκοι αποτυγχάνουν να καταλάβουν την Κέρκυρα.

1765: Γεννιέται ο βασιλιάς της Βρετανίας, Γουλιέλμος Δ.

1772: Στη Σουηδία, το πραξικόπημα του βασιλιά Γουστάβου Γ ολοκληρώνεται με την υιοθέτηση νέου Συντάγματος θέτοντας τέλος σε μισό αιώνα κοινοβουλευτικής κυριαρχίας.


1823: Σκοτώνεται σε ηλικία 33 ετών ο Μάρκος Μπότσαρης. Στην νικηφόρα μάχη του Κεφαλοβρύσου Καρπενησίου κατατροπώνει, παρά τον τραυματισμό του από την αρχή, με 350 Σουλιώτες, 4.000 Τουρκαλβανούς. Στο τέλος της μάχης μια σφαίρα στο κεφάλι τον αφήνει άπνου. Τα παλικάρια του τον μεταφέρουν στο Μεσολλόγγι, όπου ενταφιάζεται με όλες τις τιμές. Ο Μάρκος Μπότσαρης, αν και μέλος της Φιλικής Εταιρείας από το 1814, είχε πολεμήσει αρχικά στο πλευρό του Σουλτάνου κατά του Αλή Πασά με την υπόσχεση τον επαναπατρισμό των Σουλιωτών. Όταν κατά την εξέλιξη των επιχειρήσεων του δηλώθηκε ορθά κοφτά, ότι το μόνο που άξιζαν ήταν σίδερα και ξύλο, ήλθε σε συνεννόηση με τον Αλή Πασά το 1820. Επανέφερε τους πατριώτες του στα σπίτια τους και από εκεί κατέλαβαν αμέσως το κάστρο των Βαριάδων και αμέσως μετά το φρούριο της Ρηγιάσας. Κατέλαβε μετά από σκληρή μάχη την οχυρή θέση των Πέντε Πηγαδιών. Με αυτές κινήσεις απέκοψε την τροφοδοσία του Τουρκικού στρατεύματος που πολιορκούσε τον Αλή Πασά, από την Άρτα. Όλα μετά έγιναν εύκολα γι’ αυτόν. Σερί από νίκες στους Δραμεσιούς, Κοσμηρά, Ραψίστα, Κομπότι, Πλάκα, Κομιτσάδες, με μια δύναμη 200-600 ανδρών κατά χιλιάδων αντιπάλων, του δίνουν τον τίτλο του Αρχιστρατήγου της Δυτικής Ελλάδας. Βλέποντας την ζήλια στα μάτια των άλλων καπεταναίων όταν ήλθε το «χαρτί», το έσκισε λέγοντας την ιστορική φράση: «Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα αύριο μπροστά στον εχθρό».



1866: Σε γενική συνέλευση των Κρητών στα Σφακιά αποφασίζεται η ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.


1888: O William Seward Burroughs παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια μηχανή προσθέσεων. Ήταν η πρώτη που έγινε από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, πράξη. Ήταν εξειδικευμένη να εξυπηρετεί στις πράξεις τους λογιστές. Η εταιρεία του Burroughs Corporation, εξαγόρασε αργότερα την Sperry Corporation για να δημιουργηθεί η σημερινή Unisys.

1901: Ιδρύεται στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ η αυτοκινητοβιομηχανία Κάντιλακ. Πήρε το όνομά της από τον γάλλο εξερευνητή Αντουάν Καντιγιάκ.



1903: Γεννιέται ο συνθέτης λόγιας μουσικής Γιάννης Κωνσταντινίδης. Έγινε γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης, γράφοντας τραγούδια ελαφράς μουσικής.

1906: Γεννιέται ο παραγωγός των κινουμένων σχεδίων Looney Tunes, Φριτζ Φρέλενγκ.



1911: Ένας ιταλός σερβιτόρος αφαιρεί από το μουσείο του Λούβρου τον διάσημο πίνακα «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο Νταβίντσι. Θα βρεθεί δύο χρόνια αργότερα.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας.

1920: Στην Ελλάδα, με υπουργική απόφαση, απολύονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι δημοσιογράφοι επειδή δεν βρέθηκαν στοιχεία για την κράτησή τους. 

1923: Γεννιέται ο Σιμόν Πέρες που διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1984 έως το 1986 και κατά σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών ενώ έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ράμπιν, που δολοφονήθηκε και τον Γιάσερ Αραφάτ για τη Συμφωνία του Όσλο.

1923: Γεννιέται ο Ζαννίνο (Γιάννης Παπαδόπουλος), ηθοποιός

1926: Εκδηλώνεται το κίνημα Κονδύλη και ανατρέπεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1929: Καθώς η κρίση της Μαντζουρίας εξελίσσεται σε πόλεμο, μάχες ξεσπούν μεταξύ ρωσικών και κινεζικών στρατευμάτων ως επακόλουθο της εισβολής ρωσικού αγήματος στη Μαντζουρία.

1930: Η "Παναμέρικαν", που προέκυψε από τη συγχώνευση δύο εταιριών, γίνεται η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο.

1932: Λήγει στη Βενετία το Α Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και ως έκθεση τέχνης.


1935: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Παύλος Κουντουριώτης. Της γνωστής οικογένειας από την Ύδρα, που έδωσε αγωνιστές από το 1821. Ναυτικός, Διοικητής του θρυλικού Αβέρωφ με πολλές διακρίσεις σε ναυμαχίες, όπως της Έλλης, της Λήμνου, αρχηγός ΓΕΝ, αντιβασιλέας και δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας 1924 – 1929 (ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας) μέχρι που παραιτήθηκε για λόγους υγείας.


1936: Γεννιέται ο θρυλικός μπασκετμπολίστας Γουίλτ Τσάμπερλεϊν.

1938: Γεννιέται ο τραγουδιστής της κάντρι Κένι Ρότζερς.



1940: Υποκύπτει στο τραύμα του στο κρανίο ο Λέων Μπρονστάιν, γνωστότερος ως Τρότσκι, ρώσος πολιτικός, ηγετική μορφή της Οκτωβριανής Επανάστασης. (Γεν. 26/10/1879). Ο Τρότσκι, μια μέρα πριν, είχε δεχθεί χτύπημα με ορειβατική αξίνα (piolet) από τον Ισπανό κομμουνιστή Ραμόν Μερκαντέρ ο οποίος είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του οικιακού προσωπικού του Τρότσκι και να μπει στο σπίτι του στο Μεξικό.

1941: Οι Σοβιετικοί ανατινάζουν τον υδατοφράκτη στο Δνείπερο, για να σταματήσουν τη γερμανική προέλαση.



1945: Γεννιέται ο Μπέιζιλ Πολιντούρις, (Βασίλης Πολυδούρης), ελληνικής καταγωγής αμερικανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. (Θαν. 8/11/2006)



1947: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Ettore Bugatti ο ιδρυτής της ομώνυμης φίρμας αυτοκινήτων. Ο Ιταλός που έφτιαχνε στη Γαλλία τα καλύτερα, ομορφότερα, ταχύτερα και ακριβότερα αυτοκίνητα του κόσμου. Μετά το θάνατό του η εταιρεία του πέρασε αρκετές περιπέτειες μέχρι που περιήλθε στα χέρια του ομίλου Volkswagen. Με έναν άλλο Ιταλό, τον Giorgetto Giugiaro ξαναβρήκε την παλιά της αίγλη. Η Bugatti Veyron είναι το ταχύτερο συμβατικό επιβατηγό (με κανονικές πινακίδες) αυτοκίνητο του κόσμου με 431+ km/h. Η τιμή της είναι εξευτελιστική. Στα 2.000.000 €, ο καθένας, άσχετα εισοδήματος πρέπει να νοιώθει ξεφτιλισμένος. Αλλά μην τρέξετε στην αντιπροσωπεία για παραγγελίες. Οι άνθρωποι είναι γνήσια τέκνα του Ettore, εκκεντρικοί κι’ έτσι. Όταν ένας πελάτης του είχε παραπονεθεί ότι η Τ-35 του, το μοντέλο που είχε κερδίσει πάνω από 2.000 αγώνες ταχύτητας, δυσκολευόταν να ξεκινήσει τα κρύα πρωινά, του είχε απαντήσει: Kύριε, αφού μπορείτε να έχετε μια Τ-35, τότε μπορείτε να έχετε και ένα θερμαινόμενο γκαράζ.

1948: Εγκαταλείπεται το σχέδιο «Κορωνίς», που είχε τεθεί σε εφαρμογή στις 14 Ιουνίου με σκοπό τη συντριβή των ανταρτών στη Βόρεια Πίνδο. Οι απώλειες του στρατού είναι μεγάλες, ενώ οι αντάρτες ελίσσονται προς το Βίτσι.


1950: Παραιτείται η κυβέρνηση συνασπισμού του Ν. Πλαστήρα μετά την θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε από την αναφορά του τον Δεκαπενταύγουστο σε «μέτρα επιείκειας» για τους ηττημένους του εμφυλίου πολέμου. Σχηματίζει κυβέρνηση πάλι συνασπισμού ο Σ. Βενιζέλος. Με δυο ανασχηματισμούς θα φτάσει μέχρι τις εκλογές του 1951, που αν και βγαίνει νικητής ο Αλ. Παπάγος, με σχετική πλειοψηφία, θα σχηματισθεί κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα με την στήριξη του Σοφοκλή Βενιζέλου.


1952: Γεννιέται ο Τζο Στράμερ, κατά κόσμον Τζον Μέλον, ηγετική μορφή του αγγλικού πανκ και αρχηγός των "The Clash".

1953: Στη Βενεζουέλα, τα στρατεύματα συντρίβουν την εξέγερση των οπαδών του Κάστρο.

1954: Ξεκινά το 5ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στη Βέρνη. Οι Σοβιετικοί επικρατούν ολοκληρωτικά στους άνδρες και στις γυναίκες.

1956: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Κιμ Κατράλ, που υποδύεται τη Σαμάνθα στη σειρά "Sex and the City".

1959: Η Χαβάη γίνεται η 50η πολιτεία των ΗΠΑ.

1960: Ιδρύεται στην Ελλάδα βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, παραγωγής 250.000 τόνων.

1962: Γεννιέται ο παλαίμαχος πλέον μπασκετμπολίστας Τζον Κόρφας.

1963: Στρατιωτικός νόμος κηρύσσεται στο Νότιο Βιετνάμ, μετά τις διαδηλώσεις και τις συλλήψεις εκατοντάδων βουδιστών μοναχών, που αντιδρούν στις προσπάθειες της κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα θρησκεύματα.

1967: Συλλαμβάνεται ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης από τη χούντα

1967: Γεννιέται η ηθοποιός Κάρι-Αν Μος, που υποδύθηκε την Τρίνιτι στην τριλογία "Matrix".

1967: Οι Pink Floyd εγκαταλείπουν την περιοδεία τους στην Γερμανία, όταν εξαφανίζεται ο τραγουδιστής τους Syd Barrett. Δεν έγιναν ποτέ γνωστά τα αίτια της εξαφάνισης του...

1969: Στην Πράγα, τα τανκς εισβάλλουν κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για την πρώτη επέτειο της σοβιετικής εισβολής και τον τερματισμό της "Άνοιξης της Πράγας". Ο Ρουμάνος ηγέτης Νικολάε Τσουσέσκου καταδικάζει την εισβολή και ουσιαστικά αποχωρεί από το Ανατολικό Μπλοκ. -  



1970: Ιδρύεται ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.), καταργουμένων των ΣΕΚ και ΣΠΑΠ.

1971: Η 16χρονη Laura Baugh γίνεται η νεότερη αθλήτρια που κερδίζει το Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνικού Γκολφ.

1975: Οι ΗΠΑ αίρουν τη 12ετή απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων στην Κούβα.

1976: Η δισκογραφική εταιρία "RCA Victor" ανακοινώνει ότι οι πωλήσεις δίσκων του Έλβις Πρίσλεϊ ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια.


1976: Γεννιέται ο τραγουδιστής Νίκος Βέρτης.

1979: Στη Νικαράγουα, η κυβέρνηση των Σαντινίστας καταργεί την ποινή του θανάτου και επαναφέρει σε ισχύ τους νόμους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1979: Πεθαίνει ο θρυλικός Ιταλός ποδοσφαιριστής Τζιουζέπε Μεάτσα.

1979: Ο σοβιετικός χορευτής Αλεξάντερ Γκοντούνοφ αυτομολεί στις ΗΠΑ.

1982: Στο Λίβανο, αρχίζει η αποχώρηση των μαχητών της ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), που παρέμειναν αποκλεισμένοι στη Δυτική Βηρυτό από τον ισραηλινό στρατό εδώ και δύο μήνες. Μεταφέρονται σε διάφορες αραβικές χώρες, υπό την επιτήρηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

1983: Στις Φιλιππίνες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπενίνιο Ακίνο δολοφονείται λίγα λεπτά μετά την έξοδό του από το αεροπλάνο, που τον μετέφερε στην πατρίδα του μετά από τρία χρόνια εξορίας.



1984: Η Άννα Βερούλη βρίσκεται ντοπαρισμένη μετά τα προκριματικά του ακοντισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

1986: Τοξικά αέρια που εκλύονται από την ηφαιστειακή λίμνη Νίος, στο Καμερούν, σκοτώνουν πάνω από 1700 άτομα.


1986: Γεννιέται ο Γιουσέιν Μπολτ, Τζαμαϊκανός δρομέας ταχύτητας, πολλές φορές παγκόσμιος ρέκορντμαν και ολυμπιονίκης. 

1990: Η Kelly Craig γίνεται η πρώτη γυναίκα που ξεκινάει σε αγώνα μπέιζμπολ στο Little League World Series στη νίκη της ομάδας της British Columbia επί της Matamoros από το Μεξικό με 8-3.

1991: Η Λετονία ανεξαρτητοποιείται από τη Σοβιετική Ένωση.



1991: Ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δηλώνει ότι επανέκτησε τον πλήρη έλεγχο μετά από πραξικόπημα 60 ωρών, που εκδηλώθηκε από κομμουνιστές σκληροπυρηνικούς και το οποίο κατέρρευσε μετά την έντονη λαϊκή αντίδραση.

1992: Επέκταση του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου στο Κοσσυφοπέδιο, φοβούνται ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

1993: Στην Κίνα, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, τουλάχιστον 1.000 είναι οι νεκροί και 120 εκατομμύρια οι πλημμυροπαθείς τους τρεις τελευταίους μήνες.

1994: Στο Μπανγκλαντές, 50 είναι οι διασωθέντες από ναυάγιο πλοίου, ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 250 ατόμων.

1995: Η Νέα Ζηλανδία καταφεύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να εμποδίσει τη Γαλλία να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές.

1995: Η Χριστίνα Θαλασσινίδου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στο σόλο συγχρονισμένης κολύμβησης στους Πανευρωπαϊκούς της Βιέννης.

1996: Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι πρώην εργαζόμενοι στην Πειραϊκή Πατραϊκή, διεκδικώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

1997: Τούρκος φίλαθλος σκοτώνει κατά λάθος τον 15χρονο γιο του σε άγριους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν την νίκη της Τουρκίας επί της Ουαλίας 6-4 σε προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

2001: Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοινώνει ότι, ο λαός του Τατζικιστάν αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας και ζητάει διεθνή οικονομική βοήθεια για το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

2002: Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, ανακοινώνει ότι δε θα υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα και θα αποχωρήσει από την πολιτική σε διάστημα οκτώ μηνών.



2004:Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αμαλία Τσουλφά κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στα σκάφη τύπου 470 της ιστιοπλοΐας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την ίδια μέρα, η Τασούλα Κελεσίδου στέφεται αργυρή ολυμπιονίκης στη δισκοβολία, ενώ ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 85 κιλά της Άρσης Βαρών.



2012: Πεθαίνει ο Μιχάλης Μενιδιάτης, έλληνας λαϊκός τραγουδιστής. (Γεν. 29/6/1932)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου